-
Δεν αφήνετε άνθρωπο να αγιάσει πια....
-
@sarantism said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
lap ίσως δεν χρειάζεται πολύ ψάξιμο. Σωστή πληροφόρηση θέλει και τεχνική και εγκράτεια (να μην παρασύρεται κάποιος και κυνηγάει το τέλειο αγοράζοντας και το ένα και το άλλο προιόν που κυκλοφορεί στην αγορά).
Το πολύ ψάξιμο σε εμένα οφείλονταν γιατί δεν μπορούσα να καταλήξω ποια πράγματα ήταν σωστά και ποια λάθος. Με το χρόνο και με παθήματα, πήρα τα μαθήματά του.
Δεν ξέρω αν η αλοιφή μπορεί να προκαλέσει γρατσουνιά. Από εμπειρία που έχω και από όσα έχω διαβάσει έχω καταλήξει πως: για να γίνει μία γρατσουνιά κατά την περιποίηση σημαντικό ρόλο παίζει η σκληρότητα του βερνικιού. Είναι μαλακό το βερνίκι, μέτριας σκληρότητας ή σκληρό;
Αν είναι μαλακό, τότε μπορεί να χαραχθεί εύκολα. Συνήθως τα Ιαπωνέζικα αυτοκίνητα έχουν μαλακό βερνίκι. Σε αυτήν την περίπτωση του μαλακού βερνικιού, μπορεί κάποιος να θεωρήσει κάποια προιόντα ακατάλληλα γενικώς. Είναι όμως ακατάλληλα γενικά ή θέλουν πολύ προσοχή στο δικό του βερνίκι;
Το δεύτερο είναι τα υλικά. Αν η πετσέτα μικροίνας, δεν είναι μαλακή τότε μπορεί να δημιουργήσει ελαφριές γρατζουνιές. Επίσης, χρησιμοποιείται όπως πρέπει; Δηλαδή απαλά.
Το τελευταίο είναι η τεχνική. Αν κάποιος θέλει να γυαλίσει, ένα βερνίκι που δεν έχει καθαρισθεί από ρύπους, πιθανόν από ρινίσματα σιδήρου (αν και δεν ξέρω κατά πόσο εκτός από τις ζάντες, στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν ρινίσματα σιδήρου στο αμάξωμα), τότε το σφουγγαράκι γυαλίσματος (με το χέρι γυάλισμα να κάνει) θα λερωθεί. Πιθανόν αυτοί οι κολλημένοι ρύποι και λοιπές επικαθήσεις, κολλημένες στο σφουγγαράκι, να προκαλέσουν ελαφριές γρατζουνιές.
Πριν χρόνια διάβαζα πως ο πηλός δεν γρατζουνάει το βερνίκι. Πλέον σε πολλά βίντεο βλέπω πως μετά τη χρήση πηλού, πρέπει να γυαλιστεί το βερνίκι με μια ψιλή αλοιφή γιατί ο πηλός, δημιουργεί ελαφριές γρατσουνιές.
Παλιά έλεγαν πως το σαμπουάν του αυτοκινήτου πρέπει να κάνει αφρό γιατί ο αφρός έχει λιπαντικές ιδιότητες και έτσι κατά το πλύσιμο, το σφουγγάρι γλιστράει στο βερνίκι με μικρότερη τριβή. Σήμερα λένε για κάποια σαμπουάν που δεν κάνουν πολύ αφρό πως δεν πειράζει, γιατί έχουν μπει στο σαμπουάν, λιπαντικά στοιχεία για να γλιστράει το σφουγγάρι.
Με έναν που έκανε παρουσίαση ένα σαμπουάν που δεν έκανε πολύ αφρό του είπα να πλύνω αν είναι το αυτοκίνητο με ONR ή Ech20. Έχουν πολύ καλή λιπαντικότητα. Διαφώνησε. Όμως επέμενε για σαμπουάν που δεν έκανε πολύ αφρό.
Άλλη περίπτωση. Ο άφρος πρόπλυσης. Τον χρησιμοποιείς με πλυστικό. Σήμερα θεωρείται πολύ καλό, προιόν που δεν κάνει άφρο (είναι όμως δυνατό γιατί έχει μεγάλο PH και ποιος ξέρει τι συστατικά που διαλύουν τη βρωμιά).
