-
@argyn said in Suzuki Jimny IV (2018):
Για όπου δεν υπάρχει δρόμος και θέλεις να φτιάξεις ένα δικό σου αρμοδιότερος είναι ο γάτος. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις η γνώμη μου είναι ότι όλα εξαρτώνται από την χρήση που θα κάνεις, από το τι λεφτά είσαι πρόθυμος να σπρώξεις και από το εάν είσαι αποφασισμένος έτσι κι αλλιώς να το πειράξεις λόγω μικροβίου μετατροπών και όχι λόγω πραγματικής ανάγκης.
xaaxaxaxaxaxaxax
Αν και δεν τον ξέρω προσωπικά, κάτι έχω καταλάβει για τον γάτο απ τα γραπτά του. Βέβαια, εικάζω οτι έχει και τρελή εμπειρία σε αυτό τον τομέα.Κοίτα "μικρόβιο" μετατροπών σίγουρα δεν έχω. Ειδικά για το Jimny που θεωρώ οτι είναι πανέμορφο ως έχει. Και ούτε θέλω να δώσω υπερβολικά πολλά χρήματα.
Απλά θέλω να βελτιώσω λίγο την συμπεριφορά του, στα πλαίσια του λογικού. Άλλωστε εκτός ασφάλτου το χρησιμοποιώ σε (αρκετά ορεινούς και μη φροντισμένους, είναι η αλήθεια) αγροτικούς δρόμους ή καμιά εκδρομή αλλά πάντα σε χωματόδρομους (όχι πχ να κάνω διάβαση ποταμών).
Για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι το μοναδικό μου αυτοκίνητο, μέχρι δηλ να ωριμάσει λίγο περισσότερο η τεχνολογία των ηλεκτρικών και να αυξηθεί η εμβέλειά τους με λογικές τιμές αγοράς, οπότε και θα γίνει το 2ο αυτοκίνητο για τα χόμπι μου.
Εκ των υστέρων κρίνοντας το τζιμνι στην εργοστασιακή του κατάσταση με μια απλή τετράδα ήπιων ΑΤ στην μαμά διάσταση πάει σε όλα τα χώματα όπου ένας λογικός άνθρωπος θα θελήσει να πάει μόνος.
Και μέχρι τώρα όντως δεν είχα κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στο χώμα, εκτός μιας φοράς στην Πίνδο με πολύ λάσπη που ζορίστηκα.
Όμως, επειδή έχω την τάση να πηγαίνω μόνος, θέλω να έχω την "σιγουριά" οτι δεν θα έχω θέμα σε ένα δύσκολο σημείο.Δηλαδή τα +4 εκατοστά σου δίνουν μεν μια μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στα κατσάβραχα πλην όμως ΔΕΝ αυξάνουν ούτε την ελάχιστη απόσταση από το έδαφος του κάτω άκρου του καβουκιού των διαφορικών αλλά ούτε και το εύρος της διαδρομής της ανάρτησης αν κρεμάσεις τροχό ουσιωδώς.
Αυτό δεν το πιάνω. Πως γίνεται να μην αυξάνεται η απόσταση από το έδαφος; Τα +4-5 δεν αφορούν όλο το σασί;
Επίσης, αν έχω καταλάβει σωστά, τα ΟΜΕ έχουν ελατήρια διαφορετικής σκληρότητας ανάλογα με το φορτίο, τα οποία και τα επιλέγεις κατά την αγορά.
Για λάστιχα του φοράω τα ΚO2 σε 215/75-R15 που είναι ποιό άγρια από τα G015 (έχε υπόψη ότι και για τα δύο υπάρχουν νεότερες εκδόσεις, άρα πρέπει να δεις τι υπάρχει διαθέσιμο στην Ελλάδα στην διάσταση που σε ενδιαφέρει).
Χμ έχεις δίκιο για τα KO2. Ίσως να έχουν νόημα όταν γίνει το Jimny το hobby car ή ενδεχομένως ακόμη καλύτερα τα malatesa που πρότεινε ο @gatoz . Για καθημερινή χρήση ίσως πρέπει να δω κάτι άλλο.
Τα KO3 δεν έχουν βγει για 15αρα ζάντα (ακόμη τουλάχιστον) πόσο μάλλον μέχρι να γίνουν διαθέσιμα στην Ευρώπη.Τα Yoko από την άλλη, έχουν βγει σε 215/75/15 (και πωλούνται σε Αμερική/Αυστραλία) αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ευρώπη. Είναι η μόνη διάσταση που αναμένεται, όλα τα άλλα πωλούνται κανονικά.
Δεν ξέρω κατά πόσον αξίζει να τα περιμένω ή να πάω για κάποιο εκ των Toyo, Dueller κτλ -
Σε αμάξια με άκαμπτους άξονες η απόσταση από το έδαφος καθορίζεται από το μέγεθος των τροχών και όχι από τις μπουκάλες/ελατήρια/προσθήκες της ανάρτησης. Στο τζίμνι οτιδήποτε φαρδύτερο από 215 απαιτεί (τουλάχιστον) καινούργιες ζάντες. Τα +Χ του ψηλώματος της ανάρτησης θα σηκώσουν ολόκληρο το πλαίσιο από το έδαφος και θα σου δώσουν την δυνατότητα για μεγαλύτερα φορτώματα/καφριλίκια όπως και για μεγαλύτερες ταχύτητες αφού το πλαίσιο με το αμάξι μπρουμουτισμένο θα έχει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος όμως η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος του χαμηλότερου σημείου του αμαξιού που είναι το κάτω μέρος του πίσω διαφορικού του άκαμπτου άξονα θα παραμείνει λίγο πολύ σταθερή και με τα 215/75-R15.
Ναι, στην OME μπορείς να διαλέξεις συνδυασμό ελατηρίων/μπουκάλας. Σου προτέινω να κοιτάξεις και τα υπόλοιπα ΟΜΕ παρελκόμενα πέραν αυτών (διόρθωση φώτων και κάστερ, πανάρ) εάν τελικά το αποφασίσεις πάντως.
Ως προς τα λάστιχα η εμπειρία μου περιορίζεται στα K02, G015 και Dueller 001, με τα Dueller να είναι εκείνα που μου άρεσαν λιγότερο.
Ένα μεγάλο μέρος για τα των μετατροπών να ξέρεις ότι είναι στο μυαλό πάντως - τόσο σε χώμα όσο και σε άσφαλτο. Εαν δεν ανήκεις στην κατηγορία σκληροπυρηνικού γάτου όπου αντιλαμβάνεται το οφρόντιγκ ως διασωστική επιχείρηση της ΕΜΑΚ, ρίξε μια ματιά στις εδώ δημοσιεύσεις του billy84 για το τι τσάρκες στην φύση μπορείς να κάνεις με ένα σχεδόν μαμά 4κίνητο κασκάι (με ηλιοροφή μάλιστα) όταν έχεις χρόνο, γνώση, μεράκι, οργάνωση και συστηματικότητα.
-
λοιπον, θα σας καταγγειλω στα οργανα του κομματος
αλλα
προφανως οταν εχει αξονες ενα αμαξι τα διαφορικα δεν ψηλωνουν μαζι με το υπολοιπο.
επειδη ομως ακριβως εχει αξονες δεν βρισκεις και ευκολα καθως ακολουθουν το αναγλυφο
το μονο ψηλωμα που γινεται ειναι απο τους τροχους
και παλι μισο, δηλαδη αν βαλεις μεγαλυτερη διαμετρο 5cm, 2.5 παιρνεις, δεν θα καταλαβει τη διαφορα η καιτουλα, αργινε κατι αλλο θα χρειαστεις για να βρεις γυναικα τελικα και να μην τα χωνεις στους τεζλους
αυτο που συμβαινει γενικα απο τα αφτερμαρκετ και ειδικα με τα ομε, ειναι οτι επειδη ειναι πιο προοδευτικα απο τα μαμα, βελτιωνεται αντι να χαλαει η οδικη συμπεριφορα στην ασφαλτος. ναι, αν ηταν στο ιδιο μηκος θα βελτιωνοταν ακομη περισσοτερο, αλλα δεν ειναι. δεν εχει να κανει με σκληροτητα, εχει να κανει με την αρχικη ενδοτικοτητα. φυσικα επειδη εχεις το 2θεσιο αποτι θυμαμαι και αρα οχι βαρη, βαζεις τα λιγοτερο σκληρα για να μην δημιουργησεις θεματα στον πωπο της αλλης, μην μου πεις οτι δεν τον θες σε αρίστη κατασταση αντι να τα χωνεις και εσυ σε στους ελονλοβερς
περι μαλατεστα
αν τα δεις οπτικα σου δινουν την εντυπωση οτι πανε σε καβλωμενο κυνηγιαρη με κρεμασμενο αγριογουρουνο στο καπω
ξεγελιεσαι ομως.
