-
Λογικά και σωστά όλα αυτά Κρούζερ, δεν λέει κανείς το αντίθετο (εγώ από μετοχές έβγαλα την Κορόλα και ένα φουσκωτό). Αυτό που λέω είναι ότι τα ακίνητα έχουν χαμηή απόδοση, ακριβώς επειδη έχουν ελάχιστο ρίσκο. Μπορεί να μην σου αρέσει, αφού τα πουλάς αλλά έτσι είναι. Στην Ελλάδα δε, ακόμα και σήμερα θεωρούνται καλή (αποδοτική) επένδυση, στον υπόλοιπο κόσμο όχι και τόσο.
-
Δηλώστε συμμετοχή εδώ ρε παίδες... τόσες γνώσεις για επενδύσεις πάνε χαμένες...
https://www.antenna.gr/watch/1608833/dragons-den-greece-premiera-pempti-26-01?showall -
@criuser said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
αλλά μιλάτε για αυξημένο ρίσκο.
Για αυτό έγραψα κάτι ποστς πιο πάνω αλλά κανείς δεν το έδωσε σημασία.
Διαμοιρασμος κινδύνου. Σε πολλούς κλάδους, σε ανταγωνιστικά προϊόντα μεταξύ τους, με διάφορους βαθμούς αποδόσεων, start ups, πολυτελή σπίτια κτλ
Αυτο απαιτεί γνώσεις και συνεχή ενημέρωση όλη μέρα κάθε μέρα.
Έτσι όταν κάτι δεν πάει καλά η υπεραποδοση κάποιου καλύπτει την χασουρα. Αν επενδύσεις σε ανταγωνιστικά προϊόντα τότε μειώνεις το ρίσκο του χαρτοφυλακίου σου παρά το υψηλό μεμονωμένο ρίσκο του καθενός από αυτά.
Αυτό λένε πως κάνουν οι σύμβουλοι επενδύσεων και οι διαχειριστές περιουσιών.
Αν πας και τα βάλεις όλα σε έναν κλάδο, όταν σκάσει κάποια φούσκα τα έχασες όλα.
Για αυτό λέμε πως μέσα σε 20 έτη όταν γινεται ένας χαμός από επενδύσεις στην πραγματική οικονομία σε νέες μορφές ενέργειας, σε τεχνητή νοημοσύνη το να κλειδώσεις τα λεφτά σου και να χάσεις αυτά τα 20 έτη είναι κάπως.
Άσε που τα σπίτια του λαού είναι αγαθό και όχι επένδυση. Άσε μη φουντωσω πάλι με τις τιμές που χρεώνετε . Τεσπά.
Ο κόσμος επενδύει σε νέες τεχνολογίες και εμείς σε ντουβαρια, ανεβάζουμε τις τιμές και δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια. Φούντωσα πάλι.
-
Πάντως για εμάς τους απλούς που δουλεύουμε δεν μπορούμε να ξημεροβραδιάζουμε στο πράιβετ μπάνκινγκ...
Η επένδυση με ακίνητα όμως με κράτησε ακόμα και μέσα στην κρίση που το εργασιακό μου εισόδημα μηδενίστηκε, ενώ αν υπολόγιζα σε μερίσματα και σε μετοχές και ομόλογα, θα είχα φάει κουρέματα και χάσιμο του κεφαλαίου.
Εκτός αν κάποιος που είχε λεφτά το 10 τα έκανε μετρητά και μέσα στην κρίση αγόραζε ακίνητα τζάμπα, όπως έκανε το ξένο σμάρτ μάνι
-
Το πιο λογικό θα ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση κάποιος σύμβουλος ή διαχειριστής να σου τα είχε πάρει από μετοχές. Άλλωστε η κρίση ερχόταν για μια διετία. Δεν ήρθε κραχ σε μια μέρα ξαφνικά. Θα είχε κάνει καλή τοποθέτηση για τη αντιμετώπιση των κινδύνων που θα ερχόταν.
