-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
.....αμα θελει κανεις να προσευχηθει καπου ωστε να αισθανθει καλυτερα δεν ειναι απαραιτητο να παει στην εκκλησια και να βλεπει υποκριτες να κηρυσσουν ταπεινοτητα ντυμενοι με χρυσοποικιλτα αμφια.....ας παει καπου αλλου μεσα στη φυση οπου ισως αισθανθει πιο κοντα σε αυτο που θελει να απευθυνθει.
Συμφωνούμε!
Πριν 20 χρόνια,όταν πρωτοπήγα στην Κύμη,το Πάσχα γινότανε σε ένα μικρό εκκλησάκι!
Ηταν η πρώτη φορά που μπήκα στην εκκλησία (με άλλους 10 χωριανούς) και άκουσα τα παιδάκια να ψέλνουν!
Δεν είχε και πολλή σημασία το τι έψελναν!Αλλά το ότι μου άρεσε και με ηρέμησε!
Μετά από λίγα χρόνια,κάποιος έκανε δωρεά και χτίσανε μια εκκλησία που είναι όσο όλο το χωριό (σχολείο βέβαια δεν έχει!!!)
Δεν ξαναπήγα στην εκκλησία!
Προτιμώ να προσεύχομαι (σε ότι πιστεύω) μόνος μου κάπου απόμερα!Ακόμα και σε άσχετες ώρες!!!η προσευχη ειναι ενα ειδος διαλογισμου και ή πιστη [θρησκευτικη ή οχι] ενα ειδος αυθυποβολης που και τα δυο μπορει να λειτουργησουν ευεργετικα σε ανθρωπους που αντιμετωπιζουν προβληματα ειτε ψυχολογικα ειτε παθολογικα..........το κακο ειναι οτι οι θρησκειες μεσα απο αυτα τα ανθρωπινα ''θαυματα'' που απλα ενεργοποιουν και ενισχυουν τις φυσικες αμυνες του οργανισμου ενος ασθενη εφευρισκουν θειικα θαυματα ........και αντε εσυ να πεισεις καποιον που προσευχθηκε στον ταδε θεο και μετα εγινε καλα οτι το προβλημα του το ελυσε μονος του και οχι οτι ο καλος θεος τον λυπηθηκε και τον εκανε καλα.........ενω τα χιλιαδες παιδια που πεθαινουν καθε μερα απο τη πεινα τις αρρωστιες και τοσες αλλες αιτιες ο ιδιος φιλεσπλαχνος θεος δεν κανει κατι για να τα σωσει
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Γιατι σου φαίνεται περίεργο Αντρέα?
Αυτοί που επέλεξαν το Ναι,δεν σημαίνει ότι πιστεύουν στον Θεό (όπως τον ορίζουν οι σύγχρονες θρησκείες) αλλά σε κάτι που δεν μπορούν να εξηγήσουν,μια ανώτερη δύναμη!Περίμενα λιγότερα 'οχι',καί περισσότερα 'ναί'.
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Επίσης υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα τα οποία ακόμα μας μοιάζουν απρόσιτα. Για παράδειγμα πως και από που προήλθε το σύμπαν. Τι προϋπήρχε.
Δεν μπορώ όμως να φανταστώ (όπως και κάθε άνθρωπος αυτού του πλανήτη) πως η βαρύτητα προκαλεί καμπύλωση του χωροχρόνου και πως η καμπύλωση του χωροχρόνου 'εκδηλώνεται' ως μάζα. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ πως χωρίς χρόνο δεν υπάρχει χώρος και χωρίς χώρο δεν υπάρχει χρόνος... Και πως είναι να μην υπάρχει χώρος ή χρόνος; Τι θα πεί αυτό;
Όλα αυτά εμένα με γεμίζουν αμφιβολίες. Δεν σημαίνει ότι μοιρολατρικά εναποθέτω τα πάντα στον Θεό, απλά δεν με αφήνουν να νιώσω τόσο ισχυρός, ώστε να απαρνηθώ οτιδήποτε έχει να κάνει με το Θείο.
Σαν να μου φαίνονται πολύ αντιφατικά τα 2 quotes.
