-
Λόγω της κουβέντας που έχει αρχίσει σε άλλο θέμα, τολμάω να ανοίξω ένα θέμα ...
Αν κάποιος νομίζει ότι δεν μπορεί να μην προσβάλει άλλο μέλος λόγω των απόψεων του ας πάρει μέρος μόνο στην ψηφοφορία.
Λοιπόν? Θεωρείται ότι υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη (πείτε το θεός ή όπως θέλετε) που «ρυθμίζει» κάπως τις καταστάσεις? Έχει δημιουργήσει κάτι στο παρελθόν? Την Γη, το Σύμπαν?
Είναι ίσως αόριστη η ερώτηση μου (γιαυτό μπορώ να το διορθώσω αν θέλετε) απλά σίγουρα καταλαβαίνετε όλοι το θέμα.
Προφανώς κάποια επιχειρήματα κρίνονται αναγκαία.
-
Αν κάποιος νομίζει ότι δεν μπορεί να μην προσβάλει άλλο μέλος λόγω των απόψεων του ας πάρει μέρος μόνο στην ψηφοφορία.
Λοιπόν? Θεωρείται ότι υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη (πείτε το θεός ή όπως θέλετε) που «ρυθμίζει» κάπως τις καταστάσεις? Έχει δημιουργήσει κάτι στο παρελθόν? Την Γη, το Σύμπαν?
Είναι ίσως αόριστη η ερώτηση μου (γιαυτό μπορώ να το διορθώσω αν θέλετε) απλά σίγουρα καταλαβαίνετε όλοι το θέμα.
-
-
sirgus, αν η συζήτηση είναι υπάρχει - δεν υπάρχει Θεός, το βλέπω δύσκολο να βγει νόημα, και μετά από μερικές σελίδες θα αναλωνόμαστε σε ανάλυση αποτελεσμάτων η νέα φαγωμάρα για το τι έκανε και κάνει το παπαδαριό. Το μόνο που μπορεί να σου πει είναι αν οι περισσότεροι στο φόρουμ είναι άθεοι η όχι. Και πάλι, οι άθεοι θα ψηφίσουν όλοι ενώ όσοι 'δεν είναι και τόσο σίγουροι αν θέλουν να υποστηρίξουν τη θέση τους' μπορεί και όχι.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
sirgus, αν η συζήτηση είναι υπάρχει - δεν υπάρχει Θεός, το βλέπω δύσκολο να βγει νόημα, και μετά από μερικές σελίδες θα αναλωνόμαστε σε ανάλυση αποτελεσμάτων η νέα φαγωμάρα για το τι έκανε και κάνει το παπαδαριό.Αν κάποιος είναι ικανός να το γυρίσει εκεί τότε τι να πω!!
Το μόνο που μπορεί να σου πει είναι αν οι περισσότεροι στο φόρουμ είναι άθεοι η όχι. Και πάλι, οι άθεοι θα ψηφίσουν όλοι ενώ όσοι 'δεν είναι και τόσο σίγουροι αν θέλουν να υποστηρίξουν τη θέση τους' μπορεί και όχι.
Γιατί?
Δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτούς που δεν εκφράζονται. -
ΟΚ, τότε κάνω την αρχή ( ; )
Ναί, γιατί η επιστήμη συνεχώς κάπου κολλάει. Αλλά είμαι ανοικτός σε συζήτηση και έτοιμος για όλα.
Όσο για τη μεταθανάτια ζωή, μη χέσω. Εμένα αυτή με ενδιαφέρει. Κι ελπίζω να αργήσει να τελειώσει. -
Ωωχ, τη φοβάμαι πολύ αυτή τη συζήτηση για κάποιο λόγο.....
-
Δεν μπαίνω στον πειρασμό και την διαδικασία να σκεφτώ για ανώτερες δυνάμεις ή όχι γιατί πολύ απλά θεωρώ ότι οι απαντήσεις θα βρεθούν , όπως γίνεται, μέσω των θετικών επιστημών.
