-
Αυτό έλεγα και εγώ, βάλτε μια μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο από χαμηλές στροφές και πατήστε πιο βαθιά το γκάζι.
Φυσικά όχι όταν είναι τελείως κρύο το αυτοκίνητο.
-
Για να δούμε πως είναι οι θερμοκρασίες στην εξαγωγή ενός diesel κινητήρα..
Άρα εκεί που χρειάζεται ροπή ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες...
Και για το συγκεκριμένο μοντέλο ιδανικά 2000-3000 στροφές και ανηφόρα με τελευταία σχέση στο σασμάν (για να ζορίζεται το μοτέρ)!
Ή να σέρνεις άγκυρα...
-
Νομίζω (όπως έχει αναφερθεί κάπου), η σωστή λέξη είναι φορτίο και όχι ταχύτητα ή στροφές.
-
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από το διάγραμμα της χαρτογράφησης του παράπάνω diesel της BMW είναι: Ο συγκεκριμένος κινητήρας ΑΠΟΔΙΔΕΙ τη ροπή του στο φάσμα 1500-3250 (λεγόμενο και χρήσιμο φάσμα). Σε αυτό το φάσμα είναι και οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας καυσαερίων. Άρα ξεκάπνισμα γίνεται με 1-2-3-4-5-6η ταχύτητα και να κρατιούνται οι στροφές στις 2500-3000.
Τελικό δικό μου συμπέρασμα για turbo κινητηρες με dpf (βάζουν και στα βενζινοκίνητα πλέον dpf, το λένε κάπως αλλιώς). Να δουλεύει ο κινητήρας στο πάνω υψηλό του χρήσιμου φάσματός του. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι νέοι μικροί turbo κινητήρες νομίζω αυτό το φάσμα έχουν περίπου από 1500/1600---- 3200 άντε 3500 στροφές.
Νομίζω θέλει λίγο ψυχραιμία το ζήτημα της αναγέννησης. Ακριβή η αλλαγή dpf, αλλά ακομά πιο ακριβές οι ζημιές στο σύστημα μετάδοσης ή/και στον κινητήρα από λάθος χρήση τους. Για να μην ξαναπω για τους κινδύνους αν τρέχουμε απλά για ένα ξεκάπνισμα. Υπομονή σε όλους μας να τελειώσει αυτή η περιπέτεια!!
-
Νομίζω ότι διαβάζω σωστά το διάγραμμα. Η μέγιστη θερμοκρασία στην εξαγωγή επιτυγχάνεται στις 1500 στροφές, προφανώς με πλήρες φορτίο. οπότε με επιταχύνσεις από 1500 στροφές και πάνω, γίνεται η δουλειά.
Γιατί λέω με επιταχύνσεις; Γιατί με σταθερή ταχύτητα, το φορτίο (και η απαίτηση σε ροπή) είναι πολύ πιο χαμηλό από το μέγιστο και αντίστοιχα και οι θερμοκρασίες.
-
Σε υψηλό φορτίο όμως με χαμηλές στροφές δεν λένε ότι την ακούει η τουρμπίνα;
-
Και εγώ αυτό ξέρω. Ή για παράδειγμα επιτάχυνση με βύθισμα γκαζιού έχοντας χαμηλές στροφές στον κινητήρα (στα χαμηλά του χρήσιμου φάσματος ή παρακάτω) και μεγάλη σχέση στο σασμαν σε συναρτιση με την ταχυτητα του οχήματος. Εκτός από την τουρμπίνα επιβαρύνεται και η μετάδοση
-
Το θέμα είναι να βρούμε την χρυσή τομή ωστέ να έχουμε καλή λειτουργία του dpf χωρίς να μας μείνει η τουρμπίνα ή η μετάδοση στο χέρι...
-
xenos wrote:
Και εγώ αυτό ξέρω. Ή για παράδειγμα επιτάχυνση με βύθισμα γκαζιού έχοντας χαμηλές στροφές στον κινητήρα (στα χαμηλά του χρήσιμου φάσματος ή παρακάτω) και μεγάλη σχέση στο σασμαν σε συναρτιση με την ταχυτητα του οχήματος. Εκτός από την τουρμπίνα επιβαρύνεται και η μετάδοση
Ισχύει ότι μπορεί να την ακούσει η μετάδοση αν το παρακάνεις. Δεν θα το κάνεις όμως κάθε μέρα. Και όταν το κάνεις θα είσαι λίγο πιο ευγενικός με το γκάζι πριν τις 2000 στροφές και θα τα χώσεις από 2-3000 στροφές.
-
Καλα η μεταδοση δεν ειναι απο πλαστελινη .
-
Άρα ποια ειναι η κατά τη γνώμη σας σωστη τακτικη να ακολουθήσουμε εφόσον αντιληφθούμε ότι το αυτοκίνητο κάνει αναγεννηση στο φιλτρο ;
Με 5η ταχύτητα και 130 χλμ, άρα κοντά 3000 στροφές ,μπορεί να ολοκληρωθεί η αναγέννηση;
-
Αρκεί να έχεις πάνω από 2500 στροφές και πάνω από 70 χλμ/ώρα....τότε είσαι μια χαρά...με οποιαδήποτε σχέση....
-
Αρκεί να έχεις πάνω από 2500 στροφές και πάνω από 70 χλμ/ώρα....τότε είσαι μια χαρά...με οποιαδήποτε σχέση....
Θελει φορτιο.....
