-
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
το έχω ξαναγράψει εδώ στο παρελθόν και το έχω ακούσει και από το μάστορα που μου έκανε τη μετατροπή ότι το καλοκαίρι το υγραέριο βγάζει περισσότερα χλμ. Εγώ το καλοκαίρι έχω φτάσει και στα 530 χλμ με 36-38 λίτρα υγραέριο, ενώ το χειμώνα έχω πέσει και στα 430 με τα ίδια περίπου λίτρα.ποτε αρχιζει το καλοκαιρι και ποτε ο χειμωνας?
εγω εκανα εγκατασταση το Μαρτιο και εβγαζα με καθε ντεποζιτο 400χλμ,
και απο το Μαιο-Ιουνιο που σφιξανε οι ζεστες και αρχισα το A/C, επεσα στα 380και τωρα το Σεπτεμβριο εχω πεσει στα 345-365 χλμ
-
Το ειδικο βαρος του προπανιου ειναι περιπου στο 0.5065 και του βουτανιου στο 0.5775 (μελωντας γενικα).
Η θερμιδομετρικη/θερμοδυναμικη αποδοση του βουτανιου ειναι υψηλοτερη του προπανιου οποτε οσο πιο πολυ βουτανιο εχουμε τοσο πιο αποδοτικοτερο ειναι το μειγμα.
Επειδη το προπανιο υγροποιειται σε μεγαλυτερη σχετικα πιεση απο το βουτανιο και για λογους ασφαλειας λογω αυτου, το καλοκαιρι συνηθως ειναι μικροτερη η προσθεση προπανιου και ανεβαινει τους υπολοιπους μηνες οποτε φυσιολογικα τους πιο κρυους μηνες η αποδοτικοτητα του μειγματος ειναι μικροτερη. Οχι ομως τοσο ωστε να κανει σημειωτεα διαφορα βασει αυτων των ποσοστων.
Το 5% παραπανω προπανιο στο μειγμα πχ εχει περιπου 1.5-2% χαμηλοτερη διαφορα αποδοσης, δηλαδη στα 100 χλμ πχ εχουμε περιπου 1.5 με 2 λιγωτερα χιλιομετρα, στο 10% παραπανω προπανιο εχουμε 3 με 4 λιγωτερα χιλιομετρα, παντα υποθετικα και θεωρητικα. Οτιδηποτε αρκετα παραπανω η παρακατω πρεπει να εχει αλλες αιτιες και οχι το μειγμα με το πιο πιθανο τον τροπο οδηγησης, την εκαστοτε διαδρομη και την εκαστοτε πραγματικη πληροτητα της δεξαμενης που μπορει να διαφερει απο γεμισμα σε γεμισμα εστω και κατα ενα μικρο ποσοστο.
Αυτο καταλαβαινω με τα λιγα που νομιζω οτι ξερω απο την ενασχοληση με με τα υγραερια. -
«'Οταν αρπάξουν οι βαλβίδες και δεν κλείνουν πλέον καλά, είναι τελείως εκτεθειμένες στο μέτωπο της φλόγας και από τις δύο πλευρές, οπότε η επιδείνωση επιταχύνεται ραγδιαία...»
Πολύ σωστά!. Είναι και ο λόγος που προτείνω έλεγχο συμπιέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, γρηγορότερα απ’ ότι λέει ο κατασκευαστής. Θα προτιμούσα με κυλινδρομέτρηση, για να εντοπίζετε απόλυτα και το ακριβές σημείο της φθοράς, καθώς και το ποσοστό επί της % της φθοράς.
«Λίγες σελίδες πριν ο Βάτσος έλεγε πως δεν χρειάζεται και τα καλύτερα είναι αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής έτσι κι αλλιώς..»
Αδιαμφισβήτητα αυτό είναι το σωστό!. Αλλιώς θα υπήρχε ένας τύπος μπούζι, που θα το βάζαμε όλοι!!!!......
Αυτό που προτείνω, είναι ένα σετ ιριδίου, μα ΠΡΟΣΟΧΗ, τον αντίστοιχο τύπο που είναι ο μαμά τύπος. Θα πρότεινα μάρκας NGK, που ακόμα και γερμανοί κατασκευαστές, το χρησιμοποιούν σαν ‘πρώτης τοποθέτησης’!.«Φαίνεται κάποια φθορά ή απλά κλείνεις τα διάκενα για να είσαι καλυμμένος??»
