-
Ωραία επιχειρήματα, ποιοτικά.
Ισχυρίζεσαι ότι τα ζώα ζουν με το ένστικτο με βάση το dna.
Ωραία ας το δεχτούμε για να συνεχίσει η κουβέντα αν και δεν ισχύει και θα το αναλύσω πιο κάτω.
Πως ξέρουμε λοιπον ότι εμεις είμαστε ελεύθεροι και κάνουμε ελεύθερες επιλογές; Εάν για παράδειγμα δεν έχουμε ικανοποιήσει την ανάγκη των ενστίκτων μας πόσο ελεύθεροι είμαστε;
Εάν δεν ικανοποιήσουμε το αίσθημα της πείνας και το ένστικτο της επιβίωσης υπάρχει περίπτωση να κάνουμε επιλογές που δεν καθοδηγούνται από το ένστικτο αυτο;
Εάν δεν ικανοποιήσουμε το ενστίκτο του ερωτικού συντρόφου/αναπαραγωγής υπάρχει περίπτωση να κάνουμε επιλογές που δεν καθοδηγούνται από το ενστικο αυτό;
Μήπως η ελευθερία μας εμφανίζεται μόνο όταν ικανοποιήσουμε τα ένστικτα μας;Άρα, αν οι κοινωνίες που έχουμε φτιάξει σχεδιάστηκαν εξ αρχης για να μας διευκολύνουν καθημερινά να ικανοποιούμε κάποιες από τις ανάγκες και ένστικτα μας, πως μπορούμε να πούμε ότι νιώθουμε ελεύθεροι;
Άρα, αν είχαμε μικρότερη ευφια μήπως θα ήταν πιο δύσκολο να ικανοποιήσουμε τα ένστικα αυτά;
Άρα, μήπως νιώθουμε ελεύθεροι στις επιλογές μας εξαιτίας της ευκολίας ικανοποίησης των ενστίκτων μας;
Άρα τα ζωα όταν ικανοποιούν τα ένστικτα τους, τι είναι; Μήπως ελεύθερα;
-
@lap said in Ειμαι σκυλος στην Ελλαδα:
Ωραία επιχειρήματα, ποιοτικά.
Ισχυρίζεσαι ότι τα ζώα ζουν με το ένστικτο.
Ωραία ας το δεχτούμε για να συνεχίσει η κουβέντα αν και δεν ισχύει και θα το αναλύσω πιο κάτω.
Πως ξέρουμε λοιπον ότι εμεις είμαστε ελεύθεροι; Εάν για παράδειγμα δεν έχουμε ικανοποιήσει την ανάγκη των ενστίκτων μας πόσο ελεύθεροι είμαστε;
Εάν δεν ικανοποιήσουμε το αίσθημα της πείνας και το ένστικτο της επιβίωσης υπάρχει περίπτωση να κάνουμε επιλογές που δεν καθοδηγούνται από το ένστικτο αυτο;
Εάν δεν ικανοποιήσουμε το ενστίκτου του ερωτικού συντρόφου/αναπαραγωγής υπάρχει περίπτωση να κάνουμε επιλογές που δεν καθοδηγούνται από το ενστικο αυτό;
Μήπως η ελευθερία μας πηγάζει μόνο όταν ικανοποιήσουμε αυτά τα ένστικτα;Άρα, αν η ευφυία μας και οι θεσμοί των κοινωνιών που έχουμε φτιαξει είναι σε θέση να μας διευκολύνουν καθημερινά να ικανοποιούμε κάποιες από τις ανάγκες αυτές;
Άρα, αν είχαμε μικρότερη ευφια μήπως θα ήταν πιο δύσκολο να ικανοποιήσουμε τα ένστικα αυτά;
Άρα, μήπως νιώθουμε ελεύθεροι στις επιλογές μας εξαιτίας της ευκολίας ικανοποίησης των ενστίκτων μας;
Άρα, μήπως είμαστε ελεύθεροι εξαιτίας της ικανοποίησης των ενστίκτων μας;
Άρα τα ζωα όταν ικανοποιούν τα ένστικτα τους, τι είναι; Μήπως ελεύθερα;Μήπως έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία γύρω από την ικανοποίηση των ενστίκτων μας;
Να ρωτήσω τότε, πόσο ελεύθεροι είμαστε να κάνουμε ότι θέλουμε;
Μήπως ακολουθούμε κανόνες της κοινωνίας μας;Υπάρχει επιχείρημα επ' αυτού. Ήδη από την αρχαία Ελλάδα υπάρχουν αναφορές ως προς το ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι κυρίαρχος του εαυτού του ώστε να μην άγεται και φέρεται από τις ορμέμφυτες τάσεις του. (Το νικάν εαυτόν πασών νικών πρώτη και αρίστη). Φυσικά, πάντα παραμένει άνθρωπος. Έχει ένα σώμα να ταΐσει και να ζεστάνει. Αλλά αυτό δεν είναι υποδούλωση σε ένστικτα. Είναι απλά μια φυσική ανάγκη.
