-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Σας θυμίζει κάτι?
Τελικά ό,τι και αν κάνει η Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Iveco, Gucci, Prada και δεν ξέρω ποιά άλλη Ιταλική φίρμα...απο κάποιους δεν θα αναγνωριστεί ποτέ...ευτυχώς υπάρχουμε εμείς...κανεις λαθος και μη κρινεις ενδεχομενως απο τον εαυτο σου, αλλοι κατα κανονα δεν αναγνωριζουν τιποτα περα απο αυτο που γουσταρουν
Δεν θα διαφωνήσω...άλλωστε αν αντιστρέψεις τα αρνητικά σχόλια του μύθου σε θετικά...πάλι κάτι λάθος βγαίνει (ίσως και μεγαλύτερο)
-
tsargy τι ακριβώς λες, ο κιητήρας multiair δεν έχει εκκεντροφόρο για τις βαλβίδες εισαγωγής? Αν όντως λες αυτό, πως θα ονόμαζες τον άξονα που φέρει έκκεντρα και δίνει την μετατόπιση για το βύθισμα των βαλβίδων που (ελπίζω να μη διαφωνείς) έχει ο κινητήρας multiair?
@techon1: κανείς δεν ξέρει, ούτε και αυτοί που κάνουν πως ξέρουν
-
Ο χρήστης techon1 έγραψε:
Και πότε θα έρθουν οι εντελώς νέοι κινητήρες με το καλό;Χαχα έκανες την δύσκολη ερώτηση...περιμένεις και απάντηση?
Ελπίζω μόνο η FPT να μην έχει τους χρόνους της Alfa Romeo... -
tsargy εμένα με άφησες με την απορία?
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
tsargy τι ακριβώς λες, ο κιητήρας multiair δεν έχει εκκεντροφόρο για τις βαλβίδες εισαγωγής? Αν όντως λες αυτό, πως θα ονόμαζες τον άξονα που φέρει έκκεντρα και δίνει την μετατόπιση για το βύθισμα των βαλβίδων που (ελπίζω να μη διαφωνείς) έχει ο κινητήρας multiair?@techon1: κανείς δεν ξέρει, ούτε και αυτοί που κάνουν πως ξέρουν
Λέω ότι ο εκκεντροφόρος εξαγωγής εκτός απο τα έκκεντρα που κάνουν την μηχανική δουλειά με τις βαλβίδες εξαγωγής, έχει και κάποια μικρότερα, που δίνουν τον χρόνο...το πόσο θα βυθιστούν οι βαλβίδες ή το πόσο καύσιμο θα πρέπει να διαχειριστούν, ελέγχεται απο τον εγκέφαλο του multiair. Αρα υπάρχουν εκεί για να δίνουν τους σωστούς χρόνους και τα βυθίσματα των βαλβίδων εξαγωγής. Όχι για να παράγουν το συνηθισμένο έργο του εκκεντροφόρου...
Αν εφαρμοστεί (και όποτε...) τότε δεν θα έχει καμμιά χρησιμότητα ο εκκεντροφόρος (γνώμη μου) αφού και οι εισαγωγής και οι εξαγωγής θα κινούνται απο ηλεκτρομαγνητικό μηχανισμό. Αρα η βαλβίδα εισαγωγής θα ξέρει ακριβώς και πόσο δουλεύει η αντίστοιχη εξαγωγής, αφού τις εντολές τους θα τις διαχειρίζεται ο ίδιος εγκέφαλος, ο οποίος θα μπορεί να πέρνει μηνύματα για την θέση του πιστονιού και τον χρόνο, από τον στρόφαλο.
Βέβαια όλα αυτά λόγω του ότι έχει ακουστεί ότι αφού τελειώσουν οι κινητήρες που ΘΑ φτιαχτούν για το σύστημα...και αφού εφαρμοστεί ο άμεσοςς ψεκασμός (όποτε)... τότε θα προχωρήσει το multiair 2...
