-
Δεν μπορεις να καταλαβεις την διαφορα?
-
Η κάμερα παρακολουθεί τον οδηγό και η επεξεργασία γίνεται στο αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει μετάδοση δεδομένων, αρά δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης ιδιωτικών δεδομένων. Τα προγράμματα πλοήγησης λαμβάνουν δεδομένα και προσδιορίζουν τη θέση σου, δεν εκπέμπουν δεδομένα και δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων.
Ως προς το ερώτημα σου, αν η κάμερα δεν αναγνωρίσει πινακίδα (π.χ. βανδαλισμένη) δείχνει παύλες.
-
Οχι....
Και στον δρομο με βλεπουν που περπαταω, δεν φοραω καμπαρτινα και καπελο και σε ολο τον κοσμο που βλεπω στη γειτονια φωναζω καλημερα σαν χαζοχαρουμενο....
Σε δημοσιο δρομο ειμαι....οχι σπιτι μου...
-
Η κάμερα παρακολουθεί τον οδηγό και η επεξεργασία γίνεται στο αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει μετάδοση δεδομένων, αρά δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης ιδιωτικών δεδομένων. Τα προγράμματα πλοήγησης λαμβάνουν δεδομένα και προσδιορίζουν τη θέση σου, δεν εκπέμπουν δεδομένα και δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων.
Ως προς το ερώτημα σου, αν η κάμερα δεν αναγνωρίσει πινακίδα (π.χ. βανδαλισμένη) δείχνει παύλες.
Το οτι τα δεδομενα δεν πανε σε τριτους , πως το εχεις σιγουρο? Οπως επισης οτι δεν θα υποκλαπουν ?
-
Οχι....
Και στον δρομο με βλεπουν που περπαταω, δεν φοραω καμπαρτινα και καπελο και σε ολο τον κοσμο που βλεπω στη γειτονια φωναζω καλημερα σαν χαζοχαρουμενο....
Σε δημοσιο δρομο ειμαι....οχι σπιτι μου...
Εσυ ειδικα δεν θες να πεις κανενα προσωπικο σου στοιχειο . Ουτε το μικρο σου οναμα, ουτε ηλικια, ουτε σε ποια πολη μενεις, ουτε τιποτα....Με την παρακολουθηση δεν εχεις προβλημα , σοβαρα?
-
Το οτι τα δεδομενα δεν πανε σε τριτους , πως το εχεις σιγουρο? Οπως επισης οτι δεν θα υποκλαπουν ?
Μοιάζει λίγο με την κολοκυθιά. Θα μπορούσα να σε ρωτήσω πώς το έχεις σίγουρο πως πάνε σε τρίτους, αλλά δεν θα το κάνω. Μου αρκεί σε μεγάλο βαθμό πως οι εταιρείες-κατασκευαστές ισχυρίζονται πως δεν εκπέμπουν τα δεδομένα και η επεξεργασία γίνεται τοπικά. Το πιθανολογώ σε βαθμό βεβαιότητας, γιατί οι ανταγωνιστές και ανεξάρτητοι ερευνητές τα ερευνούν και τα δημοσιοποιούν σε περίπτωση παραβίασης. Κυρίως, όμως, εκτιμώ ως υπέρτερο το αγαθό της ζωής και ακεραιότητας σε σχέση με την επιθυμία άλλων χρηστών του δημόσιου αγαθού (δρόμου) να οδηγούν μεθυσμένοι και με υπερβολική ταχύτητα.
Αν γνωρίζεις πως τα δεδομένα δεν επεξεργάζονται τοπικά, αλλά εκπέμπονται και χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους, έκανες την τύχη σου.
-
Δεν θελω, για να μη με φωτογραφισω...διοτι στο παρελθον με εβριζαν ασχημα ....σε αλλα forums.
Αυτο ομως ειναι μια προσωπικη μου επιλογη, και σε αυτο με προστετευουν οι θεσμοι. Σε δημοσιο δρομο που υπαρχουν πιθνοτητες ατυχηματος και μεγαλου πονου...ειναι κατι αλλο.
