-
Η διαφορα ειναι μονο στη διαφορά τιμης wallbox-φορητου φορτιστη ( χονδρικα 300-350 ευρω) και γι αυτα τα χρηματα θα πηγαινα μαλλον σε wallbox.
Σωστά όπως τα λες είναι και εννοείται μεταξύ των δύο (φορητού 11αρη ή wallbox) πας στο wallbox.
Το ερώτημα είναι αν στην πράξη θες να φορτίζεις 0-100 σε 6,5 ώρες (wallbox) ή σε 20 ώρες (3kw). Η διαφορά σε κόστος είναι 2000 ευρώ περίπου αλλά στο δεύτερο σενάριο θα φορτίζεις πιο συχνά. Εμένα εν τέλει με εξυπηρέτησε το δεύτερο καθώς με την κατανάλωση του ντολφιν και με τα χλμ που κάνω μέσα στη μέρα (~20-30) το φορτίζω ανά 2-3 μέρες.Για τις ανάγκες σου πολύ καλά έκανες και πήγες σε 3 kw.
45-55 χλμ κάνω την ημέρα οπότε θεωρητικά θα με κάλυπταν τα 3kw ομως:-
Στη 1 θέση υπόγειου parking που έχω, βάζω κατά βάση το οικογενειακό θερμικό που έχω γιατί κινεί τα παιδιά στις καθημερινές δραστηριότητες/σχολεία κλπ. Επομένως η ημι-ταχεία φόρτιση των 11 kw έχει περισσότερο νόημα.
-
Ενώ αρχικά το προόριζα αποκλειστικά για πόλη, έχω γλυκαθεί και βλέπω πως μπορώ πολύ οικονομικά (ελάχιστο κόστος "καυσίμου"+ μειωμένα διόδια) να βγάζω ΣΚ στο εξοχικό(~150 χλμ απόσταση) ή άλλες αντίστοιχες κοντινές βόλτες. Και εδώ η ημι-ταχεία φόρτιση έχει νόημα.
-
Βλέπω να πηγαίνει αρκετά προς τον ηλεκτρισμό η φάση την επόμενη δεκαετία, οπότε δεν αποκλείω το σενάριο και το οικογενειακό-θερμικό να γίνει κάποια στιγμή ηλεκτρικό. Ιδανικά θα ήθελα η υποδομή που θα φτιάξω( καλωδίωση-φορτιστής) να είναι για 22Kw Και ας τη χρησιμοποιώ τώρα σαν 11ρα.
Άρα ουσιαστικά το δίλημμά μου είναι ή 2500 τώρα και ξενοιάζω, ή κανά 500ρικο για μεσοβέζικη λύση που θα μου καλύπτει μερικώς τις ανάγκες και για οποιοδήποτε έλλειμμα ενέργειας παρουσιαστεί θα τρέχω σε κοντινούς φορτιστές....
-
-
Η διαφορα ειναι μονο στη διαφορά τιμης wallbox-φορητου φορτιστη ( χονδρικα 300-350 ευρω) και γι αυτα τα χρηματα θα πηγαινα μαλλον σε wallbox.
Σωστά όπως τα λες είναι και εννοείται μεταξύ των δύο (φορητού 11αρη ή wallbox) πας στο wallbox.
Το ερώτημα είναι αν στην πράξη θες να φορτίζεις 0-100 σε 6,5 ώρες (wallbox) ή σε 20 ώρες (3kw). Η διαφορά σε κόστος είναι 2000 ευρώ περίπου αλλά στο δεύτερο σενάριο θα φορτίζεις πιο συχνά. Εμένα εν τέλει με εξυπηρέτησε το δεύτερο καθώς με την κατανάλωση του ντολφιν και με τα χλμ που κάνω μέσα στη μέρα (~20-30) το φορτίζω ανά 2-3 μέρες.Για τις ανάγκες σου πολύ καλά έκανες και πήγες σε 3 kw.
Στη 1 θέση υπόγειου parking που έχω, βάζω κατά βάση το οικογενειακό θερμικό που έχω γιατί κινεί τα παιδιά στις καθημερινές δραστηριότητες/σχολεία κλπ. Επομένως η ημι-ταχεία φόρτιση των 11 kw έχει περισσότερο νόημα.