Τα διάκενα δεν τα κλίνουμε ποτέ. Απλός τα ελέγχουμε με το φίλερ, ακριβώς στο διάκενο που μας γράφει ο κατασκευαστής.
«Το 5% παραπανω προπανιο στο μειγμα πχ εχει περιπου 1.5-2% χαμηλοτερη διαφορα αποδοσης, δηλαδη στα 100 χλμ πχ εχουμε περιπου 1.5 με 2 λιγωτερα χιλιομετρα, στο 10% παραπανω προπανιο εχουμε 3 με 4 λιγωτερα χιλιομετρα, παντα υποθετικα και θεωρητικα. Οτιδηποτε αρκετα παραπανω η παρακατω πρεπει να εχει αλλες αιτιες και οχι το μειγμα με το πιο πιθανο τον τροπο οδηγησης, την εκαστοτε διαδρομη και την εκαστοτε πραγματικη πληροτητα της
δεξαμενης που μπορει να διαφερει απο γεμισμα σε γεμισμα εστω και κατα ενα μικρο ποσοστο.»
Φίλε Παντελή, αυτή η τελευταία σου παράγραφος, με προβλημάτισε…
Σε ένα μίγμα ποιος καθορίζει το ποσοστό?. Με τι μέτρο και σταθμό?. Με ποια γνωστή θεσμοθέτηση, αναγραφομένη κάπου?.
Είναι και ο λόγος που ρώτησα την τιμή βουτανίου και προπανίου στο διυλιστήριο ξέχωρα. Δεν μου απήντησε ΚΑΝΕΝΑΣ.
Εάν γνώριζα, τότε θα μπορούσαμε να αποκωδικοποιήσουμε συμβαίνοντα!…….
Μάλιστα εάν ξέραμε ποσό πουλάνε και τα διυλιστήρια στης γείτονες χώρες…..Στο τέλος της παραγράφου σου, έγραψες κάτι λογικό. Το πρωινό ξύπνημα ποτέ δεν είναι δεδομένο, από πλευράς διάθεσης!!!..... κατά συνέπια δεν οδηγούμε, με τον ίδιο τρόπο!. Όπως και η κυκλοφορία μέσα στην πόλη, σε καμιά περίπτωση δεν δίνει σταθερά στατιστικά στοιχεία. Επίσης η κατανάλωση χειμώνα και καλοκαίρι ποτέ δεν είναι ίδια. Πχ τον χειμώνα το αυτοκίνητο είναι πολύ περισσότερο σε κατάσταση ‘τσόκ’.
Ένας καθημερινός ταξιδιάρης μπορεί να γνωματεύσει σωστά.
φιλικά
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
«!.««Το 5% παραπανω προπανιο στο μειγμα πχ εχει περιπου 1.5-2% χαμηλοτερη διαφορα αποδοσης, δηλαδη στα 100 χλμ πχ εχουμε περιπου 1.5 με 2 λιγωτερα χιλιομετρα, στο 10% παραπανω προπανιο εχουμε 3 με 4 λιγωτερα χιλιομετρα, παντα υποθετικα και θεωρητικα. Οτιδηποτε αρκετα παραπανω η παρακατω πρεπει να εχει αλλες αιτιες και οχι το μειγμα με το πιο πιθανο τον τροπο οδηγησης, την εκαστοτε διαδρομη και την εκαστοτε πραγματικη πληροτητα της
δεξαμενης που μπορει να διαφερει απο γεμισμα σε γεμισμα εστω και κατα ενα μικρο ποσοστο.»
Φίλε Παντελή, αυτή η τελευταία σου παράγραφος, με προβλημάτισε…
Σε ένα μίγμα ποιος καθορίζει το ποσοστό?. Με τι μέτρο και σταθμό?. Με ποια γνωστή θεσμοθέτηση, αναγραφομένη κάπου?.
Είναι και ο λόγος που ρώτησα την τιμή βουτανίου και προπανίου στο διυλιστήριο ξέχωρα. Δεν μου απήντησε ΚΑΝΕΝΑΣ.
