-
Ομοίως! Στο προηγούμενο σπίτι είχα και στο σαλόνι ξύλο και πολύ μου άρεσε.
Επίσης το κάθε δωμάτιο με 150-200ε γίνεται καινούριο (τρίψιμο, βερνίκι).
@Στορμ: να νοικιάσεις ψάχνεις ή να αγοράσεις; Με έχεις μπερδέψει.
-
Να σας δω να καθαρίζετε τα ξύλινα πατώματα και τίποτα άλλο δεν θέλω... Να δω τι απολύμανση κάνετε και πως τα χρησιμοποιείτε.
Τέλος πάντων. Ο καθένας έχεις τις απόψεις του και το δικό του τρόπο ζωής και τέλος. Αυτά.
**xenos **το διαμέρισμα μου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας (παθολογικά, πλέον και με την βούλα των γιατρών) και ψάχνω τρόπους για να απεγκλωβιστώ. Όσο συνεχίζω και ζω σε διαμέρισμα πολυκατοικίας τα παθολογικά προβλήματα θα επιδεινωθούν και δεν θα υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αφού όργανα του σώματος θα έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.
-
Το ξύλο θέλει συνεχή συντήρηση, κάτι που δεν είναι απλό. Ασε τις πιθανές ζημιές!
πχ αν σου σπάσει σωλήνας θέρμανσης ανάμεσα σε πλάκα και ξυλινο πατωμα, πας για αλλαγή ΟΛΟ το πάτωμα γιατί η υγρασία θα περάσει σε όλες τις τάβλες (ΠΟΝΑΩ μονο που το σκέφτομαι)
πχ με πλακάκι την βγάζεις χωρίς πολλά πολλά σε περιπτωση που γινει στραβή, πιο ευκολα αλλαζεις 3-4 σπασμένα πλακάκια, παρά τάβλες ξύλου που οι καινουριου τύπου κουμπώνουν περίεργα μεταξύ τους και η βλαχοπατέντα με στόκο ενδιάμεσα (που θα αρχίσει να φεύγει μετά από 5 χρόνια αν δεν στεγνώσει καλά πριν το βερνίκωμα. αν είναι αρχική τοποθέτηση πριν μπεις μεσα στο σπίτι και μένεις αλλού οκ, αν είναι ζημιά τι θα κάνεις που θα μεινεις???
στο σπίτι που μένω το ξυλινο πάτωμα είναι του 50 ο σκελετός από κάτω εχει αρχίσει να πεθαίνει και πάω για αλλαγή περιπου 45τ.μ. (σαλωνοτραπεζαρία)
Επίσης τα ξυλινα παραθυρα και μπαλκονόπορτες μαζί και τα πατζουρια έχουν θέματα που δεν διορθώνονται με τρίψιμο και βερνίκι (σε 1 μπαλκονόπορτα πάνω κλείνει μια χαρά και κάτω μένει κενό 2 δαχτυλα μεταξυ των 2 φύλλων!!!)Με αλλουμίνιο ή PVC κατι τέτοιο δεν θα υπάρχει σαν θέμα μετά από τα αντίστοιχα χρόνια
-
Να σας δω να καθαρίζετε τα ξύλινα πατώματα και τίποτα άλλο δεν θέλω... Να δω τι απολύμανση κάνετε και πως τα χρησιμοποιείτε.
Δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις σαν κάτι δύσκολο. Πανεύκολο είναι με την ηλεκτρική σκούπα και όποτε χρειάζεται με swifer ή μια σφουγγαρίστρα με ειδικό υγρό. 2 υπνοδωμάτια έχω (κανονικού μεγέθους) και μου παίρνουν 20' το πολύ. Ότι κάνω στο πλακάκι (στο σαλόνι) κάνω και στο υπνοδωμάτιο, δεν έχει κάποια διαφορά, η ίδια ακριβώς διαδικασία.
Το ξύλο θέλει συνεχή συντήρηση, κάτι που δεν είναι απλό. Ασε τις πιθανές ζημιές!
πχ αν σου σπάσει σωλήνας θέρμανσης ανάμεσα σε πλάκα και ξυλινο πατωμα, πας για αλλαγή ΟΛΟ το πάτωμα γιατί η υγρασία θα περάσει σε όλες τις τάβλες (ΠΟΝΑΩ μονο που το σκέφτομαι)
πχ με πλακάκι την βγάζεις χωρίς πολλά πολλά σε περιπτωση που γινει στραβή, πιο ευκολα αλλαζεις 3-4 σπασμένα πλακάκια, παρά τάβλες ξύλου που οι καινουριου τύπου κουμπώνουν περίεργα μεταξύ τους και η βλαχοπατέντα με στόκο ενδιάμεσα (που θα αρχίσει να φεύγει μετά από 5 χρόνια αν δεν στεγνώσει καλά πριν το βερνίκωμα. αν είναι αρχική τοποθέτηση πριν μπεις μεσα στο σπίτι και μένεις αλλού οκ, αν είναι ζημιά τι θα κάνεις που θα μεινεις???
