-
@harisma...ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...μην ανησυχείς όμως,δεν προσβάλλομαι εύκολα,άλλωστε και εγώ βρίζω τους μεσίτες....
Διαβάζω κάτι για 200 και 500 για έλεγχο ακινήτου από μηχανικό...μήπως στην Αθήνα έχουν ξεφύγει λίγο? Εδώ με 200-250 ευρώ έχεις καθαρίσει από όλα...μάλιστα σε ένα ακίνητο που έδωσα πρόσφατα ο μηχανικός πήρε μόλις 70 ευρώ και έκανε και αυτοψία στο ακίνητο και πήγε στην πολεοδομία να πάρει τον φάκελο του ακινήτου και έδωσε το πόρισμα του γραπτώς...
-
Να πω την αμαρτία μου, έχω παρευρεθεί ως μηχανικός ( για έλεγχο τίτλων ) σε αρκετές αγοραπωλησίες, τόσο κατοικιών όσο και αγροτεμαχίων. Πάντα μου έκανε εντύπωση η απροθυμία κάποιων αγοραστών κυρίως , να πληρώσουν ένα έξτρα μικρό κλάσμα του συνολικού ποσού αγοράς , προκειμένου να γίνει ένας έλεγχος των στοιχείων του ακινήτου. Ως αποτέλεσμα κάποιες περιπτώσεις κατέληγαν σε εμένα με προβλήματα αφού είχε αγοραστεί το ακίνητο. Δηλαδή όπως αναφέρθηκε διπλο-τριπλοτσεκάρουμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και στην αγορά ακινήτου εμπιστευόμαστε το λόγο του μηχανικού που εκπροσωπεί τον πωλητή;.
Όποτε πάντως εκπροσωπώ πωλητή , πάντα αναφέρω στον αγοραστή , ο οποίος μου ζητάει τη γνώμη μου, 'βάλε ρε άνθρωπε ένα συνάδελφο και από την πλευρά σου....'.
Στην επαρχία δε, που δραστηριοποιούμαι εγώ, το ρόλο αυτό πολλές φορές τον αναλαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι σε συνδυασμό με τοπικούς μεσίτες , εκεί είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα....
Τέλος, όλα τα είπε πολύ σωστά ο 'ταξιδευτής' , να προσθέσω μόνο ότι πολύ βασικά στοιχεία ενός ακινήτου είναι εκτός της νομιμότητας ( πλέον πρέπει να γίνει κάτι πολύ 'λάθος' ή να έχει πέσει πολύ 'μαγείρεμα' για να μεταβιβασθεί ένα ακίνητο με χοντρές παρανομίες) , πολεοδομικά θέματα , ( υπόλοιπο δόμησης, χρήσης γης ,ύψη κ.λπ.) , πραγματική νομιμότητα ( τι εννοώ; π.χ. ακίνητα κατηγορίας 5 , χωρίς οικοδομική άδεια , έχουν πλέον νομιμοποιηθεί αλλά υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να αλλάξεις τίποτα εκτός του νομιμοποιημένου περιγράμματος λόγω εξάντλησης δόμησης ή άλλων νομοθετικών περιορισμών ή να μην μπορεί να κτιστεί τίποτα στο μέλλον αν κατεδαφιστεί το υπάρχον λόγω του ότι το οικόπεδο που ανεγέρθηκε παρανόμως δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ), τίτλοι του τι αγοράζεις ( μου έχει τύχει κάποιος να έχει αγοράσει τμήμα καθέτου και να μην έχει καταλάβει ποια είναι η διαφορά καθέτου - οικοπέδου). Επίσης λεπτομερή έλεγχο με δικηγόρο αν και το γνωρίζεις από ότι καταλαβαίνω.