Εάν γνώριζα, τότε θα μπορούσαμε να αποκωδικοποιήσουμε συμβαίνοντα!…….
Μάλιστα εάν ξέραμε ποσό πουλάνε και τα διυλιστήρια στης γείτονες χώρες…..Στο τέλος της παραγράφου σου, έγραψες κάτι λογικό. Το πρωινό ξύπνημα ποτέ δεν είναι δεδομένο, από πλευράς διάθεσης!!!..... κατά συνέπια δεν οδηγούμε, με τον ίδιο τρόπο!. Όπως και η κυκλοφορία μέσα στην πόλη, σε καμιά περίπτωση δεν δίνει σταθερά στατιστικά στοιχεία. Επίσης η κατανάλωση χειμώνα και καλοκαίρι ποτέ δεν είναι ίδια. Πχ τον χειμώνα το αυτοκίνητο είναι πολύ περισσότερο σε κατάσταση ‘τσόκ’.
Ένας καθημερινός ταξιδιάρης μπορεί να γνωματεύσει σωστά.
φιλικά
Α.Τα διυλιστηρια φυσικα κανονιζουν το ποσοστο γιατι ειναι τα μονα που εχουν και βουτανια και προπανια ξεχωριστα και τα μεσα για την αναμειξη. Οπως ειπα ειναι θεμα κλιματικο για το ακριβες ποσοστο. Πχ στην Αιγυπτο κανουν εισαγωγη μονο καθαρο βουτανιο η το πολυ με μικρο ποσοστο προπανιου και τα διυλιστηρια τους πουλανε στην διεθνη αγορα μονο προπανιο.
Το δε ποσοστο πιστευω οτι καθοριζεται δια νομου και φυσικα ελεγχεται σε ολες τις χωρες και στην Ελλαδα φυσικα.
Πρεπει να κατανοησουμε οτι κατα καποιο τροπο πρεπει να καταναλωνονται και τα δυο παραγομενα δηλ και το προπανιο και το βουτανιο.
Δεν θελω να μπω σε λεπτομερεις, γιατι δεν κανει απο της θεσης μου καθοτι ασχολουμαι με το αντικειμενο, αλλα θεωρητικα και απο προχειρους υπολογισμους το βουτανιο πχ κοστιζει περιπου 40 λεπτα το λιτρο (σημερινες τιμες) στο διυλιστηριο σαν αγορα οταν δεν εχει και συν +φορους/κερδος/διαχειριστικα/αποθηκευση κλπ φτανει στα 60 λεπτα εξω απο το διυλιστηριο. Απο εκει και περα ειναι κερδος μεταφορας/πρατηριων.
Η τιμη προπανιου/βουτανιου ξεχωρα διαφερει αναλογα με τη διεθνη ζητηση και μπορει αλλες φορες το ενα να ειναι ακριβοτερο του αλλου και το αντιιστροφο. Τωρα πχ η διαφορα ειναι κατα 80 δολλαρια τον τονο περισσοτερο για το βουτανιο συμφωνα με τιμες ζωνης Μεσογειου και παλι γυρω στα ιδια με τιμες συμβολαιου για Σεπτεμβριο Σαουδικης Αραβιας. Μην ξεχναμε ομως οτι μιλαμε για μετρικους τονους δηλαδη 1 τονος = περιπου 1800 λιτρα.
Δεν μπορουμε να κανουμε συγκριση με αλλα διυλιστηρια και δη Βουλγαριας/Σκοπιων κλπ γιατι εκει μοπορει να εχουμε επιδοτησεις (subsidies) χαμηλοτερο εργατικο κοστος, χαμηλοτερο κερδος κλπ.Αντωνη σχετικα με το τσοκ, τουλαχιστον ολα τα καταλυτικα και δη τα τελευταιας δεκαπενταετιας αυτοκινητα δεν προβλεπεται προθερμανση, οποτε το τσοκ ειναι κυριως για να παρει μπροστα και να διασφαλιζει την ελαχιστη λειτουργια στροφων κατα την προθερμανση στην κινηση, γιατι ολα αυτα τα αυτοκινητα τα βαζεις μπροστα και μετα απο μερικα δευτερολεπτα μπορεις να ξεκινησεις, οποτε δουλευουν ουτως η αλλως με καποιες στροφες, οποτε εχτρα καταναλωση για προθερμανση δεν λογιζεται καθοτι το αυτοκινητο μπορει να βρισκεται εν κινησει αμεσως.
