-
Κάπου το παρεξηγήσατε
Δεν είπαμε ότι τα ηλεκτρικά είναι για ΟΛΟΥΣ.
Προφανώς και δεν έχουν όλοι 40 χιλιάρικα να κάθονται.
Η φόρτιση στο σπίτι κλπ ειναι το κερασάκι στην τούρτα όπως είπε και ο Φάνης. Μια χαρά φορτίζεις και έξω, όλοι αυτοί που έχουν ηλεκτρικό δεν ζουν σε μεζονέτα στα ΒΠ.Λέμε ότι αυτός που θέλει ΤΩΡΑ να δώσει 35+ για θερμικό 100-150 ίππων (όπως ο νηματοθέτης) δεν το έχει σκεφτεί καλά. Είναι επικό πέταμα χρημάτων στον κάδο. Μαζί με τεκμήρια, πόθεν εσχες, καύσιμα και σερβις το πληρώνει χρυσάφι. Και αυτοί που αγοράζουν τώρα στα 35-40 χιλιάρικα θερμικά είναι ΠΟΛΛΟΙ και δυστυχώς έχουν άγνοια ή είναι παραπληροφορημενοι για τα ωφέλη ενός ηλεκτρικού.
-
Μπορείς να μας πεις τα οφέλη ενός ηλεκτρικού, για έναν ΕΕ που πρέπει να κάνει 50-150 χλμ την ημέρα και δεν έχει φορτιστή σπίτι του ?
Που επίσης μπορεί να χρειαστεί να πάει το πρωί στις δουλειές του και να κάνει ένα ταξίδι μέχρι την Αμφιλοχία ή την Κυπαρισσία, ή την κεντρική Εύβοια και βέβαια να γυρίσει το απόγευμα στο γραφείο του να δουλέψει.
Αυτός έχει ένα ντίζελ των 25-35000 ανάλογα με το μέγεθος και ξοδεύει 5 λίτρα στα 100 χλμ ήτοι 8 ευρώ.
Στα 20000 χλμ που κάνει τον χρόνο δίνει 1600 ευρώ.
Εχει τεκμήριο αγοράς και χρήσης και δεν τον βολεύει το λήζινγκ.
Ο αντίλογος είναι να πάρει ένα ηλεκτρικό των 50000, γιατί τόσο κάνει το φτηνότερο Τέσλα, αγορά, επιδότηση και φορτιστής, να περιμένει να του δώσει πίσω το κράτος που έκανε 6 χρόνια να δώσει σύνταξη χηρείας στην πεθερά μου, να κάνει μία διαίρεση δηλαδή, να πάρει την επιδότηση, να έχει το νου του να είναι πάντα φορτισμένος και βέβαια να έχει και χρόνο, να πηγαίνει να φορτίζει...
Μόνο για συνταξιούχους και κατόχους 3-4 αυτοκινήτων είναι τα ηλεκτρικά, όπως και για υπαλλήλους που κάθονται σε ένα γραφείο με δικό τους πάρκινγκ και φορτιστή.
Και κάτι τελευταίο.
Θα πρέπει να ξέρουμε κάποτε και το κόστος φόρτισης...
Σε πραγματική κατάσταση, όχι τα δωρεάν σε 5 σημεία της Αθήνας και άλλα 5 στους Α/Δ.
Διόρθωση
1 στην Αθήνα και 3 στην υπόλοιπη Ελλάδα...
Γελάνε και οι μπαταρίες οι μη αλκαλικές...
-
@criuser said in Stellantis ελλαδα=κλεψια?:
Μπορείς να μας πεις τα οφέλη ενός ηλεκτρικού, για έναν ΕΕ που πρέπει να κάνει 50-150 χλμ την ημέρα και δεν έχει φορτιστή σπίτι του ?
Που επίσης μπορεί να χρειαστεί να πάει το πρωί στις δουλειές του και να κάνει ένα ταξίδι μέχρι την Αμφιλοχία ή την Κυπαρισσία, ή την κεντρική Εύβοια και βέβαια να γυρίσει το απόγευμα στο γραφείο του να δουλέψει.
