-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
- Από το carfolio.com...
μπορεί να είναι τρελά οφ τόπικ αλλά +άπειρο...
-
Άδικα τσακώνεστε νομίζω...
Το κείμενο του Ν.Δήμου είναι πολύ παλιό, πλέον αν δεν κάνω λάθος έχει αγοράσει κι αυτός ένα αυτόματο Forester.Πάντως και σε αυτό το κείμενο, δεν καταδικάζει τα οχήματα, αλλά τους οδηγούς και την νοοτροπία...
Κατά τ' άλλα, σαφώς και πρέπει να στεκόμαστε κριτικά σε απόψεις τέτοιου τύπου, αλλά ειλικρινά δεν μου πάει η καρδιά να ...συγκρίνω τον Δήμου με τον Καββαθά!
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Άδικα τσακώνεστε νομίζω...
Το κείμενο του Ν.Δήμου είναι πολύ παλιόOχι και τοσο παλιο.
Μαλλον, τοσο παλιο οσο το Renault Twingo. -
Αν δεν είναι παλιό ένα κειμενάκι για περιοδικό που μπορεί να γράφτηκε ως και πριν από 18 χρόνια, ποιο κείμενο νοείται παλιό;
-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Αν δεν είναι παλιό ένα κειμενάκι για περιοδικό που μπορεί να γράφτηκε ως και πριν από 18 χρόνια, ποιο κείμενο νοείται παλιό;παλιο θεωρειται πχ, το αμαξι που εχεις στο αβαταρ σου.
-
1962 Ferrari 250 GTO -> Κλασικό
Κείμενο του Δήμου από τις αρχές των 90's -> Παλιό -
Διάβασε τη «Δυστυχια του να είσαι Ελληνας» του Δημου που είναι γραμμένη το 70τοσο κΙ θα δεις πως ότι αναφέρεται στη νοοτροπία του Ελληναρα ΔΕΝ παλιωνει ποτέ. Η διάβασε τη «τέλεια διαδρομή» η αν δεν θες να πλερωσεις έχει πολλά στο σάιτ του.
Ξαναλέω όμως ότι το κείμενο αυτό είναι από το car το οποίο δ ε ν υπήρχε το 90! Ο Δημου έγραφε για λίγο στο car όταν πρωτοξεκινησε πριν 10 +- χρόνια. Παλιό δεν είναι λοιπόν! Γενικότερα θεωρώ ότι τα κείμενα ποτέ δεν παλιωνουν, απλά κάποια αναφέρονται σε άλλη εποχή. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα τα οποία σαπίζουν και δη τα ιταλικά οπως γνωρίζει ο κόσμος όλος αλλά και όσοι Ιταλοί ΔΕΝ ψωνίζουν ιταλικά, που δεν είναι και λίγοι αν κρίνω από το ότι έχουν αρχίσει να πουλάνε τις μάρκες τους στους γερμανούς σιγά σιγά!
-
Δεν είναι και τόσο παλιό το κείμενο...Renault Twingo με 75 ίππους και δεκαεξαβάλβιδο (ήτοι 1,2lit) δε νομίζω ότι υπήρχε στις αρχές του 90,μάλλον αρχές των '00 πρέπει να είναι!
-
Ο χρήστης VATANEN έγραψε:
Δεν είναι και τόσο παλιό το κείμενο...Renault Twingo με 75 ίππους και δεκαεξαβάλβιδο (ήτοι 1,2lit) δε νομίζω ότι υπήρχε στις αρχές του 90,μάλλον αρχές των '00 πρέπει να είναι!Για το twingo εχεις δικιο ετσι ειναι ,αν κ του ανεβασες λιγο τα κυβικα κ του αφαιρεσες ενα αλογο για το κειμενο μαλλον κανεις λαθος αν μιλαμε για το δυστυχια ....................... αυτα τα εγραψε στο παρελθον ...............τωρα ξεχαστηκαν .
-
Το κείμενο είναι το πολύ δεκαετίας, αλλά τα λάθη στη συλλογιστική του είναι διαχρονικά. Πάμε παρακάτω.