Πριν χρόνια δια ροπάλου "απαγορευόταν" η χρήση υγρού πλυσήματος για πιάτα (το υποστήριζα και εγώ αυτό, αφού το έλεγαν οι περισσότεροι) για να πλύνεις το αυτοκίνητο για να καθαρίσει από παλιά κεριά.
Πριν μήνες detailer στο youtube έβαλε στη δοκιμή σαμπουάν αφαίρεσης κεριού και υγρού πιάτων και είπε πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.
Που είναι ο μύθος και που η αλήθεια;
Στην προετοιμασία του βερνικιού για να περάσω κερί, να χρησιμοποιήσω πηλό ή όχι; Μπορεί και 9 στους 10 να πούνε αβίαστα "ναι". Και αν το έχω το αυτοκίνητο σε κλειστό χώρο στάθμευσης και δεν το κυκλοφορώ πολύ και με το τεστ της σακούλας δω πως δεν είναι τραχύ το βερνίκι γιατί να το "ξυρίσω";
Πάω στην αρχή. Το θέμα είναι αυτά που διαβάζεις που σου λένε να κάνεις, τα έχουν κάνει; Ή παίρνουν μια "συνταγή" σταδίων προετοιμασίας του βερνικιού πριν το πέρασμα με κερί και σου τη δίνουν, χωρίς να νοιάζονται σε τι συνθήκες είναι το αυτοκίνητο και αν το βερνίκι σου είναι μαλακό, μεσαίο ή σκληρό.
Μαζί με τη συνταγή, υπάρχουν και κάποια στάνταρ προιόντα που θα προτείνουν.
Όχι για να έχουν κάποιο οικονομικό κέρδος.
Έχω 5 πετσέτες μικροίνας της Autofiness. Λέγεται Primo Plush είναι 60x40 και είναι χρώματος κίτρινου. Έχω και της Liquic Elements και των CG (big thirsdy πως λέγεται με το μακρύ πέλος) και της Meguiars (και την αφράτη και της waffle) την και twisted pile της Carpro και της Gyeon. Ξέρεις ποια χαίρομαι να χρησιμοποιώ και την αισθάνομαι ασφαλέστατη. Την Primo Plush. Σε Autofiness γνωστή για στέγνωμα είναι μια πράσινη, δε θυμάμαι το όνομά της με 2πλάσια τιμή της Primo Plus.
Παντελώς "άγνωστη" πετσέτα σε φόρουμ και βίντεο παρουσιάσεων και τεσταρίσματος πετσετών σκουπίσματος μετά το πλύσιμο.
Πριν 4 με 5 χρόνια μου μπήκε στο μάτι (στο Αγγλικό Amazon) μία 3άδα πετσετών αφράτων 40x40 μιας εταιρίας Glart. Τις πήρα και έμεινα υπε-ευχαριστημένος.
Σήμερα η Glart έχει γκάμα για ότι προιόν θες στην περιποίηση του αυτοκινήτου.
Έγραψα στην αρχή είναι θέμα πληροφόρησης. Πήρα πολλά που πρότειναν πολλοί αλλά πήρα και άλλα που μου χτύπησαν στο μάτι και βγήκαν καλά αλλά δεν είναι γνωστά σε βίντεο και φόρουμ.
Όμως, κοντεύω να ανοίξω μαγαζί με όσα μάζεψα και για να τα ξοδέξω όσα είναι σε μπουκάλια και βαζάκια (αλοιφές γυαλίσματος, quick detailers, κεριά, προιόντα για καθαρισμό τζαμιών, APC προιόντα, σαμπουάν αυτοκινήτου) ή θα κάνω δεκαετίες ή θα κάνω detailing και στα αυτοκίνητα της γειτονιάς.....
Πλήρωσα πολλά. Έμαθα το ίδιο πολλά και από την καλή και από την ανάποδη. Αλλού έφταιγε η τεχνική μου, αλλού οι "έμπειρες" συμβουλές και άλλου το βασικότερο "το καλύτερο είναι εχθρός του καλού".Ωραίο post.. είσαι Stage 2 μετά από φίλτρο/εξάτμιση το έχεις πάει ένα βήμα παραπέρα
Από τη δική μου εμπειρία/διάβασμα να πώ και εγώ τις διαπιστώσεις μου για μερικά από αυτά που γράφεις..
