-
Επίσης η τοποθέτηση των λεγόμενων «μαύρων κουτιών» και τα οχήματα θα αποτελεί γεγονός καθώς η νέα νομοθεσία προβλέπει την ύπαρξη συστημάτων καταγραφής δεδομένων συμβάντος!
Ποια είναι τα υποχρεωτικά συστήματα
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, λεωφορείων, ημιφορτηγών και οχημάτων τύπου SUV) θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ασφαλείας:
- ευφυής έλεγχος ταχύτητας,
- εγκατάσταση συστήματος για την παρεμπόδιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος,
- σήματα επείγουσας στάθμευσης,
- συστήματα ανίχνευσης οπισθοπορείας,
- συστήματα καταγραφής δεδομένων συμβάντος,
- ακριβής παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών,
- συστήματα προειδοποίησης της υπνηλίας και της προσοχής του οδηγού,
- προηγμένα συστήματα προειδοποίησης διάσπασης της προσοχής του οδηγού.
- προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης,
- συστήματα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας σε έκτακτη ανάγκη,
- διευρυμένες περιοχές προστασίας πρόσκρουσης της κεφαλής ικανές να μετριάζουν τους τραυματισμούς σε συγκρούσεις με ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες.
Επίσης πέραν των παραπάνω οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα οχήματά τους ώστε να μειώνονται σημαντικά τα τυφλά σημεία γύρω από αυτά.
Επίσης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συστήματα ανίχνευσης πεζών, ποδηλατών αλλά και άλλων οχημάτων.
Επόμενο βήμα για την Επιτροπή αποτελεί η ομαλή μετάβαση στα αυτοκίνητα με αυτόνομα συστήματα οδήγησης
Τα μαύρα κουτιά (που στην ουσία είναι κόκκινα) χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα εδώ και δεκαετίες και βοηθούν με την καταγραφή δεδομένων της πτήσης, αν γίνει δυστύχημα να βγούνε συμπεράσματα για τον λόγο του δυστυχήματος και για το τι πρέπει να διορθωθεί στο αεροπλάνο αλλά και τυχόν στους κανόνες που σχετίζονται με τις πτήσεις.
Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο, κατά τη γνώμη μου, είναι συστήματα ασφαλείας που δεν παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά του οδηγού, ή αν αυτό το κάνουν δεν το κάνουν εις βάρος του. Οι διάφορες εταιρίες που έχουν κατηγορηθεί πως παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή του καθενός μας, έχουν προχωρήσει στη λήψη προσωπικών μας προτιμήσεων κυρίως στο διαδίκτυο, που τις πουλάνε σε διαφημιστικές εταιρίες.
Χρειάζεται για εμένα πάντα όπου γίνεται χρήση της τεχνολογίας, να υπάρχει επιφύλαξη, γιατί η τεχνολογία δίνει μεγάλες δυνατότητες σε όσους την κατέχουν και την προσφέρουν και δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιούν με τρόπο που θα παραβιάζεται η ιδιωτική μας ζωή και τα προσωπικά μας δεδομένα. Εμένα για παράδειγμα με ενοχλεί, που οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων και με τηλεφωνούν για προσφορές κλπ. Με ποιο δικαίωμα με ενοχλούν για να μου πουλήσουν κάτι αυτές οι εταιρίες; Αν θελήσω θα επικοινωνήσω εγώ μαζί τους ή θα κοιτάξω στην ιστοσελίδα τους όταν θα ενδιαφερθώ να αλλάξω εταιρία κινητής τηλεφωνίας.
-
Το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για ΚΑΙ διασύνδεση οχημάτων,όχι απλά καταγραφή δεδομένων κίνησης κλπ κλπ.
Η διασύνδεση σημαίνει ότι τα δεδομένα αυτά εκπέμπονται σε κάποιο κεντρικό σύστημα και δεν αποθηκεύονται εντός του οχήματος σε μαύρο (κόκκινο) κουτί. Το τι γίνονται από εκεί ας το αφήσουμε καλύτερα.
Η διασύνδεση ΔΕΝ είναι απαραίτητη για την λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας, που είπαμε ΕΙΝΑΙ απαραίτητα.
To 1984 του Orwell στην γλώσσα του αυτοκινήτου λέγεται 2022