Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Πιστεύετε σε κάποια ανώτερη δύναμη?
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Πιστεύετε σε κάποια ανώτερη δύναμη?
    • 1
    • 2
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 39
    • 40
    • 7 / 40
    Αντίλογος
    62
    795
    8350
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • ?
      A Former User last edited by

Δεν μπορώ να δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση στο αν υπάρχει ανώτερη δύναμη ή οχι. Πάντως τίποτα δεν μας το αποκλείει.

Εγώ πιστεύω ότι η πίστη, που έχει ένας άνθρωπος σε μια ανώτερη δύναμη, εκπορεύεται από μια εσωτερική του ανάγκη.
      Ο δυτικός τρόπος σκέψης επέφερε τον ορθολογισμό, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αισθάνεται πιο 'δυνατός' και έτσι να λιγότερη ανάγκη από τέτοιου είδους 'καταφύγια'.
      Αυτό που λέγεται ότι για πολλούς ανθρώπους είναι το 'αποκούμπι', κάπου που θα μπορέσουν να ακουμπήσουν και να εκφράσουν την ασημαντότητα και την ταπεινότητά τους, το βρίσκω πέρα για πέρα σωστό...

Απλά δεν νομίζω ότι το πράγμα τελειώνει εδώ. Νομίζω ότι ο άνθρωπος πάντα θα έχει ανάγκη ένα υπέρτατο στήριγμα στις δύσκολες στιγμές του. Για παράδειγμα εγώ όσες φορές αισθάνθηκα πραγματικό κίνδυνο ή επι ξύλου κρεμάμενος, κατέφυγα σε προσευχές και δεήσεις σε κάτι το υπέρτατο.

Επίσης ο Weisskopf είχε πει ' Όσο μεγαλώνει το νησί της γνώσης, τόσο διευρύνεται η ακτή που αντικρίζει τον ωκεανό της άγνοιας.'
      (αυτό το ρητό το διάβασα στην αρχή του βιβλίου 'Η φυσική σήμερα' 1ος τόμος - Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης)

Εξάλλου και η θεωρία του χάους αποκαλύπτει την τυχαιότητα μέσα από την οποία κάποια πράγματα γίνονται. Βέβαια και αυτό είναι σχετικό. Όλα τα χαοτικά συστήματα έχουν σημεία ή χώρους γύρω από τους οποίους τείνουν να λάβουν νέες θέσεις ισορροπίας (ελκυστές - attractors), αλλά πολλές φορές είναι αδύνατο να τους συλλάβει ο ανθρώπινος νους.
      Γι' αυτό λοιπόν λέμε ότι πάντα υπάρχει μια κρυφή νομοτέλεια πίσω από κάθετι. Μπορεί να μην την ανακαλύψουμε ποτέ, αφού μπορεί να ξεφεύγει από τα όρια του μυαλού μας. Μπορεί εντέλει να είναι υπέρτατη, Θεία...

Πολλά μεγάλα πνεύματα που πέρασαν από την Γη πιστεύαν στον Θεό. Για παράδειγμα ο Ντοστογεύσκυ (από τα μεγαλύτερα πνεύματα όλων των εποχών παγκοσμίως) ήταν πολύ θρήσκος.
      Και επειδή ολοι εμείς εδώ αθροιστικά δεν είμαστε ούτε μια τρίχα από τα αρχ...α του, δίνω βάση σε αυτό.

Επίσης υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα τα οποία ακόμα μας μοιάζουν απρόσιτα. Για παράδειγμα πως και από που προήλθε το σύμπαν. Τι προϋπήρχε.

Η θεωρία της σχετικότητας ήταν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 20ού αιώνα. Αλλά η θεωρία αυτή δεν ήρθε να ανατρέψει κάτι, 'απλά' πρόσθεσε στην γνώση μας, ουσιαστικά κατέστησε την θεωρία του Νεύτωνα, μια οριακή συνθήκη της. Εξάλλου και η κβαντική μηχανική είναι από το άλλο άκρο της θεωρίας του Νεύτωνα, στα πολύ μικρά σωματίδια έχει ισχύ.

