-
Τα ξέρω αυτά. Ok.
-
@storm said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Τα ξέρω αυτά. Ok.
Εφόσον λοιπόν τα ξέρεις, ποιο είναι το προβλημα και η ένσταση σου;
-
Ποια ένσταση; Απλά δεν χρειάζεται να αναφέρω σε ένα δημόσιο φόρουμ περαιτέρω προσωπικά θέματα. Αυτό και τέλος.
-
Αδέρφια, μετά από ποοοοολλά χρόνια κάνει να παίρνω λεφτά από την εφορία. Πως θα γίνει αυτό? Πρέπει να δηλώσω κάπου κάποιο IBAN ?
-
@megane98hp said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Αδέρφια, μετά από ποοοοολλά χρόνια κάνει να παίρνω λεφτά από την εφορία. Πως θα γίνει αυτό? Πρέπει να δηλώσω κάπου κάποιο IBAN ?
ναι στην αρχικη σελιδα μολις συνδεθεις στο mytaxisnet, έχει επιλογή να δηλώσεις IBAN
-
Καλημέρα,
Θα ήθελα αν υπάρχει κάποιος γνώστης να μου λύσει μία απορία που έχω. Δύο άτομα αγόρασαν ένα αυτοκινήτο αξίας 15.000€. Ο πρώτος έχει ποσοστό ιδιοκτησίας 95% και ο δεύτερος 5%. Ο πρώτος έδωσε προκαταβολή 1.000€ και για το υπόλοιπο ποσό πήραν καταναλωτικό δάνειο με ποσοστό συμμετοχής 50% ο καθένας. Στη φορολογική δήλωση ο πρώτος στον κωδικό 719 θα γράψει το 95% της αξίας του αυτοκινήτου, δηλαδή 14.250€ και ο δεύτερος το 5% δηλαδή 750€. Στον κωδικό 781 θα γράψουν και οι δύο το 50% του δανείου, δηλαδή 7.000€ ο καθένας και στον κωδικό 727 το ποσό των δόσεων που αντιστοιχούν στον καθένα για το 2021. Τέλος, τα επόμενα χρόνια θα γράφουν στον 727 και οι δύο τις δόσεις του δανείου. Σωστά ή όχι; Γνωρίζει κανείς; Βέβαια, αν όντως είναι έτσι, τότε εφόσον πήραν το δάνειο μισό μισό, θα έπρεπε να πάρουν και την άδεια του αυτοκινήτου μισή μισή, γιατί τώρα ο πρώτος δεν καλύπτει μεγάλο μέρος του τεκμηρίου της αγοράς του αυτοκινήτου μέσω του δανείου. -
Σωστό σε βρίσκω. Βέβαια δεν ξέρω πως θα μπορούσε να βγει η άδεια 50-50 από τη στιγμή που το τιμολόγιο είναι 95-5. Αλλά από τη στιγμή που πήρανε καταναλωτικό δάνειο κι άρα δεν τον πήραν μέσω της αντιπροσωπείας, θα μπορούσαν να ζητήσουν όπως ήθελαν αυτοί να εκδοθεί το τιμολόγιο και κατ΄επέκταση η άδεια.
-
@famas said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Σωστό σε βρίσκω. Βέβαια δεν ξέρω πως θα μπορούσε να βγει η άδεια 50-50 από τη στιγμή που το τιμολόγιο είναι 95-5. Αλλά από τη στιγμή που πήρανε καταναλωτικό δάνειο κι άρα δεν τον πήραν μέσω της αντιπροσωπείας, θα μπορούσαν να ζητήσουν όπως ήθελαν αυτοί να εκδοθεί το τιμολόγιο και κατ΄επέκταση η άδεια.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Μάλλον δεν ενημερώθηκαν σωστά και το έκαναν έτσι. Τώρα βέβαια εφόσον η άδεια είναι 95%-5% και το δάνειο 50%-50% θα υπάρχει ένα θεματάκι με τα τεκμήρια στον πρώτο, που μάλλον θα μπορεί να καλυφθεί με ανάλωση κεφαλαίου.
-
@kostas07 said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Ευχαριστώ για την απάντηση. Μάλλον δεν ενημερώθηκαν σωστά και το έκαναν έτσι. Τώρα βέβαια εφόσον η άδεια είναι 95%-5% και το δάνειο 50%-50% θα υπάρχει ένα θεματάκι με τα τεκμήρια στον πρώτο, που μάλλον θα μπορεί να καλυφθεί με ανάλωση κεφαλαίου.
