-
Οταν ενας εργοδοτης δεν σου πληρωνει τα νομιμα απο το νομο,δηλαδη,δωρα-επιδοματα-υπερωριες,αν δηλωσεις παραιτηση,γιατι πχ βρηκες μια αλλη εργασια,χανεις το δικαιωμα να προσφυγεις στην επιθεωρηση εργασιας και να τα διεκδικησεις η πρεπει αυτο να γινει οσο ισχυει η συμβαση που εχει υπογραφει?
-
Αν δεν κάνω λάθος εξαρτάται από την σύμβαση εργασίας που έχεις υπογράψει.
Αν η σύμβαση είναι φτιαγμένη στα μέτρα του εργοδότη τότε μάλλον είσαι εγκλωβισμένος.
Για παράδειγμα αν η σύμβαση αναφέρει ότι εργάζεσαι 40ωρο, ο μισθός σου περιλαμβάνει τυχόν επιδόματα και δεν προβλέπεται κάποια επιπλέον αμοιβή (π.χ. υπερωρίες, εργασία ΣΚ, αμοιβές εκτός έδρας, έξοδα μετακινήσεων κλπ...) τότε μάλλον δεν μπορείς να διεκδικήσεις κάτι.
Φυσικά τα δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα/Καλοκαίρι είναι άλλο θέμα και είναι υποχρεωμένος να τα καταβάλει.
Αν όμως παραιτηθείς και φύγεις τότε τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί θεωρητικά παύει να ισχύει η σύμβαση εργασίας που είχες και στο χαρτί παραίτησης φροντίζουν να αναφέρει ότι έχεις λάβει όλα τα χρήματα που δικαιούσαι και ότι δεν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες εκ' μέρους τους. Οπότε εξαρτάται από το χαρτί παραίτησης που θα υπογράψεις.
Επειδή έχω μπλεξίματα εργασιακά από τον Μάρτιο που μας πέρασε και αναμένω λύση της συνεργασίας σε δύο μήνες, είμαι σε μία περίοδο που τρέχω σε δικηγόρο, ψάχνομαι να δω τι θα γίνει και κυρίως παλεύω για να μην χάσω την αποζημίωση απόλυσης.
-
Οταν ενας εργοδοτης δεν σου πληρωνει τα νομιμα απο το νομο,δηλαδη,δωρα-επιδοματα-υπερωριες,αν δηλωσεις παραιτηση,γιατι πχ βρηκες μια αλλη εργασια,χανεις το δικαιωμα να προσφυγεις στην επιθεωρηση εργασιας και να τα διεκδικησεις η πρεπει αυτο να γινει οσο ισχυει η συμβαση που εχει υπογραφει?
Νομικά δεν χάνεις το δικαίωμα, αλλά α) είναι δύσκολο εαν έχεις αλλάξει εργασία και β) είναι επίσης δύσκολο να το αποδείξεις, ειδικά όταν δεν εργάζεσαι. Επειδή δυστυχώς έχω προσωπική εμπειρία (3 χρόνια με μεγάλη Τράπεζα) σου λέω ότι χρειάζεσαι καλό εργατολόγο. Εγώ έκανα όλες τις νομικές ενέργειες πριν φύγω, μετά έφυγα και 'έτρεχε' η υπόθεση.
Σε αυτό που είπε ο Στόρμ, να προσθέσω το εξής: ό,τι και να λέει η σύμβασή σου, ΔΕΝ είναι ανώτερη από τον Ελληνικό εργασιακό νόμο, οπότε ακόμα και εαν αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν δικαιούσαι υπερωρίες, από το νόμο τις δικαιούσαι (δλδ. η επιθεώρηση εργασία εαν σε βρει να κάνει αδήλωτες υπερωρίες θα βάλει πρόστιμο στον εργοδότη). Επίσης, εαν θές να έχεις ακόμα ένα επιχείρημα σε ενδεχόμενο δικαστήριο, μπορείς να κάνεις προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας για μη καταβολή νόμιμων αποδοχών...εαν το κάνεις αυτό δνε μπορεί και να σε απολύσει μετά, γιατί θεωρείται 'εκδικητική' απόλυση.