Οι τιμές των συναδέλφων για αυτή τη δουλειά, πάντως θα επιμείνω ότι είναι κλάσμα του συνολικού ποσού. Η δουλειά για την εκτίμηση ( και όχι την ακριβή κοστολόγηση) του κόστους ανακατασκευής , εφόσον σου διαθέσουν τα σχέδια και δε κάθεσαι να αποτυπώνεις, δεν είναι τόσο δύσκολη και οι τιμές των υλικών ( π.χ. μόνωσης , στεγάνωσης , κουφώματα κ.λπ. ) είναι σχετικά γνωστές στον χώρο.Πάντα να υπολογίζεις πάντως και την περιβόητη 'φύρα' ή απρόβλεπτα , αν δεν στην υπολογίσει ο συνάδελφος. Το μόνο που θα πρέπει να διευκρινίσεις στο συνάδελφο, είναι το πόσο είσαι εσύ διατεθειμένος να πληρώσεις σε θέματα που οι τιμές κυμαίνονται σε μεγάλο εύρος ( π.χ. τα ξυλουργικά , οι ντουλάπες , η επιλογή νέων επιστρώσεων δαπέδου, τα είδη υγιεινής κ.λπ. ). Ακόμα καλύτερα πάντως την εν λόγω δουλειά , όπως ανέφερε ο 'ταξιδευτής' είναι να είναι και εργολάβος ο μηχανικός , αλλά αυτοί δυστυχώς πολλές φορές είναι 'φτασμένοι' συνάδελφοι , πιθανόν να μην κάτσουν να ασχοληθούν με τη δουλειά.
-
Όσοι αγοραστές δεν έκαναν τον δέοντα έλεγχο είναι οι συνήθεις πανέξυπνοι νεοέλληνες που τα ξέρουν όλα. Και μετά χτυπιούνται για αυτό που τους έχει βρει λες και φταίει άλλος Και σε μένα έχουν τύχει τέτοιοι που τσιγκουνεύονται τα 200 ευρώ και παίρνουν ημιυπαίθριους για σπίτια.
-
Όσοι αγοραστές δεν έκαναν τον δέοντα έλεγχο είναι οι συνήθεις πανέξυπνοι νεοέλληνες που τα ξέρουν όλα. Και μετά χτυπιούνται για αυτό που τους έχει βρει λες και φταίει άλλος Και σε μένα έχουν τύχει τέτοιοι που τσιγκουνεύονται τα 200 ευρώ και παίρνουν ημιυπαίθριους για σπίτια.
Aν πληρωσεις τα 200 ε και εχει ημιυπαιθριο δεν θα το παρεις; Ολα τα σπιτια εχουν υπερβασεις.
-
Μιλάω για ατακτοποίητο ημιυπαίθριο....
-
Θα το ξέρει ο αγοραστής και θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες να τις τακτοποιήσει χωρίς να φάει πρόστιμο και το κόστος για την τακτοποίηση δεν θα πάει όλο πάνω του.
Και ΟΧΙ δεν έχουν όλα τα σπίτια υπερβάσεις!
-
Ο ταξιδευτής τα είπε απόλυτα σωστά!
Αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα, τη χώρα που ότι δηλώσεις είσαι, θα αρκούσε ένας σωστός μεσίτης για τον αρχικό έλεγχο του ακινήτου, καθώς θα σου παρείχε όλες τις απαραίτητες τεχνικές, οικονομικές και νομικές πληροφορίες. Δυστυχώς αυτοί οι μεσίτες είναι μια πάρα πολύ μικρή μειονότητα (ένα 5-10% ίσως) στον κλάδο. Οι περισσότεροι έχουν πλήρη άγνοια για τεχνικά θέματα του ακινήτου που μεσιτεύουν και θεωρούν ότι δικαιούνται ένα 2 ως 4% (αν έχουν και τον αγοραστή και τον πωλητή) μόνο και μόνο επειδή έχουν τα κλειδιά και δείχνουν το ακίνητο.
