-
Ο μηχανικός είναι σαν τον δικηγόρο και τον λογιστή όταν πας να αγοράσεις.
Πέρασα από αυτήν την διαδικασία αλλά δεν τα κατάφερα. Παρόλα αυτά μέχρι εκείνη τη στιγμή ο μηχανικός μου προσέφερε ηρεμία στο άγχος και επεξήγηση στα πάντα. Είχε και μια σιγουριά στο κάθε τι που έλεγε με τετράγωνη λογική και λόγο που πραγματικά δεν γίνεται να αγοράσεις σπίτι χωρίς μηχανικό. Χωρίς αυτόν ένιωθα τελείως απροστάτευτος στο κάθε τι που μου έλεγαν.Φυσικά και θα τον πλήρωνα για τις υπηρεσίες του. Σπίτι αγοράζεις όχι καραμέλες. Όντως ήταν αρκετουτσικα τα λεφτά που θα έπαιρνε αλλά ψίχουλα μπροστά σε ένα σπίτι.
-
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Oυτε οι μεσιτες ουτε οι μηχανικοι ειναι αμετοχοι σε αυτο που εγινε με τα ακινητα στην Ελλαδα ολα αυτα τα χρονια. Οταν καποιος ηθελε να κτισει ειτε να αγορασει σπιτι η συνηθης πρακτικη ηταν να του ζητανε συνεχως να κανει περισσοτερα απο οσο αντεχει οικονομικα. Προφανως για να βγαλουν περισσοτερα στην αγορα ειτε στξ κατασκευη. Αποτελεσμα να υπαρχουν 100δες χιλιαδες ακινητα που ουτε μπορουν να συντηρηθουν ουτε εχουν λογικη χρηση (σε περιοχες που εφυγε κοσμος ή φτωχοποιηθηκε).
Αστείο αυτό που λες.
Κανένας μηχανικός από μόνος του δεν ανεβάζει αυτό που μπορείς να χτίσεις.
Οι πελάτες ποτέ δεν άκουγαν . Γιατί είχαν πάντα στο μυαλό τους την κόντρα με τον γείτονα , τον φίλο , τον γνωστό.
Εχτισε 100 εκείνος , 110 εγώ. Ασημένια βρύση η γειτόνισσα , χρυσή εγώ .
Το τι ακούσαμε από τους πελάτες και τις πελάτισσες σαν θέλω τους , μπορούν να γράψουν το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου.
Και στα αμάξια το ίδιο είναι .
Αν μπορείς να δώσεις 15000 άνετα και δίνεις 25000 γιατί ο γείτονας πήρε με 23000 , σχεδόν όλοι το κάνουν .
Φταίει ο πωλητής ?
Η στους υπολογιστές που μπορείς να κάνεις την δουλειά σου με υπολογιστή των 300-400 ευρώ και παίρνεις των 2-3000 .
Στα κινητά ?
Εχουμε γεμίσει Μάσκ , Μπέζος και εφοπλιστές στις ρούγες...
-
H δικη μου αποψη οτι ο υπευθυνος μηχανικος οταν κανει την εκτιμηση κοστους της κατασκευης συν ενα σημαντικο ποσοστο για απροβλεπτα θα πρεπει να λαμβανει υποψιν την οικονομικη κατασταση του ενδιαφερομενου ωστε αυτος να μπορει να τελειωσει με σωστο τροπο το σπιτι και να το συντηρησει στο μελλον. Στην δικη μου εμπηρεια εκαναν το αντιθετο. Αλλα εστω και αν ο πελατης ζηταει πραγματα θα πρεπει να τον συμβουλεψει ο μηχανικος σαν γνωστης οτι τα κοστη μπορουν να βγουν εκτος ελεγχου για τα οικονομικα δεδομενα ενος μεσου ανθρωπου.
-
This post is deleted! -
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@harisma23 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αυτοί που θα βοηθήσουν στη σωστή επιλογή σπιτιών είναι ένας δικηγόρος για το νομικό έλεγχο και ένας μηχανικός για τον τεχνικό έλεγχο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές...
