-
Συμφωνώ απόλυτα με τον Jazzoura. Και σβήστε επιτέλους και τους προβολείς ομίχλης!!!
-
Μιλαμε για τους ηλικιωμενους λες κ ειναι το μονο προβλημα στους ελληνικους δρομους. Ειναι ενα μερος του προβληματος κ πολλες φορες γινονται πολυ επικινδυνοι δεν διαφωνω. Αλλα πολυ επικινδυνοι γινονται κ αυτοι που κατεβαινουν την Κηφισιας κλπ μαλλιοκουβαρα πηγαινοντας κολλητηρι τους προπορευομενους κ μετα αρχιζουν τις σφηνες. Συμφωνω για την αριστερη λουριδα οτι ειναι για προσπεραση αλλα κυριως στο εθνικο δικτυο. Στην Κηφισιας ειδικα οταν εχει κ την σχετικη κινηση δεν μπορουμε να περιμενουμε ο αλλος να κανει δεξια οταν κ οι αλλες λουριδες ειναι σχετικα γεματες.
Οσο για τους 2 φιλους που ανεφεραν παραπανω οτι προσπερασαν κ απο δεξια κ μετα μπηκαν μπροστα φρεναροντας αποτομα, καταλαβαινω τον εκνευρισμο τους αλλα ομως θα μπορουσαν να ειχαν δημιουργησει κ οι ιδιοι καποιο ατυχημα λογω του εκνευρισμου τους κ αντιδρωντας μ αυτον τον τροπο.
Μεγαλο προβλημα ως μαστιγα η πιτσιρικαρια 18-23 που κυκλοφορει με τα γκαζια που τους εχει παρει ο μπαμπακας τους στην πλειοψηφεια ειναι κατα πολυ χειροτεροι των ηλικιωμενων. Γιατι αφενως λογω ηλικιας (ναι ολοι εχουμε περασει απ αυτο το σταδιο ή τουλαχιστον οι περισσοτεροι) δεν υπαρχει το σχετικο μυαλο για να ελεγξει τις πραξεις του στον δρομο. Βαλτε οτι πολλοι ειναι κ οπλισμενοι με καποιο αυτοκινητο 90, 100+ αλογων τοτε εχουμε μια συνταγη που ευκολα οδηγει στην καταστροφη κ την δυστυχια. Διοτι σ αυτη την ηλικια ουτε το τιμονι δεν ξερουν να κρατανε κ καταβαινουν τις μεγαλες λεωφορους τις Αττικης με 160+. Ναι εκει θα φταιει κ ο παππους που παει με 60, αλλα πολυ περισσοτερο ο πατερας του πιτσιρικα που θα κανει τον παππου σουβλακι.
Το προβλημα ειναι πολυ μεγαλυτερο κ πολυπλευρο. Το ξερετε ολοι. Αυτα ειναι επιμερους κομματια του στα οποια πρεπει υποχρεωτικα να τα δεχτουμε για να συμμορφωθουμε κ να προστατευθουμε μια κ η αστυνομευση κ η επιβολη των νομων ειναι παραπανω απο ανυπαρκτη κ η πολιτεια οπως παντα πανταχου απουσα αφηνοντας μας οπως παντα εκτεθειμενους.Επισης στο εθνικο δικτυο εκτος των παπουδων, γυναικων οδηγων, βλεπω την πλειοψηφια να κινειται στην μεσαια με 80-90 χλμ οταν η δεξια ειναι αδεια. Μ αυτο τον τροπο προκαλουν κ αναγκαζουν αλλους να τους προσπερνουν στην αριστερη (κ στην αρκετοι κ απο την δεξια ) κ αυτοι με την σειρα τους να κοβουν αλλους που κινουνται πιο γρηγορα. Οταν εγω πχ θελω να κινηθω με 110 κ ο αλλος παει με 80 στην μεσαια θα βγω στην αριστερη οπου θα ερχεται ο αλλος με 120-140-190 κ θα αναγκαστικα θα κοψει. Αυτο ευκολα θα μπορουσε να μην γινεται αν αποφασισουμε οτι κ η δεξια λουριδα δεν ειναι για λεπρους κ λεωφορεια!