Από το 2008-9 θυμάμαι αν και τότε δεν ασχολιομουν και πολύ με το τι συμβαίνει στον κόσμο διότι ήμουν στον δικό μου, ότι μια μία οι μετοχές έπεφταν σταδιακά, εταιρίες έκαναν αποεπενδύσεις, γενικά όλοι ετοιμαζόταν για το οικονομικό χτύπημα που πλησίαζε.
-
Ποιός να σου πει και τι ?
Το κράχ ξαφνικά ήλθε.
Ξέρεις τι είναι το 2008, όταν διαβάζεις ότι στην Αμερική υπάρχει θέμα με τα σύνθετα τραπεζικά προϊόντα, να σε καλούν στην ελληνική τράπεζα και να σου λένε, δυστυχώς σου κλείνουμε τα όρια στον αλληλόχρεο λογαριασμό, γιατί χάνονται λεφτά στην Αμερική ?
Και εσύ να έχεις καλύψει μόνο το 25 % του αλληλοχρέου σου και να έχεις το 75 % ελεύθερο για επενδύσεις και βέβαια να έχεις προσημειώσει ένα ακίνητο σου ως εγγύηση.
Και να έρχεται η ίδια η τράπεζα μετά από 3-4 χρόνια και να σου λέει έπεσε η αξία του ακινήτου σου, θέλω και άλλη προσημείωση.
Για αυτό σου λέω. Επένδυσε σε ακίνητα και άστα εκεί...
-
Μπερδεύτηκα τώρα...
Ο αλληλοχρεος για εσένα είναι εργαλείο χρηματοδότησης της εργασίας σου. Δεν είναι τοποθέτηση περιουσίας.Μέσα στην κρίση όταν η οικονομία ήταν σε φάση απομείωσης το να επενδύσεις σε ακίνητα ήταν καλή κίνηση. Δεν αντιλέγω.
Βέβαια, αυτό έχει ένα ηθικό θεματακι, διότι η στέγη είναι αγαθό για πολλούς αλλά ας μην το αναλύσουμε αυτό και αρπαχτουμε πάλι.
-
Και το φαγητό είναι ηθικό, αλλά δεν στο δίνουν τσάμπα τα σούπερ-μάρκετ .
Ο αλληλόχρεος αναφέρθηκε για το πόσο ξαφνικά μας ήρθε εδώ η κρίση στις τράπεζες.
Μας μπλόκαραν τα λεφτά μας, γιατί τα είχαν παίξει στα τραπεζικά καζίνο.
-
Και όμως το δίνουν. Πέρα από τα συσσίτια των αρμόδιων δημοσίων φορέων, υπάρχει η εκκλησία και τα επιδόματα που διασφαλίζουν τις βασικές ανάγκες και που θα έπρεπε να είναι υψηλότερα. Διότι κανείς δεν ξέρει πότε και σε τι δύσκολη φάση θα βρεθεί αυτος ή αγαπημένα του πρόσωπα.
Και μην διαβάσω τις κλασικές απόψεις για εργασία και τεμπελιά και να πάνε να δουλέψουν διότι αν μαγικά όλοι ήταν σε σωστή φάση από άποψη υγείας, καταστάσεων κτλ για να δουλέψουν και υπήρχε παντού ζήτηση εργασίας από τους εργοδότες σε σωστές συνθήκες τότε αυτοί που τα λένε αυτά θα είχαν μικρότερα εισοδήματα διότι θα υπήρχε υψηλότερη προσφορά εργαζομένων, οι συντελεστές παραγωγής θα έπιαναν το ανώτατο όριο και θα υπήρχε και μικρότερη αγοραστική δύναμη λόγω πληθωρισμού.
Όλα έχουν ένα όριο ισορροπίας -
Είναι χαμηλού ρίσκου επένδυση και έχουν απόδοση τεράστια.
Οταν ο άλλος στα 25 χρόνια, είχε δώσει 130000, πήρε 250000 από ενοίκια και 300000 όταν το πούλησε, δηλαδή με 130000 πήρε συνολικά στα 25 χρόνια 550000, τι ετήσια απόδοση να του βάλεις ?