Αυτός έχει ένα ντίζελ των 25-35000 ανάλογα με το μέγεθος και ξοδεύει 5 λίτρα στα 100 χλμ ήτοι 8 ευρώ.
Στα 20000 χλμ που κάνει τον χρόνο δίνει 1600 ευρώ.
Εχει τεκμήριο αγοράς και χρήσης και δεν τον βολεύει το λήζινγκ.
Ο αντίλογος είναι να πάρει ένα ηλεκτρικό των 50000, γιατί τόσο κάνει το φτηνότερο Τέσλα, αγορά, επιδότηση και φορτιστής, να περιμένει να του δώσει πίσω το κράτος που έκανε 6 χρόνια να δώσει σύνταξη χηρείας στην πεθερά μου, να κάνει μία διαίρεση δηλαδή, να πάρει την επιδότηση, να έχει το νου του να είναι πάντα φορτισμένος και βέβαια να έχει και χρόνο, να πηγαίνει να φορτίζει...
Μόνο για συνταξιούχους και κατόχους 3-4 αυτοκινήτων είναι τα ηλεκτρικά, όπως και για υπαλλήλους που κάθονται σε ένα γραφείο με δικό τους πάρκινγκ και φορτιστή.
Και κάτι τελευταίο.
Θα πρέπει να ξέρουμε κάποτε και το κόστος φόρτισης...
Σε πραγματική κατάσταση, όχι τα δωρεάν σε 5 σημεία της Αθήνας και άλλα 5 στους Α/Δ.
Διόρθωση
1 στην Αθήνα και 3 στην υπόλοιπη Ελλάδα...
Γελάνε και οι μπαταρίες οι μη αλκαλικές...
Εγώ ζω σε πόλη της βόρειας Ελλάδας ΧΩΡΙΣ superchargers, αλλά δεν αντιμετωπίζω κανένα θέμα με φόρτιση στο σπίτι ή με ταξίδια.
Εσείς ζείτε στην Αθήνα και βρίσκετε όλο προβλήματα. Λογικό, δεν λέω.
Επόμενος
-
Λογικό γιατί τα χλμ που κάνεις είναι λιγότερα, ενώ μπορείς να φορτίσεις στο σπίτι σου.
-
κλοκγουόρκ82 για πες το προφίλ χρήσης του ηλεκτρικού σου ιχ.
-
Το ηλεκτρικό δεν κάνει για όλα τα προφίλ οδηγών.
Προσωπικά το σκέφτομαι σοβαρά να" πατήσω την σκανδάλη " για ev . Αυτό έχει να κάνει με τα μέρη που κινούμαστε σαν οικογένεια σε σχέση με τους υφιστάμενους φορτιστές.
Για την περίπτωση του cruiser και όχι μόνο, το diesel είναι μονόδρομος.
Βέβαια αυτό θα αλλάξει στο μέλλον με την εγκατάσταση περισσότερων ταχυφορτιστων. -
@teo-mak said in Stellantis ελλαδα=κλεψια?:
Βέβαια αυτό θα αλλάξει στο μέλλον με την εγκατάσταση περισσότερων ταχυφορτιστων.
To ρεύμα που θα βρεθεί να δω.....Θυμάστε τα καλοκαίρια τι γίνεται με τις καταναλώσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές αν επαρκούσαν δεν θα μας έπρηζαν να κάνουμε οικονομία.
-
@dstou said in Stellantis ελλαδα=κλεψια?:
κλοκγουόρκ82 για πες το προφίλ χρήσης του ηλεκτρικού σου ιχ.
50χλμ την ημέρα σε αστικό και περιαστικό ιστό (εργασία μου και δραστηριότητες παιδιού)
150χλμ ένα σύνηθες ΣΚ, πάνω από 300-400 σε εκδρομές (μια φορά τον μήνα).