Εμένα πάλι μου φαίνονται ότι δένουν αρμονικότατα και ότι το ένα αποτελεί φυσική προέκταση του άλλου!
Επίσης θα ήθελα να πω ότι δεν μπορεί κάποιος να βρει τον Θεό (ή αυτήν την υπέρτατη δύναμη) μέσω εγκόσμιων και ταπεινών δραστηριοτήτων (π.χ. ρουλέτα!!! ).
Δεν θα έρθει ο Θεός να σε βρει, παρά εσύ πρέπει να τον βρεις μέσα από τα μονοπάτια της σκέψης και του πνεύματός σου και μέσα από μια συγκεκριμένη στάση ζωής. -
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Επίσης θα ήθελα να πω ότι δεν μπορεί κάποιος να βρει τον Θεό (ή αυτήν την υπέρτατη δύναμη) μέσω εγκόσμιων και ταπεινών δραστηριοτήτων (π.χ. ρουλέτα!!! ).
Δεν θα έρθει ο Θεός να σε βρει, παρά εσύ πρέπει να τον βρεις μέσα από τα μονοπάτια της σκέψης και του πνεύματός σου και μέσα από μια συγκεκριμένη στάση ζωής.Συγγνώμη ρέ Δημήτρη,αλλά τά πάντα γύρω μας,είναι εγκόσμια καί ταπεινά βρε.Εάν αυτός τα έπλασε (άρα αλληλεπιδρά άμεσα με αυτά) νομίζω ότι θά ήταν παρατηρίσιμος (ο ίδιος ή τά αποτελέσματα τών πράξεών του) μέ κάποια μέθοδο.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Συγγνώμη ρέ Δημήτρη,αλλά τά πάντα γύρω μας,είναι εγκόσμια καί ταπεινά βρε.Εάν αυτός τα έπλασε (άρα αλληλεπιδρά άμεσα με αυτά) νομίζω ότι θά ήταν παρατηρίσιμος (ο ίδιος ή τά αποτελέσματα τών πράξεών του) μέ κάποια μέθοδο.Μπορεί κάποιοι να τον βλέπουν παντού. Κάποιοι άλλοι μπορεί να δίνουν άλλες εξηγήσεις για τα ίδια συμβάντα.
Απλά νομίζω ότι είναι θέμα του καθένα αυτό.Αλλά άμα ήταν άμεσα παρατηρήσιμος, τότε όλοι θα πιστεύανε από φόβο, αφού θα βλέπανε μπροστά στα μάτια τους την Θεϊκή υπόσταση. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι και πολύ σωστό.
Όποιος πιστεύει πρέπει να το κάνει επειδή το επιζητά η ψυχή του και επειδή το έχει άνάγκη. Όχι από καθήκον (με την στενή έννοια του όρου).Επίσης Αυτός (η υπέρτατη δύναμη) δεν έφτιαξε τίποτα από αυτά που είναι γύρω μας. Εμείς τα φτιάξαμε όλ' αυτά.
Αν δεχτούμε την ύπαρξη του υπέρτατου, εμείς μόνο φτιαχτήκαμε κατ' εικόνα και κατ' ομοίωσή του. Όλα τα άλλα τα δημιουργήσαμε εμείς. -
Ο χρήστης yandr έγραψε:
Ψήφισα όχι στο ερώτημα.Αν υπάρχει ανώτερη δύναμη, Θεός, ύπαρξη, οτιδήποτε να κατέβει από το καλάμι του και να έρθει να μου το πει προσωπικά.
Όχι περιστέρια και βλακείες. Ή αυτοπροσώπως ή στον κουβά από μένα.
Τώρα μάλιστα, αυτό είναι επιχείρημα!!! Να κατέβει απ το καλάμι του και να έρθει να μετρηθούμε κιόλας, να δούμε ποιος είναι πιο μάγκας! Να του δείξω εγώ του άσχετου, που μας το παίζει και όνομα, ενώ έχει να εμφανιστεί 2005 χρόνια! Που πας ρε Καραμήτρο; Έλα δείξε μας τι καπνό φουμάρεις, να σε πιστέψουμε κι εμείς...
