-
Προφανώς οι περισσότεροι μάστορες έχουν αυξήσει τις τιμές τους γύρω από ένα επίπεδο δημιουργώντας ένα άτυπο καρτέλ. Το εάν υπάρχουν πιέσεις σε όποιον τις σπάσει δεν το γνωρίζω, σε άλλους κλάδους γνωρίζω ότι υπάρχουν πιέσεις.
Ο μηχανικός έχει την ευθύνη και υπογράφει, όχι ο οικοδόμος όσο καλός και εάν είναι στην εργασία του.
Δεν γίνεται ο δεύτερος να ζητά περισσότερα από τον πρώτο που υπογράφει και φέρει νομική ευθύνη. Εάν όντως συμβεί τότε ονομάζεται στρέβλωση.
Αυτό συμβαίνει στην αγορά σήμερα αλλά σε διακλαδικό επίπεδο.
-
@lap said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Προφανώς οι περισσότεροι μάστορες έχουν αυξήσει τις τιμές τους γύρω από ένα επίπεδο δημιουργώντας ένα άτυπο. Το εάν υπάρχουν πιέσεις σε όποιον τις σπάσει δεν το γνωρίζω, σε άλλους κλάδους γνωρίζω ότι υπάρχουν πιέσεις.
Ο μηχανικός έχει την ευθύνη και υπογράφει, όχι ο οικοδόμος όσο καλός και εάν είναι στην εργασία του.
Δεν γίνεται ο δεύτερος να ζητά περισσότερα από τον πρώτο. Εάν όντως συμβεί τότε ονομάζεται στρέβλωση.
Αυτό συμβαίνει στην αγορά σήμερα
Τη νομικη ευθυνη την εχει ο μηχανικος και ο εργολαβος, θεωρεις οτι ο εργολαβος που ειναι 20-25 χρονια στο κουρμπετι γνωριζει λιγοτερα απο το μηχανικο στο δικο του αντικειμενο?
-
Δεν βγάζει κάπου αυτή η κουβέντα.
Προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Βγες στον έξω κόσμο και πες τους ότι είναι λογικό να ζητούν αυτές τις τιμές από τον μέσο έλληνα, επειδή θεωρείς ότι η κοινωνία τους αδικούσε πριν έτη…. ίσως σοκαριστείς από τα κοσμητικά επίθετα που θα ακούσεις.
-
@lap said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Βγες στον έξω κόσμο και πες τους ότι είναι λογικό να ζητούν αυτές τις τιμές από τον μέσο έλληνα, επειδή θεωρείς ότι η κοινωνία τους αδικούσε πριν έτη…. ίσως σοκαριστείς από τα κοσμητικά επίθετα που θα ακούσεις.
Αυτο βλεπω στον εξω κοσμο, τις ανακαινησεις που γινονται σε καθε γειτονια.
Αν εχεις εσυ δικιο ισχυει το, ποναω αλλα μαρεσει ρε γαμωτο. -
Εμένα μου κάνει εντύπωση που ένας οικονομολόγος δε μπορεί να κατανοήσει τη δύναμη της προσφοράς και της ζήτησης και καταλήγει σε λαθος συμπεράσματα (αρπαχτες και καρτέλ, αν είναι δυνατόν)
-
@dg79 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Εμένα μου κάνει εντύπωση που ένας οικονομολόγος δε μπορεί να κατανοήσει τη δύναμη της προσφοράς και της ζήτησης και καταλήγει σε λαθος συμπεράσματα (αρπαχτες και καρτέλ, αν είναι δυνατόν)
Η προσφορά και ζήτηση είναι ένας μηχανισμός της αγοράς, ο οποίος στο παράδειγμα μας σου απέδειξα με επίσημα στοιχεία πως δεν θεωρείται βάσιμος μιας και οι ενεργοί τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων στην Ελλάδα είναι πολλές φορές πολλαπλάσιοι από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Και αν μη τι άλλο οι γιατροί είναι συχνότερα σε ζήτηση σε μια κοινωνία, ενώ οι τεχνίτες όταν υπάρχει ανάγκη για επισκευή ή κατασκευή.
Στην οικονομία αυτο που χαρακτηρίζει κάτι ως στρέβλωση είναι και το παραγόμενο αποτέλεσμα.
Δηλαδή, πρέπει να εξετάζεται εάν το παραγόμενο αποτέλεσμα ως προς το κόστος της εργατοώρας είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο. Έτσι μπορούμε να εξετάσουμε εάν υπάρχει στρέβλωση ή ανωμαλία σε μια εξεταζόμενη οικονομία.
