-
Διαβάζω κάτι για 200 και 500 για έλεγχο ακινήτου από μηχανικό...μήπως στην Αθήνα έχουν ξεφύγει λίγο? Εδώ με 200-250 ευρώ έχεις καθαρίσει από όλα...μάλιστα σε ένα ακίνητο που έδωσα πρόσφατα ο μηχανικός πήρε μόλις 70 ευρώ και έκανε και αυτοψία στο ακίνητο και πήγε στην πολεοδομία να πάρει τον φάκελο του ακινήτου και έδωσε το πόρισμα του γραπτώς...
Αυτός ο μηχανικός τιμολογεί πολύ φθηνά τις υπηρεσίες του. Στην καλύτερη περίπτωση αυτά που έκανε είναι μιας ημέρας δουλειά, εφόσον κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του: Θα ξεκινήσει από την πολεοδομία για να πάρει αντίγραφα των σχεδίων της οικοδομικής αδείας, εκτός αν του τα παρέχει ο κατασκευαστής / πωλητής. Θα πάει στο ακίνητο και θα το μετρήσει εξ' ολοκλήρου (κάθε διάσταση). Θα επιστρέψει στο γραφείο και θα γράψει την τεχνική του έκθεση, την οποία και θα υπογράψει και θα παραδώσει μετά στον πελάτη. 70 Ευρώ για δουλειά μιας μέρας, χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα μετακινήσεων και πιθανώς φωτοτυπιών είναι ξεφτίλα! Και είναι ξεφτίλα γιατί σε όλα τα επαγγέλματα με βαρύνουσα και με ευθύνη υπογραφή δεν τιμολογείται η ώρα απασχόλησης, αλλά τα χρόνια σπουδών και εμπειρίας καθώς και η ευθύνη που αναλαμβάνεις με την υπογραφή σου...
Το ότι κάποιοι ευτελίζουν τις σπουδές τους και την υπογραφή τους, δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι που ζητάνε μια λογική αμοιβή έχουν ξεφύγει!
-
Να υποθέσω ότι οι τιμές είναι ανάλογα τα γούστα του κάθε τεχνικού γραφείου και μηχανικού; Μάλλον κάπως έτσι είναι.
Για αυτό το ρόλο αυτό τον έχουν αναλάβει τα μεσιτικά, παρόλο που δεν παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στο σημείο αυτό.
Ρε συ Καταιγίδα, για πες μας ποιος πρέπει κατά την άποψη σου να καθορίζει τις αμοιβές των μηχανικών; Ο πελάτης; Εσύ όταν πας στο γιατρό πληρώνεις αυτά που ζητάει ή του λες ότι εσύ δεν δίνεις το πενηντάρικο της επίσκεψης γιατί θες να πληρώσεις ένα δεκάρικο; Σε τελική ανάλυση ελεύθερη αγορά έχουμε. Ο καθένας επαγγελματίας τιμολογεί τις υπηρεσίες του όσο θέλει / χρειάζεται και ο κάθε πελάτης επιλέγει ελεύθερα αν και ποιον θα χρησιμοποιήσει.
Εσύ μπορείς κάλλιστα να πας να αγοράσεις σπίτι 100 χιλιάδων και να μην πληρώσεις μηχανικό ή δικηγόρο για τεχνικό ή νομικό έλεγχο, αλλά να βασιστείς στο λόγο του πελάτη και του μεσιτικού γραφείου. Που ξέρεις; Μπορεί και να σου βγει...
-
Ετσι την είχε πατήσει ο γείτονάς μου στην παλιά πολυκατοικία στα Βριλήσσια. Πήρε €200.000 το πάνω διαμέρισμα (με αποκλειστική χρήση ταράτσας) και πλήρωσε άλλα €30.000 για να φτιάξει την ταράτσα και τις ζημιές από την ελλιπή μόνωση.
Αλλά αυτό λέω, σε τέτοιες περιπτώσεις (γιατί π.χ. ένα διαμέρισμα στην μέση δεν έχει τέτοιο θέμα, μπορεί να έχει άλλα) παίρνεις έναν 'ειδικό' μαζί σου (π.χ. πολ. μηχανικό, εργολάβο, αρχιτέκτονα, κάποιον που σκαμπάζει από τέτοια τελος πάντων) και κάνει τον έλεγχο για εσένα σε τέτοια θέματα.
Στις πολυκατοικίες τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί η ταράτσα συνήθως είναι κοινόχρηστος χώρος. Οπότε αν έχει πρόβλημα θεωρητικά θα πρέπει το κόστος εργασιών να το 'λουστούν' όλα τα διαμερίσματα. Το ίδιο και στο υπόγειο και στους υπολοίπους κοινόχρηστους χώρους.
Και όπου μπλέκουν πολλά κοκόρια συνήθως δεν ξημερώνει ποτέ. Τουλάχιστον στην μονοκατοικία τις αποφάσεις τις παίρνει ένας, αποφασίζει και πράττει.
Στις πολυκατοικίες ακούς εκφράσεις:'Τι με νοιάζει εμένα η ταράτσα αν μπάζει νερά ή υγρασία; Εγώ μένω στον 2ο'.
ή το άλλο: 'Η δικιά μου αποθήκη στο υπόγειο δεν μπάζει νερά βροχής από τον κήπο. Οι δικές σας μπάζουν. Πληρώστε να φτιάξετε τους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου, στους κήπους, στα δέντρα.'