-
Και τα αποτελέσματα της μέτρησης συμπίεσης
1ος κύλινδρος 140 PSi
2ος κύλινδρος 135 PSi
3ος κύλινδρος 125 PSi
4ος κύλινδρος 126 PSiΜου είπαν ότι φταίει σίγουρα η εγκατάσταση υγραερίου
-
Ο χρήστης ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΑΛΑΚΗΣ έγραψε:
Το ειδικο βαρος του προπανιου ειναι περιπου στο 0.5065 και του βουτανιου στο 0.5775 (μελωντας γενικα).
Η θερμιδομετρικη/θερμοδυναμικη αποδοση του βουτανιου ειναι υψηλοτερη του προπανιου οποτε οσο πιο πολυ βουτανιο εχουμε τοσο πιο αποδοτικοτερο ειναι το μειγμα.Νομίζω ισχύει ακριβώς το αντίθετο!
Όσο περισσότερο προπάνιο έχει το μείγμα, τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχει (άρα μεγαλύτερη αυτονομία για μας).
Στην πράξη, αυτό επιβεβαιώνεται το χειμώνα που (τις περισσότερες φορές) το μείγμα έχει αυξημένη αναλογία σε προπάνιο (σε σχέση με το καλοκαίρι). Το αποτέλεσμα είναι αφενός να αυξάνεται η τιμή του λίτρου, αφετέρου να βγάζουμε ελαφρώς περισσότερα χιλιόμετρα.Αντιγράφω από μερικά sites όπως π.χ. αυτό εδώ:
..............Ειδικό Βάρος.......Κατώτερη Θερμιδική Αξία.......Μέση Απόδοση Καυστήρα
Προπάνιο ......0,51 kg/lt .........11.060 kcal/kg.................... 91 %
Βουτάνιο ......0,58 kg/lt ..........10.940 kcal/kg................... 91 %
Μίγμα Αερίων 0,57 kg/lt ..........10.960 kcal/kg................... 91 %
Ντίζελ .........0,83 kg/lt ..........10.200 kcal/kg................... 86 %
Μαζούτ ........0,97 kg/lt ...........9.600 kcal/kg................... 82 %
Φυσικό Αέριο .0,63 kg/m3..........9.100 kcal/kg...................91 % -
Ο χρήστης cheetos109 έγραψε:
1ος κύλινδρος 140 PSi
2ος κύλινδρος 135 PSi
3ος κύλινδρος 125 PSi
ποση θα επρεπε να ειναι η συμπίεση σε εναν 'υγιή' κύλινδρο;
οι δικοι σου ειναι ΟΚ;
-
Μη διαβάζεις τέτοιες σελίδες, ΕΠΙΤΗΔΕΣ δεν συγκρίνουν σε ΛΙΤΡΑ αλλά σε kg.
Όμως αγοράζεις σε λίτρα.
Οι τιμές όταν τις πολλαπλασιάσεις και τις μετατρέψεις σε kcal/lt είναι:
Προπάνιο ......5640
Βουτάνιο ......6345
Μίγμα Αερίων 6247
Ντίζελ .........8466
Μαζούτ .......9312
Φυσικό Αέριο 5733Η διαφορά στη κατανάλωση χειμώνα-καλοκαίρι δεν είναι στο μείγμα του υγραερίου αλλά στο κρύο (στο λάδι του κινητήρα, στην κρύα εκκίνηση και στην αεροδυναμική αντίσταση του κρύου αέρα)
-
1ος κύλινδρος 140 PSi
2ος κύλινδρος 135 PSi
3ος κύλινδρος 125 PSi
Κόστος επισκευης?????
-
Εμένα γιατί μου ακούγεται σαν εύκολη δικαιολογία τα περί εγκατάστασης του υγραερίου? Πως απέκλεισαν οι ιθύνοντες την πιθανότητα το αμάξι να είχε πρόβλημα εκ γεννετής, ή να προήλθε στην πορεία από/ή και τη βενζίνη?