-
Ωραιο θεμα αντιλογου και βρηκατε να κολλησετε στα SUV /καταναλωσεις/παλαιοτητα κειμεινου?
Κριμα παντως που δεν συμμετεχουν ατομα που η γνωμη τους απο την πλευτα του εχοντος καποια οικονομικη ανεση θα ηταν αξιοπροσεκτη.
Θα το γαμ...με το θεμα ?να ξερω...
Ειναι ενα θεμα σαν ενα νομισμα που εχει παρα πολλες οψεις . -
Διάβασε τη «Δυστυχια του να είσαι Ελληνας» του Δημου που είναι γραμμένη το 70τοσο κΙ θα δεις πως ότι αναφέρεται στη νοοτροπία του Ελληναρα ΔΕΝ παλιωνει ποτέ. Η διάβασε τη «τέλεια διαδρομή» η αν δεν θες να πλερωσεις έχει πολλά στο σάιτ του.Ξαναλέω όμως ότι το κείμενο αυτό είναι από το car το οποίο δ ε ν υπήρχε το 90! Ο Δημου έγραφε για λίγο στο car όταν πρωτοξεκινησε πριν 10 +- χρόνια. Παλιό δεν είναι λοιπόν! Γενικότερα θεωρώ ότι τα κείμενα ποτέ δεν παλιωνουν, απλά κάποια αναφέρονται σε άλλη εποχή. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα τα οποία σαπίζουν και δη τα ιταλικά οπως γνωρίζει ο κόσμος όλος αλλά και όσοι Ιταλοί ΔΕΝ ψωνίζουν ιταλικά, που δεν είναι και λίγοι αν κρίνω από το ότι έχουν αρχίσει να πουλάνε τις μάρκες τους στους γερμανούς σιγά σιγά!
Μήπως έχεις την εντύπωση ότι τον Δήμου τον ανακάλυψα σήμερα από το κείμενο που παράθεσες; Έχω διαβάσει πάρα πολλά κείμενα του Δήμου, τα περισσότερα από όταν έγραφε στους 4Τ. Ευχάριστα διαβάζονται τα κείμενά του, παλιότερα έπαιρνα τους 4Τ και διάβαζα πρώτα από όλα τα δικά του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα δέχομαι άκριτα οτιδήποτε γράφει ως 'σωστό, πες τα μεγάλε'. Ειδικά εν προκειμένω που έχει γράψει ένα σωρό ακυρότητες, έως και αυτοαναιρέσεις. Πώς αλλιώς θα μπορούσα να εξηγήσω τη φράση του 'Μέχρι που μπήκα σε ένα και κατάλαβα. Πρόκειται για απίθανο πουσάρισμα του εγώ. Κι ο πιο ασήμαντος νιώθει ...ανεβασμένος.' όταν μπήκε σε SUV; Γράφει δηλαδή ότι του συνέβη του ίδιου αυτό που αναλώνεται στο υπόλοιπο κείμενο να καταδικάσει/χλευάσει επειδή συμβαίνει στους άλλους.
Εν πάσει περιπτώσει... το συγκεκριμένο κείμενο είναι παλιό. Και είναι παλιό επειδή είναι ένα χρονογράφημα, το οποίο περιγράφει μια κατάσταση που διέγνωσε ο Δήμου (και την αξιολόγησε με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια διατηρώντας τον μονίμως παρόντα συγκαλλυμένο ναρκισισμό του, άλλο θέμα αυτό όμως) μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Θα μπορούσε να είχε κάποια διαχρονικότητα αν συνέδεε τις παρατηρήσεις του με ορισμένες διαχρονικά ισχύουσες καταστάσεις, όμως στο συγκεκριμένο κείμενο δεν το κάνει. Άρα το συγκεκριμένο ανάλαφρο χρονογράφημα, ήταν καταδικασμένο να παλιώσει πολύ σύντομα. Φυσικά ούτε λόγος για πάροδο δεκαετίας.