-
Με 5η ταχύτητα και 120-130 υπάρχει το επιθυμητό φορτίο;
-
Με 5η ταχύτητα και 120-130 υπάρχει το επιθυμητό φορτίο;
Εξαρταται.Δεν θεωρω οτι χαθηκε ο κοσμος αν πας 150χαω και αν χαλασει λιγο η οικονομια.
-
Πάντως το χειρότερο για μένα είναι ότι για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία το αυτοκίνητο δεν σε ενημερώνει (βέβαια εκεί θα είχαμε λαμπάκια πολύ συχνά). Εμένα στο crossland δεν μπορώ να το αντιληφθώ από τον ήχο του κινητήρα ή αυξημένη κατανάλωση. Το έχω πετύχει 2-3 φορές μόνο που ξεθόλωνε το πίσω παρμπρίζ μόνο του και ψάχνοντας στο net είδα ότι στο crossland & aircross & insignia όταν κάνουν αναγέννηση ενεργοποιούνται οι πίσω αντιστάσεις και οι θερμαινόμενοι καθρέφτες. Κάποιοι το έχουν εκμπεταλλευτεί αυτό και έχουν κλέψει από την καλωδιώση και έχουν προσαρμόσει ένα led.
-
Είπα σε προηγούμενο πόστ ότι όταν το οδηγούσα 'φυσιολογικά' ακόμα και μετά από μεγάλο ταξίδι έκανε αναγέννηση λίγο πριν φτάσω στον προορισμό μου ,σπαστικό να οδηγείς 4-5 ώρες και να πρέπει να ξαναβγείς στον περιφερειακό για να ολοκληρώσει την αναγέννηση (σιγά μη το έκανα). Συμπέρασμα δικό μου τα φορτία στο μοτέρ δεν ήταν ικανά να ανεβάσουν την θερμοκρασία.
Όταν όμως το πάταγα δεν έκανε αναγεννήσεις .
Πιστεύω ένα μικρό 1400 μοτερ με την μακρυά 6η του Yaris και την όχι κορυφαία αεροδυναμική λόγω ψιλόλιγνου σχήματος άνετα μπαίνει στην κόκκινη περιοχή του παραπάνω διαγράμματος όταν προσπαθείς να το κρατάς σταθερά στα 140-160 στην Εθνική , άλλωστε δεν είμαστε Ολλανδία να είναι όλα ίσιωμα !
Τουλάχιστον έχει άριστα φρένα το γιαράκι δεν ξεπερνάει τα 6 λιτρα στα 100 οπότε δεν χρεοκοπείς (1,10-1,20 το καλό ντίζελ πλέον) και τα πραγματικά χλμ είναι 145 οπότε δεν ασχολούνται και τα μπλόκα ( αφήνω και λίγο το γκάζι όταν τους βλέπω μη προκαλούμε την τύχη μας).
-
μια 4η και 100χλμ/ω είναι ΟΚ στο 6τάχυτο yaris
-
Καλύτερα 5η ή ίσως και 6η.
-
Nα βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους όσον αφορά το βαθύ πάτημα του γκαζιού σε χαμηλές στροφές και ποιά εξαρτήματα ζορίζονται.
Πάντως όχι η τουρμπίνα η οποία δεν έχει καμμία μηχανική σύνδεση με τον κινητήρα, η οποία για να γυρίσει γρήγορα και να αποδώσει έργο χρειάζεται καυσαέρια τα οποία δεν υπάρχουν στις χαμηλές στροφές, όταν δεν αποδίδει η τουρμπίνα δεν υπάρχει και η ανάλογη ροπή στον κινητήρα και βέβαια στη μετάδοση, το μόνο ζόρι που τραβάει η τουρμπίνα είναι από τις υψηλές θερμοκρασίες στο συνεχές τέρμα γκάζι, και αυτό κυρίως στις βενζίνες, τα καυσαέρια στο πετρέλαιο είναι 100-150c χαμηλότερα, αυτό είναι ο λόγος που οι τουρμπίνες στα πετρέλαια αντέχουν λίγο περισσότερο.
Πάμε τώρα στη μετάδοση, αυτή για να φτάσει στα όρια της χρειάζεται ροπή, η οποία δεν υπάρχει στις χαμηλές στροφές με μεγάλη ταχύτητα στο σαζμάν, 4-5-6η κλπ.
Ο μόνος κίνδυνος στο βαθύ πάτημα από χαμηλές στροφές είναι στα κουζινέτα στροφάλου / μπιελών, αυτό γιατί στις χαμηλές στροφές η αντλία λαδιού δεν περιστρέφεται γρήγορα ώστε να δώσει όλη την παροχή της και άρα δεν υπάρχει και η ανάλογη πίεση στο λάδι (** η πίεση στο κύκλωμα λαδιού είναι συνάρτηση της παροχής, η αντλία λαδιού δεν σηκώνει πίεση, η πίεση προέρχεται από τον στραγγαλισμό της ροής του λαδιού στα κουζινέτα και στους εκκεντροφόρους** ) έτσι η μειωμένη πίεση του λαδιού δημιουργεί τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή τα πολύ μαλακά μέταλλα των κουζινέτων με τα ατσάλινα κομβία γιατί δεν υπάρχει το μαξιλάρι του λαδιού να διατηρήσει την μεταξύ τους απόσταση, αν συμβεί και ακουμπήσουν έχουμε ολική καταστροφή του bottom end.
Καταλήγοντας, δεν πατάμε πολύ το γκάζι με μεγάλη ταχύτητα στο σαζμάν με χαμηλές στροφές στον κινητήρα.
Παθητητική αναγέννηση (ξεμπούκωμα) DPF