-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
!Ειδικά στο Παρίσι,...Και την άλλη,όταν απο το παράθυρο του ξενοδοχείου μου είδα Μερσεντές να παρκάρει σε χώρο που χώραγε Passat....με την μέθοδο του 'σπρώξε-σπρώξε-θα-χωρέσεις'!!!Είναι γνωστό ότι στην Γαλλία παρκάρουν με τη μέθοδο των προφυλακτήρων. Δυστυχώς κάποιοι που δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω, αντιγράφουν αυτή τη μέθοδο και εδώ στην Ελλάδα...
Για την Αμερική που έγραψες, εκεί είναι εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Οι δρόμοι είναι 2πλάσιοι (ίσως και 3πλάσιοι πολλές φορές) από τους δικούς μας. Εκεί δεν ξέρουν τι πάει να πει παρκάρισμα. Όλοι με τη μούρη το βάζουν.
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
!Ειδικά στο Παρίσι,...Και την άλλη,όταν απο το παράθυρο του ξενοδοχείου μου είδα Μερσεντές να παρκάρει σε χώρο που χώραγε Passat....με την μέθοδο του 'σπρώξε-σπρώξε-θα-χωρέσεις'!!!
Είναι γνωστό ότι στην Γαλλία παρκάρουν με τη μέθοδο των προφυλακτήρων. Δυστυχώς κάποιοι που δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω, αντιγράφουν αυτή τη μέθοδο και εδώ στην Ελλάδα...
Eγώ πάντως όχι γιατί το Mondeo του πατέρα μου που χρησιμοποιώ έχει κοτσαδόρο πίσω και αν πάω να παρκάρω έτσι όλο και κάποιο προφυλακτήρα θα κατεβάσω που θα πει από 100Ε+ πάνω και μετά πως το λένε στο μπαμπά:::::
-
Ο χρήστης k έγραψε:
!Ειδικά στο Παρίσι,...Και την άλλη,όταν απο το παράθυρο του ξενοδοχείου μου είδα Μερσεντές να παρκάρει σε χώρο που χώραγε Passat....με την μέθοδο του 'σπρώξε-σπρώξε-θα-χωρέσεις'!!!
Είναι γνωστό ότι στην Γαλλία παρκάρουν με τη μέθοδο των προφυλακτήρων. Δυστυχώς κάποιοι που δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω, αντιγράφουν αυτή τη μέθοδο και εδώ στην Ελλάδα...
Eγώ πάντως όχι γιατί το Mondeo του πατέρα μου που χρησιμοποιώ έχει κοτσαδόρο πίσω και αν πάω να παρκάρω έτσι όλο και κάποιο προφυλακτήρα θα κατεβάσω που θα πει από 100Ε+ πάνω και μετά πως το λένε στο μπαμπά:::::
Μόνο 100..? βάλε βάλε ...στο Saxo VTS μου έχει
-
Φίλε Γιώργο το να χρησιμοποιείς τα πίσω φώτα ομίχλης σε δρόμους με συνεχείς στροφές δεν αποτελεί δική μου άποψη.
Το έχω διαβάσει σε βιβλίο τεχνικής οδήγησης, δεν θυμάμαι ποιο όμως, θα το ψάξω.
Από ότι θυμάμαι, ο συγγραφέας αναφέρει πως, τα έχεις σε λειτουργία μέχρι να αντιληφθείς ότι έχεις αυτοκίνητο από πίσω. -
Αν είναι να τα κλείνεις όταν αντιληφθείς αυτοκίνητο πίσω σου τότε ok! Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα μπροστινά ομίχλης ή ακόμα σε ειδικές συνθήκες (όσοι οδηγούν βράδυ σε τέτοιους δρόμους καταλαβαίνουν) και με τους προβολείς. Κανένα πρόβλημα αρκεί βέβαια να είσαι 100% συνεπής στην υποχρέωση να τα σβήσεις. Και είναι αλήθεια ότι μερικοί ξεχνιούνται.
Αν μπορείς θα ήθελα να βρεις και την πηγή που το διάβασες.
Εννοείται ότι δεν υπάρχει καμία δόση αμφισβήτησης!!! Απλό προσωπικό ενδιαφέρον. -
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Είναι γνωστό ότι στην Γαλλία παρκάρουν με τη μέθοδο των προφυλακτήρων. Δυστυχώς κάποιοι που δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω, αντιγράφουν αυτή τη μέθοδο και εδώ στην Ελλάδα...H γαλλική μέθοδος είναι διαφορετική από την ελληνική. Εδώ κάνεις πίσω μέχρι να ακούσεις το 'μπαμ'. Εκεί κάνεις πίσω και σπρώχνεις κανονικά το αυτοκίνητο μέχρι να φύγει από τη θέση του για να χωρέσεις.
Μιας γνωστής μου στο Παρίσι της πήρε το αυτοκίνητο ο γερανός γιατί λέει είχε παρκάρει μπροστά σε είσοδο πάρκινγκ! Πήρε να παραλάβει το αυτοκίνητο και τι να δει; Ο μπροστινός για να παρκάρει αυτός την είχε σπρώξει τόσο ώστε να τσουλήσει ως την πόρτα του πάρκινγκ και να παρκάρει αυτός στη θέση της, ξηλώνοντας και τον προφυλακτήρα της στη διαδικασία. -
Σχετικά με τα φώτα ομίχλης, νομίζω η νομοθεσία απαγορεύει γενικώς τη χρήση τους.. Ή μπορεί να την επιτρέπει μόνο σε δύσκολες συνθήκες (ομίχλη, δυνατή βροχή, κλπ).
Βαγγέλης.
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
Σχετικά με τα φώτα ομίχλης, νομίζω η νομοθεσία απαγορεύει γενικώς τη χρήση τους.. Ή μπορεί να την επιτρέπει μόνο σε δύσκολες συνθήκες (ομίχλη, δυνατή βροχή, κλπ).Επιτρέπεται η χρήση τους σε μη κατοικημένες περιοχές, όπως δηλαδή και των προβολέων. Τυπικά δηλαδή είναι απολύτως νόμιμο να τους έχεις αναμμένους στην εθνική οδό ακόμα και αν δεν έχει ομίχλη.
Ίσως δεν έπρεπε να το αποκαλύψω αυτό...
-
Ωχ... Μην τα γράφεις αυτά φίλε Kyan
Τυπικά επιτρέπεται εκτός κατοικημένων περιοχών και η χρήση προβολέων αλλά αναφέρεται πουθενά ότι πρέπει να σβήνουν όταν έρχεται αντιθέτως κινούμενο όχημα ή όταν βρισκόμαστε πίσω από αλλο όχημα κινούμενο στην πορεία μας; Αν όχι παράληψη... Αν ναι, μήπως το ίδιο ισχύει και για τα προβολάκια ομίχλης εκτός από συνθήκες ομίχλης; -
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
...έχει την ίδια κινητική ενέργεια με ένα Σεϊτσέντο που πηγαίνει με 260χμ/ώρα. -
Ποιός ο λόγος να έχουμε αναμμένο πίσω φως ομίχλης όταν δεν έχει ομίχλη?
-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Ποιός ο λόγος να έχουμε αναμμένο πίσω φως ομίχλης όταν δεν έχει ομίχλη?ο ίδιος λόγος που έχουμε και τους μπροστα αναμενους.Για να στραβώνουμε τους άλλους.
Μερικόι υποστηρίζουν οτι έχουν καλύτερη ορατότητα σε σκοτεινούς δρόμους όταν έχουν αναμένα τα μπρος φωτα ομίχλης.
Κάτι τέτοιο όμως δεν υσχύει.Το αντίθετο μάλιστα!!!
Επειδή τα φώτα αυτά φωτίζουν δυνατά και χαμηλά το δρόμο μπροστά μας και έχουν μικρή εμβέλεια,το μάτι προσαρμόζεται ασυναίσθητα σε αυτήν την υπερφωτισμένη, κοντινή όμως περιοχή του δρόμου και αγνοεί μερικές 'πληροφορίες' που έχονται απο τις μακρινές περιοχές του δρόμου που φωτίζουν τα φώτα πορείας. Και αυτό είναι βέβαια επικίνδυνο. -
Η μόνη περίπτωση που ανάβω τα δικά μου τα ομίχλης είναι σε στενούς δρόμους με πολλές στροφές, για να βλέπω τις άκρες του δρόμου κοντά στο αυτοκίνητο. Για να πω την αλήθεια, δεν βλέπω καμιά ιδιαίτερη χρησιμότητα κατά τα άλλα.. και στην ομίχλη όσες φορές τα έχω ανάψει, δεν έχουν κάνει και τίποτα ιδιαίτερο..
Βαγγέλης.
-
Η μόνη περίπτωση που ανάβω τα δικά μου τα ομίχλης είναι σε στενούς δρόμους με πολλές στροφές, για να βλέπω τις άκρες του δρόμου κοντά στο αυτοκίνητο. Για να πω την αλήθεια, δεν βλέπω καμιά ιδιαίτερη χρησιμότητα κατά τα άλλα.. και στην ομίχλη όσες φορές τα έχω ανάψει, δεν έχουν κάνει και τίποτα ιδιαίτερο..Βαγγέλης.
Είσαι σίγουρος ότι τά έχεις ρυθμίσει σωστά;
Η δέσμη τών προβολέων ομίχλης,πρέπει νά περνάει όσο τό δυνατόν πιό κοντά στό έδαφος γιά νά κάνει δουλειά.Αυτό οφείλετε στό γεγονός ότι ώς συνήθως η ομίχλη δέν έρχεται σέ επαφή μέ τό δρόμο,άρα υπάρχουν κάποια εκατοστά (νομίζω 10-15) καθαρά.Εκεί μέσα πρέπει νά περάσει η δέσμη γιά νά αποδώσουν αυτά πού υπόσχονται. -
Θα διαφωνίσω φίλε ClioDriver. Κατ' αρχήν όταν μιλάμε για ομίχλη δεν εννοούμε την... υγρασία αλλά τις πραγματικά άσχημες συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας! Για παράδειγμα έχει χρειαστεί στην Κατάρα να βγει κάποιος έξω και να πηγαίνει περπατώντας και μια σειρά αυτοκινήτων να ακολουθεί, όντας αδύνατο να πάνε πιο γρήγορα. Την έχω κάνει και εγώ αυτή τη δουλειά. Τραβηγμένο; Για την Κατάρα όχι. Η χρησιμότητα των πίσω ομίχλης λοιπόν εκεί είναι δεδομένη επειδή διαφορετικά κινδυνεύεις από τον πίσω σου. Για να σε βοηθούν τώρα τα μπροστινά προβολάκια, θα πρέπει ο δρόμος να έχει πολύ καλή και έντονη διαγράμιση ώστε αυτά που φωτίζουν χαμηλά να σου την τονίζουν. Τώρα εάν οι παραπάνω συνθήκες συνδυάζονται και με χιόνια (μιλάμε πάντα για την Κατάρα) τότε ή γυρνάς πίσω ή ακολουθείς τα κολωνάκια ύψους 2 μέτρων που ορίζουν τις άκρες του δρόμου. Εκεί δε σε βοηθάνε τα ομίχλης. Αν δεν υπάρχουν και αυτά κάνεις το σταυρό σου... Σε περιπτώσεις αραιής ομίχλης τα προβολάκια τα ανάβεις αν φοβάσαι για τίποτα λακκούβες που θα δεις τελευταία στιγμή. Δικαιολογημένα.
Σε περιπτώσεις καθόλου ομίχλης τα προβολάκια ΔΕΝ τα ανάβεις. Ίσα ίσα που άμα πεταχτεί κανένα μικρό ζώο μπροστά σου (πολύ συχνό φαινόμενο) στραβώνεται χειρότερα και κοκαλώνει με ό,τι αυτό συνεπάγεται... -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Είσαι σίγουρος ότι τά έχεις ρυθμίσει σωστά;
Η δέσμη τών προβολέων ομίχλης,πρέπει νά περνάει όσο τό δυνατόν πιό κοντά στό έδαφος γιά νά κάνει δουλειά.Αυτό οφείλετε στό γεγονός ότι ώς συνήθως η ομίχλη δέν έρχεται σέ επαφή μέ τό δρόμο,άρα υπάρχουν κάποια εκατοστά (νομίζω 10-15) καθαρά.Εκεί μέσα πρέπει νά περάσει η δέσμη γιά νά αποδώσουν αυτά πού υπόσχονται.Πώς να τα ρυθμίσω μπρε? Όπως έρχονται από τη μαμά Ρενώ είναι.
