-
καλησπέρα,
Μια συμβουλή θα ήθελα απο τους φίλους μηχανικούς.
Θα μπορούσα να τοποθετήσω σε ιδιόκτητο νομιμοποιημένο δώμα σε ιδιόκτητη ταράτσα τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα (περίπου 200 lt)? χρειάζεται κάποια μελέτη? επιτρέπεται απο τον νόμο?ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
-
Να εξειδικεύσω λίγο τι νομίζω ότι εννοεί ο χάρης ( αν καταλαβαίνω σωστά , αν και δεν πρέπει να μιλώ εκ μέρους άλλου ), αναφορικά με το μηχανικό και την αγοραπωλησία.
Ο μηχανικός λοιπόν θα σου πει τι αγοράζεις επακριβώς , ένα ακίνητο δεν είναι ένα απλό διαμέρισμα, έχει και ιδιοκτησία επί του οικοπέδου. Σε περιπτώσεις δε αγοράς οχι απλώς ενός διαμερίσματος αλλά π.χ. ενός οικοπέδου ή μιας καθέτου ο μηχανικός θα σε διαφωτίσει για τις έννοιες όπως υφιστάμενη και μελλοντική δόμηση και άλλα πολλά. Εδώ μπορεί να υπάρξουν απίστευτες μαύρες τρύπες.
Αναφορικά με τη νομιμότητα του ακινήτου , εδώ είναι απαραίτητο βάση νόμου, καλό είναι να βάλεις το δικό σου μηχανικό να το ελέγξει , υπάρχουν παντού "επιστήμονες¨ που δε σέβονται την υπογραφή τους. Σε νεόδμητες κατασκευές αν δεν είναι δολοφόνος ο κατασκευαστής τι να δεί ο μηχανικός ακριβώς; Αλλά επιμένω μια αγορά ακινήτου έχει πολλούς άλλους παραμέτρους.
Για να το πώ στο πνεύμα του φόρουμ είναι σαν να πας να αγοράσεις αυτοκίνητο σε μάντρα και να δεχτείς τον έλεγχο του μάστορα του πωλητή και να μην το ελέγξεις με δικό σου μηχανικό. -
Και για να ενισχύσω αυτό που έγραψε ο civil, θα πω ένα παράδειγμα. Ρετιρέ στην Καλαμαριά 70τμ στο συμβόλαιο και 210 στην πραγματικότητα. Φίλος μηχανικός του ιδιοκτήτη χορηγεί βεβαίωση άλλης κατηγορίας. Πελάτης μου φέρνει μηχανικό που το παίρνει χαμπάρι και χαλάει η δουλειά…και πολύ σωστά μάλιστα. Τελικά το πούλησε σε κάποιον που δεν έφερε μηχανικό να το ελέγξει.
-
@harisma23 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
δόμησης).
Βεβαίως τελικά και εμείς οι μηχανικοί έχουμε ευθύνη γιατί βάλαμε τις υπογραφές μας στις επιβλέψεις, αλλά αλλιώς (αν ήμασταν κατηγορηματικά αντίθετοι) απλώς θα ήμασταν μόνιμα άνεργοι! Εσύ θα μπορούσες να δουλεψεις ως μεσίτης, αν έλεγες ότι θα μεσιτεύεις μόνο αποκλειστικά νόμιμα ακίνητα;Eγω γραφω βλακωδεις αποψεις συμφωνα με εσενα ομως μολις παραδεχτηκες οτι οι μηχανικοι υπεγραψαν τις αυθαιρεσιες αλλα νταξει το εκαναν για να μην πεινασουν οποτε εχουν αλλοθι.
Και στα δυο διαμερισματα που πηραμε στην Αθηνα ηταν πολιτικοι μηχανικοι οι κατασκευαστες (στο 1 ηταν 3 αδελφια ο ενας πολιτικος μηχ ο αλλος μαστορας και ο 3ος γενικων καθηκοντων) και στο αλλο ο μεγαλοκατασκευαστης ηταν κανονικα πολιτικος μηχανικος πολυτεχνειου.