Οπότε τελικά η σωστή διαδικασία είναι αυτή που υπέδειξε ο ταξιδευτής, με τον απαραίτητο τελικό έλεγχο από μηχανικό και δικηγόρο να γίνεται προ της αγοράς, αφού έχει βρεθεί το/τα ακίνητο/α που ικανοποιούν τον αγοραστή στη σωστή τιμή.
Στο τελος της κατασκευης σε χωρες του εξωτερικου υπαρχει σοβαροτατος και αυστηροτατος ελεγχος απο την τοπικη πολεοδομια οτι το σπιτι εχει χτιστει συμφωνα με τα σχεδια και συμφωνα με αυτα που επιτρεπονται στην περιοχη. Στην Ελλαδα ο καθενας κτιζει οτι γουσταρει και για μενα οι μηχανικοι εχουν μεγαλο μην πω το μεγαλυτερο ρολλο σε αυτο γιατι στο τελος αυτοι τα κτιζουν τα σπιτια περα απο το οτι συνεχως πιεζουν τους ιδιοκτητες να ξοδεψουν.
Και αυτο που γραφεται εδω οτι θα βαλεις μηχανικο να ελενξει την νομιμοτητα με ξεπερναει.
-
Θα το ξέρει ο αγοραστής και θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες να τις τακτοποιήσει χωρίς να φάει πρόστιμο και το κόστος για την τακτοποίηση δεν θα πάει όλο πάνω του.
Και ΟΧΙ δεν έχουν όλα τα σπίτια υπερβάσεις!
Aν δεν εχουν υπερβασεις τοτε ολα καλα.
-
Παντως στο εξωτερικο τα κανουν μεγαλοι κολλοσοι οπου οποιος ξερει απο αυτα τα σπιτια, ενω οντως ειναι κουκλια απ εξω, αρκετα εχουν τα κακα της μοιρας τους σε τεχνικο επιπεδο. Οπου οι ένοικοι τους κανουν ομαδικά μηνυσεις στις εταιριες κατασκευης.
-
Παντως στο εξωτερικο τα κανουν μεγαλοι κολλοσοι οπου οποιος ξερει απο αυτα τα σπιτια, ενω οντως ειναι κουκλια απ εξω, αρκετα εχουν τα κακα της μοιρας τους σε τεχνικο επιπεδο. Οπου οι ένοικοι τους κανουν ομαδικά μηνυσεις στις εταιριες κατασκευης.
Εξαρταται, εχω δει και σπιτια/πολυκατοικιες καλα φτιαγμενες με καλη τεχνολογια και αλλες που εχουν θεματα. Μεγαλο ρολο παιζει η φημη που εχει καθε κατασκευαστης. Σε καθε περιπτωση η διαφορα ειναι ο αυστηρος ελεγχος απο τον δημο/πολεοδομια τουλαχιστον στις χωρες που εχω ζησει εγω.
-
Εννοείται ότι θα βάλεις μηχανικό να ελέγξει εξονυχιστικά το ακίνητο γιατί με το μπάχαλο που επικρατούσε όπου ο καθένας έχτιζε ότι και όπου ήθελε, η κατάσταση απλά δεν μαζεύεται.
Μου έτυχε πρόσφατα διαμέρισμα σε κεντρικό δρόμο της Καλαμαριάς που στην άδεια ήταν 50τμ και στην πραγματικότητα 220! Ο δε ιδιοκτήτης προσκόμισε βεβαίωση κατηγορίας 4 η οποία ήταν φυσικά παράτυπη. Οποίος το αγόραζε έτσι δεν θα ξέμπλεκε ποτέ.
Ενημερωτικά, η τακτοποίηση ακινήτου προς πώληση είναι αποκλειστική ευθύνη του πωλητή. Αν δεν είναι τακτοποιημένο,απλά δεν μεταβιβάζεται.
-
Ε αυτο λεμε. Ο αγοραστης δεν εχει να φοβαται γιατι δεν γινεται να μεταβιβαστει αν δεν ειναι νομιμο. Νομιζω δικηγορος μονο χρειαζεται.