Τα υπόλοιπα για τα ιταλικά αυτοκίνητα που σαπίζουν και τι αγοράζουν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, ούτε τι σχέση έχουν με το θέμα μας κατάλαβα και τελικά ποσώς με ενδιαφέρουν, εγώ 'Ελληνας είμαι και αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχουμε. Ελπίζω μόνο το σάπισμα των ιταλικών να μην αναφέρεται στην GTΟ, διότι αυτό σε κατατάσσει αυτομάτως στην κατηγοριά 'μυρωδιάς'. Αν είναι για Alfasud και Beta, πάσο. -
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
...
Μήπως έχεις την εντύπωση ότι τον Δήμου τον ανακάλυψα σήμερα από το κείμενο που παράθεσες; Έχω διαβάσει πάρα πολλά κείμενα του Δήμου, τα περισσότερα από όταν έγραφε στους 4Τ.Δεν εννοούσα ότι δεν ξέρεις το Δήμου. Απλά χαρακτηρίζοντας 'παλιό' κάποιον του οποίου πολλά κείμενα ηλικίας 20-30 ετών συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι κεραίας είναι αν μη τι άλλο, πρόχειρο. Μου φάνηκε για να πω και την αλήθεια, παράταιρο να βλέπω ένα μάτσο σίδερα, γυαλιά, πλαστικό και δέρμα έστω όμορφα σχηματισμένα να χαρακτηρίζονται 'κλασικό' και ο Δήμου ξαφνικά να 'πάλιωσε'. Η σύγκριση του όποιου αυτοκίνητου απέναντι σε κάποιο κείμενο προσωπικά πιστεύω, ότι βρίσκει πάντοτε νικήτη το κείμενο, ακόμη και αν είναι μέτριο.
Ευχάριστα διαβάζονται τα κείμενά του, παλιότερα έπαιρνα τους 4Τ και διάβαζα πρώτα από όλα τα δικά του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα δέχομαι άκριτα οτιδήποτε γράφει ως 'σωστό, πες τα μεγάλε'. Ειδικά εν προκειμένω που έχει γράψει ένα σωρό ακυρότητες, έως και αυτοαναιρέσεις. Πώς αλλιώς θα μπορούσα να εξηγήσω τη φράση του 'Μέχρι που μπήκα σε ένα και κατάλαβα. Πρόκειται για απίθανο πουσάρισμα του εγώ. Κι ο πιο ασήμαντος νιώθει ...ανεβασμένος.' όταν μπήκε σε SUV; Γράφει δηλαδή ότι του συνέβη του ίδιου αυτό που αναλώνεται στο υπόλοιπο κείμενο να καταδικάσει/χλευάσει επειδή συμβαίνει στους άλλους.
Κάποιοι άνθρωποι 'βλέπουν' πολύ πιο γρήγορα και άμεσα κάποια πράγματα από εμάς. Μη μας παραξενεύει αυτό. Δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη. Φυσικά, ούτε ο Δήμου, ούτε κανείς άλλος είναι Ευαγγέλιο, αλλά ρώτησα και πριν και απάντηση δεν πήρα (όχι από σένα) : από φίλους, γνωστούς, συγγενείς και γείτονες που γνωρίζετε τι ποσοστό αντιπροσωπεύει τη νοοτροπία που περιγράφει ο Δήμου? Μόνο σε μένα είναι η πλειοψηφία, το τζιπ να ικανοποιεί την ανάγκη τόνωσης του κάθε 'εγώ' και καμία άλλη ?!?! Για κοίτα κάτι συμπτώσεις. Μόνο σε μένα και σε ΟΛΟΥΣ τους γνωστούς μου συμβαίνει να βλέπω στο 2010 τη νοοτροπία που περιγράφει ο Δήμου. Όταν μπήκες εσύ σε κάποιο μεγάλο σουβ τι αισθάνθηκες? Το ίδιο με το να έμπαινες σε ένα Γκόλφ?
