-
Έχει ξεκινήσει το αντάρτικο πόλεων στο Παρίσι και οι οκολόγοι κάθε βράδυ ξεφουσκώνουν τα λάστιχα στα τζιπ που είναι παρκαρισμένα στα στενά του Παρισιού....
Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί το ξέφούσκωμα των ελαστικών ο γάλλος νομοθέτης δεν το θεωρεί φθορά ξένης περιουσίας!!!!
βάζουν τρόμπες ποδηλάτων για να μην χτυπάνε οι συναγερμοί και αφήνουν σημείωμα -
Περι μόλυνσης: Φορτηγακια και μη καταλυτικα αυτοκινητα που έχουν να συντηρηθουν καποιες δεκαετιες είναι το κυριο πρόβλημα ρυπανσης. Αλήθεια όλοι εσεις που τσιριζετε εχετε αλλάξει καταλύτη στα 6 χρόνια, γιατι χοντρικά κάπου εκει ανενεργοποιείται. Αν όχι είστε οι πρώτοι που πρέπει να μείνετε εκτός δακτυλίου!
Περι σταθμευσης: Οσοι δουλευετε στο κέντρο αντι να παραπονιεστε για τις 1500 θέσεις που καταλμβάνουν στο κέντρο ακινητοποιημένα σαράβαλα, κυνηγάτε τα SUV.
Περι ενεργητικής ασφάλειας: Μαλλον δεν έχετε δει τις ροπές των SUV....
Στην εθνική είναι στο στοιχείο του. Και μπορεί σε επαρχιακούς δρόμους να παίρνει τρελες κλίσεις το αμάξωμα, αλλά λόγω μεγάλου μεταξονιου και τετρακίνησης μπορείς να κινηθείς αρκετά σβέλτα αρκεί να έχεις πάντα υπόψιν σου την μεταφορα βάρους που διαρκεί εναν αιώνα.....
Επίσης μπορείς πλέον να αγνοείς τις λακούβες και τις ανωμαλίες του δρόμου που μπορουν να αλλάξουν πορεία σε ένα πιο ελαφρύ αυτοκίνητο. Και στην αθήνα είναι πολύ συχνό φαινόμενο!
Τελος τα περισσότερα SUV εχουν φρένα άγκυρες! Μπορεί πάνω στην στρόφη να πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός αλλά ουτος η άλλος το δυνατο φρενάρισμα συνήθως το χρειάζεσαι στην ευθεία.Περι παθητικής ασφάλειας: Ναι είναι ψηλά τα SUV και ακυρώνουν την παθητική προστασία των άλλων αυτοκινήτων..... Την επόμενη φορά που θα βρεθεί κάποιος με SUV στην παρέα σας πείτε του να σηκώσει το καπό για να δείτε πόσο χαμηλά είναι τα νεύρα και η μηχανή του αυτοκινήτου....
Γιατι δηλαδή να πρέπει εγώ να πάρω δεύτερο αυτοκίνητο επειδή εσυ είσαι κομπλεξικός και θές να μου απαγορεύσεις να μπαίνω στην πόλη με το αμάξι μου? Μήπως θα έπρεπε αντι για το X-trail που πήρα να έπαιρνα ενα Jimny ενα cinque?
Βεβαια θα μου πείτε πως ΟΚ τα SUV τύπου Xtrail, RAV, CRV, κτλ είναι φυσιολογικά και οτι εσεις αναφέρεστε κυρίως στα πιο μεγάλα SUV.... Τα οποία πόσα είναι? 10-15% των SUV που κυκλοφορούν? Τόσο μεγάλο πρόβλημα είναι πια?
Αυτό που ενοχλει όλους μας είναι πως αποκτηθήκαν στην πλειονότητα τους με άνομους τρόπους (χρηματιστηριο κτλ..) για καθαρά λόγους επιδειξης και οδηγούνται από άτομα που δεν μπορούν να τα ελένξουν. Ε και? Θα τους κάνουμε ντα? Στην χειρότερη περίπτωση να θεσπιστεί υποχρεωτικό σεμινάριο οδήγησης για κατόχους 'μεγάλων' αυτοκινήτων. -
Φίλε karalisd σε καταλαβάινω απόλυτα!Το πρόβλημα είναι αλλού.Αυτά τα μέτρα που ακούγονται απλά είναι εντελώς του ποδαριού!Ας προσπαθήσουν για μια φορά να βρουν μια ανθρώπινη λύση και όχι μια διευκόλυνση (που λέει ο λόγος) για κάποιους και να ξαναέχουμε πρόβλημα μετά από 2 χρόνια.Γιατί δεν βελτιώνουν τις συγκοινωνίες;Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να κάνω 1,5 ώρα για να πάω στο κέντρο όταν με το αμάξι κάνω 15-20 λεπτά;
Τους μάραναν τα SUV.Το θέμα είναι ότι τίποτα δεν βλέπουν σοβαρά.
**Η λύση δεν είναι η απαγότευση των SUV.**Αλλού είναι το πρόβλημα. -
Ο χρήστης karalisd έγραψε:
Περι μόλυνσης: Φορτηγακια και μη καταλυτικα αυτοκινητα που έχουν να συντηρηθουν καποιες δεκαετιες είναι το κυριο πρόβλημα ρυπανσης. Αλήθεια όλοι εσεις που τσιριζετε εχετε αλλάξει καταλύτη στα 6 χρόνια, γιατι χοντρικά κάπου εκει ανενεργοποιείται. Αν όχι είστε οι πρώτοι που πρέπει να μείνετε εκτός δακτυλίου!Περι σταθμευσης: Οσοι δουλευετε στο κέντρο αντι να παραπονιεστε για τις 1500 θέσεις που καταλμβάνουν στο κέντρο ακινητοποιημένα σαράβαλα, κυνηγάτε τα SUV.