-
να ξευρετε παντως οταν για ακινητα ψαχνετε, να προτιμησετε οτι ειναι πρωην ληζινγκ! θα ειναι βασικα απολυτα νομιμο και τακτοποιημενο. κατι που θα επρεπει να ισχυει για τα παντα βεβαια, νοιωθω πολλακις μαλακας που δεν εχω μεν ουτε σαντιμετρ εκτος νομου αλλα ο απο κατω ή ο απο δίπλα που ειναι ανοιχτος απο ολες τις μεριες, πολεοδομικες και οχι, απολαμβανει την ιδια ηρεμια με εμενα που εχωσα αντι να λαμογιεψω. και που στο τελος θα πλερω πολυ φθηνοτερα τη παρανομια απο οτι πληρωσα εγω τη νομιμοτητα
-
- Τις τιμές δεν τις γνωρίζω, οι επαγγελματίες του χώρου που έχουμε στο φόρουμ είναι πιο κατάλληλοι να απαντήσουν. Αλλά θυμάμαι ότι όταν έψαχνα για ανακαίνιση σπιτιού, οι τιμές που μου έδιναν απλά για την σχεδίαση και έλεγχο δεν ήταν χαμηλές. Μετά φυσικά έχει σημασία το 'όνομα' (εαν π.χ πας στον Αγιοστρατίτη θα πληρώσεις πολλά), τα υλικά που θα επιλέξεις, εαν θα επιλέξεις να έχουν αυτοί την επίβλεψη (εργολαβία) ή όχι, κλπ. Αλλά σίγουρα ένα επαγγελματίας που θα αφιερώσει 2-5 ημέρες για να σου πει αυτά που θές θα πληρωθεί και ανάλογα. Σκέψου τώρα να πρέπει να το κάνει για 2-3-4 σπίτια. Είναι μεγάλο το κόστος. Θυμάμαι ότι γνωστός μου (όχι φίλος μου) μηχανικός μου πήρε €200 (μαύρα εννοείται) για να κάνει έλεγχο στα πάντα και για νομιμοποιήσεις ήθελε άλλα €500. Εαν ήθελα να κάνει και άλλες εργασίες, ανέβαινε το κόστος. Και άλλα €200 πήρε ο δικηγόρος για έλεγχο τίτλων.
Φυσικά, μπορείς να πάρεις μια φορά την προσφορά και μετά με λίγο εμπειρία μπορείς να καταλάβεις τι θέλει ένα σπίτι και πόσο περίπου κοστίζει (τάξη μεγέθους, είναι €10.000 ή είναι €50.000). Εγώ όλες τις φορές που το έκανα αυτό, έπεσα πολύ κοντά σε αυτά που είχα υπολογίσει. Αλλά ήμουν από πάνω και τα υλικά ήταν όλα δικά μου (εκτός από βίδες, κάποιες σωληνώσεις κλπ.). Και φυσικά όλα έχουν σχέση με τα υλικά και το τι θες να βάλεις.
- Οι μεσίτες κακώς έχουν τέτοιο ρόλο (αν και θα έπρεπε) γιατί δεν είναι του χώρου, δηλαδή σπάνια είναι πολ. μηχανικοί, αρχιτέκτονες ή κάτι σχετικό. Συνήθως είναι παντελώς άσχετοι με τον χώρο (πωλητές κυρίως) που απλά έτυχε να κάνουν αυτή την δουλειά. Όσου έχω γνωρίσει στην Αθήνα (πάνω από 20), δεν είχαν καμία σχέση με 'μεσιτία', απλά έδειχνα το σπίτι και ήθελαν την προμήθεια, παντελώς άσχετοι με όλα τα άλλα. Δεν ήξεραν καν εαν τα σπίτια που μου έδειχναν είναι ΟΚ ή έχουν κάτι προς διευθέτηση.
