-
@giorgosd-0 said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
@sarantism said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Εγώ έχω τον σταθερό, δύο οθόνες, το ηχοσύνολο 170w, τέσσερις τηλεοράσεις, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο, ψυγείο. Ο φορητός μου νομίζω προστατεύεται από τη μπαταρία.
Στην ίδια γραμμή (ασφάλεια) όλα;; τα λειτουργείς ταυτόχρονα;; Για πόσα ampere είναι η αντίστοιχη ασφάλεια;;Οι κουζίνες έχουν συνήθως δική τους ασφάλεια.
Όχι στην ίδια γραμμή. Σε διαφορετικές. Δεν ξέρω πόσο είναι η κεντρική.
Η κεντρική είναι όσο του ρολογιού του ΔΕΔΗΕ άντε λίγο πιο κάτω.Αν δεν κάνω λάθος επειδή όλα τα σπίτια έχουν το ίδιο ηλεκτρολογικό σχέδιο είναι κάτω από 35 ampere.Προβλήματα με διακοπές ρεύματος έχεις;
Όχι κανένα. Θα ρωτήσω ένα φίλο μου πόσο είναι η ασφάλεια στη χελώνα.
-
Μίλησα με έναν ηλεκτρολόγο και μου είπε πως τα πολύπριζα ασφαλείας και οι πρίζες, προστατεύουν από υπέρταση. Δεν προστατεύουν από πέσιμο της τάσης.
Τα UPS λέγονται Σταθεροποιητές τάσης όπου παρεμβάλεται η μπαταρία και αν γίνει είτε άνοδος της τάσης είτε πτώση, η μπαταρία μεσολαβεί και δεν επηρρεάζεται η συσκευή. -
Μίλησα με έναν ηλεκτρολόγο και μου είπε πως τα πολύπριζα ασφαλείας και οι πρίζες, προστατεύουν από υπέρταση. Δεν προστατεύουν από πέσιμο της τάσης.
Τα UPS λέγονται Σταθεροποιητές τάσης όπου παρεμβάλεται η μπαταρία και αν γίνει είτε άνοδος της τάσης είτε πτώση, η μπαταρία μεσολαβεί και δεν επηρρεάζεται η συσκευή.Σωστά, απλά το φαινόμενο της αυτεπαγωγής που εκδηλώνεται όταν διακοπεί απότομα το ρεύμα προκαλεί στιγμιαία υπέρταση.Τα ups κάνουν πολλές δουλειές εφόσον μπορείς να τα εγκαταστήσεις.
-
Τα UPS λέγονται Σταθεροποιητές τάσης όπου παρεμβάλεται η μπαταρία και αν γίνει είτε άνοδος της τάσης είτε πτώση, η μπαταρία μεσολαβεί και δεν επηρρεάζεται η συσκευή.Σωστά, απλά το φαινόμενο της αυτεπαγωγής που εκδηλώνεται όταν διακοπεί απότομα το ρεύμα προκαλεί στιγμιαία υπέρταση.Τα ups κάνουν πολλές δουλειές εφόσον μπορείς να τα εγκαταστήσεις.
Και να αντέξεις το κόστος τους. Οπότε θα μείνω σε ασφαλείας που είναι κάτι καλύτερο από τα απλά πολύπριζα που έχω τώρα.
-
Συγνώμη για την περιέργεια. Βασικά κάνετε μόνοι σας φορμάτ ή το πηγαίνεται σε κάποιο κατάστημα ή έρχεται κάποιος γνωστός για να το κάνει.
Φορμάτ σε κατάστημα, στην Καβάλα συνεπάγεται 50 ευρώ χωρίς να κάνει backup τα δεδομένα σας.
Κάνετε φορμάτ τα windows και μετά τους drivers και μετά τα προγράμματα που θέλετε ή δουλεύετε με image, clone;
Έχω κάνει 3 χρόνια τεχνικός σε κατάστημα. Από στήσιμο υπολογιστή, μέχρι επιδιόρθωση σε hardware ή προβλήματα συνήθως από ιούς σε Software.
Επειδή ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να πάθει ο υπολογιστής από ζημία και να πέσει σε ξένα χέρια, αλλά και για την προσωπική ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων σε hot φάσεις, ΜΗΝ τις αποθηκεύετε ούτε σε ΚΙΝΗΤΟ τηλ, ούτε στον ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
Πάντα σε εξωτερικό σκληρό ή σε usb stick ή στο cloud ή σε δύο από αυτά για αν τα χάσετε από ένα από αυτά. -
Συγνώμη για την περιέργεια. Βασικά κάνετε μόνοι σας φορμάτ ή το πηγαίνεται σε κάποιο κατάστημα ή έρχεται κάποιος γνωστός για να το κάνει.
Φορμάτ σε κατάστημα, στην Καβάλα συνεπάγεται 50 ευρώ χωρίς να κάνει backup τα δεδομένα σας.
Κάνετε φορμάτ τα windows και μετά τους drivers και μετά τα προγράμματα που θέλετε ή δουλεύετε με image, clone;
Έχω κάνει 3 χρόνια τεχνικός σε κατάστημα. Από στήσιμο υπολογιστή, μέχρι επιδιόρθωση σε hardware ή προβλήματα συνήθως από ιούς σε Software.
Επειδή ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να πάθει ο υπολογιστής από ζημία και να πέσει σε ξένα χέρια, αλλά και για την προσωπική ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων σε hot φάσεις, ΜΗΝ τις αποθηκεύετε ούτε σε ΚΙΝΗΤΟ τηλ, ούτε στον ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
Πάντα σε εξωτερικό σκληρό ή σε usb stick ή στο cloud ή σε δύο από αυτά για αν τα χάσετε από ένα από αυτά.Το εκανα προσφατα στο Μακμπουκ γιατι ο δισκος ειχε γεμισει με σκουπιδια και ο μονος τροπος για να καθαρισει ηταν το φορματ. υπαρχουν αρθρα στο ιντερνετ πως να το κανεις αλλα για βοηθεια ρωτησα το Chat GPT και μου εβγαλε τα βηματα, μονο σε 1 βημα δεν ημουν σιγουρος τι θα κανω αλλα η επιλογη δουλεψε.
Προφανως δεν δινεις πουθενα τους υπολογιστες σου οπως και το αυτοκινητο, μεγαλη πιθανοτητα να κανουν ζημιες.
-
@wantone said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Πάντα σε εξωτερικό σκληρό ή σε usb stick ή στο cloud ή σε δύο από αυτά για αν τα χάσετε από ένα από αυτά.Το εκανα προσφατα στο Μακμπουκ γιατι ο δισκος ειχε γεμισει με σκουπιδια και ο μονος τροπος για να καθαρισει ηταν το φορματ. υπαρχουν αρθρα στο ιντερνετ πως να το κανεις αλλα για βοηθεια ρωτησα το Chat GPT και μου εβγαλε τα βηματα, μονο σε 1 βημα δεν ημουν σιγουρος τι θα κανω αλλα η επιλογη δουλεψε.
Προφανως δεν δινεις πουθενα τους υπολογιστες σου οπως και το αυτοκινητο, μεγαλη πιθανοτητα να κανουν ζημιες.
Εδώ και 20 χρόνια κάνω image Windows μαζί με drivers και προγράμματα για να μην τα εγκαθιστώ κάθε φορά, οπότε πετάω μέσα το image και τα έχω όλα σε 6 λεπτά.
Μας ερχόταν φορητοί και σταθεροί που οι ιδιοκτήτες θέλανε φορμάτ να κάνουμε. Συνήθως οι κοπελιές την πατούσαν: "συγνώμη κύριε, αν πάρετε τα αρχεία μου θα δείτε και τις φωτογραφίες μου; Όχι κυρία μου. Α καλά. Να μην τις δείτε παρακαλώ. Δεν πρόκεται μην ανησυχείτε".
Μόνες καρφωνόταν. Προσωπικά ήμουν τυπικός μέχρι αηδίας. Τα πάντα σεβόμουν. Έβγαζα αναλυτική χρέωση, στην άκρη τα χαλασμένα κλπ.
Τώρα τα φορμάτ είναι γελοία. Παλιά έπρεπε να ήταν IDE να δηλώνουμε Master και Slave, αν είχε και Sata kai ήταν ο σκληρός σε Sata, να περάσουμε τους Sata drivers κατά την εγκατάσταση των win.
Να βρούμε τους Drivers από το site της εταιρίας.
Τώρα με το μπαίνεις στα Win μόνα τους σου τα βρίσκουν όλα. Γελοία πράγματα.