Επίσης τα ξυλινα παραθυρα και μπαλκονόπορτες μαζί και τα πατζουρια έχουν θέματα που δεν διορθώνονται με τρίψιμο και βερνίκι (σε 1 μπαλκονόπορτα πάνω κλείνει μια χαρά και κάτω μένει κενό 2 δαχτυλα μεταξυ των 2 φύλλων!!!)Με αλλουμίνιο ή PVC κατι τέτοιο δεν θα υπάρχει σαν θέμα μετά από τα αντίστοιχα χρόνια
-
Εαν είναι σωστά το τοποθετημένο και ποιοτικό είναι μύθος, δεν θέλει συντήρηση πριν την 10ετία.
-
Για την ζημιά έχεις εαν δίκιο, αλλά με τις εξής διευκρινήσεις:
α) στο ξύλο (όπως και στο μάρμαρο) η ζημιά φάινεται αμέσως, άρα την προλαβάινεις και ακόμα πιο βασικό ΔΕΝ προλαβάινουν να αναπτυχθούν μύκητες (το είχα δει στον γείτονα σε πλακάκι και είναι απίστευτο....δεν θες να μάθεις το κόστος αποκατάστασης).
β) η αποκατάσταση, εφόσον έχει γινει σωστά η τοποθέτηση είναι πανεύκολη και εαν το ξύλο είναι καλό δεν θέλει καν αλλαγή, απλά επισκευή. Έχω δει ξύλινο πάτωμα σε πλυμηρησμένο σπίτι να στεγνώνει και να επανατοποθετείται αυτούσιο!
γ) Όπως είπα το βασικότερο είναι ο τεχνίτης και η ποιότητα του ξύλου. Υπάρχουν ξύλα που αντέχουν απίστευτα. -
Μιλάω κυρίως για πατώματα, αλλά και στα κουφώματα είναι θέμα ποιότητας. Ο πατέρας μου έχει σε μονοκατοικία στην Παιανία (πρόποδες Υμητού) από το 1998 ξύλινα κουφώματα (Γερμανικά τα οποία κόστιζαν αρκετά χρήματα) και 22 χρόνια μετά είναι άψογα, δεν έχουν το παραμικρό κενό, χάσιμο κλπ. Ειλικρινά δνε περίμενα ότι θα αντέξουν τόσο. Τα συντηρεί κάθε 5ετία (μόνος του) με ειδικό υγρό εμποτισμού.
-
-
Αφήσαμε τις κόντρες της ΧΑ για βαρέθηκα να λέμε τα ίδια και μπαίνω εδώ και τι βλέπω , λίβελλους εναντίον του ξύλου .
Αρχικά να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα . Κατασκευαστής που ΔΕΝ έβαζε ξύλο τουλάχιστον στα υπνοδωμάτια , έπαιζε σε περιοχές Β΄κατηγορίας τοπικού Αθήνας και κάτω . Οι καλές κατασκευές είχαν ξύλο σε όλο το σπίτι και μάλιστα ενιαίο .
Ετσι έχω και εγώ στο δικό μου και είναι μια χαρά μετά από 20 χρόνια , όπως και της υπόλοιπης πολυκατοικίας , αλλά και σε παλιότερες δουλειές στα υπνοδωμάτια που είναι 30 χρόνων .
Εχω όμως και πατώματα στο πατρικό 80 - 90 χρόνων που είναι άριστα .
Σήμερα άρχισαν να παίζουν βέβαια τα λαμινέιτ που δεν είναι πραγματικό ξύλο .
Για τα ξύλινα κουφώματα που λέτε που είναι 50-60 ετών , τι συγκρίσεις κάνετε ? Τα αλουμίνια άρχισαν να μπαίνουν πριν 40-50 χρόνια και δεν ήταν και οι καλύτερες μονώσεις . Αν επενδύσεις σε ξύλινο ακριβό κούφωμα θα είναι μια χαρά , αλλά για το κούφωμα δεν έχεις τόσο όφελος , πέραν της αισθητικής . Για το πάτωμα όμως η αίσθηση του ξύλου δεν παίζεται .
