-
*Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης ήταν κορυφαίος και πρωτοπόρος πολεοδόμος. Έφτιαξε, μεταξύ άλλων, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ, καθώς και τα σχέδια της επέκτασης της Ουάσινγκτον. Στην Ελλάδα, η μόνη δουλειά που του ανέθεσαν ήταν το Απολλώνιο, στο οποίο έχω κάνει τρία κτίρια. *
*Η δόμηση έγινε συνώνυμο της διαφθοράς. Οι άδειες οικοδομής στηρίζονται σε έναν «τσελεμεντέ» που περιέχει αρχιτεκτονικούς όρους. Σήμερα, ποια επιτροπή ελέγχει τους πολιτικούς μηχανικούς που χτίζουν αφειδώς στην πρωτεύουσα; Αυτό που ακούμε είναι ότι υπάρχει επιτήρηση από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες τι κάνουν; Κοιτούν αν εφαρμόζεται σωστά αυτός ο «τσελεμεντές» των όρων δόμησης. Αστειότητες! *
*Το 1960, σε συσκέψεις που είχα ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με την πολιτική ηγεσία, προβλεπόταν ότι κάθε νέο κτίριο θα είχε γκαράζ. Στο σύστημα της μελετοκατασκευής, που αφορά την ανάθεση κτιριακών έργων, η αρχιτεκτονική αποτελεί μόνο το 9%, διότι, όπως φαντάζεστε, προέχουν η τάχιστη παράδοση του έργου και το κόστος. *
-
*Το 1960, σε συσκέψεις που είχα ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με την πολιτική ηγεσία, προβλεπόταν ότι κάθε νέο κτίριο θα είχε γκαράζ. *
και μάλιστα δυο θέσεις ανα διαμέρισμα ,αστικός μύθος δεν ξέρω άλλα κυκλοφορεί ότι χαρακτήρισαν τον σχετικό νόμο 'χουντικό' (πως γίνεται δεν υπήρχε το 1960 χούντα) και με πληρωμή τα υπόγεια και ισόγεια γκαράζ γίνονταν μαγαζιά αποθήκες , όλα για την αντιπαροχή για να μας πουν και οι παλιοί εργολάβοι, εγώ πάντως από εργολάβο το έχω ακούσει.
-
και μάλιστα δυο θέσεις ανα διαμέρισμα ,αστικός μύθος δεν ξέρω άλλα κυκλοφορεί ότι χαρακτήρισαν τον σχετικό νόμο 'χουντικό' (πως γίνεται δεν υπήρχε το 1960 χούντα) και με πληρωμή τα υπόγεια και ισόγεια γκαράζ γίνονταν μαγαζιά αποθήκες , όλα για την αντιπαροχή για να μας πουν και οι παλιοί εργολάβοι, εγώ πάντως από εργολάβο το έχω ακούσει.
Το '67 ήρθε η Χουντα. Μεχρι τότε στο Π.Φαληρο για παράδειγμα έβλεπες λίγες πολυακτοικίες μέχρι 4 ορόφους (όπως και αυτη που έχω το διαμέρισμα που έχει άδεια το '66). Απο το '67 και μετά το Π.Φάληρο γέμισε πολυκατοικίες 6-7-8όροφες και μάλιστα οικόπεδα με μονοκατοικες κόπηκαν στη μεση ωστε να βγαζουν 2 πολυκατοικίες (χωρις παρκινγκ φυσικά) με τα γνωστά αποτελέσματα.
-
Ειχα συζητηση για την τοιχοποια με 3d πανελ....και απο εξω σκυροδεμα ή ειδικο σοβα σε καθε πλευρα...πως την βρισκετε;;;;
μιλαμε για παχος 25 και 30 εκ με τεραστιους βαθμους θερμομονωσης.
και εδω χωρις φεροντα οργανισμο ...
Πειτε λιγο την αποψη σας...
-
Μεγάλη κουβέντα ανοίγετε για τις οικοδομές και θέλει χρόνο .
Βρίσκομαι από χτες στην Τήνο για την ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου εκείνης της εποχής και αν μπορέσω αύριο θα σας γράψω την άποψη μου για όλα αυτά .