Για παραδειγμα εκανες ταξιδι σε δημοσιο εθνιμο δικτυο (τα διοδια ειναι διαχειρηση, οχι ιδιοκτησια) , ο.κ σε κατεγραψαν στο ταξιδι σου σε αυτον τον δημοσιο και οχι ιδιωτικο δρομο....μετα ομως τα δεδομενα αυτα διεγραφησαν.
Υπαρχουν δηλαδη οδηγιες και θεσμικα πλαισια απο την ευρωπαικη επιτροπη για το χρονικο διαστημα που επιτρεπεται να κρατηθουν αυτα τα δεδομενα και μετα να διαγραφονται δια παντος.
Δηλαδη οπως ειπα, τα παντα μπορει καποιος να τα χρησιμοποιησει με αρνητικο τροπο, το θεσμικο πλαισιο ειναι αυτο που μας προατατευει ως ιδιωτες. Εκει μπορουμε να δινουμε εμφαση ως πολιτες και να ψηφιζουμε, πιεζουμε σε σωστες κατευθυνσεις.
Υπαρχουν ισως και πιο ειδικοι να μας αναφερουν καποιες λεπτομερειες, και κατα ποσο λειτουργει το συστημα σωστα, ή τι λενε τα θεσμικα πλαισια με ακριβεια.
Με λιγα λογια φιλε αλεξανδρε κανω διαχωρισμο του δημοσιου και του ιδιωτικου τροπου ζωης. Στον δημοσιο αυτο που χρησιμοποιω ανηκει σε ολους και οχι μονο σε εμενα, οποτε δεχομαι ως ενα λογικο επιπεδο να προσεχουν το δημοσιο αυτο αγαθο και για τους υπολοιπους που το χρησιμοποιουν.
Αυτη ειναι η λογικη μου
Στην ιδιωτικη ζωη προσωπικα πιστευω στην απολυτη ιδιωτικοτητα του ατομου.
-
Δεν βλέπω τίποτα υπερβολικά... υπερβολικό στο αρχικό άρθρο. Αν με ενοχλεί το τσιπάκι? Εξαρτάται το τσιπάκι. Εξηγώ. Με ενοχλούν οι εκατοντάδες κάμερες σε δημόσιους χώρους που με τραβάνε κάθε μέρα? Όχι. Με ενοχλεί μια κάμερα που είναι πίσω από ένα καθρεύτη ενώς δωματείου στο ξενοδοχείο που μένω? Ναι.
Το τσιπάκι αυτό καταγράφει την τοποθεσία μου απλά? Καταγράφει αν είμαι μεθυσμένος? Οκ κανένα πρόβλημα. Καταγράφει αν κάνω σεξ μέσα στο αυτοκίνητο με τη φίλη μου? Όχι δεν μου αρέσει καθόλου.
Αν κάποιος πιστεύει ότι όλα αυτά είναι θεωρίες συνομοσίας είναι δικαίωμά του. Εγώ πάντως αν εκεί που πηγαίνω στο δρόμο κανονικά γλυτώσω να μείνω ανάπηρος επειδή το τσιπάκι του αυτοκινήτου του άλλου οδηγού φρέναρε το αυτοκίνητο και δεν παραβίασε το στοπ, το φανάρι κλπ, τότε μπράβο, μπράβο, μπράβο και μπράβο!!!
-
Τσάμπα κουράζεστε, εδω τα ηλεκτρικά 'mainstream' 208/corsa έχουν 30Κ, γενικά πόσοι νομίζετε θα αγοράζουν καινούργιο αυτοκινητο;
Δίχως leasing και ενοικιαζόμενα δε θα πήγαινε πουθενά η αγορά, είμαστε σε επίπεδα '80s και βγάλε...
-
Σύστημα ανίχνευσης πεζών και άλλες αντίστοιχες ευκολίες, ναι είναι καλοδεχούμενα. Συστήματα που εμποδίζουν την οδήγηση του αυτοκινήτου όχι.