-
Η μισθοδοσία δημοσίου υπαλλήλου, είναι προσωπικό ή και ευαίσθητο δεδομένο;
-
Αν δεν κάνω λάθος εξαρτάται από την σύμβαση εργασίας που έχεις υπογράψει.
Αν η σύμβαση είναι φτιαγμένη στα μέτρα του εργοδότη τότε μάλλον είσαι εγκλωβισμένος.
Για παράδειγμα αν η σύμβαση αναφέρει ότι εργάζεσαι 40ωρο, ο μισθός σου περιλαμβάνει τυχόν επιδόματα και δεν προβλέπεται κάποια επιπλέον αμοιβή (π.χ. υπερωρίες, εργασία ΣΚ, αμοιβές εκτός έδρας, έξοδα μετακινήσεων κλπ...) τότε μάλλον δεν μπορείς να διεκδικήσεις κάτι.
Φυσικά τα δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα/Καλοκαίρι είναι άλλο θέμα και είναι υποχρεωμένος να τα καταβάλει.
Αν όμως παραιτηθείς και φύγεις τότε τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί θεωρητικά παύει να ισχύει η σύμβαση εργασίας που είχες και στο χαρτί παραίτησης φροντίζουν να αναφέρει ότι έχεις λάβει όλα τα χρήματα που δικαιούσαι και ότι δεν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες εκ' μέρους τους. Οπότε εξαρτάται από το χαρτί παραίτησης που θα υπογράψεις.
Επειδή έχω μπλεξίματα εργασιακά από τον Μάρτιο που μας πέρασε και αναμένω λύση της συνεργασίας σε δύο μήνες, είμαι σε μία περίοδο που τρέχω σε δικηγόρο, ψάχνομαι να δω τι θα γίνει και κυρίως παλεύω για να μην χάσω την αποζημίωση απόλυσης.
Oτι και να έχεις υπογράψει αν τα λεφτά δεν κατατεθούν σε τράπεζα δεν μετράει.
-
Οταν ένας μισθωτός ιδιωτικού τομέα έχει πχ μικτό μισθό ας πούμε 1.800€ και στην ανάλυση της μηνιαίας μισθοδοσίας που παίρνει κάθε μήνα από τον εργοδότη αναφέρεται ότι παίρνει βασικό μισθό 800€ συν οικειοθελή παροχή του εργοδότη 1.000€ αυτό τι επιπτώσεις μπορεί να έχει (αν έχει;)σε περίπτωση απόλυσης; Γενικότερα υπάρχει κάποιος ύποπτος λόγος που δηλώνεται έτσι ή είναι σύνηθες και απλά δείχνει ο εργοδότης πόσο παραπάνω του δίνει από ό,τι θεωρητικά θα μπορούσε να πληρώνει τον συγκεκριμένο υπάλληλο;
-
Οταν ένας μισθωτός ιδιωτικού τομέα έχει πχ μικτό μισθό ας πούμε 1.800€ και στην ανάλυση της μηνιαίας μισθοδοσίας που παίρνει κάθε μήνα από τον εργοδότη αναφέρεται ότι παίρνει βασικό μισθό 800€ συν οικειοθελή παροχή του εργοδότη 1.000€ αυτό τι επιπτώσεις μπορεί να έχει (αν έχει;)σε περίπτωση απόλυσης; Γενικότερα υπάρχει κάποιος ύποπτος λόγος που δηλώνεται έτσι ή είναι σύνηθες και απλά δείχνει ο εργοδότης πόσο παραπάνω του δίνει από ό,τι θεωρητικά θα μπορούσε να πληρώνει τον συγκεκριμένο υπάλληλο;
Σε περίπτωση απόλυσης, εξ' όσων γνωρίζω, ο απολυόμενος μπορεί να ζητήσει το σύνολο κάθε είδους παροχής, να συνυπολογιστεί στο μηνιαίο του εισόδημα. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί πολύ οι μήνες αποζημίωσης και δεν είναι αυτός ο κύριος σκοπός της 'οικειοθελούς παροχής'. Ο κύριος σκοπός είναι πως κατά τη διάθεση της εργοδοσίας, αν ο εργαζόμενος παντρευτεί, αποκτήσει παιδιά ή πάρει ποσοστιαία αύξηση ο βασικός του (π.χ. με την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας κλπ.) αυτά τα ποσοστά θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά μόνο στα 800€ κι όχι στα 1800€, ενώ τίποτε δεν εμποδίζει (αν και θα διατάρασσε πολύ τις επαγγελματικές σχέσεις και σοβαρές εταιρείες δεν το συνηθίζουν) να μειωθεί κατά το αντίστοιχο ποσό η οικειοθελής παροχή, ώστε το σύνολο να παραμείνει το ίδιο και μετά την εφαρμογή του ποσοστού αύξησης.