Περι ενεργητικής ασφάλειας: Μαλλον δεν έχετε δει τις ροπές των SUV....
Στην εθνική είναι στο στοιχείο του. Και μπορεί σε επαρχιακούς δρόμους να παίρνει τρελες κλίσεις το αμάξωμα, αλλά λόγω μεγάλου μεταξονιου και τετρακίνησης μπορείς να κινηθείς αρκετά σβέλτα αρκεί να έχεις πάντα υπόψιν σου την μεταφορα βάρους που διαρκεί εναν αιώνα.....
Επίσης μπορείς πλέον να αγνοείς τις λακούβες και τις ανωμαλίες του δρόμου που μπορουν να αλλάξουν πορεία σε ένα πιο ελαφρύ αυτοκίνητο. Και στην αθήνα είναι πολύ συχνό φαινόμενο!
Τελος τα περισσότερα SUV εχουν φρένα άγκυρες! Μπορεί πάνω στην στρόφη να πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός αλλά ουτος η άλλος το δυνατο φρενάρισμα συνήθως το χρειάζεσαι στην ευθεία.Περι παθητικής ασφάλειας: Ναι είναι ψηλά τα SUV και ακυρώνουν την παθητική προστασία των άλλων αυτοκινήτων..... Την επόμενη φορά που θα βρεθεί κάποιος με SUV στην παρέα σας πείτε του να σηκώσει το καπό για να δείτε πόσο χαμηλά είναι τα νεύρα και η μηχανή του αυτοκινήτου....
Γιατι δηλαδή να πρέπει εγώ να πάρω δεύτερο αυτοκίνητο επειδή εσυ είσαι κομπλεξικός και θές να μου απαγορεύσεις να μπαίνω στην πόλη με το αμάξι μου? Μήπως θα έπρεπε αντι για το X-trail που πήρα να έπαιρνα ενα Jimny ενα cinque?
Βεβαια θα μου πείτε πως ΟΚ τα SUV τύπου Xtrail, RAV, CRV, κτλ είναι φυσιολογικά και οτι εσεις αναφέρεστε κυρίως στα πιο μεγάλα SUV.... Τα οποία πόσα είναι? 10-15% των SUV που κυκλοφορούν? Τόσο μεγάλο πρόβλημα είναι πια?
Αυτό που ενοχλει όλους μας είναι πως αποκτηθήκαν στην πλειονότητα τους με άνομους τρόπους (χρηματιστηριο κτλ..) για καθαρά λόγους επιδειξης και οδηγούνται από άτομα που δεν μπορούν να τα ελένξουν. Ε και? Θα τους κάνουμε ντα? Στην χειρότερη περίπτωση να θεσπιστεί υποχρεωτικό σεμινάριο οδήγησης για κατόχους 'μεγάλων' αυτοκινήτων.Συμφωνώ μαζί σου σε γενικές γραμμές αλλά μου τη σπάει αφάνταστα το 2ο πρόσωπο πληθυντικού που χρησιμοποιείς.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Συμφωνώ μαζί σου σε γενικές γραμμές αλλά μου τη σπάει αφάνταστα το 2ο πρόσωπο πληθυντικού που χρησιμοποιείς.Τωρα που το λες εχεις δίκιο... Φέρνει λίγο σε δικηγορικό... Να το κάνω edit?
-
Αφ΄υψηλού!
Ν. Δήμου
*
''Είναι οι Έλληνες ρατσιστές;' Το ερώτημα επανέρχεται κάθε τόσο στα τηλεοπτικά παράθυρα. Δεν έχω σκοπό να αναλύσω το θέμα, διότι, όπως με όλες τις γενικεύσεις, η συζήτησή του δεν οδηγεί πουθενά. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω πως πολλοί Έλληνες οδηγοί είναι ρατσιστές. Κυρίως όσοι βλέπουν τον κόσμο αφ' υψηλού.Η ρατσιστική τους συμπεριφορά εξαρτάται από δύο παράγοντες: τι οδηγούν αυτοί - και τι οδηγείς εσύ. Αν οδηγούν ακριβότερο (ή ψηλότερο) μοντέλο από σένα, τότε σχεδόν δεν υπάρχεις.
Κυκλοφορώ με δύο αυτοκίνητα: Ένα μονό και ένα ζυγό. Ένα μεγάλο και ένα μικρό. Ένα ακριβό και ένα φτηνό. Κάθε μέρα εναλλάσσονται, επιβεβαιώνοντας την άποψή μου.
Είναι αδιανόητο το πόσο διαφορετικά μου φέρονται οι άλλοι οδηγοί (στις ίδιες διαδρομές, ίδιες ώρες, ίδιες συνθήκες) ανάλογα αν βρίσκομαι στο μικρό ή στο μεγάλο. Διακρίσεις.
Το μικρό το βλέπουν σα μύγα, σαν κουνούπι, σαν σκουπίδι. Δεν του παραχωρούν ποτέ προτεραιότητα, δεν του ανοίγουν ποτέ δρόμο, δεν το υπολογίζουν καθόλου στην διασταύρωση. Αν μάλιστα τολμήσει να πάει λίγο γρήγορα και τους προσπεράσει, το θεωρούν προσωπική προσβολή - και το στρώνουνε στο κυνήγι.
Το κακό είναι πως το δικό μου μικρό είναι γρήγορο, χωρίς να του φαίνεται. Όχι δεν ανήκει στα γνωστά μικρά GTI, VTS κλπ. ούτε έχει φουσκωμένα φτερά και αεροτομές. Είναι το νέο δεκαεξαβάλβιδο Ren-ault Twingo με 76 ίππους. Που όμως το κάνουν πιο γρήγορο στις επιταχύνσεις από τα βασικά μοντέλα Mercedes, BMW, Audi (και λοιπές ευγενείς μάρκες).
Βάλτε και την δική μου τάση να πηγαίνω πάντα πιο δυνατά με τα μικρά παρά με τα μεγάλα… (Με διακόσια άλογα όλοι μπορούν να πάνε γρήγορα - ο καλός οδηγός φαίνεται όταν ξεπερνάει τα όρια του αυτοκινήτου). Θα καταλάβετε τότε πόσο ενοχλώ αυτούς που έχουν πληρώσει πέντε φορές παραπάνω για να εντυπωσιάζουν.
Ενώ, όταν οδηγώ το μεγάλο, αλλάζει όλη η συμπεριφορά. Με υπολογίζουν. Με σέβονται.
Εξαρτάται βέβαια και από το τι οδηγούν αυτοί. Διότι υπάρχουν μεγάλα και …πιο μεγάλα. Αν ο οδηγός ενός Audi A3 βλέπει το Twingo αφ' υψηλού - από πολύ ψηλότερα τον κοιτάει αυτόν ο οδηγός μίας Jaguar.
Αλλά πιο 'αφ' υψηλού' από όλους, μας βλέπουν οι οδηγοί των μεγάλων τζιπ. Έσπαγα το κεφάλι μου να βρω γιατί οι άνθρωποι πληρώνουν τόσα λεφτά για να οδηγούν αυτά τα άβολα, ενεργοβόρα, αργοκίνητα, ανασφαλή και δυσκολοπαρκάριστα τέρατα. Μέχρι που μπήκα σε ένα και κατάλαβα. Πρόκειται για απίθανο πουσάρισμα του εγώ. Κι ο πιο ασήμαντος νιώθει ...ανεβασμένος.
Η λέξη κλειδί εδώ είναι 'αναπλήρωση'. Όσο πιο κομπλεξικό το άτομο, τόσο πιο ογκώδες το όχημα. Στις γυναίκες ο κανόνας είναι διαφορετικός: όσο πιο μικροκαμωμένη η κυρία, τόσο πιο τεράστιο το τετρακίνητο. (Και τόσο πιο επιθετική η οδήγηση... Ναι, με τα τζιπ, χάλασαν και οι γυναίκες!)
Μη μου πείτε πως υπάρχουν και μερικοί που πάνε στο χώμα. Οι στατιστικές δίνουν λιγότερο από 10%. Οι άλλοι απλά θωρακίζουν το ανασφαλές εγώ τους. Τους φτιάχνει ο όγκος του τέρατος και κυρίως το ύψος του καθίσματος. Αυτά τα αντικοινωνικά και αντιοικολογικά οχήματα (έχω πάντα την άποψη πως θα έπρεπε να απαγορεύεται η κυκλοφορία τους μέσα στις πόλεις) κάνουν τους κατόχους τους να νομίζουν πως είναι κάποιοι, μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται τριάντα πόντους ψηλότερα. (Α ναι, και ίσως επειδή, με σκανδαλώδη τρόπο, πληρώνουν λιγότερους φόρους...)
Οι πιο ξιπασμένοι είναι οι οδηγοί των μεγάλων (Grand) Cherokee. Ούτε οι κάτοχοι Porsche δεν έχουν τέτοιο κόρδωμα. Για να σε αφήσουν να περάσεις ούτε λόγος. Αντίθετα οι λίγοι κάτοχοι Range Rover δείχνουν περισσότερη ράτσα παρά ρατσισμό. Βλέπετε είναι συνήθως παλιοί και γνώστες - κι αντιμετωπίζουν τους Τσεροκήδες σαν νεόπλουτους.
Θα έπρεπε κάποτε να ασχοληθούν οι κοινωνικοί ψυχολόγοι με όλα αυτά τα φαινόμενα. Ακόμα και μέσα στην ίδια μάρκα υπάρχουν ταξικές διακρίσεις. (Πώς βλέπει ο οδηγός μίας 320 τον οδηγό μίας 316;) Στην τυπολογία των οδηγών και την σχέση οδηγού, αυτοκινήτου και άλλου οδηγού, έχουν πεδίο δόξης λαμπρό και παραμελημένο.'*[/quote]
Άρα συμπλεγματικός είναι και αυτός , για να παρατηρεί τους άλλους από τα δύο του αυτοκίνητα και να βγάζει συμπεράσματα, είναι ένας από αυτούς.