-
Γιατί τα πήρατε τότε ? Γιατί δεν ψάξατε να βρείτε νόμιμα ?
Μήπως γιατί τα νόμιμα θα ήταν ακριβότερα , ενώ αυτά που πήρατε ήταν φτηνότερα λόγω των παρανομιών. ?
Γιατί αυτό ακριβώς έθρεψε τις αυθαιρεσίες.
-
This post is deleted! -
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
δόμησης).
Βεβαίως τελικά και εμείς οι μηχανικοί έχουμε ευθύνη γιατί βάλαμε τις υπογραφές μας στις επιβλέψεις, αλλά αλλιώς (αν ήμασταν κατηγορηματικά αντίθετοι) απλώς θα ήμασταν μόνιμα άνεργοι! Εσύ θα μπορούσες να δουλεψεις ως μεσίτης, αν έλεγες ότι θα μεσιτεύεις μόνο αποκλειστικά νόμιμα ακίνητα;Eγω γραφω βλακωδεις αποψεις συμφωνα με εσενα ομως μολις παραδεχτηκες οτι οι μηχανικοι υπεγραψαν τις αυθαιρεσιες αλλα νταξει το εκαναν για να μην πεινασουν οποτε εχουν αλλοθι.
Και στα δυο διαμερισματα που πηραμε στην Αθηνα ηταν πολιτικοι μηχανικοι οι κατασκευαστες (στο 1 ηταν 3 αδελφια ο ενας πολιτικος μηχ ο αλλος μαστορας και ο 3ος γενικων καθηκοντων) και στο αλλο ο μεγαλοκατασκευαστης ηταν κανονικα πολιτικος μηχανικος πολυτεχνειου.
Και συνεχίζεις βλακωδώς να ταυτίζεις την ιδιότητα του μηχανικού με αυτή του εργολάβου/κατασκευαστή. Στη δικιά σου περίπτωση αγόρασες από κάποιον που προάσπισε τα συμφέροντα του ως κατασκευαστής. Το ότι ήταν και μηχανικός, δεν είχε καμία σημασία, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πες μας τώρα και αν έβαλες δικό σου μηχανικό να ελέγξει τα διαμερίσματα προ της αγοράς. Ή μήπως κλαίγεσαι, επειδή δεν το έκανες;
-
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Για να το πώ στο πνεύμα του φόρουμ είναι σαν να πας να αγοράσεις αυτοκίνητο σε μάντρα και να δεχτείς τον έλεγχο του μάστορα του πωλητή και να μην το ελέγξεις με δικό σου μηχανικό.
Στα καινούρια αυτοκίνητο έλεγχος δεν μπορεί να γίνει.
Η συντριπτική πλειοψηφία αγοραστών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αγοράζουν χωρίς έλεγχο. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι.
Στα μεταχειρισμένα και έλεγχος να γίνει δεν πιστοποιεί ότι το αυτοκίνητο είναι Ok.Και τέλος η άποψη "ο δικός σου μηχανικός" δεν υφίσταται. Από μωρό παιδί ακούω αυτή την ατάκα. Ο κάθε πολίτης να έχει "δικούς του" επαγγελματίες. Δικός του δικηγόρος, λογιστής, μηχανικός, μανάβης, γιατρός, χασάπης, φούρναρης και η λίστα ατελείωτη.
Ζούμε σε μία εποχή που έχει ξεφτίσει αυτή η "ατάκα". Ο καθένας κοιτά την πάρτι του, πως θα κάνει τη δουλίτσα του, όπως την κάνει και αν την κάνει και πως θα αρπάξει ή θα γλυτώσει κανά φράγκο.
-
Δεν βγαζεις ακρη με εσας. Εκεινη την εποχη 80-90ς κανενας δεν κοιταγε αυθαιρεσιες ουτε ειμαστε σε θεση να το ψαξουμε. περα απο οτι δεν υπηρχαν πολλα διαθεσιμα και οποιος προλαβαινε.