Κ οι ιδιοι που μιλαμε δεν πιστευω πως ειμαστε οι τελειοι οδηγοι (ουτως ή αλλιως ανεφικτο απ την στιγμη που οδηγουμε στην Ελλαδα). Αλλα νομιζω μια κ ασχολουμαστε κ εχουμε την δυνατοτητα να ανταλλασουμε κ τις αποψεις μας για να μαθαινουμε για τ αυτοκινητο κ την οδηγηση, μπορουμε κ να προστατευθουμε κ περισσοτερο στην ζουγκλα των ελληνικων δρομων.
-
Για το θέμα των προβολέων και αν αυτοί στραβώνουν (προσέξτε δεν υποστήριξα πουθενά παραπάνω πως είναι σωστό να τους ανάβουμε), τότε τι να πούμε και για τα φώτα xenon. Αυτά να δείτε πόσο εκτυφλωτικά είναι για τους άλλους οδηγούς, αλλά όμως δεν παύουν να βοηθούν στην οδήγηση (ειδικά το βράδυ σε θεοσκότεινους δρόμους) και είναι και νόμιμα.
Επίσης όπως πολύ σωστά έγραψε και ο kleisj απόψεις ανταλλάζουμε και ενίοτε κάνουμε και χιούμορ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι 'αρπάζονται' με τη μια...
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
......
Επίσης όπως πολύ σωστά έγραψε και ο kleisj απόψεις ανταλλάζουμε και ενίοτε κάνουμε και χιούμορ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι 'αρπάζονται' με τη μια...Ναι Vasgti, έχει πολλή πλάκα η κουβέντα μας. Ανταλλάζουμε απόψεις για το πως μπορείς να κάνεις τον μπροστινό σου να αισθανθεί άβολα και να το παίξεις εξυπνάκιας. Επιδεικνύουμε τα κατορθώματά μας μάλιστα. Τρομερό χιούμορ.
Και με προσβάλλει προσωπικά η ιδέα αυτών που πιστεύουν οτι επειδή διαβάζουμε 4Τ, αυτόματα αποκτάμε το δικαίωμα η άποψη μας να είναι αλάθητη και πρότυπο πολιτισμένης οδηγικής συμπεριφοράς.
Κύριοι, αν αυτά που λέγονται, λέγονται με χιουμοριστική διάθεση, προτείνω να σοβαρευτούμε.
-
Οι προβολείς Xenon είναι πράγματι εκτυφλωτικοί για αυτό και όλα τα αυτοκίνητα με τέτοια φώτα υποχρεωτικά από τον νόμο έχουν μόνο αυτόματη ρύθμιση των φώτων ανάλογα με το φόρτωμα και πλυστικό φανών.
-
Δεν ανέφερα πως όλα γράφονται για πλάκα. Και ούτε πιστεύω πως μπαίνει κάποιος να αστειευτεί με σοβαρά ζητήματα. Σοβαρή συζήτηση γίνεται, απλά σε κάποια σημεία υπάρχουν και τα smileys τα οποία πολλοί είτε δεν γνωρίζετε την σημασία τους είτε τα παρεξηγείτε...
Και όχι δεν κάθομαι να κάνω τη ζωή του μπροστινού μου δύσκολη (άσχετα αν αυτός κάνει δύσκολη τη δική μου οδήγηση). Θα βρω τρόπο να απομακρυνθώ από εκείνον χωρίς καν να τον ενοχλήσω.
-
Επίσης έχω τσεκάρει τους προβολείς μου και φωτίζουν το κάτω μέρος του δρόμου χωρίς να τυφλώνουν
Σχετικά με τα εμπρός φώτα ομίχλης, έχω διαβάσει, δεν θυμάμαι που, πως είναι φώτα διαθλαστικά και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στους οδηγούς που χρησιμοποιούν γυαλιά οράσεως (μυωπία κ.τλ.), όταν χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εκτός ομίχλης, χιονόπτωσης, ραγδαίων βροχών, νέφων, καπνού.
Οσο για τα πίσω φώτα ομίχλης γνωρίζω πως:
Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κατά την διάρκεια ομίχλης, και εφόσον, ο οδηγός σιγουρευτεί, πως ο πίσω τον έχει εντοπίσει ΠΡΕΠΕΙ να τα σβύσει, για το λόγο ότι έχουν ένταση 7 φορές μεγαλύτερη από τα φώτα θέσεως.