-
...Οι πιο ξιπασμένοι είναι οι οδηγοί των μεγάλων (Grand) Cherokee. Ούτε οι κάτοχοι Porsche δεν έχουν τέτοιο κόρδωμα. Για να σε αφήσουν να περάσεις ούτε λόγος. Αντίθετα οι λίγοι κάτοχοι Range Rover δείχνουν περισσότερη ράτσα παρά ρατσισμό. Βλέπετε είναι συνήθως παλιοί και γνώστες - κι αντιμετωπίζουν τους Τσεροκήδες σαν νεόπλουτους...
To κείμενο είναι γεμάτο με τραγικές εκφράσεις κλισέ και στερεότυπες αναφορές.
Στο απόσπασμα που παραθέτω γενικεύει στηλιτεύοντας συλλήβδην τους οδηγούς των αμερικάνικων τζιπ χαρακτηρίζοντάς τους ξιπασμένους και νεόπλουτους, ενώ ρίχνει στα μαλακά τους Πορσάκηδες υποκλινόμενος παράλληλα στην κουλτούρα των Ροβεράκηδων .
Μου θυμίζει τα ανέκδοτα με τους 3 που πέφτουν στη ζούγκλα, ο πάντα χαζός αμερικάνος, ο πάντα μισοξύπνιος γερμανός/ιταλός/γάλλος κ.ο.κ. και το πατριωτάκι που τους βγάζει όλους ασπροπρόσωπους πάντα, ενώ στην πράξη ο κάθε οδηγός είναι διαφορετικός, και στο φινάλε περισσότερη τάση για προβολή και πουλ μουρ σου βγάζει ένα Πορσικό απ' ότι ένα Τσέρκι που κοστίζει μόλις το 40% του πρώτου.
Πιο πριν δεν παραλείπει να μας κάνει και τη σχετική διαφημισούλα με το τι αμαξάκι έχει τώρα, ενώ ταυτόχρονα δεν μας αναφέρει το μεγάλο του ποιό ακριβώς είναι, είναι πιθανό να πρόκειται για κάποια ενεργοβόρα, βαριά γερμανική μαούνα, politically foult σε σχέση με το υπόλοιπο άρθρο του.
Εν συνεχεία νιώθει σαν να ανακαλύπτει τον τροχό, εκθέτοντας στο κοινό τον πραγματικό λόγο που κάποιοι αγοράζουν τζιπούρες. Ειρήσθω εν παρόδω ότι τον λόγο αυτό τον γνωρίζουν και οι πλέον άσχετοι με την αυτοκινητιστική κουλτούρα.
Αούα... -
delete
-
Συγνώμη, θα νοιάξει μια κυρία που πουλάει το σώμα της σε έναν οικονομικό μετανάστη το αν ο πελάτης είναι λαθρέμπορος, δηλ. κλέβει το κράτος; Αν μιλάμε για τπτ ναρκωτικά ή παιδεραστίες, ΟΚ, αλλά λαθρεμπόριο;
Σάμπως αυτή δηλώνει τα εισοδήματα που αποκτά ασκώντας το επάγγελμα, παρντόν, λειτούργημά της; -
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Διαβάζω πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για το θέμα και ειλικρινα χαίρομαι πολύ!paimei, audipassion όσους συγγενείς και φίλους έχω με μεγάλο τζιπ μια χαρά «εκπροσωπούν» τα λεγόμενα του Ν.Δ. , επίσης αυτά που βλέπετε στους δρόμους δεν είναι πολύ κοντά σε αυτό το κείμενο;
O dstou έκανε κάποιες εύστοχες παρατηρήσεις για το θέμα.
Θα περιοριστώ μόνο να πω ότι οποιοδήποτε επαγωγικό συμπέρασμα βασισμένο σε τέτοιου είδους πρόχειρες παρατηρήσεις δεν μπορεί παρά να είναι αφελές και παραπλανητικό.
Ούτε καν στην περιγραφή των 'τζιπ' έπεσε μέσα, εκτός κι αν το κείμενο είναι γραμμένο καμιά 20χρόνια πίσω.Τι ογκώδη και ενεργοβόρα κ.λπ κουταμάρες;
Το θέμα δεν είναι να αντιπαράθεσω εγώ άλλους 10 ή 20 ανθρώπους που γνωρίζω, κατόχους SUV, οι οποίοι δεν ταυτίζονται με την περιγραφή του Δήμου, το θέμα είναι ότι του έχει καρφωθεί ένα στερεότυπο στο κεφάλι και προσπαθεί να οργανώσει γύρω του όλη την υπόλοιπη ρηχή επιχειρηματολογία του.
Και αν υπάρχουν ζώα ιδιοκτήτες suv, άλλο τόσο ζώα μπορεί να είναι και οι ιδιοκτήτες οποιουδήποτε άλλου αυτοκινήτου, ο καθένας το εγώ του θα βρει τρόπο να το ξεράσει, οτιδήποτε κι αν οδηγεί.