Για παράδειγμα εάν προσπαθήσουμε να ποσοτικοποίησουμε δύο εργασίες θα πρέπει να ορίσουμε ποιο το οριακό κέρδος από την υπηρεσία τους ανά κόστος παροχής υπηρεσιών.
Ένας υδραυλικός που έρχεται και σταματά μια διαρροή και τοποθετεί μια βρύση μας προσφέρει οριακό κέρδος αποφυγής μιας ζημιάς των περίπου 500-1000 ευρώ από μια τοπική διαρροή ανά ένα χ κόστος της υπηρεσίας του.
Ένας ιατρός που κάνει σωστή διάγνωση μιας ασθένειας ή θεραπεύει μια νωρίς επιφέρει οριακό ‘’κερδος’’ για τον ασθενή και για την κοινωνία μέσω των ασφαλιστικών ταμείων ίσως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά το ίδιο κόστος.
Οπότε υπό το πρισμα αυτό, το οριακό κέρδος της κοινωνίας και οικονομίας, ανά ισόποσο κόστος παροχής υπηρεσίας, διαφέρει σημαντικά.
Έτσι μπορούμε να δούμε εάν στην συγκεκριμένη οικονομία υπάρχει στρέβλωση.
Υ.γ Άχαρο το παράδειγμα ποσοτικοποίησης του αγαθού της υγείας, το οποίο είναι κάτι ανώτερο απο μια απλή υπηρεσία, αλλά αναγκαίο για την κατανόηση του παραδείγματος.
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μα δεν απολογούμαι για την εργασία άλλου.
Δεν μας είπες όμως….εσύ τους προσλάμβανες όλο το έτος;
Απολογείσαι αλλά δεν πειράζει...

Είπαμε δεν κάνω ανακαινίσεις, μόνο κατασκευές, οπότε προσλαμβάνω υπεργολάβους ανά φάση έργου και αυτοί προσλαμβάνουν προσωπικό.
Υπήρξαν όμως περιπτώσεις σε μεγάλα έργα που προσέλαβα έναν εργαζόμενο ως υπεύθυνο εργοταξίου με μισθό για όλη την διάρκεια του έργου. Σε ένα αρκετά μεγάλο είχα προσλάβει 2.
-
Πίστεψε με ξέρω -πολύ καλά.
Δεν έρχεται κανείς και να θέλει. Ολοι δουλεύουν αρπαχτές
Δεν είναι αρπαχτές.
Είναι κανονικές δουλειές που ο εργοδότης τους προσλαμβάνει απ΄ ευθείας γλυτώνοντας την μίζα του μαγαζιού.
-
@jousis said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Δεν είναι αρπαχτές, είναι ελεύθερη αγορά και οι άνθρωποι είναι περιζήτητοι.
Δεν φταίει ο εργάτης που δουλεύει και πάει εκεί που του δίνουν τα περισσότερα.Να ξέρεις οτι το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα σε υπαλλήλους. Να λες εσυ στον μανατζερ, αφεντικο, εκλεισα 1 χρόνο, ή μου δινεις +20% τώρα που είδες οτι είμαι ταλεντάρα και δεν γράφω όλη μέρα στο 4tforum, ή παω στο δίπλα μαγαζί που έχω πρόταση.
Μα ακριβώς αυτή είναι η ομορφιά του καπιταλισμού.
Να υπάρχουν πολλοί εργοδότες, ώστε ο καλός εργαζόμενος να έχει διαπραγματευτική δύναμη,
Αλλά με τους πασόκους και τους αριστερούληδες που είναι κρατικοδίαιτοι, έχουμε πρόβλημα κατανόησης αυτών των απλών πραγμάτων, αφού έχουν μάθει να έχουν άκρες στο κράτος και στους νταβατζήδες του.
-
Αρπαχτή είναι λόγω της στρέβλωσης απο ξένους που εισχώρησαν στον χώρο των κατασκευών ανακαινίσεων με μερικούς από αυτούς να ξεπλένουν χρήματα οπότε το κόστος τους ειναι σχεδόν αδιάφορο.
Αυτό που αναφέρεις θα ισχύει εάν η ίδια η οικονομία με την μεγενθυνση της δημιουργεί τάσεις μεγενθυνσης και των εισοδημάτων τους. Δηλαδή, ο μέσος μισθός θα είχε αυξηθεί παραλλήλως ώστε να διατηρεί μια σταθερή σχέση με αυτού του είδους τις υπηρεσίες.