Έτσι ακριβώς είναι, κάθε χρόνο όμως θα δικαιολογεί ανάλωση για να καλύπτει τα τεκμήρια;
-
@kostas07 said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Έτσι ακριβώς είναι, κάθε χρόνο όμως θα δικαιολογεί ανάλωση για να καλύπτει τα τεκμήρια;
Όχι, μόνο για φέτος θα χρειαστεί μια μικρή ανάλωση. Εφόσον όπως είπαμε και πριν έχει 95% κυριότητα, θα πρέπει να δηλώσει 14.250€ στον 719 και αφού έχει 50% ποσοστό συμμετοχής στο δάνειο, αναγκαστικά στον 781 θα δηλώσει το μισό δάνειο που πήραν, δλδ 7.000€. Γι' αυτή τη διαφορά χρειάζεται μια μικρή ανάλωση. Τα επόμενα χρόνια που θα χει μόνο τις δόσεις του δανείου, τα καλύπτει τα τεκμήρια.
-
Kαλησπέρα!
Σε πιθανή αγορά ΙΧ με χρηματοδότηση πως δηλώνεται στο Ε1?
Εστω ότι δίνεται προκαταβολή 7,000€ και λαμβάνεται δάνειο 14,000€. Από όσο διάβασα το συνολικό τίμημα 21,000€ δηλώνεται στον κωδικό 719. Το ποσό του δανείου (14,000) στο κωδικό 781 και οι 12 δόσεις κάθε έτος στο κωδικό 727. Σωστά?
Εαν στο ίδιο έτος έχω πουλήσει άλλο ΙΧ το δηλώνω κάπου? Διαβάζω στο κωδικό 781 αλλά εκεί θα έχω δηλώσει και το ποσό του δανείου. Θα προσθέσω και της πώλησης του ΙΧ μου?
Ευχαριστώ.
-
@elteo said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Kαλησπέρα!
Εαν στο ίδιο έτος έχω πουλήσει άλλο ΙΧ το δηλώνω κάπου? Διαβάζω στο κωδικό 781 αλλά εκεί θα έχω δηλώσει και το ποσό του δανείου. Θα προσθέσω και της πώλησης του ΙΧ μου?
Ευχαριστώ.
Ολα 781 Σαββα. Εχεις ακομα το Leon?
-
Kαλησπέρα!
Ευχαριστώ.
Επωληθη μετά από 14 χρόνια. Δηλαδή στο παράδειγμα μας 14.000 + 5000 το Λεόν 19.000 στο 781;
Σε ευχαριστώ πολύ.
-
Kαλησπέρα!
Ευχαριστώ.
Επωληθη μετά από 14 χρόνια. Δηλαδή στο παράδειγμα μας 14.000 + 5000 το Λεόν 19.000 στο 781;
Σε ευχαριστώ πολύ.
Ακριβως.
-
Kαλησπέρα!
Ευχαριστώ.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Ακριβως.
Στα υπόλοιπα είμαι σωστός φαντάζομαι.
-
Καλημέρα.
Ερωτησεις 2:- 1η ερώτηση:
Σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής, στο πεδίο όπου καταχωρούμε το ποσό που καταβάλαμε για αγορά αυτοκινήτου θα πρέπει να μπει το συνολικό τίμημα.
Αυτο προφανώς σημαίνει αξία+πάσης φύσεως έξοδα.
Από αγορά αυτοκινήτου έχω τα εξής παραστατικά:
α) Απόδειξη αγοράς (από την εταιρία που το αγόρασα)
β) Απόδειξη διεκπεραιωσης (ομοίως από την εταιρία που το αγόρασα)
γ) Απόδειξη πληρωμής τέλους άδειας (ουσιαστικά πρόκειται για μία εκτύπωση από το διαδίκτυο με την πληρωμή που έγινε προς τον τραπεζικό λογαριασμό της Υπηρεσίας Μεταφορών)
Να υποθέσω πως πρέπει να μπουν αθροιστικα και τα τρία ποσα; - 2η ερώτηση:
Για αγορά αυτοκινήτου δόθηκε προκαταβολή το προηγούμενο έτος, ενώ το αυτοκίνητο παρελήφθη και εξοφληθη φετος.
Τα ποσά αυτά θα πρέπει να μπουν στις φορολογικές δηλώσεις των αντίστοιχων ετών; Δηλαδή η προκαταβολή στην δήλωση του 2022 και το υπόλοιπο ποσό στην δήλωση του 2023;
- 1η ερώτηση:
-
Για το 1ο ερώτημα δεν πολυκατάλαβα τι είναι όλα αυτά που περιγράφεις.Μάλλον εννοείς τα έξοδα των διεκπεραιωτών της αντιπροσωπείας για την έκδοση άδειας τα οποία λογικά συμπεριλαμβάνονται στο τελικό τιμολόγιο αξίας του αυτοκινήτου που σου παρέδωσαν
Για το 2ο ερώτημα με την προκαταβολή,πάλι η απάντηση βρίσκεται στο τι τελικό τιμολόγιο σου έκοψαν.Αν είναι η συνολική τιμή μαζί με την προκαταβολή (που συνήθως έτσι γίνεται),βάζεις το ποσό στην εφορία και τέλος.Αν στο τιμολόγιο βάζουν υπόλοιπη τιμή αγοράς,χωρίς την προκαταβολή,θα τα δηλώσεις χωριστά.
