-
Η χερσόνησος της Ερμιονίδας αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά λίρα 100, όταν σε ολόκληρη τη χώρα ο καιρός ήταν απαγορευτικός για εξόρμηση. Πάντα αυτός ο ευλογημένος τόπος ήταν φιλόξενος σε ταξιδευτές. Βέβαια έριξε και εκεί τριγύρω λίγη βροχή από το μεσημέρι και μετά αλλά μέχρι εκείνη την ώρα είχα προλάβει να κάνω ότι είχα σχεδιάσει.
Ξεκίνησα αρκετά νωρίς και βρέθηκα σύντομα στο Άνω Φανάρι Αργολίδας,
Ναι σωστά είδατε, στα αριστερά βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού όμως φυσικά δεν είχα έρθει για αυτό αλλά για την αρχαία ακρόπολη της Δρυόπης που βρίσκεται στην κορυφή του υψώματος.
Η πυκνή βλάστηση και το βραχώδες τερέν δεν ήταν εύκολο να προσπελαστούν, όμως με λίγο κόπο και σκαρφάλωμα βρέθηκα στην πλευρά που κοιτάει προς Επίδαυρο.
Η μέρα μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν εκπληκτική και απόλυτα ήρεμη. Η θέα ήταν εκπληκτική!
Σύντομα έφτασα στο τείχος της Αρχαίας Δρυόπης, αφού πρώτα κλάδεψα μερικά πουρνάρια για να δημιουργήσω πέρασμα.
Οι Δρύοπες πιστεύεται ότι ανήκαν στα πελασγικά φύλα που συνιστούσαν μέρος του πρωτοελληνικού φυλετικού υποστρώματος. Αρχικά κατοικούσαν στην περιοχή ανάμεσα στα βουνά Οίτη και Παρνασσός, μία άγονη γη που ήταν γνωστή ως Δρυοπίς. Πιστευόταν ότι σχετίζονταν με τους Λέλεγες, και είχαν χαρακτηρισθεί ως φυλή ληστών. Σε πρώτο πλάνο το τριγωνομετρικό κολωνάκι και το Άνω Φανάρι.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι Δρύοπες κατοικούσαν αρχικά στην περιοχή του Παρνασσού αλλά εκδιώχθηκαν και μετανάστευσαν χαμηλότερα στην Εύβοια. Εκεί ίδρυσαν την Κάρυστο και τα Στύρα. Μάλιστα τα μυστηριώδη δρακόσπιτα αποδίδονται σε εκείνους. Επίσης εποίκισαν την Κύθνο ακόμη και την Κύπρο. Το όνομα Κύθνος μάλιστα αποδίδεται σε έναν αρχηγό των Δρυόπων!
Θα παρατηρήσετε βέβαια ότι αυτά τα τείχη είναι μεταγενέστερα, κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας. Ήταν σύνηθες τότε μια ήδη οχυρωμένη περιοχή να καταλαμβάνεται και να βελτιώνεται (?) από τους επόμενους κατακτητές. Η τεχνοτροπία είναι διαφορετική με μικρότερες πέτρες και συγκολλητικό υλικό, κάτι που απουσίαζε στις αρχαίες κατασκευές.
Οι Δρύοπες ίδρυσαν στο νοτιοανατολικό μέρος της Αργολίδας κατά τον 14ο αιώνα π.Χ., 3 κρατίδια, δρυοπικού πληθυσμιακού στοιχείου. Την Έρμιων (Ερμιόνη), τον Μάση απέναντι από την Κοιλάδα Ερμιονίδος και τους Ηιόνες που ήταν ξεχωριστός Δολοπικός πληθυσμός που κατοικούσε στα παράλια της ευρύτερης περιοχής του Αργοσαρωνικού, με έδρα τη νησίδα Μόδι ανατολικά του Πόρου στην οποία διέκρινα και κάποιον αρχαίο ναό από τη δορυφορική εικόνα.
Απίστευτη θέα προς τον κόλπο της Επιδαύρου. Σε πρώτο πλάνο η Δρυόπη.
Το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων
Απέναντι τα Μέθανα.
Επιστροφή από το κανονικό μονοπάτι που καταλήγει στο χωριό.