Οπως ίσχυε τόσα έτη. Για αυτό και το παράδειγμα που αναφερω με τον καθηγητή ιατρικής και τον πλακα ή υδραυλικό.
Χρεώνουν σχεδόν ισάξια με μια εγχείρηση.
5-6 ώρες εγχείρηση (όλη τη διαδικασία με προεγχειρητικους ελέγχους κτλ) από εξειδικευμένο χειρουργό ισούται σχεδόν με 8 ώρες εργασία για υδραυλικά σε μπάνιο.
Η αντίστοιχα μια επίσκεψη 1 ώρας σε εξειδικευμένο ιατρό ισούται με το να βιδώσει μια βρύση ένας υδραυλικός.
Το ανέφερες και στο παράδειγμα των υπαλλήλων,
Οπότε καταλήγω, είναι αρπαχτή λόγω στρέβλωσης της οικονομίας του κλάδου αυτού λόγω διευκόλυνσης εισροών ξένων κεφαλαίων που επηρεάζουν τα μεγέθη της.
Οταν λες ξένους, εννοείς τους μετανάστες εργάτες και τεχνίτες ?
Γιατί εταιρείες ξένων που να κάνουν ανακαινίσεις δεν υπάρχουν.
-
@ilias-a said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Παπαριες τουμπανα, ο εμπορος θελει να πουλησει αλλα να μη χασει το δικο του ποσοστο κερδους, ας πηδηξει τον τοποθετητη. Αν εχει αναγωνιστικες τιμες θα πουλησει, αν οχι θα κατσει στο μακρυτερο.
Επισης κατι αλλο που δε σου λεει ο φιλαρακος σου, βγαζει και μιζα απο τη δουλεια των μαστορων.
Ξυπνα επιτελους, δεν υπαρχει περιπτωση, στα σχεδια της εποχης, αν ειναι ποιοτικο το υλικο και στη σωστη τιμη να μην πουλησει.Δεν θέλει να ξυπνήσει. Θα ήταν μαζί στην τοπική του πασοκ με τον μιζαδόρο...

-
Ξένους που επενδύουν κεφάλαια στην οικοδομή και ανακαίνιση πληρώνοντας πολλά προφανώς κάποιοι εξ αυτών για ξέπλυμα χρήματος. εάν δεις τις αποδόσεις τους είναι ξεκάθαρο ξέπλυμα.
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Παπαριες τουμπανα, ο εμπορος θελει να πουλησει αλλα να μη χασει το δικο του ποσοστο κερδους, ας πηδηξει τον τοποθετητη. Αν εχει αναγωνιστικες τιμες θα πουλησει, αν οχι θα κατσει στο μακρυτερο.
Επισης κατι αλλο που δε σου λεει ο φιλαρακος σου, βγαζει και μιζα απο τη δουλεια των μαστορων.
Ξυπνα επιτελους, δεν υπαρχει περιπτωση, στα σχεδια της εποχης, αν ειναι ποιοτικο το υλικο και στη σωστη τιμη να μην πουλησει.Δεν θέλει να ξυπνήσει. Θα ήταν μαζί στην τοπική του πασοκ με τον μιζαδόρο...

Πως τα βρίσκετε μεταξύ σας

-
Αν ειχε κανα τετοιο πλακακι.
https://plakakiavokos.gr/product/patmos-120x240-pulido-rett/Προφανώς από ήταν μόνο 4 τα πλακάκια ήταν μεγάλα, ακριβά, ειδικά και ήθελαν ειδικά και δύσκολα κοψίματα και ταιριάσματα.
Και βέβαια τουλάχιστον 2 άτομα τεχνίτες όχι βοηθούς.
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μα ακριβώς αυτή είναι η ομορφιά του καπιταλισμού.
Στην θεωρία όλα καλά είναι (πλην εξαιρέσεων).
Στην πράξη, πάλι η σαπίλα κερδίζει.ώστε ο καλός εργαζόμενος να έχει διαπραγματευτική δύναμη,
υπάρχει τρόπος να μην υπάρχει ποτέ 'καλός εργαζόμενος', απλά αργούν οι τωρινοί εργολάβοι. Ήδη γίνονται κινησούλες όμως με εισαγωγές ψυχών (νόμιμες, δεν εννοώ trafficking κτλ, μην παρεξηγηθώ).
edit: τί έγινε ρε παιδιά; τι κάνω εγώ στις οικοδομές, δεν ξέρω απο αυτά. Χαιρετώ !