ή το άλλο: 'Εγώ δεν έχω αυτοκίνητο, είμαι γριά γυναίκα, γιατί να συμφωνήσω να βάλουμε συρόμενες πόρτες στις εισόδους στην πυλωτή; Γιατί θέλουμε εξώπορτα στο πεζοδρόμιο; Μια χαρά ήμαστε και έτσι. Τι τις θέλουμε τις πόρτες;'.
Τις συνέπειες από χοντρά προβλήματα σε ένα κτίριο μεσοπρόθεσμα θα τις λουστούν όλοι οι ένοικοι. Αυτό όμως οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν.
Περιττό να πω ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον συγκατοίκησης εγώ θέση δεν έχω. Δεν είναι ζωή αυτό το πράγμα.
-
Στην Ελλαδα ο καθενας κτιζει οτι γουσταρει και για μενα οι μηχανικοι εχουν μεγαλο μην πω το μεγαλυτερο ρολλο σε αυτο γιατι στο τελος αυτοι τα κτιζουν τα σπιτια περα απο το οτι συνεχως πιεζουν τους ιδιοκτητες να ξοδεψουν.
Και αυτο που γραφεται εδω οτι θα βαλεις μηχανικο να ελενξει την νομιμοτητα με ξεπερναει.
Αυτό σημαίνει διεστραμμένη αντίληψη της αγοράς ακινήτων και της κατασκευής τους! Μιλάμε ότι δεν έχει ούτε μια σωστή θέση!
Πάμε:** α)** Δεν χτίζει ο καθένας ότι γουστάρει, παρόλο που πιθανώς θα ήθελε, β) Δεν έχουν οι μηχανικοί το μεγαλύτερο ρόλο στις αυθαιρεσίες, γιατί όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτό, αλλά έχουν και να χάσουν. Τις αυθαιρεσίες τις θέλουν οι ιδιοκτήτες και οι εργολάβοι, **γ) **Τα σπίτια τα κτίζουν οι ιδιοκτήτες. Οι μηχανικοί τα σχεδιάζουν και επιβλέπουν την κατασκευή τους, **δ) **Οι μηχανικοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να ανεβάσουν το κόστος κατασκευής. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες 'τρελαίνονται' πάνω στη φάση της κατασκευής και θέλουν να διπλασιάσουν το μέγεθος του σπιτιού και να βάλουν χρυσές βρύσες ή το ακριβότερο πλακάκι, δάπεδο κτλ που υπάρχει στην αγορά και **ε) **Αν δεν ελέγξει κάποιος μηχανικός τη νομιμότητα του σπιτιού προ της αγοράς, ποιος θα το ελέγξει; Ο ιδιόκτητης ή ο μεσίτης; Με τι τεχνικές γνώσεις;
-
σγα... εγω επηρα ολοκαινουργιο ρετιρε με αποκλειστικη χρηση ταρατσας, 2 μηχανικοι μου ειπανε οτι γαμαει κετς. ο ενας επηρε και ενα χιλιαρικακι για τα δεοντα, ο αλλος, ο εξαδελφος πηρε ενα υπερ υγειας στον αγιο δημητρη, μεγαλη η χαρη του.
δεν επιασε τιποτε, στη πρωτη βροχη τοτες ανοιξα ομπρελα. εχωσα 2 χιλιαρικακια, επηρα το μακρυτερον εκ του κατασκευαστου, χωνω καλου κακου και αλλο ενα καθε 3ετια και νιωθω στεγνος το πρωι.
Για να είμαστε ειλικρινείς η υγρασία είναι πολύ άτιμο πράγμα και το χειρότερο πρόβλημα σε μια οικοδομή. Μπορεί μάλιστα να μην εντοπιστεί ακόμα και από το έμπειρο μάτι ενός μηχανικού. Αν το σπίτι είναι φρεσκοβαμμένο, δεν θα έχουν σημάδια υγρασίας τα ταβάνια. Και αν η κακοτεχνία στη μόνωση είναι σε μη εμφανές σημείο (π.χ. ένα σκίσιμο ή μια όχι καλή ένωση σε στεγανωτικές μεμβράνες βατού δώματος, δηλαδή κάτω από πλακάκια ή πίσω από το σοβατεπί) το πρόβλημα θα φανεί μόνο μετά από βροχή.
-
Άρα μιλάμε για ένα τυπικό πολεοδομικό έλεγχο για τυχών πολεοδομικές παραβάσεις, νομιμότητα κλπ... Σόρρυ που θα το πω αυτό αλλά σοβαρά και μεγάλα μεσιτικά γραφεία παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες δωρεάν. Κάνουν από πριν έλεγχο νομιμότητας και έχουν πλήρης φακέλους ακινήτων και δεν χρειάζεται να παραστεί πολιτικός ή αρχιτέκτων μηχανικός από την πλευρά του αγοραστή.
Εγώ πάντως σε άλλα θέματα αναφέρομαι. Όχι σε ελέγχους νομιμότητας και πολεοδομίες.