Ελπίζω τότε να είμαι σε θέση να το δώ και να το καταλάβω, μήν με έχει προλάβει ο Γερμανός (αλτσχαϊμερ) -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
tsargy εμένα με άφησες με την απορία?Ή το φόρουμ ή η σύνδεσή μου σέρνεται...τα μυνήματα τα αποθηκεύω, για να μην τα ξαναγράφω...γιαυτό αργώ!!!
-
tsargy το ερώτημα δεν αναφέρεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει καν εκκεντροφόρος και οι βαλβίδες κινούνται απευθείας από κάποιο μηχανισμό.
Στο τόπικ αυτό ανέφερα σε προηγούμενο ποστ πως στο συγκεκριμένο κινητήρα multiair ο εκκεντροφόρος για τις βαλβίδες εισαγωγής υπάρχει, απλώς στη λειτουργία του παρεμβάλεται ο υδραυλικός μηχανισμός του multiair όπως σε άλλους κινητήρες με 1ΕΕΚ παρεμβάλεται κάποιο ωστήριο, ράβδος κλπ.
Το παραπάνω αισθάνομαι πως το ειρωνεύεσαι ίσως επειδή για κάποιον ανεξήγητο σε εμένα λόγο το εκλαμβάνεις σαν υποβάθιμιση του συστήματος εκ μέρους μου ή σαν υποβάθμιση της Ιταλίας σαν έθνους κλπ.
Η απευθείας κίνηση των βαλβίδων χωρίς οδήγηση από εκκεντροφόρο είναι πολύ πιο δύσκολη. Ουσιαστικά τα συστήματα αυτά (multiair, valvematic, valvetronic κλπ) χρησιμοποιούν την περιοδική μετατόπιση που προκαλεί ο εκκεντροφόρος με απόλυτα αξιόπιστο και ελεγχόμενο με ακρίβεια τρόπο και ελέγχουν το ποσοστό της μετατόπισης αυτής που θα φτάσει στις βαλβίδες.
Είναι πολύ έξυπνος και σχετικά απλός τρόπος. Απευθείας ηεκτρουδραυλικές ή ηλεκτρομαγνητικά οδηγούμενες βαλβίδες απαιτούν ασύγκριτα πιο ακριβείς (και ακριβούς) μηχανισμούς και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό με όχι ιδιαίτερα επιπλέον οφέλη (στο επίπεδο κινητήρων που έχουμε τώρα έστω). Γι'αυτό το λόγο και δεν εχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ πέραν κάποιων πειραματικών μοτέρ (ή moteur όπως με λάγνο τρόπο έγραφε κάποιος).
-
Η έννοια του εκκεντοφορου (όπως των γνωρίζουμε οι περισσότεροι) δεν υπάρχει στις βαλβίδες εισαγωγής ενος μουλτιαιρ καθώς το άνοιγμα των βαλβιδων δεν είναι ευθέως ανάλογο της ταχύτητας περιστροφης του στροφαλου...
Και αυτό γιατί μεταξύ του 'εκκεντροφορου' και των βαλβιδων παρεμβαλεται ένα υδραυλικο σύστημα που επιτρέπει στις βαλβίδες εισαγωγής την ανεξάρτητη και συνεχή μεταβολή του βυθισματος τους ανάλογα με τις ανάγκες του εγκεφάλου και όχι ανάλογα με τις μοίρες του στροφαλου...Μουν@ρος η τζουλιετα ....
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Στο τόπικ αυτό ανέφερα σε προηγούμενο ποστ πως στο συγκεκριμένο κινητήρα multiair ο εκκεντροφόρος για τις βαλβίδες εισαγωγής υπάρχει, απλώς στη λειτουργία του παρεμβάλεται ο υδραυλικός μηχανισμός του multiair όπως σε άλλους κινητήρες με 1ΕΕΚ παρεμβάλεται κάποιο ωστήριο, ράβδος κλπ.
Μα αυτό προσπαθώ να πω, ότι δεν είναι ίδιο, διότι όπως φαίνεται απλά δουλεύει σαν διακόπτης...δεν έχει την λειτουργία του κλασσικού εκκεντροφόρου...Περισσότερο φαίνεται ότι το σύστημα παίρνει εντολή, παρά ότι κινείται απο αυτό το έκκεντρο
Το παραπάνω αισθάνομαι πως το ειρωνεύεσαι ίσως επειδή για κάποιον ανεξήγητο σε εμένα λόγο το εκλαμβάνεις σαν υποβάθιμιση του συστήματος εκ μέρους μου ή σαν υποβάθμιση της Ιταλίας σαν έθνους κλπ.