-
Απορία: Δεν θα έπρεπε να μετρηθεί το διάκενο των βαλβίδων;
-
1ος κύλινδρος 140 PSi
2ος κύλινδρος 135 PSi
3ος κύλινδρος 125 PSi
Λάδι ρίξανε να δούνε αν είναι βαλβίδες ή ελατήρια?
-
Ο χρήστης tommygun έγραψε:
παιδια, εχει παρατηρησει κανεις αλλος να βγαζει λιγοτερα χλμ με τα ιδια λιτρα LPG τωρα τον τελευταιο μηνα?
εγω μεσα στο Σεπτεμβριο στα τελευταια 2-3 γεμισματα βγαζω 5-10% λιγοτερα χλμ.
(εχω το συνηθειο να το αδειαζω τελειως το ντεποζιτο και μετα φουλαρω και μηδενιζω χλμ-μετρητη, οποτε εχω ξεκαθαρη αποψη για το πως παει με το υγραεριο το αμαξι μου, και αμεσως εκανε μπαμ η διαφορα στην καταναλωση)Νομιζα μηπως εφταιγε μια αλλαγη ελαστικων που εκανα, αλλα εκτος που στο 1ο ντεποζιτο αμεσως μετα δεν εχασα χλμ (τα εχασα στα επομενα), μολις το εγραψα και σε ενα αλλο φορουμ, αμεσως βρεθηκαν αλλοι 3-4 που ειχαν παρατηρησει κατι παρομοιο.
για πειτε και εσεις αν παρατηρησατε τιποτα παρομοιο τον τελευταιο μηνα.
Έχω παρατηρήσει το ίδιο. 40 με 70 χλμ λιγότερα από το κάθε ντεπόζιτο, δηλαδή από 550 με 580 με το ζόρι 510 χλμ. Από τις αρχές Σεπτέμβρη. Δύο πρατήρια που έχω δοκιμάσει έως τώρα τα ίδια. Αύριο θα βάλω από τρίτο διαφορετικό, μήπως και δώ χαρά...
-
Ο χρήστης tommygun έγραψε:
το έχω ξαναγράψει εδώ στο παρελθόν και το έχω ακούσει και από το μάστορα που μου έκανε τη μετατροπή ότι το καλοκαίρι το υγραέριο βγάζει περισσότερα χλμ. Εγώ το καλοκαίρι έχω φτάσει και στα 530 χλμ με 36-38 λίτρα υγραέριο, ενώ το χειμώνα έχω πέσει και στα 430 με τα ίδια περίπου λίτρα.
ποτε αρχιζει το καλοκαιρι και ποτε ο χειμωνας?
εγω εκανα εγκατασταση το Μαρτιο και εβγαζα με καθε ντεποζιτο 400χλμ,
και απο το Μαιο-Ιουνιο που σφιξανε οι ζεστες και αρχισα το A/C, επεσα στα 380και τωρα το Σεπτεμβριο εχω πεσει στα 345-365 χλμ
προφανώς οι όροι 'καλοκαίρι' και 'χειμώνας' που χρησιμοποίησα είναι συμβατικοί...από αυτά που έχω ακούσει δύο παράγοντες πρέπει να παίζουν ρόλο : η εξωτερική θερμοκρασία και το μείγμα που χρησιμοποιούν τα πρατήρια το οποίο αν δεν κάνω λάθος αλλάζει από 'καλοκαιρινή περίοδο' σε 'χειμερινή'. Αυτά τα γράφω με κάθε επιφύλαξη διότι ειδικός δεν είμαι. Το βέβαιο είναι ότι τόσο εγώ όσο και αρκετοί άλλοι που έχουν βάλει υγραέριο στα Γιάννενα και με τους οποίους συζητώ συνέχεια για το θέμα έχουμε παρατηρήσει το ίδιο πράγμα : λιγότερα χιλιόμετρα τους 'χειμερινούς' μήνες, περισσότερα τους 'καλοκαιρινούς'
-
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
... και αρκετοί άλλοι που έχουν βάλει υγραέριο στα Γιάννενα και με τους οποίους συζητώ συνέχεια για το θέμα έχουμε παρατηρήσει το ίδιο πράγμα : λιγότερα χιλιόμετρα τους 'χειμερινούς' μήνες, περισσότερα τους 'καλοκαιρινούς'Εγω 2 χειμωνες και 2 καλοκαιρια παρατηρώ ακριβως το αντιθετο. Περισσοτερα χλμ τον χειμωνα και...αρκετα λιγοτερα το καλοκαιρι(με περιπου ιδιες συνθηκες οδηγησης). Παραδειγμα, τον χειμωνα βγαζω παντα απο 720 με 770 σε καθε ντεποζιτο(απο τερμα γεμματο, σε τελειως αδειο) και το καλοκαιρι απο 640 μεχρι 700χλμ το μεγιστο(πολυ λιγες φορες 700. Τις πιο πολλες 680).