Storm,το ξέρω ότι ψάχνεις για άλλου είδους υπηρεσίες από μηχανικό. Πάντως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κανένα μεσιτικό γραφείο δεν έχει την δυνατότητα να κάνει νομικό έλεγχο σε κάποιο ακίνητο παρά μόνο αν του έχει δοθεί συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο από τον ιδιοκτήτη για συγκεκριμένους λόγους. Εγώ μια βεβαίωση ΤΑΠ πήγα να πάρω για πελάτη μου και μου ζήτησαν εξουσιοδότηση,πιστεύεις ότι έτσι απλά θα μπορώ να πάω στην πολεοδομία και να πάρω τον φάκελλο του ακινήτου?
-
kkostask wrote:
Διαβάζω κάτι για 200 και 500 για έλεγχο ακινήτου από μηχανικό...μήπως στην Αθήνα έχουν ξεφύγει λίγο? Εδώ με 200-250 ευρώ έχεις καθαρίσει από όλα...μάλιστα σε ένα ακίνητο που έδωσα πρόσφατα ο μηχανικός πήρε μόλις 70 ευρώ και έκανε και αυτοψία στο ακίνητο και πήγε στην πολεοδομία να πάρει τον φάκελο του ακινήτου και έδωσε το πόρισμα του γραπτώς...
Αυτός ο μηχανικός τιμολογεί πολύ φθηνά τις υπηρεσίες του. Στην καλύτερη περίπτωση αυτά που έκανε είναι μιας ημέρας δουλειά, εφόσον κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του: Θα ξεκινήσει από την πολεοδομία για να πάρει αντίγραφα των σχεδίων της οικοδομικής αδείας, εκτός αν του τα παρέχει ο κατασκευαστής / πωλητής. Θα πάει στο ακίνητο και θα το μετρήσει εξ' ολοκλήρου (κάθε διάσταση). Θα επιστρέψει στο γραφείο και θα γράψει την τεχνική του έκθεση, την οποία και θα υπογράψει και θα παραδώσει μετά στον πελάτη. 70 Ευρώ για δουλειά μιας μέρας, χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα μετακινήσεων και πιθανώς φωτοτυπιών είναι ξεφτίλα! Και είναι ξεφτίλα γιατί σε όλα τα επαγγέλματα με βαρύνουσα και με ευθύνη υπογραφή δεν τιμολογείται η ώρα απασχόλησης, αλλά τα χρόνια σπουδών και εμπειρίας καθώς και η ευθύνη που αναλαμβάνεις με την υπογραφή σου...
Το ότι κάποιοι ευτελίζουν τις σπουδές τους και την υπογραφή τους, δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι που ζητάνε μια λογική αμοιβή έχουν ξεφύγει!
Δηλαδή τα 500 που ζητάνε κάποιοι είναι λογική αμοιβή? Για μια μέρα δουλειά πρέπει να πάρουν ποσό ίσα με το μηνιάτικο κάποιων συνανθρώπων μας? Αυτοί δεν ευτελίζουν τις σπουδές τους?
-
wantone wrote:
Στην Ελλαδα ο καθενας κτιζει οτι γουσταρει και για μενα οι μηχανικοι εχουν μεγαλο μην πω το μεγαλυτερο ρολλο σε αυτο γιατι στο τελος αυτοι τα κτιζουν τα σπιτια περα απο το οτι συνεχως πιεζουν τους ιδιοκτητες να ξοδεψουν.
Και αυτο που γραφεται εδω οτι θα βαλεις μηχανικο να ελενξει την νομιμοτητα με ξεπερναει.
Αυτό σημαίνει διεστραμμένη αντίληψη της αγοράς ακινήτων και της κατασκευής τους! Μιλάμε ότι δεν έχει ούτε μια σωστή θέση!
Πάμε:** α)** Δεν χτίζει ο καθένας ότι γουστάρει, παρόλο που πιθανώς θα ήθελε, β) Δεν έχουν οι μηχανικοί το μεγαλύτερο ρόλο στις αυθαιρεσίες, γιατί όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτό, αλλά έχουν και να χάσουν. Τις αυθαιρεσίες τις θέλουν οι ιδιοκτήτες και οι εργολάβοι, **γ) **Τα σπίτια τα κτίζουν οι ιδιοκτήτες. Οι μηχανικοί τα σχεδιάζουν και επιβλέπουν την κατασκευή τους, **δ) **Οι μηχανικοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να ανεβάσουν το κόστος κατασκευής. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες 'τρελαίνονται' πάνω στη φάση της κατασκευής και θέλουν να διπλασιάσουν το μέγεθος του σπιτιού και να βάλουν χρυσές βρύσες ή το ακριβότερο πλακάκι, δάπεδο κτλ που υπάρχει στην αγορά και **ε) **Αν δεν ελέγξει κάποιος μηχανικός τη νομιμότητα του σπιτιού προ της αγοράς, ποιος θα το ελέγξει; Ο ιδιόκτητης ή ο μεσίτης; Με τι τεχνικές γνώσεις;
Oτι ναναι. Δηλ ο μηχανικος σχεδιαζει το Α ο ιδιοκτητης δινει εντολη στους εργατες να φτιαξουν Β=2χΑ και ο μηχανικος επιβλεπει τους εργατες που φτιαχνουν 2Α αλλα δηλωνει οτι διαφωνει! Οτι πεις!
-
Δηλαδή τα 500 που ζητάνε κάποιοι είναι λογική αμοιβή? Για μια μέρα δουλειά πρέπει να πάρουν ποσό ίσα με το μηνιάτικο κάποιων συνανθρώπων μας? Αυτοί δεν ευτελίζουν τις σπουδές τους?