Ούτε είναι απαραιτήτως απόδειξη συμπλεγματικής συμπεριφοράς -άκουσον άκουσον!- το να γουστάρει κάποιος να κάθεται ψηλότερα, στο φάσμα του προσωπικού γούστου εντάσσονται όλα αυτά. -
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Τα € που τρωω/εφαγα απο τους γονεις μου ειναι ενα δανειο το οποιο θα ξεχρεωσω στα εγγονια τους!Oλο το θεμα ειναι στο μονο σωστο που εχει πει ο σκυλος στη ζωη του
Η πιο σωστη αποψη κατ'εμε
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
...Οι πιο ξιπασμένοι είναι οι οδηγοί των μεγάλων (Grand) Cherokee. Ούτε οι κάτοχοι Porsche δεν έχουν τέτοιο κόρδωμα. Για να σε αφήσουν να περάσεις ούτε λόγος. Αντίθετα οι λίγοι κάτοχοι Range Rover δείχνουν περισσότερη ράτσα παρά ρατσισμό. Βλέπετε είναι συνήθως παλιοί και γνώστες - κι αντιμετωπίζουν τους Τσεροκήδες σαν νεόπλουτους...
To κείμενο είναι γεμάτο με τραγικές εκφράσεις κλισέ και στερεότυπες αναφορές.
Στο απόσπασμα που παραθέτω γενικεύει στηλιτεύοντας συλλήβδην τους οδηγούς των αμερικάνικων τζιπ χαρακτηρίζοντάς τους ξιπασμένους και νεόπλουτους, ενώ ρίχνει στα μαλακά τους Πορσάκηδες υποκλινόμενος παράλληλα στην κουλτούρα των Ροβεράκηδων .
Μου θυμίζει τα ανέκδοτα με τους 3 που πέφτουν στη ζούγκλα, ο πάντα χαζός αμερικάνος, ο πάντα μισοξύπνιος γερμανός/ιταλός/γάλλος κ.ο.κ. και το πατριωτάκι που τους βγάζει όλους ασπροπρόσωπους πάντα, ενώ στην πράξη ο κάθε οδηγός είναι διαφορετικός, και στο φινάλε περισσότερη τάση για προβολή και πουλ μουρ σου βγάζει ένα Πορσικό απ' ότι ένα Τσέρκι που κοστίζει μόλις το 40% του πρώτου.
Πιο πριν δεν παραλείπει να μας κάνει και τη σχετική διαφημισούλα με το τι αμαξάκι έχει τώρα, ενώ ταυτόχρονα δεν μας αναφέρει το μεγάλο του ποιό ακριβώς είναι, είναι πιθανό να πρόκειται για κάποια ενεργοβόρα, βαριά γερμανική μαούνα, politically foult σε σχέση με το υπόλοιπο άρθρο του.
Εν συνεχεία νιώθει σαν να ανακαλύπτει τον τροχό, εκθέτοντας στο κοινό τον πραγματικό λόγο που κάποιοι αγοράζουν τζιπούρες. Ειρήσθω εν παρόδω ότι τον λόγο αυτό τον γνωρίζουν και οι πλέον άσχετοι με την αυτοκινητιστική κουλτούρα.
Αούα...Ακριβώς δν γίνεται να βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι ανάλογα του τι αυτοκινήτου οδηγούν τι νοοτροπία δεκαετίας 80 είναι αυτή οι κούρσες και τα τζίπ ; και ενώ ο ίδιος παραδέχετε πως παρατηρεί και κράζει τις συμπεριφορές των άλλων.
-
Αφενός είναι λανθασμένο να γίνονται σαρωτικές γενικεύσεις για τους οδηγούς SUV, αφετέρου -αναλογικά- πολλοί από αυτές/-ές κάνουν μπαμ ότι αισθάνονται μια μυστηριώδους προέλευσης ανωτερότητα όταν σε αντιμετωπίζουν με το ημιφορτηγό τους.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αφενός είναι λανθασμένο να γίνονται σαρωτικές γενικεύσεις για τους οδηγούς SUV, αφετέρου -αναλογικά- πολλοί από αυτές/-ές κάνουν μπαμ ότι αισθάνονται μια μυστηριώδους προέλευσης ανωτερότητα όταν σε αντιμετωπίζουν με το ημιφορτηγό τους.Εκτιμω οτι τους οδηγους των 'βαρεων' SUV το θεμα τους αφορα αμεσα, αφου:
'Εισαι λεφτας και μπρουκλης? Ναιαι, αλλα που τα βρηκες?!?! -
delete
-
Για να μην ξεχνιόμαστε.
Το μεσημέρι την ώρα που ξεπαρκάρω για να πάμε για φαγητό στους γονείς, περνάει από δίπλα μεγάλο μαύρο KIA SUV. Έχω μείνει λίγο πίσω γιατί κινείται σβέλτα αλλά τον βλέπω που προσπερνάει 2 μεγάλες θέσεις για παρκάρισμα (είναι όμως στενός ο δρόμος) και τελικά παρκάρει σε μικρό άνοιγμα ΠΑΝΩ σε ψηλό πεζοδρόμιο (σε μέρος που δεν περνάνε πολλοί πεζοί).Πείτε μου ότι δεν αγόρασε SUV για να ανεβαίνει άνετα στο πεζοδρόμιο.
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
....-
Τι ογκώδη και ενεργοβόρα κ.λπ κουταμάρες;
-
Το θέμα δεν είναι να αντιπαράθεσω εγώ άλλους 10 ή 20 ανθρώπους που γνωρίζω, κατόχους SUV, οι οποίοι δεν ταυτίζονται με την περιγραφή του Δήμου, το θέμα είναι ότι του έχει καρφωθεί ένα στερεότυπο στο κεφάλι και προσπαθεί να οργανώσει γύρω του όλη την υπόλοιπη ρηχή επιχειρηματολογία του.
...