Αργοτερα βγηκαν αυτα οταν το κρατος αρχισε να ζηταει χρηματα.
Κλασσικη περιπτωση οι ημιυπαιθριοι. -
δόμησης).
Και συνεχίζεις βλακωδώς να ταυτίζεις την ιδιότητα του μηχανικού με αυτή του εργολάβου/κατασκευαστή. Στη δικιά σου περίπτωση αγόρασες από κάποιον που προάσπισε τα συμφέροντα του ως κατασκευαστής. Το ότι ήταν και μηχανικός, δεν είχε καμία σημασία, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πες μας τώρα και αν έβαλες δικό σου μηχανικό να ελέγξει τα διαμερίσματα προ της αγοράς. Ή μήπως κλαίγεσαι, επειδή δεν το έκανες;
Το 1989 να βαλω μηχανικο; Να κοιταξει διαμερισμα υπο κατασκευη? Ποιος το εκανε τοτε?
Ερχεσαι δηλαδη μετα απο 32 χρονια να μου κανεις παρατηρηση. Περα απο οτι οι αυθαιρεσιες ειναι στους κοινοχρηστους χωρους και οχι στο διαμερισμα απο οτι εχω ακουσει. -
εφαγα ακυρο για 100
παω για 80
Σπιτι βρηκα 140 με παζαρια, 150.000 αρχικηεχω προταση για 100.000 απο τοπικη τραπεζα συνεταιριστικη αλλα με 4.2 περιπου επιτοκιο...πολυ ε?
-
δόμησης).
Το 1989 να βαλω μηχανικο; Να κοιταξει διαμερισμα υπο κατασκευη? Ποιος το εκανε τοτε?
Ερχεσαι δηλαδη μετα απο 32 χρονια να μου κανεις παρατηρηση. Περα απο οτι οι αυθαιρεσιες ειναι στους κοινοχρηστους χωρους και οχι στο διαμερισμα απο οτι εχω ακουσει.Το 1989 τα σπίτια εκείνα πριν παραδοθούν , πέρναγαν έλεγχο από την πολεοδομία.
Γίνονταν βέβαια διάφορα με τους υπαλλήλους , αλλά αυτό δεν αφορά τους μηχανικούς.Στα κοινόχρηστα τι αυθαιρεσίες έχει που σε ενοχλούν , αφού δεν είναι ιδιοκτησία κανενός .
Στο δικό σου διαμέρισμα δεν έχεις κάτι περίεργο , άρα τζάμπα όλα όσα έγραψες εναντίον των μηχανικών.
Για να τελειώνουμε όμως την κουβέντα θα σου πω το πολύ απλό.
Αν οι αγοραστές δεν βολεύονταν με τις αυθαιρεσίες στους ημιυπαίθριους , τα υπόγεια και τις σοφίτες και δεν προτιμούσαν να αγοράσουν τα παράνομα , αντί για τα νόμιμα για οικονομικούς λόγους , τότε κανείς δεν θα έφτιαχνε παράνομα
Και όλοι ήξεραν για τα παράνομα και όλοι τα ζήταγαν.
Αν δεν έφτιαχνες απλά δεν πούλαγες.
Και μάλιστα είχε γίνει ο χαμός που αγόραζαν όλοι μεζονέτες με 80 νόμιμα και 120 παράνομα και τα διαμερίσματα που είχαν έναν ημιυπαίθριο των 10 τμ μόνο , δεν είχαν ζήτηση.
-
@stef4 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
εφαγα ακυρο για 100
παω για 80
Σπιτι βρηκα 140 με παζαρια, 150.000 αρχικηεχω προταση για 100.000 απο τοπικη τραπεζα συνεταιριστικη αλλα με 4.2 περιπου επιτοκιο...πολυ ε?
Πολύ είναι το επιτόκιο. Εθνική πήγες;
Εγώ Εθνική πήρα το δάνειο, χωρίς καμία δυσκολία. Αλλά δεν πήρα μεγάλο ποσό. Πάντως τα 80 χιλιάρικα δεν είναι μεγάλο ποσό. Πρέπει όμως να έχεις αρκετά μετρητά (πάνω/κάτω 40 χιλιάρικα) ώστε να καλύπτεται η αναλογία 70/30. -
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
δόμησης).