Μου δίνεις καλή πάσα,
1. Δεν αναφέρομαι στις τυπικές ανακαινίσεις αλλά σε θέματα που δεν μπορεί ένας απλός ιδιώτης αγοραστής να τα δει. Και μπορεί να αφορούν σοβαρά προβλήματα που μπορεί να έχει ένα ακίνητο ή ο περιβάλλοντας χώρος.
Π.χ. το 2016 πήγα να δω μία μονοκατοικία στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής. 115τμ κατασκευή του 1990. Πολύ καλή περίπτωση και σε καλή τιμή αγοράς. Εγώ ο **άσχετος **κοιτούσα τα όμορφα ντουλάπια της κουζίνας και τις όμορφες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια. Έτυχε εκείνη την ημέρα και είχα μαζί μου φίλο που ζει σε μονοκατοικία στην Σταμάτα. Μου λέει να πάμε ταράτσα. Εγώ σαν τον ηλίθιο κοιτούσα γύρω-γύρω την περιοχή. Αυτός κοιτούσε την μόνωση στην ταράτσα. Και βρήκε πρόβλημα σοβαρό στην μόνωση. Πολύ σοβαρό. Δεν είχε περαστεί καλά η μόνωση και σε πολλά σημεία και το νερό της βροχής πήγαινε κάτω από την μόνωση. Μετά όταν κατεβήκαμε ξανά κάτω είδαμε το πρόβλημα και εντός της οικίας στα ταβάνια. Αυτό δείχνει ένα κόστος περίπου στις 6000euro για νέα μόνωση, αν θεωρήσουμε ότι δεν έχει δημιουργηθεί άλλο πρόβλημα. Ο λόγος ήταν αρκετός για να το απορρίψω, αφού οικονομικά δεν υπολόγιζα σε τέτοια έξοδα.
- Και όμως έχω γνωρίσει δύο πολιτικούς μηχανικούς που εργάζονται ως μεσίτες για μεσιτικά γραφεία. Φυσικά δεσμεύονται να απασχολούνται μόνο για τα μεσιτικά γραφεία και δεν προσφέρουν έμμισθες υπηρεσίες σε ιδιώτες. Τυπικοί σε όλα τους και με πλήρης φακέλους σπιτιών όπου πηγαίναμε, αλλά 'σφήγκες' στα τεχνικά. Πάνω από όλα η πώληση και να κλείσει η συμφωνία.
-
Διαβάζω κάτι για 200 και 500 για έλεγχο ακινήτου από μηχανικό...μήπως στην Αθήνα έχουν ξεφύγει λίγο? Εδώ με 200-250 ευρώ έχεις καθαρίσει από όλα...μάλιστα σε ένα ακίνητο που έδωσα πρόσφατα ο μηχανικός πήρε μόλις 70 ευρώ και έκανε και αυτοψία στο ακίνητο και πήγε στην πολεοδομία να πάρει τον φάκελο του ακινήτου και έδωσε το πόρισμα του γραπτώς...
Τι περιλαμβάνει αυτό το κόστος χρημάτων;; Τι σημαίνει έλεγχος και αυτοψία ακινήτου;;
Ποιος κάνει τον έλεγχο και την αυτοψία; Ο μηχανικός ή το παιδί του πεδίου π.χ. ο πρακτικά ασκούμενος από το ΤΕΙ Πολιτικών Δομικών Έργων;
-
Στην συγκεκριμένη περίπτωση που ανέφερα μηχανικός 60 ετών με τον 30χρονο επίςης μηχανικό γιο του. Όσο για την αυτοψία θα προσπαθήσω να στο πω όσο πιο αναλυτικά μπορώ...μιλάμε μόνο για έλεγχο νομιμότητας όμως,όχι για πόρισμα περί της κατασκευής.
