Αρχισαν σιγά σιγά οι διάφοροι αρθρογράφοι να ανακαλύπτουν ότι στην Γερμανία , την Ελβετία και στις άλλες προηγμένες χώρες το 70 % τελειώνει επαγγελματικό λύκειο και έχει πιάσει ήδη δουλειά και μόλις το 30 % τελειώνει γενικό λύκειο .
Εδώ το πήγαμε 80 % το γενικό λύκειο και 20 % το επαλ , που πρακτικά είναι για παιδιά που δεν θα ήθελαν να πάνε καθόλου σχολείο .
Αμα λοιπόν το 80 % τελειώνει γενικό , σημαίνει ότι 18 ετών έχει προσόντα ανειδίκευτου εργάτη , άντε πωλητή , γκαρσονιού ή κάτι ανάλογο . Από την άλλη δεν έχεις πια και επιχειρήσεις που θα απασχολούσαν προσωπικό που θα ήταν τεχνίτες . Βιομηχανία , βιοτεχνία τέλος , μόνο εμπόριο με κινέζικα .
Οπότε αφού περνάνε όλοι στο δεύτερο και 4ο πεδίο , θα περάσουν έστω και αν γράψουν μόνο το όνομα τους . Δεν παίζουν και μεταγγραφές φέτος , άρα η επαρχία δεν έχει ενδιαφέρον .
Εχουμε και το 50 % των τμημάτων χωρίς ΕΔ , άρα τι περιμένετε .
Βέβαια τότε επί πασοκ του ορθόδοξου είχε πεί ο Μέγας Ολετήρας : Θα κάθονται 4-5-6 χρόνια στις σχολές , δεν θα γράφονται στην ανεργία και μετά θα τους διορίζω κατά 1/3 και τα άλλα 2/3 θα με ψηφίζουν μήπως τους διορίσω και αυτούς .
Ας πάμε 1-1,5 γενιά πίσω . Δεκαετίες του 50 μέχρι μέσα 60 . Κάθε χρονιά είχαμε 220-250000 γεννήσεις .
Από αυτά τα παιδιά , τελείωναν το Λύκειο γύρω στα 80-90000 . Υποψήφιοι μαζί με τους προηγουμένων ετών γύρω στους 130-150000 . Εισακτέοι στα πανεπιστήμια 12-13000 . Στα ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ 4-5000 , στις Παιδαγωγικές και Γυμναστικές Ακαδημίες γύρω στους 1000 . Σύνολο τριτοβάθμιας λιγότεροι από 20000 . Προφανώς η βάση εισαγωγής ήταν πάνω 10 σε όλα τα τμήματα της τριτοβάθμιας έτσι και αλλιώς .
Αρα για το σημερινό χάλι , το πρώτο που φταίει , είναι οι λίγες γεννήσεις και οι πολλοί εισακτέοι .
Το δεύτερο είναι αυτοί οι γελοίοι τύποι που βάζουν διαχρονικά στις επιτροπές θεμάτων .
Πόσο δύσκολο είναι βρε ανίκανοι τύποι να βάλετε 4 θέματα προοδευτικής δυσκολίας ? Ετσι βάζουν όλα εύκολα και οι βάσεις στον θεό , οπότε δεν έχουμε γκρίνιες , είτε όλα δύσκολα , όπως λένε έγινε φέτος σε κάποια μαθήματα και έρχεται η καταστροφή και η γκρίνια .
Αρα ξεκινάμε και βάζουμε σοβαρούς στις επιτροπές θεμάτων , μειώνουμε τους εισακτέους γενικά , μειώνουμε τμήματα κυρίως από τις μεγάλες πόλεις που έχουν και άλλους πόρους πέρα από τις γκαρσονιέρες και τις καφετέριες και κυρίως φτιάχνουμε νέα ΕΠΑΛ .
Στο σύστημα προσόντων έχουμε το 6 για πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ , το 7 για μεταπτυχιακό - 5ετες ΑΕΙ και το 8 για διδακτορικό .
Από εκεί και κάτω έχουμε 5 επίπεδα , που θεωρητικά το 1 είναι το απολυτήριο γυμνασίου .
Το γυμνάσιο πρέπει να αλλάξει εντελώς , όπως και η 5η και 6η δημοτικού . Πλέον η τεχνολογία συνέχεια εξελίσσεται και δεν μπορεί τα παιδιά να κάνουν 3 φορές την ιστορία και συνέχεια τα θρησκευτικά .
Χώρους σχολείων έχουμε , γιατί τα παιδιά είναι λίγα , εκπαιδευτικούς έχουμε πολλούς .
Για μένα η πρωτοβάθμια πρέπει να είναι από 4-10 ετών . Προνήπιο με πρώτη κάπως μαζί , δευτέρα έως τετάρτη να αλλάζει πολλά πράγματα . Τα παιδιά πλέον έχουν ερεθίσματα από πολύ μικρά και θα μπορούσαν να μαθαίνουν γράμματα και αριθμούς στην πρώην προσχολική εκπαίδευση .
Από την 5η δημοτικού , μέχρι την 3η γυμνασίου θα πρέπει να έχουμε ένα ενιαίο σχολείο . Στην Γαλλία αυτό ισχύει με την 6η και το Γυμνάσιο μαζί εδώ και πολλά χρόνια , όπως και στην Γερμανία κάτι ανάλογο .
Το γυμνάσιο θα πρέπει να δείχνει στα παιδιά , ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί δρόμοι στην ζωή . Οι επιστήμες , οι τέχνες και οι Καλές Τέχνες . Ετσι μετά στο Λύκειο θα μπορούσε να υπάρχουν πολλές επιλογές . Εννοείται ότι σε κάθε φάση της εκπαίδευσης θα υπάρχουν διαδρομές που θα επιτρέπουν στα παιδιά να αλλάξουν κατεύθυνση , αν αισθανθούν ότι κάτι άλλο τους αρέσει περισσότερο .
Αυτά βέβαια θα κοντράρουν σε εκπαιδευτικούς , συνδικαλιστές , κομματόσκυλα και σε πολλούς που έχουν βολευτεί με το σημερινό χάλι .
Θα βοηθήσουν όμως τα παιδιά στην συνέχεια της ζωής τους . Να μην φτάνουν 30 χρονών και να είναι σαν 17 από πλευράς ωριμότητας . Γιατί πράγματι με την εξέλιξη της τεχνολογίας ζούμε πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές όσοι δεν έχουν κάποια ατυχία , αρρώστια ή ατύχημα . Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε περισσότερα χρόνια ΩΣ ΓΕΡΟΙ , όχι ως ενεργοί επαγγελματίες . Μπορεί σήμερα τα 90 χρόνια και αύριο τα 100 να τα βλέπουμε συνέχεια δίπλα μας , αλλά ο σημερινός 90άρης , είναι απλά ο χτεσινός 75άρης .. Γέρος και γριά με μία σακκούλα σκουπιδιών χάπια ο καθένας στο ντουλάπι του...