Ερχεσαι δηλαδη μετα απο 32 χρονια να μου κανεις παρατηρηση. Περα απο οτι οι αυθαιρεσιες ειναι στους κοινοχρηστους χωρους και οχι στο διαμερισμα απο οτι εχω ακουσει.Το 1989 τα σπίτια εκείνα πριν παραδοθούν , πέρναγαν έλεγχο από την πολεοδομία.
Γίνονταν βέβαια διάφορα με τους υπαλλήλους , αλλά αυτό δεν αφορά τους μηχανικούς.Στα κοινόχρηστα τι αυθαιρεσίες έχει που σε ενοχλούν , αφού δεν είναι ιδιοκτησία κανενός .
Στο δικό σου διαμέρισμα δεν έχεις κάτι περίεργο , άρα τζάμπα όλα όσα έγραψες εναντίον των μηχανικών.
Για να τελειώνουμε όμως την κουβέντα θα σου πω το πολύ απλό.
Αν οι αγοραστές δεν βολεύονταν με τις αυθαιρεσίες στους ημιυπαίθριους , τα υπόγεια και τις σοφίτες και δεν προτιμούσαν να αγοράσουν τα παράνομα , αντί για τα νόμιμα για οικονομικούς λόγους , τότε κανείς δεν θα έφτιαχνε παράνομα
Και όλοι ήξεραν για τα παράνομα και όλοι τα ζήταγαν.
Αν δεν έφτιαχνες απλά δεν πούλαγες.
Και μάλιστα είχε γίνει ο χαμός που αγόραζαν όλοι μεζονέτες με 80 νόμιμα και 120 παράνομα και τα διαμερίσματα που είχαν έναν ημιυπαίθριο των 10 τμ μόνο , δεν είχαν ζήτηση.
Χωρίς να ξέρω τι γινόταν την Αθήνα, μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι στην περιοχή μου την δεκαετία του 2000 δεν υπήρχε ΟΥΤΕ ΕΝΑ νόμιμο....ούτε ένα!! Και δεν μιλάω για κανέναν ημιυπαίθριο μόνο αλλά για όργια. Ακόμα και στα διαμερίσματα, δεν μιλάω για μεζονέτες που στην άδεια ήταν 50τμ και στην πραγματικότητα 260.
-
Ερχεσαι δηλαδη μετα απο 32 χρονια να μου κανεις παρατηρηση. Περα απο οτι οι αυθαιρεσιες ειναι στους κοινοχρηστους χωρους και οχι στο διαμερισμα απο οτι εχω ακουσει.Κατάλαβα... Ούτε τότε έβαλες μηχανικό ούτε τώρα που σε έχουν ζώσει τα μαύρα φίδια βάζεις! Δεν έχεις ιδέα αν υπάρχει αυθαιρεσία, απλώς κάτι έχεις ακούσει.
Κατά τα άλλά σου φταίνε οι μηχανικοί και όχι το κεφάλι σου...
Υ.Γ.: Και για να σου πω και κάτι πρακτικό που μπορείς να καταλάβεις, αν υπάρχει αυθαιρεσία μόνο σε κοινόχρηστους χώρους, δεν σε αγγίζει. Αν από την άλλη το διαμερισμα σου έχει κάνει κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, αρχίζουν τα γλέντια...
-
@w115 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
καλησπέρα,
Θα μπορούσα να τοποθετήσω σε ιδιόκτητο νομιμοποιημένο δώμα σε ιδιόκτητη ταράτσα τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα (περίπου 200 lt)? χρειάζεται κάποια μελέτη? επιτρέπεται απο τον νόμο?ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Τι σημαίνει ιδιόκτητη ταράτσα; έχεις τη μελλοντική δόμηση να υποθέσω; Πάλι πρακτικά μέχρι να χρησιμοποιήσεις το εν λόγω δικαίωμα δε χάνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ταράτσας.