Δεν ξέρω καν αν πέρνουν ρύθμιση... -
Πώς να τα ρυθμίσω μπρε? Όπως έρχονται από τη μαμά Ρενώ είναι.
Δεν ξέρω καν αν πέρνουν ρύθμιση...Μπρέ γκαρντάς!!!Ντέν τά πάς στούν ηλικτρουλόγου,μπάς κι ξέρ αυτός;
-
Ο χρήστης Giorgos έγραψε:
Θα διαφωνίσω φίλε ClioDriver. Κατ' αρχήν όταν μιλάμε για ομίχλη δεν εννοούμε την... υγρασία αλλά τις πραγματικά άσχημες συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας!Ναι, μου έτυχε πριν κανένα δίμηνο μία ομίχλη εκεί κάτω στη Μάνη, που την έκοβες με το μαχαίρι, που λένε.. Η ορατότητα πρέπει να ήταν όχι πάνω από δύο - τρία μέτρα, με πρώτη και σχεδόν ρελαντί πήγαινα..
Τα ομίχλης δεν με θάμπωναν μεν, δεν φώτιζαν και τίποτα ιδιαίτερο δε. Νομίζω ότι πρέπει να έχει μεγάλη σημασία και το χρώμα, το κίτρινο πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό.
-
Παιδιά, επειδή γράφονται πολλές απόψεις για τα φώτα ομίχλης σας μεταφέρω ακριβώς το άρθρο 2 και 69 του κ.ο.κ. (Παναγιώτας Β. Βαβειάδου, Δικηγόρου) εκδοση 1999.
' Άρθρο 2 '
Φώτα ομίχλης: Τα φώτα ομίχλης του οχήματος χρησιμοποιούνται για την βελτίωση του φωτισμού της οδού σε περιπτώσεις ομίχλης, χιονόπτωσης, ραγδαίων βροχών, νέφων, καπνού ή κονιορτού'
' Άρθρο 69
-
Τα αυτοκίνητα οχήματα μπορούν να φέρουν μπροστά δύο φώτα ομίχλης αντιθαμβωτικά, λευκού ή ειδικής επιλογής κίτρινου χρώματος και τοποθετημένα κατά τρόπο ώστε κανένα σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να βρίσκεται ψηλότερα από το ανώτατο σημείο της φωτιστικής επιφάνειας των φώτων διασταυρώσης και το εξωτερικό σημείο της φωτιστικής επιφάνειας να μην απέχει περισσότερο από 0,40 μ. από το ακρότατο της αυτής πλευράς εξωτερικό όριο του οχήματος.
-
Τα αυτοκίνητα και τα ρυμουκούμενα μπορούν να φέρουν πίσω ένα ή δύο φώτα ομίχλης χρώματος ερυθρού.
-
Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, ως και αυτός που οδηγεί, όχημα εκ των πιο πάνω το οποίο έχει φώτα ομίχλης που δεν πληρούν τους όρους του άρθρου αυτού, τιμωρείται με πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) δραχμών. '
Σύμφωνα λόιπόν με τα παραπάνω καταλαβαίνουμε νομίζω όλοι που και πότε πρέπει να τα χρησιμόποιούμε.
Ούτε σε δρόμους με στροφές όπως ανέφερα εγώ και σωστά με διόρθωσε ο Γιώργος, ούτε όποτε θέλει ο οδηγός σύμφωνα με την δική του άποψη. -
-
Τα ομίχλης δεν με θάμπωναν μεν, δεν φώτιζαν και τίποτα ιδιαίτερο δε. Νομίζω ότι πρέπει να έχει μεγάλη σημασία και το χρώμα, το κίτρινο πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό.Τα ομίχλης πρέπει να φωτίζουν τη διαγράμιση του δρόμου. Αν δεν υπάρχει διαγράμιση ή είναι αχνή τότε σε αντίξοες συνθήκες είναι άχρηστα. Νομίζω, χωρίς να είμαι σίγουρος, ότι δεν υπάρχει διαφορά στο αποτέλεσμα μεταξύ κίτρινων και άσπρων φώτων και αυτό το έχω διαβάσει σε κάποιο άρθρο χωρίς να θυμάμαι που.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