-
Ο χρήστης kapami έγραψε:
Revival γιατι θυμηθηκα οτι υπαρχει το θεμα και εχω μια ερωτηση κοινωνικης φυσης που δεν κολλαει καπου αλλουΑφηνετε tip στους ντελιβεραδες;
Πλεον παραγγελνοντας απο το ιντερνετ με καρτα και μην εχοντας συνηθως το νου μου στα ψιλα το χω παραλειψει (περισσοτερο απο αδιαφορια απο μερους μου ειναι η αληθεια παρα απο τσιγγουνια).
Ειχα πριν λιγο μια στοιχομυθια με ντελιβερα (ειχα πληρωσει μεσω ιντερνετ ηδη)
ντιν ντον
(ανοιγω)
καλησπερα σας
(παιρνω το φαι)ευχαριστω πολυ
καλη ορεξη
καλη συνεχεια
-γυρναει να φυγει και ακουω να λεει
γ@μ!σου μ@λ@κ@εκλεισα τη πορτα μη δινοντας σημασια και σκεφτηκα οτι ειναι λογω του οτι δεν εδωσα tip
Προσωπικα δινω tip οταν το φαγητο ερχεται σε καλο χρονο και ο ντελιβερας ειναι ευγενικος.Φυσικα οταν ερχεται με μια μουρη μεχρι το πατωμα και βαριεται να μιλησει (αγενης) οχι.Ενοωντας μια καλησπερα δεν θα γινουμε και κολητοι. Ενολιγης αν ειναι καλος στην δουλεια του και εισαι ευχαριστημενος πιστευω οτι 50 cent αξιζει να του τα δωσεις σαν ανταμιβη και δεν θα σε βγαλουν απο τον προυπολογισμο.Ο καθενας οπως το βλεπει φυσικα.
-
ΠΑΝΤΑ αφήνω φιλοδώρημα στους ντιλιβεράδες και μάλιστα αρκετά μεγάλο (€1-1.5), ειδικά όταν έχει χάλια καιρό. Έχω συγγενή μου που κάνει αυτή την δουλειά 8 χρόνια (2η δουλειά) και ξέρω πόσο δύσκολη και επίπονη είναι. Ιδιοσυγκρασιακά δεν μου πάει να μην αφήσω φιλοδώρημα.
-
Πάντα όταν παραγγέλνω εγώ στο σπίτι αφήνω κάτι, ανάλογα το πόσα έχω στο πορτοφόλι (όταν έχει σκατόκαιρο αφήνω σίγουρα κάτι παραπάνω).
Όταν δεν έχω για φιλοδώρημα, πάω και τα παίρνω μόνος μου.Όταν παραγγέλνει το μπος και παραλαμβάνω εγώ, τουλάχιστον 5-6 φορές τη μέρα, δεν γίνεται.
-
Δε παραγγέλνω συχνά, αλλά όταν πάρω, στανταρ δίνω 1 - 1,5. Σε μια παραγγελία κανα 10-15ε. 1-1.5 ευρώ δεν ειναι σοβαρή επιβάρυνση. Δε ξέρω αλλά το εισόδημά τους φαντάζομαι εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τα φιλοδωρήματα.
Σε μεταφορείς που κουβαλούσαν πράγματα τώρα στη μετακόμιση έδινα 5-10ε -
2-3€ αφήνουμε στους ντελιβεράδες , ελάχιστες φορές δεν έχω δώσει γιατί δεν ειχα.
Sent from my iPad using Tapatalk
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Όλοι όσοι ζούμε από την Λάρισα και πάνω.Το σαντουιτς το πιάνω.
Σαλάτα ;;;
Έκαναν αμαν να μας μάθουν τις αλοιφές στους χαμουτζήδες και αλλάζουν πάλι αργκό; -
Όσοι τρώμε πιτόγυρο και όχι σουβλάκι με κρέας....
-
Ο χρήστης george1977 έγραψε:
Σαλάτα ;;;;Μελιτζανοσαλάτα, τυροσαλάτα, ταραμοσαλάτα κλπ. Από εκεί πήραν όλες οι αλοιφές την ονομασία 'σαλάτα'.