Το παλούκι ήταν όταν μας έφερναν σκληρούς έτοιμους για να βαρέσουν κεφαλή και αν μπορούσαμε να σώσουμε αρχεία και όταν σβήνανε αρχεία κατά λάθος και έρεπε να τα κάνουμε ανάκτηση. -
Πήγα να βγάλω την μπαταρία από το για να κάνω Reset το Bios και έφαγα 2 μιση ώρες. Έβαλα και δύο σκληρούς.
Αηδία το έχουν κάνει με το Marketing. Τα κουτιά πολύπλοκα. Χαντακωμένο το τροφοδοτικό, όλα τα καλώδια του τροφοδοτικού από την πίσω μεριά του κουτιού που και αυτό προσαρμοσμένο για να πηγαίνουν τα καλώδια από πίσω.
Οι σκληροί δίσκοι χαντακωμένοι και αυτά χαμηλά για να μη φαίνονται. Όλα αυτά γιατί τα κουτιά πρέπει να είναι χωρίς να φαίνονται τα καλώδια, ούτε οι σκληροί.
Αυτό επιτάσει το Μάρκετινγκ και σου βγάζουν την ψυχή και στο στήσιμο του υπολογιστή και όταν θες να κάνεις αλλαγές.
Τεσπα.]
Μία συμβουλή. Αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, πάρτε ένα πολύ καλό κουτί για να μην στριμώχνονται τα δάχτυλά σας όταν χρειαστεί να δουλέψετε στο κουτί. -
Πήγα να βγάλω την μπαταρία από το για να κάνω Reset το Bios και έφαγα 2 μιση ώρες. Έβαλα και δύο σκληρούς.
Αηδία το έχουν κάνει με το Marketing. Τα κουτιά πολύπλοκα. Χαντακωμένο το τροφοδοτικό, όλα τα καλώδια του τροφοδοτικού από την πίσω μεριά του κουτιού που και αυτό προσαρμοσμένο για να πηγαίνουν τα καλώδια από πίσω.
Οι σκληροί δίσκοι χαντακωμένοι και αυτά χαμηλά για να μη φαίνονται. Όλα αυτά γιατί τα κουτιά πρέπει να είναι χωρίς να φαίνονται τα καλώδια, ούτε οι σκληροί.
Αυτό επιτάσει το Μάρκετινγκ και σου βγάζουν την ψυχή και στο στήσιμο του υπολογιστή και όταν θες να κάνεις αλλαγές.
Τεσπα.]
Μία συμβουλή. Αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, πάρτε ένα πολύ καλό κουτί για να μην στριμώχνονται τα δάχτυλά σας όταν χρειαστεί να δουλέψετε στο κουτί.Ξέρετε πόσα λεφτά ρίχνουν οι πιτσιρικάδες για να αγοράσουν κουτιά να τα φορτόσουν και σκληρούς δίσκους, με κάρτα γραφικών, με ανεμιστήρες αυτούς τους νέους με RGB που στο "δακτυλίδι" των δίσκων αλλάζουν τα χρώματα; Χαμός. Όμως το Μάρκετινκ τους φούσκωσε τα μυαλά και πρέπει όπως έγραψα και παραπάνω να μη φαίνονται τα καλώδια.
Και γίνεται χαμός να το κρύβουν σε τέτοια κουτιά που βοηθάνε σε αυτό (με το ανάλογο κόστος στο κουτί) και τι κάνουν; Ανεβάζουν για επίδειξη κουτιά που έχουν στήσει και δε φαίνεται κανένα καλώδιο που πάει στους σκληρούς, στην κάρτα γραφικών. Δηλαδή τι θα πάθαιναν αν φαινόταν τα καλώδια;
Χώρια που τους έχουν βάλει και στο τρυπάκι της υδρόψυξης και δως του και εκεί λεφτά.
Το χειρότερο όμως. Παλιά η MS και άλλες εταιρίες έβγαζαν ποντίκια για απλή χρήση. Μόλις βγήκαν τα παιχνίδια με τα σούπερ ουάου ποντίκια που εκεί χρειάζεται άμεση αντίδραση με το ποντίκι, τα απλά ποντίκια δεν είχαν ζήτηση γιατί οι πιτσιρικάδες θέλανε πολύ ευαίσθητα δλδ ταχύτητα ποντίκια.
Έρχεται μια εταιρία η Razer με εξαιρετικά ακουστικά για gaming, ποντίκια για gaming, pads για να πάτανε τα ποντίκια και να δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους και η Razer τινάζει την αγορά στον αέρα.
