-
Σε γλυτώνουν και τη φασαρία με το ΙΚΑ, γιατί η υποχρέωση ανήκει στην κατασκευαστική εταιρία κι όχι σε σένα. Όπως θα έπρεπε να είναι γενικά στην οικοδομή πια, αλλά ποιος ακούει...
-
30 χρονών λέβητας με αποχαιρέτησε. Χαλύβδινος 30 χρονών 25000 θερμίδες σάπισε.
Άρχισε το ψάξιμο για καινούργιο. Έβλεπα το κόστος να ανεβαίνει. Τόσο ο καινούργιος, έξτρα ο πίνακας οργάνων, βάλε και τον κόπο του υδραυλικό που θα κάνει την εγκατάσταση.
Όμοιος λέβητας, ίδιο μοντέλο δηλαδή, χαλυβδινος έβγαινε φθηνότερος από τον μαντεμένιο. Έψαξα ρώτησα δεξιά αριστερά και παρόλη την οικονομική δυσκολία ήμουν έτοιμος να αγοράσω καινούργιο χαλυβδινο. Χτυπάει το τηλέφωνο ξαφνικά, ήταν ένας υδραυλικός πολύ φίλος ο οποίος μου είπε ότι έχει βρει μαντεμένιο 40000 θερμίδων μεταχειρισμένο με 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ήταν σε ένα μεγαλύτερο σπίτι, προφανώς, δούλεψε για 3 χειμώνες αλλά κρίθηκε ασύμφορος και αγόρασαν ένα λέβητα με ξύλο.
Υπήρχε βέβαια ένας φόβος για αυτή την επιλογή, τί πρόβλημα μπορεί να βγάλει. Ο φίλος με διαβεβαίωσε ότι ο λέβητας είναι σε αριστη κατάσταση. Μετά από σκέψη αποφάσισα και τον αγόρασα. Ήρθε ο φίλος με τον λέβητα βγάλαμε οι δυο μας τον χαλύβδινο που είχε απίστευτο βάρος. Κι εκεί που νόμιζα ότι τα χειρότερα ήταν πίσω μας ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε τον μαντεμένιο. Εκεί τα είδα όλα. 2 φορές πιο μεγάλο βάρος ο μαντεμένιος. Πως τα καταφέραμε είναι απορίας άξιο.
Τοποθετήθηκε τελικά, συνδέθηκε και τότε άρχισαν να βγαίνουν τα προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι η εγκατάσταση ήταν 30 χρονών και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι ένα μεταλλικό βαρέλι, δεν θυμαμαι πως το λένε, έχει διαρροή. Πήρα τους δρόμους ΚΥΡΙΑΚΗ μέρα και άρχισα να ψάχνω ανοιχτό μαγαζί. Βρήκα ευτυχώς και το βάλαμε. Συνδέθηκε λοιπον αλλά για κάποιο λόγο έπεφτε μέσα στο σπίτι το ρελέ του ρεύματος. Μετά από αρκετή ώρα ανακαλύψαμε ότι η αιτία είναι ο διανεμητής νερού τα είχε παίξει. Άλλη βλάβη κι αυτή. Ο διανεμιτής που φορούσε ήταν γερμανικός, από τους καλύτερους και κόστιζε 200 ευρώ. Υπήρχε επιλογή για κινέζικο στα μισά λεφτά. Επέλεξα τη φθηνή επιλογή, τα οικονομικά που λέγαμε πριν.
Όλη αυτή η διαδικασία μου πήρε ακριβώς μια εβδομάδα και υπολογίζω ότι κόστισε τα μισά λεφτά από ότι αν αγόραζα καινούργιο λέβητα. -
Δοχείο διαστολής ήταν προφανώς το βαρελάκι...τόσα χρόνια δεν το είχες αλλάξει? Εγώ είμαι στο 3ο στα 17 χρόνια...
-
@megane98hp said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
ένας υδραυλικός πολύ φίλος ο οποίος μου είπε ότι έχει βρει μαντεμένιο 40000 θερμίδων
Όλη αυτή η διαδικασία μου πήρε ακριβώς μια εβδομάδα και υπολογίζω ότι κόστισε τα μισά λεφτά από ότι αν αγόραζα καινούργιο λέβητα.Αν ο προηγούμενος λέβητας ήταν σωστά διαστασιολογημένος για το σπίτι σου, τότε θα πρέπει με τον καινούριο να αναμένεις (κατά πάσα πιθανότητα) και κάποια αύξηση στην κατανάλωση.