-
Οι αρχιτέκτονες εκείνης της εποχής είχαν σπουδαίους δασκάλους , όσοι είχαν οικονομική άνεση έκαναν και την βόλτα τους στο εξωτερικό , αλλά είχαν και έχουν και τις εμμονές τους , όπως άλλωστε κάθε καλλιτέχνης , μια και ο αρχιτέκτονας είναι καλλιτέχνης
Βέβαια επειδή επιτίθενται στους πολιτικούς μηχανικούς , εκείνοι απαντούσαν τότε που ήταν κυρίως άνδρες οι αρχιτέκτονες , ότι δεν ήταν αρκετά άντρες για να γίνουν πολιτικοί μηχανικοί ή αρκετά γκέι για να γίνουν σχεδιαστές μόδας...
Είχα και τον πεθερό μου , αρχιτέκτονα εκείνης της εποχής , λίγο νεώτερο με ακριβώς τις ίδιες αντιλήψεις και εφράσεις .
Αλλά ω του θαύματος οι εμποροσπιτάδες δεν υπέγραφαν οι ίδιοι , καθότι ήταν οικοδόμοι συνήθως , ή προέρχονταν από επαγγέλματα που έβγαζαν λεφτά , φουρναρέοι , αυτοκινητάδες , ναυτικοί και αρκετά άλλα .
Ούτε την αγορά των μηχανικών την λυμαίνονταν οι ΠΜ . Αλλωστε εκείνη την εποχή το 60 , όλοι και όλοι οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων ήταν 6-7000 άτομα . Οπότε και αρχιτέκτονες ευθύνονται για τα 'χάλια' .
Ηταν όμως τόσο χάλια ?
Σήμερα κρίνουμε κτίρια του 50 , του 60 και του 70 , που έχουν να συντηρηθούν από τότε που φτιάχτηκαν .
Αντίθετα αν τα δούμε στις διάφορες ελληνικές ταινίες που ήταν καινούργια θα δούμε ότι ήταν διαφορετικά .
Μάλιστα εκεί στο 2003-2004 που δόθηκαν κάποια λεφτά και βάφτηκαν οι όψεις , άλλαξε χρώμα η πόλη σε κάποια σημεία της .
Τα πάρκινγκ δεν ήταν πουθενά κοινά εκείνη την εποχή . Βλέπετε στην Ευρώπη που ήταν αυτοκρατορίες να έχουν στο κέντρο τους πάρκινγκ τα κτίρια του 30 και του 50 ? Προφανώς εκείνος ζώντας στην Αμερική , είχε δει την ανάπτυξη του αυτοκινήτου αλλιώς , αλλά στην Ευρώπη του 50 , 500αράκια , ντεσεβώ , ιζέτες και σκαραβαίοι ήταν οι επιλογές , αμάξια που τα 4 μ τα έβλεπαν όπως εμείς τα 5-5,50 .
Τα περί Χούντας αφορούν τον νόμο του 1968 που αύξησε τα ύψη των κτιρίων κατά 40 % . Ηταν πρωτοφανές αυτό ? Οχι βέβαια . Στην Ευρώπη έχουμε κτίρια του τέλους του 19ου και του πρώτου μισού του 20ου , που είναι 4-5-6 όροφοι χωρίς ασανσέρ μέχρι σήμερα , με ξύλινες μάλιστα σκάλες .
Το πρόβλημα της Αθήνας και των άλλων πόλεων , γιατί στις επαρχιακές έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα, ήταν που είχαμε μικρά οικόπεδα και στενούς δρόμους , ουσιαστικά μεταφέροντας την πολεοδομία της Τουρκοκρατίας στην σύγχρονη πόλη , ενώ έξω ήταν αλλιώς τα πράγματα .
Στην Αθήνα που ουσιαστικά ήταν χωριό επί τουρκοκρατίας , τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς , αλλά η φτώχεια του κράτους και των πολιτών η ανάγκη στέγασης των προσφύγων του 1922 , δημιούργησε πολλά προβλήματα που προφανώς δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν, αλλά και δεν θα ενδιέφεραν κανένα το 1922 .
Δηλαδή πόσο θα ενδιέφερε το 1922 τον πρόσφυγα που του έδωσαν το οικοπεδάκι των 100 150 τμ στην Νέα Ιωνία ή στην Καλλιθέα , τις τετρακατοικίες που έλεγαν σε Νέα Σμύρνη και αλλού , τι θα γινόταν 50 χρόνια μετά .
Ακόμα θα πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει να είμαστε εναντίον των ψηλών κτιρίων . Το αντίθετο . Η μανία του Τρίτση για τα διόροφα μας οδήγησε στις μεζονετουπόλεις που έχουμε οριζόντιες πολυκατοικίες με κήπους που κόβονται με το ψαλιδάκι των νυχιών... Ταυτόχρονα προκειμένου να διατηρηθούν τα μικρά οικόπεδα έχουμε και στενούς δρόμους .