Εν πάσει περιπτώσει... το συγκεκριμένο κείμενο είναι παλιό. Και είναι παλιό επειδή είναι ένα χρονογράφημα, το οποίο περιγράφει μια κατάσταση που διέγνωσε ο Δήμου (και την αξιολόγησε με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια διατηρώντας τον μονίμως παρόντα συγκαλλυμένο ναρκισισμό του, άλλο θέμα αυτό όμως) μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Θα μπορούσε να είχε κάποια διαχρονικότητα αν συνέδεε τις παρατηρήσεις του με ορισμένες διαχρονικά ισχύουσες καταστάσεις,
Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός: προσωπικά ΔΕΝ έχω δει καμία απολύτως αλλαγή στο γιατί αγοράζει ο Ελληνας σουβ μεταξύ 2000 και 2010. Απλά τα μοντέλα αλλάξανε. Η νοοτροπία είναι ίδια. Η μέση Αθηναία τότε είχε όνειρο και λέρωνε το βρακί της με το Σουζούκι Βιτάρα το δίπορτο. Τώρα το λερώνει με το Τιγκουαν που άκουσε ότι είναι και 1400 και πληρώνει και λιγότερο φόρο. Ο μέσος αντιπρόσωπος της μπουρζουαζίας συνεχίζει να ονειρεύεται το Καγιένι(τούρμπο κατά προτίμηση γιατί το γράφει και πίσω και έχει και μεγαλύτερα φρένα που 'δείχνουν') το Χ5, το Χ6 (αυτός μπαίνει και πίστα αμά λάχει), το Ρειντζ Ροβερ και την Μ Κλασ (αμεγκε κατά προτίμηση, πάει πιο γλήγορα στα χώματα). Ο μεσοαστός ονειρεύεται πια την Χ3, το Q5, την Χ1, το glk ή στην εσχάτη το δίλιτρο τιγκουαν για να κολλάει στα μεγαλύτερα. Η νοοτροπία είναι ακριβώς η ίδια. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν στο θέμα αυτό και πραγματικά δεν μπροώ να κατανοήσω που είδατε εσείς ότι αυτή η 'κακομοιριά' του Έλληνα με τα μεγάλα Σουβ έχει αλλάξει. Ειλικρινά απορώ με τις αντιδράσεις για το κείμενο του Δήμου. Και η πλάκα είναι ότι εγώ δεν το παράθεσα για τα σουβ αλλά για το πως βλέπει ο έλληνας τον άλλο με βάση το αυτοκίνητο που οδηγεί. Εκεί είναι η ουσία (που έχει και κάποια σχέση με το κυρίως θέμα και τα 'θέλω' των παιδιών αλλά και των γονιών)
όμως στο συγκεκριμένο κείμενο δεν το κάνει. Άρα το συγκεκριμένο ανάλαφρο χρονογράφημα, ήταν καταδικασμένο να παλιώσει πολύ σύντομα. Φυσικά ούτε λόγος για πάροδο δεκαετίας.
Πολλά χρονογραφήματα ισχύουν για πολλές δεκαετίες. Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι αλλά αν κατά σύμπτωση διάβαζες τον παλιό ταχυδρόμο, εκεί έγραφε χρονογραφήματα ο Γίαννης Ξανθούλης. Έχω κρατήσει αρκετά. Εεε δε μπορείς να φανταστείς πόσο συνεχίζουν να ισχύουν και σήμερα. Επίσης κατέβασε από τα γνωστά λημέρια του ιντερνετ τους παλιούς δίσκους του Χάρι Κλυν της δεκαετίας του 80΄. Είναι σαν να τα έχει γράψει σήμερα. Επειδή γράφτηκε κάτι πριν 10 χρόνια δε σημαίνει ότι 'πέθανε' κιόλας.
Τα υπόλοιπα για τα ιταλικά αυτοκίνητα που σαπίζουν και τι αγοράζουν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, ούτε τι σχέση έχουν με το θέμα μας κατάλαβα και τελικά ποσώς με ενδιαφέρουν, εγώ 'Ελληνας είμαι και αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχουμε. Ελπίζω μόνο το σάπισμα των ιταλικών να μην αναφέρεται στην GTΟ, διότι αυτό σε κατατάσσει αυτομάτως στην κατηγοριά 'μυρωδιάς'. Αν είναι για Alfasud και Beta, πάσο.
Σχέση με το θέμα μας δεν έχουν, όπως δεν είχε και η σύγκριση 250/ Δήμου. Δεν έιμαι δικηγόρος του αλλά μου φάνηκε εντελώς άτοπο το 'κλασικό/παλιό'. Αναφέρομαι για Αλφασουντ και πρώτη 33 που κατάφεραν με το παγκόσμιο ρεκόρ σαπισμένων σασί και λαμαρίνων να χαρακτηρίσουν μια ολόκληρη εθνική αυτοκινητοβιομηχανία. Αλλά μιας και είσαι τόσο σίγουρος για τη GTO, σου έχω ερώτηση: η GTO ΔΕΝ σαπίζει δηλαδή? Έχω δει σκουριά σε Πόρσε του 70 και του 80 στο ιντερνετ και σε βιβλία που ειλικρινά δεν θα ήθελα να δω κάτω από το 'φουστάνι' της GTO. Είναι σαν να λέμε ότι Η Σαρλιζ Θερόν και η Εβα Λονγκορια όταν πάνε στην τουαλέτα ΔΕΝ κλ@νουν και ΔΕΝ χ----ν! Είπαμε καλές οι ιδεολογίες και οι αγάπες αλλά η πραγματικότητα και τα προβλήματα συνήθως απέχουν παρασάγγας από αυτό που ονειρευόμαστε και θέλουμε. Εκτός και αν μιλάμε απλά σαν 'icon car' φυσικά και σαν φωτό ή αφίσα. Εκεί κάνω μόκο και απλά ρεσπεκτ στην αισθητική!
Τα μυρωδιάς απορρίπτονται ολοκληρωτικώς! Εχώ κόψει το κάπνισμα και έτσι μπορώ να πω ότι έχω επαναφέρει πλήρως την όσφρηση μου !
Κλείνω τα όφτοπικ μου εδώ, όχι για να έχω τον τελευταίο λόγο (σιγά το λόγο δηλαδή ) αλλά γιατί έχει δίκιο ο φίλος μου ο Mango. Το θέμα είναι νομίζω ωραίο (όχι για να ευλογήσω τα γένια μου!) και έπρεπε να πάει αλλού και αναλωθήκαμε με το Δήμου, με τον οποίο έχω αλλού 'διαφωνίες' και όχι τόσο εδώ.
-
Οίκτο...
-
Σοφόν το σαφές...
-
Και το ερώτημα ειναι ενα.
Το Νταχάου είναι κλασσικό, ή απλά παλιό; -
Μόνο σε μένα και σε ΟΛΟΥΣ τους γνωστούς μου συμβαίνει να βλέπω στο 2010 τη νοοτροπία που περιγράφει ο Δήμου. Όταν μπήκες εσύ σε κάποιο μεγάλο σουβ τι αισθάνθηκες? Το ίδιο με το να έμπαινες σε ένα Γκόλφ?Δηλαδή, το 'εγώ' αυξομειώνεται ανάλογα με το αυτοκίνητο... Ας πιστέψουμε και τον Δήμου, ο οποίος το ομολογεί άλλωστε ο άνθρωπος ότι ένιωσε ανεβασμένος όταν έκατσε στο ψηλό κάθισμα του suv. Πριν φτάσουμε όμως στην γενίκευση, για όλους τους υπόλοιπους, πλην του Δήμου, ή έστω για το δείγμα -για το οποίο εγώ ή ο χ,ψ, έχουμε να αντιπροτείνουμε ένα άλλο δείγμα, ποιό είναι αντιπροσωπευτικότερο άραγε;-, πώς ακριβώς γίνεται η διάγνωση; Συγκεκριμένα κριτήρια και μέθοδος.
Αλλά ας δεχτούμε και ότι για κάποιους μπορεί να ισχύει, που ακριβώς έγκειται το πρόβλημα με το συναίσθημα του άλλου; Ένα συναίσθημα είναι, αποκλειστικά για την πάρτη του, τι μας ενοχλεί τους υπόλοιπους;η GTO ΔΕΝ σαπίζει δηλαδή?