Η Δύση κατά την μοντέρνα εποχή προήγαγε αυτό το μοντέλο του ανθρώπου-ζώου που αναφέρεις ως αποτέλεσμα ενός αδηφάγου θηλαστικού το οποίο κάνει την ιδιοτέλεια αυτοσκοπό, παραδίνεται στα ένστικτά του και καταλήγει να γίνεται χειρότερο από τα ζώα. Αυτό το μοντέλο (το οποίο η Δύση θεώρησε και υπεράνθρωπο) θα συμφωνήσω ότι θυμίζει τα χειρότερα είδη ζώων.
Πολλοί άνθρωποι έχουν παραπλανηθεί θεωρώντας ότι θα κατακτήσουν την ευτυχία σε κάτι τέτοιο. Δεν την κατέκτησαν. Η θεώρηση αυτή εμφανίζει πλέον κάποια σημάδια παρακμής, αλλά μέχρι να γίνει ευρέως αποδεκτό ότι είναι αδιέξοδη νομίζω ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα, ή πολλές ιστορικές σφαλιάρες.Άλλο όμως το ότι ένας άνθρωπος μπορεί να καταντήσει χειρότερος κι από ζώο, κι άλλο το ότι η ανθρώπινη φύση είναι ίδια με αυτήν του ζώου.
-
Ωραία άλλο επιχείρημα....
Δεν είπα ότι η ανθρώπινη φύση είναι ίδια με την φύση καθε ζώου ξεχωριστά. Είπα ότι ο άνθρωπος είναι ένα απλό κοινό ζώο (και ζωον όταν κάνει φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας) με πολύ υψηλή νοημοσύνη, συγκριτικά με τα άλλα ζώα, λόγω φυσιολογίας του εγκεφάλου του.
Τα χαρακτηριστικά που εντοπίζουμε ως ανώτερα σε εμάς είναι απότοκα του ανεπτυγμένου εγκεφάλου μας.
Εσύ ισχυρίζεσαι ότι λόγω αυτών εμείς δεν είμαστε ζώα σαν όλα τα αλλα. Είμαστε κάτι αλλο. Είμαστε άνθρωποι. Σωστά;
Άρα, αν ένας άνθρωπος γεννηθεί με μειωμένη ευφυία γίνεται ζώο; Χάνει την ιδιότητα του ανθρώπου;
-
Ωραία άλλο επιχείρημα....
Δεν είπα ότι η ανθρώπινη φύση είναι ίδια με την φύση καθε ζώου ξεχωριστά. Είπα ότι ο άνθρωπος είναι ένα απλό κοινό ζώο (και ζωον όταν κάνει φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας) με πολύ υψηλή νοημοσύνη, συγκριτικά με τα άλλα ζώα, λόγω φυσιολογίας του εγκεφάλου του.
Τα χαρακτηριστικά που εντοπίζουμε ως ανώτερα σε εμάς είναι απότοκα του ανεπτυγμένου εγκεφάλου μας.
Εσύ ισχυρίζεσαι ότι λόγω αυτών εμείς δεν είμαστε ζώα σαν όλα τα αλλα. Είμαστε κάτι αλλο. Είμαστε άνθρωποι. Σωστά;
Άρα, αν ένας άνθρωπος γεννηθεί με μειωμένη ευφυία γίνεται ζώο;
Όχι, θεωρώ ότι το αυτεξούσιο είναι που μας προσδιορίζει. Και είναι ανώτερο της ευφυίας.