Μπορεί να είναι πολύ πιο κρίσιμο να πρέπει να οδηγήσεις το αυτοκίνητο από το αν είσαι κουρασμένος ή και πιωμένος. Μπορεί να πρέπει να πας στον νοσοκομείο τον επιβάτη που είναι τύφλα Και πώς ξεχωρίζεις τον πιωμένο; Ακόμα και γαργάρες με Listerine και θα σε βγάλει πιωμένο στο τεστ.
Το καταγραφικό θα είναι χρήσιμο για την μελέτη και ανάλυση των ατυχημάτων. Δεν θα είναι καθόλου χρήσιμο για την μελέτη και ανάλυση των συνηθεών του οδηγού...
Πάντως είχα γνωστό προ 25ετίας που δούλευε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα ακριβώς για την ανίχνευση της μέθης και της κούρασης του οδηγού. Να που η δουλειά του γίνεται πραγματικότητα!
-
Μπορεί να είναι πολύ πιο κρίσιμο να πρέπει να οδηγήσεις το αυτοκίνητο από το αν είσαι κουρασμένος ή και πιωμένος. Μπορεί να πρέπει να πας στον νοσοκομείο τον επιβάτη που είναι τύφλα Και πώς ξεχωρίζεις τον πιωμένο; Ακόμα και γαργάρες με Listerine και θα σε βγάλει πιωμένο στο τεστ.
Προτιμώ ένα σύστημα που θα κάνει λάθος και δεν θα με αφήσει να οδηγήσω (και ας βρίζω) παρά τους χιλιάδες μεθυσμένους πιωμένους και φτιαγμένους που κυκλοφορούν πλέον όλες τις ώρες της ημέρας και δεν υπάρχει ποτέ επείγουσα κατάσταση που πρέπει να πάρουμε κουρασμένοι ή πιωμένοι το αυτοκίνητο . Πρώτον κλείνουμε τα τηλέφωνα το βράδυ , γλιτώνουμε έτσι από πολλά αλαφιάσματα και από πολλές κακές επιλογές (μισοκοιμισμένος = πιωμένος), δεύτερον υπάρχουν και τα ταξί .
Έχω συγγενείς στην Ν. Υόρκη , κάποτε ο θείος παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο που έπεσε πάνω στην στάση τον πήγαν στην εντατική ,γλύτωσε τελικά . Η θεία μου είπε ότι όταν ήρθαν οι αστυνομικοί στο σπίτι να ανακοινώσουν το συμβάν το πρώτο που έκαναν ήταν να ζητήσουν και να πάρουν τα κλειδιά από το αυτοκίνητο της οικογένειας και μετά πήραν την θεία και την πήγαν με το περιπολικό στο νοσοκομείο . Πολύ σωστό και σώφρον , φανταστείτε μια αλαφιασμένη Ελληνίδα να οδηγεί τρελαμένη για να 'προλάβει' τον άνδρα της , εγκρίνω και μακάρι να υπάρχει κάτι αντίστοιχο και εδώ , αυτό είχε γίνει το '70 στις ΗΠΑ. Κανονικά οταν το 5G δίκτυο απλωθεί παντού και τα αυτοκίνητα είναι διασυνδεμένα πρέπει να μπορούν σε τέτοιες περιπτώσεις να μπλοκάρουν τα αυτοκίνητα εξ αποστάσεως ή τα βάζουν σε κάποιο mode με χαμηλή τελική και χαμηλό κόφτη.
-
Πχ Γονιός στο Ολυμπιακό Χωριό (δεν ακουμπάω καν πιο επαρχία πχ Σκουλικαριά Άρτας που απλά ταξί δεν υπάρχει ούτε σαν έννοια ή το ασθενοφόρο θα έρθει αύριο γιατί έχει να πάει άλλο περιστατικό από το Βουλγαρέλι στην Άρτα (αυτό δείτε το σαν διαδρομές στο google maps)) πρέπει να πάει το παιδί του στο νοσοκομείο, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο ή το ταξί το παιδί θα έχει πεθάνει και τα λεγόμενα συστήματα ασφαλείας λόγω αλαφιάσματος, κούρασης κλπ δεν τον αφήνουν να πάρει το αυτοκίνητο. ΠΟΙΟΝ ΠΡΕΠΕΙ να κυνηγήσεις μετά????? Μomman2 μένεις Λάρισα νομίζω, οπότε σίγουρα σου έχει τύχει αντίστοιχο σκηνικό.