-
Εσύ λες για τα ωραία ξύλα που τα βλέπεις και τα καμαρώνεις, που κοστίζουν πανάκριβα τώρα να βάλεις κάτι τέτοιο και όντως ήταν δείγμα ποιοτικής κατασκευής. Έχω δει σε πρώην ακριβά διαμερίσματα φίλων πολλών δεκαετιών, που με λίγα λεφτά τα έκανε ο μάστορας τζιτζί όταν τα ανακαίνησαν, σε κάνουν να θέλεις να περπατάς ξυπόλυτος... κι αν υπάρχει και υποδαπέδια σε τέτοια κατασκευή, κάνει το οίκημα 'υπερπολυτελείας'...
Αλλά μάλλον θα έχουν δει κάποια σαν τις κρεβατοκάμαρες παλιών εργατικών πολυκατοικιών, που ήταν λίγο καλύτερα απ' τον αχυρώνα του παππού στο χωριό και στην πρώτη ευκαιρία τα πέταξαν όλοι για πλακάκια...
-
κριου ειναι ταξικη η διαφορα μας....
-
Παλληκάρια το παλιό καρφωτό πάτωμα , κοστίζει με ροζάκι γύρω στα 35 ευρώ και άλλα 5 τα καδρόνια και άλλα 20 τοποθέτηση και λούστρο μιλάμε για 60 το μέτρο .
Ενα πλακάκι που κοστίζει 20 ευρώ , θέλει άλλα 12 ευρώ στόκο , κόλλα , γέμισμα και άλλα 10 ευρώ τοποθέτηση . Χωρίς ΙΚΑ και οι δύο τοποθετήσεις . Σύνολο 42 ευρώ .
Σε ένα σπίτι 100 τμ , που ο χώρος χωρίς τους τοίχους και τα μπάνια είναι 85 τμ , αν βγάλεις και την κουζίνα 75 τμ . Αρα το κόστος πατώματος - πλακάκι είναι 1350 .
Αν τώρα πάτε σε μεγάλο πλακάκι 75 Χ 75 ή 60 Χ 120 , τότε η διαφορά μειώνεται .
Αρα δεν είναι τα φράγκα το θέμα . Είναι η επιλογή και η αίσθηση .
Μπορεί για ένα κατασκευαστή τα 1300 ανά διαμέρισμα να είναι κόστος , αλλά για ένα ιδιώτη που το κάνει μία φορά δεν είναι τίποτα .
-
Storm wrote:
Δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις σαν κάτι δύσκολο. Πανεύκολο είναι με την ηλεκτρική σκούπα και όποτε χρειάζεται με swifer ή μια σφουγγαρίστρα με ειδικό υγρό. 2 υπνοδωμάτια έχω (κανονικού μεγέθους) και μου παίρνουν 20' το πολύ. Ότι κάνω στο πλακάκι (στο σαλόνι) κάνω και στο υπνοδωμάτιο, δεν έχει κάποια διαφορά, η ίδια ακριβώς διαδικασία.
Κοίταξε να δεις. Ο καθένας εκλαμβάνει διαφορετικά την λέξη 'καθαριότητα'. Εγώ π.χ. δεν θεωρώ ότι είναι καθαριότητα αυτό που κάνεις. Θεωρώ ότι το ξύλο δεν μπορεί να καθαρισθεί και να απολυμανθεί. Το ξύλο θέλει ειδική περιποίηση και μεταχείριση γιατί διαφορετικά πολύ σύντομα θα σε 'αποχαιρετίσει'.
Αυτή λοιπόν η ειδική περιποίηση και μεταχείριση εμένα μου κάνει το βίο αβίωτο. Συγνώμη αλλά εγώ θέλω το σπίτι που μένω να είναι λειτουργικό και όχι να έχω δωμάτια τα οποία να μου είναι άχρηστα.
Αυτά όσο αφορά την καθαριότητα, γιατί η λίστα μειονεκτημάτων είναι ατελείωτη.
-
στο σπίτι που μένω το ξυλινο πάτωμα είναι του 50 ο σκελετός από κάτω εχει αρχίσει να πεθαίνει και πάω για αλλαγή περιπου 45τ.μ. (σαλωνοτραπεζαρία)
+1
και πολλά-πολλά άλλα.
Μόνο μειονεκτήματα. Μόνο. Κανένα θετικό. Ούτε ένα. Μα ούτε ένα, έτσι για να λέμε ότι κάτι προσφέρουν αυτά τα 'πατώματα'.
-
Στα παλιά τα σπίτια είχαν τα σαλόνια με τα ξύλινα πατώματα κλειστά και τα άνοιγαν μόνο στις γιορτές . Στα άλλα είχαν μωσαϊκά και σε κάποια ιδιαίτερα στην κουζίνα είχαν κλίση προς την μπαλκονόπορτα , ανοιγόμενη πάντα , ώστε να πλένουν την κουζίνα με το λάστιχο και τα νερά να φεύγουν εύκολα...