-
Επίσης υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα τα οποία ακόμα μας μοιάζουν απρόσιτα. Για παράδειγμα πως και από που προήλθε το σύμπαν. Τι προϋπήρχε.
Δεν μπορώ όμως να φανταστώ (όπως και κάθε άνθρωπος αυτού του πλανήτη) πως η βαρύτητα προκαλεί καμπύλωση του χωροχρόνου και πως η καμπύλωση του χωροχρόνου 'εκδηλώνεται' ως μάζα. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ πως χωρίς χρόνο δεν υπάρχει χώρος και χωρίς χώρο δεν υπάρχει χρόνος... Και πως είναι να μην υπάρχει χώρος ή χρόνος; Τι θα πεί αυτό;
Όλα αυτά εμένα με γεμίζουν αμφιβολίες. Δεν σημαίνει ότι μοιρολατρικά εναποθέτω τα πάντα στον Θεό, απλά δεν με αφήνουν να νιώσω τόσο ισχυρός, ώστε να απαρνηθώ οτιδήποτε έχει να κάνει με το Θείο.
Σαν να μου φαίνονται πολύ αντιφατικά τα 2 quotes.
Εμένα πάλι μου φαίνονται ότι δένουν αρμονικότατα και ότι το ένα αποτελεί φυσική προέκταση του άλλου!
Άρα προέκταση της αδυναμίας μας για κατανόηση της επιστήμης είναι η πίστη σε κάποια δύναμη. οκ ....ας.... το δεκτώ.
Προέκταση της αδυναμίας κατανόησης της δύναμης και της απάντησης ερωτημάτων τι είναι?
Δεν θα έρθει ο Θεός να σε βρει, παρά εσύ πρέπει να τον βρεις μέσα από τα μονοπάτια της σκέψης και του πνεύματός σου και μέσα από μια συγκεκριμένη στάση ζωής.Άρα έχουμε πάλι διακρίσεις.
Τον θεό τον βλέπει όποιος έχει συγκεκριμένη στάση ζωής.
Κάποιοι δηλαδή θα πεθάνουν και δεν θα έχουν καταλάβει ποτέ ποια είναι αυτή η δύναμη. -
Κανένας από όσους ψήφισαν ΝΑΙ δεν είπαν πως αντιλαμβάνονται αυτή την δύναμη.
Υπάρχει τρομερή αδυναμία να την «περιγράψουν» και να ορίσουν πως δρα έστω και με 2 λέξεις.Διακρίνω μια μορφή απαντήσεων «Δεν ξέρω, είμαι μικρός μπροστά σε αυτή την δύναμη για να την γνωρίζω». Μια τρομερή αοριστία δηλαδή.
-
Επίσης Αυτός (η υπέρτατη δύναμη) δεν έφτιαξε τίποτα από αυτά που είναι γύρω μας. Εμείς τα φτιάξαμε όλ' αυτά.
Αν δεχτούμε την ύπαρξη του υπέρτατου, εμείς μόνο φτιαχτήκαμε κατ' εικόνα και κατ' ομοίωσή του. Όλα τα άλλα τα δημιουργήσαμε εμείς.1)Αλήθεια, γιατί λες Αυτός και όχι Αυτή?
2)Τη Γη και τους πλανήτες εμείς τους φτιάξαμε?? και αν σε ρωτήσω γιατί έφτιαξε την Σελήνη όπως είναι και όχι λίγο μεγαλύτερη η απάντηση ποια είναι? ? -
Προσωπικά πιστεύω και προσπαθώ να πηγαίνω στην εκκλησία όποτε μπορώ.
Το αναφέρω απλά για την στατιστική
Δεν θα αναφέρω όμως επιχειρήματα.. Ελπίζω να μου το επιτρέψετε
Φιλικά,
Δημήτρης -
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
1)Αλήθεια, γιατί λες Αυτός και όχι Αυτή?
2)Τη Γη και τους πλανήτες εμείς τους φτιάξαμε?? και αν σε ρωτήσω γιατί έφτιαξε την Σελήνη όπως είναι και όχι λίγο μεγαλύτερη η απάντηση ποια είναι? ?sirgus, μας έχεις συνηθίσει σε πιο εύστοχες ερωτήσεις, αυτές είναι σαν το ποστ του yandr, που θέλει ο Θεός να παρουσιαστεί σε αυτόν αυτοπροσώπως.