Μαλλον τον χειμωνα υπαρχει διαφορα στην καυση, λογο μεγαλυτερης πυκνότητας του αερα -
Ο χρήστης dti έγραψε:
Η θερμιδομετρικη/θερμοδυναμικη αποδοση του βουτανιου ειναι υψηλοτερη του προπανιου οποτε οσο πιο πολυ βουτανιο εχουμε τοσο πιο αποδοτικοτερο ειναι το μειγμα.Νομίζω ισχύει ακριβώς το αντίθετο!
Όσο περισσότερο προπάνιο έχει το μείγμα, τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχει (άρα μεγαλύτερη αυτονομία για μας).
Στην πράξη, αυτό επιβεβαιώνεται το χειμώνα που (τις περισσότερες φορές) το μείγμα έχει αυξημένη αναλογία σε προπάνιο (σε σχέση με το καλοκαίρι). Το αποτέλεσμα είναι αφενός να αυξάνεται η τιμή του λίτρου, αφετέρου να βγάζουμε ελαφρώς περισσότερα χιλιόμετρα.Αντιγράφω από μερικά sites όπως π.χ. αυτό εδώ:
..............Ειδικό Βάρος.......Κατώτερη Θερμιδική Αξία.......Μέση Απόδοση Καυστήρα
Προπάνιο ......0,51 kg/lt .........11.060 kcal/kg.................... 91 %
Βουτάνιο ......0,58 kg/lt ..........10.940 kcal/kg................... 91 %
Μίγμα Αερίων 0,57 kg/lt ..........10.960 kcal/kg................... 91 %
Ντίζελ .........0,83 kg/lt ..........10.200 kcal/kg................... 86 %
Μαζούτ ........0,97 kg/lt ...........9.600 kcal/kg................... 82 %
Φυσικό Αέριο .0,63 kg/m3..........9.100 kcal/kg...................91 %http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_of_combustion
Αυτο που παραθετεις αναφερεται καθαρα σε βαρος και οχι σε ογκο, αλλα και ετσι να ηταν η διαφορα ειναι τοσο μικρη που δεν θα ειχε καμμια επιπτωση στην θερμοδυναμικη του οποιου μειγματος. Παραταυτα, η καυση και τα στοιχειομετρικα/παροχη στους κυλινδρους κλπ γινονται με βαση τον ογκο (αερια μορφη) οπου λογω ειδικου βαρους το βουτανιο εχει μεγαλυτερη μαζα κατα 15% και ως εκ τουτου μεγαλυτερη θερμοδυναμικη. Δες τον πινακα με τα kjouls και οχι τα btu.
Απο το πιο πανω link πηγαινοντας κατω και στους πινακες θα δεις οτι το βουτανιο εχει υψηλοτερη θερμοδυναμικη γιατι η καυση του, ειτε σε αυτοκινητο, ειτε σε μπουκαλα, ειτε για οτιδηποτε αλλο λογο γινεται σε αερια μορφη(ογκος) οπυ η μαζα του ειναι μεγαλυτερη του αντιστοιχου προπανιου. -
Ο χρήστης astrag1.6jtg έγραψε:
... και αρκετοί άλλοι που έχουν βάλει υγραέριο στα Γιάννενα και με τους οποίους συζητώ συνέχεια για το θέμα έχουμε παρατηρήσει το ίδιο πράγμα : λιγότερα χιλιόμετρα τους 'χειμερινούς' μήνες, περισσότερα τους 'καλοκαιρινούς'
Εγω 2 χειμωνες και 2 καλοκαιρια παρατηρώ ακριβως το αντιθετο. Περισσοτερα χλμ τον χειμωνα και...αρκετα λιγοτερα το καλοκαιρι(με περιπου ιδιες συνθηκες οδηγησης). Παραδειγμα, τον χειμωνα βγαζω παντα απο 720 με 770 σε καθε ντεποζιτο(απο τερμα γεμματο, σε τελειως αδειο) και το καλοκαιρι απο 640 μεχρι 700χλμ το μεγιστο(πολυ λιγες φορες 700. Τις πιο πολλες 680).
