-
Αξίζει τον κόπο η δημιουργεί πρόβλημα ; Αν υπάρχει και κάνενας κάτοχος G.V 3d 1.6 να μας πει την γνώμη του ακόμα καλύτερα
-
Αξίζει τον κόπο η δημιουργεί πρόβλημα ; Αν υπάρχει και κάνενας κάτοχος G.V 3d 1.6 να μας πει την γνώμη του ακόμα καλύτερα
-
-
Εμένα μέχρι στιγμής δεν μου έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Βέβαια στο Cherokee το ABS είναι ειδικά ρυθμισμένο ώστε σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης (χώμα κτλ) και σε χαμηλές ταχύτητες να μην ενεργοποιείται εύκολα.
Γενικά πάντως νομίζω ότι τα ABS είναι απαραίτητο σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο το οποίο όπως και να το κάνουμε περνά το μεγαλύτερο μέρος της 'ζωής' του σε κανονικούς ασφάλτινους δρόμους.
-
Το ABS είναι απαραίτητο ειδικά σε τέτοια αυτοκίνητα που το στήσιμό τους δεν τους επιτρέπει να έχουν υψηλές επιδόσεις στο φρενάρισμα. Από εκεί και πέρα για εκτός δρόμου καταστάσεις μπορείς με επίσκεψη σε ένα ηλεκτρολόγο να σου εγκαταστήσει ένα διακόπτη από τον οποίο να απενεργοποιείς το ABS. Ακόμα καλύτερα θα είναι αν μπορεί να σου φτιάξει ένα συστηματάκι το οποίο με την εμπλοκή των κοντών σχέσεων να το απενεργοποιεί αυτόματα...
-
Καλημέρα, αν δεν θες να κάνεις ανάποδα...καλό είναι να υπάρχει!!!
-
Αν είναι να κυκλοφορείς άσφαλτο καλό είναι να το έχεις. Για το χώμα ένα διακοπτάκι είναι χρήσιμο.
-
Ο χρήστης cliff έγραψε:
Αν είναι να κυκλοφορείς άσφαλτο καλό είναι να το έχεις. Για το χώμα ένα διακοπτάκι είναι χρήσιμο.οπως και στο χιονι!!!!
-
Σε χιονισμένο χωματόδρομο στο βουνό (πολύ χιόνι), απότομο λοφάκι με στροφή στο τέρμα της κατηφόρας. Όλα τα SUV χωρίς ABS πέρασαν χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ αυτά που είχαν βγήγαν και ακούμπησαν το δέντρο στη κορυφή της στροφής.
To ABS στα χιόνια (και αλλού) είναι μια επικίνδυνη βλακεία. Ο διακόπτης στο ταμπλό είναι απαραίτητος. Σε μερικά αυτοκίνητα αν κάνεις ένα κλικ στο χειρόφρενο ώστε να ανάψει το λαμπάκι και να μην πιάνουν τα φρένα, απενεργοποιείται το γελοίο αυτό σύστημα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Σε χιονισμένο χωματόδρομο στο βουνό (πολύ χιόνι), απότομο λοφάκι με στροφή στο τέρμα της κατηφόρας. Όλα τα SUV χωρίς ABS πέρασαν χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ αυτά που είχαν βγήγαν και ακούμπησαν το δέντρο στη κορυφή της στροφής.To ABS στα χιόνια (και αλλού) είναι μια επικίνδυνη βλακεία. Ο διακόπτης στο ταμπλό είναι απαραίτητος. Σε μερικά αυτοκίνητα αν κάνεις ένα κλικ στο χειρόφρενο ώστε να ανάψει το λαμπάκι και να μην πιάνουν τα φρένα, απενεργοποιείται το γελοίο αυτό σύστημα.
Exeis link me auto to test?
-
Δεν είναι τεστ, είναι περιγραφή πραγματικού συμβάντος.
Το ABS δεν έχει πρωταρχικό στόχο τη μέγιστη δύναμη ακινητοποίησης αλλά τη προστασία του ηλίθιου οδηγού. Στα SUV που έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης τεραστίων ελαστικών, δηλαδή γεωμετρία ανάρτησης με positive offset (positive scrub radius) το φρενάρισμα σε επιφάνειες με διαφορετικό συντελεστή τριβής δεξιά-αριστερά προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο τιμόνι. Για να 'προστατευθεί' ο Η.Ο. από αυτή τη 'μη κοινωνική' συμπεριφορά, το ABS μειώνει τη δύναμη φρεναρίσματος στον τροχό που έχει πρόσφυση, δηλαδή το αυτοκίνητο δεν φρενάρει. Τεστ έγιναν από το SAE (Society of Automotive Engineers) http://www.sae.org, keywords: positive scrub radius, ABS.
Το ABS δυστυχώς δεν είναι το 'εργαλείο' που νομίζουμε αλλά ο προγραμματισμός του έχει άλλες προτεραιότητες.
-
Συγνωμη αλλα θα διαφωνησω
Εχω το παλιο LC 90 (μοντ 96) και μετα απο προταση φιλου με το ιδιο τζιπ το δοκιμασα. Παροντος και του ιδιου σε χιονισμενη & παγωμενη ελαφρα κατηφορα με αριστερη στροφη πατησα τερμα το φρενο, επιασε το ABS και το αμαξι σταματησε ευθιγραμισμενο, ουτε δεξια εκανε ουτε αριστερα να πεταξει μουρη ή κολο, αλλα και η αποσταση φρεναρισματος ηταν πολυ καλη!
Φυσικα μιλαμε για πολυ μικρες ταχυτητες....Δεν ειχα εμπλεξει κοντες σχεσεις (HL/LL), κανονικα στο Η αλλα L (=1) στο σασμαν μιας και αυτοματο
Πιστευω αμα δεν το ειχα θα πηγενα για κλαδεμα
-
Διευκρίνιση. Το ABS αυξάνει την απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και στο χώμα/λάσπη.
Αν μιλάμε για πάγο δεν τίθεται θέμα. Με το ABS φρενάρουμε καλύτερα...
Το γιατί είναι προφανές. Στην πρώτη περίπτωση το χώμα/λάσπη/χιόνι που συσωρεύεται μπροστά από τους τροχούς που είναι πλοκαρισμένοι επιβραδύνει το όχημα. Στην περίπτωση του πάγου δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο οπότε και δεν σταματάμε απλά κάνουμε πατινάζ. Το ABS σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να βρει την πρόσφυση που απαιτείται και να φρενάρει το όχημα. -
Και επίσης ο βασικός λόγος ύπαρξης του ABS είναι η διατήρηση του ελέγχου του αυτ/του κατα την διάρκεια του φρεναρίσματος.
Τα μόνα εδάφη που δεν συνίσταται το ABS είναι το χώμα, και το χιόνι.
Οσο για το ότι είναι ηλίθιο σύστημα, μάλλον υπερβολική δήλωση την βρίσκω.
Επίσης θα ήθελα να δω τι αποτέλεσμα θα είχε το φρενάρισμα σε οδόστρωμα με διαφορετικούς συντελεστές πρόσφυσης χωρίς το ABS.Π.χ. οι αριστεροί τροχοί σε στεγνό και οι δεξιοί σε βρεγμένο.Μάλλον σε τετ α κε θα οδηγούσε.
-
Ο χρήστης Johnkok έγραψε:
Επίσης θα ήθελα να δω τι αποτέλεσμα θα είχε το φρενάρισμα σε οδόστρωμα με διαφορετικούς συντελεστές πρόσφυσης χωρίς το ABS.Π.χ. οι αριστεροί τροχοί σε στεγνό και οι δεξιοί σε βρεγμένο.Μάλλον σε τετ α κε θα οδηγούσε.Χωρίς ABS: Έντονη αντίδραση (τράβηγμα στο τιμόνι). Επίσης απαιτείται οδηγική προσπάθεια για να κρατηθεί το όχημα στην ευθεία. ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ. Η λύση του ABS είναι απλή, μειώνει το φρενάρισμα στον τροχό που έχει πρόσφυση και το αυτοκίνητο είναι στην ευθεία του ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ. Στο βρεγμένο δεν είναι εμφανές αυτό αλλά στο χιόνι εμφανίζεται έντονα. Προτιμώ ο κατασκευαστής να μου δίνει αυτήν την επιλογή.
Τα παραπάνω ισχύουν για SUV με γεωμετρία ανάρτησης positive scrub radius (positive offset). Στα προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με γεωμετρία zero (ή negative) offset το ABS συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα.
-
Ο χρήστης DimisGR έγραψε:
Φυσικα μιλαμε για πολυ μικρες ταχυτητες....Δεν ειχα εμπλεξει κοντες σχεσεις (HL/LL), κανονικα στο Η αλλα L (=1) στο σασμαν μιας και αυτοματοΔεν πρέπει να γλιστρούσε πολύ, αλλιώς με το αυτόματο δεν σταματάς στο χιόνι ή πάγο - πρέπει να βάλεις Ν. Οι πίσω ρόδες συνεχίζουν να σπρώχνουν το αυτοκίνητο με τις μπροστινές μπλοκαρισμένες.
Μου αρέσουν πολύ τα αυτόματα αυτοκίνητα, ιδίως σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν πρέπει να γλιστρούσε πολύ, αλλιώς με το αυτόματο δεν σταματάς στο χιόνι ή πάγο - πρέπει να βάλεις Ν. Οι πίσω ρόδες συνεχίζουν να σπρώχνουν το αυτοκίνητο με τις μπροστινές μπλοκαρισμένες.Μου αρέσουν πολύ τα αυτόματα αυτοκίνητα, ιδίως σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Κοιτα δεν γλυστρησε πολυ, αλλα δεν ετρεχα και πολυ !
Οσο αφορα το Ν καλυτερα ειναι να αποφευγετε σε τετοιες περιπτωσεις. Παντα να υπαρχει ταχυτητα μεσα ακομα και στο αυτοματο. Ισως φανει παραξενο αλλα η L με φρεναρει παρα πολυ και κατεβενω χιονι/παγο με απλο τσιμπιμα του φρενου και παλι αν χρειαστει και αυτο !!
Τωρα αν κατεβενω κατηφορα καλυτερα να εχω L απο οτι Ν για να εχω επιπλεον επιβραδυνση μεσω της μηχανης που βοηθαει στον καλυτερο ελεγχο του αυτοκινητου αλλα και να διατηρηθουν τα φρενα κρυα. Το ιδιο αφορα και την οπισθεν, ειναι προτιμοτερο να βαζω R απο το να βαλω Ν
Πιστευω οτι αυτο συμβαινει (δεν ειμαι 100% σιγουρος) γιατι σαν μονιμο τετρακινητο οταν εχω καποια ταχυτητα L,2,D,R εκτος του Ν περνουν ολες οι ροδες κινηση. Ενω οταν ειναι στο Ν γυρνουν ελευθερα. (Αν κανω λαθος διορθωστε με)
Ειχα και στο μυαλο μου την αρχη που λεει οτι πρεπει να φρεναρεις το αμαξι με ταχυτητα μεσα και οχι στο νεκρο. Το αποτελεσμα ειναι πιο αμεσο και εχεις καλυτερο ελεγχο.
-
Ο χρήστης DimisGR έγραψε:
Πιστευω οτι αυτο συμβαινει (δεν ειμαι 100% σιγουρος) γιατι σαν μονιμο τετρακινητο οταν εχω καποια ταχυτητα L,2,D,R εκτος του Ν περνουν ολες οι ροδες κινηση. Ενω οταν ειναι στο Ν γυρνουν ελευθερα. (Αν κανω λαθος διορθωστε με)
Ειχα και στο μυαλο μου την αρχη που λεει οτι πρεπει να φρεναρεις το αμαξι με ταχυτητα μεσα και οχι στο νεκρο. Το αποτελεσμα ειναι πιο αμεσο και εχεις καλυτερο ελεγχο.
Mia xara ta les ......symfvnv apolyta ......
-
Προφανώς έχετε ελάχιστη εμπειρία με οδήγηση σε χιόνι.
Το αυτόματο πισωκίνητο αυτοκίνητο ή SUV φρενάρει με ταχύτητα μέχρι να πέσουν οι στροφές του κινητήρα στο ρελαντί. Μετά σπρώχνει ο κινητήρας το αυτοκίνητο. Όταν γλυστράει πολύ (πάγος πάνω από το μηδέν, λιώνει) τότε το ξαναλέω για αυτούς που δεν το έχουν παρατηρήσει: οι μπροστινές ρόδες είναι μπλοκαρισμένες και οι πίσω ρόδες σπρώχνουν το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο δεν μπορεί να ακινητοποιηθεί εντελώς μέχρι να βάλεις το Ν.
Μάθετε να οδηγείτε τα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν είναι τεστ, είναι περιγραφή πραγματικού συμβάντος.Το ABS δεν έχει πρωταρχικό στόχο τη μέγιστη δύναμη ακινητοποίησης αλλά τη προστασία του ηλίθιου οδηγού. Στα SUV που έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης τεραστίων ελαστικών, δηλαδή γεωμετρία ανάρτησης με positive offset (positive scrub radius) το φρενάρισμα σε επιφάνειες με διαφορετικό συντελεστή τριβής δεξιά-αριστερά προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο τιμόνι. Για να 'προστατευθεί' ο Η.Ο. από αυτή τη 'μη κοινωνική' συμπεριφορά, το ABS μειώνει τη δύναμη φρεναρίσματος στον τροχό που έχει πρόσφυση, δηλαδή το αυτοκίνητο δεν φρενάρει. Τεστ έγιναν από το SAE (Society of Automotive Engineers) http://www.sae.org, keywords: positive scrub radius, ABS.
Το ABS δυστυχώς δεν είναι το 'εργαλείο' που νομίζουμε αλλά ο προγραμματισμός του έχει άλλες προτεραιότητες.
Επειδή μάλλον ανήκω στην κατηγορία των Η.Ο και έχω μάλλον μικρή εμπειρία, (οδηγώ μόνο από το έτος 1969 - από το 1972 με δίπλωμα- ) και επειδή έχω κάνει μόνο λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα σε χιόνια και πάγους και ως εκ τούτου εύκολα υποπίπτω σε λάθη όπως φρεναρίσματα πανικού κλπ και επειδή οι ψυχιατρικές μου γνώσεις δεν επαρκούν ώστε να κατανοώ σε επαρκή βαθμό την κοινωνική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μου εξ αιτίας του positive scrub radius, αποσυνδέω και καταργώ τους διακόπτες στο ταπλώ που απενεργοποιούν το ABS μήπως και κατά λάθος απενεργοποιηθεί και εμπιστεύομαι το 'άγιο' αυτό σύστημα αφήνοντας στον Sebastian Loeb και τους ομοίους του να φρενάρουν όπως αυτοί ξέρουν.
Επι πλέον παρακαλώ τους κοινούς θνητούς και άρα μέτριους οδηγούς (σαν κι εμένα) να μή απενεργοποιούν (άν έχει το αυτοκίνητό τους τέτοια δυνατότητα) το ABS ποτέ, παρακαλώντας επι πλέον αυτούς που μπορούν να φρενάρουν στο χιόνι καλύτερα χωρίς αυτό να μου κάνουν ένα (επ αμοιβή φυσικά) σεμινάριο αμμέσως μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια.
ABS OFF-Road