Ο έφηβος των αντικυθήρων σαπίζει; Ο ηνίοχος των Δελφών; Τα αγάλματα του Riace;
Η GTO -αυτές οι ελάχιστες που υπάρχουν- είναι μουσειακό έκθεμα, φυλασσόμενο σε χώρο με ελεγχόμενη υγρασία και ένα ολόκληρο team από πίσω της να την συντηρεί. Και να πετάξει κάποτε σκουριά, -ή να έχει πετάξει ήδη- θα την επαναφέρουν τέλεια σε dt. What's the point όμως; Να την εντάξουμε και αυτήν στα αισχρά ιταλικά που σκουριάζουν; Τα πάντα εκείνης της εποχής είχαν μειωμένες αντιστάσεις στην οξείδωση, δεν ήταν ιδιότητα μόνο των ιταλικών αυτή.
-
Προφανώς διαβάσατε βιαστικά τα γραφόμενα μου. Όχι ότι είναι σωστά δηλαδή αλλά έχουν άλλο Point απο αυτό που νομίζετε ότι έθιξα .
Τέλος πάντων, ίσως δεν έχει και σημασία να συνεχίσουμε το . Δε βρίσκω νόημα. Όπως πάντα ο γραπτός λόγος δημιουργεί αρκετές παρανοήσεις σε σχέση με τον προφορικό.
Πάμε παρακάτω !
-
Δεν ξέρω από πού να πρωτοαρχίσω, διαφωνώ σε όλα. Είναι τόσο προφανή τα λάθη που δεν ξέρω αν αξίζει καν τον κόπο, θα προσπαθήσω όμως.
Μου φάνηκε για να πω και την αλήθεια, παράταιρο να βλέπω ένα μάτσο σίδερα, γυαλιά, πλαστικό και δέρμα έστω όμορφα σχηματισμένα να χαρακτηρίζονται 'κλασικό' και ο Δήμου ξαφνικά να 'πάλιωσε'. Η σύγκριση του όποιου αυτοκίνητου απέναντι σε κάποιο κείμενο προσωπικά πιστεύω, ότι βρίσκει πάντοτε νικήτη το κείμενο, ακόμη και αν είναι μέτριο.Χαριτωμένο αυτό με το 'μάτσο'. Αναφερόμενος σε μια 250 GTO κιόλας. Με την ίδια και απαράλλαχτη λογική, η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα μπλόκι από μάρμαρο (έστω όμορφα σχηματισμένο) και η μουσική του Μπαχ ή του Μπετόβεν πχ, είναι ένα μάτσο από νότες παραγόμενες από παλλόμενα σίδερα και επεξεργασμένα εντόσθια ζώων. Τα οποία βέβαια δεν μπορούν να συγκριθούν με κάποιο κείμενο. Τις 'ενδείξεις/αντενδείξεις' ας πούμε, κάποιου φάρμακου. Συγχαρητήρια... Από ότι φαίνεται δεν αρκεί να κόψει κάποιος το κάπνισμα.
Κάποιοι άνθρωποι 'βλέπουν' πολύ πιο γρήγορα και άμεσα κάποια πράγματα από εμάς. Μη μας παραξενεύει αυτό. Δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη. Φυσικά, ούτε ο Δήμου, ούτε κανείς άλλος είναι Ευαγγέλιο, αλλά ρώτησα και πριν και απάντηση δεν πήρα (όχι από σένα) : από φίλους, γνωστούς, συγγενείς και γείτονες που γνωρίζετε τι ποσοστό αντιπροσωπεύει τη νοοτροπία που περιγράφει ο Δήμου? Μόνο σε μένα είναι η πλειοψηφία, το τζιπ να ικανοποιεί την ανάγκη τόνωσης του κάθε 'εγώ' και καμία άλλη ?!?! Για κοίτα κάτι συμπτώσεις. Μόνο σε μένα και σε ΟΛΟΥΣ τους γνωστούς μου συμβαίνει να βλέπω στο 2010 τη νοοτροπία που περιγράφει ο Δήμου. Όταν μπήκες εσύ σε κάποιο μεγάλο σουβ τι αισθάνθηκες? Το ίδιο με το να έμπαινες σε ένα Γκόλφ?