Όντως τα βερνίκια έχουν σκληρότητες και καθορίζουν το πόσο "ξύλο" αντέχουν είτε από κακόβουλες ενέργειες είτε από.. αγάπη ! Θα σταθώ στο τελευταίο.. Με κάθε τρόπο που ερχόμαστε σε επαφή με την λαμαρίνα, δηλαδή με σφουγγάρι/στέγνωμα/πηλό/κέρωμα/αφή/στραβοκοίταγμα δημιουργούμε τα λεγόμενα love marks. Κοινώς δημιουργούμε αμυχές/ελαφριές γρατζουνιές. Αυτά θα γίνουν όσο κι αν προσέχουμε και όσο διαβασμένοι είμαστε.. υπό το κατάλληλο φώς θα τα ανακαλύψουμε και (την πρώτη φορά) θα εκπλαγούμε. Ψυχραιμία όμως μιας και είναι αναπόφευκτα. Σίγουρα πάντως οι ατέλειες θα είναι λιγότερες στο σύνολο και λιγότερο εμφανείς αν τηρούμε τη διαδικασία σωστού πλυσίματος/συντήρησης.
Ισχύει αυτό που έγραψες για τον πηλό και όχι μόνο θα έλεγα. Γι' αυτό κατά τη γνώμη μου ένα φρεσκάρισμα με ήπιο γυάλισμα (ειδικά μετά τη χρήση πηλού) ανα διαστήματα ετήσια ή και παραπάνω είναι ευεργετικά. Προσοχή, ελαφρύ γυάλισμα λέω όχι διόρθωση, υπάρχει διαφορά.
Περί σαμπουάν και λίπανσης θα σου πώ ενα μικρό tip.. ρίχνε μισό με ένα καπάκι ONR ή ανάλογο προιόν σε κάθε κουβά με σαμπουάν αυτοκινήτου που χρησιμοποιείς για να πλύνεις το τουτού.
Ο αφρός πρόπλυσης σε όχημα με αρκετούς ρύπους πρέπει να είναι σχετικά δυνατός και όχι ουδέτερος. Αλλιώς θα καταλήξεις να τρίβεις τους ρύπους δυνατά με το σφουγγάρι για να φύγουν που είναι χειρότερο σενάριο. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν ρύποι τύπου traffic film πχ που απαιτούν ισχυρότερα καθαριστικά για να αφαιρεθούν. Το θέμα είναι να το κάνεις με μέτρο, ούτε πολύ συχνά, ούτε πολύ αραιά.
Μια χαρά είναι και το υγρό πιάτων που είναι σχεδιασμένο να καθαρίζει λίπη.. ειδικά αν θές να αφαιρέσεις παλιά κεριά και να το κάνεις.. τριζάτο ! Μη σου πώ το καλύτερο σαμπουάν αν ακολουθήσει γυάλισμα που θές μια καθαρή χωρίς προστασία επιφάνεια για να αποδώσουν σωστά οι αλοιφές με τα σφουγγάρια σου!
Γράφεις πολλά για προιόντα αλλά πολύ σωστά προβληματίζεσαι με την πληθώρα τους και την αποτελεσματικότητα τους.. Όσο λοιπόν ασχολείσαι θα καταλήξεις στο εξής συμπέρασμα. Τεχνική και γνώση>προιόντα.
Κάποιος με εμπειρία και τεχνογνωσία θα φέρει με ασφάλεια και σε καλύτερη κατάσταση ένα όχημα από κάποιον που ξεκινάει, ακόμα κι αν στον πρώτο δώσεις ένα ava, ένα παλιό πετσί, σφουγγάρι μπάνιου, κουβά με κάτουρο αντί για νερό και νιβέα αντί για αλοιφή γυαλίσματος...
Εγώ τουλάχιστον όσο ασχολούμαι αυτό διαπιστώνω και η επιλογή των προιόντων σε επίπεδο μάρκας μου είναι δευτερεύουσα. Το τι τύπου προιόν θα χρησιμοποιήσεις αναλόγως την περίσταση φυσικά παίζει ρόλο.
Δυστυχώς πολλά από αυτά που διαβάζουμε ή παρακολουθούμε στο youtube(που τα περισσότερα promo είναι) δεν επικεντρώνονται αρκετά σε τεχνικές. Η τα βαριόμαστε και τα προσπερνάμε.. Κι όμως εκεί είναι όλη η διαφορά.. Πώς χρησιμοποιούμε πλυστικό, πετσέτες, σφουγγάρια, αέρα , εργαλεία και εξοπλισμό γενικότερα.
Ότι και να πληρώσες αν το δείς σα χόμπι και το ευχαριστιέσαι χωρίς να γίνεται ψυχαναγκασμός(χαχα τι λέω) χαλάλι του
-
#florakia ειδικά εσείς που γυαλίζετε.. δε πιστεύω να μην το πήρατε αυτό το σκαμπό !!!!
ΤΖΑΜΠΑ ΛΕΜΕ !
-
Δεν ήταν τόσο ότι ως σκαμπό βοηθάει, όσο που ξεδιπλώνει και γίνεται κρεβατάκι για να καθαρίζεις από κάτω. Πρώτη φορά καθάρισα τόσο καλά την εξάτμιση!
-
@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Δεν ήταν τόσο ότι ως σκαμπό βοηθάει, όσο που ξεδιπλώνει και γίνεται κρεβατάκι για να καθαρίζεις από κάτω. Πρώτη φορά καθάρισα τόσο καλά την εξάτμιση!
Όσοι έχουν το ίδιο σκαμπό και μπουν κάτω από το αυτοκίνητό σου σίγουρα θα το εκτιμήσουν.
-
Μπαίνεις από κάτω και ρίχνεις κάτι υπνους ....κάτσε καλά. Και άσε τους άλλους να σε ψάχνουν για να κάνεις δουλειές, ψώνια κτλ.
-
@mastoras78 said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
@yem.... Κλέφτης κανα πινέλο, σκίσε τη γάτα!
Ένα Light πέρασμα γυαλιστικη θέλει και θα φύγουν οι στάμπες, όλα καλά
χαχαχαχα Ίσα ίσα ένα πέρασμα χαχαχαχχα 10ωρο κλείσαμε να βλέπω τον @mastoras78 να μαθαίνει μπινελίκια στα Ιαπωνέζικα και να έχει κατεβάσει όλο Γαλλικό λεξιλόγιο αχχαχαχα στο τέλος άσεμνες χειρονομίες νίκης προς το αμάξωμα και στο βερνίκι, πανηγυρισμοί αλά Κριστιάνο στο γκαζόν κτλ κτλ κτλ
Thank Bro , περάσαμε ωραία είπαμε πολλά κάναμε περισσότερα
Βγάλαμε σφουγγάρια /βάλαμε γούνες /βγάλαμε γούνες / βάλαμε κρέμες ... πηλούς , τσιμεντοκονίες σοβάδες ... κομπρεσερ , καρεκλάκια κουβαδάκια , πιεστικά , τριβεία ...Τελικά τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα ή ο μάστορας τα εργαλεία ??? Μάλλον το δεύτερο
-
Wow!!! Ρε παιδιά δεν ξέρω αλλά τα αυτοκίνητα που κάνετε είναι σαν να έχετε βάλει φίλτρα. Απίστευτο γυάλισμα και σκεφτείτε είναι από φωτογραφία.
Φοβερή δουλεία.Ερώτηση: Εκεί που βάζατε και βγάζατε γούνες ακούγατε άσματα περί γκουτσι και συνοικίες;;;
Εννοείται το σκαμπό είναι η πιο όμορφη φωτογραφία από όλες. Τα σκαμπό μου μέσα!!!!
-
@georgemit said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Όσοι έχουν το ίδιο σκαμπό και μπουν κάτω από το αυτοκίνητό σου σίγουρα θα το εκτιμήσουν.
Δεν το καθαρίζω για τους άλλους αλλά για εμένα.
-
@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Της ίδιας άποψης είμαι Αλέξανδρε. Όταν το τελειώνω, κάθομαι και κάνω το τσιγαράκι μου, κοιτώντας το και όχι κοιτώντας αν το κοιτάνε.
@mastoras78 Χρήσιμα τα όσα γράφεις. Προτιμώ το γυάλισμα. Δεν τρώει βερνίκι όπως στη διόρθωση. Δεν έχω πολλές απαιτήσεις γιατί το αυτοκίνητο είναι σε εξωτερικό χώρο. Δεν το έχω δοκιμάσει το κόλπο με το Onr ή κάποιο παρόμοιο προιόν. Θα το δοκιμάσω όμως.
Το trafic film είναι κάτι που με απασχολεί. Δεν είναι απαραίτητο για εμένα να περάσει κάποιος από δρόμο με λάδια. Ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο, τα καυσαέρια που κάθονται στο βερνίκι κολούν πάνω του. Αυτά μου φαίνεται έχουν λάδι σε κάποιο ποσοστό ή παράγωγα του πετρελαίου και κάνουν μία μαυρίλα με τον καιρό στο βερνίκι.
Δεν το καταλαβαίνεις με το μάτι. Μάλλον το κατάλαβα το φθινόπωρο όταν δεν πέρασα πηλό και μετά το πλύσιμο και το πέρασμα με paint cleaner είδα να μαυρίζει το σφουγγαράκι. Δεν νομίζω να ήταν κάτι άλλο εκτός του trafic film.
Δεν μου έχει τύχει ξανά και δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από το paint cleaner για να φύγει αποτελεσματικά το trafic film.
Υπάρχουν tfr (trafic film remover) αλλά είναι πολύ δυνατά και αν στεγνω΄σουν, από όσο ξέρω, μπορεί να κάνουν θαμπάδα στο βερνίκι.
Mastoras78 έχει καθόλου εμπειρία από το meguiars car wash plus για βαθύ καθαρισμό; -
@lap said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Ερώτηση: Εκεί που βάζατε και βγάζατε γούνες ακούγατε άσματα περί γκουτσι και συνοικίες;;;
Εννοείται Lap αφού είμαστε γέννημα θρέμμα West Attica
-
Εύγε Γιεμ και Μάστορα...δεν έχω λόγια...απλά ζηλεύω!!!
-
Ο φίλος Yem φαίνεται ότι πονάει το αμάξι και το συντηρεί. Πολύ καλή η κατάσταση του δεν ήθελε ιδιαίτερη προετοιμασία πρίν το γυάλισμα. Ξεκινήσαμε με mix ενεργού αφρού/apc και συνεχίσαμε με πηλό. Να πώ ότι ακόμα και καλοσυντηρημένο όχημα διετίας λοιπόν την σωστή εφαρμογή του πηλού την έχει ανάγκη! Στεγνώσαμε και άρχισαν τα όργανα.. Για αρχή να πώ ότι το βερνίκι του είναι μέτριο προς σκληρό.
Ήλπιζα ένα ήπιο γυάλισμα στο καπό να αρκούσε αλλά όπως αποδείχτηκε έπεσα έξω και μετά από τέσσερα test spot, αυτό που δούλεψε ήταν ο πιο επιθετικός συνδυασμός που είχα διαθέσιμος σε σφουγγάρι/αλοιφή . Οι λεκέδες είχαν εισχωρήσει πιο βαθιά στο βερνίκι από όσο περίμενα. Εννοείται ότι κανένα προιόν χημικό δε θα μπορούσε να τα αφαιρέσει αυτά.
Το καπό έγινε κανονική διόρθωση δύο σταδίων λοιπόν και το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του στις φωτογραφίες. Το φινίρσμα του καπό (τελευταίο step) το έκανε ο ίδιος ο yem με τον αλοιφαδόρο ώστε να πάρει και λίγα level σε εμπειρία και να του φύγουν οι όποιοι ενδιασμοί. Μπορεί να γράψει εντυπώσεις αν θέλει.. Ολοκλήρωσα το υπόλοιπο αμάξι με αλοιφή γυαλίσματος ενός σταδίου που αφήνει και προστασία(κερί καρναβαλούμπας ). Αυτά τα wool pads της Rupes είναι τα αγαπημένα μου, σκέτο όνειρο να τα δουλεύεις. Κρίμα που ανέβασαν τιμές (22ευρώ/τεμ) και θέλω να πάρω μια 3άδα ακόμα...
Βγήκε πάρα πολύ ωραίο στο τέλος ίσως το πιο rewarding σε αποτέλεσμα από όσα έχω γυαλίσει μέχρι στιγμής οφείλω να πώ.
Για τον φίλο Yem δεν έχω λόγια, πώς να τον αφήσω να φύγει πρίν το 10ωρο χαχα.. Δεν κουράστηκα ιδιαίτερα θα έλεγα.. Ισχύει αυτό που υποπτευόμουν, αν έχεις καλή παρέα και βοήθεια είναι άλλη εμπειρία.
Είναι πάρα πολλές οι λεπτομέρειες που θα μπορούσα να επεκταθώ.. αν θέλει κάποιος να ρωτήσει κάτι θα χαρώ να το εξηγήσω
Βάζω μερικές από τις φώτο που τράβηξα (άλλαξα και κινητό).