Και τα 250000 θα τα υπολογίσεις σαν τόκους που τους παίρνει στο χέρι κάθε χρόνο 10000 ως μέση τιμή των 25 ετών, οπότε ένα αρχικό κεφάλαιο 130000 που θα έμενε 130000 αφού θα έπαιρνες τους τόκους, πως θα γινόταν 300000 ?
Η απόδοση θα πλησιάζει το 10 %, όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια από το 1998.
Ολα αυτα ΑΝ ειχε τα αρχικα 130Κ κασερι, γιατι αν τα χρηματοδοτησε πληρωσε και τοκους.
Απο τα νοικια πληρωσε και φορους, ε;
Ποσα πληρωσε σε βαψιματα, φθορες απο τους 3-4-5 νοικαρηδες που αλλαξε;Επισης αφου το πουλησε, τι παιρνει με αυτα τα λεφτα; Νεοδμητο στην ιδια ή λιγο καλυτερη περιοχη κι ενα Vitara; ( μιας και τρενταρει το τοπικο τελευταια ).
Τα μονα ακινητα που αποδιδουν ειναι τα επαγγελματικα αλλα προυποθετουν καλη περιοχη ή που να καλυτερευσει στο μελλον γιατι αν γινει το αντιθετο χανεις , τουλαχιστον πλην ΕΝΦΙΑ δεν σου κοστιζει τιποτα ομως.
-
@panick-0 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Οταν ο άλλος στα 25 χρόνια, είχε δώσει 130000, πήρε 250000 από ενοίκια και 300000 όταν το πούλησε, δηλαδή με 130000 πήρε συνολικά στα 25 χρόνια 550000, τι ετήσια απόδοση να του βάλεις ?
Και τα 250000 θα τα υπολογίσεις σαν τόκους που τους παίρνει στο χέρι κάθε χρόνο 10000 ως μέση τιμή των 25 ετών, οπότε ένα αρχικό κεφάλαιο 130000 που θα έμενε 130000 αφού θα έπαιρνες τους τόκους, πως θα γινόταν 300000 ?
Η απόδοση θα πλησιάζει το 10 %, όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια από το 1998.
Ολα αυτα ΑΝ ειχε τα αρχικα 130Κ κασερι, γιατι αν τα χρηματοδοτησε πληρωσε και τοκους.
Ποσα πληρωσε σε βαψιματα, φθορες απο τους 3-4-5 νοικαρηδες που αλλαξε;Επισης αφου το πουλησε, τι παιρνει με αυτα τα λεφτα; Νεοδμητο στην ιδια ή λιγο καλυτερη περιοχη κι ενα Vitara; ( μιας και τρενταρει το τοπικο τελευταια ).
Τα μονα ακινητα που αποδιδουν ειναι τα επαγγελματικα αλλα προυποθετουν καλη περιοχη ή που να καλυτερευσει στο μελλον γιατι αν γινει το αντιθετο χανεις , τουλαχιστον πλην ΕΝΦΙΑ δεν σου κοστιζει τιποτα ομως.
Αν δεν είχε το κασέρι, τότε δεν θα μπορούσε να έχει και εναλλακτική επένδυση, αφού δάνειο για μετοχές δύσκολο και για αγορά ομολόγων δεν προβλέπεται.
Αρα παράλογο το επιχείρημα σου.
Επίσης δεν μιλάω για ενοικίαση αλλά για τα λεφτά που γλύτωσε από την ιδιοκατοίκηση γιατί κάπου θα έμενε.
Αρα ατυχές εντελώς το παράδειγμα σου.
Με τα λεφτά που πήρε τα 300000, αγοράζει παλαιό. Αν όμως βάλεις και τα 240000 με τα ενοίκια, τότε στην περιοχή εκεί παίρνεις το ίδιο με 450000 νεόδμητο και 4 βιτάρα ακόμα.
Εναλλακτική δεν μου έχει πει κανείς ακόμα...
Μόνο θεωριούλες...