Και όμως….σχεδόν παρακαλάω τους υποψήφιους αγοραστές να βάλουν μηχανικό να ελέγξει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει….το θεωρούν μαγκιά να γλυτώσουν το έξοδο…
Γιατί στο πακέτο υπηρεσιών που προσφέρεις δεν παρέχεις και σύμβουλο μηχανικό;
Και γιατί παρακαλάς εσύ τους πελάτες σου να βάλουν αυτοί μηχανικό;
Η παροχή αυτής της υπηρεσίας από εσένα δεν σου ανεβάζει την αξία των υπηρεσιών σου;
-
@storm said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αυτοί που θα βοηθήσουν στη σωστή επιλογή σπιτιών είναι ένας δικηγόρος για το νομικό έλεγχο και ένας μηχανικός για τον τεχνικό έλεγχο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές...
Και όμως….σχεδόν παρακαλάω τους υποψήφιους αγοραστές να βάλουν μηχανικό να ελέγξει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει….το θεωρούν μαγκιά να γλυτώσουν το έξοδο…
Γιατί στο πακέτο υπηρεσιών που προσφέρεις δεν παρέχεις και σύμβουλο μηχανικό;
Και γιατί παρακαλάς εσύ τους πελάτες σου να βάλουν αυτοί μηχανικό;
Η παροχή αυτής της υπηρεσίας από εσένα δεν σου ανεβάζει την αξία των υπηρεσιών σου;
Επειδή αυτοί θα τον πληρώσουν δεν μπορώ να τους πιέσω πέρα από κάποιο σημείο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους προτείνω εγώ τους δικούς μας μηχανικούς καθώς εγώ μηχανικός δεν είμαι.
-
Πάντως η έννοια "μηχανικός" στις αγοραπωλησίες ακινήτων είναι ιδιαίτερα διφορούμενη έννοια και δεν είναι κάτι που εύκολα ένας μέσος υποψήφιος αγοραστής μπορεί μόνος του να διαχειριστεί αυτό το θέμα.
Είναι άλλο πράγμα οι δικηγόροι, άλλο πράγμα οι μηχανικοί κλπ...κλπ...
-
Δεν θεωρώ την έννοια μηχανικός διφορούμενη, το αντίθετο μάλιστα. Είναι πολύ απλό. Θέλεις να αγοράσεις κάποιο ακίνητο? Βρες έναν μηχανικό να ελέγξει το ακίνητο τόσο δομικά -όσο αυτό είναι εφικτό- όσο και τις βεβαιώσεις μηχανικού του πωλητή. Γίνονται και λάθη, δεν είναι πάντα κακόβουλες ενέργειες. Για λίγα σχετικά χρήματα μπορείς να γλυτώσεις πολλά στο μέλλον.
-
Τι άλλο θα διαβάσουμε σε αυτό το νήμα...
Ο ένας λέει ότι οι μηχανικοί πιέζουν τους πελάτες να χτίσουν παραπάνω. Βλακώδης άποψη! Συμβαδίζει βέβαια με τη βλακεία του μέσου έλληνα, ο οποίος αγόραζε π.χ. ένα οικόπεδο στο οποίο μπορούσε να χτίσει 300 τετραγωνικά, οι πραγματικές ανάγκες του υπερκαλύπτονταν με 150 τετραγωνικά, τα λεφτά του έφταναν για 100 τετραγωνικά, αλλά αποφάσιζε να χτίσει 600 τετραγωνικά, με υπόγεια, ημιυπαίθριους, πατάρια, σοφίτες κτλ, με δάνειο βεβαίως! Μετά του έφταιγε ο μηχανικός, που δεν έκανε κουμάντο στο πορτοφόλι του και η τράπεζα που του ήπιε το αίμα όταν του κατάσχεσε το σπίτι, μετά από 10 χρόνια που έμενε μέσα χωρίς να πληρώνει...
Ο άλλος γράφει ότι οι μηχανικοί είναι μια διφορούμενη έννοια! Τι να σχολιάσω εδώ; Το τέλος της λογικής;
-
Δεν σου ζήτησε κανείς να σχολιάσεις κάτι. Με τον kkostask έκανα διάλογο.
-
Τι άλλο θα διαβάσουμε σε αυτό το νήμα...