-
@elteo said in Stellantis ελλαδα=κλεψια?:
Βέβαια αυτό θα αλλάξει στο μέλλον με την εγκατάσταση περισσότερων ταχυφορτιστων.
To ρεύμα που θα βρεθεί να δω.....Θυμάστε τα καλοκαίρια τι γίνεται με τις καταναλώσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές αν επαρκούσαν δεν θα μας έπρηζαν να κάνουμε οικονομία.
Η «οικονομία» ήταν κυρίως όσο εξαρτιόσουν από τα καπρίτσια του Ρώσου. Και λόγω αντοχών του συστήματος διανομής.
Το πρώτο θέμα με τον Ρώσο «λύθηκε» με αμερικανικό LNG, το δεύτερο βελτιώνεται καθημερινά με αναβαθμίσεις υποσταθμών ανά τη χώρα. Πάντως οι τιμές στο ρεύμα υποχώρησαν και υποχωρούν κι άλλο. -
Και το πετρέλαιο στο 1,45 περίπου το βλέπω τώρα...
Δηλαδή σε ταξίδι 7 ευρώ, στην πόλη 8. -
Δηλαδή σε ταξίδι 7 ευρώ, στην πόλη 8.Σύμφωνοι.
Συν τέλη και φόρος τεκμηρίου (πόθεν ας πούμε πως το καλύπτεις).
Για ποσα άλογα; 100-130 στο τσακίρ κεφι; (Ωφέλιμο φάσμα λειτουργίας 1000 στροφές)
Πλατφόρμα δεκαετίας με ημιάκαμπτο, εμπρος κίνηση κλπ;Ξέρω από PSA diesel, δυο έχουμε στην ευρεία οικογένεια.
-
@clockwork82 said in Stellantis ελλαδα=κλεψια?:
Δηλαδή σε ταξίδι 7 ευρώ, στην πόλη 8.Σύμφωνοι.
Συν τέλη και φόρος τεκμηρίου (πόθεν ας πούμε πως το καλύπτεις).
Για ποσα άλογα; 100-130 στο τσακίρ κεφι; (Ωφέλιμο φάσμα λειτουργίας 1000 στροφές)
Πλατφόρμα δεκαετίας με ημιάκαμπτο, εμπρος κίνηση κλπ;Ξέρω από PSA diesel, δυο έχουμε στην ευρεία οικογένεια.
120 το αιρκρος, 130 το 3008, αυτόματα και τα δύο και δεν είναι ωφέλιμο 1000. Ειδικά το ελαφρύτερο 3 έχει δώσει τσαγάκια σε πολλούς..
Το 3008 είναι του γιού μου και δεν το οδηγώ, παρά ελάχιστα και είναι καινούργιο.
-
***50χλμ την ημέρα σε αστικό και περιαστικό ιστό (εργασία μου και δραστηριότητες παιδιού)
150χλμ ένα σύνηθες ΣΚ, πάνω από 300-400 σε εκδρομές (μια φορά τον μήνα).***
Ναι, αλλά για τα υπόλοιπα? Που παρκάρεις? Έχεις φορτιστή εκεί? Που φορτίζεις στα ταξίδια?
-
***50χλμ την ημέρα σε αστικό και περιαστικό ιστό (εργασία μου και δραστηριότητες παιδιού)
Ναι, αλλά για τα υπόλοιπα? Που παρκάρεις? Έχεις φορτιστή εκεί? Που φορτίζεις στα ταξίδια?
Σπίτι με ΦΒ και wallbox
Στα ταξίδια, αν είμαι στο κεντρικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης σε supercharger, αλλιώς στον προορισμό μου ή σε οποιονδήποτε DC που θα βρω (δεν έχει τύχει ακόμα) -
Η «οικονομία» ήταν κυρίως όσο εξαρτιόσουν από τα καπρίτσια του Ρώσου. Και λόγω αντοχών του συστήματος διανομής.