-
@panormus772 said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Για το 1ο ερώτημα δεν πολυκατάλαβα τι είναι όλα αυτά που περιγράφεις.Μάλλον εννοείς τα έξοδα των διεκπεραιωτών της αντιπροσωπείας για την έκδοση άδειας τα οποία λογικά συμπεριλαμβάνονται στο τελικό τιμολόγιο αξίας του αυτοκινήτου που σου παρέδωσαν
Για το 2ο ερώτημα με την προκαταβολή,πάλι η απάντηση βρίσκεται στο τι τελικό τιμολόγιο σου έκοψαν.Αν είναι η συνολική τιμή μαζί με την προκαταβολή (που συνήθως έτσι γίνεται),βάζεις το ποσό στην εφορία και τέλος.Αν στο τιμολόγιο βάζουν υπόλοιπη τιμή αγοράς,χωρίς την προκαταβολή,θα τα δηλώσεις χωριστά.
- Για την αγορά έχω τρία παραστατικά στα χέρια μου. Το ένα είναι η καθαρή αξία του αυτοκινήτου. Το άλλο η αμοιβή του διεκπεραιωτη. Και το τρίτο το τέλος άδειας. Στην απόδειξη αγοράς (πρώτο έγγραφο) δεν συμπεριλαμβάνονται τα άλλα δύο. Στις οδηγίες, όμως, αναφέρει πως αναγράφεις το συνολικό ποσό.
- Το τιμολόγιο είναι ένα, με έκδοση του 2023 και αναγράφει το συνολικό ποσό. Όμως, η προκαταβολή (10% της συνολικής αξίας) πληρώθηκε το 2022. Για το ποσό αυτό δεν έχω κάποια απόδειξη, πάρα μόνο την απόδειξη μεταφοράς χρημάτων. Η λογική προφανώς λέει να αναγραφεί το κάθε πόσο στο αντίστοιχο έτος...
-
Η αγορα δηλώνεται την χρόνια έκδοσης του τελικού παραστατικου πώλησης (Απόδειξη λιανικής πώλησης ή Τιμολόγιο)
, άρα θα το δηλώσεις του χρόνου αφού αφορά το 2023.Και θα βάλεις όλο το ποσό που αναγράφεται στο παραστατικό.
Τα άλλα έξοδα -μεταξύ μας - εγώ δεν θα τα έβαζα...όχι ότι θα ήταν σημαντικό το κέρδος στο τεκμήριο, αλλά αν σου ζητήσει κάποιος έλεγχο του πας μόνο το παραστατικό πώλησης και τελείωσες.
-
@vagkirk said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Η αγορα δηλώνεται την χρόνια έκδοσης του τελικού παραστατικου πώλησης (Απόδειξη λιανικής πώλησης ή Τιμολόγιο)
, άρα θα το δηλώσεις του χρόνου αφού αφορά το 2023.Και θα βάλεις όλο το ποσό που αναγράφεται στο παραστατικό.
Τα άλλα έξοδα -μεταξύ μας - εγώ δεν θα τα έβαζα...όχι ότι θα ήταν σημαντικό το κέρδος στο τεκμήριο, αλλά αν σου ζητήσει κάποιος έλεγχο του πας μόνο το παραστατικό πώλησης και τελείωσες.
Λογικό αυτό που μου λες για τα έξοδα. Αν και φυσικά δεν είναι μεγάλη η διαφορά.
Στο δεύτερο ερώτημα προβληματίζομαι... Διότι εάν δηλωθεί ολόκληρο το 2023, πρακτικά χάνει το νόημά του ο συγκεκριμένος κωδικός, καθώς τα ποσά που δηλώνεις στον κωδικό 719 θα πρέπει να μπορείς να τα καλύψεις... Σκέψου πχ ένα ακραίο παράδειγμα, όπου δίνεις 50.000 προκαταβολή το ένα ετος και άλλα τόσα χρήματα για την εξόφληση το άλλο. Η λογική λέει πως για το κάθε έτος θα πρέπει να δικαιολογήσεις λογιστικα την προέλευση των συγκεκριμένων χρημάτων. Προφανώς αυτό έχει τεράστια διαφορά από το να πρέπει να δικαιολογήσεις μόνο τον δεύτερο χρόνο τα 100.000...
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος