-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
2.5lt - 3.0lt: Mazda Renesis
δηλαδή ο Renesis στα χαρτιά, στα πόσα κυβικά 'παίζει'? 2600?
(double or nothing??? )
2600 και ορθώς, ο Wankel έχει δύο 'θαλάμους καύσης' σε κάθε περιστροφή ενός ρότορα.
-
δηλαδή τα ονομαστικά 654 κ.ε. ανά θάλαμο, λόγω της 'περίεργης' κίνησης του ρότορα (περιστροφική του στροφέα+παλινδρομική του άξονα) προφανώς 'εμφανίζονται' 2 φορές ανά κύκλο, ή κατάλαβα λάθος?
-
Με βάση τα 'αξιώματα':
- Η ροπή κερδίζει τον αγώνα, όχι η ιπποδύναμη.
- Πρέπει να μπορεί να το πάρει και η γυναίκα να πάει στο σούπερ μάρκετ.
- Να μένει και κανένα φραγκάκι στην τσέπη.
καταλήγω ότι, πράγματι, ο TFSI είναι ο καλύτερος δίλιτρος μαζικής παραγωγής. Εξ' άλλου, τα λόγια του Σ.Χ. νομίζω τα λένε όλα...
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
Με βάση τα 'αξιώματα':- Η ροπή κερδίζει τον αγώνα, όχι η ιπποδύναμη.
Οι 'αγώνες' δεν κολλάνε με τη 'μαζική παραγωγή' που αναφέρεις παρακάτω... Ετσι και αλλιώς το ρητό είναι 'horsepower sells cars but torque wins races' οπότε υπάρχει και το πρώτο μέρος του
- Πρέπει να μπορεί να το πάρει και η γυναίκα να πάει στο σούπερ μάρκετ.
H δική μου γυναίκα πάντως έχει οδηγήσει το Type-R από κάθε μέρα στη δουλειά της μέχρι στο TrackDay στην πίστα Αν νομίζεις πως κινητήρες σαν του Type-R δεν είναι κατάλληλοι για μέσα στην πόλη, κάνεις τεράστιο λάθος, είναι μια χαρά, όλη μέρα με 3η-4η μπορείς να είσαι.
- Να μένει και κανένα φραγκάκι στην τσέπη.
Από την υποχρεωτική χρήση Super αμόλυβδης ας πούμε ? (ΙΜΗΟ πολύ σοβαρό μειονέκτημα το οποίο και στους 4Τ σχεδόν αποσιωπείται )
καταλήγω ότι, πράγματι, ο TFSI είναι ο καλύτερος δίλιτρος μαζικής παραγωγής. Εξ' άλλου, τα λόγια του Σ.Χ. νομίζω τα λένε όλα...
Σίγουρα είναι πολύ καλός κινητήρας, αλλά σε αυτό το επίπεδο είναι μάλλον τραβηγμένο να πρέπει ντε και καλά να βγάλουμε κάποιον καλύτερο. Διότι τα κριτήρια του καθενός διαφέρουν, και το αγωνιστικό τράβηγμα στις 8 χιλιάδες καλό είναι, και το να ακούει από τις 2 χιλιάδες στροφές καλό είναι.
Τι σημαίνει όμως 'μαζικής παραγωγής' ? Κανένας από τους κινητήρες που αναφέρθηκαν δεν είναι 'χειροποίητος', όλοι είναι μαζικής παραγωγής.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
δηλαδή ο Renesis στα χαρτιά, στα πόσα κυβικά 'παίζει'? 2600?
(double or nothing??? )
2600 και ορθώς, ο Wankel έχει δύο 'θαλάμους καύσης' σε κάθε περιστροφή ενός ρότορα.
Η απόδοσή του πάντως είναι εκείνη ενός αντίστοιχου ατμοσφαιρικού δίλιτρου, πχ.
RX-8 high: 231hp @ 8200rpm & 211Nm @ 5500rpm,
S-2000: 240hp @ 8300rpm & 208 Nm @ 7500 rpmΕχω την εντύπωση ότι ως diplacement δηλώνεται ο όγκος του 'peripheral housing' οπότε η διαφορά είναι ότι το peripheral housing ενός Wankel δεν πληρώνεται καθ'ολοκληρία με καύσιμο μίγμα αφού ο ρότορας βρίσκεται μέσα σ'αυτό και φυσικά καταλαμβάνει κάποιο όγκο, δημιουργώντας ταυτόχρονα 3 χωριστά διαμερίσματα/θαλάμους καύσης. Δεν ξέρω αν είναι σωστή η αντίστοιχισή του με παλιδρομικό κινητήρα 2.6lt..
[Μάλλον το post μου είναι λίιιγο off topic..]
-
Φυσικά και είναι.
Πολύ ροπή και μάλιστα παντού. 200+ άλογα και χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τον φοβερό ατμοσφαιρικό κινητήρα του TypeR.
Ο οποίος όμως υστερεί στην ροπή και σύμφωνα με μετρήσεις και στην ιπποδύναμη.
Για μένα δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με τον καλύτερο δίλιτρο κινητήρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Νομίζω το ανέφερε και ο Σ.Χ.edit: nass, o δίλιτρος ΤFSi ήταν εκτός συναγωνισμού στην ψηφοφορία που παρέθεσες. Αν συμμετείχε μάλλον θα εκτόπιζε τον κινητήρα του S2000 o οποίος υστερεί στη ροπή χαμηλά και πλέον νομίζω, δεν παράγεται κιόλας. Έχει αντικατασταθεί από έναν 2,1 ή 2,2 λίτρα ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της μειωμένης ροπής σε χαμηλούς ρυθμούς περιστροφής.
Η Ευρώπη μειώνει και άλλο τη διαφορά από τους γιαπωνέζους. Μπράβο μας... -
Σέ κάποιο από τά προηγούμενα τεύχη τών 4Τ,είχε αναφερθεί τό πρόβλημα τών FSi κατά τή λειτουργεία.
Αν θυμάμαι καλά,τό πρόβλημα ήταν η 'στρωματοποιημένη καύση' τού μίγματος στόν κύλινδρο.
Θυμάται κανένας περισσότερα; -
Για κοιτάξτε και αυτό...
http://www.walkerjet.com/nicasil.html
Από όσο ξέρω (το αναφέρω με μία σχετική επιφύλαξη) σε όλους τους κινητήρες FSI οι κύλινδροι έχουν επικάλυψη απο Nicasil. -
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
ένας κινητήρας πρέπει να εξετασθεί ως προς το τι δίνει και το τι απαιτεί σε ενέργεια.
Δηλαδή αυτός που για την ίδια ροπή, για την ίδια ελαστικότητα, για την ίδια ευστροφία, ομαλότητα στην λειτουργία κ.τ.λ. απαιτεί λιγότερο καύσιμο είναι και ο καλύτερος, ανεξαρτήτως του ποια λύση υιοθετεί.
..................
Δεν θα πρέπει να κοιτάμε την ιπποδύναμη που βγάζει ένα μοτερ μόνο. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η ροπή και το έυρος στο οποίο αυτή δίνεται, καθώς και η κατανάλωση την οποία επιτυγχάνει για όλο αυτό.Αντικειμενικά, έτσι πρέπει να το βλέπουμε (και βέβαια τα παραπάνω να πάνε πακέτο με την αξιοπιστία - μακροζωία).
Από την άλλη, υπάρχουν κινητήρες σαν το Renesis, που παίρνουν τις δάφνες για ελαφρώς διαφορετικούς λόγους (γραμμικότητα λειτουργίας που θυμίζει ηλεκτροκινητήρα, κλπ) καθώς εξακολουθούν να έχουν αρκετά προβλήματα - 'στεγανότητα' των θαλάμων καύσης, αυξημένη κατανάλωση, περιορισμένη διάρκεια ζωής επάνω στο αμάξι (=χωρίς λύσιμο-δέσιμο) συγκριτικά με τους συμβατικούς κινητήρες κλπ.
Η απόδοσή του πάντως είναι εκείνη ενός αντίστοιχου ατμοσφαιρικού δίλιτρου, πχ.
RX-8 high: 231hp @ 8200rpm & 211Nm @ 5500rpm,
S-2000: 240hp @ 8300rpm & 208 Nm @ 7500 rpmΕχω την εντύπωση ότι ως diplacement δηλώνεται ο όγκος του 'peripheral housing' οπότε η διαφορά είναι ότι το peripheral housing ενός Wankel δεν πληρώνεται καθ'ολοκληρία με καύσιμο μίγμα αφού ο ρότορας βρίσκεται μέσα σ'αυτό και φυσικά καταλαμβάνει κάποιο όγκο, δημιουργώντας ταυτόχρονα 3 χωριστά διαμερίσματα/θαλάμους καύσης. Δεν ξέρω αν είναι σωστή η αντίστοιχισή του με παλιδρομικό κινητήρα 2.6lt..