Και μάλιστα, συνεχίζοντας αυτό που έγραψα παραπάνω, πιστεύω ότι ο άνθρωπος που είναι κυρίαρχος των ενστίκτων του, είναι ο πραγματικά ανώτερος, ανεξάρτητα απ' το αν είναι ή όχι έξυπνος. Η καθημερινή ζωή μας έχει δείξει ότι το πόσο θα τα καταφέρει κάποιος σε αυτόν τον τομέα δεν σχετίζεται με την ευφυία. -
Μια πολική αρκούδα που ζει μόνη της ελεύθερη στους πάγους ειναι αυτεξουσια;
Για πάνε να ετεροξουσιάσεις μια πολική αρκούδα..... Θα έχει πολύ πλάκα!!!
Η επιλογή ενός φίλου ή συντρόφου είναι δείγμα αυτεξουσιου;
Ενας άνθρωπος που παρουσιάζει πνευματική αναπηρία και δεν είναι αυτεξουσιος. Δεν μπορεί να κάνει λογικές επιλογές και να τις ακολουθήσει. Χάνει την ιδιότητα του ανθρώπου;
-
Μια πολική αρκούδα που ζει μόνη της ελεύθερη στους πάγους ειναι αυτεξουσια;
Για πάνε να ετεροξουσιάσεις μια πολική αρκούδα..... Θα έχει πολύ πλάκα!!!
Το αυτεξούσιό της το έχει χάσει από το γεγονός ότι δεν ψάχνει τίποτα περισσότερο από το φαγητό και το ζευγάρωμα. Κάνει αυτό που κάνουν όλες οι άλλες πολικές αρκούδες. Και το γεγονός ότι είναι τόσο προβλέψιμη η ζωή της, δείχνει ότι δεν αποφασίζει η ίδια για την ζωή της, δεν έχει κανέναν προβληματισμό και κανένα όραμα. Απλά είναι επιθετική και άγρια ως συνέπεια του όγκου και του διαιτολογίου της. Πάλι, δεν το αποφασίζει η ίδια. Έτσι έχει φτιαχτεί.
-
@alexandros-s said in Ειμαι σκυλος στην Ελλαδα:
δεν έχει κανέναν προβληματισμό και κανένα όραμα
1 Πως το ξέρουμε εμείς ότι δεν έχει προβληματισμούς, οι οποίοι προβληματισμοί σχηματίζονται με βάση την καθημερινότητα της; Όπως και οι δικοι μας σχηματίζονται με βάση την δική μας πραγματικότητα και όχι ας πούμε ενός μυρμηγκιού.
Πως ξέρουμε ότι δεν βρίσκεται στα πρώτα στάδια προβληματισμού όπως αυτά των πρώτων ανθρώπων; Ίσως σε 300.000 έτη ανακαλύψει κάτι και τώρα είναι σε αρχικό στάδιο.2 Ένα χαρακτηριστικού πάραδειγμα ζώων με λίγο πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο από άλλα ζώα. Οι ελέφαντες αλλά και οι γορίλες το ήξερες ότι κάνουν τελετές στους νεκρούς τους; Όταν πεθαίνει ένας γορίλας κάνουν κάτι σαν τελετή γύρω από αυτόν και τον θρηνούν. Το ίδιο και οι ελέφαντες!!!
Οι γορίλες έχουν κάτι σαν τελετή ενηλικίωσης για τα ενήλικα αρσενικά. Το ηεξρες αυτό;
Αυτό δεν είναι σημάδι μιας κοινωνίας με κανόνες και έθιμα;
Τι μας θυμίζει αυτό;
-
@alexandros-s said in Ειμαι σκυλος στην Ελλαδα:
δεν έχει κανέναν προβληματισμό και κανένα όραμα
1 Πως το ξέρουμε εμείς ότι δεν έχει προβληματισμούς, οι οποίοι προβληματισμοί σχηματίζονται με βάση την καθημερινότητα της; Όπως και οι δικές μας σχηματίζονται με βάση την δική μας πραγματικότητα και όχι ας πούμε ενός μυρμηγκιού
2 Ένα χαρακτηριστικού πάραδειγμα ζώων με λίγο πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο από άλλα ζώα. Οι ελέφαντες αλλά και οι γορίλες. Το ξέρεις ότι κάνουν τελετές στους νεκρούς τους; Όταν πεθαίνει ένας γορίλας κάνουν ειδικές τελετές γύρω από αυτόν και τον τιμούν. Τι μας θυμίζει αυτό;
Το ίδιο και οι ελέφαντες!!!
-
Αν είχε προβληματισμούς θα παρατηρούσαμε μια διαφοροποίηση στην ζωή τους, και από μονάδα και μονάδα αλλά και από γενιά σε γενιά. Τέτοια διαφοροποίηση δεν είδαμε.
-
Για τους γορίλες δεν το ήξερα. Για τους ελέφαντες ήξερα. Το όποιο μοιρολόι κάνουν, αποτελεί ένδειξη ενός συναισθηματικού δεσμού (ο οποίος εννοείται ότι υπάρχει) αλλά δε θα το αποκαλούσα και τελετή.
Εγώ δεν είμαι κατά του σεβασμού προς την φύση. Οφείλουμε να σεβόμαστε τα ζωντανά. Όμως στον άνθρωπο οφείλουμε κάτι περισσότερο από σεβασμό γιατί κι εμείς άνθρωποι είμαστε.
Εδώ επίτρεψέ μου να κάνω μια παρατήρηση, και μην την θεωρήσεις αποτέλεσμα μικρόψυχου τοπικισμού. Όσο πολυπληθέστερος είναι ο τόπος διαμονής ενός ανθρώπου, τόσο πιο πεσιμιστική είναι η θεώρησή του για τους ανθρώπους. Εικάζω (δεν ξέρω) ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με τόσους ανθρώπους τριγύρω, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου να ασχοληθεί κάποιος με την προσωπικότητά εκάστου. Μοιάζουν οι άνθρωποι σα μπαρμπαδέλια που μετακινούνται συνέχεια. Χάνεται η αίσθηση της κοινωνίας και της επικοινωνίας. Το θεωρώ λογικό να συμβεί. Απλά μου φαίνεται αφύσικο πράγμα. -
-
Είχα δει ένα ντοκιμαντέρ αλλά έκτοτε δεν το έχω ξανά δει, παίζει να το είδα στην ερτ3. Το ψάχνω χρόνια στο YouTube.
Οι γορίλες ή χιμπατζήδες, δεν θυμάμαι καλά, κάθε πρωί, την ίδια ώρα κοιτούν τον ήλιο όλοι μαζί πριν κάνουν οτιδήποτε και κάθονται ακίνητοι για λίγα λεπτά μασουλοντας παραισθησιογόνα φύλλα. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία ο καθένας φεύγει και κάνει τις δουλειές του.
Τα θηλυκά διδάσκουν στα μικρά πως να χειρίζονται κλαδιά και πέτρες και να τις σπάνε. Μάλιστα έδιναν σφαλιάρες στα μικρά όταν έκαναν λάθος.Χαχαχα
Όλα αυτά χωρίς να τους τα διδάξει κανένας άνθρωπος.
Δηλαδή αναπτύσουν μια αίσθηση του Θείου, μια αίσθηση του ανώτερου όντος. Ίσως του ήλιου που τους δίνει φως και ζεστή; Ποιος ξέρει τι σκέφτονται όταν το κάνουν;
Τι θέλω να πω, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ απλά εμείς προηγουμαστε στο ίδιο μονοπάτι που αργά ή γρήγορα θα φτάσουν και άλλα ζώα εκτός από εμάς.
Η διαδικασία αυτή όμως είναι διαφορετική για τον καθένα για χψ λόγους.
Άλλωστε και εμείς ως άνθρωποι είμαστε οι τελευταίοι του είδους μας. Το ηεξρες ότι υπήρχαν πολλά είδη ανθρωποειδων ως ζώα; Απλά εξαφανίστηκαν λόγω χμαηλοτερης νοημοσύνης και ικανότητας προσαρμογής.
Όσον αφορά τον τρόπο ζωής συμφωνώ. Τρέχουμε σαν υπνωτισμενοι για να επιβιώσουμε στην κοινωνία μας. Δεν έχουμε χρόνο να έρθουμε σε επαφή με τη φύση .