- Από το carfolio.com:
Bmw 330i
Fuel consumption 9.9/5.6/7.2 l/100km urban/extra-urban/combined
CO2 Emissions 173.0 g/kmBmw X5 3.0i
Fuel consumption 13.7/8.2/10.2 l/100km urban/extra-urban/combined
CO2 Emissions 244.0 g/kmΔηλαδή για την ίδια δουλειά (αν εξαιρέσεις το χώμα που δεν το βλέπουν και πολλά μεγάλα suv) το Χ5 θέλει 3 λίτρα παραπάνω από ένα μεσαίο σεντάν με τον ίδιο κινητήρα. Αυτό δεν είναι ανούσια σπατάλη ενέργειας? Και επειδή κοντινό μου άτομο έχει Χ5 ξέρω ότι οι καταναλώσεις αυξάνονται ραγδαία σε χρήση εθνικής, όπως σε όλα τα αυτοκίνητα μεν, αλλά εδώ παραγίνεται λόγω όγκου. Όλες οι τυποποιημένες καταναλώσεις είναι μέχρι τα 120 χλμ/ώρα. Άρα αυτά τα 3 λίτρα σε κανονική χρήση πιστεύω ότι θα είναι πάνω από 4-5 λίτρα διαφορά στην κατανάλωση με τον ΙΔΙΟ κινητήρα. Δεν είναι ΠΙΟ ενεργοβόρα από τα 'κανονικά' λοιπόν?
Οι γενικεύσεις ώρες ώρες είναι ανούσιες αλλά νομίζω ότι μέσα από κάποιες γενικεύσεις μπορείς να δεις την εικόνα έστω ενός δείγματος (αν και πιστεύω ότι εδώ μιλάμε για πλειοψηφία). Άλλωστε αν εξαιρέσεις το ύψος δε βλέπω που υπερέχει μια Χ5 από μια στεσιον τετρακίνητη πεντάρα π.χ.. Η στέσιον πεντάρες έχουν πουλήσει καμιά δεκαριά κομμάτια όλα και όλα και οι Χ5,Χ3 έχουν πουλήσει χιλιάδες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Εμένα κάτι μου λέει για τους λόγους που αγοράστηκαν.
Διαφήμιση της Greenpeace για να μη νομίζετε ότι τα λέει μόνο ο Δήμου: http://www.youtube.com/watch?v=h_wMhtuzQKE
Υπάρχουν αυτοκίνητα που καίνε περισσότερα από τα suv χωρίς να είναι suv. Τα Suv είναι τα τραβεστί της αυτοκίνησης και για αυτό δεν τα συμπαθώ. Όταν προσπαθείς να βάλεις 2 καρπούζια σε μία μασχάλη ως γνωστόν δε χωράνε. Ο καθείς φυσικά κάνει τις επιλογές του και είναι ελεύθερος σε αυτό. Οι άλλοι φυσικά όμως μπορούμε να κρίνουμε. Ουδείς άκριτος! Ειδικά αν ενοχλούμαστε από αυτό (τα σουβ ενοχλούν στην εθνική γιατι δε βλέπεις μπροστά τι γίνεται. Και στα φορτηγά δε βλέπεις αλλά αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον κάνουν τη δουλειά τους. Στο παρκάρισμα πιάνουν 1.5 θέση. Όταν ξεπαρκάρουν και αν δεν έχουν αισθητήρες απόστασης ετοιμάσου να κλάψεις καπό η πορτ μπαγκάζ. Αν μια κυρία με ΜΚλασ (ε μας ρε Μερσεντες. ) παραβιάσει το στοπ και με πετύχει στη πόρτα του οδηγού και εγώ οδηγώ απλά ένα i10 κλάψε με μάνα κλάψε με, γιατί με τις σιδεριές που πάνε και βάζουν (η και χωρίς σιδεριές) είναι σχεδόν στο παράθυρο μου. Στις επαρχιακές στενούς οδούς, αν θέλω να προσπεράσω πρέπει να γλύψω το χαντάκι του απέναντι ρεύματος. Και εργοστασιακά ξένον να βάλουν (που ΔΕΝ βάζουν ακόμη και σε πλούσιες Χ5 π.χ. για να καταλάβουμε) ΕΝΟΧΛΟΥΝ γιατί είναι 5-10 εκατοστά πιο πάνω από το συνηθισμένο ύψος κλπ Θέλεις μήπως και άλλα αρνητικά? )
Ρηχή επιχειρηματολογία, γιατί? Για να πει/γράψει κάποιος τη γνώμη του πρέπει να έχει πίσω του καμία ψυχολογική έρευνα με δείγμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων? Μάλιστα το άρθρο είναι από το CAR αρκετά χρόνια πίσω. Δεν σημαίνει κάτι σαν περιοδικό αλλά όταν διαβάσεις αυτό και μετά διαβάσεις τις αμερόληπτες κριτικές στις επόμενες σελίδες για τα ανυπέρβλητα προσόντα του τάδε σουβ ίσως να μην βλέπεις τις παρουσιάσεις με το ίδιο μάτι. Δηλαδή για να καταλάβω, κλείνοντας, τα λόγια του Δήμου ΠΡΩΤΗ φόρα τα βλέπετε γραμμένα/ειπωμένα? Αν όχι, και απορρίπτεται και ΟΛΑ όσα ανάλογα έχετε διαβάσει μήπως έχετε εσείς στερεότυπα? Γιατί δηλαδή να είναι σωστή η αντίθετη με του Δήμου άποψη και η άποψη του Δήμου (και αρκετών ακόμη από μας νομίζω ) λανθασμένη?
