-
Μια ερώτηση προς τους ειδικους του φόρουμ.
Είδατε που έπεσε ένα μπαλκόνι σε μια πολυκατοικία;
Λέει έσταζε το νερό και περνούσε από την πλάκα επί χρόνια.Γίνεται αυτό να επηρεάσει το δάπεδο και να πέσει;
Διότι έχω δει σε αρκετά μπαλκόνια να περναει το νερό στο κάτω μπαλκόνι λόγω μαρμάρινων δαπςδων οπου περνούσε το νερό ανεμεσα από τους αρμούς.Έχουν όλα αυτά τέτοιο φόβο;
-
Το μπαλκόνι έπεσε, όπως είδα εγώ από τις φωτογραφίες (οπότε δεν μπορώ να είμαι και σίγουρος) λόγω κατασκευαστικής αστοχίας. Ο οπλισμός του (τα σίδερα δηλαδή) ήταν στην κάτω πλευρά του αντί για την πάνω και μάλιστα αρκετά μαζεμένα στη γωνία. Είτε λόγω άγνοιας αυτού που σιδέρωσε (πολύ δύσκολο) είτε (το πιθανότερο) λόγω απουσίας αποστατών που θα κρατούσαν ψηλά τα σίδερα για να μην τα σπρώξει το σκυρόδεμα όταν έπεφτε.
-
Μπράβο ρε χάρη!
Και πως μπορεί κάποιος να το ξέρει αυτό όταν αγοράζει ένα σπίτι; Είναι θέμα τύχης;
Επίσης πως πήρε έγκριση ένα τέτοιο κτήριο;
Μια χαρά φαινόταν απ' έξω η πολυκατοικία αλλά εν τέλη μάλλον έχει σοβαρά λάθη.
Οι άνθρωποι έχουν δώσει ένα σκασμό λεφτά και τώρα θα φοβούνταιΜιας και σε βρήκα, όταν περνάει νερό είναι τόσο εύκολο να διαβρωθουν τα σίδερα;
-
Όταν αγοράζεις ένα σπίτι, στην ουσία δεν μπορείς να ξέρεις τι δουλειά έχει γίνει στα μπετά.
Αλλά σε "σώζουν" δύο πράγματα: Πρώτον ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις επικινδύνων κακοτεχνιών στα μπετά, ειδικά στις κατασκευές της τελευταίας 20-30ετίας, όπου υπάρχει μεγάλη εμπειρία, υψηλοί συντελεστές ασφαλείας και μεγάλο αντικίνητρο να κλέψει ακόμη και το "λαμόγιο" εργολάβος. Και δεύτερον ότι "το μπετόν έχει φιλότιμο", όπως λέμε στην πιάτσα. Η οικοδομή όπου έπεσε το μπαλκόνι ήταν 20-30 ετών και με τεράστια κακοτεχνία στο προβληματικό σημείο και παρόλ' αυτά άντεξε και έπεσε μόνο σε ακραίες καιρικές συνθήκες.Για το άλλο που ρωτάς, προφανώς και μπορούν να διαβρωθούν τα σίδερα, αν έχουν γίνει κακοτεχνίες, αλλά θέλει αρκετό χρόνο και κατά 99% θα σε προειδοποιήσουν, καθώς θα διογκωθούν και θα πετάξουν σοβά ή/και σκυρόδεμα πρώτα.
Τεσπά, εγώ ένας απλός αρχιτέκτονας μηχανικός είμαι. Υπάρχουν στατικοί που μπορούν να τα εξηγήσουν καλύτερα.
-
Όχι τα λες κατανοητά και απλά.
Ωχ αυτό που λες το είδα σε πολυκατοικία. Όπου φαίνονται τα σίδερα στο ταβάνι καθώς έχει πέσει το μπετόν. Και αυτό σε μπαλκόνι το είδα. Έχουν περάσει χρόνια από τότε, δεν ξέρω αν έπεσε τίποτα. Λογικά θα το έλεγαν στις ειδήσεις.
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ρε φίλε συγνώμη κιόλας.
Μήπως ανοίγεσαι πάνω από τις δυνατότητες σου.
Ξέρω πως το αίσθημα του να αποκτήσεις ένα σπίτι είναι ιερό. Σε καταλαβαίνω.