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν την νύχτα χωρίς ομίχλη όταν διασχίζουμε δρόμους με συνεχείς στροφές. (π.χ. κατάρα)
-
Ο χρήστης luck έγραψε:
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν την νύχτα χωρίς ομίχλη όταν διασχίζουμε δρόμους με συνεχείς στροφές. (π.χ. κατάρα)Αυτό το επιτρέπει κάποια νομοθεσία ή απλώς αποτελεί προσωπική άποψη φίλε luck; Σε κάθε περίπτωση διαφωνώ! Κατάγομαι από το Μέτσοβο και ως εκ τούτου την Κατάρα την ξέρω σαν την παλάμη μου. Στα λίγα σημεία που υπάρχουν για προσπέραση αν ο μπροστινός σου έχει αναμένα τα πίσω ομίχλης, απλά χάνεις κάθε αίσθηση της απόστασης. Γενικά σε τέτοιους δρόμους είναι 'κατάρα' να σου τύχει κάποιος με αδικαιολόγητα αναμένα τα φώτα ομίχλης.
Κύριοι, όσο χαμηλά και σωστά να φωτίζουν αυτά τα φώτα, δεν παύουν να αποτελούν φωτινές πηγές που ενοχλούν! Έτσι κι αλλιώς χτυπάνε πιο κοντά από τα σωστά ( ; ) ρυθμισμένα φώτα πορείας μας. -
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Καταρχήν για τους προβολείς ομίχλης τους ανάβω στο Κηφισσό όπου ο φωτισμός του δρόμου είναι μάλλον ανεπαρκής...Επίσης έχω τσεκάρει τους προβολείς μου και φωτίζουν το κάτω μέρος του δρόμου χωρίς να τυφλώνουν.
Α! Εσύ είσαι που πηγαίνεις με 40χαω στον Κηφισό με προβολείς ομίχλης? Μήπως έχασες κάτι?
Διοτι αλλιώς αυτό που λές δεν έχει καμμοιά λογική...αλλά υπάρχει ολόκληρο thread με το θέμα
-
Απαραίτητη διευκρίνιση, απευθυνόμενη προς τους “ορθολογούντες” φορουμάδες:
Συνεπώς προσωπικά θα πρότεινα ** (Εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιτρέπουν) ** όχι μόνο μούτζες και μπινελίκια αλλά επίσης άμεση τοποθέτηση του αυτοκινήτου μπροστά από εκείνο του βραδυπορούντος δύποδου κτήνους, γκάζωμα για μερικά μέτρα, φρενάρισμα πανικού και βίαιη επιτάχυνση αμέσως μετά. Να δούμε θα το ξανακάνει?”
Το “Εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιτρέπουν” προφανώς διέφυγε της προσοχής σας …
Και κάτι ακόμα: Έχω διαπιστώσει ότι ο βαθμός ανοχής του οποιουδήποτε, στα περί ών ο λόγος “βραδυπορούντα δίποδα κτήνη”, είναι αντιστρόφως ανάλογος του αριθμού των περιπτώσεων που κάποιος συμπαθής κατά τα άλλα “γεράκος”, “κυριούλα” ή ότι άλλο, έχει κοντέψει να τον στείλει αδιάβαστο εντός του παρακειμένου αγροτεμαχίου, γκρεμού ή μπαριέρας …
-
ebotonakis, το 'εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιτρέπουν', τι σημαίνει? Οτι είσαι μόνος με τον παππού σε εναν έρημο δρόμο και κάνετε πλάκες? Δικαιολογεί την περαιτέρω γκανκστερική συμπεριφορά?
Και πως διαπίστωσες ποιά είναι η ανοχή των οδηγών? Έκανες γκάλοπ? Είσαι σίγουρος πως είχες περισσότερες εμπειρίες από κάποιον άλλον συζητητή εδω μέσα?
Και έχει σχέση το αν συμπαθούμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες με το αν η οδήγησή μας είναι επικίνδυνη? Δηλαδή αν σου το έκανε αυτό μια ξανθιά γκομενάρα, θα την αντιμετώπιζες αλλιώς? Και θέλω να σε δω στα 70 σου, εφ'όσον με τόση σιγουριά μιλάς για 'κτήνη δίποδα'.
Δεν δικαιολογώ την συμπεριφορά των άσχετων οδηγών. Απλά δεν μπορώ να παραδεχτώ οτι εγώ είμαι πιο σχετικός και άρα έχω δικαίωμα στην 'παραδειγματική τιμωρία' τους.
Και κάτι τελευταίο. Επειδή ακριβώς κάνουμε κουβέντα, αν θες, να αποφεύγεις τις ειρωνίες και τα 'ορθολογούντες' και να απευθύνεσαι εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. Σε παρακαλώ.
-
Ο χρήστης Jazzouras έγραψε:
ebotonakis, το 'εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιτρέπουν', τι σημαίνει? Οτι είσαι μόνος με τον παππού σε εναν έρημο δρόμο και κάνετε πλάκες? Δικαιολογεί την περαιτέρω γκανκστερική συμπεριφορά?Και πως διαπίστωσες ποιά είναι η ανοχή των οδηγών? Έκανες γκάλοπ? Είσαι σίγουρος πως είχες περισσότερες εμπειρίες από κάποιον άλλον συζητητή εδω μέσα?
Και έχει σχέση το αν συμπαθούμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες με το αν η οδήγησή μας είναι επικίνδυνη? Δηλαδή αν σου το έκανε αυτό μια ξανθιά γκομενάρα, θα την αντιμετώπιζες αλλιώς? Και θέλω να σε δω στα 70 σου, εφ'όσον με τόση σιγουριά μιλάς για 'κτήνη δίποδα'.
Δεν δικαιολογώ την συμπεριφορά των άσχετων οδηγών. Απλά δεν μπορώ να παραδεχτώ οτι εγώ είμαι πιο σχετικός και άρα έχω δικαίωμα στην 'παραδειγματική τιμωρία' τους.
Και κάτι τελευταίο. Επειδή ακριβώς κάνουμε κουβέντα, αν θες, να αποφεύγεις τις ειρωνίες και τα 'ορθολογούντες' και να απευθύνεσαι εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. Σε παρακαλώ.
-
Την επόμενη φορά που θα εκδηλώσω ανάλογη “γκανκστερική συμπεριφορά” θα φροντίσω να μαγνητοσκοπήσω το σχετικό συμβάν, ώστε να έχεις μια πληρέστερη εικόνα του τι ακριβώς εννοώ γράφοντας “Εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιτρέπουν”. :-))))
-
Για τα περί ηλικίας, φύλλου κτλ αντί άλλης απάντησης παραθέτω απόσπασμα της αρχικής δημοσίευσης μου:
Ο υποθετικός γέρος στον οποίο αναφέρεσαι σίγουρα δεν απέκτησε την συνήθεια κατάληψης της αριστερής λωρίδας στα 70 του ... Πρίν 20 χρόνια είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οδηγούσε με τον ίδιο ακριβώς αντικοινωνικό και αδιάφορο για τους γύρω του τρόπο. **Η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν νομίζω ότι είναι τόσο ζήτημα ηλικίας όσο ζήτημα γραψαρχιδίστικης νοοτροπίας. **
- Δεν αξιώνω να αποδεχθεί οποιοσδήποτε τις απόψεις μου ως 'αληθείς' ή 'αμερόληπτες'. Καταλήγω σε συμπεράσματα βάσει της προσωπικής εμπειρίας μου. Οι όποιες απόψεις εκφράζω είναι κατ αρχήν το ίδιο αυθαίρετες (ή μη) με τις δικές σου, ή όποιου άλλου, και υπόκεινται εξίσου στην κρίση όσων συμμετέχουν στο φόρουμ. Γι αυτό ακριβώς έγραψα “Έχω διαπιστώσει …” και όχι “Έχει διαπιστωθεί …”
Φίλτατε, έχω γνωρίσει ανθρώπους που στα πρώτα ή τα δεύτερα “-ήντα” τους οδηγούν πολύ καλύτερα από την αφεντομουτσουνάρα μου. Το φύλο ή η ηλικία δεν έχουν ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗΝ σχέση με τις συμπεριφορές στις οποίες αναφέρομαι. Οι όροι “γεράκος” και “κυριούλα” αναφέρθηκαν χάριν συντομίας και υπέχουν θέση συμβόλου, αφού, βάσει της προσωπικής εμπειρίας μου, το “φαινόμενο” συναντάτε συχνότερα σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού.
Τέλος και τω θεώ δόξα …
-
-
Μετά από πάνω από 10 χρόνια οδήγησης στους Ελληνικούς 'δρόμους', και έχοντας παρατηρήσει πολλές φορές τον τρόπο με τον οποίο οδηγούν στο εξωτερικό, έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
-
Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που πραγματικά συνειδητοποιούν ότι η οδήγηση είναι μία επικίνδυνη δραστηριότητα.
-
Αυτό που λείπει από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων οδηγών είναι η οδηγική παιδεία.
-
Κανένας μας δεν μπορεί να 'τιμωρεί' άλλους οδηγούς για την κακή συμπεριφορά τους στο δρόμο. Ούτε έχουμε τέτοιο δικαίωμα, αλλά ούτε πρόκειται ποτέ ο άλλος να 'μάθει' με βρισιές, φάσκελα και άλλα.
-
Αν θέλετε να μάθετε ποιοί είναι οι οδηγοί που προκαλούν τα λιγότερα ατυχήματα, δεν έχετε παρά να εξετάσετε τους τιμοκαταλόγους των ασφαλιστικών εταιρειών σε μια σοβαρή χώρα (πχ Βρετανία). Πάντα, τα πιο ακριβά πάνε στους νέους σε ηλικία και οδηγική εμπειρία, και πάντα οι τιμές ανεβαίνουν όσο πειράζεις το αυτοκίνητό σου.
-
Όλοι έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε τον ΚΟΚ όπως μας βολεύει. 'Ξεκουμπίσου από την αριστερή ρε μικρόβιο, για να περάσω εγώ ο γρήγορος'. Ναι ο ΚΟΚ λέει ότι πρέπει να κινούμαστε κατά το δυνατό δεξιότερα, αλλά επιβάλει και να τηρούμε τα όρια ταχύτητας. Καλώς ή κακώς τα όρια αυτά στην Ελλάδα είναι το πολύ 120. Ε, δεν μπορούμε να το ξεσκίζουμε πηγαίνωντας με 160 - 180 και να περιμένουμε - ως δια μαγείας - η αριστερή να είναι μονίμως άδεια για εμάς!!
-
Όσο 'μάγκες' και να είμαστε, όσο νέοι και με γρήγορα 'ρεφλέξ', όσο 'οδηγάρες', 'χεράδες' και άλλα συμπαθητικά, ποτέ δεν ελέγχουμε πλήρως το όχημά μας και τις οδηγικές συνθήκες στις οποίες οδηγούμε! Το ξέρω αυτό από ιδία (πικρή) εμπειρία μετά από 3 μικρά τρακαρίσματα, αλλά και μία μεγαλοπρεπέστατη τούμπα, όπου το 'αγόρασα' το χωραφάκι που λέμε..
-
Πρέπει πάντα να οδηγούμε αμυντικά, δηλαδή όντες 'μία κίνηση μπροστά', όπως λένε στο σκάκι. Να βλέπουμε νωρίς τον παππού που πάει να μπει στη λωρίδα, τον νεαρούλη με το σαξόραλλο που ετοιμάζεται για τη σφήνα, τον ταξιτζή που περνάει μπροστά από στάση λεωφορείου, το μηχανάκι που έρχεται από το βάθος.. Έτσι, και λιγότερες πιθανότητες θα έχουμε να την πατήσουμε και τα νεύρα μας θα είναι πιο ήσυχα..
Βαγγέλης.
-
-
Συμφωνούμε ως προς το τί 'πρέπει' να γίνεται βρε συ Bαγγέλη, όπως συμφωνούμε και στις διαπιστώσεις ... από την άλλη όμως μεριά, όπως και στο σκάκι, οι γνωστές 'βαριάντες' και τα απο μνήμης 'ανοίγματα' δεν είναι και τόσο ενδιαφέροντα, έτσι δεν είναι? Γι αυτό νομίζω ότι και η πίστα, δεν μπορεί να προσφέρει τις συγκινήσεις του δημόσιου δρόμου (παρόλο που η πίστα είναι ο ιδανικός χώρος για να μάθει να οδηγεί κανείς γρήγορα).
Τώρα στα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι κανείς λογικός άνθρωπος, που του αρέσει να τρέχει, έχει την απαίτηση να αδειάζουν οι δρόμοι μπροστά του για να κάνει εκείνος το 'χόμπι' του ... όμως από την άλλη μεριά, εγώ τουλάχιστον, πολύ δύσκολα ανέχομαι πλέον τον οποιοδήποτε λειτουργεί ως κινητό εμπόδιο μπροστά μου, επειδή λόγω ανικανότητας ή αδιαφορίας δεν γουστάρει να οδηγεί με τον τρόπο και στην λωρίδα που πρέπει ...