Δεν χρειάζεται να απαντάμε σε όλα, καλό είναι να απαντάμε όταν έχουμε κάτι να πούμε. -
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
.....αμα θελει κανεις να προσευχηθει καπου ωστε να αισθανθει καλυτερα δεν ειναι απαραιτητο να παει στην εκκλησια και να βλεπει υποκριτες να κηρυσσουν ταπεινοτητα ντυμενοι με χρυσοποικιλτα αμφια.....ας παει καπου αλλου μεσα στη φυση οπου ισως αισθανθει πιο κοντα σε αυτο που θελει να απευθυνθει.
Συμφωνούμε!
Πριν 20 χρόνια,όταν πρωτοπήγα στην Κύμη,το Πάσχα γινότανε σε ένα μικρό εκκλησάκι!
Ηταν η πρώτη φορά που μπήκα στην εκκλησία (με άλλους 10 χωριανούς) και άκουσα τα παιδάκια να ψέλνουν!
Δεν είχε και πολλή σημασία το τι έψελναν!Αλλά το ότι μου άρεσε και με ηρέμησε!
Μετά από λίγα χρόνια,κάποιος έκανε δωρεά και χτίσανε μια εκκλησία που είναι όσο όλο το χωριό (σχολείο βέβαια δεν έχει!!!)
Δεν ξαναπήγα στην εκκλησία!
Προτιμώ να προσεύχομαι (σε ότι πιστεύω) μόνος μου κάπου απόμερα!Ακόμα και σε άσχετες ώρες!!!η προσευχη ειναι ενα ειδος διαλογισμου και ή πιστη [θρησκευτικη ή οχι] ενα ειδος αυθυποβολης που και τα δυο μπορει να λειτουργησουν ευεργετικα σε ανθρωπους που αντιμετωπιζουν προβληματα ειτε ψυχολογικα ειτε παθολογικα..........το κακο ειναι οτι οι θρησκειες μεσα απο αυτα τα ανθρωπινα ''θαυματα'' που απλα ενεργοποιουν και ενισχυουν τις φυσικες αμυνες του οργανισμου ενος ασθενη εφευρισκουν θειικα θαυματα ........και αντε εσυ να πεισεις καποιον που προσευχθηκε στον ταδε θεο και μετα εγινε καλα οτι το προβλημα του το ελυσε μονος του και οχι οτι ο καλος θεος τον λυπηθηκε και τον εκανε καλα.........ενω τα χιλιαδες παιδια που πεθαινουν καθε μερα απο τη πεινα τις αρρωστιες και τοσες αλλες αιτιες ο ιδιος φιλεσπλαχνος θεος δεν κανει κατι για να τα σωσει
Εξ ου και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων placebo!!!
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Και σας ρωτάω το εξής: Ο Einstein αν δεν απατώμαι, πίστευε στο Θεό. Ήταν εκείνος που διετύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας. Κάποιος ανόητος μάλλον, θρησκόληπτος και θεοφοβούμενος άνθρωπάκος, σωστά; Ο Steven Hawking, ένα απ' τα μεγαλύτερα πνεύματα της εποχής μας, με την απίστευτη ατυχία να υποφέρει απ' αυτή την παραλητική ασθένεια, ομοίως πιστεύει στο Θεό, εκτός αν εγώ έχω παρερμηνεύσει κάτι.