Οι παλιές εταιρίες με τα ποντίκια για surfing στο ίντερνετ βλέποντας πως πολύ μεγάλη ζήτηση έχχουν τα ποντίκια για Gaming αποσύρθηκαν.
Εγώ το δουλεύω πάρα πολυ το ποντικι και όταν ήρθε η ώρα να πάρω ένα καλό ποντίκι δεν μπορούσα να πάρω της MS τα καλά γιατί η MS τα απέσυρε γιατί για καλό ποντίκι ο πιτσιρικάς έπαιρνε το Razer.
Τι να αγοράσω εγώ; Αναγκάστικα ενώ δεν είμαι gamer πριν 10 χρόνια αυτό, να αγοράσω ποντίκι.....Razer στα 80 ευρώ (της MS το καλό ήταν στα 50) και να κάθομαι να το καλιμπράρω ως προς τα Dpi κλπ κολοκύθια για να σερφάρω στο internet. Δεν είχα άλλη επιλογή για καλό και γρήγορο ποντίκι, γρήγορ για σερφάρισμα και όχι για gaming.
Εντάξει πολύ καλό το Razer αλλά με λειτουργίες που δεν τις χρειαζόμουν......
Αν έπαιρνα ένα απλό θα το είχα βγάλει of στο 5μηνο.
Η μεγάλη ζήτηση σε κάρτες γραφικών, μνήμες, ειδικά σε κάρτες γραφικών για gaming εκτόξευσε τις τιμές τους. Όπως τις εκτόξευσε και το γεγονός πως οι κάρτες γραφικών δημιουργούσαν crypto.
Δηλαδή ο απλός χρήστης πλήρωνε τις απαιτήσεις των gamers.
Φυγανε οι gamers από τις κονσόλες και πλακώσαν τους υπολογιστές και ανέβηκαν οι τιμές λόγω ζήτησης.
Αναγκάστηκα να αγοράσω κουτί που έπαιρνε 4 ανεμιστήρια με κοντρόλερ πόσο να τρέχει το κάθε ανεμιστήρι και πως να αναβοσβήνει!!!
Λες και ήμουν gamer!! Και φυσικά να τα χρυσοπληρώσω. -
Πάμε τώρα στο χειρότερο.
Αυτό έχει ένα 4μηνο που διαδραματίζεται.
Τεχνητή Νοημοσύνη θέλετε; Λοιπόν. Τα συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν μεγάλες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο και μνήμη.
Πόσο πήγαν οι σκληροί δίσκοι; Όλων των εταιριών αυξήθηκαν 50 με 60%. Το καλοκαίρι πήρα έναν Samsung στο 1Τ με 120 ευρώ και σήμερα κάνει 220€!!!
Πήρα και έναν μηχανικό WD 2Τ με 80 ευρώ και σήμερα κάνει από 130 στο Eshop μέχρι 154€ στο Skroutz.gr
Μπορεί κάποιος να κατανοήσει πόσο κοστίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Το ίδιο και οι μνήμες Ram, DDR4 και DDR5. Και αυτό διάβαζα εχθές επειδή οι εταιρίες δε μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν τη ζήτηση οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτους από το 2028 με πιθανότερο το 2030.
Τεχνητή Νοημοσύνη; 50 με 70% πάνω οι τιμές!!
Κάτι SSD 500άριδες που το καλοκαίρι ήταν από 40 με 60 ευρώ, εκτοξέυτηκαν στα 100€!!!
Σε ενα σύστημα απλό θες: έναν SSD 500άρι και έναν σκληρό HDD στα 2Τ. Κάηκες με το καλημέρα για δύο δίσκους που θα κόστιζαν κακοί δίσκοι: 140 ευρώ, σήμερα; 100 ευρώ κάνει μόνον ο SSD + 150 o ΗDD πήγαμε μόνον για σκληρούς δίσκους στα: 250 ευρώ από τα 140€.
Ένα σύστημα που θα σου έβγαινε χωρίς οθόνη 1000€ σήμερα θα το πληρώσεις 1600 ευρώ.
Ναι ομως έχεις Τεχνητή Νοημοσύνη..... -
Τεσπα.]
Μία συμβουλή. Αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, πάρτε ένα πολύ καλό κουτί για να μην στριμώχνονται τα δάχτυλά σας όταν χρειαστεί να δουλέψετε στο κουτί.Ξέρετε πόσα λεφτά ρίχνουν οι πιτσιρικάδες για να αγοράσουν κουτιά να τα φορτόσουν και σκληρούς δίσκους, με κάρτα γραφικών, με ανεμιστήρες αυτούς τους νέους με RGB που στο "δακτυλίδι" των δίσκων αλλάζουν τα χρώματα; Χαμός. Όμως το Μάρκετινκ τους φούσκωσε τα μυαλά και πρέπει όπως έγραψα και παραπάνω να μη φαίνονται τα καλώδια.
Και γίνεται χαμός να το κρύβουν σε τέτοια κουτιά που βοηθάνε σε αυτό (με το ανάλογο κόστος στο κουτί) και τι κάνουν; Ανεβάζουν για επίδειξη κουτιά που έχουν στήσει και δε φαίνεται κανένα καλώδιο που πάει στους σκληρούς, στην κάρτα γραφικών. Δηλαδή τι θα πάθαιναν αν φαινόταν τα καλώδια;
Χώρια που τους έχουν βάλει και στο τρυπάκι της υδρόψυξης και δως του και εκεί λεφτά.
Το χειρότερο όμως. Παλιά η MS και άλλες εταιρίες έβγαζαν ποντίκια για απλή χρήση. Μόλις βγήκαν τα παιχνίδια με τα σούπερ ουάου ποντίκια που εκεί χρειάζεται άμεση αντίδραση με το ποντίκι, τα απλά ποντίκια δεν είχαν ζήτηση γιατί οι πιτσιρικάδες θέλανε πολύ ευαίσθητα δλδ ταχύτητα ποντίκια.
Έρχεται μια εταιρία η Razer με εξαιρετικά ακουστικά για gaming, ποντίκια για gaming, pads για να πάτανε τα ποντίκια και να δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους και η Razer τινάζει την αγορά στον αέρα.
Οι παλιές εταιρίες με τα ποντίκια για surfing στο ίντερνετ βλέποντας πως πολύ μεγάλη ζήτηση έχχουν τα ποντίκια για Gaming αποσύρθηκαν.
Εγώ το δουλεύω πάρα πολυ το ποντικι και όταν ήρθε η ώρα να πάρω ένα καλό ποντίκι δεν μπορούσα να πάρω της MS τα καλά γιατί η MS τα απέσυρε γιατί για καλό ποντίκι ο πιτσιρικάς έπαιρνε το Razer.
Τι να αγοράσω εγώ; Αναγκάστικα ενώ δεν είμαι gamer πριν 10 χρόνια αυτό, να αγοράσω ποντίκι.....Razer στα 80 ευρώ (της MS το καλό ήταν στα 50) και να κάθομαι να το καλιμπράρω ως προς τα Dpi κλπ κολοκύθια για να σερφάρω στο internet. Δεν είχα άλλη επιλογή για καλό και γρήγορο ποντίκι, γρήγορ για σερφάρισμα και όχι για gaming.
Η μεγάλη ζήτηση σε κάρτες γραφικών, μνήμες, ειδικά σε κάρτες γραφικών για gaming εκτόξευσε τις τιμές τους. Όπως τις εκτόξευσε και το γεγονός πως οι κάρτες γραφικών δημιουργούσαν crypto.
Φυγανε οι gamers από τις κονσόλες και πλακώσαν τους υπολογιστές και ανέβηκαν οι τιμές λόγω ζήτησης.
Αναγκάστηκα να αγοράσω κουτί που έπαιρνε 4 ανεμιστήρια με κοντρόλερ πόσο να τρέχει το κάθε ανεμιστήρι και πως να αναβοσβήνει!!!
Λες και ήμουν gamer!! Και φυσικά να τα χρυσοπληρώσω.Σιγα ρε μεγαλε για σερφαρισμα 80ε και θα το ειχες βγαλει οφ στο 5μηνο . Εχω της xiaomi με 12 ε και με εναλλαγη bluetooth με wifi για να το δουλευω και με το λαπτοπ 4ος χρονος και με μπαταρια 1 τον χρονο .
Κλασσικος ελληναρας ο Σαραντης .εγω θελω να μπω στο bios και δεν μπορω , γιατι η aurus ειναι πιο γρηγορη κι απο τον ισκιο της και μαλλον θα βγαλω την μπαταρια για 30 δευτ .
Μενα το κουτι ειναι ευαερο ευηλιο , αλλα δεν ειναι ανοιχτο μπροστα και τωρα μου λειπει καποιες φορες το cd . -
@otso said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Τεσπα.]
Λες και ήμουν gamer!! Και φυσικά να τα χρυσοπληρώσω.Σιγα ρε μεγαλε για σερφαρισμα 80ε και θα το ειχες βγαλει οφ στο 5μηνο . Εχω της xiaomi με 12 ε και με εναλλαγη bluetooth με wifi για να το δουλευω και με το λαπτοπ 4ος χρονος και με μπαταρια 1 τον χρονο .
Κλασσικος ελληναρας ο Σαραντης .εγω θελω να μπω στο bios και δεν μπορω , γιατι η aurus ειναι πιο γρηγορη κι απο τον ισκιο της και μαλλον θα βγαλω την μπαταρια για 30 δευτ .
Μενα το κουτι ειναι ευαερο ευηλιο , αλλα δεν ειναι ανοιχτο μπροστα και τωρα μου λειπει καποιες φορες το cd .Χαλάρωσε otso. Διάβασέ με καλά. Έγραψα πως χρησιμοποιούσα το καλό Ποντίκι της MS. Τα απλά ποντίκια δεν θα αντέξουν σε εμένα.
Το Razer των 80 παρέλειψα να το γράψω πόσο κράτησε, αλλά δεν έγραψα πως θα μου κρατούσε 5 μήνες. Μου κράτησε όπως το καλό της MS καμιά 8ετία.
Διάβαζέ τα καλά.
Aurus έχω και από SSD EVO Sata3 μπαίνω χαλαρά. Αν έχεις κανεναν Μ2 άλλο θέμα.
Ή δείξε μου πως γράφω άλλα από όσα σου γράφω εδώ.
Ελληναράς θα είμαι αν τα έχω αλλάξει αυτά που έγραψα με αυτό που γράφω, Ελληναράς θα είσαι αν δεν τα κατάλαβες καλά και άδικα με χαρακτήρισες. -
Συγνώμη για τα συνεχόμενα Posts αλλά είναι πολλά και με διαφορετικές υποκατηγορίες τα όσα γράφω.
Παραθέτω άρθρο στο σύνολό που περιγράφει που έχουμε μπλέξει με τις τιμές:***Hardware πιο ακριβό από χρυσάφι: Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοξεύει τις τιμές σε σκληρούς δίσκους και μνήμες
Updated Ιαν 17, 2026Με αυξήσεις που αγγίζουν το 66% στους HDD και το 150% στους SSD, η αναβάθμιση του υπολογιστή μετατρέπεται σε ακριβό σπορ για το 2026.***
Φαίνεται ότι καμία βιομηχανία δεν είναι ασφαλής από την υπερβολική υιοθέτηση υλικού της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης και την επακόλουθη έλλειψη μνήμης. Οι σκληροί δίσκοι είναι οι τελευταίοι που έχουν σημειώσει αύξηση των τιμών, με έρευνα της ComputerBase να δείχνει ότι οι πιο δημοφιλείς σκληροί δίσκοι υψηλής χωρητικότητας είναι τώρα σχεδόν 50% πιο ακριβοί από ό,τι ήταν πριν από τέσσερις μήνες. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκές πηγές, ωστόσο το Tom's Hardware υποδηλώνει ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο στις ΗΠΑ.
Οι τιμές της μνήμης και του αποθηκευτικού χώρου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, με ορισμένα κιτ DDR5 να πωλούνται πλέον σε τριπλάσιες τιμές. Ορισμένοι NVMe SSDs αξίζουν πλέον περισσότερο από το βάρος τους σε χρυσό.
Η ComputerBase παρακολουθεί τις τιμές των σκληρών δίσκων εδώ και αρκετούς μήνες και διαπίστωσε ότι το μοντέλο Seagate IronWolf NAS HDD 4TB είναι πλέον 40% πιο ακριβό. Το μοντέλο Seagate Barracuda 24TB κόστιζε $308 τον Σεπτέμβριο, αλλά τώρα κοστίζει σχεδόν $500, μια αύξηση 60%. Άλλα μοντέλα από την Toshiba και την Western Digital έχουν επηρεαστεί παρόμοια, με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών που έχει καταγραφεί να είναι περίπου 66%.