Αντίθετα τα ψηλά κτίρια , έχουν μικρότερη κάλυψη στο οικόπεδο που σημαίνει ότι αφήνουν μεγαλύτερο χώρο για κήπο .
Βέβαια στο Φάληρο και σε άλλες περιοχές το πρόβλημα είναι τα σχετικά μικρά οικόπεδα και ο μεγάλος συντελεστής δόμησης της τάξης του 2,4 και 3 , ενώ αντίθετα στην Γλυφάδα και στα βόρεια προάστια που ο Συντελεστής δόμησης , είναι 0,8 - 1,2 τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα .
Παράδειγμα η περιοχή του Χαλανδρίου κοντά στους σταθμούς Χαλάνδρι - Πλακεντίας και Πεντέλης , που είναι περιοχή που μπήκε στο σχέδιο πόλης το 1979 και είχε μεγάλα οικόπεδα , φαρδείς δρόμους και χαμηλό συντελεστή δόμησης 0,90 και 0,80 και εκεί τα ψηλά κτίρια αφήνουν τεράστιους κήπους .
Οπότε οι ευθύνες είναι πολλών , αλλά οι δυσκολίες ήταν αντικειμενικές και γενικά δεν είμαστε σε χειρότερη μοίρα από τους ξένους , κοιτώντας ΣΥΝΟΛΙΚΑ τις πόλεις και όχι αποσπασματικά κάποια ιστορικά κέντρα που τα έφτιαξαν οι Λουδοβίκοι , οι Φερδινάρδοι , οι Φραγκίσκοι και οι Εδουάρδοι και οι άλλοι Αυτοκράτορες και μάλιστα σε εποχές μεγάλου πλούτου .
Είναι σαν να είχαμε και εμείς φτιάξει ένα κέντρο Αθήνας με συνεχή κτίρια ανάλογα της Τριλογίας της Πανεπιστημίου .
Μόνο που εμείς είχαμε γόνους από μικρά πριγκηπάτα και μεγάλες αφραγκίες και δεν είχαμε και αποικίες...
Οταν είχαμε εδώ στην Αθήνα και φράγκα και αποικίες , είχαμε και τον Περικλή και τον Χρυσό Αιώνα του...
-
Ειχα συζητηση για την τοιχοποια με 3d πανελ....και απο εξω σκυροδεμα ή ειδικο σοβα σε καθε πλευρα...πως την βρισκετε;;;;
μιλαμε για παχος 25 και 30 εκ με τεραστιους βαθμους θερμομονωσης.
και εδω χωρις φεροντα οργανισμο ...
Πειτε λιγο την αποψη σας...
Δεν έχω χρόνο για να δω τα βίντεο, αλλά θα σου πω ότι αν μιλάς για φέρουσα τοιχοποιία οι περιορισμοί που τίθενται (για λόγους στατικούς) είναι πολύ μεγάλοι και για μένα ως αρχιτέκτονα ωςεπί το πλείστον δεν είναι αποδεκτοί.
Κατά τ' άλλα μια χαρά είναι όλα αυτά τα πάνελ τύπου Ytong, Alfablock κτλ ως τοιχοποιία πλήρωσης με Φ.Ο.
Υ.Γ.: Οι αναλύσεις σε ιστορικά/τεχνικά θέματα του ταξιδευτή είναι πάντα άψογες!
-
Χαρη αν δεν σου κανει κοπο, οποτε μπορεσεις και εχει χρονο δες το λιγο το βιντεο εστω το πρωτο, ειναι ελληνικο, λιγα λεπτα κρατάνε.
Εδω με αυτην την τοιχοποια δοκιμη σε σεισμικη τραπεζα
Εδω με την κλασικη..
Γενικα ως γνωστες τι αποψη εχετε;;;
Υ.Γ Δεν γνωριζω τιποτα απο αυτα....αλλα ετσι οπως το ακουσα και μετα το ειδα..αυτο που καταλαβαινω ειναι πως η τοιχοποια στην ουσια μεσω του οπλισμου και των ενωσεων στον φ.ο οδηγει το σπιτι να λειτουργει ως μονολιθικη κατασκευη και το εσωτερικο της τοιχοποιας, ως αποσβεστηρας των ταλαντοσεων, μιας και ειναι μαλακο υλικο....