Εδώ και επίσημος κατάλογος εταιρείας: https://www.amvrosia.com.gr/greek/proionta/salates
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Σαλάτα ;;;;
Μελιτζανοσαλάτα, τυροσαλάτα, ταραμοσαλάτα κλπ. Από εκεί πήραν όλες οι αλοιφές την ονομασία 'σαλάτα'.
Εδώ και επίσημος κατάλογος εταιρείας: https://www.amvrosia.com.gr/greek/proionta/salates
Και αλοιφές τι λέμε τώρα;;
Έφαγα μπουγάτσα με κιμά με γιαούρτι και ρίγανη
Ηπια χυμους με τζιντζερ
Κρυο καπουτσίνο ντεκαφ (χλώμιασε το γκαρσόνι)Και με πήραν γραμμή οτι είμαι Αθηναίος από το πιτόγυρο;
-
Μπορείς να πεις σάντουιτς με σαλάτα το πιτόγυρο με το τζατζίκι, δεν παύει όμως αυτό να είναι ολίγο τραβηγμένο από τ' αυτιά και στους δύο όρους που χρησιμοποιούνται.
Δοθέντος ότι το ψωμί που χρησιμοποιείται έχει εδώ και δεκαετίες καθορισμένη και σαφή ονομασία: πίτα, και η πρώτη και κύρια σημασία της σαλάτας είναι συνήθως κάτι με λαχανικά εποχής και λαδόξυδα σε μια πιατέλα και τριτευόντος κάτι σε dressing/sauce όπως το τζατζίκι και τα συναφή, εγώ δεν θα το τράβαγα τόσο πολύ το πράμα με τις δεύτερες και τρίτες ερμηνείες κάποιων λέξεων, ενώ υπάρχουν οι πανκοίνως αποδεκτές δικές τους.
Γιατί να μην πω δηλαδή 'ο γύρος/το πιτόγυρο/ο γύρος-πίτα/το σουβλάκι με το τζατζίκι είναι έτοιμο'? Πιο ευθύ και κατανοητό μάλλον δε γίνεται.
Έστω π.χ. ότι παράλληλα ένας άλλος έχει παραγγείλει πιτόγυρα με ουγγαρέζα, σε αυτόν θα έλεγα κάτι σε 'τα πιτόγυρα με την ουγγαρέζα είναι έτοιμα', και όλοι θα έπαιρναν με τη μία το μήνυμα που έπρεπε να πάρουν.ΥΓ. Σαλάτα και η μαγιονέζα? Έλεος, από αυγά, λαδόξυδα, μπαχάρια και συντηρητικά στο μίξερ αποτελείται. Είναι Ο ΟΡΙΣΜΟΣ του dressing διεθνώς.
-
Ο χρήστης george1977 έγραψε:
ΥΓ: Έαν έχεις παραγγείλει πιτόγυρο με τζατζίκι και ακους από το ταμειο οτι το σαντουιτς με την σαλάτα είναι έτοιμο, πόσο από εσάς θα καταλαβαίνατε οτι μιλάει για την παραγγελία σας.
Κλαιω με Θεσσαλονικιους σουβλατζηδες
Ο αδερφος μου σπουδαζε 5 χρονια στη ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονικη και ανεβαινα καθε τοσο απο Αθηνα να τον δω και με εβγαζε σε κατι σουβλατζιδικα οπως ο 22ιος, το λιγα και καλα, ο γιωτης κλπ
Το τι γελιο ειχα ριξει με την ορολογια τους δε λεγεται.
Σουβλακι λενε το καλαμακι, σαντουιτς την πιτα, σαλατα το τζατζικι, αλοιφη την τυροσαλατα, κασερι ολα τα κιτρινα τυρια, φετα ολα τα ασπρα τυρια, και βαζουν παντου ουγγαρεζα.
Ευτυχως που ειχα τον αδερφο μου και μου εκανε τη μεταφραση. -
Ρε φιλλλλαράκι, αυτό που ρουφάς το αναψυκτικό σου πως το λέτε? Σουβλάκι?
Πρώτη φορά μόνος Αθήνα το 1987....πραγματικός διάλογος σε σουβλατζίδικο στην Αγία Μαρίνα στην Ηλιούπολη...
Καλησπέρα,θέλω δύο πιτόγυρα.
Καλαμάκι θέλεις?
Οχι,πίτα με γύρο.
Σουβλάκι με κρέας δηλαδή?
Γιατί ρε φίλε? Με τι άλλο το φτιάχνετε?Περιττό να πω ότι δεν έφαγα,δεν συνεννοηθήκαμε....
Εγώ πάντως πραγματικά κλαίω με το μέγεθος του πιτόγυρου/σουβλακίου στην Αθήνα...θέλεις 3-4 για να στανιάρεις....
-
Πέτυχες βλάκα, υπάρχουν και τέτοιοι. Η πιθανότητα να ζητήσεις πιτόγυρο και να μην συνεννοηθείς τείνει ασυμπτωτικά στο μηδέν. Οπουδήποτε στην Ελλάδα.
-
Εννοείται ότι ήταν παπάρας,με βρήκε και μικρό και με δούλευε...δεν πειράζει...
Όταν έμενα Περισσό ανοίγει ένα καινούργιο σουβλατζίδικο και είπα να το τιμήσω. Μου βάζει δύο τα οποία μαζί δεν γέμιζαν το χέρι μου.....του λέω: Φίλε,δεν σου είπα διπλή πίτα. Μα είναι μονή μου λέει. Και του απαντάω..μα με τόσο λίγο κρέας που βάζεις ρε φίλε η πίτα κάνει δυό βόλτες....χαχαχαχα
Ώσπου του έφερα ένα πιτόγυρο δείγμα από τον Πρασσά και λιποθύμισε....χαχαχαχα -
Σουβλακι λενε το καλαμακι, σωστό και αυτό
σαντουιτς την πιτα, η πίτα για σουβλάκι πρωτευόντως είναι πίτα και δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος έλληνας ή ξένος που ζει μόνιμα εδώ και να μην το γνωρίζει αυτό. Δευτερευόντως είναι και wrap. Τριτευόντως είναι και σάντουιτς. Τον δικαιολογώ που δεν χρησιμοποιεί τον δεύτερο όρο, δεν τον γνωρίζει καλά ούτε αυτός ούτε ο μέσος πελάτης του, αλλά η προσπέραση του πρώτου είναι ολίγον γραφική.
σαλατα το τζατζικι, σωστό και αυτό, εν μέρει. Διότι το τζατζίκι έχει λαχανικά και γενικώς είναι κάτι φρέσκο και σχετικά υγιεινό όπως συνειρμικά μια σαλάτα πρέπει να είναι, άρα δόκιμος ο όρος. Αλλά χρήζει ουράς για διευκρίνιση. Τι σαλάτα? υπάρχουν δεκάδες. Οπότε γιατί να προσπεράσουμε τον πρώτο όρο που δεν θέλει και κανένα κολαούζο ? Είναι σα να θέλεις να πας στη Λάρισα από Αθήνα , αλλά μέσω Πατρών. Γιατί τέτοια ταλαιπωρία? :Τζατζίκι. Νέτα σκέτα.+_
αλοιφη την τυροσαλατα, Έλεος
κασερι ολα τα κιτρινα τυρια, Νταξ, έξις δευτέρα φύσις, Όταν επί σειρά δεκαετιών το μόνο που είχαν τα πάλαι ποτέ μπακάλικα ήταν αυτό, λογικό .Μέχρι ενός σημείου βέβαια, έχουμε 2018 πλέον.