-
Ενώ αρχικά το προόριζα αποκλειστικά για πόλη, έχω γλυκαθεί και βλέπω πως μπορώ πολύ οικονομικά (ελάχιστο κόστος "καυσίμου"+ μειωμένα διόδια) να βγάζω ΣΚ στο εξοχικό(~150 χλμ απόσταση) ή άλλες αντίστοιχες κοντινές βόλτες. Και εδώ η ημι-ταχεία φόρτιση έχει νόημα.
-
Βλέπω να πηγαίνει αρκετά προς τον ηλεκτρισμό η φάση την επόμενη δεκαετία, οπότε δεν αποκλείω το σενάριο και το οικογενειακό-θερμικό να γίνει κάποια στιγμή ηλεκτρικό. Ιδανικά θα ήθελα η υποδομή που θα φτιάξω( καλωδίωση-φορτιστής) να είναι για 22Kw Και ας τη χρησιμοποιώ τώρα σαν 11ρα.
Άρα ουσιαστικά το δίλημμά μου είναι ή 2500 τώρα και ξενοιάζω, ή κανά 500ρικο για μεσοβέζικη λύση που θα μου καλύπτει μερικώς τις ανάγκες και για οποιοδήποτε έλλειμμα ενέργειας παρουσιαστεί θα τρέχω σε κοντινούς φορτιστές....
-
για την εξορμηση στο εξοχικο ειναι η ΤΕΛΕΙΑ λυση το δελφινι. Σε καλυπτει η αυτονομια του αν δεν ξεφυγεις απο το οριο ταχυτητας σε ΕΟ. Ειναι αρκετα χιλιομετρα οποτε θα δεις οντως εξοικονομηση χρηματων. Στο εξοχικο υποθετω μπορεις επισης να φορτισεις. Το μονο στο οποιο υπολειπεται σε σχεση με ενα οικογενειακο οχημα ειναι ο χωρος αποσκευων, κατι που ισως εχει σημασια κατα τη μεταβαση σε εξοχικο το οποιο δεν το "ανοιγετε" πολλες φορες τον χρονο.
-
δες μηπως βρεις αλλες προσφορες και το 2500 γινει 2000. Επισης, μαθε ποιον φορτιστη θα σου βαλουν, ωστε να βεβαιωθεις οτι τα χαρακτηριστικα του σε καλυπτουν. 22kw σημαινει τριφασικο και επαυξηση, οχι το κλασσικο 25kva. Εχε και αυτο στα υποψιν.
Συμφωνω και εγω οτι παει προς τα εκει. Μαλιστα θεωρω πως ολοι οσοι οδηγησουν ηλεκτρικο καταλαβαινουν γιατι τυγχανουν τετοιας απηχησης.
-
-
-
-
It's up to you τότε
ή βάζεις ένα 22kw wallbox με 3φασικό για να υποστηρίζει μελλοντικά 2 ταυτόχρονες φορτίσεις, ή το μεσοβέζικο των 3 kw (~ 250 ευρώ). -
-
Βοήθεια για εγκατάσταση!
Συγνώμη προκαταβολικά για το "σεντόνι".
Περιμένω να παραλάβω Dolphin και ενώ με τα χλμ που θα κάνω (30-50 τη μέρα) μου προτάθηκε να χρησιμοποιώ αρχικά τον φορτιστή που παρέχεται με το αυτοκίνητο, θα ήθελα να ετοιμάσω και μία ταχύτερη δυνατότητα φόρτισης. Έχω ένα διαμέρισμα 4ου ορόφου με τριφασική παροχή και κλειστή θέση στάθμευσης πολύ κοντά στο ρολόι, αλλά και μια μονοκατοικία με μεγάλο εξωτερικό χώρο που με βολεύει καλύτερα μάλλον για τη φόρτιση. Λόγω τοποθεσίας της μονοκατοικίας οι διαθέσιμοι ηλεκτρολόγοι δεν έχουν καμία σχετική με ηλεκτρικά οχήματα εμπειρία οπότε θα πρέπει να επιλέξω εγώ τον τρόπο και να τους πω τι να υλοποιήσουν...
Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας. Από πού θα παίρνατε παροχή και τι φορτιστή θα χρησιμοποιούσατε.