Αφήστε τα αυτά όμως τώρα και πάμε στο προκείμενο: παιδιά έχετε? Και αν ναι τι χαρτζιλίκι τους δίνετε αν είναι μικρά? Ή και μεγαλύτερα!
-
-
Eπειδή σαν λαός είμαστε ακόμα στερημένοι το πέρασμα από SUV είναι μέρος της ζωής μας .
Οταν ξεκαυ...σουμε , θα επανέλθουμε στην πραγματικότητα , αν και με τόσες λακούβες που έχουν οι δρόμοι μας , θα μας λείψει και ίσως επιστρέψουμε εκεί , έστω και στα πιό light μοντέλλα που πληθαίνουν συνεχώς . -
- Από το carfolio.com:
Bmw 330i
Fuel consumption 9.9/5.6/7.2 l/100km urban/extra-urban/combined
CO2 Emissions 173.0 g/kmBmw X5 3.0i
Fuel consumption 13.7/8.2/10.2 l/100km urban/extra-urban/combined
CO2 Emissions 244.0 g/kmΔηλαδή για την ίδια δουλειά (αν εξαιρέσεις το χώμα που δεν το βλέπουν και πολλά μεγάλα suv) το Χ5 θέλει 3 λίτρα παραπάνω από ένα μεσαίο σεντάν με τον ίδιο κινητήρα. Αυτό δεν είναι ανούσια σπατάλη ενέργειας? Και επειδή κοντινό μου άτομο έχει Χ5 ξέρω ότι οι καταναλώσεις αυξάνονται ραγδαία σε χρήση εθνικής, όπως σε όλα τα αυτοκίνητα μεν, αλλά εδώ παραγίνεται λόγω όγκου. Όλες οι τυποποιημένες καταναλώσεις είναι μέχρι τα 120 χλμ/ώρα. Άρα αυτά τα 3 λίτρα σε κανονική χρήση πιστεύω ότι θα είναι πάνω από 4-5 λίτρα διαφορά στην κατανάλωση με τον ΙΔΙΟ κινητήρα. Δεν είναι ΠΙΟ ενεργοβόρα από τα 'κανονικά' λοιπόν?
Το θέμα μου δεν ήταν τα suv αυτά καθεαυτά, αλλά η επιχειρηματολογία του Δήμου πάνω στον συσχετισμό suv-συμπλεγματικού ιδιοκτήτη.
Μιας και το αναφέρεις, όμως, κατά πρώτον αντίστοιχο της Χ5 3.0 σε saloon/station δεν είναι η 3άρα, αλλά η 530 Xi, με την οποία την χωρίζουν 1,7λτ/100, αναμενόμενο λόγω του μεγαλύτερου βάρους και της μεγαλύτερης μετωπικής επιφάνειας της Χ5. Σε γενικές γραμμές, είναι απόλυτα λογικό ένα suv να καταναλώνει περισσότερο από το αντίστοιχο ελαφρύτερο και χαμηλότερο saloon/hatch, όμως δεδομένου ότι η γκάμα των πρώτων έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και σε σαφώς μικρότερα αμαξώματα και με ιδιαίτερα αποδοτικούς κινητήρες, η ταμπέλα 'ενεργοβόρο' παραείναι φαντεζί και αν μη τι άλλο άκυρη, όταν χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ολόκληρη την κατηγορία και επιπλέον, δέον είναι να μην χρησιμοποιείται σε συγκριτικό βαθμό, φλερτάρει με τον σολοικισμό.Οι γενικεύσεις ώρες ώρες είναι ανούσιες αλλά νομίζω ότι μέσα από κάποιες γενικεύσεις μπορείς να δεις την εικόνα έστω ενός δείγματος (αν και πιστεύω ότι εδώ μιλάμε για πλειοψηφία). Άλλωστε αν εξαιρέσεις το ύψος δε βλέπω που υπερέχει μια Χ5 από μια στεσιον τετρακίνητη πεντάρα π.χ.. Η στέσιον πεντάρες έχουν πουλήσει καμιά δεκαριά κομμάτια όλα και όλα και οι Χ5,Χ3 έχουν πουλήσει χιλιάδες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Εμένα κάτι μου λέει για τους λόγους που αγοράστηκαν.
Διαφήμιση της Greenpeace για να μη νομίζετε ότι τα λέει μόνο ο Δήμου: http://www.youtube.com/watch?v=h_wMhtuzQKE
Για αυτούς που προτιμούν Χ5 κάπου θα υπερέχει. Δεν είναι πάντα ισολογισμός μετρήσιμων παραγόντων η αγορά αυτοκινήτου, ακόμα και το αισθητικό κομμάτι ή ψηλότερη θέση οδήγησης μπορούν να είναι για κάποιους επαρκή δεδομένα για να την προτιμήσουν. Όμως, ξαναλέω, το θέμα μας δεν είναι αν τα suv έχουν λόγο ύπαρξης, είναι ότι ο ΝΔ έγραψε ένα άρθρο γεμάτο προκαταλήψεις και αυθαίρετες γενικεύσεις.