Παίρνει την ταυτότητα του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη. Πάει στην πολεοδομία και παίρνει αντίγραφο του φακέλου. Πάει στο ακίνητο και κάνει τις δέουσες μετρήσεις. Παίρνει και το πενταφυλλο του μηχανικού του πωλητή. Με αυτά τα στοιχεία κάνει αντιπαραβολή και βλέπει αν είναι όλα σύννομα. Συντάσσει έκθεση με τα ευρήματα του και την υποβάλλει στον ενδιαφερόμενο αγοραστή.
Ελπίζω να σε κάλυψα.
-
Άρα μιλάμε για ένα τυπικό πολεοδομικό έλεγχο για τυχών πολεοδομικές παραβάσεις, νομιμότητα κλπ... Σόρρυ που θα το πω αυτό αλλά σοβαρά και μεγάλα μεσιτικά γραφεία παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες δωρεάν. Κάνουν από πριν έλεγχο νομιμότητας και έχουν πλήρης φακέλους ακινήτων και δεν χρειάζεται να παραστεί πολιτικός ή αρχιτέκτων μηχανικός από την πλευρά του αγοραστή.
Εγώ πάντως σε άλλα θέματα αναφέρομαι. Όχι σε ελέγχους νομιμότητας και πολεοδομίες.
-
Αυτός κοιτούσε την μόνωση στην ταράτσα. Και βρήκε πρόβλημα σοβαρό στην μόνωση. Πολύ σοβαρό. Δεν είχε περαστεί καλά η μόνωση και σε πολλά σημεία και το νερό της βροχής πήγαινε κάτω από την μόνωση. Μετά όταν κατεβήκαμε ξανά κάτω είδαμε το πρόβλημα και εντός της οικίας στα ταβάνια. Αυτό δείχνει ένα κόστος περίπου στις 6000euro για νέα μόνωση, αν θεωρήσουμε ότι δεν έχει δημιουργηθεί άλλο πρόβλημα. Ο λόγος ήταν αρκετός για να το απορρίψω, αφού οικονομικά δεν υπολόγιζα σε τέτοια έξοδα.
Ετσι την είχε πατήσει ο γείτονάς μου στην παλιά πολυκατοικία στα Βριλήσσια. Πήρε €200.000 το πάνω διαμέρισμα (με αποκλειστική χρήση ταράτσας) και πλήρωσε άλλα €30.000 για να φτιάξει την ταράτσα και τις ζημιές από την ελλιπή μόνωση.
Αλλά αυτό λέω, σε τέτοιες περιπτώσεις (γιατί π.χ. ένα διαμέρισμα στην μέση δεν έχει τέτοιο θέμα, μπορεί να έχει άλλα) παίρνεις έναν 'ειδικό' μαζί σου (π.χ. πολ. μηχανικό, εργολάβο, αρχιτέκτονα, κάποιον που σκαμπάζει από τέτοια τελος πάντων) και κάνει τον έλεγχο για εσένα σε τέτοια θέματα.
-
σγα... εγω επηρα ολοκαινουργιο ρετιρε με αποκλειστικη χρηση ταρατσας, 2 μηχανικοι μου ειπανε οτι γαμαει κετς. ο ενας επηρε και ενα χιλιαρικακι για τα δεοντα, ο αλλος, ο εξαδελφος πηρε ενα υπερ υγειας στον αγιο δημητρη, μεγαλη η χαρη του.
δεν επιασε τιποτε, στη πρωτη βροχη τοτες ανοιξα ομπρελα. εχωσα 2 χιλιαρικακια, επηρα το μακρυτερον εκ του κατασκευαστου, χωνω καλου κακου και αλλο ενα καθε 3ετια και νιωθω στεγνος το πρωι.
-
Μιλάω για ατακτοποίητο ημιυπαίθριο....
Ατακτοποίητος ημιυπαίθριος σημαίνει λάθος βεβαίωση μηχανικού που με τη σειρά του σημαίνει άκυρο συμβόλαιο αγοράς...
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!