Εγώ ποτέ δεν τα έχω ακούσει αυτά
Αν το έχει ακούσει άλλος ας μας ενημερώσειΓια να μην τσακωνόμαστε χωρίς λόγο, υποθέτω ότι ο Nasos αναφέρεται στην γνωστή φράση του Einstein 'Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν' και την επίσης πασίγνωστη απάντηση του Hawking 'Αντιθέτως, ο Θεός όχι μόνο παίζει ζάρια, αλλά ορισμένες φορές τα πετάει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε'. Στην κβαντική μηχανική πολλά γεγονότα φαίνονταν να συμβαίνουν με απόλυτη τυχαιότητα, ο ίδιος υποψιαζόταν ότι αυτά τα γεγονότα είχαν συγκεκριμένα αίτια τα οποία εμείς δεν είχαμε ακόμα ανακαλύψει. Η πρώτη φράση λοιπόν αναφερόταν σε αυτήν την πίστη του θείου Αλβέρτου για την ύπαρξη μεταβλητών που δεν τις έχουμε ανακαλύψει ακόμα οι οποίες θα μας βοηθούσαν να περιγράψουμε με ακρίβεια (και φυσικά να προβλέψουμε) την ίδια την φύση και την εξέλιξη του σύμπαντος. Η απάντηση του Hawking αφορά την πίστη του στο ότι τέτοιες απαντήσεις μπορεί να μας δώσει η μελέτη των μαύρων τρυπών.
Σε καμία περίπτωση αυτές οι φράσεις δεν αποτελούν τεκμήριο θρησκευτικής πίστης. Οι επιστήμονες με τον όρο Θεό πολλές φορές εννοούν του νόμους της φύσης.
Ο θείος Αλβέρτος ξεκαθάρισε την άποψή του. Παραθέτω σχετικό απόσπασμα: 'It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.' - Albert Einstein in Albert Einstein: The Human Side, edited by Helen Dukas (Einstein's secretary) and Banesh Hoffman, and published by Princeton University Press.
Όποιος έχει κουράγιο και όρεξη ας ρίξει μια ματιά εδώ:
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
1)Αλήθεια, γιατί λες Αυτός και όχι Αυτή?
2)Τη Γη και τους πλανήτες εμείς τους φτιάξαμε?? και αν σε ρωτήσω γιατί έφτιαξε την Σελήνη όπως είναι και όχι λίγο μεγαλύτερη η απάντηση ποια είναι? ?sirgus, μας έχεις συνηθίσει σε πιο εύστοχες ερωτήσεις, αυτές είναι σαν το ποστ του yandr, που θέλει ο Θεός να παρουσιαστεί σε αυτόν αυτοπροσώπως.
Δεν χρειάζεται να απαντάμε σε όλα, καλό είναι να απαντάμε όταν έχουμε κάτι να πούμε.Φαντάσου να αρχίσουμε όλοι να σχολιάζουμε όσα λένε οι άλλοι...πχ το σαφέστατο και σοβαρότατο >Ναί, γιατί η επιστήμη συνεχώς κάπου κολλάει
Είδες?Δεν λέει....
Ευχαριστώ που απομώνοσες 2 φράσεις μου μόνο και έτσι κάποιος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι εγώ ρωτάω ποιος έφτιαξε την Σελήνη. -
Ο χρήστης slivi έγραψε:
Και σας ρωτάω το εξής: Ο Einstein αν δεν απατώμαι, πίστευε στο Θεό. Ήταν εκείνος που διετύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας. Κάποιος ανόητος μάλλον, θρησκόληπτος και θεοφοβούμενος άνθρωπάκος, σωστά; Ο Steven Hawking, ένα απ' τα μεγαλύτερα πνεύματα της εποχής μας, με την απίστευτη ατυχία να υποφέρει απ' αυτή την παραλητική ασθένεια, ομοίως πιστεύει στο Θεό, εκτός αν εγώ έχω παρερμηνεύσει κάτι.
Εγώ ποτέ δεν τα έχω ακούσει αυτά
Αν το έχει ακούσει άλλος ας μας ενημερώσειΓια να μην τσακωνόμαστε χωρίς λόγο, υποθέτω ότι ο Nasos αναφέρεται στην γνωστή φράση του Einstein 'Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν' και την επίσης πασίγνωστη απάντηση του Hawking 'Αντιθέτως, ο Θεός όχι μόνο παίζει ζάρια, αλλά ορισμένες φορές τα πετάει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε'. Στην κβαντική μηχανική πολλά γεγονότα φαίνονταν να συμβαίνουν με απόλυτη τυχαιότητα, ο ίδιος υποψιαζόταν ότι αυτά τα γεγονότα είχαν συγκεκριμένα αίτια τα οποία εμείς δεν είχαμε ακόμα ανακαλύψει. Η πρώτη φράση λοιπόν αναφερόταν σε αυτήν την πίστη του θείου Αλβέρτου για την ύπαρξη μεταβλητών που δεν τις έχουμε ανακαλύψει ακόμα οι οποίες θα μας βοηθούσαν να περιγράψουμε με ακρίβεια (και φυσικά να προβλέψουμε) την ίδια την φύση και την εξέλιξη του σύμπαντος. Η απάντηση του Hawking αφορά την πίστη του στο ότι τέτοιες απαντήσεις μπορεί να μας δώσει η μελέτη των μαύρων τρυπών.