φετα ολα τα ασπρα τυρια, το αυτό με πριν
και βαζουν παντου ουγγαρεζα. Όσο πιο βόρεια πας, τόσο πιο βαριά στολίζεις το πιάτο σου. Είναι η ερμηνεία γιατί π.χ. στα νότια δεν τραβάνε αυτά σε αυτό το βαθμό.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
πανκοίνως αποδεκτέςτο σουβλάκι με το τζατζίκι είναι έτοιμο
Γιατί εδώ το σουβλάκι είναι αυτό:
Σουβλακι λενε το καλαμακι
Έτσι είναι το σωστό. Δες παραπάνω.
σαντουιτς την πιτα
Όχι, σάντουιτς λέμε το οποιοδήποτε 'τυλιχτό'. Μπορεί να είναι με ελληνική πίτα, κυπριακή πίτα, αράβικη πίτα, ψωμάκι, μπαγκέτα ή οποιαδήποτε άλλη βάση. Όλα μαζί λοιπόν αποκαλούνται σάντουιτς, αφού αυτό ακριβώς είναι (κάτι ψωμένιο με γέμιση).
αλοιφη την τυροσαλατα
Η τυροσαλάτα είναι αλοιφή (γενική κατηγορία σαλατών που μπαίνει σαν σως ή συνοδευτικό μέσα στο σάντουιτς), όχι το ανάποδο. Και λέγονται αλοιφές, επειδή αλείφονται στο ψωμί ή στην πίτα.
φετα ολα τα ασπρα τυρια
Το αντίστροφο. Την φέτα αναφέρουμε ως άσπρο τυρί (μαζί με τα άλλα, π.χ. μανούρι κλπ) κι απλά διευκρινίζουμε ποιο από όλα θέλουμε. Δεν την έχουμε σε ιδιαίτερη εκτίμηση πάντως.
βαζουν παντου ουγγαρεζα
Μόνο αν την ζητήσει ο πελάτης και χρεώνεται έξτρα (fun fact, στην Θεσσαλία την ονομάζουν Σικάγο). Το ίδιο και η πάπρικα, η ρωσική, η μελιτζανοσαλάτα, η τυροσαλάτα-καφτερή, το τζατζίκι, η αγγουρομαγιονέζα και άλλες σως (π.χ. μαγιονέζα-μουστάρδα). Γενικά, έχουμε ποικιλία.
Εγώ στην ΣΣΕ είχα ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα από τον αδελφό σου στην ΣΣΑΣ.
Πάντως μέχρι και το 2000 δεν είχατε καμία ποικιλία σε σαλάτες-αλοιφές. Να βρεις πάπρικα* σε γυράδικο στην Αθήνα; Ούτε με αίτηση...*
-
Δράττομαι των πίξελς να αποδώσω τα εύσημα σε όσα σουβλατζίδικα ανά την επικράτεια κατατάσσουν τα πιτόγυρα και τα πιτογυροειδή στον κατάλογό τους με την ελληνική εκδοχή του αγγλικού όρου wrap = τυλιχτό.
Εκεί ταξινομούνται άλλωστε και διεθνώς.
Πάπρικα είναι γεγονός ότι στα κάτω δεν τραβάει και ότι άργησε να φανεί, ακόμη και τώρα δεν παίζει πολύ. Αποτελεί άλλωστε τοπικό προιόν της κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο ήρθε με τη σειρά του μάλλον από την Ιωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι το δουλεύουν φουλ τα αρμένικα σουβλατζίδικα εδώ στην Αθήνα και παραέξω σπανιότερα. -
Μιας και αναφέρθηκαν τα αρμένικα, θέλω να δηλώσω την αγάπη μου για το ντονέρ, και μάλιστα πιο πολύ των Κούρδων, με τις σάλτσες τους. Αυτό δυστυχώς το βρίσκεις μόνο Αθήνα εν Ελλάδι. Το τιμούσα όταν ζούσα στην Αγγλία.