Μαλλον τον χειμωνα υπαρχει διαφορα στην καυση, λογο μεγαλυτερης πυκνότητας του αεραμήπως παίζουν τότε σημαντικότερο ρόλο τα μείγματα ; ...και συνακόλουθα το από ποιο πρατήριο βάζουμε υγραέριο ;
για παράδειγμα όποτε φουλάρω στα Γιάννενα βγάζω πολύ περισσότερα χλμ από αυτά που έβγαλα με φουλαρίσματα σε Θεσ/νίκη και Αθήνα...
μεταφέρω τα λόγια κάποιου από αλλού (ελπίζω να μην κάνω κάτι που δεν επιτρέπεται)dathens έγραψε:Δηλαδή ο πανακιδης βγάζει χιλιόμετρα μην τρελαθούμε τελιως έφυγα απο τον πανακιδη με κατεύθυνση ναυπακτο τιγκα 60 λίτρα και εκανα 400 παρακάτι χιλομετρα όταν γέμισα στη ναυπακτο πάλι με 60 λίτρα εκανα ακριβώς 490 χιλιόμετρα 0,77 ο jet oil 0,75 ο Φαρμάκης σαν να είχα 15 λίτρα ακόμα στο τεποζιτο πείτε μου γιατί τότε όταν λέει ο του Φαρμάκη εκει ότι είναι θέμα αναλογίας μειγματος και πίεσης ... Εκει μου είπαν για το περισσοτερο βουτανιο στη δεξαμενη για να είναι χαμηλά η πειση στα 3,5 bar
ας αποφανθούν οι ειδικοί...
-
Ο χρήστης thomas lpg έγραψε:
Ο Φαρμάκης όπως έχει ξαναγραφεί στο φόρουμ είναι ο ίδιος εισαγωγέας LPG (απαλλαγμένος από ενδιάμεσους) γι αυτό και αφού αγοράζει πιο φθηνα βγάζει το ίδιο (μπορεί και παραπάνω) κέρδος με τους άλλους και η διαφορά είναι το καπέλο που θα πλήρωνε στην εταιρία που θα τον προμήθευε. Και μάλιστα όσοι φουλαρουν απο Αθηνα ή αλλού λένε ότι τους βγάζει και περισσότερα χλμ.
Όλη μας έχουμε μεσάζοντες αλλά όταν έχεις έναν στόλο από φορτηγά δικά σου και δεν τα χρωστάς, μάλιστα τα καλύτερα τις Ελλάδος, ο μερακλής Φαρμάκης έχει τα λιγότερα μεταφορικά γι’αυτο και είναι ο άρχοντας της ηπείρου.
