-
Καλά, για την επιδείνωση της κατάστασης της μπαταρίας, έχουν «κατηγορήσει» το κρύο, τη ζέστη, τους κραδασμούς, τους βρώμικους πόλους και την επάρατο Δεξιά.
-
@driver-m said in Μπαταρία αυτοκινήτου...:
Tις banner για κορυφαιες τις ειχα κι εγω αλλα τα τελευταια χρονια ακουω αμφιλεγομενες αποψεις γι'αυτες.
Η δική μου εμπειρία δείχνει ότι μεγάλο ρόλο για την μακροζωία μίας μπαταρίας παίζει η πρώτη φόρτιση που κάνει ο έμπορας πριν την τοποθέτηση.
Άλλοι τις βάζουν όπως είναι πάνω στο αυτοκίνητο (λένε στους πελάτες ότι είναι φουλ φορτισμένες), άλλοι τις φορτίζουν ίσα-ίσα για να ανεβάσουν λίγο το ποσοστό φόρτισης, άλλοι τις φορτίζουν με φορτιστές αμφίβολης ποιότητας.
Για αυτό αρχής/εξαρχής μία καινούρια μπαταρία μπαίνει αμέσως σε διαδικασία να χάσει γρήγορα την απόδοσή της.
Οι μπαταρίες είναι προϊόντα που εγώ δεν τα εμπιστεύομαι. Η ποιότητά τους δεν είναι καθόλου δεδομένη.
Για αυτό και δεν εμπιστεύομαι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. -
@storm said in Μπαταρία αυτοκινήτου...:
Tις banner για κορυφαιες τις ειχα κι εγω αλλα τα τελευταια χρονια ακουω αμφιλεγομενες αποψεις γι'αυτες.
Η δική μου εμπειρία δείχνει ότι μεγάλο ρόλο για την μακροζωία μίας μπαταρίας παίζει η πρώτη φόρτιση που κάνει ο έμπορας πριν την τοποθέτηση.
Άλλοι τις βάζουν όπως είναι πάνω στο αυτοκίνητο (λένε στους πελάτες ότι είναι φουλ φορτισμένες), άλλοι τις φορτίζουν ίσα-ίσα για να ανεβάσουν λίγο το ποσοστό φόρτισης, άλλοι τις φορτίζουν με φορτιστές αμφίβολης ποιότητας.
Για αυτό αρχής/εξαρχής μία καινούρια μπαταρία μπαίνει αμέσως σε διαδικασία να χάσει γρήγορα την απόδοσή της.
Οι μπαταρίες είναι προϊόντα που εγώ δεν τα εμπιστεύομαι. Η ποιότητά τους δεν είναι καθόλου δεδομένη.
Για αυτό και δεν εμπιστεύομαι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.Πολύ σωστά, ακόμα και οι μπαταρίες που είναι φορτισμένες από το εργοστάσιο χρειάζονται τη σωστή πρώτη φόρτιση
-
Εμένα τα αυτοκίνητα πλην του γκόλφ είναι αυτόματα, συνεπώς υπάρχει δυσκολία διαχείρισης μιας αστοχίας της μπαταρίας. Ωστόσο πήρα καλώδια σε όλα τα αυτοκίνητα και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Προληπτικά γιατί να αλλάξει κανείς μπαταρία? Άλλο το έχει χάσει πλήρως τη χωρητικότητα της και άλλο μην τυχόν κόψει στοιχείο.
Εσείς στα μεγάλα αστικά κέντρα έχετε πολύ οργανωμένα μαγαζιά με μπαταρίες. Ψωνίζω από εκεί σε εξαιρετικές τιμές, φόρτιση πριν τη στείλουν,με μέτρηση τάσης, εκτύπωμενα σε χαρτί δικό τους κτλ. Κτλ. Όσον αφορά τις Exide πρέπει να είναι στην κορυφή σε αξιοπιστία . -
Σε ένα TDi με σταρτ στοπ πάντως, όπως έγραψα κι αλλού, μπήκε (από λάθος επιλογή του ηλεκτρολόγου) banner που δεν ήταν AGM και φτουριξε 2-3 μήνες.
Δεν ξέρω τι έφταιγε, παρκαρισμένο πάνω από 24 ώρες δεν ξεκίναγε.
Αντικατασταθηκε με AGM και μάλλον λύθηκε το θέμα... (κατά την εγκατάσταση, δηλωθηκε με διαγνωστικό ο τύπος της στο αυτοκίνητο).
Για καλό και κακό αγοράστηκε κι ένα απ αυτά τα 4σε1 starter-κομπρεσερακι-power bank-φακος το οποίο σε ένα παλιό βενζινοκινητο που δοκιμάστηκε, το ξεκίνησε άκοπα στο δευτερόλεπτο στην πρώτη μιζιά. -
Ααααα για πειτε ρε παιδες..δεν το ηξερα αυτο και ειμαι για να παρω μπαταρια..τι πρεπει να προσεξω λοιπον?για agm παω αν παιζει ρολο αυτο.για την φορτιση που λετε παραπανω
-
Πως θα ελέγξεις τι σόι φόρτιση έχουν κάνει;
Θα μπεις στο μαγαζί και θα πεις, «θέλω μια καλοφορτισμένη μπαταρία» και δεν θα σε κοιτάνε περίεργα;
Και αν απαιτήσεις να την φορτίσει, πριν την βάλει πάνω, θα σου απαντήσει πως είναι ήδη φορτισμένη.