-
Και τι μ΄ αυτό ?
Ο καθένας κάνει τον έξυπνο τιμολογώντας την δουλειά του άλλου και άμα του τιμολογήσουν την δική του φωνάζει.
Να σου πω και κάτι ακόμα.
Είχα πάντα στην συγγραφή υποχρεώσεων όρο, ότι αν ο πελάτης επειδή είχε πάντα το δικαίωμα της επιλογής έφερνε κάποιο περίεργο και πανάκριβο υλικό για τοποθέτηση, είχα το δικαίωμα να αρνηθώ να το τοποθετήσουν τα συνεργεία μου και του επέστρεφα το κόστος τοποθέτησης για συνήθη προιόντα.
Δεν το είχα βάλει από τα πρώτα χρόνια, αλλά μια φορά που ενός ηλεκτρολόγου του έσπασε ένα πανάκριβο φωτιστικό, ήθελε να το πληρώσει αυτός, αλλά εγώ προστατεύω τα συνεργεία μου και τα πλήρωσα εγώ, αλλά έβαλα τον όρο.
Εχει συμβεί κάποιες φορές οι έμποροι να τους φορτώνουν ακριβά πράγματα, συχνά φτηνάτζες που τις πουλάνε ακριβά και να ζητάνε να τα τοποθετήσουμε εμείς, οπότε γυρίζουν στους εμπόρους και τους λένε να βρει ο ίδιος τοποθετητή.
Κάποιες φορές τους ζήτησε τόσα λεφτά που δεν το πήραν το προιόν.
-
Εξήγησα με απλά βήματα για την κατανόηση του, ποιος είναι ένας απλός τρόπος για να αξιολογείς την στρέβλωση σε μια οικονομία.
Το ότι εσείς τρώγατε τυρόπιτες στα κυλικεία και πίνατε καφέ αντί να πάτε σε καμιά διδασκαλία-διάλεξη βασικών αρχών οικονομίας….δεν σας φταίω εγώ.
Τα υπόλοιπα που γράφετε στερούνται βάσης

-
Εμείς αν είναι να απαρνηθούμε τις τυρόπιττες να πάμε να δούμε καμιά επιστημονική διάλεξη, όχι αερολογίες μη επιστημόνων...

-
Οσες τυρόπιτες μπορεί να φάει ο καθένας, δεν είναι όλα για όλους. Υπάρχουν περιορισμοί bandwidth
-
Προφανώς οι περισσότεροι μάστορες έχουν αυξήσει τις τιμές τους γύρω από ένα επίπεδο δημιουργώντας ένα άτυπο καρτέλ. Το εάν υπάρχουν πιέσεις σε όποιον τις σπάσει δεν το γνωρίζω, σε άλλους κλάδους γνωρίζω ότι υπάρχουν πιέσεις.
γιατι κουράζεστε ρε παιδιά, νομιζω οτι τα πράγματα ειναι πολύ απλά. Η οικοδομή μέχρι το 10 δούλευε, αν και απο το 8 υπήρχαν σημάδια οτι το πράγμα δεν πάει και τόσο καλά. Μετά απο εκει, έφαγε μεγάλη σούπα, με αποτέλεσμα, όλα τα επαγγέλματα που είχαν σχέση με αυτή, να βγάζουν ελάχιστα. Μεγάλο ποσοστο απο αυτούς ειναι τώρα συνταξιούχοι, ή έχουν αλλάξει επάγγελμα. Επίσης, στα χρονια της κρίσης, δεν μπήκαν νέοι στο επάγγελμα για να μάθουν την τέχνη. Τέλος, το κομπλεξ της ελληνικής οικογένειας, το παιδί μου τι θα γίνει, οικοδόμος, οδήγησε τους ανθρώπους σε άλλες εργασίες (που πληρώνονται πολύ χειρότερα) με αποτέλεσμα σήμερα, να ειναι στην οικοδομοί λίγοι, κυρίως Αλβανοί, οι οποίοι έχουν γίνει και εργολάβοι, και χρεώνουν οτι γουστάρουν. Τώρα αν ειναι νόμιμο και ηθικό, να βγάζει ένας πλακάς περισσότερα χρήματα μεροκάματο απο έναν καθηγητή... προφανώς δεν υπάρχει απλή απάντηση, αλλά δυστυχώς, αυτή ειναι η κατάσταση και σε αυτο, φταίμε όλοι μας. Και θα γίνει χειρότερο απο όσο βλέπω.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