Λες παρακάτω ότι τα suv πιάνουν 1,5 θέση στο παρκάρισμα, αν κοιτάξεις το εμβαδόν που καταλαμβάνουν στον δρόμο ωστόσο (μια ματιά στα τεχνικά, δεν είναι τίποτα), θα δεις ότι δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα, κανονικά αυτοκίνητα. Και αν σε εμποδίζουν λόγω μεγαλύτερου ύψους να δεις πιο μπροστά τι γίνεται, αφήνεις περισσότερη απόσταση και προσαρμόζεσαι στις συνθήκες... Είναι σαν να διαμαρτύρεσαι που ο μπροστινός σου δεν έχει 200 άλογα για να κινηθεί στους ρυθμούς σου και σου κόβει τον ρυθμό, ή έχει πλάτος 2 μέτρα και δεν σου αφήνει πολύ χώρο για προσπέραση κ.λπ., εν ολίγοις αν αρχίσουμε να ψάχνουμε τέτοιου είδους επιχειρήματα δεν θα τελειώσουμε ποτέ... Τώρα, αν ο άλλος πάει και βάλει bull-bar στη μούρη, σόρι, αλλά δεν φταίει το suv.Οι γενικεύσεις ώρες ώρες είναι ανούσιες [...]
Οι γενικεύσεις δεν είναι ανούσιες 'ανάλογα με την ώρα', είναι ανάλογα με την μέθοδο στην οποία έχουν βασιστεί.
Η επιχειρηματολογία του NΔ είναι ρηχή γιατί κάνει επαγωγική γενίκευση βασιζόμενος στην περιπτωσιολογία και την πρόχειρη παρατήρηση, με τα δικά του, εντελώς νεφελώδη 'διαγνωστικά κριτήρια', το χειρότερο όμως είναι ότι τα πλασάρει όλα αυτά και με τον μανδύα του σοβαρού, επιστημονικοφανούς ύφους. Παρόμοια άρθρα τα θεωρώ σκουπίδια συλλήβδην, και πολύ τους είναι που αφιερώνω και χρόνο για να τα αξιολογήσω...
Το ότι δημοσιεύτηκαν στο car δεν μου λέει απολύτως τίποτα, διάβαζα Δήμου από τα μέσα-τέλη του '80, συν την 'Τέλεια Διαδρομή', μια συλλογή των περισσότερων χρονογραφημάτων του από τους 4Τ... Κι εγώ και άλλοι κάποτε, μέχρι τα 14-15, μπορεί να τον είχαμε για θεό, όπως και τον Κ.Κ., μετά η κριτική σου ικανότητα αναπτύσσεται περισσότερο και αρχίζει η αποδόμηση των παλιών 'ειδώλων'.
Προσωπικά αμφισβητώ τα πάντα και απορρίπτω οτιδήποτε δεν διαθέτει λογική στην ανάπτυξή του, αδιάφορο ποιός είναι ο συγγραφέας του.ΥΓ. Ούτε έχω suv, ούτε πρόκειται να αποκτήσω. Ορισμένα τα συμπαθώ πολύ -π.χ. Forester παλιό- άλλα τα σιχαίνομαι, άλλα μου φαίνονται αδιάφορα. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία όμως, για το θέμα που συζητάμε.
-
τα σουβ ενοχλούν στην εθνική γιατι δε βλέπεις μπροστά τι γίνεται. Και στα φορτηγά δε βλέπεις αλλά αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον κάνουν τη δουλειά τους.
αρα το προβλημα δεν ειναι μονο τα suv αλλα ολα τα ψηλα αυτοκινητα που οι κατοχοι τους δεν κανουν απλα τη δουλεια τους (sic).
προσωπικα ΔΕΝ βλεπω το αυτοκινητο απλα σαν ενα μεταφορικο μεσο να κανω τη δουλεια μου και αναγνωριζω φυσικα στον καθενα το ιδιο δικαιωμα, be it μουρη - προεκταση πεους - οδηγικη καυλα - you name it.
απο την αλλη πολλοι κανουν ακριβως αυτο που λες με τα suv γιατι πολλα απο αυτα ειναι η χρυση τομη: ενα RAV για παραδειγμα εχει καλους χωρους, καλη ανεση, καλο κινητηρα, καλη συμπεριφορα σε εθνικη και ειναι μια χαρα για τους μπουρδελοδρομους μας. φυσικα οσον αφορα ενα rav σαφως κανει περισσοτερο τη.. δουλεια του ο ιδιοκτητης του παρα ο μακραν πιο ενεργοβορος (προσωπικα zbutsam) με τη φερραρι.Στο παρκάρισμα πιάνουν 1.5 θέση.
οι φερραρι πιανουν 2
Αν μια κυρία με ΜΚλασ (ε μας ρε Μερσεντες. ) παραβιάσει το στοπ και με πετύχει στη πόρτα του οδηγού και εγώ οδηγώ απλά ένα i10 κλάψε με μάνα κλάψε με, γιατί με τις σιδεριές που πάνε και βάζουν (η και χωρίς σιδεριές) είναι σχεδόν στο παράθυρο μου.
Κι εγω με το μηχανακι καπως ετσι βλεπω εσενα με το i10
edited γιατι προλαβε ο pai mei
αν καποιος κοιταζει το μεγεθος του κορδωματος των ιδιοκτητων συγκεκριμενων αυτοκινητων οπως ο ΝΔ, εχει καψει λιγακι φλατζα ΙΜΟ..
Έξω τα suv (από το Παρίσι?)