-
Που πας ρε γέρο... τράβα δεξιά!
Το έχω ακούσει πολλές φορές τελευταία από οδηγούς σε διάφορες συζητήσεις καταθέτοντας ο καθένας την εμπειρία του.
Τρέχει ο νέος (σε ηλικία) με 130 χ/ω και μπροστά του συναντάει ένα αυτοκίνητο που κινείται με 80 χ/ω στην αριστερή λωρίδα (όριο ταχύτητας 90 χ/ω) , ο νέος φώτα, κόρνα και κολλημένος πίσω από το γέρο, ο γέρος τα παίζει και αφού πάει δεξιά, ακολουθούν η μούτζα, τα μπινιλίκια και ο νέος οδηγός χάνεται σφαιράτος.
Θα μου πείτε γιατί δεν οδηγεί εκεί που πρέπει;
ε γέρος είναι τι να κάνουμε;Ρωτάω λοιπόν τον εαυτό μου και εσάς , μήπως εμείς οι νέοι, που είμαστε οδηγάρες, με γρήγορα αντανακλαστικά, με εμπειρία στην οδήγηση, δεν κάνουμε λάθη; Νομίζω πολλά. Ας τους προσπεράσουμε με ασφάλεια και ας τους σεβαστούμε.
Νέοι είμαστε, κάποτε θα γεράσουμε και δεν θα θέλουμε να μας στερήσει κανείς το δικαίωμα στην οδήγηση.
Μια σκέψη έκανα και ήθελα να την μοιραστούμε.
-
Το έχω ακούσει πολλές φορές τελευταία από οδηγούς σε διάφορες συζητήσεις καταθέτοντας ο καθένας την εμπειρία του.
Τρέχει ο νέος (σε ηλικία) με 130 χ/ω και μπροστά του συναντάει ένα αυτοκίνητο που κινείται με 80 χ/ω στην αριστερή λωρίδα (όριο ταχύτητας 90 χ/ω) , ο νέος φώτα, κόρνα και κολλημένος πίσω από το γέρο, ο γέρος τα παίζει και αφού πάει δεξιά, ακολουθούν η μούτζα, τα μπινιλίκια και ο νέος οδηγός χάνεται σφαιράτος.
ε γέρος είναι τι να κάνουμε;Ρωτάω λοιπόν τον εαυτό μου και εσάς , μήπως εμείς οι νέοι, που είμαστε οδηγάρες, με γρήγορα αντανακλαστικά, με εμπειρία στην οδήγηση, δεν κάνουμε λάθη; Νομίζω πολλά. Ας τους προσπεράσουμε με ασφάλεια και ας τους σεβαστούμε.
Νέοι είμαστε, κάποτε θα γεράσουμε και δεν θα θέλουμε να μας στερήσει κανείς το δικαίωμα στην οδήγηση.
-
-
οι γέροι φίλε μου είναι πολύ συχνά επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους γύρω όταν οδηγούν. Πρέπει να περνάνε εξετάσεις κάθε χρόνο και να τους αφαιρούν τα διπλώματα αν κριθούν ανίκανοι κατά τη γνώμη μου
όσο για τον εαυτό μας που λες, εγώ όταν γεράσω και καταλάβω ή με πληροφορήσουν ότι δεν είμαι σε θέση να οδηγώ ΚΑΛΑ (με ότι αυτό συνεπάγεται), θα ήθελα να μου πάρουν το δίπλωμα, να μου το κάνουν κορνίζα να το βλέπω να θυμάμαι και να με δένουν χειροπόδαρα κάθε φορά που θα προσπαθώ να μπω σε αυτοκίνητο να οδηγήσω
Σπύρος
-
Συμφωνώ απολύτως με αυτά που γράφεις, το θέμα είναι πως όταν περάσουν τα χρόνια και μας πληροφορήσουν πως δεν είμαστε ικανοί για οδήγηση, θα καταλάβουμε πως οι νεότεροι μας έχουν δίκιο;
-
Ο υποθετικός γέρος στον οποίο αναφέρεσαι σίγουρα δεν απέκτησε την συνήθεια κατάληψης της αριστερής λωρίδας στα 70 του ... Πρίν 20 χρόνια είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οδηγούσε με τον ίδιο ακριβώς αντικοινωνικό και αδιάφορο για τους γύρω του τρόπο. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν νομίζω ότι είναι τόσο ζήτημα ηλικίας όσο ζήτημα γραψαρχιδίστικης νοοτροπίας.
Η τήρηση του ορίου ταχύτητας δεν είναι αρμοδιότητα κανενός οδηγού. Όταν κάποιος κινείτε με μεγαλύτερη ταχύτητα από μένα στην αριστερή και η κυκλοφορία είναι αραιή, οφείλω να κινηθώ το συντομότερο δυνατό δεξιά, ανεξαρτήτως του τί αυτοκίνητο οδηγώ και τι ταχύτητα έχω, ώστε να τον διευκολύνω να με προσπεράσει με ασφάλεια.
Συνεπώς προσωπικά θα πρότεινα (Εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιτρέπουν) όχι μόνο μούτζες και μπινελίκια αλλά επίσης άμεση τοποθέτηση του αυτοκινήτου μπροστά από εκείνο του βραδυπορούντος δύποδου κτήνους, γκάζωμα για μερικά μέτρα, φρενάρισμα πανικού και βίαιη επιτάχυνση αμέσως μετά. Να δούμε θα το ξανακάνει?
-
Το φαινομενο αυτο ειναι αρκετα συχνο...
Οταν εχεις βγαλει φλας αρκετη ωρα για να προσπερασεις,οταν μετα απο τα φλας του αναβοσβηνεις τα φωτα οταν μετα τα φωτα του κορναρεις και αυτος δεν εχει παρει χαμπαρι τιποτα,τοτε η χαρακτηριστικη χειρονομια επιβαλλεταιΑσφαλως και κανουμε ολοι λαθη,αλλα το να πηγαινεις στην αριστερη σε εθνικη με 60 χλμ ειναι περισσοτερο εγκληματικο απο το να πηγαινεις με 150 σε οριο 120...
-
Μπα φίλε μου, δεν βγάζεις άκρη με δαύτους. Την ζαχαρένια σου χαλάς μόνο...
Έχω πάψει να ασχολούμε με το κάθε λογής ΖΩΟ που κυκλοφορεί στους δρόμους και δεν ρίχνει έστω μια ματιά στους καθρέφτες να δει αν εμποδίζει κάποιον άλλον. Γιατί μόνο ΖΩΟ μπορεί να είναι αυτός που κάνει ότι του κατέβει κατά την οδήγηση και αδιαφορεί για τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους του. Που αλλάζει λωρίδα χωρίς να κοιτάζει αν έρχεσαι εσύ με περισσότερα χλμ, που κάνει κατάληψη της αριστερής λωρίδας αναγκάζοντας όσους τον ακολουθούν να πηγαίνουν με την δική του ταχύτητα, με τα ζωντόβολα που βγαίνουν από κάθετους (και με STOP) δρόμους σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ενώ σε έχουν δει ότι έρχεσαι και αντί να επιταχύνουν πάνε με το πάσο τους.
Από κάποια στιγμή και μετά, ότι καντήλια και να κατεβάσεις, ότι μούντζες και να ρίξεις, αμα μας περιβάλουν ΖΩΑ είναι περιττό.
Πλέον κάνω σλάλομ ανάμεσά τους, με κίνδυνο να φάω γερή κλήση για επικίνδυνους ελιγμούς, αλλά προέχει να φεύγει κανείς όσο πιο γρήγορα γίνεται μακρυά από τέτοιους χάρους...
-
O κακος οδηγος στα 30,ειναι κακιστος στα 75.
Ο καλος οδηγος στα 30,παραμενει καλος στα 75.Χανει σε αντανακλαστικα και αντιληψη,αλλα καλυπτει αυτη την απωλεια απο την αυξημενη εμπειρια του... -
Ναι μεν αλλά.
Με το σκεπτικό πως:
Ξεκινάω από Θεσσαλονίκη για Κατερίνη και νέοι οδηγοί καταλαμβάνουν την μεσσαία λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο και την κρατάν μέχρι το τέλος, λες και θα την χάσουν.
Με το γεγονός, που ανάβουν τα εμπρός φώτα ομίχλης την νύχτα με ξαστεριά για να δίξουν πως έχουν φώτα.
Άλλοι να μην ανάβουν τα φώτα τους το σούρωπο για να μας βεβαιώσουν πως βλέπουν ακόμη και χωρίς αυτά, σκέφτομαι πως οι νέοι οδηγούν σαν γέροι.
Ρίχνετε μούτζες και μπινιλίκα αβέρτα,αλλά στους ΝΕΟΥΣ(και εγώ νέος είμαι έτσι;)
-
Πολύ σωστό tsoukas, μόνο που οι σημερινοί 70ρηδες όταν ήταν 30ρηδες, οδηγούσαν κάρα.
-
Ο χρήστης ebotonakis έγραψε:
Συνεπώς προσωπικά θα πρότεινα (Εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιτρέπουν) όχι μόνο μούτζες και μπινελίκια αλλά επίσης άμεση τοποθέτηση του αυτοκινήτου μπροστά από εκείνο του βραδυπορούντος δύποδου κτήνους, γκάζωμα για μερικά μέτρα, φρενάρισμα πανικού και βίαιη επιτάχυνση αμέσως μετά. Να δούμε θα το ξανακάνει?
εχμ... το κάνω αρκετά συχνά, αλλά όσοι είναι μέσα στο αυτοκίνητό μου, παρότι τους προειδοποιώ ότι θα το κάνω και παρότι το κάνω ΜΟΝΟ όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν όπως λες, συνέχεια μου τα χώνουν... έλεγα μήπως μόνο εγώ είμαι ο παράλογος τελικά...
όσο για το αν θα το ξανακάνει, ένα περιστατικό θα σου πω. Κάποτε το έκανα σε μια θείτσα που είχε κάνει κατάληψη στην αριστερή της Ποσειδώνος και δεν το κουνούσε με τίποτα, για την ακρίβεια δεν ήξερε ότι είμαι από πίσω της, παρότι είχα χρησιμοποιήσει όλα τα σινιάλα που διαθέτει ένα ΙΧ... Αφού με μούντζωσε και μου έριξε ΤΑ μπινελίκια, στο φανάρι κατεβαίνω, πλησιάζω από τη μεριά του οδηγου και από το ανοιχτό μια χαραμάδα παράθυρό της (φοβήθηκε μη τη δείρω η ηλίθια) ακολούθησε ο εξής διάλογος:
-Εμένα μούντζωσες?
-Ναι!
-Ξέρεις πόσο τυχερή είσαι που έπεσες σε καλό άνθρωπο?
-Γιατί?
-Γιατί κάποιος άλλος μάλλον θα σε είχε δείρει στη θέση μου!
-Είσαι στα καλά σου άνθρωπέ μου? Δεν ξέρεις ότι δεν επιτρέπεται να προσπερνάς από δεξιά? Άσε που μπήκες μπροστά μου και θα σκοτωνόμασταν όπως φρενάρισες!
-Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και στην κοινωνία: την επόμενη φορά που θα θέλεις να πας κάπου, πάρε ένα ταξί...κάπου εκεί την παράτησα κι έφυγα, συνειδητοποιώντας ότι ΟΥΤΕ έτσι θα καταλάβαινε το ΖΩΟ, όπως και πολλά άλλα ζώα στη θέση της
Σπύρος
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
οι γέροι φίλε μου είναι πολύ συχνά επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους γύρω όταν οδηγούν. Πρέπει να περνάνε εξετάσεις κάθε χρόνο και να τους αφαιρούν τα διπλώματα αν κριθούν ανίκανοι κατά τη γνώμη μουΣυμφωνώ απόλυτα.
Βέβαια εξίσου αυστηρά έπρεπε να ΜΗΝ δίνουν δίπλωμα σε κανέναν νέο/νεαρή που λαδώνει, που δεν μπορεί να περάσει τις εξευτελιστικά εύκολες εξετάσεις οδήγησης (που πρέπει να γίνουν πιο ρεαλιστικές), και σε κανέναν που φαίνεται πως είναι αλλού για αλλού όσον αφορά την ωριμότητά του...
Είναι τέτοιες οι σνήκες κυκλοφορίας στους Ελληνικούς δρόμους (και ας εξαιρέσουμε τους οδηγούς), που δενχρειάζονται κακοί οδηγοί για να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο... Πόσο μάλλον τώρα που κυκλοφορεί κάθε κουμασιάς κουμάσι...