Δεν μπορώ όμως να φανταστώ (όπως και κάθε άνθρωπος αυτού του πλανήτη) πως η βαρύτητα προκαλεί καμπύλωση του χωροχρόνου και πως η καμπύλωση του χωροχρόνου 'εκδηλώνεται' ως μάζα. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ πως χωρίς χρόνο δεν υπάρχει χώρος και χωρίς χώρο δεν υπάρχει χρόνος... Και πως είναι να μην υπάρχει χώρος ή χρόνος; Τι θα πεί αυτό;

Όλα αυτά εμένα με γεμίζουν αμφιβολίες. Δεν σημαίνει ότι μοιρολατρικά εναποθέτω τα πάντα στον Θεό, απλά δεν με αφήνουν να νιώσω τόσο ισχυρός, ώστε να απαρνηθώ οτιδήποτε έχει να κάνει με το Θείο.

Δεν θέλω να 'υποβιβάσω' το Θείο σε επίπεδο μεταφυσικής και παραψυχολογίας. Νομίζω ότι το θέμα είναι πιο 'σοβαρό'...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • L
        luke-dreamwalker last edited by

Εγώ απλός θα παραθέσω κάτι που μου είχε πει καθηγητής μου στο Λύκειο.

'Αν υπάρχει Θεός γιατί υπάρχουν νεογνά που ταλαιπωρούντε από ασθένιες?
        Αν αυτός είναι ο Θεός σας, ακόμα και αν υπάρχει δεν τον θέλω.'

Τώρα για το αν υπάρχει ανώτερη δύναμη η όχι δεν ξέρω.

Απλά πιστεύω πως η ελεύθερια ενός ατόμου σταματά εκεί που αρχιζεί η ελεύθερια του άλλου.

• I
          ililias last edited by

Ο χρήστης greo έγραψε:
          Λεει ο ililias:
          'Πιστεύω ότι ζούμε σε μια εποχή και μια κοινωνία όπου η θρησκεία δεν έχει πνίξει τελείως την ανθρώπινη σκέψη, οπότε ο ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος απλά αμφισβητεί και το Θεό, πιστεύοντας πολύ στις δικές του δυνάμεις.*'

Το οτι δεν το εχει καταφερει δε σημαινει οτι δεν το θελει ουτε οτι δεν το προσπαθει.

Το είχε καταφέρει! Αλλά από την τρύπα που είχε αφήσει ανοικτή καταφέραμε να ξεφύγουμε. Και τώρα δεν ξαναμαζευόμαστε με τίποτε.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
          • T
            techadmin admin last edited by

Ο χρήστης sirgus έγραψε:

Δεν θέλω να σχολιάσω το γεγονός που ανέφερε ο φίλος μας για την σφαίρα αλλά προσωπικά θα ένιωθα άσχημα αν πίστευα σε μια ανώτερη δύναμη που είχε την ικανότητα να κάνει και προτιμήσεις σε συγκεκριμένα άτομα!

Κοίτα, δεν είχα όρεξη να αντιπαρατεθώ με κανέναν, αλλά άμα μου λες και με τρόπο ότι θα έπρεπε να νοιώθω άσχημα για κάτι που πιστεύω, με συγχωρείς, αλλά με προσβάλεις! Τώρα, αν δεν το καταλαβαίνεις, είναι άλλη υπόθεση! Δεν θα το συζητήσω όμως, γιατί σου είπα ότι δεν θέλω να τσακωθώ.

Οκ.
            Επειδή ζήτησες την γνώμη όλου του forum αλλά δεν έδωσες την δικιά σου, θα ήθελες εσύ να μας εξηγήσεις πως βλέπεις το θέμα? Κάποια ανώτερη δύναμη λοιπόν τον έσωσε? Και γιατί αυτόν και όχι τον διπλανό του?

Τώρα το ότι αν ΕΓΩ θα ένιωθα άσχημα σημαίνει ότι και ΕΣΥ πρέπει (η λέξη πρέπει αλλάζει όλο το νόημα, την οποία εσύ έβαλες) να νιώθεις το ίδιο, δεν ξέρω πως συνδέονται αυτά τα 2.
            Η πρόταση «θα ΠΡΕΠΕΙ να νιώθεις άσχημα» και «ΕΓΩ θα ένιωθα άσχημα» τις βρίσκω ασύνδετες μεταξύ τους.
            Αυτά.

Και σας ρωτάω το εξής: Ο Einstein αν δεν απατώμαι, πίστευε στο Θεό. Ήταν εκείνος που διετύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας. Κάποιος ανόητος μάλλον, θρησκόληπτος και θεοφοβούμενος άνθρωπάκος, σωστά; Ο Steven Hawking, ένα απ' τα μεγαλύτερα πνεύματα της εποχής μας, με την απίστευτη ατυχία να υποφέρει απ' αυτή την παραλητική ασθένεια, ομοίως πιστεύει στο Θεό, εκτός αν εγώ έχω παρερμηνεύσει κάτι.