Ο ένας λέει ότι οι μηχανικοί πιέζουν τους πελάτες να χτίσουν παραπάνω. Βλακώδης άποψη! Συμβαδίζει βέβαια με τη βλακεία του μέσου έλληνα, ο οποίος αγόραζε π.χ. ένα οικόπεδο στο οποίο μπορούσε να χτίσει 300 τετραγωνικά, οι πραγματικές ανάγκες του υπερκαλύπτονταν με 150 τετραγωνικά, τα λεφτά του έφταναν για 100 τετραγωνικά, αλλά αποφάσιζε να χτίσει 600 τετραγωνικά, με υπόγεια, ημιυπαίθριους, πατάρια, σοφίτες κτλ, με δάνειο βεβαίως! Μετά του έφταιγε ο μηχανικός, που δεν έκανε κουμάντο στο πορτοφόλι του και η τράπεζα που του ήπιε το αίμα όταν του κατάσχεσε το σπίτι, μετά από 10 χρόνια που έμενε μέσα χωρίς να πληρώνει...
Ο άλλος γράφει ότι οι μηχανικοί είναι μια διφορούμενη έννοια! Τι να σχολιάσω εδώ; Το τέλος της λογικής;
Δεν ξερω αν καταλαβαινεις ποσο προσβλητικά ειναι τα σχολια σου σε ανθρωπους που ουτε γνωριζεις.
-
Δεν ξερω αν καταλαβαινεις ποσο προσβλητικά ειναι τα σχολια σου σε ανθρωπους που ουτε γνωριζεις.
Πόσο προσβλητικά είναι; Τόσο όσο να χαρακτηρίζεις ως λαμόγια ένα επαγγελματικό κλάδο (τους μηχανικούς); Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από λαμογιά, το να μας κατηγορείς ότι βάζουμε τους πελάτες μας να χτίζουν πολύ παραπάνω από ότι μπορούν ή χρειάζονται, για να ωφεληθεί η τσέπη μας;
Ή μήπως με γνωρίζεις εσύ;
Άσε μας ρε wantone! Και πήγαινε να σκεφτείς ποιος ξεκίνησε τις προσβολές πρώτος!
-
Βεβαίως και δεν μου ζητήθηκε να σχολιάσω. Εφόσον όμως έκανες δημόσια τα posts σου, θα έπρεπε να είσαι έτοιμος να σχολιαστούν. Αν δεν αντέχεις το δημόσιο διάλογο, μπορείς να κάνεις ιδιωτικό διάλογο με τον kkostask με προσωπικά μηνύματα, emails κτλ...
-
Αν εσυ πιστευεις οτι ΟΛΟΙ οι μηχανικοι ειναι σοβαροι επαγγελματιες τοτε πως χτιστηκαν τοσα αυθαιρετα στην Ελλαδα διαχρονικα; Φταινε οι ιδιοκτητες για ολα αυτα; Δηλ ακομα και για τις αυθαιρεσιες δεν πηγαν σε μηχανικο; Εγω ολα τα κτηρια που ξερω με αυθαιρεσιες εχουν κανονικα αδειες και επιβλεψη μηχανικου στην κατασκευη.
-
Αν εσυ πιστευεις οτι ΟΛΟΙ οι μηχανικοι ειναι σοβαροι επαγγελματιες τοτε πως χτιστηκαν τοσα αυθαιρετα στην Ελλαδα διαχρονικα; Φταινε οι ιδιοκτητες για ολα αυτα; Δηλ ακομα και για τις αυθαιρεσιες δεν πηγαν σε μηχανικο; Εγω ολα τα κτηρια που ξερω με αυθαιρεσιες εχουν κανονικα αδειες και επιβλεψη μηχανικου στην κατασκευη.
Για κανένα επαγγελματικό κλάδο (των μηχανικών συμπεριλαμβανομένων) δεν πιστεύω ότι έχει 100% σωστούς επαγγελματίες. Κατά τ' άλλα (πάλι βλακωδώς) γαυγίζεις κάτω από το λάθος δέντρο. Το αυθαίρετο είναι αποκλειστική επιλογή του ιδιοκτήτη ή του εργολάβου/κατασκευαστή! Κανενας μηχανικός δεν υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη ή τον εργολάβο/κατασκευαστή σε αυθαιρεσίες. Ο ιδιοκτήτης ή ο εργολάβος/κατασκευαστής ωφελείται από τις αυθαιρεσίες και γι' αυτό τις ζητάει από το μηχανικό ή τον εργολάβο.