-
Τι εννοείς;
-
adensa wrote:
Τι εννοείς;
Eννοώ αυτό που γράφω.Μισθοί,αποζημιώσεις,δώρα κλπ πρέπει να κατατίθενται στην τράπεζα σε λογαριασμό του υπαλλήλου.Αλλιώς είναι σαν να μην έχουν καταβληθεί,ακόμα και να έχεις υπογράψει ότι τα έλαβες.
Γιατί νομίζεις εργοδότες πάνε στα ΑΤΜ μαζί με τους υπαλλήλους να πάρουν το δώρο πίσω;
-
Το δίλημμα των 25 επομένων ημερών:
Επιλογή 1: Φουλ αποζημίωση απόλυσης και ανεργία μέχρι να βρεθεί νέα κανονική εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
**Επιλογή 2: **Φουλ αποζημίωση απόλυσης και πρόσληψη από Ιανουάριο/Φεβρουάριο 2020, σε εταιρεία παροχής εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού για στελέχωση τμημάτων μεγάλων εταιρειών του κλάδου μου (δηλ. τηλεπικοινωνιακοί/τηλεοπτικοί/διαδικτυακοί πάροχοι). Σύμβαση αορίστου χρόνου, χωρίς αλλαγή στις οικονομικές απολαβές. Οι όροι της σύμβασης είναι υπό διαπραγμάτευση (π.χ. περί υπερωριών, ημέρες εργασίας, ώρες εργασίας, περιοχές εργασίας κλπ...). Στα αρνητικά πάλι ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως προοπτική εξέλιξης, κανένα εργασιακό προνόμιο, καμιά συμμετοχή στις αποφάσεις και στις εξελίξεις. Άλλοι θα αποφασίζουν, ερευνούν, μελετούν και άλλοι μόνο θα εκτελούν, δεν θα μιλούν, δεν θα έχουν άποψη.
Τι θα επιλέγατε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
-
Φυσικα το 1 ,ειδικα αν θυμαμαι καλα αφου δεν παιζουν υποχρεωσεις .
Συμβουλη τις μερες της ανεργειας να τις περνας ξεροσταλιαζοντας στα γραφεια της ΝΔ μεχρι να σε βαρεθουν και να σε διορισουν , κανε και λιγη εθελοντικη δουλεια για το κομμα και στο υπογραφω οτι ολα θα πανε καλυτερα .
Στην χειροτερη να σε βαλουν στον ιδιωτικο τομεα.
Επι πασοκ παντος συμμαθητης που δεν περασε πουθενα κατεβηκε Αθηνα και ξημεροβραδιαζοταν στην κουμουνδουρου
εφτασε να πηγαινει στο χωριο με ελικοπτερο , αλληθινη ιστορια δινω και ονομα αμα θελετε .
-
Το δίλημμα των 25 επομένων ημερών:
Επιλογή 1: Φουλ αποζημίωση απόλυσης και ανεργία μέχρι να βρεθεί νέα κανονική εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
**Επιλογή 2: **Φουλ αποζημίωση απόλυσης και πρόσληψη από Ιανουάριο/Φεβρουάριο 2020, σε εταιρεία παροχής εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού για στελέχωση τμημάτων μεγάλων εταιρειών του κλάδου μου (δηλ. τηλεπικοινωνιακοί/τηλεοπτικοί/διαδικτυακοί πάροχοι). Σύμβαση αορίστου χρόνου, χωρίς αλλαγή στις οικονομικές απολαβές. Οι όροι της σύμβασης είναι υπό διαπραγμάτευση (π.χ. περί υπερωριών, ημέρες εργασίας, ώρες εργασίας, περιοχές εργασίας κλπ...). Στα αρνητικά πάλι ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως προοπτική εξέλιξης, κανένα εργασιακό προνόμιο, καμιά συμμετοχή στις αποφάσεις και στις εξελίξεις. Άλλοι θα αποφασίζουν, ερευνούν, μελετούν και άλλοι μόνο θα εκτελούν, δεν θα μιλούν, δεν θα έχουν άποψη.
Τι θα επιλέγατε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Αν θες να κάνεις 'sabbatical' να 'ξαναβρείς τον εαυτό σου' κλπ. τότε έχοντας πάρει την αποζημίωση πας Επιλογή 1 και ΟΑΕΔ και εισπράττεις επίδομα για τους καφέδες - μετακινήσεις και έχεις μια βασική ασφάλιση, και ξεκουράζεσαι για κάποιους μήνες μέχρι να βρεις κάτι που σε ενδιαφέρει. (καλή τύχη - καλή επιτυχία).
Αν δεν θες περίοδο ανάπαυλας, κάνεις γιορτές με την αποζημίωση και μπαίνεις στο καθεστώς της Επιλογής 2, το οποίο δεν σε εμποδίζει όταν βρεις δουλειά όπως τη θέλεις, να μετακινηθείς.
-
Θα συμφωνήσω, το 2 σε τι εμποδίζει το 1; Δηλαδή στο να ψάχνεις και να κάνεις συνεντεύξεις; Εκτός και αν σε θέλουν 9 με 9.
Θα πάρεις κάποια 'καλά' χρήματα που δύσκολα θα τα ξαναβρείς στην ηλικία μας. Γιατί να τα φας εξ αρχής;
Αν βέβαια στο 2, η μορφή της δουλειάς, το αντικείμενο, οι προιστάμενοι κ.λ.π. είναι ενοχλητικοί και θα σιχτιρίζεις κάθε μέρα τότε (και μόνο) πάρε το 1. Δεν είμαστε σε ηλικία να στενοχωριόμαστε και πολύ.
-
Τι θα επέλεγα εγώ με δύο πιτσιρίκια???
Δεν το συζητάμε καν, εννοείται το 2 ψάχνοντας παράλληλα για κάτι καλύτερο. Ποτέ δεν σταμάτησα να σου πω την αλήθεια να ψάχνω κάτι καλύτερο. Αλλά παίρνω τα @@ μου.
Νομίζω ότι αυτό θα επέλεγα και στην θέση σου (χωρίς άμεσα εξαρτώμενα μέλη οικογένειας, αλλά και περίπου 10 χρόνια μεγαλύτερος). Επίσης αυτό το χρονικό διάστημα εργασίας, όσο σκ@τά και να είναι (που δεν το συζητάμε είναι σίγουρα σκ@τ@), μπορεί να σου εξασφαλίσει και μια υποτυπώδη σύνταξη σε 20-25 χρόνια, γιατί εγώ έχω ξεκαθαρισμένο ότι και από σύνταξη θα πάρω τα @@ μου (ούτε καν υποτυπώδη).
Για να είμαι ειλικρινής storm, δεν περίμενα ότι θα έμπαινες σε τέτοιο δίλημμα. Τώρα καταλαβαίνω ότι ψυχολογικά έχεις κουραστεί πολύ από τις συνθήκες στις οποίες ζεις.
-
Όταν μπαίνουν στην μέση οικονομικές υποχρεώσεις εξαιτίας διαφόρων παραγόντων (π.χ. οικογένεια, δάνεια, υγεία κλπ...), μάλλον δεν παίζει περιθώριο κάποιας επιλογής. Είναι ρίσκο η επιλογή της ανεργίας και η προσμονή για ανεύρεσης άλλης εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν κρίνω από αυτά που βλέπω στον τομέα που εργάζομαι πολύ δύσκολα χτυπάει το τηλέφωνο ακόμη και για ένα απλό interview. Κάτι η ηλικία, κάτι τα πολλά χρόνια εμπειρίας είναι αποτρεπτικά στην ανεύρεση εργασίας. Οι εταιρείες αναζητούν μικρές ηλικίες με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις αλλά με μισθούς πείνας. Δεν ξέρω πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό.
Άσε που η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών παίζει πλέον με ενοικιαζόμενους υπαλλήλους. Το άσχημο (για μένα) είναι ότι ο θεσμός του ενοικιαζόμενου υπαλλήλου επικροτείται και από πάρα πολλούς ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Η ποιο συνετή επιλογή είναι η δεύτερη, μέχρι να βρεθεί (και όποτε και αν) κάποια άλλη κανονική εργασία.
-
+1 στο 2 και όπου βγει. Αν ξενερώσεις φεύγεις και είσαι στην επιλογή 1.
Δυστυχώς όπως αναφέρονται παραπάνω είναι. Οι εταιρίες θέλουν εμπειρία 20 ετών σε 25 χρονους με μισθούς 16 χρονων!
-
...γιατί εγώ έχω ξεκαθαρισμένο ότι και από σύνταξη θα πάρω τα @@ μου (ούτε καν υποτυπώδη)...
Ρε φίλε εργάζεσαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας; Τι συμβαίνει;
-
Ξεκάθαρα η επιλογή 2 Νίκο, αφού η αποζημίωση είναι η ίδια, για τους εξής λόγους:
-
Σίγουρα οι απολαβές θα είναι μεγαλύτερες από το επίδομα ανεργίας.
-
Εαν δεν βρεις δουλειά όταν σταματήσει το επίδομα, τι κάνεις?
-
Πιο εύκολα βρίσκεις δουλειά όταν εργάζεσαι παρά όταν είσαι άνεργος.
Αυτά φυσικά, εφόσον η πρόσληψη από το νέο έτος είναι υπογεγραμμένη από τώρα, πρίν πάρεις την αποζημίωση.
Καλό κουράγιο εύχομαι και από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό,τι και εαν αποφασίσεις.
-
-
Φίλε Φάνη σε ευχαριστώ. Όπως τα λες είναι και όπως τα είπαν και τα προηγούμενα παιδιά. Όλες οι απόψεις εύστοχες.
Οφείλω να ομολογήσω ότι η δική μου περίπτωση έχει και θετικά στοιχεία και έτσι όπως έχει γίνει η Ελλάδα μάλλον είμαι και από τους τυχερούς. Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και οφειλόμενες μισθοδοσίες και άλλοι που προσπαθούν να βρούνε εργασία και δεν τα καταφέρνουν. Αυτές είναι οι πραγματικά δύσκολες καταστάσεις.
-
Πάντως εγώ που δεν σε γνωρίζω και 'συμβουλεύω' γενικά με βάση την κοινή λογική, αν έχεις υπαλληλική σχέση πριν την απόλυση πήγαινε στον ΟΑΕΔ μέχρι να ξαναπιάσεις δουλειά στην επιλογή 2 και μετά διακόπτεις. Θα εισπράξεις 2-3 μηνιάτικα επιδόματος, αν έχεις 'ΙΚΑ' θα 'θεωρηθεί το βιλιάριο' για το επόμενο έτος για παν ενδεχόμενο μέχρι να ξεκινήσει ξανά ασφαλιστική κάλυψη, και αν είσαι ηλικία κοντά στη σύνταξη, ίσως η επίσημη ανεργία έχει κάποια προτερήματα για εύρεση θέσης εργασίας ή πρόωρη συνταξιοδότηση κλπ. Νομίζω θα πρέπει να είναι τελείως τεχνική η προσέγγιση και επιλογή, και να συμβουλευτείς και κάποιον επαγγελματία που μπορεί να γνωρίζει επακριβώς νομοθεσία που ίσως σε αφορά.
Τα γράφω όλα αυτά χωρίς να γνωρίζω το ιστορικό σου, επιδιωκόμενες απολαβές κλπ. Καλή τύχη.
Κι εγώ θα φύγω μάλλον απ' την Αραπιά, οι επαγγελματικές μου 'υποχρεώσεις' εδώ ολοκληρώνονται και με κούρασε πολύ ψυχολογικά η αποχή απ' το νεοελληνικό au-bor-de-l'eau και η απομάκρυνση απ' την ευρύτερη οικογέννεια και τα καφετεριοτσιπουράδικα, και θα γυρίσω να βρεθώ σε αναζήτηση του αγνώστου με βάρκα την επερχόμενη επί δεκαετία, Ανάπτυξη...
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....