η πραξη λεει οτι ειναι παρα πολυ μαλακα, χωρις φοβο ομως σκισιματος με τοσα μεγαλα τακουνια ενω εχουν και αδιαπεραστα πλαινα, και με εξαιρετικο γκριπ. με το τζιβι πχ που ειναι αναλογη φαση με το τζιμι, μη σου πω χειροτερη οπως τοχα, εστριβα απιστευτα καλα και επισης στη βροχη ειχα κρατηματα που κανενα απο τα πανακριβα λαστιχα που αλλαξα στα 3008 δεν μπορουσε να φτασει. για τα πρωτα 4 χρονια ειναι εξαιρετικα, μετα σκληραινουν και θελουν αλλαγη, το τακουνι φυσικα ακομη υπαρχει με πανω απο 1-2cm και ας εχεις κανει και 200000km με αυτα.
θελει λιγο θαρρος να τα φορεσεις αλλα μετα απο 1-2 μηνες θα τα εμπιστευτεις.
εναλλακτικα θα πηγαινα σε μπιγκχορν που οχι, δεν ειναι καλα μαντολαστιχα ειναι απλα καλα λαστιχα, εγω τα εβαζα για καλοκαιρινα και αν εβρισκα και για το χρεπι το γαλλικο, τετοια θα του εβαζα -
Για δώσε κανένα λινκ ρε γάτε για τα συγκεκριμένα που προτείνεις για να μην γίνει κανένα μπέρδεμα με τα νούμερα και του τύπους. Τα μόνα ΜΤ που έχω δοκιμάσει είναι τα BFG KM2 που ήταν τόσο απαράδεκτα στο βρεγμένο που τα έβγαλα λίγο καιρό μετά την τοποθέτηση.
-
https://www.tyres-market.gr/ελαστικα-elastika-michelin-continental-goodyear-dunlop-falken-αυτοκινητου-ευθυγραμμιση-lastixa-zigostathmish-tyres/ελαστικα-malatesta-offroad-4x4-tyres/195-80r15-95q-kobra-trac-nt-malatesta-αναγομωση.html
Λογικα τα εχει και ο σακκας 4wheelershttps://www.elastiko.com/maxxis-mt-764-bighorn-235-75-r15-104-101q--13009034
αν και θελεις και ζαντουλα και ψηλωματακι με ome για να χωρανε4ρι ψηλωματακι
https://www.jimnybits.com/old-man-emu-40mm-jimny-suspension-lift-kit-3-door-2018-on.html -
@gatoz said in Suzuki Jimny IV (2018):
λοιπον, θα σας καταγγειλω στα οργανα του κομματος
αλλα
προφανως οταν εχει αξονες ενα αμαξι τα διαφορικα δεν ψηλωνουν μαζι με το υπολοιπο.
επειδη ομως ακριβως εχει αξονες δεν βρισκεις και ευκολα καθως ακολουθουν το αναγλυφο
το μονο ψηλωμα που γινεται ειναι απο τους τροχους
και παλι μισο, δηλαδη αν βαλεις μεγαλυτερη διαμετρο 5cm, 2.5 παιρνεις, δεν θα καταλαβει τη διαφορα η καιτουλα, αργινε κατι αλλο θα χρειαστεις για να βρεις γυναικα τελικα και να μην τα χωνεις στους τεζλους
αυτο που συμβαινει γενικα απο τα αφτερμαρκετ και ειδικα με τα ομε, ειναι οτι επειδη ειναι πιο προοδευτικα απο τα μαμα, βελτιωνεται αντι να χαλαει η οδικη συμπεριφορα στην ασφαλτος. ναι, αν ηταν στο ιδιο μηκος θα βελτιωνοταν ακομη περισσοτερο, αλλα δεν ειναι. δεν εχει να κανει με σκληροτητα, εχει να κανει με την αρχικη ενδοτικοτητα. φυσικα επειδη εχεις το 2θεσιο αποτι θυμαμαι και αρα οχι βαρη, βαζεις τα λιγοτερο σκληρα για να μην δημιουργησεις θεματα στον πωπο της αλλης, μην μου πεις οτι δεν τον θες σε αρίστη κατασταση αντι να τα χωνεις και εσυ σε στους ελονλοβερςXm... Ο πωπός της άλλης πρέπει όντως να είναι σε άριστη κατάσταση, καθότι γλυπτόν και επίσης έρχεται μαζί μου σε διάφορες εξορμήσεις στας Πίνδου et al., οπότε θέλει φροντίδα.