Τα μοντέλα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτά με μεγαλύτερες χωρητικότητες. Αυτό υποδηλώνει ότι η αυξημένη ζήτηση από τις επιχειρήσεις οδηγεί σε αύξηση των τιμών, αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην πιο περιορισμένη διαθεσιμότητα των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στους δίσκους. Έχουμε ακούσει φήμες για έλλειψη σε όλα τα υλικά, από υαλόπλεγμα μέχρι τρυπάνια PCB.
Τα στοιχεία του Tom's Hardware παρουσιάζουν μια παρόμοια εικόνα για τις αγορές των ΗΠΑ. Ο δίσκος Seagate IronWolf 4TB κόστιζε $70 το 2023: Τώρα κοστίζει $100. Το μοντέλο 8TB κόστιζε $130 πέρυσι, αλλά τώρα κοστίζει $200.
Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι αυξήσεις των τιμών επισκιάζονται από τις αυξήσεις των τιμών της μνήμης και των SSD. Το ComputerBase επισημαίνει ότι το κιτ Crucial 32GB Vengeance Grey UDIMM κόστιζε $118 πριν από λίγους μήνες, αλλά τώρα κοστίζει σχεδόν $480. Όσον αφορά τους SSDs, o SSD NV3 1TB της Kingston έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 150%, από μόλις $50 τον Σεπτέμβριο.
Εν ολίγοις, η αποθήκευση και η μνήμη είναι σε απόλυτη αναταραχή αυτή τη στιγμή. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να περάσετε ένα ή δύο χρόνια χωρίς αναβάθμιση, ίσως είναι σκόπιμο να περιμένετε. Αν όμως πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστείτε αναβάθμιση πριν το 2028, κάντε την άμεσα πριν οι τιμές γίνουν ακόμα χειρότερες.
https://gr.pcmag.com/components/51040/hardware-pio-akribo-apo-khrusaphi-e-tekhnete-noemosune-ektoxeuei-tis-times-se-sklerous-diskous-kai-motso περιμένω τα όσα λες να αποδείξεις για να ευσταθεί ο χαρακτηρισμός σου προς εμένα ως Ελληναρά.
Και σε προκαλώ αν θες να ανεβάσω βίντεο που να δείχνει πως μπαίνω χαλαρά στο Bios του Aurus, αλλά αν έχεις M2 θα τον βγάλεις φωτογραφία.
Δεν γράφω παραμυθάκια.Tώρα το πρόσεξα. Otso εσύ κλασικά πάλι μου τη λες. lol. Μία με την περιποίηση του αυτοκινήτου, τώρα με τον υπολογιστή. Την άλλη με τον Μπάμπη. Την άλλη με το τσιγάρο.
Μάλιστα.
Κοίτα, αν σου είμαι ενοχλητικός, αν σε μπιζώνω με όσα γράφω κλπ, μην κάνεις κακό στην υγεία σου.
Μη διαβάζεις όσα γράφω.
Για το δικό σου καλό.
Τι μου συγκρίνεις; Φορητό πόσο γρήγορα μπαίνει στο Bios με σταθερό; Καλά. -
Aurus έχω και από SSD EVO Sata3 μπαίνω χαλαρά.
Μαλλον δεν εχεις ενεργοποιημενο το ultra fast boot που μαζι με τον evo ανοιγει πιο γρηγορα κι απ την σκια του .
Εχει η gidabyte ενα μικρο προγραμματακι το Fast Boot που απο κει επιλεγεις τι θελεις να ανοιγει και εχει να μπει στο bios παρακαμπτωντας το ultra fast boot . -
@otso said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Aurus έχω και από SSD EVO Sata3 μπαίνω χαλαρά.
Μαλλον δεν εχεις ενεργοποιημενο το ultra fast boot που μαζι με τον evo ανοιγει πιο γρηγορα κι απ την σκια του .
Εχει η gidabyte ενα μικρο προγραμματακι το Fast Boot που απο κει επιλεγεις τι θελεις να ανοιγει και εχει να μπει στο bios παρακαμπτωντας το ultra fast boot .Κατάλαβα. Με τους φορητούς δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα.