Συνέχεια της εξόρμησης σε ένα γνώριμο βουνό που έχω διασχίσει και με τη μηχανή παλιότερα. Αρκετά κακοτράχαλο. Αυτή τη φορά προσπάθησα να ανέβω σε μια παρατημένη στάνη κοντά στην κορυφή του. Ο δρόμος ήταν απίστευτο σπαστήρι.
Το βουνό ονομάζεται Μεγαλοβούνι και έχει ύψος μόλις 885m. Ένα χιλιόμετρο πριν τελειώσει η διαδρομή σταμάτησα γιατί πραγματικά δεν είχε νόημα να προχωράω σε αυτό το σπαστήρι.
Επιστρέφοντας, απέναντι ξανά τα Μέθανα.
Από το Άνω Φανάρι συνέχισα μέχρι τον Καρατζά, γνωστό στο πανελλήνιο πλέον για την ταβέρνα με τις τεράστιες μερίδες! Νοστάλγησα λίγο τα φαγοπότια μέχρι τελικής πτώσεως στην περιοχή, να μην κλείνουν μπουφάν και παντελόνια κλπ
. Είχα έρθει όμως για άλλη δουλειά. Αυτή είναι η λιμνοδεξαμενή που δημιουργήθηκε για τις αρδευτικές ανάγκες των κατοίκων.
Έχω μια ιδιαίτερη ροπή προς τις αντανακλάσεις, πάντα μου τραβούσαν την προσοχή!
Από εκεί ξεκίνησα μια δύσβατη αλλά καταπληκτική διαδρομή η οποία αρχικά κινήθηκε σε ελαιώνες και συνέχισε παράλληλα με το ρέμα του Ράδου που αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους που σχηματίζουν τον χείμαρρο Σέλλα ή Μπεντένι, κύριο χείμαρρο της νότιας Αργολίδας. Απολαύστε την!
Βλέπω πολλές φορές τέτοιους καπνούς από αγρότες που καίνε διάφορα υλικά. Κάτι είχα διαβάσει ότι καίνε κάποια παλιά λιπάσματα ή κάτι τέτοιο. Δεν έχω ιδέα τι και πως αλλά έχω την αίσθηση ότι αρκετές φωτιές ξεκινάνε κατά λάθος από τέτοιες φάσεις, εκτός από τον σκόπιμο εμπρησμό. Μα δείτε και εσείς, είναι αυτή περιοχή για να ανάβεις την παραμικρή φωτιά ρε παιδιά? Δηλαδή αν τύχει και ξεφύγει πως θα φτάσει πυροσβεστικό εκεί? Θα αρπάξει για πλάκα όλη η πλαγιά. Τι να προλάβουν να σώσουν τα αεροπλάνα? Δεν ξέρω πραγματικά.
Ράδο Αργολίδας, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ρέμα.
Το Ράδο όπως φαίνεται από απέναντι.
Επόμενος στόχος η ανάβαση στο όρος Ορθολίθι στα 1.103m.
Τρομερή θέα ανεβαίνοντας.
Ο δρόμος ανοίχτηκε για το αιολικό πάρκο αλλά εξυπηρετεί και έναν βοσκό που έχει ένα κοπάδι με κατσίκια.
Ο δρόμος σταματά πολύ κοντά στην κορυφή.
Η θέα αναμενόμενα καταπληκτική! Σε αρκετά κοντινή απόσταση ρίχνει βροχή αλλά γενικά η περιοχή έχει πάρα πολλά ανοιχτά σημεία.
Ας πούμε η παραλιακή πλευρά Βιβάρι- Ίρια- Κάντια είναι καθαρή.
Το ίδιο και τα Μέθανα
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στα 1.103m
To βουνό πάντως είναι αρκετά κακοτράχαλο.
Ήρθε η ώρα της επιστροφής. Αυτή τη φορά θα ακολουθήσω την κατάβαση προς το χωριό Χώρα ενώ νωρίτερα ανέβηκα από τον κάθετο χωματόδρομο στον παραλιακό δρόμο Επιδαύρου- Γαλατά.
Σιδερένιοι γίγαντες έχουν κατακλύσει τα βουνά. Για το καλό μας πάντα!
Κατάβαση προς Χώρα
Εντυπωσιακή ορθοπλαγιά που δεν περιμένει κανείς να δει στην περιοχή. Οι κρυφές ομορφιές του Ορθολιθίου!
Κατάβαση από τη Χώρα προς την Καλλονή. Κάποτε ήταν χωματόδρομος, πλέον ασφαλτοστρώθηκε.
Άφιξη στην Καλλονή και επιστροφή.
Ήταν ακόμη μια φανταστική εξόρμηση με τρομερές εικόνες και μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο. Αυτή η μικρή χώρα, σε κάθε γωνιά της έχει να μας διδάξει αμέτρητα πράγματα. Βασικά δίδαξε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο που βλέπουμε σήμερα. Δεν είναι τυχαίο το οτι έχουν δαπανηθεί αμέτρητα ποσά για ανασκαφές από τους ξένους. Εμείς και δεν είχαμε χρήματα, και όσα τελικά έπεσαν στα χέρια μας πήγαν αλλού... Δυστυχώς εμείς σαν Έλληνες νιώθω πως δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα σε τι χώματα πατάμε. Υπομονή, τα πρώτα 200 χρόνια είναι δύσκολα.
Να είστε όλοι καλά και τα λέμε την επόμενη φορά.
-
Αλλη μια εξαιρετικη ανταποκριση. Σε ακολουθησα και στο youtube. Ευγε!
-
γεια σου ρε μπιλυ.
για καποιο μαγικο λογο πας σε μερη αγαπημενα στον γατο....
ηταν λοιπον 70ς και η μανα επαιρνε μεταθεσεις σαν δασκαλα παντου, αρκει να ηταν μακρυα απο τον πατερα μου, αριστεροι βλεπεις και επρεπε να τους πεισουν να υπογραψουν. δεν το εκαναν, μαζευομαστε σαν οικογενεια μονο χριστουγεννα πασχα και καλοκαιρι.
ειχε ερθει τοτε λοιπον μεταθεση στον πατερα μου για ιθακη στο ναυτικο λυκειο. τοτε η ιθακη ηταν αγονη γραμμη.
και στη μανα μου κυθνος με καραβι τη μαριλενα που δεν εμπαινε στο λιμανι αλλα σε επαιρναν λατζες με ανεμοσκαλα και σε εβγαζαν εξω. μετα απο 1.5 χρονο εκει και αφου ειχε παρει ανευ αποδοχων αδεια ο πατερας μου, της ηρθε νεα μεταθεση φυσικα. για φαναρι! εκει που πηγες. τοτε ειχε δημοτικο με 2 ταξεις, μια για 1η-2α-3η και αλλη μια τις υπολοιπες. εχω παιξει παιδι εκει τον εναμισο χρονο που εμεινα, στο νεκροταφειο μπολικη μπαλιτσα και στα χαλασματα κρυφτο. η μανα μου ειχε αλλαξει το επωνυμο με του πατερα μου. ετσι οι του υπουργειου δεν πηρανε χαμπαρι οτι εδωσαν μεταθεση, την ειχε ζητησει, στην αδελφη της στο φαναρι, να εχουν μεταξυ τους παρεα. αλλα οταν πηγε το καταλαβαν και εδωσαν υποχρεωτικη αποσπαση στη μανα μου, ακριβως απεναντι, εκει που λες για μεθανα, μονο που δεν ειναι τα μεθανα αλλα το μεγαλοχωρι πανω και το βαθυ κατω. στο δημοτικο του μεγαλοχωριου που εξυπηρετουσε εκτος απο μεγαλοχωρι-βαθυ και την καμμενη χωρα στο ηφαιστειο. το σχολειο αυτο ειναι σημερα ο ξενωνας αρσινοη. με φατσα θεα το φαναρι, τοτε καπου 5 ωρες αποσταση με το μουλαρι. καθε βραδυ εβγαινα με την αδελφη μου στη μαντρα του σχολειου, μεναμε στην 'οικία δασκαλου = μια καλυβα στο πλάι του κτιριου' και ουρλιαζαμε να μας ακουσει η θεια μας απο απεναντι....
εχω κρατησει και επαφη με τους τοπους, ακομη και με καποια τοτε παιδια, νυν συνταξιουχους, κατοικους. -
@gatoz said in Αρχαία Δρυόπη-Μεγαλοβούνι-Ορθολίθι 30-3-2025:
γεια σου ρε μπιλυ.
για καποιο μαγικο λογο πας σε μερη αγαπημενα στον γατο....