Όμως, καθότι επίσης νέος στο άθλημα, να ρωτήσω:
Δε θα ήταν καλύτερα ο πωπός της άλλης αλλά και το κράτημα του Jimny αν είχες μόνο τα αμορτισέρ και κρατώντας τα μαμά ελατήρια;
Εννοώ, αν στην περίπτωσή μου, που δεν έχω ιδιαίτερα φορτία, και δεν χρειάζομαι να ψηλώσω περεταίρω το Jimny (ή ορθότερα δεν έχει χρειαστεί ακόμη) δεν θα μπορούσα να βάλω μόνο αμορτισέρ (είτε OME, είτε Bilstein) ώστε να βελτιωθεί κάπως το κράτημα και, αν και εφόσον, στο μέλλον βάζω και τα ελατήρια (ή/και ότι άλλο έχει το πλήρες σετ);
Και μένουν και πέντε φράγκα για σουβλάκια.περι μαλατεστα
αν τα δεις οπτικα σου δινουν την εντυπωση οτι πανε σε καβλωμενο κυνηγιαρη με κρεμασμενο αγριογουρουνο στο καπω
ξεγελιεσαι ομως.
η πραξη λεει οτι ειναι παρα πολυ μαλακα, χωρις φοβο ομως σκισιματος με τοσα μεγαλα τακουνια ενω εχουν και αδιαπεραστα πλαινα, και με εξαιρετικο γκριπ. με το τζιβι πχ που ειναι αναλογη φαση με το τζιμι, μη σου πω χειροτερη οπως τοχα, εστριβα απιστευτα καλα και επισης στη βροχη ειχα κρατηματα που κανενα απο τα πανακριβα λαστιχα που αλλαξα στα 3008 δεν μπορουσε να φτασει. για τα πρωτα 4 χρονια ειναι εξαιρετικα, μετα σκληραινουν και θελουν αλλαγη, το τακουνι φυσικα ακομη υπαρχει με πανω απο 1-2cm και ας εχεις κανει και 200000km με αυτα.
θελει λιγο θαρρος να τα φορεσεις αλλα μετα απο 1-2 μηνες θα τα εμπιστευτεις.Τι να πω, τώρα με βάζεις σε σκέψεις.
Δηλαδή εννοείς οτι τα Μαλατέστα έχουν παρόμοια (ή καλύτερα?) κρατήματα και φρενάρισμα στην άσφαλτο με άλλα AT (τύπου Geolandar/Open Country)?
Πως και δεν έχουν σαρώσει την αγορά; -
- προφανως τα αγαλματα εχουν γωνιες θεασης
- η προοδευτικοτητα ειναι στα ελατηρια και οχι στα αμορτισερ! σκεψου οτι τα αφτερμαρκετ ειναι ελαχιστα, αν ειναι, μακρυτερα αλλα ειναι πιο χοντρα.
- τα μαλατεστα ειναι βαρια. αυτο ειναι το αρνητικο τους σημειο. και βεβαια οτι ακουει ο αλλος αναγομωση και τρεχει. αλλα η πραξη αλλα λεει.
-
Και γενικά προσοχή στο ότι το δίδυμο ελατήριο-μπουκάλα είναι ταιριασμένα όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με συγκεκριμένες παραδοχές βάρους, εύρους διαδρομών και γωνιών από τον κατασκευαστή. Το δε λάστιχο γίνεται και εκείνο τμήμα της ανάρτησης. Άρα από ένα σημείο και μετά ο αυτοσχεδιασμός είναι ζαριά και σπάνια κάθεται σωστά.
Γατε για τα γάτος-απρουβντ μαλατεστα κόμπρα θα επανέλθω εάν τελικά τα δοκιμάσω αφού τα ΚΟ2 έχουν φάει ήδη τα μισά ψωμιά τους. Θυμάσαι μήπως από ποιο πρωτογενές προέρχεται η χάραξη των πελμάτων?
-
@argyn said in Suzuki Jimny IV (2018):
Και γενικά προσοχή στο ότι το δίδυμο ελατήριο-μπουκάλα είναι ταιριασμένα όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με συγκεκριμένες παραδοχές βάρους, εύρους διαδρομών και γωνιών από τον κατασκευαστή. Το δε λάστιχο γίνεται και εκείνο τμήμα της ανάρτησης. Άρα από ένα σημείο και μετά ο αυτοσχεδιασμός είναι ζαριά και σπάνια κάθεται σωστά.
Γατε για τα γάτος-απρουβντ μαλατεστα κόμπρα θα επανέλθω εάν τελικά τα δοκιμάσω αφού τα ΚΟ2 έχουν φάει ήδη τα μισά ψωμιά τους. Θυμάσαι μήπως από ποιο πρωτογενές προέρχεται η χάραξη των πελμάτων?
παρα πολλα στην αγορα εχουν το ιδιο πελμα εμφανισιακα
και ισπανικα και κινεζικα
αλλα μαλατεστα υλοποιηση μονο η μαλατεστα
Suzuki Jimny IV (2018)