-
ενώ τώρα με την εξέλιξη σου σπάει τη λεκάνη(μη μιλήσω για αυτοκίνητα ασιατικής εταιρείας που το πάνω μέρος της γρίλιας είναι σα λεπίδα,απορώ πως επιτρέπεται να κυκλοφορούν).
Για το πόλο του 1975-80 επιμένω ότι το εσωτερικό πλάτος είναι μεγαλύτερο από ένα πόλο του '15.
Πες και για τις απαράδεκτες rolls royce με το αγαλματάκι ή τις Mercedes με το αστέρι - στόχο που κατά τα άλλα έχουν πλαστικούς προφυλακτήρες οι υποκριτές.
-
το προηγούμενο πόλο;;;;
1.42 μέτρα εσωτερικό πλάτος μπροστά έχει το στίλο(το έχει φίλος).
Έχετε μπει ποτέ σε στίλο και σε προηγούμενη γενιά πόλο και είναι τα ίδια;;;;
-
προστατεύουν τον πεζό;;;
Έτσι και σε χτυπήσει suv θα σε πάρει από κάτω (δε θα βουλιάξει το παρμπρίζ όμως,κάτι είναι και αυτό)
-
-
Τι καμπουρογαμόσαυρος είναι αυτό;
Θα στοιχειώνει τα όνειρα μου για πολλά χρόνια...
-
Άμα πάρεις ένα τιπο του 87 και ένα του 21(τυχαία παραδείγματα) το πρώτο παίζει να έχει δέκα πόντους φαρδύτερο εσωτερικό.Ακομη και ένα πουντο του 93 πιο ευαερο είναι μέσα.
Mερικες διαφορες αν δεις οι κολωνες στα παλια ειναι το 1/3 των κολωνων στα συγχρονα. Αυτο απο μονο του εξηγει την διαφορα στους χωρους.
Η διαφορα στην αντοχη σε συγκρουσεις ειναι τεραστια.
-
κολώνα όταν τρίβεται ο ώμος μου πάνω της;
Θα αγοράσω δηλαδή κάτι που θα με ενοχλεί κάθε μέρα για να 'προφυλαχθω' από κάτι που δε πρόκειται να συμβεί σχεδόν ποτέ;
-
Ρε συ ΠΕΤΑ είσαι τεραστίων διαστάσεων;
Το παλιό τιπο είχε 1,44 μ πλάτος και το νέο έχει 1,40. Γενικότερα είναι αρκούντως φαρδύ. Έχεις μπει στο νεο tipo;
Δηλαση χάνεις 2 εκ από την πλευρά σου και κερδίζεις σε ασφάλεια. Αν δεν χώρας σε ένα tipo τότε αγοραζες άλλο αυτοκίνητο.
-
Ρωτάω γιατί έχω τις αμφιβολίες μου.
-
Εγω όλα τα βρίσκω. Πάρ'το ως δεδομένο.
1,44 και κάτι ψηλά χιλιοστά ήταν το παλιό tipo του 80 και 1,40 το σύγχρονο.
Φυσικά η διαφορα στην ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης αξίζουν τα 2 εκ διαφορας σε κάθε θέση των επιβατών
-
μου,όταν το βρω θα το μετρήσω.Για το άλλο συνεχίζω να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου αν είναι 1.40 στο ίδιο σημείο.
-
Τις οποίες επιφυλάξεις σου που τις στηρίζεις;
-
Στο ότι μπαίνει να σχολιάσει για να τρολάρει, έχει ξεπεράσει κι εμένα, αν είναι δυνατόν!...
-
Θα ήθελα να απαντήσω ξανά στο ερώτημα του νήματος, με τη λέξη 'ΠΑΝΤΟΥ'.
Θα αναλύσω τις εντυπώσεις βάση στο αμάξι που οδηγώ, αλλά περίπου τα ίδια ισχύουν για όλα τα παρόμοια οχήματα τελευταίας γενιάς, όχι μόνο για τη μάρκα που αγόρασα εγώ.
Είναι γνωστό πως γύρισα Ελλάδα τους τελευταίους μήνες κι άρχισα να οδηγώ ένα σχετικά ταπεινό αμαξάκι, επιλεγμένο ώστε να μπορεί να 'τα κάνει όλα' όσο αυτό είναι δυνατόν. Πρίμιουμ δεν είναι, πολύ τρέντυ δεν είναι, τετρακίνητο τέρας δεν είναι, τίποτα σπουδαίο δεν έχει και δεν κόστισε πολλά λεφτά. Επέλεξα να έχει όσο το δυνατόν πιο σύγχρονο κινητήρα ντήζελ, για δύναμη κι οικονομία, κι ένα 'καλό' αξιόπιστο αυτόματο κιβώτιο (που κάνει τεράστια διαφορά).
Μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες έχω διανύσει σχεδόν 5000χλμ σε ΟΛΑ τα εδάφη και καταστάσεις (μόνο χιόνια και πάγο δεν βρήκα).
Μέχρι τώρα ήρθαν τα πράγματα έτσι που άλλαξα αυτοκίνητο κάθε 6-7 χρόνια, με χασούρα χρημάτων, όχι από σχεδιασμό. Είχα όμως πάντα σχετικά 'σύγχρονο' αμάξι και παρακολούθησα την εξέλιξή τους. Λοιπόν:
-
με το καινούριο (Aircross C3) ταξιδεύω στον αυτοκινητόδρομο το ίδιο άνετα/αρχοντικά και μάλλον λίγο πιο αθόρυβα και σε άγριο οδόστρωμα, απ' ότι με το Mazda 6 του 2015. Το ότι είναι σε θέση και μόνο να σταθεί δίπλα σε ένα σεντάν αμάξι 2 κατηγορίες πάνω και διπλάσιας τιμής, λέει πολλά για την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.
-
Καταναλώνει τουλάχιστον 40% λιγότερο (και σε κόστος ακόμη λιγότερο) από αντίστοιχα της κατηγορίας του αυτοκίνητα, μια δεκαετία πίσω.
-
με μήκος 4,10μ οι χώροι που διαθέτει είναι σχεδόν εφάμιλλοι ενός βάγκον 20ετίας της κατηγορίας του, πολύ ανώτεροι απ τους διαθέσιμους για επιβάτες κι αποσκευές χώρους των προηγούμενων παρόμοιων μοντέλων.
-
ο εξοπλισμός ασφάλειας κι άνεσης είναι η μέρα με τη νύχτα. Μέχρι 2-3 επταετίες πριν (η περίοδος που άλλαζα μοντέλο) ήμουν τυχερός να έχει ενα-δυο αερόσακους & ABS, αντε κι αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω και να παίζει CD mp3. και πλήρωνα εξτρά +1200€ το 2008 για να έχω κι ESP. Τώρα έχω αερόσακους παντού, ρυθμιζόμενο στο τεραίν ESP, κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες γύρω γύρω, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, οθόνη με online Navigation, τηλέφωνο στα ηχεία-τιμόνι, κάμερα κι αισθητήρες για αυτόματο φρενάρισμα και να μένω στη λωρίδα μου, να ανάβω φλας όταν στρίβω, ασύρματη μουσική απ το κινητό μου κλπ.
-
κινήθηκα και σε τερέν που οι περισσότεροι περιγράφουν ως 'εκτός δρόμου' (όχι ο Γάτος) δηλαδή παλιά μονοπάτια για μουλάρια στη πλαγιά μιας ρεματιάς της Πίνδου, που αργότερα τα φάρδυναν με μπουλντόζες όσο γινόταν, για να μπορούν οριακά να μεταφέρουν υλικά και φορτία στα παλιά σπίτια-οικόπεδα, και να μπορεί οριακά να φτάσει φορτηγάκι ψηλά πάνω απ τον οικισμό, σε υψόμετρο 1400μ όπου διατηρούσαν οι κτηνοτρόφοι πολλά ζωά παλιά και τώρα έχει κάποια γελάδια ελυθέρας βοσκής ένας συγγενής. Όλος ο 'δρόμος' εκτός προδιαγραφών, οι κλίσεις τέτοιες που όσο 'καλός' και να είσαι, αλλάζεις δίσκο κάθε 2-3 χρόνια σε χειροκίνητο, κάνεις τον σταυρό σου κι ορμας κι ούτε πουλί πετούμενο, τόσο στενό που αν δεν πέσεις σε γκρεμό, θα κάνεις ένα 2χιλιαρο ζημιά στη παραμικρή απροσεξία, αλλού λίγο χαλίκι, αλλού λίγο τσιμέντο και μετά παραπάνω απ τα σπίτια κοκκινόχωμα και φυτευτές κροκάλες, κανένα νεροφάγωμα με λίγο νεράκι να τρέχει αφού δεν έβρεξε, τέτοια κατάσταση.