Θεωρώ δηλαδή αυτονόητο ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αλλιώς νομίζω ότι συνέχεια θα πρέπει να είμαστε σε μια φάση αμφισβήτησης σε κάτι που κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει!Ξαφνικά εγώ θεωρώ ότι στο σπίτι μου υπάρχουν φαντάσματα! Θα αρχίσετε να με πείθετε ότι δεν υπάρχουν ή το θεωρείτε δεδομένο και τελειώσαμε? Μάλλον το 2ο!
Πράγματι σε διάφορα θέματα η επιστήμη κολλάει, αναιρεί απόψεις (ακόμα και η θεωρία των υπερχορδών κάπου κολλάει).
Αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ ότι αφού στο Χ ερώτημα κολλάει η Φυσική τότε κάποια ανώτερη δύναμη θα κρύβεται από πίσω.
Κάποτε θεωρούσαν διάφοροι λαοί, σαν μια μορφή ανώτερης δύναμης, την φωτιά, τις αστραπές, την βροχή, τους σεισμούς, τους μετεωρίτες, την σελήνη, τα αστέρια, τις αρρώστιες και διάφορα άλλα φαινόμενα.
Τελικά ποιος τα εξήγησε? Σαφώς η εξήγηση δόθηκε από τους επιστήμονες σε τόσα χιλιάδες χρόνια που πέρασαν…
Με αυτή την λογική περιμένω και τις επόμενες απορίες να τις λύσει η επιστήμη.Μπορεί να μην γίνει ποτέ, ή σε 500 χρόνια αλλά κάθε μέρα η επιστήμη πλησιάζει σε κάποιες απαντήσεις.
Εξάλλου και αν ακόμα αρχίσω να σκέφτομαι με τρόπο που θα πρέπει να αποδείξω ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια δύναμη, εγώ έχω μάθει όταν πιστεύω σε δυνάμεις ... να βλέπω κάπου την «δράση» τους.
Δεν είπα να βλέπω τις δυνάμεις (δεν φαίνεται η βαρυτική δύναμη!!!), αλλά να βλέπω πως δρουν.Τόσα χρόνια δεν έχω δει ΤΙΠΟΤΑ στην ζωή μου που να μην μπορώ να το εξηγήσω με όσα ξέρω. Δεν έχει συμβεί κάτι τόσο παράξενο που να μην μπορώ να το ερμηνεύσω. Φυσικά κάποιοι θεωρούν ότι η δύναμη δεν θα φανεί απαραίτητα με κάποιο παράξενο φαινόμενο αλλά με μια κατάσταση που δεν περίμενες να συμβεί σε μια δεδομένη στιγμή. Τότε εκτός του ότι θεωρώ απαράδεκτη την λογική ότι αυτές οι ανώτερες δυνάμεις δείχνουν κάποια προτίμηση σε ανθρώπους και καταστάσεις, τελικά η ζωή έχει μια βασική αρχή …τις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. (Αυτό το λέω για διάφορες ιστορίες που ακούγονται όπως ότι οδηγούσα αλλά πριν τον γκρεμό έπεσα στην μοναδική ταμπέλα που υπήρχε στο δρόμο και σώθηκα…άρα ο θεός ήθελε να ζήσω παρόλο που στον ίδιο γκρεμό έχουν πέσει συνολικά άλλα 100 αυτοκίνητα.)
Το περίεργο δεν είναι μόνο ότι προβλέπω ότι όσοι πιστεύουν σε μια τέτοια δύναμη να μην εκφράζουν και το γιατί σε αυτό το θέμα αλλά μου προκαλεί εντύπωση η λογική «πιστεύω σε μια δύναμη γιατί υπάρχουν διάφορες απορίες που δεν τις λύνει η επιστήμη» σε συνδυασμό με το ότι δεν έχουν προσδιορίσει ακριβώς την απάντηση μέσω αυτών των δυνάμεων.