-
Αυτό που θα έπρεπε να τραγουδάνε οι σκύλοι, οι γάτες, γενικώς όλα τα "κατοικίδια" του κόσμου, και όλα τα ζώα είτε άγρια, είτε ήμερα, είναι το τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που λέει: "Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για 'μενα χωρίς εμένα"
#filozwoitoukwlou
-
Εδώ χιμπατζήδες να θρηνούν έναν νεκρό χιμπατζή κάνοντας κάτι σαν κοινωνική εκδήλωση, ιατρική εξέταση ή κηδεία.
-
@alexandros-s
Εδώ ένα πείραμα.Ένας γορίλας από μικρό εκπαιδεύτηκε από τους ανθρώπους. Έμαθε να επικοινωνεί με νοηματική γλώσσα και να εκφράζεται κανονικά και μάλιστα να αντιλαμβάνεται και να εκφράζει ερωτήματα του τι γίνεται μετά τον θάνατο. Του τι είναι αυτό και αν είναι άνθρωπος ή όχι;
Δηλαδή το θέμα που συζητούμε και εμείς, του τι εστί άνθρωπος και ζωο, απασχολεί και άλλα ζώα εκτός από εμάς.
Ο ίδιο ο γοριλας είχε ζώο, δηλαδη κατοικίδιο....ένα γατάκι!
Δες το ντοκυμαντέρ και θα πάθεις πλάκα..
Εδώ ένα δείγμα
-
-
Πολύ ωραία όλα αυτά lap απλά δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου ως φίλο με οποιοδήποτε από αυτά τα ζώα. Εγώ θέλω πχ να συζητώ με τους ανθρώπους γύρω μου, Με τους γορίλες δε θα μπορούσα. Άσε που θα με έδερναν κι όλας.
-
Καποτε με ειχε δαγκωσει σκυλος. Αυτο δε με εμποδισε να νιωθω για τα σκυλια συμπαθεια. Πως θα μπορουσα αλλωστε με τοσα που ειχα απο παιδι.
Να προσθεσω πως μεγαλυτερο δαγκωμα εχω δεχτει απο ανθρωπο παρα απο οποιοδηποτε αλλο ζωντανο.
Βεβαια τα 2 γεγονοτα μου δειξαν πως πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι τοσο με τα σκυλια οσο και με αλλα ζωα. -
Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου λέει.
Δεν ήξερα ότι τους καλύτερους φίλους μας του κλείνουμε μέσα σε ένα σπίτι ή ένα μπαλκόνι ή μια ταράτσα ή ένα κήπο και τους περιφέρουμε δεξιά κι αριστερά με ένα λουράκι.
Πόσο εγωιστικό.
Αύριο θα πάω σε ένα pet shop θα αγοράσω ένα λουράκι και μετά θα πάρω τηλέφωνο τον κολλητό μου και θα του πω: " Έλα ρε φίλε, σου πήρα ένα δωράκι ρε συ". -
@realzeus said in Ειμαι σκυλος στην Ελλαδα:
Σου γάβγισε ένα σκυλί και φοβήθηκες, ολοκληρος άντρας, 80-100 κιλά;
Έλεος δηλαδή. Τι ρατσισμός είναι αυτός;
Δηλαδή οι υπέρβαροι δεν πρέπει να φοβούνται;
Μήπως ούτε να κλαίνε;Γέμισε αντρούκλες η Ελλάδα.
-
εγω ξερω οτι ο #ptna_ola ξανανοιξε ενα θεμα #ptna_ola και καταφερε να τα κανει #ptna_ola
γεια σας ρε δυ με χρονο καμποσο να σπαταλας.... -
Η συμμετοχή τετράποδων στο θρεντ απαγορεύεται λόγω προφανούς μεροληψίας συνεπεία σύγκρουσης συμφερόντων.
-
@argyn said in Ειμαι σκυλος στην Ελλαδα:
Η συμμετοχή τετράποδων στο θρεντ απαγορεύεται λόγω προφανούς μεροληψίας συνεπεία σύγκρουσης συμφερόντων.
μπα.... με τους σκυλοι τρωγωμαστε, ανταγωνιστικοι βλεπεις.
οι αλλοι ομως τρωγωνται μαζι μας. ινα αποκτησουν ειναι και γιγνεσθαι.#kato_oi_dogs
#ptna_ola
#not
Ειμαι σκυλος στην Ελλαδα