Σαν υποβάθμιση του συστήματος το εξέλαβα, για να είμαι ειλικρινής...Για το Ιταλικό έθνος γενικά δεν δίνω δεκάρα...τους Ιταλούς μηχανικούς όμως τους γουστάρω...ίσως γιατί κάνουν αυτό (έστω και περιορισμένα) που θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς και βρίσκουμε μπροστά τον κρατικό μας τοίχο...(που είναι και αδιαπέραστος, όταν είσαι εντός των συνόρων)
Η απευθείας κίνηση των βαλβίδων χωρίς οδήγηση από εκκεντροφόρο είναι πολύ πιο δύσκολη. Ουσιαστικά τα συστήματα αυτά (multiair, valvematic, valvetronic κλπ) χρησιμοποιούν την περιοδική μετατόπιση που προκαλεί ο εκκεντροφόρος με απόλυτα αξιόπιστο και ελεγχόμενο με ακρίβεια τρόπο και ελέγχουν το ποσοστό της μετατόπισης αυτής που θα φτάσει στις βαλβίδες.
Είναι πολύ έξυπνος και σχετικά απλός τρόπος. Απευθείας ηεκτρουδραυλικές ή ηλεκτρομαγνητικά οδηγούμενες βαλβίδες απαιτούν ασύγκριτα πιο ακριβείς (και ακριβούς) μηχανισμούς και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό με όχι ιδιαίτερα επιπλέον οφέλη (στο επίπεδο κινητήρων που έχουμε τώρα έστω). Γι'αυτό το λόγο και δεν εχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ πέραν κάποιων πειραματικών μοτέρ (ή moteur όπως με λάγνο τρόπο έγραφε κάποιος).Απο τότε που το έμαθα αυτό και προσπαθώντας να καταλάβω πως θα μπορούσε να γίνει, το βρίσκω και εγω πολύ δύσκολο. Γιαυτό εύχομαι να ζω και να είμαι σε κατάσταση να το δω, όταν και αν...
Το χειρότερο είναι να πρόκειται για ράδιο αρβύλα... (δεν θα παραξενευτώ αν είναι) -
Ολες αυτες οι αποριες που υπαρχουν απο τον ΙΚΕ κυριως, εχουν καλυφθει απο το σχετικο video που παρεθεσα σε προηγουμενο post, με τις αναλυτικες επεξηγησεις του μηχανικου της fpt αλλα απ' οτι βλεπω, απλα πρεπει να συνεχιζει να αναρωτιεται για να αναρωτιεται χωρις να δινει σημασια στο τι του απαντανε...
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
O χαρακτηρας, η αισθηση, αποδοση, ηχος του Multiair κινητηρα, ειναι σε αλλα, υψηλοτερα
επιπεδα, απο αυτα του Twincharger, και ολα αυτα με σαφως μικροτερο Budget, ολα αυτα τα χρονια σε σχεση με την VW.
Αν δε, ειχε ηδη τοποθετησει -λεγεται οτι θα γινει και αυτο- και συστημα αμεσου ψεκασμου (κατι που χρειαζεται περαιτερω εξελιξη ή αντικατασταση του βασικου 'κορμου' του fire κινητηρα), το 'παιχνιδι' θα ειχε τελειωσει με τον ανταγωνισμο, θα ηταν μη αναστρεψιμο για τουλαχιστον μια 3ετια...Που ακριβώς υστερεί για παράδειγμα ο tsi 180 hp που βρίσκεται στο ibiza cupra σε σχέση με τον multiair 170hp?
Γιατί ο tsi πάλι πήρε το βραβείο του καλύτερου κινητήρα στα 1.4 για το 2010 και νομίζω άνετα (και ας έχει τόσα χρόνια στην αγορά).