Λοιπόν εκεί που θα 'ήμουν μάγκας' αν μπορούσα να το πάω παλιά, τώρα μουσικούλα στο Spotify να ταιριάζει με τα πουλάκια και τα τζιτζίκια και χαλαράααα... πολύ στενή και τρελά ανηφορική χωμάτινη στροφή; ποιος νοιάζεται, το hill hold σε κρατάει εκεί που φρέναρες κι αν αφήσεις το φρένο. Κλακ την όπισθεν ανοίγει η κάμερα και μου δείχνει τεχνητά και την 'κάτοψη' και πραγματική εικόνα κι απόσταση με χρωματική ένδειξη και μπίπερ, πόσο απέχει πίσω ο βράχος ή ο γκρεμός. Φρένο, ξανά hill hold, λεβιέ στο D και χαλαρά κι άκοπα, ούτε σπινιαρίσματα ούτε γκαζώματα και συμπλεκταρίσματα... με το χειροκίνητο βενζινοκίνητο θα ήμουν εκεί ακόμα, να περιμένω πότε θα ανεβεί κανα χωματουργικό απ τα Τρίκαλα που να χωράει να φτάσει εκεί να με σηκώσει... πήγα παραπάνω σιγά μέσα στο δάσος, ονειρικό τοπίο, να μην πιστεύεις πως το ζεις, 1200μ. Σε ένα πλάτωμα το άφησα, γκλίτσες ανα χείρας και κινητό για φωτογραφίες και περπατάμε... όταν χορτάσαμε κι αναγνωρίσαμε την περιοχή, παίρνω πάλι τ' αμάξι και το ίδιο ξεκούραστα (όχι να συντονίζονται όλα και να νιώθεις το κοπάνημα στα μάγουλα) φτάνουμε μέχρι το τέλος της όποιας χάραξης είχε απομείνει, εκεί που τέλειωσε η βλάστηση, κάτω απ την κορυφή. Περάσαμε καλά, κατάβαση τώρα... κιβώτιο στο D, κλικ στο hill descent και κατηφορίζουμε. Κυριλάτοι και τσελιγκάδες, όχι ταλαίπωροι τσοπάνηδες, το αμαξάκι να πηγαίνει μαλακά στις κοτρώνες στην ταχύτητα που επέλεγες με το πόδι κι άφηνες μετά τα πεντάλ. Ακούς το ESP τακ-τακ-τακ να φρενάρει τον τροχό που χρειάζεται (το έβαλα εκεί που έδειχνε 'άμμο και κάκτο' αλλά δε νομίζω πως ήταν σημαντικό) και να πηγαίνει άψογα και με φλώρο οδηγό, δεν χρειαζόταν να είναι ο Marlboro Man με εμπειρία σε Camel Trophy. Αν η κλίση και τα 'σκαλιά' ήταν πολύ μεγάλα, άναβε στην οθόνη 'βάλτε το λεβιέ στη θέση Ν για αργή κατάβαση', κι αν το έκανες, ρύθμιζε μόνο του από στιγμιαία ακινητοποίηση, 0 στο ταχύμετρο μέχρι 5χαω ανώτατη ταχύτητα κίνησης, στην ουσία κατέβαζε μια μια τις ροδες σε κάθε εμπόδιο και ίσα ίσα που τσούλαγε...
Όλα αυτά που περιγράφω, σε 'χαλαρή βόλτα' σε αμάξι που κόστισε 21 χιλιάρικα και το χουν οι νοικοκυρές να πηγαίνουν στο μάρκετ και το κομμωτήριο, και ταξιδεύει στην εθνική σχεδόν καλύτερα (εκτός του πίσω άξονα) απ το Mazda 6, όχι κανα σκληρόπετσο 4x4 με τα πτυοσκάπανα στις ράγες από πάνω και το βίντσι μπροστά που θέλει ωτοασπίδες μέσα ...
Γενικώς το άπλωσα πολύ το σεντόνι, κι αυτά που κάνει το συγκεκριμένο αμαξάκι, περίπου έτσι τα κάνουν και τα υπόλοιπα της κατηγορίας του και της τιμής του. Κάτι θα κάνουν λίγο καλύτερα, κάτι λίγο χειρότερα, αλλά αυτές είναι οι ικανότητες των περισσοτέρων της κατηγορίας του και σε τιμές για κοινούς θνητούς το 2021. Δεν τα γράφω ως διαφήμιση του μοντέλου.
Είναι μεγάλη και ΠΑΝΤΟΥ η βελτίωση που έχουν τα σημερινά αυτοκίνητα σε σύγκριση με αυτά μιας δεκαετίας πίσω. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πάει κι ένα Terios η κάτι αντίστοιχο απ τα παλιότερα εκεί που πήγα στο βουνό, το οποίο όμως ταξιδεύει σαν να είναι φορτηγάκι, καίει τα διπλά, συζητάς μεγαλόφωνα με τον συνοδηγό για να σε ακούει, έχει μηδεν εξοπλισμό ασφαλείας και κόστιζε 30% παραπάνω να το αγοράσεις χειροκίνητο, σε σημερινή αξία θα ήταν ακόμη περισσότερα.