Και τέλος δυο μόνον επισημάνσεις για το θέμα των ορίων ταχύτητας (αφού το θέμα είναι μεγάλο και δεν πρόκειται να καταλήξουμε πουθενά συζητώντας το):
-
Όπως είχαν γράψει (νομίζω) στο evo: Η 'κινητική ενέργεια' ενός porsche cayenne που κινείτε με 100χαω είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη ενός 106 rallye που κινείτε με 200χαω. Παρόλαυτα ο οδηγός του πρώτου θεωρείτε 'κύριος' και ο οδηγός του δεύτερου 'αλήτης'.
-
Η ημίτυφλη καρδιοπαθής 60χρονη θεία μου, που πείρε δίπλωμα στα 50 της, δεν ξέρει να κάνει καν όπισθεν και οδηγεί ένα Fiat 127 30ετίας, υπόκειται στα ίδια ανώτατα όρια ταχύτητας όταν βρίσκεται στην εθνική οδό με ΠΧ τον Στρατισίνο που οδηγώντας μία BMW E46 M3 πηγαίνει στην πίστα των Μεγάρων για μια συγκριτική δοκιμή των Subaru Impreza STi 330 & Mitsubishi Lancer Evo VIII ...
Παραλογισμός ...
-
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Α! Εσύ είσαι που πηγαίνεις με 40χαω στον Κηφισό με προβολείς ομίχλης? Μήπως έχασες κάτι?
Διοτι αλλιώς αυτό που λές δεν έχει καμμοιά λογική...αλλά υπάρχει ολόκληρο thread με το θέμα
Εγώ με 40χαω στον Κηφισό? Χα! Να 'σαι καλά, με έκανες και γέλασα...
Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να έχει ΤΟ μποτιλιάρισμα και όλοι να πηγαίνουν με τόσο...
Για την Κατάρα που αναφέρατε παραπάνω, κορυφαία στροφοδιαδρομή! Είχα βαρεθεί να στρίβω πια...
Και για να συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω σε ένα απλό παράδειγμα, αναλογιστείτε μια περίπτωση σαν τεστ. Ακούτε ασθενοφόρο κάπου πίσω σας. Πολλοί αρχίζουν και βλέπουν το φάρο στον καθρέφτη τους. Ε λοιπόν καθίστε να δείτε πόσοι οδηγοί θα το βοηθήσουν να περάσει και θα ανοίξουν δρόμο. Εκεί φαίνεται και πόσο τους κόβει σε κάποιους ή πόσο κουλάδια είναι. Πραγματικά πολλοί δεν ξέρουν καν πως να αντιδράσουν σε εκείνη τη στιγμή, άλλοι κλείνουν επιδεικτικά το δρόμο του περιμένοντας να ανάψει πράσινο. Το πιο απλό παράδειγμα για να δείτε πόσο τους κόβει σε μερικούς και πόσο υπολογίζουν τα υπόλοιπα αυτοκίνητα στο δρόμο όταν οδηγούν...
-
Ο χρήστης ebotonakis έγραψε:
- Όπως είχαν γράψει (νομίζω) στο evo: Η 'κινητική ενέργεια' ενός porsche cayenne που κινείτε με 100χαω είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη ενός 106 rallye που κινείτε με 200χαω. Παρόλαυτα ο οδηγός του πρώτου θεωρείτε 'κύριος' και ο οδηγός του δεύτερου 'αλήτης'.
Σωστή διαπίστωση, που φοβάμαι πως πάει να καταλήξει σε λάθος συμπέρασμα...
Το βυτιοφόρο των 45 τόννων μικτό, όταν είναι πλήρως (αλλά νόμιμα) φορτωμένο και πηγαίνει με 30 χμ/ώρα έχει την ίδια κινητική ενέργεια με ένα Σεϊτσέντο που πηγαίνει με 260χμ/ώρα.
Προσωπικά πιστεύω πως το Σεϊτσέντο με 260 (αν θα μπορούσε ποτέ να τα πιάσει) θα ήταν πιο πιθανό να προκαλέσει ή να αναμιχθεί σε ένα τρακάρισμα από ότι ένα βυτιοφόρο πλήρως φορτωμένο με 30...- Η ημίτυφλη καρδιοπαθής 60χρονη θεία μου, που πείρε δίπλωμα στα 50 της, δεν ξέρει να κάνει καν όπισθεν και οδηγεί ένα Fiat 127 30ετίας, υπόκειται στα ίδια ανώτατα όρια ταχύτητας όταν βρίσκεται στην εθνική οδό με ΠΧ τον Στρατισίνο που οδηγώντας μία BMW E46 M3 πηγαίνει στην πίστα των Μεγάρων για μια συγκριτική δοκιμή των Subaru Impreza STi 330 & Mitsubishi Lancer Evo VIII ...