Δηλαδή από τη μία η επιστήμη δεν έχει προσδιορίσει ακόμα πως δημιουργήθηκε το σύμπαν για παράδειγμα, με απόλυτη σαφήνεια αλλά από την άλλη και η δύναμη στην οποία πιστεύω εγώ δεν ξέρω πως δημιούργησε το σύμπαν (ούτε γίνεται να μάθουμε ποτέ, αφού αυτές οι δυνάμεις δεν μιλάνε!) απλά κάπως το δημιούργησε και απλά διαφωνώ με τους Φυσικούς γιατί δεν με έχουν πείσει ακόμα! Παράξενο ε?*Πράγματι το θέμα είναι επικίνδυνο για κλειδώματα, αλλά από το να κινδυνολογούμε μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας με τέτοιο τρόπο που θα αποδείξουμε στον εαυτό μας πόσο αγαπημένοι είμαστε! *
-
οχι δεν πιστευω οτι υπαρχει καποια ανωτερη δυναμη με την εννοια του θεου...... απο τοτε που αρχισα να προβληματιζομαι σχετικα με τα θεματα αυτα απο την εφηβεια μου ειμαι αθεος.
βεβαιως και υπαρχουν ανωτερες απο τον ανθρωπο δυναμεις........ δεν εχουν ομως καμμια σχεση με θεους και θρησκειες αφου αυτα ειναι δημιουργηματα του ιδιου του ανθρωπου και λειτουργουν σαν υποκαταστατα για να μπορεσει να αντιμετωπισει τις δυσκολιες κα τις αντιξοοτητες της ζωης του ενω στο παρελθον αλλα και στο παρον χρησιμοποιουνται [οι θρησκειες] απο εξυπνους και ενιοτε αδιστακτους ανθρωπους που εχρισαν τους εαυτους τους ως απεσταλμενους του εκαστοτε ''θεου'' ωστε να κατευθυνουν τις μαζες των πιστων για να εχουν αυτοι δυναμη πλουτο και εξουσια και οι υποτακτικοι τους τον φοβο του θεου ωστε να ειναι και να παραμενουν πειθηνια υποχειρια τους.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
ΟΚ, τότε κάνω την αρχή ( ; )
Ναί, γιατί η επιστήμη συνεχώς κάπου κολλάει.[list:3fyrenwc]Πω πωω, και γ@μω το επιχειρημα.Εχεις σκεφτει απ τοτε που ανθρωπος θεωρουσε τον κεραυνο για θεο ποσα πραγματα εχει εξηγησει η επιστημη και αλλα ποσα θα εξηγησει τους επομενους αιωνες?[/list:u:3fyrenwc]>Αλλά είμαι ανοικτός σε συζήτηση και έτοιμος για όλα.
[list:3fyrenwc]Αν κρινω απ το παραπανω κουφο (και οχι μονο) για θρησοληπτο σε κοβω[/list:u:3fyrenwc]>Όσο για τη μεταθανάτια ζωή, μη χέσω. Εμένα αυτή με ενδιαφέρει. Κι ελπίζω να αργήσει να τελειώσει.
[list:3fyrenwc]Να κι αλλη παγιδα ενος θεοφοβουμενου.Για να σε ενδιαφερει η μεταθατια ζωη αρα εχεις ενοχες.Αυτα μονο στην κατηχηση διδασκονται.Ο 'καθαρος' ο ανθρωπος, δε φοβαται τιποτα.Το αν θα αργησει η οχι, ε κανε μια παρακληση στον αγιο να σε σωσει.Ετσι κι αλλιως τα παιδακια που πνιγηκαν στην Ινδονησια ηταν αθεα.[/list:u:3fyrenwc][list:3fyrenwc]Φιλε sirgus επρεπε κατα τη γνωμη μου να βαλεις και μια επιλογη 'δεν γνωριζω αφηνω ανοιχτα ολα τα ενδεχομενα' η ' με βαση το σημερα δεν υπαρχει θεος' [/list:u:3fyrenwc]
-
Ναι.Πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει!
Οχι δεν πιστεύω σε αυτό με την μορφή του Θεού!