Εγώ ποτέ δεν τα έχω ακούσει αυτά
            Αν το έχει ακούσει άλλος ας μας ενημερώσει

Απαντάω εν συντομία, γιατί είμαι στο κρεβάτι με ίωση...

Ναι, θεωρώ ότι η απίστευτη κωλοφαρδία του Κώστα τότε στην Κύπρο, ήταν κάποιας μορφής παρέμβαση ανώτερης δύναμης. Εσύ το λες τύχη, αλλά για εμένα δεν έχει διαφορά μεγάλη ξέρεις. Από τη στιγμή που κάτι αφήνεται στην 'τύχη', υπεισέρχεται ο παράγοντας της εξωτερικής δύναμης, αυτού που δεν θα μπορούσε να επηρεάσει το άτομο. Θες να το πεις θεωρία του Χάους Πες το όπως θες, η διαφορά για εμένα είναι ελάχιστη. Απλώς εγώ παραδέχομαι ότι κάτι άλλο μπορεί να υπάρχει, ενώ άλλοι θεωρούν ότι γνωρίζουν τόσο καλά τα πράγματα ώστε να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάει καλά ως εδώ;

Το γιατί η τύχη ή ο Θεός έσωσαν τον Κώστα εκείνη τη μέρα και όχι τους άλλους, δεν το γνωρίζω. Υποθέτω για τον ίδιο λόγο που πέθανε η γιαγιά μου στα 50-τόσα της ή για τον ίδιο λόγο που πεθαίνουν τόσα παιδιά καθημερινά. Για κάποιο λόγο που ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ!!! Εσύ θεωρείς ότι θα μπορούσες;

Σου παραθέτω απόσπασμα από τον πρόλογο του Carl Sagan, για το Χρονικό του Χρόνου, από τις εκδόσεις 'Κάτοπτρο', Απρίλιος 1989:

[...] Ακόμη, αυτό είναι ένα βιβλίο για το Θεό... ή ίσως για την απουσία του Θεού. Η λέξη 'Θεός' γεμίζει τις σελίδες του. Ο Hawking αναζητά την απάντηση στην περίφημη ερώτηση του Αϊνστάιν, αν ο Θεός είχε κάποια ελευθερία επιλογής στη δημιουργία του Σύμπαντος. Όπως ο ίδιος δηλώνει, προσπαθεί να καταλάβει τη σκέψη του Θεού. Και τα συμπεράσματα της προσπάθειάς του είναι όλο και πιο αναπάντεχα: Ένα Σύμπαν χωρίς όρια στο χώρο, χωρίς αρχή ή τέλος στο χρόνο. ένα Σύμπαν που δεν χρειάζεται Δημιουργό.

Το βιβλίο το έχω διαβάσει πριν από 9 χρόνια, τώρα δεν έχω το χρόνο να το ξαναδιαβάσω για να σου πω ακριβώς λεπτομέρειες. Πάντως, είχα δημιουργήσει την ιδέα ότι ο Hawking, όσο και ο Αϊνστάιν (για τον δεύτερο θυμάμαι να μας το λέει και ο καθηγητής της Φυσικής στο Λύκειο, αλλά σ' αυτό μη δώσεις σημασία), πίστευαν στο Θεό. Σχετικά με την παρέμβασή του στη δημιουργία είναι όλη η συζήτηση. Αλλά και πάλι, μπορεί να έχω παρερμηνεύσει κάτι.

Είμαι πάντα στη διάθεσή σας, όχι για να προσπαθήσω να προσυλητήσω κόσμο, μου φαίνεται ανόητο και ήδη ενοχλούμαι που μιλάω έτσι, αλλά για να συζητήσουμε. Και άμα θες, σου αναφέρω και 2-3 περιστατικά στη ζωή μου που με έχουν πείσει για την ύπαρξη μίας ανώτερης δύναμης ή εν πάση περιπτώσει, για την ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση της 'τύχης' στη ζωή μου...

• I
              ililias last edited by

Ο χρήστης Pakos M έγραψε:
              ililias σε ενόχλησε που πρότεινα κάποια βιβλία?

Όχι δα.

τώρα για όσους ψήφισαν ναι, **ο γιατρός προτείνει **τα παρακάτω βιβλία:
              .....................
              **Για να μάθετε **πώς λειτουργεί ο κόσμος, για να ανοίξετε τα μάτια σας, για να πάψουν επιτέλους κάποιοι να μας εκμεταλλεύονται....
              Δεν θέλουμε κανέναν πάνω από το κεφάλι μας. Ευχαριστώ!