-
Λαθη των φιλων Θεσσαλονικιων:
- Σουβλακι λεγεται. Με το καλαμακι πινεις το φραπε. ΛΑΘΟΣ. Λεγεται και καλαμακι γιατι το υλικο πανω στο οποιο καρφωνεις τα κρεατα ειναι απο καλαμια. Εξαλλου το οτι ονομαζουμε ενα πραγμα με ενα ονομα (πχ αυτο που ρουφας τον φραπε) δε σημαινει οτι απαγορευεται να ονομασουμε με την ιδια λεξη και ενα αλλο (πχ αυτο που καρφωνεις κομματια κρεατος σε ξυλακι και τα ψηνεις). Ας πουμε ασφαλεια ειναι αυτο που πεφτει στον ηλεκτρικο πινακα οταν γινει βραχυκυκλωμα αλλα ασφαλεια ειναι και το συμβολαιο που σου κανει η ασφαλιστικη για το αμαξι σου, ασφαλεια ειναι και αυτο που κατεβαζεις στην πορτα του αυτοκινητου για να μην ανοιγει, ασφαλεια ειναι και υπηρεσια της ελληνικης αστυνομιας, ασφαλεια ειναι και αυτο που ανοιγαμε στο G3 πριν πατησουμε τη σκανδαλη στο πεδιο βολης.
- Δε λεγεται σουβλατζιδικο, λεγεται γυραδικο. ΛΑΘΟΣ. Γυραδικο θα λεγοταν αν πουλαγε μονο γυρο η πηγαινες εκει και εκανες γυρω γυρω. Αφου ο ορος 'σουβλακια' ειναι πιο γενικος απο τον ορο 'γυρος'και εμφανιστηκε παλαιοτερα με αποτελεσμα να επικρατησει στην καθομιλουμενη, το μαγαζι που πουλαει ολα αυτα λεγεται σουβλατζιδικο και οχι γυραδικο.
- Ολα τα τυλιχτα λεγονται σαντουιτς ασχετως αν ειναι με ψωμι, πιτα, αραβικη κλπ. ΛΑΘΟΣ. Σαντουιτς ειναι ενα γρηγορο γευμα που αποτελειται απο δυο μερη ΨΩΜΙΟΥ αναμεσα στα οποια βαζουμε γεμιση απο τυρι, κρεας η λαχανικα. Δεν το λενε οι Αθηναιοι, το λεει αυτος που το ανακαλυψε, ο Αγγλος Λορδος Σαντουιτς ο οποιος ως χαρτομουτρο που ηταν δεν ελεγε να σηκωθει απο το τραπεζι της χαρτοπαιξιας και γι'αυτο διεταζε τον υπηρετη του να του φερει κρεας αναμεσα σε 2 φετες ψωμι για να το τρωει χωρις να λερωνεται. Οι πιτες, οι ζυμες, οι ριζογκοφρετες κι εγω δεν ξερω τι αλλο δεν ειναι σαντουιτς.
- Δεν γνωριζω τι θα πει αράβικη. Οπως δεν γνωριζω τι θα πει ο Λωρενς της Αράβιας. Οπως δεν γνωριζω τι θα πει στρόγγυλο. Το εργο λεγεται Λωρενς της Αραβίας, το σχημα χωρις γωνιες λεγεται στρογγυλό και η πιτα που φτιαχνουν οι αραβες λεγεται αραβική και οποιος τρωει το σουβλακι του με αραβική πιτα θα πρεπει να χανει το δικαιωμα ψηφου.
- Ολες οι σαλατες λεγονται αλοιφες γιατι τις αλειφεις στο ψωμι. ΛΑΘΟΣ. Λεγονται σαλατες γιατι εχουν αναμικτα υλικα και παιζουν το ρολο ορεκτικου η συνοδευτικου. Πχ ταραμοσαλατα, μελιτζανοσαλατα, πατατοσαλατα, ρωσικη σαλατα, τυροσαλατα, κλπ. Αυτα μπαινουν σε μικρο πιατο και τα παραγγελνουμε για τη μεση οταν παμε σε ταβερνα και δεν τα αλειφουμε πουθενα. Αλοιφες λεμε συνηθως αυτα τα προιοντα που αλειφουμε το σωμα μας για θεραπευτικους λογους πχ Nivea, Voltaren, Fenistil, κλπ τα οποια οταν τα συγχεεις με φαγητα σου δημιουργειται μια αισθηση αναγουλας. Πχ αν ο σουβλατζης σε ρωτησει τι αλοιφη να βαλει στο σουβλακι σου, του λες αστο μεγαλε, παω να φαω καμια πιτσα γιατι σιχαθηκα.