Σε καμία περίπτωση αυτές οι φράσεις δεν αποτελούν τεκμήριο θρησκευτικής πίστης. Οι επιστήμονες με τον όρο Θεό πολλές φορές εννοούν του νόμους της φύσης.
Κιόμως πόσες φορές άκουσα την φράση 'Ορίστε ακόμα και ο Einstein πιστεύει στον θεό αφού τον αναφέρει και λέει ότι δεν παίζει ζάρια'
-
Ο χρήστης Pakos M έγραψε:
ililias σε ενόχλησε που πρότεινα κάποια βιβλία?Αν τα διαβάσεις αυτά θα αλλάξεις απόψεις και θα καταλάβεις πως λειτουργεί ο κόσμος...ανεξήγητα δεν υπάρχουν..όλα εξηγούνται με κάποιο τρόπο
Όταν είμασταν τα αδέρφια μου κι εγώ μικρά παιδιά, έμενε μαζί μας στο σπίτι μια γκουβερνάντα, η Τασία, για να μας προσέχει όσο έλειπαν στις δουλειές τους οι γονείς μας. Καλή κυρία φαινόταν, οι δικοί μου την εμπιστευόντουσαν και όλα έδειχναν καλά. Μέχρι τη στιγμή που διάφορα μπιχλιμπίδια, ασημικά κλπ άρχισαν να εξαφανίζονται. Οι γονείς μου νόμιζαν ότι τα κρύβαμε εμείς για να κάνουμε πλάκα, αλλά καθώς δεν υποκύπταμε σε απειλές και τιμωρίες άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι άλλο συνέβαινε. Η γιαγιά μου πρότεινε στη μητέρα μου να πάει σε μια γνωστή της που ήταν ειδικευμένη στο να δίνει συμβουλές σε 'δύσκολες' περιπτώσεις. Για να μην τα πολυλογώ, επρόκειτο για μέντιουμ, το οποίο 'είδε' με κάθε λεπτομέρεια ότι τα δύο από τα τέσσερα αντικείμενα που έλειπαν ήταν μέσα σε ένα ξύλινο μπουφέ στο σαλόνι του σπιτιού της κόρης της γκουβερνάντας μας, το τρίτο ήταν στο υπόγειο του ίδιου σπιτιού και το τέταρτο, ένα αλογάκι από πορσελάνη, στο σπίτι του γιού της - δε θυμάμαι που. Η μητέρα μου το διηγήθηκε έτσι ακριβώς στην Τασία, χωρίς να θέλει να την κατηγορήσει. Αυτή άσπρισε, έβαλε τα κλάματα, το παραδέχτηκε και ζήτησε συγνώμη. Ακόμα τη θυμάμαι να πακετάρει χωρίς να μπορεί να με κοιτάξει στα μάτια.
Αν έχει η επιστήμη εξήγηση ή έστω θεωρία που να ερμηνεύει τέτοιου είδους 'φαινόμενα' (τα οποία θα με βόλευε να θεωρούσα 'φίδια' αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι), πολύ θα ήθελα να την ακούσω.
Κι εγώ επιστήμονας είμαι κατά βάση, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τους νόμους της φυσικής του τρισδιάστατου σύμπαντος έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε με τα φτωχά μέσα που διαθέτουμε και ότι το μυαλό μας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει την πραγματική εξήγηση για όλα.