-
Αν δεν είχε το κασέρι, τότε δεν θα μπορούσε να έχει και εναλλακτική επένδυση, αφού δάνειο για μετοχές δύσκολο και για αγορά ομολόγων δεν προβλέπεται.
Επίσης δεν μιλάω για ενοικίαση αλλά για τα λεφτά που γλύτωσε από την ιδιοκατοίκηση γιατί κάπου θα έμενε.
Με τα λεφτά που πήρε τα 300000, αγοράζει παλαιό. Αν όμως βάλεις και τα 240000 με τα ενοίκια, τότε στην περιοχή εκεί παίρνεις το ίδιο με 450000 νεόδμητο και 4 βιτάρα ακόμα.
Μόνο θεωριούλες...
Εισαι λιγο απολυτος ή ιδεα μου ειναι;
Στο δικο μου μυαλο αν εχεις 130Κ να επενδυσεις και δεν εχεις σπιτι να μενεις, ειναι λιγο αφελες να κοιτας αλλες επενδυσεις απο την αγορα στεγης.
Επενδυσεις κανουν αυτοι που εχουν λυμενα τα βασικα, εργασια, στεγαση, κλπ
Οποτε στο δικο μου σεναριο και φορους απο τα νοικια θα πληρωνε και φθορες ιδιοκτητη σε οικια, κοινοχρηστα και συντηρηση θα εκανε καθε φορα που θα αλλαζε ενοικιαστη.
Με τα λεφτα που πηρε λοιπον αγοραζει κατι σαν αυτο που πουλησε και μονο αν απο τα νοικια εχει κερδη που δεν τα εκανε σπουδες παιδιων, καλη ζωη, ΤΟΥΟΤΑ χαιμπριντ, (αν και αυτα τα 2 πανε μαζι) μπορει να παρει ενα σπιτι σαν αυτο που ειχε αλλα πιο νεο.
-
Ναι, αλλά έχω γνωστούς που βγάζουν πολύ περισσότερα από εμένα, αλλά προτιμούν να μένουν στο ενοίκιο.
Το δικό μου σπίτι είναι τεκμήριο, το δικό τους είναι έξοδο. -
Μόνο θεωριούλες...
Εισαι λιγο απολυτος ή ιδεα μου ειναι;
Στο δικο μου μυαλο αν εχεις 130Κ να επενδυσεις και δεν εχεις σπιτι να μενεις, ειναι λιγο αφελες να κοιτας αλλες επενδυσεις απο την αγορα στεγης.
Οποτε στο δικο μου σεναριο και φορους απο τα νοικια θα πληρωνε και φθορες ιδιοκτητη σε οικια, κοινοχρηστα και συντηρηση θα εκανε καθε φορα που θα αλλαζε ενοικιαστη.
Με τα λεφτα που πηρε λοιπον αγοραζει κατι σαν αυτο που πουλησε και μονο αν απο τα νοικια εχει κερδη που δεν τα εκανε σπουδες παιδιων, καλη ζωη, ΤΟΥΟΤΑ χαιμπριντ, (αν και αυτα τα 2 πανε μαζι) μπορει να παρει ενα σπιτι σαν αυτο που ειχε αλλα πιο νεο.
Ναι είμαι απόλυτος σε μερικά θέματα, μετά από 40 χρόνια εργασίας στο αντικείμενο αυτό.
Είναι παράλογο ?
Το θέμα που έχει τεθεί είναι η απόδοση των ακινήτων σε σχέση με το γεγονός ότι είναι εξ ορισμού χαμηλού ρίσκου επένδυση.
Επίσης υπάρχουν πολλοί που προτιμούν το ενοίκιο από την ιδιοκτησία, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Στα παραδείγματα μου μιλάω για ιδιοκατοίκηση. Για ενοικίαση παίζουν πολλά πράγματα και δεν μπαίνει εύκολα σε κουτάκια.
Επίσης ζημιές και βλάβες τα πρώτα 20-30 χρόνια, ελάχιστοι έχουν.