Συγχωραμε αν κάνω λάθος αλλά είπες είσαι δημόσιος υπάλληλος άρα με πολύ περιορισμένα έσοδα και συγκεκριμένα έσοδα και θες να δεσμευτείς τόσο εύκολα για 150.000 ευρώ;Μήπως να κοιτούσες πιο παλιό σπίτι και πιο μικρό ώστε να πάρεις άνετα και το δάνειο που θέλεις;
Αν έπαιρνες δάνειο και αγόραζες σπίτι των 150.000 η δόση τι ποσοστό των εισοδημάτων σας θα απαιτούσε;
Ευλογεί η απορία σου φίλε μου απλά η σύζυγος μου έχει κατάστημα στο όνομα της και πάει σχετικά καλά
-
Ωχ αυτό που λες το είδα σε πολυκατοικία. Όπου φαίνονται τα σίδερα στο ταβάνι καθώς έχει πέσει το μπετόν. Και αυτό σε μπαλκόνι το είδα. Έχουν περάσει χρόνια από τότε, δεν ξέρω αν έπεσε τίποτα. Λογικά θα το έλεγαν στις ειδήσεις.
Είπαμε: Το μπετόν έχει φιλότιμο!
Οπωσδήποτε όμως, σε περιπτώσεις που έχει αποκαλυφθεί ή και διαβρωθεί ο οπλισμός, χρειάζεται απαραιτήτως και άμεσα επισκευή. -
Συμφωνώ με τον κύριο χάρη, αλλά και πάλι περίεργο να έπεσε λόγω κακοκαιρίας. Φαντάσου πόσα ασυντηρητα μπαλκόνια υπάρχουν, αν έφταιγε η βροχή ως βροχή θα έπεφταν κατά κύματα το Μάρτιο που το φαινόμενο της βροχής θα δρα συσσωρευτικα.
Τα σίδερα δεν μπορώ να καταλάβω, είμαι και από κινητό. Αλλά κανονικά ,όπως αναφέρθηκε, μπαίνουν πάνω και αγκυρωνουν με συγκεκριμένο μήκος αγκυρωσης στην πλάκα. Μήπως είχαν φτιάξει κανένα δάσος από γλάστρες στην άκρη του μπαλκονιού και μαζεύοντας νερό έγινε ότι έγινε;
Και πάλι όμως δεν είναι εύκολο,το ίδιον βάρος της κατασκευής είναι τεράστιο συγκριτικά.
Η συντήρηση πάντως του εμφανής οπλισμού είναι πλέον πολύ κοινή εργασία. Υπάρχουν πολλά υλικά και οι μάστορες την ξέρουν τη δουλειά. -
λογικα σκουριασαν τα σιδερα του οπλισμου και πεταξαν το μπετον.
-
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Συμφωνώ με τον κύριο χάρη, αλλά και πάλι περίεργο να έπεσε λόγω κακοκαιρίας. Φαντάσου πόσα ασυντηρητα μπαλκόνια υπάρχουν, αν έφταιγε η βροχή ως βροχή θα έπεφταν κατά κύματα το Μάρτιο που το φαινόμενο της βροχής θα δρα συσσωρευτικα.
Εγώ σκέφτηκα ότι μπορεί να είχε βουλώσει η υδροροή και να έγινε το μπαλκόνι πισίνα, λόγω της κακοκαιρίας.
Επίσης, ακόμη κι αυτό αν δεν συνέβηκε, έρχεται κάποια στιγμή που η όποια κακοτεχνία φτάνει στα όρια της, γιατί ακριβώς οι επιβαρύνσεις λειτουργούν συσσωρευτικά. Ξεκινάει από ένα τριχοειδές το οποίο γίνεται σιγά σιγά μικρή ρωγμή, μέχρι που έρχεται το κόψιμο. Και πιθανώς να ήταν αυτή η στιγμή. -
Ένα μπαλκονι μπορεί να σηκώσει γλάστρες στην άκρη του επι δεκαετίες ή οχι;
Μεγαλες γλάστρες;;;
Έχω δει γωνίες μπαλκονιων να έχουν πάρει μια κλίση προς τα κάτω είτε με γλάστρες είτε χωρίςΈνα μπαλκονι λοιπόν μήπως είναι καλύτερο να έχει κολώνες στις άκρες του σαν τους ημιυπαιθριους;
Ή κάτι αλλά που έχουν χοντρά δοκάρια κάτω από τα μπαλκόνια που εξέχουν μέχρι την άκρη τους;
Σε αυτά που έχουν ένα είδος κολωνας και δένονται με τα άλλα μπαλκόνια των κάτω οροφων χωρίς να ακουμπούν στο έδαφος αυξάνεται η αντοχή τους;;;; Είναι διακοσμητικά η όντως συμβάλλουν στην σταθερότητα;
-
Απαντάω:
- Τεράστιες γλάστρες στις άκρες των μπαλκονιών δεν συνίστανται.