Εξαιτίας του τρόπου που περιστρέφεται ο ρότορας στους βάνκελ, ο πραγματικός (='ωφέλιμος') κυβισμός τους δεν προκύπτει από την αφαίρεση του όγκου του ρότορα από το εσωτερικό του μπλοκ, αλλά από τον υπολογισμό του συνολικού όγκου που πληρούται με καύσιμο σε μία περιστροφή του στρόφαλου. Αυτό εiναι λίγο 'πονηρό' στην πράξη διότι ο ρότορας δεν περιστρέφεται με σταθερό άξονα το κέντρο του αλλά η κίνησή του θυμίζει την κίνηση που κάνει π.χ. ο... σκούφος μας όταν τον περιστρέφουμε στην άκρη του δακτύλου (όχι ακριβώς αλλά είναι το πιο απλό που μπορώ να σκεφτώ ).
Η ούσία είναι ότι ο 'άδειος χώρος' μέσα στο μπλοκ σε μια δεδομένη στιγμή και θέση του ρότορα δεν μπορεί να θεωρηθεί 'κυβισμός' του κινητήρα και εν τέλει δεν είναι διόλου αξιοθαύμαστη η 'ειδική απόδοση' που προκύπτει βάση της πραγματικής χωριτικότητας.
Ένα καλό site για βάνκελ (με λεπτομέρειες για τον κύκλο καύσης τους και annimation της λειτουργίας τους) είναι το:
http://www.keveney.com/Wankel.html -
Για τον κινητήρα της χρονιάς λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως βάρος, όγκος και κόστος γι'αυτό και βγήκε πέρσι ο Renesis πρώτος (σίγουρα δεν βγήκε για την κατανάλωσή του )
Επίσης στον κινητήρα της χρονιάς σπανίζουν οι υπερτροφοδοτούμενοι βενζίνης (υπάρχουν, δεν είναι ο κανόνας)
Αλλοίμονο αν ένας δίλιτρος turbo -και μάλιστα light- δεν έβγαζε 300Nm ροπής, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων να είναι διαθέσιμο σε αρκετά μεγάλο φάσμα στροφών.
Εσείς που θα στοιχηματίζατε (και) φέτος, Honda ή VAG;
-
Χόντα εύκολα
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Για κοιτάξτε και αυτό...
http://www.walkerjet.com/nicasil.html
Από όσο ξέρω (το αναφέρω με μία σχετική επιφύλαξη) σε όλους τους κινητήρες FSI οι κύλινδροι έχουν επικάλυψη απο Nicasil.Οπως λεει και στην παραπομπη, Nicasil χρησιμοποιει η Rotax στους κινητηρες της και στα καρτ γι αυτο και θεωρουνται πολυ αξιοπιστοι, θελουν λιγο λαδι (2%) και διαστηματα αναμεσα στα rebuilt 50 ωρων!
(..αλλα αυτο ειναι ασχετο..)
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
Οπως λεει και στην παραπομπη, Nicasil χρησιμοποιει η Rotax στους κινητηρες της και στα καρτ γι αυτο και θεωρουνται πολυ αξιοπιστοι, θελουν λιγο λαδι (2%) και διαστηματα αναμεσα στα rebuilt 50 ωρων!
(..αλλα αυτο ειναι ασχετο..)
Ναι, το έβαλα σαν ενημέρωση για το τι είναι το Nicasil. Δεν έχει σχέση με τη VW, το link που παρέθεσα...
Έχεις δίκιο όμως γιατί δεν το διευκρίνισα... -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Για το ερώτημα του θέματος έχουν αποφανθεί κάποιοι περισσότερο ειδικοί από εμάς πως ο καλύτερος 2λιτρος παραγωγής είναι το S2000:http://www.ukintpress.com/engineoftheyear/categories04.html
Για όσους βαριούνται να διαβάσουν:
Best new engine of the year: Toyota Hybrid Synergy (o κινητήρας του Prius)
Best fuel economy: Toyota Hybrid Synergy
Best performance engine: Mercedes - AMG 65
< 1lt: Honda Insight
1lt - 1.4lt: Honda IMA
1.4lt - 1.8lt: Toyota Hybrid Synergy
1.8lt - 2.0lt: Honda S2000
2.0lt - 2.5lt: BMW 2.5lt
3.0lt - 4.0lt: BMW 3.2 (M3)4.0lt: VW V10 diesel
Ιάπωνες-Ιάπωνες-Ιάπωνες παντού + η BMW. Αυτά για το θέμα περί Ιαπωνικών κινητήρων
Δεν είχε βγεί ακόμη ο ΤFSI.....