Και όσο για το budget είναι λίγο σχετικό νομίζω, γιατί τα χρήματα που θες για το ibiza cupra δε νομίζω οτι είναι και πολλά. Πολύ λίγα θα έλεγα και με dsg πάνω..
-
Οδηγώντας τον Multiair, καταλαβαίνεις την υπεροχή του.
-
Ο χρήστης ironman02 έγραψε:
Γιατί ο tsi πάλι πήρε το βραβείο του καλύτερου κινητήρα στα 1.4 για το 2010 και νομίζω άνετα (και ας έχει τόσα χρόνια στην αγορά).
Καλα αυτο με τα βραβεια δεν μπορουμε να τα λαμβανουμε κ πολυ υποψιν γιατι ως συνηθως δεν ειναι τοσο αξιοπιστα.
Δεν ειναι ομως καπως αδικο να συγκρινει κανεις τον TSI ο οποιος εχει ηδη στην καμπουρα του καποια χρονακια με οτι συνεπαγεται αυτο, με εναν κινητηρα φρεσκο τεχνολογικα τον multiair? Δλδ το να βγει να πει καποιος οτι ο multiair υπερεχει για παραδειγμα,που μπορει να ειναι ετσι μπορει οχι,δεν το ξερω,φαινεται λογικο,ο ενας κινητηρας κλεινει αρκετα χρονια στην αγορα,ο αλλος μολις τωρα εχει βγει,πιο φρεσκος,τεχνολογικα πιο καινουριος.Αυτη την αισθηση εχω μπορει να κανω λαθος.
-
Ο χρήστης Ken11 έγραψε:
Καλα αυτο με τα βραβεια δεν μπορουμε να τα λαμβανουμε κ πολυ υποψιν γιατι ως συνηθως δεν ειναι τοσο αξιοπιστα.
Δεν ειναι ομως καπως αδικο να συγκρινει κανεις τον TSI ο οποιος εχει ηδη στην καμπουρα του καποια χρονακια με οτι συνεπαγεται αυτο, με εναν κινητηρα φρεσκο τεχνολογικα τον multiair? Δλδ το να βγει να πει καποιος οτι ο multiair υπερεχει για παραδειγμα,που μπορει να ειναι ετσι μπορει οχι,δεν το ξερω,φαινεται λογικο,ο ενας κινητηρας κλεινει αρκετα χρονια στην αγορα,ο αλλος μολις τωρα εχει βγει,πιο φρεσκος,τεχνολογικα πιο καινουριος.Αυτη την αισθηση εχω μπορει να κανω λαθος.
Το σύστημα multiair είναι ολοκαίνουριο. Ο κινητήρας κατά τα άλλα είναι πολύ παλαιότερος από τον Tsi όμως. Όταν βγούνε οι νέοι Multiair που θα έχουν σχεδιαστεί εξ'αρχής για αυτό το σύστημα είναι που θα δούμε τις πραγματικές δυνατότητες του.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Το σύστημα multiair είναι ολοκαίνουριο. Ο κινητήρας κατά τα άλλα είναι πολύ παλαιότερος από τον Tsi όμως.
Ακριβώς αυτό. Μόνο το multi air είναι καινούργιο. Κατα τ'άλλα τίποτα νέο και φρέσκο δεν έχει αυτός ο κινητήρας απ'όσο ξέρω. Δεν είναι καν άμεσου ψεκασμού. Ο συνδιασμός κομπρέσορα και τούρμπο με άμεσο ψεκασμό στον tsi νομίζω είναι ακόμα πολύ μπροστά. Άσε που νομίζω οτι η γραμμικότητα τους δεν συγκρίνεται.
Βέβαια σε σχέση με τους παλαιότερους κινητήρες της fiat και της alfa romeo σαφώς και είναι ενα μεγάλο βήμα μπροστά!
-
Το σύστημα multiair είναι ολοκαίνουριο. Ο κινητήρας κατά τα άλλα είναι πολύ παλαιότερος από τον Tsi όμως.