Επειδή το €500 το έγραψα εγώ, εαν διαβάσεις προσεκτικά αναφέρομαι σε τακτοποίηση ημι-υπάιθριου, άρα δεν είναι μια μέρα δουλειά, είναι αρκετά παραπάνω. Και τα €200 ήταν ίσως 1 ημέρα συνολικά (μπορεί και παραπάνω), αλλά με τα πέρα δώθε έφαγε αρκετά περισσότερες (μαζί βέβαια με άλλες δουλειές, δεν πήγε μόνο για εμένα στην πολεοδομία).
@Storm: Έτσι είναι, για αυτό έγραψα για αποκλειστική χρήση ταράτσας (βάσει καταστατικού και συμβολαίου), άρα τα έξοδα βαρύνουν αυτό αποκλειστικά. Αλλά ναι, σε άλλα κοινόχρηστα (π.χ. πόρτα γκαράζ που χάλασε) άκουγα και εγώ τέτοια 'ωραία' (παρκάρω 1 μήνα το αυτοκίνητο, γιατί να πληρώσω όσο οι άλλοι?), αλλά τους έγραφα κανονικά. Όλοι πλήρωναν ό,τι τους αναλογούσε.
-
Fanis75 wrote:
Ετσι την είχε πατήσει ο γείτονάς μου στην παλιά πολυκατοικία στα Βριλήσσια. Πήρε €200.000 το πάνω διαμέρισμα (με αποκλειστική χρήση ταράτσας) και πλήρωσε άλλα €30.000 για να φτιάξει την ταράτσα και τις ζημιές από την ελλιπή μόνωση.
Αλλά αυτό λέω, σε τέτοιες περιπτώσεις (γιατί π.χ. ένα διαμέρισμα στην μέση δεν έχει τέτοιο θέμα, μπορεί να έχει άλλα) παίρνεις έναν 'ειδικό' μαζί σου (π.χ. πολ. μηχανικό, εργολάβο, αρχιτέκτονα, κάποιον που σκαμπάζει από τέτοια τελος πάντων) και κάνει τον έλεγχο για εσένα σε τέτοια θέματα.
Στις πολυκατοικίες τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί η ταράτσα συνήθως είναι κοινόχρηστος χώρος. Οπότε αν έχει πρόβλημα θεωρητικά θα πρέπει το κόστος εργασιών να το 'λουστούν' όλα τα διαμερίσματα. Το ίδιο και στο υπόγειο και στους υπολοίπους κοινόχρηστους χώρους.
Και όπου μπλέκουν πολλά κοκόρια συνήθως δεν ξημερώνει ποτέ. Τουλάχιστον στην μονοκατοικία τις αποφάσεις τις παίρνει ένας, αποφασίζει και πράττει.
Στις πολυκατοικίες ακούς εκφράσεις:'Τι με νοιάζει εμένα η ταράτσα αν μπάζει νερά ή υγρασία; Εγώ μένω στον 2ο'.
ή το άλλο: 'Η δικιά μου αποθήκη στο υπόγειο δεν μπάζει νερά βροχής από τον κήπο. Οι δικές σας μπάζουν. Πληρώστε να φτιάξετε τους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου, στους κήπους, στα δέντρα.'
ή το άλλο: 'Εγώ δεν έχω αυτοκίνητο, είμαι γριά γυναίκα, γιατί να συμφωνήσω να βάλουμε συρόμενες πόρτες στις εισόδους στην πυλωτή; Γιατί θέλουμε εξώπορτα στο πεζοδρόμιο; Μια χαρά ήμαστε και έτσι. Τι τις θέλουμε τις πόρτες;'.
Τις συνέπειες από χοντρά προβλήματα σε ένα κτίριο μεσοπρόθεσμα θα τις λουστούν όλοι οι ένοικοι. Αυτό όμως οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν.
Περιττό να πω ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον συγκατοίκησης εγώ θέση δεν έχω. Δεν είναι ζωή αυτό το πράγμα.
Υπαρχει κανονισμος πολυκατοικιας για αυτα τα θεματα και στις γενικες συνελευσεις τυχον εξοδα αποφασιζοντε απο την πλειοψηφια. Αν βρεθεις σε πολυκατοικια με ενοικους οτι ναναι εκει θα εχεις θεμα σιγουρα. Παλι ομως με δικηγορους θα ξεμπλεξεις πιστευω.
Αυτος ειναι και ο λογος που δεν θα αγοραζα ενα παλιο διαμερισμα, δεν θελω να μπλεξω με συντηρησεις κλπ αν και εχω δει πολυκατοικιες που τις κρατουν σε καλη κατασταση.
Εχω φιλο με οικογενειακη πολυκατοικια που δεν εχει κανενα απο τα προβληματα που αναφερεις (και εχουν πολλοι, και εγω μεσα). Συν οτι δεν τον εχουν κλεψει ποτε γιατι παντα καποιος μελος της οικογενειας ειναι στο σπιτι.
-
@Fanis...σόρρυ,μου διέφυγε ότι μίλησες για τακτοποίηση. Τότε είναι απόλυτα λογικό και αν δεν κάνω λάθος είναι η ελάχιστη αμοιβή που έχει ορίσει το Επιμελητήριο.