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Για το ερώτημα του θέματος έχουν αποφανθεί κάποιοι περισσότερο ειδικοί από εμάς πως ο καλύτερος 2λιτρος παραγωγής είναι το S2000:http://www.ukintpress.com/engineoftheyear/categories04.html
Ιάπωνες-Ιάπωνες-Ιάπωνες παντού + η BMW. Αυτά για το θέμα περί Ιαπωνικών κινητήρων
Από τις 7+1 κατηγορίες που αναφέρεις, 4 πρωτιές ανήκουν σε Ευρωπαικά μοντέλα και 4 σε Ιαπωνικά εκ των οποίων όμως 2 είναι υβριδικά και ένα (
-
Ο χρήστης technik έγραψε:
Για το ερώτημα του θέματος έχουν αποφανθεί κάποιοι περισσότερο ειδικοί από εμάς πως ο καλύτερος 2λιτρος παραγωγής είναι το S2000:
http://www.ukintpress.com/engineoftheyear/categories04.html
Ούτε ο F430.. (κατά τα άλλα είμαι χοντάκιας αλλά αυτό το αυτοκίνητο είναι όλα τα λεφτά...)
Υ.Γ. Καλώς σας βρήκα!
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Για το ερώτημα του θέματος έχουν αποφανθεί κάποιοι περισσότερο ειδικοί από εμάς πως ο καλύτερος 2λιτρος παραγωγής είναι το S2000:
http://www.ukintpress.com/engineoftheyear/categories04.html
Ούτε ο F430.. (κατά τα άλλα είμαι χοντάκιας αλλά αυτό το αυτοκίνητο είναι όλα τα λεφτά...)
Υ.Γ. Καλώς σας βρήκα!
Kαλώς ήρθες
Κι άλλος Γιαπωνέζος ?
-
[off topic]ε ναι.. Τα περισσότερα αυτοκίνητα που μου παίρνουν το μυαλό είναι γιαπωνέζικα, από ευρωπαϊκά μόνο 2 μου αρέσουν σε σημείο αηδίας, F430 (όπως προείπα) και το Cayenne Turbo. [/off topic]
[on topic] Από αυτά που μου είπε άτομο που έχει οδηγήσει Golf 2.0Tfsi, όταν τουρμπίζει το αυτοκίνητο, τρως μια 'κλωτσιά'. Ξέρω ότι είναι περίεργο αυτό και έρχεται σε αντίθεση με αυτά που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα αλλά έτσι μου είπε.. Βέβαια, παίζει να 'ναι και κουλός αυτός που μου το 'πε και να μην ξέρει τι του γίνεται..
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
[off topic]ε ναι.. Τα περισσότερα αυτοκίνητα που μου παίρνουν το μυαλό είναι γιαπωνέζικα, από ευρωπαϊκά μόνο 2 μου αρέσουν σε σημείο αηδίας, F430 (όπως προείπα) και το Cayenne Turbo. [/off topic][on topic] Από αυτά που μου είπε άτομο που έχει οδηγήσει Golf 2.0Tfsi, όταν τουρμπίζει το αυτοκίνητο, τρως μια 'κλωτσιά'. Ξέρω ότι είναι περίεργο αυτό και έρχεται σε αντίθεση με αυτά που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα αλλά έτσι μου είπε.. Βέβαια, παίζει να 'ναι και κουλός αυτός που μου το 'πε και να μην ξέρει τι του γίνεται..
Μάλλον δεν έχει μπεί σε τόσο δυνατό αμάξι ξανά!
Δεν πιστεύω να τρώς τόσο μεγάλη κλωτσιά. -
Ίσα-ίσα, που απ' ότι λένε,
ο TFSI είναι απτό παράδειγμα κινητήρα turbo με λειτουργία...ατμοσφαιρικού
2.0 TFSI: O καλύτερος δίλιτρος παραγωγής.....?