- Το καλύτερο υγραέριο, μίγμα κίνησης η χύμα μίγμα που το φορτώνουμε από την ίδια μάνικα στα διυλιστήρια , που δεν διαφέρουνε σε τίποτα μόνο στην φορολογία, είναι ανάμειξη 2 υλικών και εξ’ου και λέξη-χαρακτηρισμός ως μίγμα, σε περιεκτικότητα βουτάνιο 80%, προπάνιο20% το έχουνε τα Ε.Λ.Π.Ε τις Θεσσαλονίκης και προπάνιο η E.K.O ,σε αντίθεση με την Αθήνα που βρομάει κάτι μεταξύ κρεμμυδίλας και σκουριάς. Η Τουρκία δε, βγάζει πολύ πιο καλύτερο μίγμα από εμάς με ανάμιξη 2 υλικών – μίγμα 60% βουτ.και 40% προπ.Το καλό μίγμα φαίνετε τον χειμώνα που κάνη κρύο η πίεσή του είναι στα 3-4 bar όχι στα 2-2,5 bar ενώ το καλοκαίρι λόγο κλιματολογικών συνθηκών ( ζέστα ) το μίγμα μπορεί να φτάσει τα 6-7 bar. Τώρα θα μου πείτε άλλο υγραέριο παρασκευάζουν τον χειμώνα και άλλο το καλοκαίρι; Ναι;; τον χειμώνα το παρασκευάζουνε με 70-30 γιατί πέφτει η πίεση όχι η θερμογόνος δύναμη γίνεται πιω βαρύ με αποτέλεσμα ο πνεύμονας που έχει ρέγουλα- κατσαβιδώβιδα να μην προλαβένη να εξαερώνει στον σωστό χρόνο το υγραέριο και να το πετά στα μπέκ υπό μορφή υγρής και όχι αέριας φάσεις ,μικρή μεν σχεδόν μηδαμινή αλλά αρκετή για να κάνη το αυτοκίνητο να συμπεριφέρεται λες και έχει βήχα. Ο χαρακτηρισμός χειμωνιάτικο και καλοκαιρινό υγραέριο σε εμάς τους υγραεριτζήδες δεν είναι καινούργιος αλλά ούτε και στα ΤΕΡΑΤΑ τις υγραεριοκίνησης , χειμώνα καλοκαίρι με ένα κατσαβίδι στο χέρι ,στα καινούργια συστήματα υγρού ψεκασμού που έχουνε δικιά τους αντλία δεν γνωρίζω όμως επιφυλάσσομαι, κάτσε να βγάλουνε χειμώνα. Τα ονομάζω καινούργια συστήματα γιατί ο γερμανός μέχρι και 2 χρόνια πριν έτσι τα εκφωνούσε και όχι με 1ης-2ης-3ης-και7ης γενεάς!!! Η τελευταία υπάρχη;; Και κάτι τελευταίο. Όταν τα διυλιστήρια διυλίσουνε καλοκαιρινό l.p.g ,έχουνε τι δεξαμενές τους γεμάτες και μας πιάσει απότομα χειμώνας , μέχρι να αδειάσουν η δεξαμενές τους που με την σειρά το παίρνουν τα πρατήρια ΟΒΗΧΑΣ στους κινητήρες υφίσταται, μην νομίζετε πώς κάτι έπαθε ο κινητήρας λόγο του υγραερίου και περισσότερο λόγο ξηρής η χλωρής καύσης, το L.P.G έχει λυπαντικότητα το μαρτυρούν τα αρχικά του: Liquefied Petroleum Gas: L = Υγροποιημένο. P = Πετρελαίου. G = Aέριο. = L. P. G
δείτε κι αυτό που έχει δημοσιευτεί εδώ μέσα...
-
Αυτο που πρεπει να κρατησουμε απο το παραπανω κειμενο σχετικα με το θεμα μας ειναι το ' **'τον χειμώνα το παρασκευάζουνε με 70-30 γιατί πέφτει η πίεση όχι η θερμογόνος δύναμη' ** και να κατανοησουμε λοιπον οτι η αναλογια στο μειγμα 20/80-30/70 και τα παρεμφερη δεν εχουν τετοια επιπτωση στην καταναλωση ωστε να ειναι αξια υπολογισμου. Μονο η τιμη μπορει να επηρεαστει απο την διαφορα αναλογιας και αυτο αν το ενα απο τα δυο (προπανιο/βουτανιο) εχει σημαντικη διαφορα στην διεθνη αγορα και στην τιμη που ειτε αγοραζουν τα διυλιστηρια ειτε στο κοστος που παραγουν, αλλα και παλι ειναι σχετικα μικρη αν την αναγαγουμε στο λιτρο.
-
Προσφατα με την πτωση της θερμοκρασιας του περιβαλλοντος με γυρισε σε βενζινη ενω μεσα ειχα μπολικο υγραεριο. Κινιομουν βορεια προαστεια με εξωτερικη θερμοκρασια 15 βαθμους, ενω το τελευταιο φουλαρισμα το χα κανει 10 μερες πριν με εξωτερικη θερμοκρασια 30 βαθμους. Παιζει καποιο ρολο αυτο?
Υγραεριοκίνηση!