ηταν λοιπον 70ς και η μανα επαιρνε μεταθεσεις σαν δασκαλα παντου, αρκει να ηταν μακρυα απο τον πατερα μου, αριστεροι βλεπεις και επρεπε να τους πεισουν να υπογραψουν. δεν το εκαναν, μαζευομαστε σαν οικογενεια μονο χριστουγεννα πασχα και καλοκαιρι.
ειχε ερθει τοτε λοιπον μεταθεση στον πατερα μου για ιθακη στο ναυτικο λυκειο. τοτε η ιθακη ηταν αγονη γραμμη.
και στη μανα μου κυθνος με καραβι τη μαριλενα που δεν εμπαινε στο λιμανι αλλα σε επαιρναν λατζες με ανεμοσκαλα και σε εβγαζαν εξω. μετα απο 1.5 χρονο εκει και αφου ειχε παρει ανευ αποδοχων αδεια ο πατερας μου, της ηρθε νεα μεταθεση φυσικα. για φαναρι! εκει που πηγες. τοτε ειχε δημοτικο με 2 ταξεις, μια για 1η-2α-3η και αλλη μια τις υπολοιπες. εχω παιξει παιδι εκει τον εναμισο χρονο που εμεινα, στο νεκροταφειο μπολικη μπαλιτσα και στα χαλασματα κρυφτο. η μανα μου ειχε αλλαξει το επωνυμο με του πατερα μου. ετσι οι του υπουργειου δεν πηρανε χαμπαρι οτι εδωσαν μεταθεση, την ειχε ζητησει, στην αδελφη της στο φαναρι, να εχουν μεταξυ τους παρεα. αλλα οταν πηγε το καταλαβαν και εδωσαν υποχρεωτικη αποσπαση στη μανα μου, ακριβως απεναντι, εκει που λες για μεθανα, μονο που δεν ειναι τα μεθανα αλλα το μεγαλοχωρι πανω και το βαθυ κατω. στο δημοτικο του μεγαλοχωριου που εξυπηρετουσε εκτος απο μεγαλοχωρι-βαθυ και την καμμενη χωρα στο ηφαιστειο. το σχολειο αυτο ειναι σημερα ο ξενωνας αρσινοη. με φατσα θεα το φαναρι, τοτε καπου 5 ωρες αποσταση με το μουλαρι. καθε βραδυ εβγαινα με την αδελφη μου στη μαντρα του σχολειου, μεναμε στην 'οικία δασκαλου = μια καλυβα στο πλάι του κτιριου' και ουρλιαζαμε να μας ακουσει η θεια μας απο απεναντι....
εχω κρατησει και επαφη με τους τοπους, ακομη και με καποια τοτε παιδια, νυν συνταξιουχους, κατοικους.Απίστευτη ιστορία φίλε! Τι τράβαγε και ο κόσμος τότε... φαντάζομαι τα πάντα χωματόδρομοι-μονοπάτια και κίνηση με μουλάρια ή πόδια. Όμως γνήσιες εποχές και άνθρωποι που σφυρηλατήθηκαν πάνω στις δυσκολίες. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση δασκάλας τώρα, θα είχε το αμάξι της και θα πηγαινοερχόταν τα ΣΚ Αθήνα, θα πήγαινε και για αναψυχή στον Πόρο ή την Ερμιόνη κλπ. Άλλαξαν οι καιροί.
Πάντα χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω κάποιο ποστ από κάποιον που έχει κάποιο ιδιαίτερο δέσιμο με το μέρος που πάω. Είτε είναι το χωριό του, είτε έχει κάνει διακοπές κάποτε, ειτε αυτή η περίπτωση που μας εξιστόρησες! Νιώθω ότι με κάποιον τρόπο συνδεόμαστε έχοντας βιώσει πράγματα στα ίδια μέρη έστω και σε διαφορετικές εποχές.
@george-0 said in Αρχαία Δρυόπη-Μεγαλοβούνι-Ορθολίθι 30-3-2025:
Αλλη μια εξαιρετικη ανταποκριση. Σε ακολουθησα και στο youtube. Ευγε!
Σε ευχαριστώ φίλε μου να είσαι καλά!