σωστα, ή βλακεια ειπα;;;
-
Έχετε μπει στο site της Χρυσής Ευκαιρίας τώρα τελευταία;
Μπήκα χθες και σήμερα για να δω ενοικιαζόμενα σπίτια για συγκεκριμένες περιοχές και διαπίστωσα ότι το ξέσκισαν εντελώς το site.
Χαοτικό και δύσχρηστο εντελώς.
-
Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι υπάρχει άνοδος, κάποιοι κάνουν πωλήσεις μετά από 10 χρόνια που δεν έκαναν καμία
Επειδή ψάχνω εδώ και δυο χρόνια στον Βόλο, η αλήθεια μου φαίνεται ότι είναι λίγο διαφορετική.
Ειδικά για τα νεόδμητα στον Βόλο υπήρχαν και κατά την διάρκεια τις κρίσης. Τα πολύ ακριβά και τα πολύ μεγάλα ακόμα είναι απούλητα, αλλά τα μικρά φεύγουν συνέχεια.
Στα παλιότερα, απ' όσα σπίτια έχω δει την τελευταία διετία μόνο ΕΝΑ έχει πουληθεί. Οι τιμές των υπολοίπων έχουν ανέβει, αλλά πωλήσεις δεν έχουν γίνει. Τις τιμές στην πράξη τις διαμορφώνουν οι αγοραστές. Η εικόνα που έχω για εδώ και για τα σπίτια που κοιτάω είναι ότι οι πωλητές δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν, αλλά περιμένουν την περαιτέρω άνοδο των τιμών.
-
Η επαρχία έχει διαφορετική λογική από την Αθήνα . Προφανώς τα μεγάλα και τα ακριβά θα πουληθούνε αργότερα .
Τις τιμές τις διαμορφώνει το κόστος αντικατάστασης . Οι αγοραστές δεν διαμορφώνουν τίποτα . Ούτε οι πωλητές βέβαια .
Αν εγώ δεν έχω λόγο να πουλήσω , προφανώς δεν θα πουλήσω , ή δεν θα πουλήσω κάτω από την τιμή που θα μου επιτρέψει να κάνω την επένδυση που θέλω .
Αυτοί που ήταν σε ανάγκη όταν όταν τοποθετείτο το έξυπνο χρήμα . Από το 2013 έως το 2015 Τότε που το αίμα έρρεε στην άσφαλτό . Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει .
-
Επειδή ψάχνω εδώ και δυο χρόνια στον Βόλο, η αλήθεια μου φαίνεται ότι είναι λίγο διαφορετική.
Ειδικά για τα νεόδμητα στον Βόλο υπήρχαν και κατά την διάρκεια τις κρίσης. Τα πολύ ακριβά και τα πολύ μεγάλα ακόμα είναι απούλητα, αλλά τα μικρά φεύγουν συνέχεια.
Στα παλιότερα, απ' όσα σπίτια έχω δει την τελευταία διετία μόνο ΕΝΑ έχει πουληθεί. Οι τιμές των υπολοίπων έχουν ανέβει, αλλά πωλήσεις δεν έχουν γίνει. Τις τιμές στην πράξη τις διαμορφώνουν οι αγοραστές. Η εικόνα που έχω για εδώ και για τα σπίτια που κοιτάω είναι ότι οι πωλητές δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν, αλλά περιμένουν την περαιτέρω άνοδο των τιμών.
Ο Βόλος είναι ένα μέρος με πολύ περίεργους κατοίκους, με πολύ περίεργα γούστα σε όλα, όχι μόνο στα ακίνητα...
Και έχει το υπέροχο Πήλιο και το υπέροχο παραλιακό μέτωπο, αλλά παρ'όλο που είναι τετραγωνισμένος, η κατάσταση στο κέντρο και πέριξ γίνεται πλέον θλιβερή, στενοί δρόμοι, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, μηδαμινό πάρκινγκ, ανήλιαγα τα 3/4 των διαμερισμάτων. Κλασσική άσχημη κατάσταση ελληνικών 'μεσανατολίτικων' πόλεων.
Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο χάρτη με 'πινέζες' όσων πωλούνται, η μισή πόλη είναι για πούλημα. Απ' αυτά το 1/3 (ίσως και το 1/4 θα έλεγα) στοχεύουν πραγματικά σε πώληση, δηλαδή διατίθενται σε τιμές μη εξωπραγματικές και η κατάστασή τους είναι ανεκτή και με λογικό κόστος ανακαίνισης. Καινούρια δεν υπάρχουν και πολλά, όπως και διαθέσιμα οικόπεδα που να είναι καλή αγορά δεν υπάρχουν. Τα υπόλοιπα 2/3 ή 3/4, είναι αγγελίες 'σε δουλειά να βρισκόμαστε' που κοσμούν τις σελίδες των αγγελιών ίσως και για δεκαετία ή παραπάνω, εξωπραγματικές τιμές για την κατάσταση/τοποθεσία/παροχές των κτιρίων που στοχεύουν σε μακροχρόνιο γύφτικο παζάρι, για πολλά από τα οποία η καλύτερη ανακαίνιση θα ήταν η μπουλντόζα και το ξαναχτίσιμο αν είχαν τα κατάλληλα τετραγωνικά και άδειες (που δεν τα έχουν)...
-
TGD wrote:
Ο Βόλος είναι ένα μέρος με πολύ περίεργους κατοίκους, με πολύ περίεργα γούστα σε όλα, όχι μόνο στα ακίνητα...
Και έχει το υπέροχο Πήλιο και το υπέροχο παραλιακό μέτωπο, αλλά παρ'όλο που είναι τετραγωνισμένος, η κατάσταση στο κέντρο και πέριξ γίνεται πλέον θλιβερή, στενοί δρόμοι, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, μηδαμινό πάρκινγκ, ανήλιαγα τα 3/4 των διαμερισμάτων. Κλασσική άσχημη κατάσταση ελληνικών 'μεσανατολίτικων' πόλεων.
Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο χάρτη με 'πινέζες' όσων πωλούνται, η μισή πόλη είναι για πούλημα. Απ' αυτά το 1/3 (ίσως και το 1/4 θα έλεγα) στοχεύουν πραγματικά σε πώληση, δηλαδή διατίθενται σε τιμές μη εξωπραγματικές και η κατάστασή τους είναι ανεκτή και με λογικό κόστος ανακαίνισης. Καινούρια δεν υπάρχουν και πολλά, όπως και διαθέσιμα οικόπεδα που να είναι καλή αγορά δεν υπάρχουν. Τα υπόλοιπα 2/3 ή 3/4, είναι αγγελίες 'σε δουλειά να βρισκόμαστε' που κοσμούν τις σελίδες των αγγελιών ίσως και για δεκαετία ή παραπάνω, εξωπραγματικές τιμές για την κατάσταση/τοποθεσία/παροχές των κτιρίων που στοχεύουν σε μακροχρόνιο γύφτικο παζάρι, για πολλά από τα οποία η καλύτερη ανακαίνιση θα ήταν η μπουλντόζα και το ξαναχτίσιμο αν είχαν τα κατάλληλα τετραγωνικά και άδειες (που δεν τα έχουν)...
Αυτο ισχυει για την περισσοτερη Ελληνικη επαρχια εκτος απο μερικα ευλογημενα μερη. Παντου πωλητηρια και ενοικιαστηρια, ο κοσμος θελει να πουλησει αλλα οχι σε χαμηλες τιμες που προφανως δεν βρισκει αγοραστες αφου μαζικα ο κοσμος δεν εχει χρηματα (για ακινητα και αυτοκινητα που ειναι τα μεγαλα εξοδα για καφεδες εχουν ακομα) ειδικα στην επαρχια αλλα αυτο το βλεπεις και στην Αθηνα. Προφανως τα παντα εχουν κτιστει τα τελευταια 30 χρονια και οταν εφυγε ο κοσμος εξω λογω κρισης εμειναν στα αζητητα και ιδιοκτητα διαμερισματα αλλα και ενοικιαζομενα.
-
Η επαρχία έχει διαφορετική λογική από την Αθήνα . Προφανώς τα μεγάλα και τα ακριβά θα πουληθούνε αργότερα .
Τις τιμές τις διαμορφώνει το κόστος αντικατάστασης . Οι αγοραστές δεν διαμορφώνουν τίποτα . Ούτε οι πωλητές βέβαια .
Αν εγώ δεν έχω λόγο να πουλήσω , προφανώς δεν θα πουλήσω , ή δεν θα πουλήσω κάτω από την τιμή που θα μου επιτρέψει να κάνω την επένδυση που θέλω .