-
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Δοχείο διαστολής ήταν προφανώς το βαρελάκι...τόσα χρόνια δεν το είχες αλλάξει? Εγώ είμαι στο 3ο στα 17 χρόνια...
Ναι έχει αλλαχτεί ρε παιδί μου απλά έπεσα στην περίπτωση και ήθελαν κι άλλα πράγματα αντικατάσταση.
-
This post is deleted! -
@harisma23 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
ένας υδραυλικός πολύ φίλος ο οποίος μου είπε ότι έχει βρει μαντεμένιο 40000 θερμίδων
Όλη αυτή η διαδικασία μου πήρε ακριβώς μια εβδομάδα και υπολογίζω ότι κόστισε τα μισά λεφτά από ότι αν αγόραζα καινούργιο λέβητα.Αν ο προηγούμενος λέβητας ήταν σωστά διαστασιολογημένος για το σπίτι σου, τότε θα πρέπει με τον καινούριο να αναμένεις (κατά πάσα πιθανότητα) και κάποια αύξηση στην κατανάλωση.
Δεν μου αρέσει αυτό. Εμένα ο υδραυλικός μου είπε να περιμένω καλύτερη κατανάλωση.
-
Δεν μου αρέσει αυτό. Εμένα ο υδραυλικός μου είπε να περιμένω καλύτερη κατανάλωση.
Υπάρχει μια περίπτωση μόνο για χαμηλότερη κατανάλωση, αν ο παλιός σου λέβητας ήταν πολύ παλιός και κακοσυντηρημένος. Γι' αυτό έγραψα και "κατά πάσα πιθανότητα". Γενικά πάντως η υπερδιαστασιολόγηση ενός λέβητα οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση. Αν λοιπόν το σπίτι σου χρειάζεται κανονικά έναν λέβητα 25.000 θερμίδων, όταν βάζεις έναν 40.000 θερμίδων, κάνεις υπερδιαστασιολόγηση, που θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση, αν συγκρίνεις δύο σύγχρονους λέβητες.
Το ανάλογο για να καταλάβεις είναι π.χ. σαν να έχεις για μέσα στην πόλη ένα χιλιάρι 90 ίππων και να πας σε ένα 1400 140 ίππων (αντίστοιχης εποχής και τεχνολογίας). Ποιο θα καταναλώσει παραπάνω; Το 1400άρι προφανώς. Αν βεβαίως συγκρίνεις ένα χιλιάρι 30ετίας κακοσυντηρημένο με ένα καινούριο 1400άρι, τα πράγματα αντιστρέφονται...
-
Υπάρχει μια περίπτωση μόνο για χαμηλότερη κατανάλωση, αν ο παλιός σου λέβητας ήταν πολύ παλιός και κακοσυντηρημένος. Γι' αυτό έγραψα και "κατά πάσα πιθανότητα". Γενικά πάντως η υπερδιαστασιολόγηση ενός λέβητα οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση. Αν λοιπόν το σπίτι σου χρειάζεται κανονικά έναν λέβητα 25.000 θερμίδων, όταν βάζεις έναν 40.000 θερμίδων, κάνεις υπερδιαστασιολόγηση, που θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση, αν συγκρίνεις δύο σύγχρονους λέβητες.
Το ανάλογο για να καταλάβεις είναι π.χ. σαν να έχεις για μέσα στην πόλη ένα χιλιάρι 90 ίππων και να πας σε ένα 1400 140 ίππων (αντίστοιχης εποχής και τεχνολογίας). Ποιο θα καταναλώσει παραπάνω; Το 1400άρι προφανώς. Αν βεβαίως συγκρίνεις ένα χιλιάρι 30ετίας κακοσυντηρημένο με ένα καινούριο 1400άρι, τα πράγματα αντιστρέφονται...
Δεν ξέρω αν είναι σωστό το παράδειγμά σου. Είχα ένα λέβητα 25000 θερμίδες αρκετά παλιό ο οποίος μου ζέσταινε επαρκώς όλο το σπίτι. Ο λέβητας των 40000 θερμίδων μπορεί να ζεστάνει ένα μεγαλύτερο σπίτι με περισσότερα σώματα άρα δεν θα χρειάζεται λιγότερη καταναλωση για να ζεστάνει λιγότερα σώματα και μικρότερο σπίτι?