- Οι κολώνες στις άκρες των μπλακονιών είναι κατά 99% διακοσμητικές. Και να μην ήταν, το μόνο που θα έκαναν είναι να μεταφέρουν τα φορτία στο από κάτω μπαλκόνι. Και αυτό στο ακόμη πιο κάτω, μέχρι που θα έφτανες στο χαμηλότερο μπαλκόνι που θα έπαιρνε όλα τα φορτία, χωρίς όμως να έχει κολώνες στην άκρη για να τα μεταφέρουν στο έδαφος.
- Τα χοντρά δοκάρια που λες, λέγονται φουρούσια και τα βλέπεις στους εξώστες από αρχαίους χρόνους. Θεωρώ ότι η σύγχρονη ποιότητα σκυροδέματος, οπλισμού και μελετών τα κατέστησε περιττά στη συντριπτική πλειονότητα των εξωστών.
-
Μπραβο χάρη.
Βοηθάς στην σωστή επιλογή σπιτιών.
-
Αυτοί που θα βοηθήσουν στη σωστή επιλογή σπιτιών είναι ένας δικηγόρος για το νομικό έλεγχο και ένας μηχανικός για τον τεχνικό έλεγχο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές...
-
Ακριβώς.
Χωρίς μηχανικό δεν αγοράζω σπίτι.
-
Ακριβώς.
Χωρίς μηχανικό δεν αγοράζω σπίτι.
Και δικηγόρο. Έχω δει απίστευτα πράγματα...
-
Για το μπαλκόνι από ότι διάβασα και τις φωτογραφίες , πρέπει να υπάρχει συνδυασμός κακής τοποθέτησης του σιδήρου , ίσως και στην μελέτη να ήταν κάπως προχωρημένος ο μηχανικός , αλλά έπαιξε και ρόλο η υγρασία που είχε φτάσει παντού , ίσως και βουλωμένες υδρορροές και το πολύ νερό που έπεσε.
Επαιξαν πολλά μαζί για να συμβεί .
-
@harisma23 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αυτοί που θα βοηθήσουν στη σωστή επιλογή σπιτιών είναι ένας δικηγόρος για το νομικό έλεγχο και ένας μηχανικός για τον τεχνικό έλεγχο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές...
Και όμως….σχεδόν παρακαλάω τους υποψήφιους αγοραστές να βάλουν μηχανικό να ελέγξει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει….το θεωρούν μαγκιά να γλυτώσουν το έξοδο…
-
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@harisma23 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Και όμως….σχεδόν παρακαλάω τους υποψήφιους αγοραστές να βάλουν μηχανικό να ελέγξει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει….το θεωρούν μαγκιά να γλυτώσουν το έξοδο…
Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι...
-
Oυτε οι μεσιτες ουτε οι μηχανικοι ειναι αμετοχοι σε αυτο που εγινε με τα ακινητα στην Ελλαδα ολα αυτα τα χρονια. Οταν καποιος ηθελε να κτισει ειτε να αγορασει σπιτι η συνηθης πρακτικη ηταν να του ζητανε συνεχως να κανει περισσοτερα απο οσο αντεχει οικονομικα. Προφανως για να βγαλουν περισσοτερα στην αγορα ειτε στξ κατασκευη. Αποτελεσμα να υπαρχουν 100δες χιλιαδες ακινητα που ουτε μπορουν να συντηρηθουν ουτε εχουν λογικη χρηση (σε περιοχες που εφυγε κοσμος ή φτωχοποιηθηκε).
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