Ένα ανεξάρτητο αποθηκακι περιέχει τον κεντρικό πίνακα που δέχεται το ρεύμα από το ρολόι της ΔΕΗ (τριφασικό) και έχει διάταξη αστέρα/τρίγωνο. Από εκεί "φεύγει" τριφασική παροχή για την οικία έξω από την οποία υπάρχει 16ρα πρίζα με καπάκι.
Επίσης από τον κεντρικό πίνακα στο αποθηκάκι φεύγει μια παροχή για τον υποπινακα μιας εξωτερικής αποθήκης καθώς και μια πολύ ενισχυμένη παροχή 5x10 για μοτέρ γεώτρησης 25hp δηλαδή 18500 watt.
Οι λύσεις που έχω εγώ σκεφτεί (αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες ή να τα λέω λάθος), είναι:- Να βάλω πίνακα πριν το μοτέρ της γεώτρησης που να δίνει παροχή στη γεώτρηση και παροχή στο φορτιστή ή σε πρίζα για 22 αμπέρ.
- Να τραβήξω γραμμή κατευθείαν από τον κεντρικό πίνακα για φορτιστή ή για πρίζα.
- Να βάλω το φορτιστή ή την πρίζα πολύ κοντά στο κεντρικό πίνακα και από κει να χρησιμοποιώ μεγάλο μήκος καλωδίου.
- Να χρησιμοποιώ την 16άρα εξωτερική πρίζα της οικίας με ένα φορτιστή 16 αμπέρ. Η απόσταση μέχρι το αυτοκίνητο όμως είναι περίπου 15 μέτρα.
-
@fonzareli said in BYD forum:
Βοήθεια για εγκατάσταση!
Συγνώμη προκαταβολικά για το "σεντόνι".
Περιμένω να παραλάβω Dolphin και ενώ με τα χλμ που θα κάνω (30-50 τη μέρα) μου προτάθηκε να χρησιμοποιώ αρχικά τον φορτιστή που παρέχεται με το αυτοκίνητο, θα ήθελα να ετοιμάσω και μία ταχύτερη δυνατότητα φόρτισης. Έχω ένα διαμέρισμα 4ου ορόφου με τριφασική παροχή και κλειστή θέση στάθμευσης πολύ κοντά στο ρολόι, αλλά και μια μονοκατοικία με μεγάλο εξωτερικό χώρο που με βολεύει καλύτερα μάλλον για τη φόρτιση. Λόγω τοποθεσίας της μονοκατοικίας οι διαθέσιμοι ηλεκτρολόγοι δεν έχουν καμία σχετική με ηλεκτρικά οχήματα εμπειρία οπότε θα πρέπει να επιλέξω εγώ τον τρόπο και να τους πω τι να υλοποιήσουν...
Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας. Από πού θα παίρνατε παροχή και τι φορτιστή θα χρησιμοποιούσατε.
Ένα ανεξάρτητο αποθηκακι περιέχει τον κεντρικό πίνακα που δέχεται το ρεύμα από το ρολόι της ΔΕΗ (τριφασικό) και έχει διάταξη αστέρα/τρίγωνο. Από εκεί "φεύγει" τριφασική παροχή για την οικία έξω από την οποία υπάρχει 16ρα πρίζα με καπάκι.
Επίσης από τον κεντρικό πίνακα στο αποθηκάκι φεύγει μια παροχή για τον υποπινακα μιας εξωτερικής αποθήκης καθώς και μια πολύ ενισχυμένη παροχή 5x10 για μοτέρ γεώτρησης 25hp δηλαδή 18500 watt.
Οι λύσεις που έχω εγώ σκεφτεί (αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες ή να τα λέω λάθος), είναι:- Να βάλω πίνακα πριν το μοτέρ της γεώτρησης που να δίνει παροχή στη γεώτρηση και παροχή στο φορτιστή ή σε πρίζα για 22 αμπέρ.
- Να τραβήξω γραμμή κατευθείαν από τον κεντρικό πίνακα για φορτιστή ή για πρίζα.
- Να βάλω το φορτιστή ή την πρίζα πολύ κοντά στο κεντρικό πίνακα και από κει να χρησιμοποιώ μεγάλο μήκος καλωδίου.
- Να χρησιμοποιώ την 16άρα εξωτερική πρίζα της οικίας με ένα φορτιστή 16 αμπέρ. Η απόσταση μέχρι το αυτοκίνητο όμως είναι περίπου 15 μέτρα.