-
Εμένα σε πολυκατοικία του 07 (ενοίκιο) . Το καλοκαίρι που πέρασε φτιάξαμε τη μόνωση της ταράτσας. Εμάς μας έκανε υγρασία στο σαλόνι μόνο. Στη διπλανή έτρεχε νερό στον τοίχο. 5500ε πήγε.
Στο υπόγειο παρκινγκ με βροχή έτρεχε νερό. Έχει μείνει έτσι γιατί πρέπει να ξηλωθει όλος ο κήπος. Του 2007 λέμε, όχι του 67.
Στην κουμπάρα μου σε πολυκατοικία του 05; Του 10; κάτι τέτοιο, όταν βρέχει τρέχει νερό πίσω από τον πίνακα!!! Της έχω πει, θα τη βρουν καρβουνο! Κάποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν στην πολυκατοικία. Της είπα να βρει δικηγόρο.
Στορμ, νομίζω μπορεί να πιάσει καλά χρήματα το σπίτι σου λόγω περιοχής, ψαξτο περισσότερο.
Και εγώ θα θελα ένα μικρό, παλιό εξοχικο κοντά σε θάλασσα για τα γηρατειά μου, αλλά δεν κάθεται.
-
Έχει πλέον περίπου 10 χρόνια που υπάρχουν νόμοι ρύθμισης αυθαιρέτων. Τόσα χρόνια , μόνο ένας πελάτης δεν ήξερε ότι είχε σοβαρή , ακριβή, παρανομία και αυτός γιατί το κτίριο ήρθε στα χέρια του από κληρονομιά. Όλες οι άλλες σοβαρές περιπτώσεις ήταν ή επεκτάσεις ( καθ΄ύψος ή κατ' επέκταση ) ή εξαρχής αυθαίρετα που ή ήταν εντολή του ιδιώτη προς το μηχανικό ( γιατί δε χωράγαμε ή του πρότεινε ο αντιπαροχάς 'μη το βλέπεις μικρό το διαμέρισμα , όταν πάρει ρεύμα κλείστε τη πίσω βεράντα...') ή μετέπειτα πρωτοβουλία του ( έβαζε ένα μάστορα και έφτιαχνε ένα έξτρα δωμάτιο π.χ.). Το ωραίο είναι ότι πολλοί ακόμα και πριν την ώρα της 'κρίσης' προσπαθούν να σου κρύψουν την κατάσταση μέχρι να πας εκεί να το δεις με τα ίδια σου τα μάτια. Τώρα πως μπλέκονται, σύσσωμοι οι μηχανικοί σε αυτό ,είναι απορίας άξιο....
Μικρότερες παρανομίες , που όμως επηρεάζουν την περιβόητη βεβαίωση , πιστεύω ότι έχει το 95% των κτιρίων, εκεί ίσως να μην ξέρουν ότι είναι αυθαίρετο κάτι οι ιδιοκτήτες αλλά και πάλι τα περισσότερα είναι δικές τους πρωτοβουλίες.
Η ελάχιστη αμοιβή που ορίζει το ΤΕΕ σε ρύθμιση είναι κάπου στα 1400 € ( εντάξει εδώ γελάμε) , αλλά η ρύθμιση αυθαιρέτου είναι επιστημονική δουλειά που περιέχει π.χ. αποτύπωση , τρέξιμο σε υπηρεσίες και κυρίως σωστή ρύθμιση, μη ξεχνάμε ότι πάρα πολλές δουλειές δεν είναι απλά κλειστές βεράντες ούτε έχουν ξεκαθαρισμένα ποσοστά ή τίτλους. Α και το τι σφραγίζεις και υπογράφεις σε ακολουθεί σε όλη σου την υπόλοιπη επαγγελματική ζωή.
-
καταλαβαινω οτι εισαστε πολ μηχανικοι και θελετε να υποστηριξετε τους δικους σας αλλα ας παρουμε ενα κλασσικο παραδειγμα το κλεισιμο των ημιυπαιθριων. Οι περισσοτεροι κατασκευαστες που εφτιαξαν μαζικα (χιλιαδες διαμερισματα στην Αθηνα εχουν ημιυπαιθριο) αυτη την παρανομια (βασικα σαν να προσθετεις ενα δωματιο ειναι) πολιτικοι μηχανικοι ειναι. Πουλησαν σε ενα τυπικο παραδειγμα το διαμερισμα σε καποιον για 250 χιλ ευρω το 2004 πχ και αυτος επρεπε μετα απο 10 χρονια να το τακτοποιησει με προστιμα κλπ. Αν πραγματι ολοι οι πολιτικοι μηχανικοι ηταν τυπικοι τοτε θα το εδιναν το διαμερισμα ανοιχτο στην βεραντα και ας το εκλεινε ο αγοραστης. Ολα ομως κλειστα ηταν και εν γνωση τους εκαναν αυτη την παρανομια (οπως και αλλες σε διαφορους κοινοχρηστους χωρους των πολυκατοικιων).
-
Πωπώ 40 μηνύματα ...
Με φτιάξατε λίγο
Οπότε ακούστε την
Αρχικά το ΤΕΕ έχει ορίσει κάποιες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ αμοιβές .
Για παράδειγμα στην τακτοποίηση για έμπειρο μηχανικό άνω των 20 ετών αν θυμάμαι καλά λέει για 3,5 μέρες εργασίας περίπου 1800 ευρώ + ΦΠΑ .