Ακριβώς αυτό. Μόνο το multi air είναι καινούργιο. Κατα τ'άλλα τίποτα νέο και φρέσκο δεν έχει αυτός ο κινητήρας απ'όσο ξέρω. Δεν είναι καν άμεσου ψεκασμού. Ο συνδιασμός κομπρέσορα και τούρμπο με άμεσο ψεκασμό στον tsi νομίζω είναι ακόμα πολύ μπροστά. Άσε που νομίζω οτι η γραμμικότητα τους δεν συγκρίνεται.
Βέβαια σε σχέση με τους παλαιότερους κινητήρες της fiat και της alfa romeo σαφώς και είναι ενα μεγάλο βήμα μπροστά!
Αν τα οδηγήσεις και τα δύο, θα δεις ότι ο Multiair είναι καλύτερος κινητήρας! Πιο σπορ αν θέλεις...
-
Ο συνδιασμός κομπρέσορα και τούρμπο με άμεσο ψεκασμό στον tsi νομίζω είναι ακόμα πολύ μπροστά. Άσε που νομίζω οτι η γραμμικότητα τους δεν συγκρίνεται.
Γιατί αυτό είναι φρέσκο;
Υπάρχει σε αυτοκίνητο πόλης εδώ και 20 χρόνια.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Οδηγώντας τον Multiair, καταλαβαίνεις την υπεροχή του.Συγνώμη αλλά ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα....
Καμία υπεροχή δεν υπάρχει
Ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματα του, και η όποια υπεροχή, αν και εφόσον υπάρχει, καθορίζεται από την κλιμάκωση του κιβωτίου, όπου σε κάποιο είδος διαδρομής ευνοεί το ένα ή το άλλο μοτέρ....
Δυστυχώς οι μεγάλες διαφορές που υφίσταντο πριν από 15 χρόνια και πιο πίσω σήμερα εκμηδενίστηκαν.
Τίποτα δεν είναι άγνωστο σχεδόν στην μηχανολογία...
Όπως επίσης η Fiat μπορεί να καλοκατασκευάσει ένα αυτοκίνητο, πχ το Fiat 500, έτσι η VW έβγαλε υψηλές αποδόσεις στους κινητήρες.
Από κει και πέρα μένει η σάλτσα που ξέρει να φτιάχνει ο κάθε κατασκευαστής...Πχ ο multiair έχει συμπαθητικό ήχο, και τις κλασσικές επιλογές στην κλιμάκωση, ιταλοί γαρ, δίνει αυτό το κατιτίς στον ανήσυχο...Σίγουρα όχι υπεροχή όμως... -
Λοιπόν οι Γερμανόφιλοι έχουν αποθρασυνθεί τελείως.Για πείτε μας ρε θηρία τι άλλο έχει βγάλει η εταιρία του λαού άξιο αναφοράς εκτός από τους TSI(Αυτούς με τον κομπρέσορα γιατί οι άλλοι δεν είναι και τίποτα το τρομερό) και το DSG που το έχεται βρει και το κοπανάτε συνέχεια γιατί δεν έχετε τίποτε άλλο να πείτε.Εδώ το Gruppo αφάιρεσαι από τον κινητήρα ένα από τα βασικά κινούμενα μέρη και το αντικατέστησε με υδραυλικό μηχανισμό.Ξέρετε τι σημαίνει αυτό.Πως αυτή η μηχανή μοιάζει με διαστημόπλοιο μπροστά στις τουρμπάτες μπαρούφες με τον άμεσο ψεκασμό για τις οποίες τέλος πάντων μας έχετε πρήξει.Και επιπλέον δεν το ανακαλύψε η VW το τουρμπο προϋπάρχει σε αυτοκίνητα ευρείας παραγωγής 30 χρόνια τώρα όταν η εταιρεία του λαού πενευόταν για το πρώτο Golf και για την έκδοση GTI 1.8 με 115 άλογα .Εντάξει δεν μιλάμε δεν μιλάμε αλλά η υπομονή έχει και τα όριά της.
1. Είσαι off-topic, εδώ το θέμα, αν το πρόσεξες, είναι η Giulietta.
2. H δημοσίευσή σου είναι κλασσικό flame bait. [Mod] -
Να και μια άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων
Alfa Romeo Giulietta