Αυτά με λύπησαν, μάλλον, παρά με ενόχλησαν. Χαλάνε λίγο το κλίμα, καταλαβαίνεις...

• I
                ililias last edited by

Ο χρήστης dea@735 έγραψε:
                Επειδή εγώ ο ανόητος ημιμαθής 'έτυχε' να προσπαθήσω να δώσω μια δική μου άποψη αναφέροντας την θεωρία του ΧΑΟΥΣ , πρέπει να αντιμετωπιστώ σαν η αιτία του κακού , καλέ μου ililia ; Ειρωνεύτηκα ; Το 'έπαιξα ' ξερόλας ; Έχω προβληματιστεί με το θέμα , έχω συζητήσει γι αυτό , σίγουρος δεν μπορεί να είσαι ποτέ αλλά .... μεγαλόσχημος ...

ΕΓΩ, ο πρώτος ημιμαθής. Όλοι είμαστε ημιμαθείς. Όσο για τους μεγαλόσχημους και τις θεωρίες τους, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν εννοώ εσένα αλλά τους επιστήμονες των θεωριών των οποίων ελάχιστα αποσπάσματα αναφέρονται, χωρίς καν να λαμβάνεται υπ' όψιν ότι πολλές φορές οι θεωρίες συγκρούονται κι αλλάζουν. Αλλά μη με βάζεις φίλε να τα αναλύω όλα, είναι ξεκάθαρο ότι εδώ δεν κάνουμε προσωπικές επιθέσεις.

• I
                  ililias last edited by

Ο χρήστης Luke Dreamwalker έγραψε:

Ωραίος καθηγητής!

• S
                    sirgus last edited by

Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
                    Απαντάω εν συντομία, γιατί είμαι στο κρεβάτι με ίωση...

Ναι, θεωρώ ότι η απίστευτη κωλοφαρδία του Κώστα τότε στην Κύπρο, ήταν κάποιας μορφής παρέμβαση ανώτερης δύναμης. Εσύ το λες τύχη, αλλά για εμένα δεν έχει διαφορά μεγάλη ξέρεις. Από τη στιγμή που κάτι αφήνεται στην 'τύχη', υπεισέρχεται ο παράγοντας της εξωτερικής δύναμης, αυτού που δεν θα μπορούσε να επηρεάσει το άτομο. Θες να το πεις θεωρία του Χάους Πες το όπως θες, η διαφορά για εμένα είναι ελάχιστη. Απλώς εγώ παραδέχομαι ότι κάτι άλλο μπορεί να υπάρχει, ενώ άλλοι θεωρούν ότι γνωρίζουν τόσο καλά τα πράγματα ώστε να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάει καλά ως εδώ;

OXI

Δηλαδή αν παίζω ρουλέτα και κερδίσω ή χάνω είναι θέμα ανώτερης δύναμης και όχι των νόμων των πιθανοτήτων?

Το γιατί η τύχη ή ο Θεός έσωσαν τον Κώστα εκείνη τη μέρα και όχι τους άλλους, δεν το γνωρίζω. Υποθέτω για τον ίδιο λόγο που πέθανε η γιαγιά μου στα 50-τόσα της ή για τον ίδιο λόγο που πεθαίνουν τόσα παιδιά καθημερινά. Για κάποιο λόγο που ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ!!! Εσύ θεωρείς ότι θα μπορούσες;

Όχι βέβαια.Μου ζητάς να κατανοήσω γιατί μια δύναμη στην οποία δεν πιστεύω έχει την ικανότητα όχι απλά να μεταβάλει απλές καταστάσεις αλλά να παίρνει και ζωές για λόγους που ακόμα και αυτοί στην οποία την πιστεύουν δεν ξέρουν?????

Είμαι πάντα στη διάθεσή σας, όχι για να προσπαθήσω να προσυλητήσω κόσμο, μου φαίνεται ανόητο και ήδη ενοχλούμαι που μιλάω έτσι, αλλά για να συζητήσουμε. Και άμα θες, σου αναφέρω και 2-3 περιστατικά στη ζωή μου που με έχουν πείσει για την **ύπαρξη μίας ανώτερης δύναμης **ή εν πάση περιπτώσει, για την ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση της 'τύχης' στη ζωή μου...

Οκ άλλο το ένα αλλό το άλλο.