Ή πιο απλό, λάκκος με βάθος που στην καλύτερη θα σου βγάλει οφφ ζαντολάστιχα, κάνεις κίνηση να τον αποφύγεις και το lane departure σε πετάει μέσα. Την ζημιά ποιος πρέπει να την πληρώσει???
Από την άλλη πλευρά, οδηγός παθαίνει στα καλά καθούμενα επιληπτική κρίση (χωρίς να έχει ιστορικό επιληψίας, για πρώτη φορά) ή έμφραγμα (άσε που αυτό με τους διάφορους αισθητήρες μπορεί και να το προλάβει 'ψιτ παθαίνεις έμφραγμα, τράβα με ταξί στο νοσοκομείο ή να σου φωνάξω ασθενοφόρο'), το αυτοκίνητο το καταλαβαίνει και ακινητοποιείται με ασφάλεια και καλεί ασθενοφόρο και αστυνομία (στέλνοντας και φωτογραφίες)
-
Γιατί η τελική ευθύνη και η απόφαση είναι του οδηγού. Έχετε πετύχει καμιά εκπομπή τύπου Mayday που το αεροπλάνο δεν άφηνε τους πιλότους να κάνουν αυτό που ήθελαν; Ναι, για περισσότερα ατυχήματα φταίνει οι πιλότοι που κάνουν γκάφες, αλλά η τεχνολογία είναι για να βοηθήσει κι όχι για να εμποδίσει.
Το lane departure είναι καλό αν σου ξεφύγει το τιμόνι όταν πας να αλλάξεις cd (την έχω πάθει, ευτυχώς χωρίς ατύχημα), αλλά δεν πρέπει να σου απαγορεύει να στρίψεις. Προειδοποίηση για κούραση κλπ είναι ευπρόσδεκτη -και το δικό μου βγάζει έναν καφέ στη οθόνη και με προτρέπει σε διάλειμμα αν είναι η μηχανή αναμμένη συνεχώς για ένα τρίωρο. Αλλά όχι απαγόρευση.
-
Τωρα μ αυτο που ειπες μου ηρθε εικονα.
Πλακα θα χει παντως να βγαζει το αυτοκινητο σημα για καφε, να πας να τον παρεις απο την ποτηροθηκη για να πιεις, να πεσει λιγο πανω σου λογω καποιας λακουβας, να ναι καυτος, να ζουματαει που λεει και ο Ζηκος και απο τις αποτομες κινησεις........να χασεις τον ελεγχο.
Για αυτο tip προς τις εταιριες: Να αναφερει ειδοποιηση και σημα για freddo..
-
Γιατί η τελική ευθύνη και η απόφαση είναι του οδηγού. Έχετε πετύχει καμιά εκπομπή τύπου Mayday που το αεροπλάνο δεν άφηνε τους πιλότους να κάνουν αυτό που ήθελαν; Ναι, για περισσότερα ατυχήματα φταίνει οι πιλότοι που κάνουν γκάφες, αλλά η τεχνολογία είναι για να βοηθήσει κι όχι για να εμποδίσει.
Σε πολλές περιπτώσεις, σε εκπομπές τύπου Mayday, αν η τεχνολογία έπαιρνε τον έλεγχο αρκετά ατυχήματα θα είχαν αποφευχθεί.
Το lane departure είναι καλό αν σου ξεφύγει το τιμόνι όταν πας να αλλάξεις cd (την έχω πάθει, ευτυχώς χωρίς ατύχημα), αλλά δεν πρέπει να σου απαγορεύει να στρίψεις. Προειδοποίηση για κούραση κλπ είναι ευπρόσδεκτη -και το δικό μου βγάζει έναν καφέ στη οθόνη και με προτρέπει σε διάλειμμα αν είναι η μηχανή αναμμένη συνεχώς για ένα τρίωρο. Αλλά όχι απαγόρευση.