Αυτοί οι άνθρωποι που 'βλέπουν' γρήγορα τα πράματα είναι συνήθως αυτοί που προτρέχουν και δημιουργούν τις παρεξηγήσεις, επίσης. Οι δικοί μου οι φίλοι και οι συγγενείς πάντως, δεν ξέρω τι άποψη έχουν επί του θέματος. Το τελευταίο πράγμα που τους (μας) απασχολεί, είναι να καθήσουμε και να ασχοληθούμε με την ψυχανάλυση όσων έχουν SUV, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο δείγμα (ικανός αριθμός οδηγών SUV δηλαδή) που θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε, προκειμένου να βγάλουμε κάποια πρόχειρα συμπεράσματα από τις ενδείξεις. Συνήθως αυτοί που έχουν κάποιο SUV είναι άσχετοι από αυτοκίνηση, οι οποίοι έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο όχημα για την ασφάλεια που παρέχει. Όταν ήμουν στην Αγγλία είχα δει μια εκπομπή που ρωτήσανε μια bimbo-celebrity γιατί οδηγεί SUV και η απάντησή της ήταν 'επειδή έγινα μαμά, ρώτησα ποιο είναι το πιο ασφαλές αυτοκίνητο για να κυκλοφορώ με το παιδί μου και μου είπανε SUV. Άμα τρακάρω θα μπουν οι άλλοι από κάτω κι εμείς θα τη γλυτώσουμε'. Το γεγονός ότι οδηγούν και πετάγονται από στενά 'αέρα-πατέρα' ή κάνουν σφήνες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν σε υπολογίζουν επειδή σε θεωρούν κατώτερο ον, τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι δεν έχουν ιδέα το πού βρίσκονται και πως οδηγούν, δεν έχουν καμία αντίληψη του χώρου γύρω τους και παράλληλα έχουν την ψευδαίσθηση (ίσως) του 'άτρωτου', οπότε προβαίνουν στις όποιες κινήσεις με περισσότερη ευκολία από ότι αν οι ίδιοι οδηγούσαν ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης.
Όσον αφορά το τελευταίο, φυσικά και έχω μπει σε SUV, οδηγώ και ένα ενίοτε. Όταν μπαίνω νοιώθω πως οδηγώ ένα πολυτελές φορτηγό (έτσι το αποκαλώ κιόλας, αφού το παίρνω μόνο αν χρειάζεται να μεταφέρουμε πάρα πολλά ή ογκώδη πράγματα) με πολύ καλό κινητήρα και τίποτα παραπάνω. Αν είχα επιλογή, θα διάλεγα να οδηγώ ακόμα και Γκολφ. Αλλά έτσι το βλέπω εγώ, κάποιοι άλλοι ίσως το βλέπουν αλλιώς.Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός: προσωπικά ΔΕΝ έχω δει καμία απολύτως αλλαγή στο γιατί αγοράζει ο Ελληνας σουβ μεταξύ 2000 και 2010. Απλά τα μοντέλα αλλάξανε. Η νοοτροπία είναι ίδια. Η μέση Αθηναία τότε είχε όνειρο και λέρωνε το βρακί της με το Σουζούκι Βιτάρα το δίπορτο. Τώρα το λερώνει με το Τιγκουαν που άκουσε ότι είναι και 1400 και πληρώνει και λιγότερο φόρο. Ο μέσος αντιπρόσωπος της μπουρζουαζίας συνεχίζει να ονειρεύεται το Καγιένι(τούρμπο κατά προτίμηση γιατί το γράφει και πίσω και έχει και μεγαλύτερα φρένα που 'δείχνουν') το Χ5, το Χ6 (αυτός μπαίνει και πίστα αμά λάχει), το Ρειντζ Ροβερ και την Μ Κλασ (αμεγκε κατά προτίμηση, πάει πιο γλήγορα στα χώματα). Ο μεσοαστός ονειρεύεται πια την Χ3, το Q5, την Χ1, το glk ή στην εσχάτη το δίλιτρο τιγκουαν για να κολλάει στα μεγαλύτερα. Η νοοτροπία είναι ακριβώς η ίδια. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν στο θέμα αυτό και πραγματικά δεν μπροώ να κατανοήσω που είδατε εσείς ότι αυτή η 'κακομοιριά' του Έλληνα με τα μεγάλα Σουβ έχει αλλάξει. Ειλικρινά απορώ με τις αντιδράσεις για το κείμενο του Δήμου. Και η πλάκα είναι ότι εγώ δεν το παράθεσα για τα σουβ αλλά για το πως βλέπει ο έλληνας τον άλλο με βάση το αυτοκίνητο που οδηγεί. Εκεί είναι η ουσία (που έχει και κάποια σχέση με το κυρίως θέμα και τα 'θέλω' των παιδιών αλλά και των γονιών)
Ευτυχώς που δε γνώρισα ποτέ καμιά τέτοια μέση Αθηναία, γιατί άμα λέρωνε το βρακί της στο κάθισμα θα την έβαζα να τα γλύψει. Ειλικρινά... ποιος ασχολείται να βρει γκόμενα απλά μοστράροντας το αμάξι του, δεν έχω ιδέα. Ίσως επειδή οι μηχανισμοί αυτοάμυνας με αποτρέπουν από τέτοιες παρέες. Τραγικοί losers αυτοί, τραγικότερες οι γκόμενες που θα ασχοληθούν.
Ποια είναι όμως η 'μέση Αθηναία', είναι κι αυτή σαν τους 'μέσους οδηγούς'; Υπάρχουν παντού, αλλά κανείς δεν τις βρίσκει; Έχω γνωρίσει άπειρες Αθηναίες, καμμία δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το όποιο αυτοκίνητο είχα κάθε φορά. Αντίθετα με τους άντρες, που ασχολούνταν συστηματικά.
Οι φίλοι μου επίσης, μεσοαστοί είναι υποθέτω. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δε μου έχει εκφράσει επιθυμία για φορτηγό. Τι Χ3 και Q5... Αντιθέτως έχω μια λίστα ΝΑ! (με το συμπάθειο) από υποψήφιους που ονειρεύονται Clio RS, καλές 3άρες BMW, γρήγορα Scirocco και Golf, ΜΧ5, Evo, Megane RS, Audi Α4 τετρακίνητα, Alfa Romeo 159TB και MiTo γρήγορες, κλπ. Εννοείται πως όποιον από αυτούς του αναφέρεις SUV σε κοιτάει λες και είσαι εξωγήινος. Κακός εξωγήινος. Άρα τι κοινωνιολογικές μελέτες είναι αυτές; Ποιοι μεσοαστοί και ποιες μέσες Αθηναίες; Προφανώς άλλους φίλους έχει ο ένας και άλλους ο άλλος, αλλά δε θα βγάλω κι εγώ συμπέρασμα για το πως βλέπει ο νεοέλληνας τα αυτοκίνητα από τους φίλους μου, γιατί κάποιος αγοράζει και όλα τα SUV εκεί έξω!Τέλος πάντων, δε γράφω άλλα, βαριέμαι. Υπάρχει ολοκληρωτική διαφορά απόψεων, προφανώς. Ακόμα και για το αν σκουριάζει η GTO. H οποία εννοείται δεν σκουριάζει, δεν σκούριασε καμμία ποτέ και δεν θα σκουριάσει καμμία στο μέλλον, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Όχι επειδή δεν θα μπορούσε να σκουριάσει, απλά επειδή κανείς ποτέ δεν την άφησε. Είναι ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μοντέλα αυτοκινήτου στον κόσμο, που μπορείς να ποντάρεις ό,τι θες ότι δε θα σκουριάσει ποτέ κανένα από τα εναπομείναντα δείγματά του.
-
delete
Έξω τα suv (από το Παρίσι?)