Δηλαδή αν δεχτούμε ότι η εβδομάδα είναι 37 ώρες , τότε για την ώρα βγαίνει περίπου 70 ευρώ .
Η εξωτερική ώρα εργασίας ξεκινάει από το γραφείο και τελειώνει στο γραφείο .
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι 70 ευρώ δύο μηχανικοί για τέτοιο έλεγχο είναι ΑΠΛΑ ξεφτίλα . Βέβαια μπορεί να έχουν ανάγκες οι άνθρωποι , ή μπορεί να έχουν μόνιμη συνεργασία με μεγάλα μεσιτικά και συμβολαιογράφους και να έχουν 3-4 τέτοιες δουλειές την ημέρα , οπότε τα πράγματα αλλάζουν .
Από την άλλη σε μία ανακαίνιση που έκανα είχα πάει σε ένα μαγαζί να αγοράσω κάποια πράγματα της οικοδομής και ήταν μία κυρία φίλη του ιδιοκτήτη 65-70 ετών . Μιλάμε για πριν 4-5 χρόνια σε καρακρίση . Η κυρία μαθαίνοντας ότι είμαι μηχανικός , μου είπε ότι ήθελε να πουλήσει ένα οικόπεδο που είχε σε καλό βόρειο προάστιο . Της έδωσα το τηλέφωνο μου και με συμβολευόταν ανά κάποιο καιρό τηλεφωνικά . Τελικά επειδή το ακίνητο ήταν καλό , σχεδόν 1 χρόνο μετά βρέθηκε γνωστός μεγαλοκατασκευαστής και το αγόρασε έναντί 350000 € .
Η κυρία θα έκανε πώληση και θα έπαιρνε τα λεφτά με κατάθεση στον λογαριασμό με πλήρη εξόφληση .
Με πήρε και με ρώτησε πόσα θα πλήρωνε για ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ δικηγόρο , ο οποίος απλά θα έβαζε την υπογραφή του , αφού δεν υπήρχε κάποια ουρά στο συμβόλαιο που θα ήθελε κάποια εξασφάλιση η πωλήτρια . Τις λέω δεν ξέρω ακριβώς παλιά ήταν με κάποιο ποσοστό που μετά καταργήθηκε . Μου λέει μου ζητάνε 2-3000 . Της λέω εγώ το βλέπω στα 750-1000 . Θα ρωτήσω και κάποια γνωστή μου που ξέρω ότι δεν σκίζεται στην δουλειά . Την ρώτησα και μου λέει . Πόσα λεφτά θα πάρει η πωλήτρια . Της είπα . Η απάντηση , αφού θα πάρει 350000 να μην μου δώσει 2500 .
Δηλαδή αν έπαιρνε 2 εκ , θα έπαιρνε για την ίδια δουλειά ο δικηγόρος 20000 ? Θα μου πεις οι συμβολαιογράφοι κάπως έτσι πληρώνονται . Και μετά μιλάμε για μηχανικούς που παίρνουν ευθύνες μεγάλες λιγότερα από επίσκεψη υδραυλικού για βουλωμένο σιφώνι .
Κοιτάτε παλιά διαμερίσματα και μιλάτε για χαλασμένες ταράτσες και άλλες αστειότητες .
Κάποτε στο φόρουμ των μηχανικών έγραφε ένας καθηγητής της Πολυτεχνικής της Πάτρας που ασχολείται και με επισκευές και συντηρήσεις κτιρίων , κυρίως ως προς το σκυρόδεμα και τον χάλυβα . Ελεγε λοιπόν , ότι ανάλογα με το πόσα χρόνια θέλεις 'να ζήσει¨το ακίνητο σου , θα πρέπει να δίνεις και το ανάλογο ποσοστό της αξίας του για ΕΤΗΣΙΑ συντήρηση .
Ξέρετε κάθε πόσα χρόνια πρέπει να συντηρούνται οι ταράτσες βάσει προδιαγραφών ? Από 2-5 χρόνια ανά υλικό και τμήμα .
Ξέρετε κάθε πόσα χρόνια συντηρούνται πραγματικά ? Οταν φανούν τα σίδερα στην οροφή του τελευταίου ορόφου ή του μπαλκονιού ή άλλου ή οι ρωγμές σε διάφορα σημεία , ή ακόμα και το νερό .
Πόσο εύκολο είναι λοιπόν να εκτιμήσεις τι ανάγκες έχει ένα σπίτι 10-20-30 χρόνων για επισκευές και ανακαίνιση ?
Αυτή την ανακαίνιση που ανέφερα ήταν στο κέντρο της Αθήνας σε διαμέρισμα 64 ετών που δεν είχε ανακαινιστεί ποτέ εκτός από τις σωλήνες της ύδρευσης που έγιναν εξωτερικές .
Εγινε η ανακαίνιση , αλλά η παροχή του νερού , η παροχή του ρεύματος παρέμειναν 64 ετών και η γείωση παρέμεινε στους σωλήνες της ύδρευσης . Και μάλιστα δεν είναι ανά διαμέρισμα , αλλά ανά κάποια τμήματα που περιλαμβάνουν τμήματα διαφορετικών διαμερισμάτων .