Οι αλλαγές ενοικιαστή, μπορεί να έχουν κάποια συντήρηση, αλλά συνήθως έχουν και αυξημένο ενοίκιο, που καλύπτει άνετα τις επεμβάσεις αυτές.Φόροι υπάρχουν και σε άλλες επενδύσεις.
Η καλή ζωή, το τογιότα χάιμπριντ, ή το νέο σπίτι δεν δίδονται δωρεάν. Ηταν αποτέλεσμα της σωστής επένδυσης.
-
@tgd said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Ναι, αλλά έχω γνωστούς που βγάζουν πολύ περισσότερα από εμένα, αλλά προτιμούν να μένουν στο ενοίκιο.
Το δικό μου σπίτι είναι τεκμήριο, το δικό τους είναι έξοδο.Και το ενοίκιο τεκμήριο είναι, μπορεί στην εταιρεία τους να είναι έξοδο, αν το δικαιολογεί.
Το δε τεκμήριο κατοικίας επιβαρύνει και ιδιοκατοίκηση και ενοικίαση το ίδιο.
-
Ειπαμε η διασπορά του Έλληνα όπως λέει και ο ταξιδευτής είναι μέχρι 3 τετράγωνα πιο δίπλα και από μετοχές αντε μεταξύ ελληνικών τραπεζών. Να πάρουμε Άλφα.
Το διαφοροποιημενο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο είναι άγνωστη λέξη για 9 τους 10 που συνήθως πάνε all in αδιάβαστοι.
Φυσικά θα έχεις ακίνητα άμεσα ή έμμεσα.
Φυσικα δεν πάνε μόνο πάνω.
Φυσικα υπαρχει κυκλικοτητα.
Φυσικα υπάρχουν ειδικοί
Φυσικα υπάρχουν ξερολες.
Φυσικα πληρώνεις και μαθαίνεις.
Ωστοσο η αλήθεια λέει, το κάτωθι.What Is the Average Return of the Stock Market?
The average return of the stock market over the long term is just above 10%, as measured by the S&P 500 index. Over the past decade, through to March 31, 2022, the annualized performance of the S&P 500 was 14.5%.
S&P 500 Average Return
The S&P 500 average return is 10.67% annualized since the inception of its modern structure in 1957. Dating back to its earliest pre-modern structure in 1928, the S&P 500 has returned 10.22%. This near-century consistency in the long-term average rate of return supports the often quoted "10% average return on the stock market.Βγαλτε τις σκέψεις σας εκτός συνόρων. Οι Έλληνες ξέρουν μόνο ΧΑΑ 1999, κούρεμα ελληνικών ομολόγων, capital controls και νομιμοποίηση ημιυπαίθριων κλπ.
Σιγουρα σε επενδύσεις κοιτάς 20ετιας και βάλε. Διαβάστε τις γενικές αρχές επενδύσεων. Πολλες φορές νομιζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και δεν έχουμε μάθει να ακούμε.
-
@tgd said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Το δικό μου σπίτι είναι τεκμήριο, το δικό τους είναι έξοδο.Δεν λεει κατι αυτο. Μπορει να χαλανε πολλα, μπορει να εχουν σπιτι στην επαρχια η αλλου οπου σκοπευουν να ζησουν στο μελλον κλπ
Εγω συμφωνω με αυτον που λεει οτι το πρωτο πραγμα που αγοραζεις ειναι σπιτι ωστε να μην πετας τα χρηματα σου σε ενοικια τα αλλα ακολουθουν.
Μετοχες ειναι απαραιτητο να εχει καποιος αλλα οχι Ελληνικες. Το βασικο που κοιτας να ειναι πολυ καλη και μεγαλη επιχειρηση και αυτες θα τις βρεις σε Γερμανια Γαλλια κλπ
-
Για την Γαλλία το ξέρουμε...
-
Για την Γαλλία το ξέρουμε...
τι ξερουμε?
-
Είναι μέτοχος στην psa, για αυτό δεν του χαλάνε τα δικά του και καταναλώνουν λιγότερο από των άλλων.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!