Παρακάτω είναι σε full size για όποιον ενδιαφέρεται...
https://postimg.cc/R6NXST6q
https://postimg.cc/F7m3GZrc
https://postimg.cc/VS5jnkYV
https://postimg.cc/2LdvrqwV
https://postimg.cc/rDf1DrL4
https://postimg.cc/PvnZgb1g
https://postimg.cc/f3FYKQyT
https://postimg.cc/9DmPXBsV
https://postimg.cc/bGK2n0VZ
https://postimg.cc/bszS1wg9
https://postimg.cc/kBf6sPh3
https://postimg.cc/y3TJ2M1R
https://postimg.cc/Fdy1JMJ6 -
Ερώτηση: θα έβαζες στα πλαστικά προϊόν σαν αυτά τα plastic trim που ρώτησα πιο πάνω;
Δηλαδή ανεξαρτήτως που είναι καινούργιο αυτοκίνητο , θα το περνουσες για προστασία, ή ίσως δεν κάνει επειδή δεν έχει κάποιες στάμπες ; -
@mastoras78 said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Βάζω μερικές από τις φώτο που τράβηξα (άλλαξα και κινητό) και θα γράψω περισσότερα για τη διαδικασία αργότερα..
Εκπληκτικό!
-
Ερώτηση: θα έβαζες στα πλαστικά προϊόν σαν αυτά τα plastic trim που ρώτησα πιο πάνω;
Δηλαδή ανεξαρτήτως που είναι καινούργιο αυτοκίνητο , θα το περνουσες για προστασία, ή ίσως δεν κάνει επειδή δεν έχει κάποιες στάμπες ;Ποιό προιόν για πλαστικά έλεγες ? Προιόν για προστασία στα πλαστικά άβαφα trims βάζουμε σε όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως παλαιότητας αν θέλουμε.. καλό είναι να είναι καθαρά απο στάμπες κτλ όσο γίνεται..
Για επαναφορά πλαστικών αβαφων μερών είναι άλλη ιστορία και ενδείκνειται για παλαιότερα οχήματα. Δε μου έχει χρειαστεί να κάνω κάτι ανάλογο μεχρι στιγμής.
-
Κατάλαβα! Έλεγα μήπως έβαζα απο εκείνο με την επαναφορά, μήπως και γλυτωνα την δουλειά του γαλακτώματος για την προστασία των πλαστικων μετά το πλύσιμο.
Υπάρχει κάποιο από αυτά τα προστατευτικά που να κρατά μετά από δύο τρεις πλύσεις;
-
@mastoras78 και @yem
Συγχαρητήρια και στους δυο για το απίθανο και δημιουργικό διήμερο…έδειξε τρομερά το χρώμα στο Captur!!!
Ζηλεύω πολύ…και το ιατρείο του mastora78…άψογος χώρος!!!
-
@sarantism said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Της ίδιας άποψης είμαι Αλέξανδρε. Όταν το τελειώνω, κάθομαι και κάνω το τσιγαράκι μου, κοιτώντας το και όχι κοιτώντας αν το κοιτάνε.
@mastoras78 Χρήσιμα τα όσα γράφεις. Προτιμώ το γυάλισμα. Δεν τρώει βερνίκι όπως στη διόρθωση. Δεν έχω πολλές απαιτήσεις γιατί το αυτοκίνητο είναι σε εξωτερικό χώρο. Δεν το έχω δοκιμάσει το κόλπο με το Onr ή κάποιο παρόμοιο προιόν. Θα το δοκιμάσω όμως.
Το trafic film είναι κάτι που με απασχολεί. Δεν είναι απαραίτητο για εμένα να περάσει κάποιος από δρόμο με λάδια. Ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο, τα καυσαέρια που κάθονται στο βερνίκι κολούν πάνω του. Αυτά μου φαίνεται έχουν λάδι σε κάποιο ποσοστό ή παράγωγα του πετρελαίου και κάνουν μία μαυρίλα με τον καιρό στο βερνίκι.
Δεν το καταλαβαίνεις με το μάτι. Μάλλον το κατάλαβα το φθινόπωρο όταν δεν πέρασα πηλό και μετά το πλύσιμο και το πέρασμα με paint cleaner είδα να μαυρίζει το σφουγγαράκι. Δεν νομίζω να ήταν κάτι άλλο εκτός του trafic film.
Δεν μου έχει τύχει ξανά και δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από το paint cleaner για να φύγει αποτελεσματικά το trafic film.