-
-
για διαφήμιση του μοντέλου,να σου μείνει και λίγος χρόνος οδηγικής εμπειρίας.Ελεος...
-
Διαφήμιση δεν θα το έλεγα . Απλά είναι ένα εξαιρετικό για τα λεφτά του αμαξάκι , αλλά είναι χαμηλών τόνων και κάποιοι φαίνεται με τα αμάξια τους , θέλουν απλά να φαίνονται....
-
Πάλι καλά που δεν εγραψες για διαφήμιση του μοντέλου,να σου μείνει και λίγος χρόνος οδηγικής εμπειρίας.Ελεος...
Ενώ ας πούμε αν έγραφε πόσο φοβερό ήταν το Tipo του 87 σε σχέση με το τωρινό 'σκουπίδι', θα ήταν όλα καλά, ε;
Βρεεεεε, την άποψη του έγραψε για το αυτοκίνητο και επαρκέστατα τεκμηριωμένη! Τι έπρεπε να γράψει για να σου αρέσει; Ένα λίβελο για την κατάντια των σύγχρονων αυτοκινήτων;
-
Εντωμεταξύ έχω μπει σε παλιο tipo. Μιλάμε πιο κουδουνιστα δυσκολα βρίσκεις.
Θυμάμαι ακόμα και ο μηχανισμός από το ηλεκτρικό παραθυρο έβγαζε έναν ηχο σαν ρομποτ.
Σαν σχεδίαση όντως ήταν μπροστά από την εποχή του. Αλλά ηταν ένα τελείως ψευτικο πραγμα με κάτι λαμαρινουλες λίγων εκατοστών στις κολώνες και στα σημαντικά μέρη.
Αν δεν είσαι συλλέκτης, δεν έχεις αγάπη για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ή δεν μπορείς να πρπχωρησεις σε αγορά.... Είναι αυτοκίνητο για πρέσα
-
βελτίωση στα καινούργια αμάξια σε σχέση με τα παλιά υπάρχει σε όλους τους τομείς!!!
Σε άλλους περισσότερο σε άλλους λιγότερο
Πήλιου, έγραψες περίπου ότι έγραψα εγώ στα πρώτα 10 ποστ του νήματος!!!!
Μιλάμε για ανάλωση 15 σελίδες για προφανή πράγματα!!!
Η λογική εξέλιξη τις κουβέντας ήταν να περάσουμε στο σε ποιους τομείς έγιναν άλματα και που βηματάκια !
Αντί αυτού συζητάμε αν όντως είναι καλύτερα να καινούργια ή οχι!!!
-
Εντάξει συζητάμε για ένα αυτοκίνητο σχεδόν 35 χρόνων πίσω , επαναλαμβάνω 33 χρόνια πίσω για να είμαι και ακριβής. Πως γίνεται να έχει την οποιαδήποτε επαφή με το σύγχρονό του, είναι αδύνατον. Αν δεν έχεις βιοποριστικό πρόβλημα ή δε σκοπεύεις να το κάνεις ιστορικό , η πρέσα είναι ο μόνος δρόμος.
Το παλιό πρέπει να κερδίζει σίγουρα στην πληρότητα του πίνακα οργάνων ( όταν δούλευαν...). Επίσης το παλιό είχε και gti έκδοση , το σημερινό έχει (είχε;, δε θυμάμαι) έκδοση σπορ που περιορίζεται σε αυτοκόλλητα και ραφές καθισμάτων και λοιπά μπλιμπλικια.Τα 2 γκόλ της παρηγοριάς, μετά το γήπεδο γέρνει στο καινούργιο .....
Το θέμα για εμένα βρίσκεται μόνο στη σύγκριση αυτών των 30 ετών, δηλαδή ένα tipo του 90 ήταν ασύγκριτα καλύτερο από ένα μικρομεσαίο Fiat του 1960 ( αν υπήρχε) .Είναι παρόμοια αυτή η διαφορά με το σημερινό tipo; Πιθανότατα ναι.
Πάντως και το 90, πιστεύω κάποιοι να γκρίνιαζαν, ότι γεμίσαμε πλαστικούρα, που είναι το αυθεντικό το ξύλο στο ταμπλό ή γιατί καταγήρθηκε το τρίγωνο παραθυράκι στο τζάμι του οδηγού ή κάποιοι πολύ σαδιστές θα έλεγαν ποιος πήρε τον λεβιέ (το χειροκίνητο) από το τιμόνι (peugeot 304).
Καινούργια vs παλιά αυτοκίνητα. Που είναι η βελτίωση;