-
@billy84 said in Αρχαία Δρυόπη-Μεγαλοβούνι-Ορθολίθι 30-3-2025:
Βλέπω πολλές φορές τέτοιους καπνούς από αγρότες που καίνε διάφορα υλικά. Κάτι είχα διαβάσει ότι καίνε κάποια παλιά λιπάσματα ή κάτι τέτοιο.
Εδώ στην ευρύτερη περιοχή Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας, που έχω εικόνα , αυτές οι φωτιές περίπου τη συγκεκριμένη περίοδο , είναι κλαδέματα (ψιλά γιατί τα χοντρά πάνε για τζάκι) , ελιάς.
Δεν έχω δεί ποτέ κάποιον να καίει λιπάσματα (προφανώς σακιά) , γιατί συνήθως κάπου αλλού χρησιμοποιούν αυτές τις σακούλες και ελπίζω παράλληλα να μη φτάνουν σε τέτοια επίπεδα εγκλήματος.Συνήθως τις ανάβουν μετά από καλή βροχή , πράγμα όχι δύσκολο καθώς συνήθως τη χειμερινή περίοδο εδώ που βρέχει πολύ συχνά ,μόνο τότε κάνουν αγροτικές εργασίες , στα όρια με το παρακείμενο λόγγο. Δεν θυμάμαι φωτιά από κάτι τέτοιο. Φέτος για πρώτη χρονιά , λόγω σχετικά ζεστού Μάρτη , έβγαλε ανακοίνωση η Περιφέρεια Ηπείρου για απαγόρευση αυτών των φωτιών για κανένα δεκαήμερο , μετά ξαναέβρεξε.
Το χειρότερο που θυμάμαι , απαράδεκτος , είχε μαζέψει τα κλαδέματα του και τα έκαιγε ακριβώς δίπλα στα διόδια στο Αγγελόκαστρο (αγρίνιο). Λυπήθηκα τους εργαζόμενους , πόση ώρα μέσα κυριολεκτικά στο ντουμάνι.
-
Μπράβο ρε Μπιλ. Ωραία βόλτα έστησες πάλι.
Και φαΐ Καρατζα… χωρίς το άγχος του καβαληματος μετά να σου βγαίνουν τα σωθικα.
Να υποθέσω σόλο αυτή η βόλτα.
Να είσαι καλά να γυρνάς παντού και να μας ταξιδεύεις και εμάς!! -
@civil357 said in Αρχαία Δρυόπη-Μεγαλοβούνι-Ορθολίθι 30-3-2025:
Βλέπω πολλές φορές τέτοιους καπνούς από αγρότες που καίνε διάφορα υλικά. Κάτι είχα διαβάσει ότι καίνε κάποια παλιά λιπάσματα ή κάτι τέτοιο.
Εδώ στην ευρύτερη περιοχή Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας, που έχω εικόνα , αυτές οι φωτιές περίπου τη συγκεκριμένη περίοδο , είναι κλαδέματα (ψιλά γιατί τα χοντρά πάνε για τζάκι) , ελιάς.
Δεν έχω δεί ποτέ κάποιον να καίει λιπάσματα (προφανώς σακιά) , γιατί συνήθως κάπου αλλού χρησιμοποιούν αυτές τις σακούλες και ελπίζω παράλληλα να μη φτάνουν σε τέτοια επίπεδα εγκλήματος.Συνήθως τις ανάβουν μετά από καλή βροχή , πράγμα όχι δύσκολο καθώς συνήθως τη χειμερινή περίοδο εδώ που βρέχει πολύ συχνά ,μόνο τότε κάνουν αγροτικές εργασίες , στα όρια με το παρακείμενο λόγγο. Δεν θυμάμαι φωτιά από κάτι τέτοιο. Φέτος για πρώτη χρονιά , λόγω σχετικά ζεστού Μάρτη , έβγαλε ανακοίνωση η Περιφέρεια Ηπείρου για απαγόρευση αυτών των φωτιών για κανένα δεκαήμερο , μετά ξαναέβρεξε.
Το χειρότερο που θυμάμαι , απαράδεκτος , είχε μαζέψει τα κλαδέματα του και τα έκαιγε ακριβώς δίπλα στα διόδια στο Αγγελόκαστρο (αγρίνιο). Λυπήθηκα τους εργαζόμενους , πόση ώρα μέσα κυριολεκτικά στο ντουμάνι.