Και δύο άλλα σχόλια:
- Κάποιοι ανέφεραν περι 'Big Bang' και τι υπήρχε ΠΡΙΝ από αυτό. Μια από τις πιο γνωστές θεωρίες για το 'Big Bang' λέει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ *'ΠΡΙΝ' *διότι ο ίδιος ο χρόνος ήταν δημιούργημα της 'μεγάλης έκρηξης' (ή όπως αλλιώς θέλει να το πει κανείς) με την οποία ξεκίνησε αυτό το χάος και μαζί αυτή η αρμονία μέσα στην οποία ζούμε τις ζωές μας.
- Ο Άλμπερτ Άινσταϊν έλεγε ότι 'Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ'.....
-
Πω πω μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα 11 σελίδες!!!! Καλά όλοι εισοδηματίες είναι σε αυτό το Forum;!!!
Όπως έγραψα πριν από πολλές σελίδες δεν πιστεύω σε ανώτερες δυνάμεις αλλά την θρησκεία τη χρησιμοποιώ σαν ένα εργαλείο βοήθειας όποτε κρίνω ότι μου χρειάζεται. Επίσης το τελετουργικό της Ορθόδοξης πίστης ενταγμένο στα ήθη και έθιμα μας βοηθά στο σπάσιμο της μονοτονίας δίνοντας ευκαιρίες αλλαγής της καθημερινότητας. Ευκαιρία για συγκέντρωση των φίλων και συγγενών η διατήρηση ιδιαίτερων γευστικών και όχι μόνο συνηθειών κλπ.
Αν δεις τη θρησκεία και από την χρηστική της διάσταση ιδίως σε εποχές παλιότερες ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμη. Σαν παράδειγμα θα φέρω την νηστεία και τις εποχές που έχουν επιλεγεί να γίνεται αυτή. Έκαναν μια πάρα πολύ καλή διαχείριση των τροφίμων που ήταν διαθέσιμα σε κάθε εποχή του χρόνου βοηθώντας στην ορθολογιστική τους χρήση. Μπορεί πολλοί να χρησιμοποίησης τις θρησκείες για κακό μέσω του φανατισμού αλλά όσοι έχτισαν τη ζωή τους γύρο από αυτές χρησιμοποιώντας τες για να ικανοποιήσουν υπαρξιακές αλλά και πρακτικές ανάγκες είχαν να αποκομίσουν πολλά οφέλη. Σήμερα που έχουμε τα πάντα διαθέσιμα και όποτε τα θέλουμε φαντάζει παράξενο ότι ήταν σημαντικό σαράντα μέρες πριν το Πάσχα να μην τρώνε κρέας αλλά να περιμένουν να μεγαλώσουν τα μικρά και ανεπαρκή κατσικάκια και αρνάκια που χρειάζονταν το επίσης απαγορευμένο γάλα για να μεγαλώσουν.
-
EMMANOYHL: 10 στα 10...
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Φαντάσου να αρχίσουμε όλοι να σχολιάζουμε όσα λένε οι άλλοι...πχ το σαφέστατο και σοβαρότατο >Ναί, γιατί η επιστήμη συνεχώς κάπου κολλάειΒλέπεις, για μένα αυτό είναι πράγματι σαφέστατο και σοβαρότατο. Γιατί δεν μπορώ να δεχθώ σαν σοβαρή επιστημονική εξήγηση το 'απόδειξέ μου ότι υπάρχει'. Η εξηγούμε τα πάντα επιστημονικά, η διατηρώ τις αμφιβολίες μου, μαζί και την υποψία ότι η ανώτερη δύναμη πράγματι υπάρχει.
Ευχαριστώ που απομώνοσες 2 φράσεις μου μόνο και έτσι κάποιος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι εγώ ρωτάω ποιος έφτιαξε την Σελήνη.
Ο 'κάποιος' μπορεί να πάει μια σελίδα πίσω, να δει τι ρώτησες. Δεν μιλάμε με κουτούς.
-
Ο χρήστης slivi έγραψε:
EMMANOYHL: 10 στα 10...Μμμμμμμναι, αλλά αν μιλούσαμε για θρησκείες. Επειδή εδώ δεν μιλάμε για θρησκείες παίρνει επιεικώς τη βάση, ως εκτός θέματος.
Πιστεύετε σε κάποια ανώτερη δύναμη?