• S
                      sirgus last edited by

Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:

Πολλά μεγάλα πνεύματα που πέρασαν από την Γη πιστεύαν στον Θεό. Για παράδειγμα ο Ντοστογεύσκυ (από τα μεγαλύτερα πνεύματα όλων των εποχών παγκοσμίως) ήταν πολύ θρήσκος.
                      Και επειδή ολοι εμείς εδώ αθροιστικά δεν είμαστε ούτε μια τρίχα από τα αρχ...α του, δίνω βάση σε αυτό..

Με την ίδια λογική και άλλα πνεύματα δεν πίστεψαν.

Επίσης υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα τα οποία ακόμα μας μοιάζουν απρόσιτα. Για παράδειγμα πως και από που προήλθε το σύμπαν. Τι προϋπήρχε.

Δεν μπορώ όμως να φανταστώ (όπως και κάθε άνθρωπος αυτού του πλανήτη) πως η βαρύτητα προκαλεί καμπύλωση του χωροχρόνου και πως η καμπύλωση του χωροχρόνου 'εκδηλώνεται' ως μάζα. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ πως χωρίς χρόνο δεν υπάρχει χώρος και χωρίς χώρο δεν υπάρχει χρόνος... Και πως είναι να μην υπάρχει χώρος ή χρόνος; Τι θα πεί αυτό;

Όλα αυτά εμένα με γεμίζουν αμφιβολίες. Δεν σημαίνει ότι μοιρολατρικά εναποθέτω τα πάντα στον Θεό, απλά δεν με αφήνουν να νιώσω τόσο ισχυρός, ώστε να απαρνηθώ οτιδήποτε έχει να κάνει με το Θείο.

Σαν να μου φαίνονται πολύ αντιφατικά τα 2 quotes.

• T

Ο χρήστης Luke Dreamwalker έγραψε:

Τώρα για το αν υπάρχει ανώτερη δύναμη η όχι δεν ξέρω.

Απλά πιστεύω πως η ελεύθερια ενός ατόμου σταματά εκεί που αρχιζεί η ελεύθερια του άλλου.

OK, κι εγώ να παραθέσω κάτι που λέγαμε σαν ανέκδοτο στο λύκειο, ίσως και να έχει συμβεί όντως κάπου:

Μέσα σε μία τάξη, σε συζήτηση για την ύπαρξη ή όχι Θεού.
                        -Καθηγητής: Παιδιά, είναι απλό: Τον βλέπετε το Θεό; Όχι, Άρα δεν υπάρχει!

Μία μαθήτρια σηκώνει το χέρι της:
                        Κύριε, να ρωτήσω κάτι; Το μυαλό σας το βλέπετε;
                        Καθηγητής: Όχι!
                        Μαθήτρια: Άρα δεν υπάρχει!

Δεν νομίζετε ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για να θέτουμε τέτοια επιχειρήματα; Διάβαζα προ κάποιων μηνών τον 'Αντίχριστο', του Νίτσε. Θεωρείται ως η μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχτεί ποτέ ο Χριστιανισμός, κι όμως διαβάζοντάς το δεν βλεπεις πουθενά ότι ο φιλόσοφος απορρίπτει την ύπαρξη Θεού. Απλώς το τεράστιο πνεύμα αυτό, απορρίπτει τις λειτουργίες του Χριστιανισμού, τον τρόπο που έχουν υποβιβάσει το Χριστό και τον έχουν κάνει σχεδόν σαν διαφημιστικό προϊόν, για να πετύχουν συμφέροντα τα αφεντικά της εκκλησίας.

Αλλά έλεος ρε παιδιά, πραγματικά αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι το εξής: Εντάξει, ορισμένοι δεν πιστεύουν στο Θεό. Αλλά το να μην πιστεύεις σε κάτι, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθείς να εξηγήσεις τη σκέψη και τη δράση του με ανθρώπινους όρους, είναι κάτι απίθανο, διαφωνείτε; Τι θα πει δηλαδή: Γιατί υποφέρουν νεογνά; Εσύ ο ίδιος, Luke, λες για την ελευθερία του ατόμου. Από τη στιγμή λοιπόν που η ελευθερία του ατόμου δίνει τη δυνατότητα στον καθένα, υγιή, άρρωστο, πλούσιο ή φτωχό να γεννοβολάει ασταμάτητα, γιατί απορείς που υποφέρουν; Ή γιατί πεθαίνουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Ποιος έφερε τη φύση σε αυτή την κατάσταση; Ποιος δημιούργησε ασθένειας όπως το AIDS και ο καρκίνος; Συνείδηση, νοημοσύνη, ελέυθερη θέληση είναι τρια απ' τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν απ' τα ζώα. Είναι και τρία απ' τα στοιχεία νομίζω που μας έχουν φέρει σ' αυτή την κατάσταση. Δεν φταίει ο Θεός, υπάρχει δεν υπάρχει.