Μπορώ να σας γράψω 20 σελίδες με ιστορίες ιδιοκτητών που το παίζουν έξυπνοι και γνώστες , που επιτίθενται χωρίς να ξέρουν , γιατί κάποιοι τους χαιδεύουν και όταν την τρώνε στον κώλο , δεν έχουν ούτε τα @@ να ζητήσουν συγνώμη .
Οπότε αφού δεν τα έχουν , τους βάζουμε να γραφτούν σε αυτά για να τα μάθουν .
Σας τα λέει και ο Χάρης . Κανείς μηχανικός δεν γούσταρε τις παρανομίες . Αλλά τις γούσταραν οι πελάτες . Γιατί σου λέει πως αλλιώς θα την βγώ στην γειτόνισα στην ρούγα ή στον γείτονα στο καφενείο .
Και βέβαια επιβράβευαν όσους τους έκαναν τα χατήρια , που τότε ήταν 'καλοί' μηχανικοί και 'καλοί κατασκευαστές' .
Οι 'κακοί' δεν είχαν πελάτες , ούτε πωλήσεις , οπότε εκόντες άκοντες , έμπαιναν και αυτοί στο παιχνίδι με όσες προφυλάξεις βέβαια μπορούσαν να έχουν .
Είχαν και τους 'συναδέλφους' που ήταν από την μέσα πλευρά του πάγκου . Που ήταν ελκυστικοί στους πελάτες , επειδή θα τους έβγαζαν την άδεια γρήγορα και μετά θα 'χανόταν' ο φάκελλος .
Ευτυχώς αυτά θα κοπούν τώρα με τους ιδιώτες Ελεγκτες Δόμησης . Δεν έχουν καταλάβει ακόμα οι έξυπνοι τι θα τους έρθει σε όσους ξεκινάνε τώρα νέες οικοδομές .
Στο μόνο που ευθυνόμαστε οι μηχανικοί της πράξης , είναι που δεν πιέσαμε το ΤΕΕ να κάνει αυτό το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων , που το συζητάει από το 1977 και δεν το κάνει και άφησε την αγορά αυτή στα χέρια ασχέτων .
Στόρμ σου είπα τι πρέπει να κάνεις . Να γυρίζεις εσύ και να βρείς αυτά που σου αρέσουν και όταν καταλήξεις σε 5 το πολύ , τότε κάνε και τα παζάρια σου και μετά φώναξε τον δικό σου μηχανικό και τον δικηγόρο .
Προφανώς η έννοια της εκτίμησης είναι πολύ δύσκολη και θέλει τεράστια εμπειρία , αλλά θέλει ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ , ευγένεια και σεβασμό από την πλευρά του εκτιμητή , απέναντι στον πωλητή . Αλλά και καθοδήγηση απέναντι στον αγοραστή ώστε να μην υπάρχουν ΑΓΕΝΕΙΕΣ και ΜΑΓΚΙΕΣ εκατέρωθεν .
Προ ολίγων ημερών , μας ήρθε η εκτίμηση ενός σημαντικού ακινήτου , που ο αγοραστής και ο πωλητής είναι τεραστίου πλούτου . Ο πωλητής ζήταγε 25 % παραπάνω από όσα πρόσφερε ο αγοραστής . Το ακίνητο εκτιμήθηκε πολύ κοντά στα χρήματα που πρόσφερε ο αγοραστής . Η εκτίμηση εξηγήθηκε αναλυτικά στον πωλητή , πάντα με ευγένεια και σεβασμό στο γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν έκανε κάτι από ανάγκη ή εκμετάλλευση και ο πωλητής πείστηκε ότι τον συνέφερε να συμφωνήσει στο ποσό αυτό και να επενδύσει κάπου αλλού τα χρήματα που θα πάρει , από το να περιμένει να πάρει λεφτά που δεν τα αξίζει το ακίνητο .
Αλλά έχω βρίσει σε ανάλογη περίπτωση μεσίτη και υποψήφιο αγοραστή που ήρθε σε ΑΠΟΛΥΤΟ φιλέτο , να πουλήσει εξυπνάδα δίνοντας 50 % κάτω . Μιλάμε πάντα για ποσά 7 και 8 ψηφίων .
Ξαναλέω λοιπόν . Οπως κάποιοι εδώ στο φόρουμ μιλάνε για το λεόν επί 50 σελίδες και για κάθε άλλο αμάξι , προφανώς κάποιος που θα επενδύσει 10-20 λεόν θα πρέπει να κουράσει τα πόδια του και να χάσει χρόνο , αναλογικά .
-
Παντως υπαρχει και η περιπτωση να αγορασεις 20 -25 λεον να τα παραχωρησεις σε εταιρια ενοικιασεων με ιδιωτικο συμφωνητικο, ενα μερος των κερδων τα βαζεις ενοικιο και μενεις σε ρετιρε κατω απο την Ακροπολη, μαλιστα αραζεις στην βεραντα και ακους τζαμπα μουσικη απο το Ηρώδειο, τρωγοντας σαν τον Αλεξη, σποράκια.
Αν μαλιστα κανουν φασαρια, εκει.....στο Ηρωδειο, μετα τις 10:30 το βραδυ τους στελνεις και την αστυνομία, γιατι ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.....
Τα Προοοοοοβατααααα !!!!!