Υπάρχουν tfr (trafic film remover) αλλά είναι πολύ δυνατά και αν στεγνω΄σουν, από όσο ξέρω, μπορεί να κάνουν θαμπάδα στο βερνίκι.
Mastoras78 έχει καθόλου εμπειρία από το meguiars car wash plus για βαθύ καθαρισμό;Καλό είναι να πάρεις ένα τύπου ONR να υπάρχει. Είναι για πάμπολες χρήσεις. πχ λιπαντικό πηλού. Ένα μπουκάλι θα σου βγάλει χρόνια..
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ρύπων που μαζέυονται με τα χρόνια και ανάλογα προιόντα για αυτές τις επικαθήσεις. Iron removers, tar/glue removers/paint cleaners και άλλα πολλά. Εγώ θεωρώ ότι κάθε τόσο πρέπει να χρησιμοποιούμε αφρό πρόπλυσης, σαμπουάν, all purpose cleaner με υψηλό ph στο βερνίκι μας.
Καλή πάσα λοιπόν να μαρτυρήσω εδώ τον λόγω ύπαρξης σαμπουάν με "ουδέτερο ph".. Αυτή η μπούρδα/μόδα δημιουργήθηκε κάμποσα χρόνια πρίν γιατί τα κεριά που χρησιμοπούσαμε (και χρησιμοποιούμε ακόμα) είναι πιο ευαίσθητα/"βλάπτονται" απέναντι σε σαμπουάν με σοβαρή καθαριστική ιδιότητα. Με λίγα λόγια για να μη φύγει το πανάκριβο κερί καρναούμπας από το μπραζίλ swissvax στο βαζάκι των 100+ ευρώ (Ya so fani χαχαχαχα ) μαζί με τη λαδίλα/fillers τους χρησιμοποιούμε καθαριστικά που δεν.. καθαρίζουνε, οεο
Αυτά για να κατανοούμε και λίγο τα πέρι μάρκετινγκ και γιατί οι εταιρίες βγάζουν το ίδιο προιόν άπειρες φορές σε διαφορετικές συσκευασίες/δραστικότητα ανάλογα που θα μας πιάσουν πελατάκια.
Τώρα επειδή ξεφύγαμε λίγο.. ανάλογα λοιπόν την περίπτωση και πόσο έχουν πολυκαιριστεί οι ρύποι που λές υπάρχει και το κατάλληλο προιόν. Είναι φάση trial & error. Εγώ το έχω απλοποιήσει με την πρόπλυση με δραστικό καθαριστικό και την full day σοβαρή συντήρηση κάθε ένα με δύο χρόνια. (πηλός/γυάλισμα)
Το προιόν που έγραψες της meguiars το είχα ψάξει πρίν λίγα χρόνια και δε θυμάμαι πολλά πιά. Είχα καταλήξει ότι δε μου χρειάζεται. Θυμάμαι μόνο το οτι επειδή είναι abrasive το προτείνανε για παλαιότερα και όχι καλοσυντηρημένα/προσεγμένα οχήματα. Δές τα παρακάτω video και κρίνε αν ταιριάζει στις ανάγκες σου.
Εδώ στο τελευταίο βίδεο ο θεατρίνος ο Scott πίνει νερό στο όνομα του
-
Κατάλαβα! Έλεγα μήπως έβαζα απο εκείνο με την επαναφορά, μήπως και γλυτωνα την δουλειά του γαλακτώματος για την προστασία των πλαστικων μετά το πλύσιμο.
Υπάρχει κάποιο από αυτά τα προστατευτικά που να κρατά μετά από δύο τρεις πλύσεις;
Water-based γαλακτώματα δεν κρατάνε πολύ. Αυτό που επηρεάζει την μακροζωία τους είναι (όπως σε όλα) είναι οι συνθήκες φύλαξης/έκθεσης του οχήματος και τα πολλά πλυσίματα.
Εγώ προτείνω να τα ξαναπερνάς όσο πιο συχνά μπορείς όπως και το κερί. Πιο μακρόβια προστασία (όχι lifetime) προσφέρουν τα προιόντα κεραμικής επίστρωσης είτε σε trims είτε στο βερνίκι. Η διαδικασία εφαρμογής τους σαφώς πιο απαιτητική και πολύπλοκη. Εγώ προς το παρόν δε τα χρησιμοποιώ, αλλά ίσως τα δοκιμάσω μελλοντικα.
Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