Παραλογισμός ...
Κι εδώ παραλογισμός, αλλά τι έπρεπε να κάνουν; Στην Ελλάδα και ο Στρατισίνο με το σούπερ αμάξι και η θεία με τον κουβά πάνε στα Μέγαρα με 120.
Το ίδιο και στην Ελβετία...
Στην δε Γερμανία (αν η θείτσα βάλει τα τρελλά νιτρομπούκαλα) μπορούνε και οι δύο να πάνε με 300... Ο μεν Στρατισίνο θα καταλήξει στον προορισμό του ασφαλής και με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά, η δε θεία θα καταλήξει σε τόπο χλοερό, και ίσως και με παρέα μαζί της...Δεν υπάρχει εφικτός τρόπος να διαχωριστούνε οι καταστάσεις και να μπει ατομικό όριο (που θα λαμβάνει υπ'οψιν και τους τρέχοντες παράγοντες)...
Γιατί και η Μ3 αν την φορτώσεις στο νόμιμο όριό της δεν θα ανταποκριθεί το ίδιο, ούτε ο οδηγός της θα είναι στο ίδιο κορυφαίο επίπεδο ΄ΜΕΤΑ το τεστ με τα υπεραυτοκίνητα στα Μέγαρα όπου θα τους έχει πιεί το αίμα και θα του έχουν βγάλει το λάδι.Ένας συμβιβασμός είναι όλα...
Στο Λουξεμβούργο το όριο στους αυτοκινητοδρόμους είναι 130χμ/ώ, αλλά αν βρέχει γίνεται 110!!! Και αν ψιχαλίζει; Και αν βρέχει καρέκλες; Και αν έχει υγρασία αλλά δεν έχει βρέξει ένα μήνα; Κι αν έχει πάγο; Κι αν κι αν κι αν...
-
Α-ΨΟ-ΓΟΣ George Tabs :-))))
Συμφωνούμε 100% … Γι αυτό και προσωπικά πιστεύω ότι …
… ΑΣΧΕΤΑ με τις εύλογες σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τα ανώτατα όρια ταχύτητας και την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ αδυναμία καθορισμού ειδικού κατά περίπτωση ορίου, βάσει των συγκεκριμένων συνθηκών που επικρατούν στο σύστημα Αυτοκίνητο-Περιβάλλον-Οδηγός …
… ΚΑΙ μέχρις ότου η τεχνολογία αναπτυχθεί αρκετά ώστε να είναι αρκετά φθηνή η δημιουργία υποδομής συστημάτων εξατομικευμένου καθορισμού ορίων ταχύτητας (με σχετική ένδειξη σε Head Up Display μέσα στο κάθε αυτοκίνητο, που θα αυξομειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την κατάσταση-ικανότητες αυτοκινήτου και οδηγού) ...
... ΚΑΙ έως ότου υπάρξει η 'πολιτική βούληση' από πλευράς πολιτείας για την δημιουργία του αντίστοιχου πλαισίου περιοδικής εξέτασης οδηγών και κατηγοριοποίησης τους ανάλογα με τις πραγματικές ικανότητες τους …
…. Ο ΜΟΝΟΣ αρμόδιος για να ορίσει το 'ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας' την κάθε στιγμή, είναι ο κάθε ΟΔΗΓΟΣ (και όχι ΓΙΩΤΑΧΗΣ) και μόνον αυτός …
Και για όσους σπεύσουν να πουν ότι … “έτσι θα γίνουμε ζούγκλα και ο καθένας που νομίζει ότι είναι οδηγός θα κάνει ότι θέλει … και που ξέρω εγώ ότι ο άλλος δεν θα πηγαίνει με 200 και θα με σκοτώσει” … έχω να ρωτήσω το εξής:
Πώς ξέρετε ότι ο μανάβης σας δεν έχει κάνει μπάνιο σε κοκτέιλ φυτοφαρμάκων τα λαχανικά που αγοράζετε, ώστε να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό “φρέσκα” στα καφάσια του? Αν το έκανε, και εσείς το μαθαίνατε, θα μπορούσε απλά να επικαλεστεί ότι έτσι τα παρέλαβε από τον προμηθευτή του και κανένα δικαστήριο δεν θα μπορούσε να τον καταδικάσει …
:-))))
-
Παντως αυτό που μου κανει εντυπωση εδω μεσα, ειναι οτι οσοι εχουν εμπειρεία απο τον τροπο οδηγησεις στο εξωτερικο, επι το πλειστον εξυμνουν τον τροπο που οδηγουν εκει ή τουλαχιστον τονιζουν αρκετά το ποσο καλοι οδηγοι ειναι, και την αριστη οδηγική παιδεία που εχουν.