Το πρώτο θέμα με τον Ρώσο «λύθηκε» με αμερικανικό LNG, το δεύτερο βελτιώνεται καθημερινά με αναβαθμίσεις υποσταθμών ανά τη χώρα. Πάντως οι τιμές στο ρεύμα υποχώρησαν και υποχωρούν κι άλλο.Δηλ είμαστε σε ενεργειακή επάρκεια αν βγουν στην αγορά 2 εκ. ηλεκτρικά? Εδώ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου το καλοκαίρι στέναζε η ΔΕΗ από την κατανάλωση των A/C.
-
Σπίτι με ΦΒ και wallbox
Εμ βλέπεις τα πράγματα από την δική σου κατάσταση. Το 99% δεν είναι έτσι.
-
Είναι σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που μένουν σε μονοκατοικίες, ή οικογενειακές πολυκατοικίες, που έχουν δυνατότητα στάθμευσης και που έχουν και δυνατότητα φόρτισης μέσω φ/β. Καλά έκανε και πήρε ηλεκτρικό, και όσο συνεχίζει σε αυτό το προφίλ χρήσης δεν υπάρχει λόγος να ξαναγυρίσει σε συμβατικό.
Φυσικά το ποσοστό στην πράξη είναι ακόμη μικρότερο, γιατί από όλους αυτούς που ζουν σε μονοκατοικίες δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο ιχ, και μάλιστα σχετικά ακριβό. Και λόγω σκίασης ή άλλων παραγόντων, μπορεί να μην έχουν καν δυνατότητα για φ/β. -
Σπίτι με ΦΒ και wallbox
Σπίτι με ΦΒ και wallbox
Είναι κι άλλοι που δεν ζουν σε μεζονέτες αλλά σε πολυκατοικίες και έχουν εγκαταστήσει νόμιμους φορτιστές στα πάρκινγκ τους. Φυσικά και το θέμα δεν βολευει το 100% ακόμα, αλλά ούτε και το 1% που ισχυρίζεσαι.
Εγώ θα έλεγα πως το 20% του πληθυσμού μπορεί να εγκαταστήσει σχετικά ευκολα έναν φορτιστή. Και θα το δούμε να γίνεται πραγματικότητα σε 2 έτη το πολύ. -
Εαν ειναι Τέσλα το όφελος ειναι οτι μπορει να τα κάνει δωρεάν. Εαν ειναι αλλο ηλεκτρικό δεν ασχολούμαστε γιατι με τις τιμες των Τεσλα εκει που εχουν πεσει είναι βλακεια να παρεις αλλο ηλεκτρικό, ξεκάθαρα και απλά!
Και φυσικά εκτος αυτου του ακραιου παραδειγματος, για την πλειοψηφια που κανει 300-400χλμ την εβδομαδα σε σχολεια, δουλεια, βολτες κλπ ειναι ταμάμ! Με μια δωρεαν φορτιση βγάζεις ολη την εβδομάδα.
-
Σίγουρα αλλά υπάρχουν και κάποιοι από εμάς που δε θα ήθελαν Τέσλα ούτε χάρισμα. Προσωπικά δε θα με χάλαγε μια ηλεκτρική 4ρα (αν και σαφώς καλύτερο αυτοκίνητο η θερμική φυσικά σε εντελώς άλλη τιμή πολύ πιο πάνω), αλλά Τέσλα ούτε με σφαίρες παρά το πλεονέκτημα της τιμής και του δικτύου ταχυφορτιστών.
Είναι λογική επιλογή σίγουρα, αλλά καθόλου συναισθηματική, δε μπορώ να φανταστώ για την ακρίβεια κανέναν να ξυπνάει με ενθουσιασμό το πρωί για να κατέβει στο γκαράζ να δει αυτό το πράγμα παρκαρισμένο. Μια Taycan, μια 4ρα το βγάζουν αυτό.
Αν μιλάμε για πιο συμβατικά ηλεκτρικά βράσε ρύζι, κάτι κουβάδες ID3, κάτι ηλεκτρικά Mini με αυτονομία ως το περίπτερο κτλ δεν πάνε πουθενά.
Stellantis ελλαδα=κλεψια?