Στην τελική στον σταθερό, αν με ζορίσει να μπω στο bios λόγω πολύ γρήγορης εκκίνησης, βγάζω τη μπαταρία της μητρικής, επανέρχεται το bios στις αρχικές ρυθμίσεις και μπαίνω. -
Για τον σταθερο που εχω φτιαξει εγω λεω , σε 2 λαπτοπ εχω σπεσιαλ προγραμματα και δεν πειραζω τιποτα .
Εξ αλλου η aurus για σταθερους ειναι . -
Ναι σωστά. Στον φορητό μόνον η εταιρία ξέρει τι μητρική βάζει.
Μπήκα στο insomnia. Πολύ μαυρισμένο το κλίμα. Κλαίγαμε όλοι μαζί για τις τιμές και για το ότι θα περιμένουμε μέχρι στην καλύτερη περίπτωση το 2028.....
Ένας ήταν κάπως σε καλύτερη κατάσταση. Ένας ssd εκτοξεύτηκε από 250 στα 390 και έπεσε στα 350 και κερνούσε το φόρουμ....
Το τι άκουσε η Τεχνητή Νοημοσύνη μόνον εκείνη το ξέρει. Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από τις κάρτες γραφικών που είχαν φύγει στο διάστημα και με αυτό τώρα..... -
Καλά ανέκαθεν κόστιζε ακριβά να στήσεις ένα gaming pc αλλά η αλήθεια είναι πως γενικά το ξεφτίλισαν, πλέον πληρώνεις ένα επιπλέον καπέλο στην τιμή επειδή γράφει gaming ακόμα και mousepad να είναι.
Οι τιμές βέβαια ξέφυγαν από το mining στις κάρτες και πλέον από το ΑΙ. Παρόλα αυτά στα περιφερειακά υπάρχουν αξιόλογες ποιοτικές επιλογές χωρίς ταμπέλα gaming σε λογικές τιμές
Πλέον αν θέλεις βασικές λειτουργίες υπολογιστή πας σε laptop και για gaming κονσόλα
-
@panos2171 said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Πλέον αν θέλεις βασικές λειτουργίες υπολογιστή πας σε laptop και για gaming κονσόλα
Για βασικές λειτουργίες υπάρχει και η λύση του mini pc, αν δε σε ενδιαφέρει η φορητότητα.
Για gaming, ναι μεν η κονσόλα είναι σχετικά οικονομική στην αγορά, όμως πρέπει να έχεις πολύ καλή τηλεόραση με υψηλό refresh rate, όπως και τα παιχνίδια είναι πιο ακριβά σε σχέση με pc οπότε μακροπρόθεσμα ίσως έρχεται στα ίδια χρήματα.
Συμφωνώ όμως ότι σε ότι βάζουν ταμπέλα gaming, υπάρχει καπέλο. Δε χρειάζεσαι 1000 ευρώ κάρτα γραφικών για να παίξεις καινούργια παιχνίδια. Προσωπικά με 300 ευρώ κάρτα δεν έχω συναντήσει πρόβλημα.
-
@panos2171 said in Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]:
Καλά ανέκαθεν κόστιζε ακριβά να στήσεις ένα gaming pc αλλά η αλήθεια είναι πως γενικά το ξεφτίλισαν, πλέον πληρώνεις ένα επιπλέον καπέλο στην τιμή επειδή γράφει gaming ακόμα και mousepad να είναι.
Οι τιμές βέβαια ξέφυγαν από το mining στις κάρτες και πλέον από το ΑΙ. Παρόλα αυτά στα περιφερειακά υπάρχουν αξιόλογες ποιοτικές επιλογές χωρίς ταμπέλα gaming σε λογικές τιμές
Pano το καλοκαίρι πήρα έναν WD 2T Blue με 256ΜΒ 7200στροφές με 80 ευρώ. Σήμερα στο E-shop έχει 129 ευρώ. Δλδ 50 ευρώ επάνω. Πήρα και έναν SSD Samsung EVO 1Τ (όλοι αυτοί εσωτερικοί), δε θυμάμαι ακριβώς τιμή, πρέπει να ήταν στα 120€ και σήμερα έχει 185 ευρώ. Δηλαδή από δύο σκληρούς μόνον το κόστος έχει πάει 115 ευρώ επιβάρυνση. Δεν ξέρω στις μνήμες πόσο έχει ανέβει. Αν υποθέσω και εκεί κανένα 60άρι πάς στα 180.
Με 3Τ όμως πολλοί δεν καλύπτονται. Χρειάζονται περισσότερο χώρο....
Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]