-
Όχι, γιατί ζεσταίνει το νερό που είναι μέσα του, το οποίο είναι περισσότερο.
-
Δεν ξέρω αν είναι σωστό το παράδειγμά σου. Είχα ένα λέβητα 25000 θερμίδες αρκετά παλιό ο οποίος μου ζέσταινε επαρκώς όλο το σπίτι. Ο λέβητας των 40000 θερμίδων μπορεί να ζεστάνει ένα μεγαλύτερο σπίτι με περισσότερα σώματα άρα δεν θα χρειάζεται λιγότερη καταναλωση για να ζεστάνει λιγότερα σώματα και μικρότερο σπίτι?
Όχι!
-
Όχι φυσικά. Για την ίδια ποσότητα νερού που διαρρέει το κύκλωμα θα χρειαστεί η ίδια ποσότητα ενέργειας - θερμότητας που θα χρειαστεί ώστε να καλυφθεί η θερμοχωρητικότητα του. Ενας μεγαλύτερος καυστήρας απλά μπορεί να καλύψει την ανάγκη μεγαλύτερου κυκλώματος ενώ θα χρειαστεί φυσικά και ανάλογη καύσιμη ποσότητα.
-
Θα πηδηχτώ απ το παράθυρο
-
@tgd said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Όχι, γιατί ζεσταίνει το νερό που είναι μέσα του, το οποίο είναι περισσότερο.
Δεν υπαρχει καποιος τροπος να ρυθμιστει η ποσοτητα νερου;
-
Θα πηδηχτώ απ το παράθυρο
Πριν πηδηχτείς, ηρέμησε και προσπάθησε να καταλάβεις τι σου λέμε: Αν έβαζες έναν καινούριο λέβητα 25000 θερμίδων θα έκαιγες σίγουρα λιγότερο από αυτόν των 40.000 που έβαλες. Όμως ήθελες κάτι σε καλή τιμή και αυτός βρέθηκε (καλο)μεταχειρισμένος. Υπάρχει πάντα η περίπτωση να ήταν ρημάδι ο παλιός σου των 25.000 θερμίδων, οπότε και πάλι να δεις κάποια οικονομία. Αν υπάρχει όμως οικονομία, σίγουρα δεν θα είναι η μέγιστη δυνατή.
-
Ετσι οπως τα λεει φιλε μου ο Χαρης.
-
Από το 2030 θα απαγορεύεται η χρήση καυστήρα πετρελαίου. Το τι έχει να γίνει στις πολυκατοικίες δεν λέγεται!!!
Επίσης ότι ο πρωθυπουργός μιας διαλυμένης ουσιαστικά οικονομικά χώρας τρέχει να ενσωματώσει τις πιο αυστηρές πολιτικές της ΕΕ και να τις φέρει και νωρίτερα ειλικρινά με ξεπερνάει!!!
-
@nascar1 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Από το 2030 θα απαγορεύεται η χρήση καυστήρα πετρελαίου. Το τι έχει να γίνει στις πολυκατοικίες δεν λέγεται!!!
Επίσης ότι ο πρωθυπουργός μιας διαλυμένης ουσιαστικά οικονομικά χώρας τρέχει να υιοθετήσει τις πιο αυστηρές πολιτικές της ΕΕ και να τις φέρει και νωρίτερα σε ισχύ ειλικρινά με ξεπερνάει!!!
-
Αυτά τα λένε οι ανθέλληνες εθνομηδενιστες, την έχει μεγάλη και σίγουρη την ανάπτυξή της η χώρα, 7% τουλάχιστον προβλέπεται λέει η ανάπτυξή, μέχρι το 2030 θα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη κι όχι η κατεστραμένη οικονομία της Σοβιετίας του παρελθόντος...
αρκεί βέβαια να μην κάνετε καμιά στραβή εσείς οι αντιρρησίες και μέχρι τότε ρίξετε την Κυβέρνηση και πάνε όλα στράφι και θα οδηγούμε ακόμη τα παλιοντίζελ, αντί για τα EV μας. -
@nascar1 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Νομίζω η τοποθέτηση, όχι η χρήση. Μακάρι να απαγορευτεί η χρήση τζακιών στις πόλεις, χθες πάλι δεν μπορούσες να αναπνεύσεις έξω.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