Υ.γ 7 ψηφια....οκ δεκτον.....αλλα 8;;;;; Χμμμμμμ
-
Οι περισσοτεροι κατασκευαστες που εφτιαξαν μαζικα (χιλιαδες διαμερισματα στην Αθηνα εχουν ημιυπαιθριο) αυτη την παρανομια (βασικα σαν να προσθετεις ενα δωματιο ειναι) πολιτικοι μηχανικοι ειναι. Πουλησαν σε ενα τυπικο παραδειγμα το διαμερισμα σε καποιον για 250 χιλ ευρω το 2004 πχ και αυτος επρεπε μετα απο 10 χρονια να το τακτοποιησει με προστιμα κλπ. Αν πραγματι ολοι οι πολιτικοι μηχανικοι ηταν τυπικοι τοτε θα το εδιναν το διαμερισμα ανοιχτο στην βεραντα και ας το εκλεινε ο αγοραστης. Ολα ομως κλειστα ηταν και εν γνωση τους εκαναν αυτη την παρανομια (οπως και αλλες σε διαφορους κοινοχρηστους χωρους των πολυκατοικιων).
Στην περίπτωση που αναφέρεις , π.χ σε σχετικά καινούργια οικοδομή κάποιος αγόρασε διαμέρισμα με κλειστό ημιυπαίθριο, προ των νόμων με τη βεβαίωση ,όμως ακόμα και τότε, όλα τα 'επίσημα σχέδια' που συνοδεύουν το κτίριο τον δείχνουν ανοιχτό χώρο όπως και το συμβόλαιο που περιγράφει την ιδιοκτησία του τον αναφέρει ανοιχτό. Θέλει μεγάλη προσπάθεια να μην καταλάβει κάποιος ότι αγόρασε διαμέρισμα με 'αμαρτία'.
Η μανία των τριών υπνοδωματίων και των δύο μπάνιων σε διαμερίσματα < 100 τ.μ. , η οποία δε ξέρω ποιος την πρώτο ξεκίνησε , (οι κατασκευαστές ή η αγορά), έχει 'φάει¨ πολλούς ημιυπαίθριους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αμέτοχος ο εντολέας του μηχανικού ή ο αγοραστής.
-
Εγω παντως θεωρω ως πολιτης τους αρχιτεκτονες ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφαλαιο για τη ζωη μας.
Οτι εχουμε και δεν εχουμε ως χωρα, ευχαριστες διαδρομες, τουρισμο, οικονομια γυρω απο ομορφες περιοχες το φτιαχνουν οι αρχιτέκτονες.
Δεν ειναι λοιπον τυχαιο οτι τους εχουν σε δευτςρη μοιρα και εχουμε κακασχημες πολεις και ψυχικες διαθεδεις.
Αντε πανε βαρκελωνη, σε ενα καφε στο κεντρο να ξεσκασεις και δες την ομορφια....θαυμαζεις τον ανθρωπινο πολιτισμο.
Αντε πανε σε εμας......ασχημια.
-
Εμεις που ξέρουμε την πιάτσα, γνωρίζουμε ότι πάρα πολλοί κατασκευαστές δεν είναι μηχανικοί (ειδικά στις παλαιότερες εποχές που χτίστηκε μεγάλο μέρος των πόλεων). Και βεβαίως ακόμη κι όταν ο κατασκευαστής είναι και μηχανικός, κατά την κατασκευή του κτιρίου υπερισχύουν κατά τεκμήριο οι προτεραιότητες της πρώτης του ιδιότητας έναντι της δεύτερης. Λειτουργεί δηλαδή σχεδον αποκλειστικά με τη λογική του κατασκευαστή και όχι με τη λογική του μελετητή - επιβλέποντα μηχανικού.
Στα υπόλοιπα τώρα: Η τυπική αμοιβή για ρύθμιση αυθαιρέτων είναι 1.577 Ευρώ + ΦΠΑ. Ελάχιστη αμοιβή πλέον δεν υπάρχει!
Ο Κώστας, τον οποιο έχω σε εκτίμηση, υπέπεσε σε μεγάλο φάουλ στην αξιολόγηση του ύψους αμοιβής των μηχανικων για τεχνικό έλεγχο. Το θεωρώ άτυχη στιγμή και δεν θα επεκταθώ, παρά μόνο θα προσθέσω τα εξής: Όποιος έχει κάνει αυτή τη δουλειά, ξέρει την ταλαιπωρία στις πολεοδομίες με διαδοχικές επισκέψεις για ραντεβού - κατάθεση αίτησης - λήψη σχεδίων και κυρίως την ευθύνη που αναλαμβάνει στον τεχνικό έλεγχο. Το 70άρι ειναι ο απόλυτος εξευτελισμός του μηχανικού!
Επιπλέον κατά την πώληση ενός ακινήτου όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες) πληρώνονται πολύ καλύτερα και σε απόλυτα ποσά και ανά ώρα εργασίας από τον μηχανικό που κάνει τον έλεγχο. Μερικοί από αυτούς μάλιστα (ο δικηγόρος του πωλητή και ο μεσίτης, συγκεκριμένα) δεν αναλαμβάνουν και καμία ευθύνη. Και συζητάμε ακόμη για το 70άρι ή το 200άρι του μηχανικού; Έλεος...
-
Μην συγκρίνετε χώρες που πέρασαν Τουρκοκρατία , με χώρες που υπήρξαν πρόσφατα Αυτοκρατορίες .
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!