Οι τιμες διαμορφωνονται απο τις συναλλαγες προφανως. Για να γινει συναλλαγη ενα μερος εχει το ακινητο (ναι μπορεις να περιμενεις μερικα χρονια αλλα καθε χρονο εχεις ΕΝΦΙΑ και λογαριασμους) και το αλλο μερος εχει τα χρηματα (η το δανειο). Αυτοι που εχουν τα χρηματα ειναι πια ελαχιστοι.
-
Προφανώς τις τιμές τις διαμορφώνουν οι συναλλαγές . Απλά η αυτάρεσκη ατάκα ότι τις διαμορφώνουν οι αγοραστές , είναι η έκφραση του πόνου των άφραγκων αγοραστών που δεν κοιτάνε να αγοράσουν εκεί που μπορούν , αλλά εκεί που θέλουν .
Σαν αυτόν που φτάνει μέχρι Α κλάσε με δάνειο και 7 χρόνια δώσεις και στην έκθεση κοιτάει και παζαρεύει την Ε και την S classe
-
Εάν δεν γίνονται πωλήσεις -όπως στο δικό μου παράδειγμα- δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι οι 'άφραγκοι' αγοραστές... Αφού δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι διατεθειμένοι να δώσουν το τίμημα που ζητείται.
-
Εάν δεν γίνονται πωλήσεις -όπως στο δικό μου παράδειγμα- δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι οι 'άφραγκοι' αγοραστές... Αφού δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι διατεθειμένοι να δώσουν το τίμημα που ζητείται.
Για να αγορασεις στον Βολο θα πρεπει να θελεις να ζησεις στον Βολο και εχεις δουλειες/χρηματα να υποστηριξεις την ζωη σου. Προφανως αν δεν υπαρχει αρκετος κοσμος να θελει να ζησει στον Βολο τοτε αυτα θα μεινουν απουλητα για παντα.
-
Προφανώς δεν πρόκειται να γίνουν πωλήσεις . Αλλά και οι πωλητές , ειδικά τώρα που ανεβαίνει η αγορά δεν πρόκειται να κατεβάσουν τις τιμές .
Η ουσία είναι ότι ελάχιστες οικοδομές θα γίνονται πλέον και το αποτέλεσμα θα είναι να ανεβαίνουν τα ενοίκια και οι τιμές των σπιτιών .
-
TGD wrote:
Για να αγορασεις στον Βολο θα πρεπει να θελεις να ζησεις στον Βολο και εχεις δουλειες/χρηματα να υποστηριξεις την ζωη σου. Προφανως αν δεν υπαρχει αρκετος κοσμος να θελει να ζησει στον Βολο τοτε αυτα θα μεινουν απουλητα για παντα.
Μια και πιάσαμε το Βόλο, απ' την πλευρά των ιδιοκτητών δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν πως η ζωή στο Βόλο απαιτεί από τα μισά χρήματα μέχρι και 70% το πολύ για 'luxury life' σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη των μεγαλουπόλεων. Δηλαδή, είτε μια δουλειά έχεις ή μια επιχείρηση, τα εισοδήματα στην καλύτερη θα είναι ανάλογα. Αυτοί που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στο Βόλο, με τέτοια χρήματα υποστηρίζουν τη ζωή τους, αναλογικά με τη ζωή στη μεγαλούπολη. Και μάλιστα, το ότι πρόκειται για μια κατά βάση εργατούπολη (παροχή υπηρεσίων, λίγη μεταποίηση, ελάχιστη παραγωγική βιομηχανία απομένει πλέον σε σύγκριση με το παρελθόν, η αγροτική παραγωγή είναι αμελητέα για τον κυρίως πληθυσμό) συμπιέζει κι άλλο τα διαθέσιμα χρήματα. Όσο οι διοκτήτες πιστεύουν πως ένα ακίνητο (συνήθως παλιότερο) μπορεί να διατεθεί στο Βόλο σε τιμές λίγο χαμηλότερες ή παραπλήσιες απ' το αντίστοιχο στο Μαρούσι ή έστω το Ν. Ηράκλειο, αντί στα μισά λεφτά ή το πολύ τα 2/3, θα μένει 'για πάντα' απούλητο...
Τα ανάλογα ισχύουν και για τον κάθε 'Βόλο'.
-
Απλά να συμπληρώσω ότι στον Βόλο υπάρχουν πολλοί φοιτητές, οπότε τα σπίτια είναι πάντα νοικιασμένα και μάλιστα σε υψηλές τιμές. Δλδ είναι δύσκολο να χάσεις τα $ σου.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!