Τι θα κάνεις, θα τσακωθείς; -
@bassstarlet said in Μπαταρία αυτοκινήτου...:
Θα μπεις στο μαγαζί και θα πεις, «θέλω μια καλοφορτισμένη μπαταρία» και δεν θα σε κοιτάνε περίεργα;
Και αν απαιτήσεις να την φορτίσει, πριν την βάλει πάνω, θα σου απαντήσει πως είναι ήδη φορτισμένη.
Τι θα κάνεις, θα τσακωθείς;Με αφορμη αυτο που εγεαψες, επειδη δεν εχω ασχοληθει πολυ με το θεμα αυτο, αν και ποτε δεν ειχα καποιο ιδιαιτερο προβλημα με τις μπαταριες που εχω αλλαξει, αν δηλαδη υποθεσουμε οτι δεν ειναι καλα φορτισμενη μια καινουρια μπαταρια πριν τοποθετηθει στο αυτοκινητο, γιατι ειναι τοσο σημαντικο?
Αν κανεις μια μισαωρη διαδρομη πχ μετα, δεν θα φορτισει πληρως απ'το διναμο? Τι αλλαζει με το να ηταν ηδη πληρως φορτισμενη?
Ρωταω πληροφοριακα καθαρα. -
Τι θα κάνεις, θα τσακωθείς;Δεν μπορείς να το ελέγξεις. Απλά εκεί ξεχωρίζουν οι σοβαροί επαγγελματίες.
-
Τι θα κάνεις, θα τσακωθείς;Με αφορμη αυτο που εγεαψες, επειδη δεν εχω ασχοληθει πολυ με το θεμα αυτο, αν και ποτε δεν ειχα καποιο ιδιαιτερο προβλημα με τις μπαταριες που εχω αλλαξει, αν δηλαδη υποθεσουμε οτι δεν ειναι καλα φορτισμενη μια καινουρια μπαταρια πριν τοποθετηθει στο αυτοκινητο, γιατι ειναι τοσο σημαντικο?
Αν κανεις μια μισαωρη διαδρομη πχ μετα, δεν θα φορτισει πληρως απ'το διναμο? Τι αλλαζει με το να ηταν ηδη πληρως φορτισμενη?
Ρωταω πληροφοριακα καθαρα.Δες παρακάτω. Οι μπαταρίες αυτοκινήτου έρχονται προφορτισμένες περίπου στο 80%. Αν μείνουν για πολύ καιρό στο ράφι, αυτό το ποσοστό πέφτει.
Συνήθως τα μαγαζιά τις φορτίζουν πριν τις παραδώσουν στον πελάτη, στο πόδι. Δηλαδή με πολλά Αμπέρ ώστε να γίνει γρήγορα η φόρτιση.
Αν μία μπαταρία είναι 60Ah πρέπει να φορτιστεί με 6Α. Συνήθως φορτίζουν με ότι να'ναι (συνήθως με 12Α), αρκεί να δείξει ότι φόρτισε στο φουλ γρήγορα.Αν μπει η καινούρια μπαταρία χωρίς φόρτιση πάνω στο αυτοκίνητο αφενός στο μισάωρο δεν θα φορτιστεί και αφετέρου η φόρτιση δεν θα είναι σταθερή και ποιοτική.
Για αυτό όλες οι μπαταρίες παρόλο που είναι καινούριες γρήγορα χάνουν σε απόδοση.
Σιγουρευτείτε ότι η μπαταρία είναι φορτισμένη
Για να επιβεβαιώσετε ότι η μπαταρία μπορεί να παρέχει την αρχικά δηλωμένη ισχύ της, χρειάζεται καταρχήν να είναι πλήρως φορτισμένη. Το συνιστώμενο ρεύμα φόρτισης είναι 10% της ονομαστικής δυνατότητας σε Αμπέρ (π.χ. μία μπαταρία 4 Ah απαιτεί ρεύμα φόρτισης 0.4A [Ampere]). Συνιστούμε να επιβεβαιώσετε ότι η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη πριν την τοποθέτηση για να εξασφαλίσετε μακρά διάρκεια ζωής.
Μία καινούργια μπαταρία μετά την ενεργοποίηση είναι φορτισμένη περίπου 80%.
Συνιστάται πάντα αρχική φόρτιση. Μη φορτίζετε ποτέ βιαστικά.
Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή του πώς να φορτίσετε τη μπαταρία στο εγχειρίδιο οδηγιών που παρέχεται μαζί με τη μπαταρία σας.
https://www.varta-automotive.gr/el-gr/varta-battery-support/charging/how-to-charge-a-car-battery -
Το 99,9% αλλάζει τη μπαταρία όταν μπει στο αυτοκίνητο και τη διαπιστώσει πεθαμενη και
α. Βάλει μπροστά με καλωδια και φτάσει μέχρι το συνεργείο
β. Πάρει τηλέφωνο τον μπαταριοπώλη κι έρθει και του περάσει καινούρια επί τόπουΗ όντως σωστή κι ενδεδειγμένη διαδικασία που περιγράφετε, σημαίνει να μείνει το όχημα τουλάχιστον 1 μέρα ακινητοποιημενο και να γίνουν οι συνεννοήσεις και πάλι επαφίεται στην ευσυνειδησία του προμηθευτή να κάνει μια "ευλαβική" προφόρτιση, δηλαδή είναι ανεφάρμοστο στη πραγματικότητα.
-
Στο παλιο αμαξι ,ειχα παρει μπαταρια την ειχα βαλει Σαββατο πρωι..μια fiamm.. δευτερα παω να βαλω μπροστα και ηταν dead η μπαταρια,παω ηλεκτρολογο και εχα διαρροη απο το ηχοσυστημα.2021 την ειχα βαλει.πλεον το εχω παρατημενο σχεδον το παλιο.καω κ 3 βδομαδες να βαλω μπροστα και παιρνει διχως ζορι.τωρα αυτο αχετο ειναι προφανως που λεω
-
@piliourits said in Μπαταρία αυτοκινήτου...:
Σε ένα TDi με σταρτ στοπ πάντως, όπως έγραψα κι αλλού, μπήκε (από λάθος επιλογή του ηλεκτρολόγου) banner που δεν ήταν AGM και φτουριξε 2-3 μήνες.
Δεν ξέρω τι έφταιγε, παρκαρισμένο πάνω από 24 ώρες δεν ξεκίναγε.
Αντικατασταθηκε με AGM και μάλλον λύθηκε το θέμα... (κατά την εγκατάσταση, δηλωθηκε με διαγνωστικό ο τύπος της στο αυτοκίνητο).
Για καλό και κακό αγοράστηκε κι ένα απ αυτά τα 4σε1 starter-κομπρεσερακι-power bank-φακος το οποίο σε ένα παλιό βενζινοκινητο που δοκιμάστηκε, το ξεκίνησε άκοπα στο δευτερόλεπτο στην πρώτη μιζιά.Οι agm απαιτούν λίγο περισσότερα βολτ και έχει προβλεφθεί από τον κατασκευαστή να παρέχονται από το αυτοκίνητο μόνο αν είναι τοποθετημένη τέτοια μπαταρία εξ αρχής.
Προφανώς η απλή που τοποθετήθηκε τα έπαιξε από υπερφορτιση -
πως μπορω να δω ρε παιδια αν σε εμενα αντεχει agm.efb εχει πανω τωρα.για agm πηγαινα.δηλαδη μπορει να γινει ζημια?πως θα το τσεκαρω?
-
@oneironaut84 said in Μπαταρία αυτοκινήτου...:
πως μπορω να δω ρε παιδια αν σε εμενα αντεχει agm.efb εχει πανω τωρα.για agm πηγαινα.δηλαδη μπορει να γινει ζημια?πως θα το τσεκαρω?
Έχεις μανουαλ του αυτοκινήτου;
Διαφορετικά ένας τίμιος ηλεκτρολόγος θα σου πει -
εχω στα γερμανικα..θα το τσεκαρω.. οταν πηρα το αυτοκινητο ειχα παει σε εμπιστο ηλεκτρολογο να μου μετρισει την μπαταρια,και τον λεω για αλλαγη κ αι με ειπε agm να βαλεις.αλλα πολυ προχειρα ολα αυτα..θα το ελεγξω.ευχαριστω!!
-
This post is deleted! -
θελω να δοκιμασω μια agm. η ερωτηση ειναι αν υπαρχει καποιο προβλημα απο την μεταβαση efb σε agm.δεν εχω ξαναμπλεξει με τετοιου ειδους μπαταριες start stop
-
δεν ξερω δηλαδη τι διαφορα και τι ζημια μπορει να υπαρξει απο μεταβαση efb σε agm.googlαρω φυσικα αλλα δε βγαζω ακρη.Γιαυρο ρωταω κ εδω
-
@oneironaut84 said in Μπαταρία αυτοκινήτου...:
δεν ξερω δηλαδη τι διαφορα και τι ζημια μπορει να υπαρξει απο μεταβαση efb σε agm.googlαρω φυσικα αλλα δε βγαζω ακρη.Γιαυρο ρωταω κ εδω
Εμένα έπαιρνε efb από το εργοστάσιο και δεν έβαλα agm. Έχουν διαφορετικη φόρτιση από τη γεννήτρια του αυτοκινητου. Έλεγα στο μαγαζί να μου βάλει agm η οποία ήταν ακριβότερη αλλά δεν ήθελε να μου βαλει. Αν λοιπόν εσένα παίρνει efb από τη μάνα του βάζεις τετοια
Μπαταρία αυτοκινήτου...