Εντάξει μακάρι να ξέρουν τι κάνουν και να μην καίνε αργότερα που θα ζεστάνει. Επίσης μακάρι να μη γίνεται αυτό που είχα διαβάσει...
Βέβαια κανονικά πρέπει να μεταφέρονται τα κλαδιά αυτά και να καίγονται μακριά από τέτοιες δασωμένες εκτάσεις! Αλλά οκ μη ζητάμε και πολλά.
@chrisk6 said in Αρχαία Δρυόπη-Μεγαλοβούνι-Ορθολίθι 30-3-2025:
Μπράβο ρε Μπιλ. Ωραία βόλτα έστησες πάλι.
Και φαΐ Καρατζα… χωρίς το άγχος του καβαληματος μετά να σου βγαίνουν τα σωθικα.
Να υποθέσω σόλο αυτή η βόλτα.
Να είσαι καλά να γυρνάς παντού και να μας ταξιδεύεις και εμάς!!Με το αυτοκίνητο το θέμα είναι να μη σε πάρει ο ύπνος μετά τον Μπατζάβαλη!
Εννοείται σόλο τέτοιες εξορμήσεις! Να είσαι καλά φίλε!
-
Kανενας δεν καιει λιπασματα , κανενας δεν καιει τσουβαλια λιπασματων , ειναι αρκετα μεγαλα και σκληρα και ειναι περιζητητα .
Ποτε δεν πηρε φωτια απο κλαδεματα , και δεν κλαδευουν καλοκαιρι κανεις , ποτε δεν πηρε καμπος φωτια , αλλα βγαζουν απαγορευτικο λες και ειναι πευκοδασος ενω δεν εχει μεινει δεντρο για δεντρο μετα τους αναδασμους . Προτεινα στους υπευθυνους μετα τον αναδασμο σε συννενοηση με το τοπικο δασαρχειο που εχει φυτωρια τα συνορα των νεων χωραφιων να σηματοδοτουνται με δεντρα καθως και συστοιχιες δεντρων διπλα στα νεα ποταμια (ωστε να μην πεφτουν οι δρομοι , οπως εκαναν οι εγγλεζοι πριν 150 χρονια και με εγραψαν )
Η φωτια ειναι ευεργετικη στην γεωργια , σκοτωνει οικολογικα οτι διαχειμαζει στα κλαδια η τα στελεχη . Η σταχτη ειναι ευεργετικη καθως ειναι λιπασμα . -
@otso said in Αρχαία Δρυόπη-Μεγαλοβούνι-Ορθολίθι 30-3-2025:
Kανενας δεν καιει λιπασματα , κανενας δεν καιει τσουβαλια λιπασματων , ειναι αρκετα μεγαλα και σκληρα και ειναι περιζητητα .
Ποτε δεν πηρε φωτια απο κλαδεματα , και δεν κλαδευουν καλοκαιρι κανεις , ποτε δεν πηρε καμπος φωτια , αλλα βγαζουν απαγορευτικο λες και ειναι πευκοδασος ενω δεν εχει μεινει δεντρο για δεντρο μετα τους αναδασμους . Προτεινα στους υπευθυνους μετα τον αναδασμο σε συννενοηση με το τοπικο δασαρχειο που εχει φυτωρια τα συνορα των νεων χωραφιων να σηματοδοτουνται με δεντρα καθως και συστοιχιες δεντρων διπλα στα νεα ποταμια (ωστε να μην πεφτουν οι δρομοι , οπως εκαναν οι εγγλεζοι πριν 150 χρονια και με εγραψαν )
Η φωτια ειναι ευεργετικη στην γεωργια , σκοτωνει οικολογικα οτι διαχειμαζει στα κλαδια η τα στελεχη . Η σταχτη ειναι ευεργετικη καθως ειναι λιπασμα .Δε θα διαφωνήσω στη γενική τοποθέτηση αν και δε μπορώ να καταλάβω τη σιγουριά για κάθε φωτιά που ανάβει σε ολόκληρη την Ελλάδα, πάντως αυτή η εικόνα που είδα είναι επικίνδυνη. Ακόμη και τώρα που η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή, με τόσο πυκνό δάσος τριγύρω.
-
Είναι όλα χλωρά και βρεγμένα ακόμα, άκου τον οτσο.
Αρχαία Δρυόπη-Μεγαλοβούνι-Ορθολίθι 30-3-2025