• I
                          ililias last edited by

Ο χρήστης sirgus έγραψε:
                          Δηλαδή αν παίζω ρουλέτα και κερδίσω ή χάνω είναι θέμα ανώτερης δύναμης και όχι των νόμων των πιθανοτήτων?

Παίρνουμε τις Πανελλήνιες, παίρνουμε κι ένα οποιοδήποτε σχολείο. Κάποιοι γράφουν καλά, κάποιοι πατώνουν. Τις επιτυχίες τις πιστώνεται το φροντιστήριο, τις αποτυχίες τις χρεώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα. Κι όλοι είχαν τους ίδιους καθηγητές, κι όλοι πήγαιναν στο ίδιο φροντιστήριο!
                          Τελικά, ότι και να πει κανείς μπορεί ο 'αντίθετος' να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν!

• T

Ο χρήστης sirgus έγραψε:

OXI

Τώρα μιλάμε για το ίδιο πράγμα;;; Τι ονομάζουμε τύχη; Γιατί η ίδια λέξη ταιριάζει σε τόσο αταίριαστες καταστάσεις; Δηλαδή, όταν κοιμήθηκα στο τιμόνι (το έκανα κατ' εξακολούθηση για πάνω από 6-7 φορές) και έκανα διαδρομή Σκαλάνι-Γούρνες Τεμένους (οι Κρητικοί ξέρουν) και ξυπνούσα τελευταία στιγμή οριακά απ' το διάζωμα) και τράκαρα στο πεζοδρόμιο τον τροχό μου, ενώ αν ήμουν 20 εκατοστά πιο μέσα θα είχε χτυπήσει όλο το πλάι του αυτοκινήτου μου στο φανάρι, τι ήταν; Νόμος των πιθανοτήτων; Μα οι πιθανότητες ήταν να μην τη γλιτώσω, αφού το είχα ήδη γλιτώσει τόσες φορές. Ήταν ΤΡΕΛΗ ΚΩΛΟΦΑΡΔΙΑ! Ε, εγώ αυτό δεν το υποβιβάζω τόσο πολύ, αλλά το λέω κάπως αλλιώς. Και κάνε μου τη χάρη, μην με περάσεις για κανένα ανόητο παιδάκι, στείλε μου pm για να συζητήσουμε αν περνάει κάτι τέτοιο απ' το μυαλό σου. Το οτι πιστεύω στο Θεό δεν είναι επειδή φοβάμαι ότι θα ρίξει φωτιά να με κάψει, αλλά επειδη έχω αισθανθεί την παρουσία μας ανώτερης δύναμης στη ζωή μου κάποιες φορές. Ίσως στη θέση μου, να έκανες κι εσύ το ίδιο. Ίσως και όχι.

Παιδιά, σας αφήνω γιατι ο πυρετός με επισκέπτεται ξανά και φοβάμαι ότι τώρα είναι αποφασισμένος να κάνουμε παρέα όλο το βράδυ!

Καληνύχτα σας!

• S
                              sirgus last edited by

Ο χρήστης nasos79 έγραψε:

OXI

Τώρα μιλάμε για το ίδιο πράγμα;;; Τι ονομάζουμε τύχη; Γιατί η ίδια λέξη ταιριάζει σε τόσο αταίριαστες καταστάσεις; Δηλαδή, όταν κοιμήθηκα στο τιμόνι (το έκανα κατ' εξακολούθηση για πάνω από 6-7 φορές) και έκανα διαδρομή Σκαλάνι-Γούρνες Τεμένους (οι Κρητικοί ξέρουν) και ξυπνούσα τελευταία στιγμή οριακά απ' το διάζωμα) και τράκαρα στο πεζοδρόμιο τον τροχό μου, ενώ αν ήμουν 20 εκατοστά πιο μέσα θα είχε χτυπήσει όλο το πλάι του αυτοκινήτου μου στο φανάρι, τι ήταν; Νόμος των πιθανοτήτων; Μα οι πιθανότητες ήταν να μην τη γλιτώσω, αφού το είχα ήδη γλιτώσει τόσες φορές. Ήταν ΤΡΕΛΗ ΚΩΛΟΦΑΡΔΙΑ! Ε, εγώ αυτό δεν το υποβιβάζω τόσο πολύ, αλλά το λέω κάπως αλλιώς. Και κάνε μου τη χάρη, μην με περάσεις για κανένα ανόητο παιδάκι, στείλε μου pm για να συζητήσουμε αν περνάει κάτι τέτοιο απ' το μυαλό σου. Το οτι πιστεύω στο Θεό δεν είναι επειδή φοβάμαι ότι θα ρίξει φωτιά να με κάψει, αλλά επειδη έχω αισθανθεί την παρουσία μας ανώτερης δύναμης στη ζωή μου κάποιες φορές. Ίσως στη θέση μου, να έκανες κι εσύ το ίδιο. Ίσως και όχι.