-
Θα διαφωνήσω ελαφρώς…μην μπερδεύουμε τον μηχανικό με τον κατασκευαστή/εργολάβο. Ειδικά την δεκαετία του 2000 έκαναν όργια παρανομιών και αγόραζες σπίτι που στο συμβόλαιο ήταν 100τμ και στην πραγματικότητα 200. Άμοιρος ευθυνών ο αγοραστής? Όχι βέβαια,απλά κανένας δεν περίμενε ότι θα έμπλεκε στο μέλλον με τακτοποιήσεις κλπ. Οι επιβλέποντες μηχανικοί συνήθως έλαμπαν δια της απουσίας τους και δεν ήταν παρά μόνο μια σφραγίδα και ένα όνομα στα γραφειοκρατικά.
-
Βεβαίως και δεν μου ζητήθηκε να σχολιάσω. Εφόσον όμως έκανες δημόσια τα posts σου, θα έπρεπε να είσαι έτοιμος να σχολιαστούν. Αν δεν αντέχεις το δημόσιο διάλογο, μπορείς να κάνεις ιδιωτικό διάλογο με τον kkostask με προσωπικά μηνύματα, emails κτλ...
Πλάκα μου κάνεις; Μα δεν σχολίασες τίποτα. Έκανες μία αόριστη ερώτηση και μία επίσης αόριστη προσωπική αναφορά (περί λογικής) και σου απάντησα.
Ο kkostask έγραψε την άποψή του, την διάβασα, απόλυτα σεβαστή και έβαλα τελεία.
-
Θα διαφωνήσω ελαφρώς…μην μπερδεύουμε τον μηχανικό με τον κατασκευαστή/εργολάβο. Ειδικά την δεκαετία του 2000 έκαναν όργια παρανομιών και αγόραζες σπίτι που στο συμβόλαιο ήταν 100τμ και στην πραγματικότητα 200. Άμοιρος ευθυνών ο αγοραστής? Όχι βέβαια,απλά κανένας δεν περίμενε ότι θα έμπλεκε στο μέλλον με τακτοποιήσεις κλπ. Οι επιβλέποντες μηχανικοί συνήθως έλαμπαν δια της απουσίας τους και δεν ήταν παρά μόνο μια σφραγίδα και ένα όνομα στα γραφειοκρατικά.
Κώστα, όποιος ιδιοκτήτης δεν ήθελε να αγοράσει π.χ. διαμέρισμα με κλεισμένο τον ημιυπαίθριο (για να πάρουμε την πλέον συνήθη αυθαιρεσία) μπορούσε να πει στον κατασκευαστή να του ξηλώσει τα αλουμίνια και το καλοριφέρ που είχε βάλει στον ημιυπαίθριο και να είναι απόλυτα νόμιμος. Βέβαια θα είχε πληρώσει τον ημιυπαίθριο σαν κανονικό χώρο, αλλά τι αξία έχει να περπατάς με το κεφάλι ψηλά;
Ή μπορούσε να ψάξει για απόλυτα νόμιμη κατασκευή (βελόνα στο άχυρο και μόνο ως αποτέλεσμα πολύ ζόρικων όρων δόμησης).
Βεβαίως τελικά και εμείς οι μηχανικοί έχουμε ευθύνη γιατί βάλαμε τις υπογραφές μας στις επιβλέψεις, αλλά αλλιώς (αν ήμασταν κατηγορηματικά αντίθετοι) απλώς θα ήμασταν μόνιμα άνεργοι! Εσύ θα μπορούσες να δουλεψεις ως μεσίτης, αν έλεγες ότι θα μεσιτεύεις μόνο αποκλειστικά νόμιμα ακίνητα;
Και η ευθύνη μας είναι μικρότερη όλων των άλλων εμπλεκομένων (κατασκευαστών και ιδιοκτητών. Δηλαδή "μαζί τα φάγαμε" αλλά δεν φάγαμε όλοι τα ίδια...
-
Πλάκα μου κάνεις; Μα δεν σχολίασες τίποτα. Έκανες μία αόριστη ερώτηση και μία επίσης αόριστη προσωπική αναφορά (περί λογικής) και σου απάντησα.
Πάμε λοιπόν να παίξουμε την επόμενη πράξη του θεάτρου του παραλόγου. Εσύ δεν έγραψες μόλις πριν λίγο αυτά;
Τελικά αποφάσισε: σχολίασα ή όχι;
-
Πάμε λοιπόν να παίξουμε την επόμενη πράξη του θεάτρου του παραλόγου. Εσύ δεν έγραψες αυτά;
Τελικά αποφάσισε: σχολίασα ή όχι;
Εσύ μπορείς να παίξεις με ότι θέλεις. Εγώ απάντησα στα παρακάτω.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