Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα πραγματικά πάρα πολύ να μοιραστώ μαζί σας κάποιες ιστορίες και προσωπικά βιώματα από την αναζήτηση και την τελική αγορά αυτοκινήτου, αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι μήπως τελικά σας κουράσω με την αφήγησή μου.
Μπήκα στη διαδικασία αναζήτησης και αγοράς αυτοκινήτου πριν από περίπου 2 χρόνια. Εκείνη την εποχή είχα μόνο τις πιο βασικές γνώσεις-και αυτές ακόμα με πολύ μεγάλη δυσκολία. Πέρασα από πολλές δοκιμασίες και δύσκολες στιγμές, και τελικά έμεινα χωρίς αυτοκίνητο για μια μεγάλη περίοδο περίπου 9 μηνών.
Μπήκα αρχικά δειλά δειλά στο forum της κοινότητας και άρχισα σταδιακά να διαβάζω διάφορα θέματα και συζητήσεις. Φοβόμουν πραγματικά τι ερωτήσεις να κάνω και πώς να τις διατυπώσω, και έτσι κατέληγα συνήθως να κάνω μόνο πολύ γενικές και ασαφείς ερωτήσεις. Κάθε μέρα αφιέρωνα χρόνο να διαβάζω προσεκτικά θέματα που αφορούσαν την "αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου" και τα διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν. Οι γνώσεις που σταδιακά απέκτησα μέσα από αυτή τη διαδικασία ήταν πραγματικά πολύ περισσότερες από τις απλά βασικές που είχα στην αρχή. Με βοηθήσατε όλοι πάρα πολύ με τις συμβουλές και τις απαντήσεις σας. Δεν μου δώσατε απλά "αναμασημένη" και έτοιμη τροφή-με μάθατε πραγματικά να αναζητώ, να σκέφτομαι αναλυτικά και να αποφασίζω με ώριμη και κριτική σκέψη.
Έψαχνα συστηματικά για το κατάλληλο αυτοκίνητο εδώ και περίπου 6 ολόκληρους μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνάντησα ανθρώπους που προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να με εξαπατήσουν, άλλους που με κορόιδεψαν, και άλλους που αρκέστηκαν σε υποσχέσεις και στα διάφορα "θα κάνω", "θα φροντίσω", "θα δω". Όλες αυτές οι εμπειρίες με κούρασαν πραγματικά πολύ. Εξαντλήθηκα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά από αυτή τη διαδικασία. Την τελευταία φορά που ήμουν σε μια προσπάθεια αγοράς, όταν γύρισα σπίτι μου μετά από μια υποψήφια αγορά-η οποία δυστυχώς δεν πήγε καθόλου καλά και απέτυχε, κατέρρευσα συναισθηματικά και ξέσπασα σε κλάματα από την απογοήτευση. Ένιωθα πραγματικά ράκος.
Αποφάσισα να πάρω ένα διάλειμμα και άφησα την ψυχή μου να ηρεμήσει. Παράλληλα όμως, κάθε μέρα συνέχιζα να μπαίνω στο car σε συγκεκριμένες ώρες και έψαχνα με προσοχή για το κατάλληλο αυτοκίνητο.
Κάποια στιγμή βρήκα επιτέλους ένα Hyundai i10, συγκεκριμένα μοντέλο 2016 go, με τιμή 9.000 ευρώ και με 128.000 χιλιόμετρα. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν σε πραγματικά εξαιρετική κατάσταση. Ηταν 1ο χέρι ελληνικό, με πλήρως ενημερωμένο service και ιστορικό συντήρησης από την επίσημη αντιπροσωπεία της Hyundai. Προσπάθησα συνειδητά να κρατήσω την επικοινωνία με τον πωλητή πολύ στοχευμένη και ουσιαστική και με σαφώς λιγότερο περιττό "θόρυβο" και άσκοπη κουβέντα. Το κατάφερα.
Ανέβηκα αυθημερόν στην Αθήνα για να δω το αυτοκίνητο, πέρασα προσωπικά από την επίσημη αντιπροσωπεία της Hyundai, και είδα το βιβλιάριο service και όλα τα έγγραφα-όλα ήταν ακριβώς στην ώρα τους και σωστά τηρημένα, χωρίς απολύτως κανένα απρόοπτο ή ύποπτο στοιχείο. Στη συνέχεια έκανα και έναν πλήρη τεχνικό έλεγχο από επαγγελματικό κινητό συνεργείο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν ήρθε ο έμπειρος τεχνικός είχα θετικό νεύμα, χάρηκα και ήμουν έτοιμος για όλα. Οσο περνούσε η ώρα άλλο τόσο ένιωθα "ασφάλεια" για την επιλογή. Οταν ολοκλήρωσε τον έλεγχο μου είπε με έκπληξη: "Ρε 'σε Βασίλη, τι ακριβώς με έβαλες να δω και να ελέγξω; Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι πραγματικά σε πολύ καλή και άριστη κατάσταση". Η αναφορά δεν έβγαλε σοβαρή ένδειξη.
Ο πωλητής προφανώς είχε κρατήσει και συντηρήσει το αυτοκίνητο σε πραγματικά άριστη κατάσταση. Ήταν εντελώς ατρακάριστο, φυλαγμένο σε γκαράζ, είχε πολλά επιπλέον extra εξαρτήματα και αξεσουάρ (όπως ζάντες, καινούρια λάστιχα , διάφορα προστατευτικά-μέσα και έξω-, Android Auto σύστημα, αναβαθμισμένο ηχοσύστημα κ.ο.κ.), και μάλιστα είχε φυλάξει όλες τις αποδείξεις και τα παραστατικά για όσα είχε προσθέσει επιπλέον και για όλες τις εργασίες συντήρησης που έχει κάνει στο αυτοκίνητο.
Εδώ λοιπόν και 1 ολόκληρη εβδομάδα είμαι επιτέλους (περήφανος) κάτοχος ενός Hyundai i10, και ακόμα πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω και να το συνειδητοποιήσω. Τις πρώτες ημέρες είχα χάσει τον ύπνο μου. Κατέβαινα στο γκαράζ για να το δώ. Είναι απλά πανέμορφο και ακριβώς αυτό που ήθελα.
Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς που με "αντέξατε" όλο αυτό το διάστημα με τόση υπομονή και ψυχραιμία. Με ανεξάντλητη υπομονή απαντήσατε προθυμότατα σε κάθε ερώτηση που έκανα, ακόμα και σε αυτές που μπορεί να φαίνονταν αυτονόητες. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για όλη τη βοήθειά σας. Σας εύχομαι ειλικρινά από την καρδιά μου να είστε πάντα καλά και υγιείς, να έχετε πάντα ασφαλή και ευχάριστα ταξίδια, και να μοιράζεστε πάντα με γενναιοδωρία την αγάπη σας και τις γνώσεις σας σε όλο τον κόσμο γύρω σας.
Βασίλης.