Αυτό θεωρώ ότι προέρχεται από την ανάγκη του Ανθρώπου να βρει μια εξήγηση στα ανεξήγητα αλλά και να έχει ένα τρόπο να ρίξει το φταίξιμο για αυτά που του συμβαίνουν σε κάτι αόριστο! -
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
οχι δεν πιστευω οτι υπαρχει καποια ανωτερη δυναμη με την εννοια του θεου...... απο τοτε που αρχισα να προβληματιζομαι σχετικα με τα θεματα αυτα απο την εφηβεια μου ειμαι αθεος.βεβαιως και υπαρχουν ανωτερες απο τον ανθρωπο δυναμεις........ δεν εχουν ομως καμμια σχεση με θεους και θρησκειες αφου αυτα ειναι δημιουργηματα του ιδιου του ανθρωπου και λειτουργουν σαν υποκαταστατα για να μπορεσει να αντιμετωπισει τις δυσκολιες κα τις αντιξοοτητες της ζωης του ενω στο παρελθον αλλα και στο παρον χρησιμοποιουνται [οι θρησκειες] απο εξυπνους και ενιοτε αδιστακτους ανθρωπους που εχρισαν τους εαυτους τους ως απεσταλμενους του εκαστοτε ''θεου'' ωστε να κατευθυνουν τις μαζες των πιστων για να εχουν αυτοι δυναμη πλουτο και εξουσια και οι υποτακτικοι τους τον φοβο του θεου ωστε να ειναι και να παραμενουν πειθηνια υποχειρια τους.
Καπου εκει ειναι και η δικη μου θεση,αλλα ο Χριστος σαν ανθρωπος με την ιστορια που ξερουμε,πανω κατω, πιστευω οτι υπηρξε.Παπαδες και αηδιες(εκτος καποιων καλογερων που οντως βοηθανε) ειναι ολοι για κλωτσες.Εχουν δις και η εκκλησια, και δεν δινουν μια οι ξεφτιλες,ακομα και για τις ατελειωτες εκκλησιες απο το κοσμο ζητανε για να δωσουν να τελειωσουν.
-
Παρότι κατά βάση άθεος πιστεύω ότι είναι ένα καλό εργαλείο για την ψυχική και νοητική μας ισορροπία. Φτάνει να μην αφήνουμε φυσικά κάποιους να εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας για κάτι πέρα και πάνω από μας. Επειδή μερικά μεγέθη είναι πέρα από την δυνατότητα αντίληψης μου όπως ο χώρος και τα μεγέθη του σύμπαντος ή των συμπάντων που υπάρχουν καθώς και τι πέρα από αυτά, έχω την ανάγκη έστω και υποκριτικά να θεωρώ ότι κάτι ανώτερο υπάρχει. Είναι ένα καλό αποκούμπι σε ώρες δύσκολες που νιώθεις περισσότερο από ποτέ πόσο μικρός και εφήμερος είσαι. Απλά βοηθούμενος και από τα ήθη και έθιμα μας σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά τελετουργικά μας επιμένω στην Ορθόδοξη πίστη, ξέροντας γιατί και πως το κάνω και αφήνοντας όλες τις πιθανές επιρροές έξω από τη ζωή μου.
-
Ψήφισα όχι.
Τούς λόγους πού έχω γιά αυτό,τους έχω ξαναγράψει.
Οχι λοιπών,μέχρι τή στιγμή πού κάποιος (ο οποιοσδήποτε) θά μπορέσει να μού αποδείξει τήν ύπαρξή του.
Αν μου αποδειχτεί αυτό,τότε φυσικά καί θα τό πιστέψω.
Αν πάλι μου αποδειχτεί η ύπαρξή του,φυσικά καί δέν θα τόν ονομάσω 'γιαχβέ' ή 'βούδα' ή 'μανιτού',βάση τών θρησκειών.Θά επρόκειτε γιά τόν θεό όλων.Τών πάντων ανεξαιρέτως.Νά ξαναπώ πρίν γίνει οποιδήποτε παρεξήγηση,ότι όπως απορρίπτω γιά τήν ώρα τήν ύπαρξη θεού,απορρίπτω επίσεις τήν ύπαρξη τού 'διαβόλου',τών 'ξωτικών' τών 'καλικαντζάρων' καί πάσης φύσεως άλλων μή-υλικών καί μή-μετρήσιμης ενέργειας 'πλασμάτων'.