Απο την αλλη τονιζουμε, ολοι μας, την γαιδουριά και την ασχετοσυνη των οδηγων στην Ελλαδα, που δεν σεβονται τιποτα...Συγνωμη κυριοι αλλα δεν ειναι παντα ετσι, υπαρχουν και εξαιρεσεις...
Στο Παριση οι περισσοτεροι πανε σφαιρα μεσα στην πολη και γραφουν στα παπαρια τους πεζους, αν κανεις το λαθος και πας να περασεις το δρομο εκτος διαβασης την εκανες ...σε πατησαν.
Τι θελω να πω...... ενταξει εχουμε και εμεις μαλακες αλλα εχουν και οι αλλοι , μην παρουσιαζουμε οτι ζουμε στην Ουγκαντα και οι αλλοι στον παραδεισο.
Συγνωμη αλλα αυτη η κακαμοιρια και οι γκρινια με εχει κουρασει!!!
Δεν κερδιζουμε τιποτα με το να τονώνουμε μονο τα αρνητικα μας σαν λαός.....ΥΣ.Αυτή η συμπεριφορά μου θυμιζει την καθε αντιπολυτευση ..... οπου ολα ειναι μαυρα και αραχνα
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Στο Παριση οι περισσοτεροι πανε σφαιρα μεσα στην πολη και γραφουν στα παπαρια τους πεζους, αν κανεις το λαθος και πας να περασεις το δρομο εκτος διαβασης την εκανες ...σε πατησαν.
Κάποιος φίλος μου πού είχε ζήσει λίγο καιρό στό Παρίσι,μού είχε πεί ότι,οι οδηγοί πού δέν χτυπήσανε ποτέ πεζό στό δρόμο,κρεμάνε στήν κεραία τού αυτοκινήτου τους,μία άσπρη κορδέλα!!!
Λέτε νά είναι αλήθεια; -
Μόνο όποιος δεν έχει πάει στο εξωτερικό θα υποστηρίξει ότι όλα είναι άψογα στις άλλες χώρες!
Προσωπικά θεωρώ ότι η Γερμανία και η Αυστρία έχουν όντως πολύ καλές συνθηκες στους δρόμους,όπως και η Ελβετία,που οφείλεται τόσο στην ιδιοσυγκρασια των λαών αυτών αλλά επίσης και στην αυστηρότατη αστυνόμευση.Πάντως μαλάκες με 70 στην αριστερή δεν βλέπεις!
Γαλλία,Ιταλία,Τσεχία...άστα να πάνε!Μπάχαλο!!Ειδικά στο Παρίσι,την μία φορά παραλίγο να μας σκοτώσει ηλίθια που ήρθε με όσα και πάρκαρε επάνω σε στροφή με διάβαση πεζών ( )..κλέιδωσε και έφυγε σαν να μην έγινε τίποτα!!!Και την άλλη,όταν απο το παράθυρο του ξενοδοχείου μου είδα Μερσεντές να παρκάρει σε χώρο που χώραγε Passat....με την μέθοδο του 'σπρώξε-σπρώξε-θα-χωρέσεις'!!!Αντίθετα στις ΗΠΑ,ο κόσμος είναι απόλυτα πειθήνιος (οι περισσότεροι) στα όρια και τους περιορισμούς,οπότε δύσκολα θα δεις ταρζανιές!
Υπαρχει όμως και μια διαφορά.
Σε αυτές τις χώρες η υποδομή (δρόμοι,σήμανση,χώροι στάθμευσης,φανάρια κλπ) είναι πραγματικά πάρα πολύ καλά,όπως και τα ΜΜΜ!!
Οπότε οι οδηγοί εκ των πραγμάτων αγχώνονται και κουράζονται λιγότερο απο τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν!
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