Επί της ουσίας όπως βολεύεται ο καθένας .
-
Ακριβώς όπως τα λέει ο Cruiser!!!
Εννοείται μιλάω για ξύλο μασίφ (ή προγυαλισμένο) και όχι για laminate.
-
Mπορει καποιος να μου εξηγησεις γιατι τριζουν τα πατωματα απο ξυλο? Πριν απο 5 χρονια δεν ετριζαν. Ειναι θεμα υγρασιας?
Δεν ειναι μονο το ξυλο αλλα ολο το σπιτι θελει συνεχη συντηρηση. Βεβαια αν ειναι το σπιτι ξυλινο θελει οντως πολυ περισσοτερη συντηρηση γιατι το ξυλο μπορει να μολυνθει. Προφανως το τι θα βαλεις παιζει πολυ στο κοστος του ξυλου στην περιοχη που ειναι ο καθενας.
-
Σιγά την συντήρηση που θέλουν τα σπίτια . Εγώ βλέπω αυτά που έχω φτιάξει όταν κάποιες φορές τυχαίνει να πάω και από ότι ακούω . 20-30 χρόνια , έτσι τα έχουν...
Μπορεί να έχουν πάρει υγρασία τα ξύλα .
Τώρα να σας την πω λιγάκι . Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσας , αλλά πολλοί δεν σκέφτονται γιατί όταν ήταν μικροί ,΄κάθε πρωί η μάνα τους άνοιγε τα παράθυρα .
Τώρα έχουμε κουφώματα που δεν περνάει τίποτα . Αν κοιμάστε με κλειστά και φεύγετε το πρωί για δουλειές και δεν αερίζετε τα σπίτια , τότε η ανάσα σας και όλα τα σχετικά , δημιουργούν υγρασία και μούχλες ιδιαίτερα στους βορεινούς τοίχους και δωμάτια .
Κάποιοι νομίζουν ότι έχουν υγρασία από νερό , αλλά είναι μαύρη , ενώ του νερού είναι πράσινη ή κίτρινη.
Αερισμός καθημερινός στο σπίτι κάθε πρωί , τουλάχιστον 10 λεπτά . Αντε 5-10 λεπτά .
-
Σωστός ο cruiser! Ο αερισμός είναι απαραίτητος, ακόμη και αν έξω έχει κρύο ή χιόνια.
-
Όλοι μηχανικοί είστε ? κανα διακοσμητή δεν έχουμε τώρα που τον χρειαζόμαστε ?
-
είναι σκληρό το φόρουμ....
-
μηχανικος σημαινει φως
-
Στηρίζουμε ξύλινα αυθεντικά παρκέ. Ανώτερο υλικό. Με σωστή χρήση και συντήρηση αντέχουν αιώνες. Και προσφέρουν και μια θαλπωρή που το μάρμαρο και το πλακάκι ωχριούν.
Μακρυά όμως από ξύλινα κουφώματα και, εξόχως, παντζούρια. Θα σας φάει το τρίψιμο, το ξύσιμο και το λουστράρισμα.
-
Τώρα να σας την πω λιγάκι . Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσας , αλλά πολλοί δεν σκέφτονται γιατί όταν ήταν μικροί ,΄κάθε πρωί η μάνα τους άνοιγε τα παράθυρα .
Τώρα έχουμε κουφώματα που δεν περνάει τίποτα . Αν κοιμάστε με κλειστά και φεύγετε το πρωί για δουλειές και δεν αερίζετε τα σπίτια , τότε η ανάσα σας και όλα τα σχετικά , δημιουργούν υγρασία και μούχλες ιδιαίτερα στους βορεινούς τοίχους και δωμάτια .
Ισχύει! Η αδερφή μου σε σπίτι του 80 που δεν είχε θέμα, με αλλαγή σε σύγχρονα αλουμίνια είχε μούχλα στον 1ο Χειμώνα!
Για τα κουφώματα επίσης. Στο πατρικό της γυναίκας μου είχαν βάλει τέτοια κάπου το '9x για οικονομία και είναι σα να μην υπάρχουν. Για πολλά χρόνια τα συντηρούσε ο πεθερός αλλά τα παράτησε. Με μια κλωτσιά τα κατεβάζεις κάτω. Αλλά τώρα και αν τους φαίνονται ακριβά και δεν μπορούν να τα αλλάξουν. Να δούμε με κανένα 'εξοικονομώ' μπας και γίνει τίποτα. Έχει κανένας γνώμη/εμπειρία επ αυτού;
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!