-
Eλάτε ρε παιδιά τώρα...'ανωτερη δύναμη' και κουραφέξαλα...
Ψήφισα 'ΟΧΙ'
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Παρότι κατά βάση άθεος πιστεύω ότι είναι ένα καλό εργαλείο για την ψυχική και νοητική μας ισορροπία. Φτάνει να μην αφήνουμε φυσικά κάποιους να εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας για κάτι πέρα και πάνω από μας. Επειδή μερικά μεγέθη είναι πέρα από την δυνατότητα αντίληψης μου όπως ο χώρος και τα μεγέθη του σύμπαντος ή των συμπάντων που υπάρχουν καθώς και τι πέρα από αυτά, έχω την ανάγκη έστω και υποκριτικά να θεωρώ ότι κάτι ανώτερο υπάρχει. Είναι ένα καλό αποκούμπι σε ώρες δύσκολες που νιώθεις περισσότερο από ποτέ πόσο μικρός και εφήμερος είσαι. Απλά βοηθούμενος και από τα ήθη και έθιμα μας σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά τελετουργικά μας επιμένω στην Ορθόδοξη πίστη, ξέροντας γιατί και πως το κάνω και αφήνοντας όλες τις πιθανές επιρροές έξω από τη ζωή μου.Συμφωνώ με τον Εμμανουήλ. Νομίζω τοποθετήθηκε πολύ καλά στο θέμα!
-
Ο χρήστης jimmcom έγραψε:
[.............Καπου εκει ειναι και η δικη μου θεση,αλλα ο Χριστος σαν ανθρωπος με την ιστορια που ξερουμε,πανω κατω, πιστευω οτι υπηρξε.Παπαδες και αηδιες(εκτος καποιων καλογερων που οντως βοηθανε) ειναι ολοι για κλωτσες.Εχουν δις και η εκκλησια, και δεν δινουν μια οι ξεφτιλες,ακομα και για τις ατελειωτες εκκλησιες απο το κοσμο ζητανε για να δωσουν να τελειωσουν.το αν υπηρξε ή οχι ο Χριστος δεν σημαινει οτι θα πρεπει να υπαρχει και αυτο που οι θρησκευομενοι ονομαζουν ''θεος''.
και ο Μωαμεθ υπαρκτο προσωπο ηταν οπως και αλλοι ιδρυτες θρησκειων.......... αναλογα με την κουλτουρα του καθε λαος ειχε δημιουργησει τους δικους του θεους και δαιμονες ενω το πιο αστειο ολων ειναι οτι για τους οπαδους μιας θρησκειας ολοι οι αλλοι θεοι ειναι ψευτικοι......πραγματικος φαυλος κυκλος.
παντως αυτο που εμενα με ενοχλει ιδιαιτερα ειναι το οτι στην χωρα μας η εκκλησια εχει ''καπελωσει'' το κρατος και ειμαστε υποχρεωμενοι οχι μονο να τρεφουμε στρατιες ιερεων δημοσιων υπαλληλων αλλα και στα σχολεια θελουμε δεν θελουμε ειμαστε υποχρεωμενοι να διδασκονται τα παιδια μας αυτα που διδασκονται στα θρησκευτικα οσοι ειτε δεν πιστευουμε σε καποιον θεο ειτε πιστευουν σε καποιον αλλο.
ελπιζω να ζω μεχρι την ημερα που θα δω να γινονται στην χωρα μας ο οριστικος διαχωρισμος κρατους και εκκλησιας με τους κληρικους να πληρωνονται απο τα εσοδα των εκκλησιων και τις εισφορες των δηλωμενων σε αυτες πιστων οπως συμβαινει στις περισσοτερες χωρες του δυτικου κοσμου.