Το βάζεις σε σωστή βάση το όλο θέμα. Οι συνδυασμοί παραγόντων είναι άπειροι και ένας συνδυασμός ενεργειών αντιμετώπισης μια φορά μπορεί να έχει τέλειο αποτέλεσμα, μία ικανοποιητικό και μία μοιραίο. Αυτό κάνει τα συστήματα ασφάλειας να μπάζουν σε πολλές περιπτώσεις. Έχουν μέλλον μπροστά τους και ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε λειτουργία. Μην ξεχνάμε ότι τα προγραμματίζουν άνθρωποι που οι καίνε τα νιάτα τους πίσω από υπολογιστές και όχι πίσω από τιμόνια.
-
Πολλά από αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά για επαγγελματικά οχήματα. Αλλά στη χώρα που τα περισσότερα φορτηγά βάζουν υπέρβαρο χωρίς να μιλάει κανένας (από αστυνομία και λιμενικό μέχρι τους υπεύθυνους των εταιριών), τι να περιμένεις ;
-
Πολλά από αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά για επαγγελματικά οχήματα. Αλλά στη χώρα που τα περισσότερα φορτηγά βάζουν υπέρβαρο χωρίς να μιλάει κανένας (από αστυνομία και λιμενικό μέχρι τους υπεύθυνους των εταιριών), τι να περιμένεις ;
Τα περισσότερα από αυτά ξεκίνησαν από επαγγελματικά οχήματα (lane departure, κόφτες στα 90, συστήματα ανίχνευσης κόπωσης, acc, brake assist κλπ κλπ).
Επίσης μη νομίζεις ότι σε άλλες χώρες δεν γίνονται τα ίδια με τα φορτηγά.
Βασικότατο είναι ότι με υπέρβαρο οι υπεύθυνοι των εταιριών έχουν λιγότερα δρομολόγια, άρα μεγαλύτερο κέρδος και από αυτούς ξεκινάει (οι οδηγοί υπάλληλοι είναι και παλεύουν για μεροκάματο), ενώ η αστυνομία λιμενικό παίρνουν την προμηθειούλα τους για να μην μιλήσουν.
-
Πρώτο post για το 2020, καλλη χρονιά σε όλους!
Ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος πως αντιδρά και είμαστε σίγουροι οτι δεν θα τον φτάσουν ποτέ
τα συστήματα σε λειτουργία; Για σκεφτείτε έναν μέσο άνθρωπο να παίξει σκάκι με ένα απλό σκακιστικό πρόγραμμαπου τρέχει σε 1core σύστημα 10ετίας να δούμε τι θα γίνει...
Αντίστοιχα, είμαστε όλοι επιπέδου Μάκινεν και θεωρούμε ότι ένας υπολογιστής
θα είναι εξ ορισμού χειρότερός μας; Για βάλτε και 'τον μέσο οδηγό' σε μια δύσκολη κατάσταση να δείτε
πως θα αντιδράσει (γνωστό είναι, τσακιζόμαστε, πόσοι άραγε γλυτώνουν την πλαγιομετωπική όταν τους φύγει το
αμάξι από τον δρόμο;).Προφανώς υπάρχει πολύ μέλλον και περιθώρια
βελτίωσης και είναι καλό τα συστήματα αυτά να μπαίνουν σταδιακά. Αλλά μακάρι να έρθει εκείνη η στιγμή
που ελληνάρας (κι εγώ μαζί) θα πιάνει τιμόνι 'αυτόνομα' μόνο μέσα σε πίστα.
Όσο για τα προσωπικά δεδομένα, κανένα δεδομένο δεν χρειάζεται να μεταδίδεται. Είσαι πιωμένος; Stop, πάρε ταξί.