Λόγω της δουλειάς μου πάνω στους αυτοματισμούς-ηλεκτρονικά-ηλεκτρολογικά, θα σου πρότεινα να βρεις έναν καλό ηλεκτρολόγο και ας είναι λίγο μακρυά.
Αυτός θα σου προτείνει το καλύτερο σημείο και με τι υλικά με σωστές προδιαγραφές.Προς τον προβληματισμό σου, θα σου αναφέρω ότι τέτοιου είδους φορτίο είναι καλό να είναι ανεξάρτητο από οποιοδήποτε άλλο, δηλαδή να τραβηχτεί από την κεντρική παροχή με όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες.
Το θέμα του μάκρους του καλωδίου που παίζει σημαντικό ρόλο, πάλι να στο υπολογίσει ο ηλεκτρολόγος.
Αν χρησιμοποιήσεις μονοφασική παροχή για να έχεις έως και 16 αμπέρ, θα σου υπολογίσει σύμφωνα με το μήκος και με το πάχος.
Αυτό στην περίπτωση που τραβήξει από μία φάση από τις 3, χρησιμοποιώντας μόνο το καλώδιο του αυτοκινήτου.
Στην περίπτωση WALLBOX θα μπει στο τριφασικό και πάλι ξεχωριστά από κάθε φορτίο και λογικά απευθείας από την παροχή σου ή τον πίνακά σου πάλι με προστασίες και δικλίδες. Έτσι ώστε, να προστατεύσεις και ατομικά το WALLBOX και να μην κάνει καμία ζημιά στον υπόλοιπο πίνακα και στα άλλα φορτία.
Δεν έχω ακούσει βέβαια να έχουν γίνει ζημιές, απλά σε περίπτωση που τα βάζουν στην ίδια γραμμή με άλλα φορτία, μπορεί να ΄΄ρίξει΄΄ τον αυτόματο ή ακόμα και τον αυτόματο διακόπτη της χελώνας από το ρολόι της ΔΕΗ. -
Για τον fonzareli: δεν ειναι απαραιτητη η εξειδικευση για την ηλεκτρολογικη παροχη του φορτιστη. Ενας καλος ηλεκτρολογος μπορει να το υλοποιησει ευκολα.
Δε συμφωνω να του πεις εσυ τι να κανει, αν δεν ξερει και περιμενει να του πεις εσυ τοτε ειναι ενδειξη οτι πρεπει να βρεις αλλον. Εσυ θα του πεις τι λειτουργιες/φορτια θελεις.
Η γνωμη μου για μια οικονομικη και ευελικτη λυση που θα σου δωσει δυνατοτητα φορτισης με 11kw, δηλαδη 18%/ωρα (περιπου 60-70 km εμβελειας ανα ωρα) ειναι η λυση 2 που εχεις.
Απο τον πινακα στο αποθηκακι που ανεφερες θα βγαλεις ξεχωριστη γραμμη για το φορτιστη: ασφαλεια, διακοπτη, ΔΔΕ ισως, σπιραλ βαρεως τυπου, καλωδιο μεχρι 50μ 5x2.5mm2, 3φ επιτοιχη πριζα βιομηχανικου τυπου με ip rating καταλληλο για το περιβαλλον που το θες.
Μεσο κοστος με τη σειρα που τα εγραψα: 15€, 15€, 25€, 40€, 3€/μετρο, 35€. Για 30 μετρα καλωδιο δηλαδη εχεις μεσο κοστος 250 υλικα, λογικα 150 ευρω εργασια, συνολο 400.
Παιρνεις και ενα φορητο 3φασικο φορτιστη της feyree απο aliexpress μαζι με τον ανταπτορα για σουκο, με κοστος 250-300 ευρω.
Το πλεονεκτημα ειναι οτι τον φορτιστη τον μεταφερεις οποτε θελεις απο σπιτι σε σπιτι, σε ταξιδι κλπ και τον λειτουργεις σε σουκο πριζα με 16Α. Ο φορτιστης του αυτοκινητου με ονομαστικη ενταση 10Α φορτιζει στα 8Α, δλδ με 3%/ωρα, 6 φορες πιο αργα απο το φορτιστη της feyree.
BYD forum