ενω σαν αποτελεσμα αυτου θα αλλαξουν και μια σειρα απο αλλα πραγματα οπως το να ειναι υποχρεωτικος ο πολιτικος γαμος για ολους και προαιρετικος ο θρησκευτικος ......καταργηση των θρησκευτικων μαθηματων στα σχολεια και ορκων στα δικαστηρια .....[το ακρων αωτον της θρησκευτικης υποκρισιας] αλλα και η αποκαθηλωση καθε ειδους θρησκευτικου συμβολου απο ολα τα δημοσια κτηρια οπως προσφατα εγινε και στην Γαλλια.
-
Αν καί εγώ έκανα μιά ψιλοαναφορά στίς θρησκείες,μάλλον καλλύτερα να μήν τίς μπλέξουμε σέ αυτό τό θέμα,δέν νομίζετε;
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Αν καί εγώ έκανα μιά ψιλοαναφορά στίς θρησκείες,μάλλον καλλύτερα να μήν τίς μπλέξουμε σέ αυτό τό θέμα,δέν νομίζετε;Συμφωνώ...καλά πάμε μέχρι στιγμής!
Ας μιλήσουμε γενικά και ας αφήσουμε για άλλη μέρα τις θρησκείες
(όχι ότι δεν έχει νόημα η κουβέντα για αυτές απλά μετά οι πιθανότητες για λουκέτο είναι περισσότερες!!) -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Παρότι κατά βάση άθεος πιστεύω ότι είναι ένα καλό εργαλείο για την ψυχική και νοητική μας ισορροπία. Φτάνει να μην αφήνουμε φυσικά κάποιους να εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας για κάτι πέρα και πάνω από μας. Επειδή μερικά μεγέθη είναι πέρα από την δυνατότητα αντίληψης μου όπως ο χώρος και τα μεγέθη του σύμπαντος ή των συμπάντων που υπάρχουν καθώς και τι πέρα από αυτά, έχω την ανάγκη έστω και υποκριτικά να θεωρώ ότι κάτι ανώτερο υπάρχει. Είναι ένα καλό αποκούμπι σε ώρες δύσκολες που νιώθεις περισσότερο από ποτέ πόσο μικρός και εφήμερος είσαι. Απλά βοηθούμενος και από τα ήθη και έθιμα μας σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά τελετουργικά μας επιμένω στην Ορθόδοξη πίστη, ξέροντας γιατί και πως το κάνω και αφήνοντας όλες τις πιθανές επιρροές έξω από τη ζωή μου.
Συμφωνώ με τον Εμμανουήλ. Νομίζω τοποθετήθηκε πολύ καλά στο θέμα!
αυτο ακριβως εκμεταλλευτηκαν εκεινοι που καταλαβαν πριν χιλιαδες χρονια οτι ειναι η μεγαλυτερη αδυναμια του ανθρωπου......η αναγκη του να πιστευει σε κατι που ειναι ανωτερο απο αυτον και οτι τον προστατευει απο ολα οσα λογω της αγνοιας του του δημιουργουσαν τεραστιες φοβιες.
ετσι λοιπον εφευρεθει ο θεος με το όποιο ονομα καθε θρησκεια του εδινε ο οποιος σαν πατερας προσεχε τα παιδια του ενω τιμωρουσε τους απιστους και αμαρτωλους και φυσικα επιβραβευε τους πιστους με κατι που κανεις ποτε δεν μπορεσε να αποδειξει....την αιωνια μετα θανατον ζωη..........νομιζω οτι δεν υπηρξε ποτε στο παρελθον και δεν θα υπαρξει ποτε ισως στο μελλον μεγαλυτερη απατη απο αυτην ενω οι εμπνευστες και οι συνεχιστες της διεπραξαν και συνεχιζουν να διαπρατουν το τελειοτερο και ειδεχθεστερο εγκλημα ολων των εποχων κατα της ανθρωποτητας......
Πιστεύετε σε κάποια ανώτερη δύναμη?