Η διαφορα ειναι μονο στη διαφορά τιμης wallbox-φορητου φορτιστη ( χονδρικα 300-350 ευρω) και γι αυτα τα χρηματα θα πηγαινα μαλλον σε wallbox.
Σωστά όπως τα λες είναι και εννοείται μεταξύ των δύο (φορητού 11αρη ή wallbox) πας στο wallbox.
Το ερώτημα είναι αν στην πράξη θες να φορτίζεις 0-100 σε 6,5 ώρες (wallbox) ή σε 20 ώρες (3kw). Η διαφορά σε κόστος είναι 2000 ευρώ περίπου αλλά στο δεύτερο σενάριο θα φορτίζεις πιο συχνά. Εμένα εν τέλει με εξυπηρέτησε το δεύτερο καθώς με την κατανάλωση του ντολφιν και με τα χλμ που κάνω μέσα στη μέρα (~20-30) το φορτίζω ανά 2-3 μέρες.
Για τις ανάγκες σου πολύ καλά έκανες και πήγες σε 3 kw.
45-55 χλμ κάνω την ημέρα οπότε θεωρητικά θα με κάλυπταν τα 3kw ομως:
-
Στη 1 θέση υπόγειου parking που έχω, βάζω κατά βάση το οικογενειακό θερμικό που έχω γιατί κινεί τα παιδιά στις καθημερινές δραστηριότητες/σχολεία κλπ. Επομένως η ημι-ταχεία φόρτιση των 11 kw έχει περισσότερο νόημα.
-
Ενώ αρχικά το προόριζα αποκλειστικά για πόλη, έχω γλυκαθεί και βλέπω πως μπορώ πολύ οικονομικά (ελάχιστο κόστος "καυσίμου"+ μειωμένα διόδια) να βγάζω ΣΚ στο εξοχικό(~150 χλμ απόσταση) ή άλλες αντίστοιχες κοντινές βόλτες. Και εδώ η ημι-ταχεία φόρτιση έχει νόημα.
-
Βλέπω να πηγαίνει αρκετά προς τον ηλεκτρισμό η φάση την επόμενη δεκαετία, οπότε δεν αποκλείω το σενάριο και το οικογενειακό-θερμικό να γίνει κάποια στιγμή ηλεκτρικό. Ιδανικά θα ήθελα η υποδομή που θα φτιάξω( καλωδίωση-φορτιστής) να είναι για 22Kw Και ας τη χρησιμοποιώ τώρα σαν 11ρα.
Άρα ουσιαστικά το δίλημμά μου είναι ή 2500 τώρα και ξενοιάζω, ή κανά 500ρικο για μεσοβέζικη λύση που θα μου καλύπτει μερικώς τις ανάγκες και για οποιοδήποτε έλλειμμα ενέργειας παρουσιαστεί θα τρέχω σε κοντινούς φορτιστές....