Γενικά πάντως δεν απαιτείται οικοδομική άδεια , αναφέρεται ρητά ότι δεν απαιτείται έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας, εφόσον βέβαια συντρέχουν και κάποιο άλλοι λόγοι. Λίγη προσοχή εδώ αν έχεις περίεργους γείτονες , αναφέρεται π.χ. στο νόμο ότι "τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό" Δε ξέρω γιατί. Επίσης κάπου είχε πάρει το μάτι μου να μην ξεπερνά κατά 1,5 μέτρα το μάξιμουμ ύψος της περιοχής.
Προβλήματα θα υπάρξουν (αν υπάρξουν) , αν δεν υπάρχουν οι αναμονές των σωλήνων μέχρι εκείνη τη στάθμη για ηλιακό και μετά θα πρέπει να τρυπάς κοινόχρηστους χώρους. Εδώ δε ξέρω τι γίνεται, θεωρητικά είναι συνοδά έργα , αλλά δε ξέρω σε περίπτωση καταγγελίας πως θα λυθεί. -
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@w115 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
καλησπέρα,
Τι σημαίνει ιδιόκτητη ταράτσα; έχεις τη μελλοντική δόμηση να υποθέσω; Πάλι πρακτικά μέχρι να χρησιμοποιήσεις το εν λόγω δικαίωμα δε χάνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ταράτσας.
Γενικά πάντως δεν απαιτείται οικοδομική άδεια , αναφέρεται ρητά ότι δεν απαιτείται έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας, εφόσον βέβαια συντρέχουν και κάποιο άλλοι λόγοι. Λίγη προσοχή εδώ αν έχεις περίεργους γείτονες , αναφέρεται π.χ. στο νόμο ότι "τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό" Δε ξέρω γιατί. Επίσης κάπου είχε πάρει το μάτι μου να μην ξεπερνά κατά 1,5 μέτρα το μάξιμουμ ύψος της περιοχής.
Προβλήματα θα υπάρξουν (αν υπάρξουν) , αν δεν υπάρχουν οι αναμονές των σωλήνων μέχρι εκείνη τη στάθμη για ηλιακό και μετά θα πρέπει να τρυπάς κοινόχρηστους χώρους. Εδώ δε ξέρω τι γίνεται, θεωρητικά είναι συνοδά έργα , αλλά δε ξέρω σε περίπτωση καταγγελίας πως θα λυθεί.Καταλαβα, ευχαριστω παρα πολυ γι την απαντηση σας .
-
@storm said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@stef4 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
εφαγα ακυρο για 100
παω για 80
Πολύ είναι το επιτόκιο. Εθνική πήγες;
Εγώ Εθνική πήρα το δάνειο, χωρίς καμία δυσκολία. Αλλά δεν πήρα μεγάλο ποσό. Πάντως τα 80 χιλιάρικα δεν είναι μεγάλο ποσό. Πρέπει όμως να έχεις αρκετά μετρητά (πάνω/κάτω 40 χιλιάρικα) ώστε να καλύπτεται η αναλογία 70/30.πειραιως 3.5 σταθερο για 20 χρονια
-
Το έχω γράψει πολλές φορές. Η Πειραιώς υποχρεώνει σε φουλ ασφάλεια ζωής στα στεγαστικά δάνεια. Στα 20 χρόνια θα πληρώσεις καπέλο πάνω από 5000euro για την ασφάλεια ζωής.
Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν έχεις απευθυνθεί και στην Εθνική;
-
ναι εκει ειναι το ρυθμισμενο δανειο της μανας και θελουμε ακομα ενα χρονο να περασει για να γινει 4ετια απο τη ρυθμιση και να κανω αιτηση...
θα το ψαξω
εχουμε 40 στην ακρη. 80 δανειο παμε 120. τα αλλα 20-30 λετε να τα δεχτει ο μηχανικος σε δοσεις πχ 3ετιας;
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