Υπάρχει όριο 50 χλμ; Το βλέπει το σύστημα του αυτοκινήτου και προσαρμόζει την οδήγηση χωρίς να μεταδώσει
τίποτα. Απ όλα όσα έχουν γραφεί, στο πρώτο post κανένα δεν χρειάζεται να μεταδώσει τίποτα για να κάνει την
δουλειά του (πλην εκτάκτου ανάγκης για να καλέσει να σε μαζέψουν αν καταφέρεις να τρακάρεις).
Οπότε βρίσκω τον παραλληλισμό με 1984 ολίγον άτοπο.Γενικά δεν είναι ασύνηθες μια κοινωνια να παραχωρεί ατομικές ελευθερίες για το γενικό καλό,
το ίδιο έχουμε κάνει π.χ. και με την αστυνομία, τον στρατό, την δικαιοσύνη κ.λ.π. -
Προφανώς και συμφωνώ. Αλλά από που προκύπτει ότι τα συστήματα αυτά θα καταγράφουν και θα μεταδίδουν πληροφορίες;
Ακόμη και το σημερινό (ημιτελές) αυτόνομης οδήγησης της Tesla δεν μεταδίδει τίποτα. Προφανώς και δεν χρειάζεται να μεταδώσει τίποτα ένα σύστημα που ανιχνεύει αλκοόλ ή κόπωση, ή όρια ταχύτητας, κάτι άλλο θα ήταν όντως εκ του πονηρού. Αλλα πόθεν προκύπτει ότι θα το κάνει οταν τεχνικά δεν είναι απαραίτητο;
-
έχουμε χάσει το κύριο του θέματος όμως.
Για να λειτουργήσουν τα συστήματα ασφάλειας, δεν χρειάζεται καταγραφή του που πήγε το αυτοκίνητο, από ποια διαδρομή ή αν ξεπέρασε τα όρια ταχύτητας. Επίσης δεν χρειάζεται καταγραφή του τι γίνεται μέσα (ποιοι είναι οι επιβάτες, τι λένε μεταξύ τους, ή ακόμα πιο απλά με ποιον μιλάει ο οδηγός και τι λέει όταν μιλάει στο τηλέφωνο) στο αυτοκίνητο.
Άλλο να με πιάσει μια κάμερα μαγαζιού ή διασταύρωσης πηγαίνοντας κάπου μέσα από δημόσιο δρόμο, άλλο να είναι η κάμερα μέσα στον ιδιωτικό μου χώρο (το αμάξι μου).
χρόνια πολλά και σε εσένα fiverg
[fiverg: wrote] Όσο για τα προσωπικά δεδομένα, κανένα δεδομένο δεν χρειάζεται να μεταδίδεται. Είσαι πιωμένος; Stop, πάρε ταξί.
Υπάρχει όριο 50 χλμ; Το βλέπει το σύστημα του αυτοκινήτου και προσαρμόζει την οδήγηση χωρίς να μεταδώσει
τίποτα. Απ όλα όσα έχουν γραφεί, στο πρώτο post κανένα δεν χρειάζεται να μεταδώσει τίποτα για να κάνει την
δουλειά του (πλην εκτάκτου ανάγκης για να καλέσει να σε μαζέψουν αν καταφέρεις να τρακάρεις).Το αρχικό άρθρο (δεν εξετάζω αν γράφει αλήθεια, η εμπειρία μου λέει ότι και λίγα γράφει) μιλάει για παρακολούθηση μέσω gps, οπότε μανι μάνι έχεις εκπομπή θέσης. εκεί είναι η ουσία. Παραχωρείς προσωπικές ελευθερίες χωρίς να χρειάζεται.
Επίσης είμαστε σε εποχή που σε πολλές περιπτώσεις το κοινό καλό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμφέροντα, οπότε πάυει να είναι κοινό. Πάρε παράδειγμα τα κινητά, πόσες συνήθειές σου ξέρει η google ή η apple??? Πόσες διαφημίσεις σου στέλνουν με βάση αυτές τις συνήθειες???
To 1984 του Orwell στην γλώσσα του αυτοκινήτου λέγεται 2022