Παιδιά, σας αφήνω γιατι ο πυρετός με επισκέπτεται ξανά και φοβάμαι ότι τώρα είναι αποφασισμένος να κάνουμε παρέα όλο το βράδυ!

Καληνύχτα σας!

Καταρχήν περαστικά.

2ον...ΝΑΙ έζησες γιατί είχες 4% πιθανότητες (τυχαία το λέω) να ζήσεις όταν κοιμάσαι στο τιμόνι και έτυχε.

Αν σε ρωτήσω όμως γιατί ο Χ που κοιμήθηκε τελικά σκοτώθηκε και δεν την γλύτωσε όπως εσύ..δυστυχώς η απάντηση θα είναι 'δεν ξέρω' ....

Sorry αλλά όπως είπα τέτοιες δυνάμεις που όπως είπα επιλέγουν ακόμα και την ζωή από κάποια άτομα.....δεν την θέλω!

• H
                                hunter last edited by

41 υπέρ,καί 39 κατά.
                                Ομολογώ πώς δέν τό περίμενα αυτό.
                                Ενδιαφέρων θα είχε,να μπορούσαμε να είχαμε μία επανάληψη της ψηφοφορίας μετά από κάποιες μέρες,νά βλέπαμε άν θά υπήρχε κάποια διαφορά στό ''σκόρ',αν δηλαδή θα υπήρχε κάποια πιθανότητα κάποιος να αλλάξει τά όποια πιστεύω του,μετά από τήν συζήτηση.

• K
                                  kpsig moderator last edited by

Ο άνθρωπος είναι πολύ αχρείος για να θεωρείται ως η κορυφή της δημιουργίας.
                                  μην το ψάχνετε. Ο Ήλιος είναι ανώτερη δύναμη, το ίδιο και ένα κβάζαρ και οι ακτίνες γάμμα.
                                  Τώρα αν υπάρχει θεός ή άλλη μορφή με νοημοσύνη το θεωρώ ερώτημα ανούσιο

• K
                                    kouk last edited by

Γιατι σου φαίνεται περίεργο Αντρέα?
                                    Αυτοί που επέλεξαν το Ναι,δεν σημαίνει ότι πιστεύουν στον Θεό (όπως τον ορίζουν οι σύγχρονες θρησκείες) αλλά σε κάτι που δεν μπορούν να εξηγήσουν,μια ανώτερη δύναμη!

• A
                                      alexastrag last edited by

Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
                                      41 υπέρ,καί 39 κατά.
                                      Ομολογώ πώς δέν τό περίμενα αυτό.
                                      Ενδιαφέρων θα είχε,να μπορούσαμε να είχαμε μία επανάληψη της ψηφοφορίας μετά από κάποιες μέρες,νά βλέπαμε άν θά υπήρχε κάποια διαφορά στό ''σκόρ',αν δηλαδή θα υπήρχε κάποια πιθανότητα κάποιος να αλλάξει τά όποια πιστεύω του,μετά από τήν συζήτηση.

και μονο να προβληματιστει κανεις νομιζω ειναι αρκετο.
                                      ειναι το πρωτο βημα για να αρχισει να βλεπει με διαφορετικη οπτικη γωνια καποια πραγματα που ειχε συνηθισει να τα βλεπει δογματικα γιατι ετσι εμαθε απο τα πρωτα χρονια της ζωης του.

το οτι οι ψηφοι ειναι σχεδον 50/50 ειλικρινα δεν το περιμενα αφου και παλαιοτερα σε αναλογες συζητησεις [οχι ομως ψηφοφοριες] οσοι ηταν ''κατα'' ησαν ελαχιστοι.......δεν θα προσπαθησω να το αναλυσω παντως ακομα και αν μου δινει καποια ικανοποιηση αφου παρομοιες αντιληψεις με τις δικες μου δεν βρισκω ευκολα σε αυτην την θεοκρατικη κοινωνια που ζουμε με τα 3.000.000 των υπογραφων για τις ταυτοτητες.