- Ολα τα κιτρινα τυρια λεγονται κασερια. ΛΑΘΟΣ. Μονο τα κασερια λεγονται κασερια. Τα γκουντα λεγονται γκουντα, τα ενταμ λεγονται ενταμ και τα τσενταρ λεγονται τσενταρ. Δηλαδη πως θα παρεις σοβαρα εναν ανθρωπο που σου λεει 'Φτιαξε μου ενα σαντουιτς. Απο αλλαντικα βαλε μου γαλοπουλα κι απο κασερια μιλνερ.'
- Τα τυλιχτα δε λεγονται σουβλακια, λεγονται πιτογυρα. ΛΑΘΟΣ. Ουτε σουβλακια που τα λενε οι Αθηναιοι ειναι σωστο, ουτε και πιτογυρα που τα λενε οι Θεσσαλονικεις ειναι σωστο (καλα για το πιτογυρο σαντουιτς δε σχολιαζω καν). Γιατι εγω ας πουμε προτιμω πιτα με καλαμακι χοιρινο, ντοματα, κρεμμυδι, τζατζικι, μουσταρδα. Ειναι πιτογυρο αυτο; Ο πιο σωστος ορος ειναι τυλιχτο αλλα δυστυχως δεν εχει επικρατησει.
8 ) Εσεις οι Αθηναιοι δεν ξερετε να τρωτε. Δεν εχετε παπρικες, κηπουρου, ουγγαρεζες, τυροκαυτερες, αγγουρομαγιονεζες στα πιτογυρα σας. ΛΑΘΟΣ. Καταρχην τι εστι αγγουρομαγιονεζα; Ποιος χαβαλες πηγε και ενωσε αγγουρι με μαγιονεζα; Και αστον αυτον. Ποιος χαβαλες παει και βαζει στο ιεροτερο ελληνικο εδεσμα, το ΣΟΥΒΛΑΚΙ αγγουρομαγιονεζα; Θα τρελαθω. Το σουβλακι το παραδοσιακο, το αντρικο, το προστυχο, αυτουνου που ξερει και τρωει, του αντρα του μπρουκλη και ντελικανη μπορει να εχει μεσα τα εξης υλικα: απαραιτητα κρεας, ντοματα, κρεμμυδι και τζατζικι η γιαουρτι και προαιρετικα μουσταρδα και κοκκινο πιπερι. ΤΕΛΟΣ. Ουτε καν πατατες που αρχισαν να βαζουν στα μεσα της δεκαετιας του 90 οι σουβλατζηδες για να τα παραγεμιζουν με φτηνο υλικο αντι για κρεας. Καλα για κετσαπ, ουγγαρεζες και αγγουρομαγιονεζες δεν συζηταω καν. Εκει τον πιανεις τον αλλον φιλικα απο τον ωμο, τον βγαζεις ευγενικα απο τον ιερο χωρο του σουβλατζιδικου, του λες αστο αγορι μου αντε στα Μακ Ντοναλτς να φας και τον διαγραφεις απο τους εκλογικους καταλογους.
ΥΓ: το μονο που δινω στους φιλους θεσσαλονικεις ειναι η ποσοτητα, εκει δεν μπορω να πω τιποτα γιατι 1 σουβλακι θεσσαλονικης ειναι οσο 2 αθηναικα
-
Ωραίοι οι παίκτες !
Και τις προάλλες κάποιος έκραζε που βάζουμε που και που κανα κοψίδι !!
Αμάξι και μάσα πάνε μαζί [emoji1303]
Συνταγές και Φαγάδικα (τέως «Τα καύσιμα του οδηγού»)