-
Ο χρήστης luck έγραψε:
Πολύ σωστό tsoukas, μόνο που οι σημερινοί 70ρηδες όταν ήταν 30ρηδες, οδηγούσαν κάρα.Εφ'οσον ηταν σωστοι οδηγοι τοτε,σημαινει οτι μπορουν να προσαρμοσουν την οδηγηση τους και τωρα.Εκτος αυτου,δεν περασαν απο τα καρα στα σημερινα αυτοκινητα.Οδηγησαν ισως πιο πραγματικα αυτοκινητα απο τα σημερινα στην πορεια...
-
Εγώ αδιαφορώ τελείως για τέτοιους οδηγούς,
φτάνω πίσω τους με μεγάλη ταχύτητα ενώ
ταυτόχρονα κάνω σινιάλα με τα φώτα,οι πιο πολλοί τρομάζουν και φεύγουν.Αν αντέξουν περνάω απο δεξιά.... -
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Εγώ αδιαφορώ τελείως για τέτοιους οδηγούς,
φτάνω πίσω τους με μεγάλη ταχύτητα ενώ
ταυτόχρονα κάνω σινιάλα με τα φώτα,οι πιο πολλοί τρομάζουν και φεύγουν.Αν αντέξουν περνάω απο δεξιά....Ελπίζω να έχεις καλά αντανακλαστικά και μπόλικη τύχη.
-
Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ρωτάω;
-
Εγώ σαν οδηγός που βιάζομαι να φτάσω στην δουλέιά μου επειδή έχω αργήσει; πρέπει να μου φταίνε οι άλλοι οδηγοί που δεν βιάζονται και κάνουν την βόλτα τους ,τηρώντας τα όρια ταχύτητας;(δικαίωμα τους),
-
Όταν πάλι δεν βιάζομαι και πηγαίνω εγώ βόλτα, γιατί πάλι οδηγάω με γρήγορους ρυθμούς και πάντα μου φταίνε αυτοί που είναι μπροστά μου;
-
Γιατί όταν κάποιος με προσπεράσει παράνομα, πάλι τσατίζομαι και λέω στην γυναίκα μου 'κοίτα σε ποιο σημείο μας προσπερνάει, θα σκοτωθούμε'
και πέρνω την απάντηση 'γιατί εσύ πριν τι έκανες;' και τότε της λέω μια δικαιολογία που ούτε εγώ την πιστεύω;
Τελικά κατέλιξα στο συμπέρασμα πως όλα είναι θέμα παιδείας.
Όταν το παιδί βλέπει τον μπαμπά να παιρνάει τα στοπ, Θα τα περάσει και αυτό αύριο.
Όταν βλέπει την μαμά να βρίζει με το παραμικρό, το παιδί τι θα κάνει αύριο;Να μην περιμένουμε λοιπόν από τους άλλους την σώστη συμπεριφορά στους δρόμους όταν ο καθένας από εμάς δεν κάνει το ίδιο.
-
-
Εντάξει δεν εννοώ οτι φτάνω με 200 και περνάω και οτι γίνει..
Φτάνω με ταχύτητα που να μπορώ να φρενάρω πίσω τους αν χρειαστεί.
Απλά όπως έρχομαι απο μακριά με ταχύτητα συνήθως τρομάζουν και φεύγουν. -
ΤΟ μόνο που έχω να πω: λίγη υπομονή και σεβασμό στους μεγαλύτερους. Θα το εκτιμήσουμε όταν - αναπόφευκτα - φτάσουμε στην ηλικία τους.
Οι ηλικιωμένοι κάνουν λάθη - αλλά ας τους δώσουμε ένα λεπτό να διορθώσουν!
-
Ο καλός ο οδηγός σύμφωνα με την άποψη μου είναι αυτός που ξέρει που θα τρέξει και αυτός που φτάνει πάντα στον προορισμό του.
Αν ο κάθε οδηγός έχει την λογική πως μόνο αυτός ξέρει να οδηγεί και όλοι οι άλλοι είναι τρελλοί, μεθυσμένοι, δεν ξέρουν που πάν τα τέσσερα, δεν κάνει τα πάντα για να προστατευτεί; Εννοώ την αμυντική οδήγηση, χωρίς να αποκλείω πως σε μερικές περιπτώσεις και η επιθετική οδήγηση όπως αναφέρει ο PG200 έχει αποτελέσμα.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