τελικα αυτο που εχει σημασια και θα επιμεινω ειναι οχι το αν πιστευει κανεις ή οχι σε κατι που το θεωρει ανωτερη δυναμη και το ονομαζει θεο ή κατι αλλο, ισως και να του ειναι απαραιτητο για να διατηρησει την ψυχικη του ισορροπια ιδιαιτερα σε δυσκολες περιοδους της ζωης του, αλλα στο να καταλαβουν επιτελους ολοι εκεινοι που πιστευουν οτι η θρησκεια σωζει και γεμιζουν καθε κυριακη τις εκκλησιες που ειναι μαγαζια και μαλιστα γωνιακα οπως ειχε πει παλαιοτερα καποιος αρχιεπισκοπος οτι ολη αυτη η ιστορια [της θρησκειας και καθε θρησκειας] ειναι ενα μεγαλο ψεμα.... μια τεραστια κομπινα...... μια καλοστημενη επιχειρηση ανθρωπων και οχι ταχα μου θειικων απεσταλμενων.

αμα θελει κανεις να προσευχηθει καπου ωστε να αισθανθει καλυτερα δεν ειναι απαραιτητο να παει στην εκκλησια και να βλεπει υποκριτες να κηρυσσουν ταπεινοτητα ντυμενοι με χρυσοποικιλτα αμφια.....ας παει καπου αλλου μεσα στη φυση οπου ισως αισθανθει πιο κοντα σε αυτο που θελει να απευθυνθει.

• K
                                        kouk last edited by

Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
                                        .....αμα θελει κανεις να προσευχηθει καπου ωστε να αισθανθει καλυτερα δεν ειναι απαραιτητο να παει στην εκκλησια και να βλεπει υποκριτες να κηρυσσουν ταπεινοτητα ντυμενοι με χρυσοποικιλτα αμφια.....ας παει καπου αλλου μεσα στη φυση οπου ισως αισθανθει πιο κοντα σε αυτο που θελει να απευθυνθει.

Συμφωνούμε!
                                        Πριν 20 χρόνια,όταν πρωτοπήγα στην Κύμη,το Πάσχα γινότανε σε ένα μικρό εκκλησάκι!
                                        Ηταν η πρώτη φορά που μπήκα στην εκκλησία (με άλλους 10 χωριανούς) και άκουσα τα παιδάκια να ψέλνουν!
                                        Δεν είχε και πολλή σημασία το τι έψελναν!Αλλά το ότι μου άρεσε και με ηρέμησε!
                                        Μετά από λίγα χρόνια,κάποιος έκανε δωρεά και χτίσανε μια εκκλησία που είναι όσο όλο το χωριό (σχολείο βέβαια δεν έχει!!!)
                                        Δεν ξαναπήγα στην εκκλησία!
                                        Προτιμώ να προσεύχομαι (σε ότι πιστεύω) μόνος μου κάπου απόμερα!Ακόμα και σε άσχετες ώρες!!!

• A
                                          alexastrag last edited by

Ο χρήστης kouk έγραψε:
                                          Γιατι σου φαίνεται περίεργο Αντρέα?
                                          Αυτοί που επέλεξαν το Ναι,δεν σημαίνει ότι πιστεύουν στον Θεό (όπως τον ορίζουν οι σύγχρονες θρησκείες) αλλά σε κάτι που δεν μπορούν να εξηγήσουν,μια ανώτερη δύναμη!

γι αυτο οπως και νωριτερα ετεθει τα ερωτηματα τις ψηφοφοριας θα επρεπε να ειναι 4 και οχι δυο......ετσι θα μπορουσαν να βγουν πιο εγκυρα συμπερασματα.........ειδικα αν ειχαμε και μερικες εκατονταδες ψηφους και οχι 80 που δεν νομιζω οτι ειναι ιδιαιτερα αντιπροσωπευτικος αριθμος αφου μαλλον οσοι ειναι κατα εχουν μεγαλυτερη προθυμια να πουν την γνωμη τους.

• Y
                                            yandr last edited by

Ψήφισα όχι στο ερώτημα.

Αν υπάρχει ανώτερη δύναμη, Θεός, ύπαρξη, οτιδήποτε να κατέβει από το καλάμι του και να έρθει να μου το πει προσωπικά.

Όχι περιστέρια και βλακείες. Ή αυτοπροσώπως ή στον κουβά από μένα.

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 5
                                            • 6
                                            • 7
                                            • 8
                                            • 9
                                            • 39
                                            • 40