-
@lap said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Και για να γίνει μπάχαλο το τοπικό.....περί δογμάτων που σχολιάζουμε.
Υ.γ που να ήξεραν τοτε που συζητούσαν περί βιοτικού επιπέδου μετά από 15 έτη το τι σημαίνει στα αλήθεια πτώση βιοτικού επιπέδου.
Αυτά του απάντησε και καράφλιασε ο κακόμοιρος ο λενινίσκος...
Τώρα όμως του μοιάζει περισσότερο του ινδάλματος του.
-
Δέκα σελίδες σκουπα θέλει το τοπικό! Το γαμησατε και αυτό
-
-
Στα λόγια?
Τύπου : τι κοιτάς? Θα σε γ@μησω
- εγώ θα σε γ@μησω.
-γ@μιεσαι. Κτλ
Τότε ναι... Σπρωχνουμε αρκετά
- εγώ θα σε γ@μησω.
-
-
εν τέλη να αναγκάζονται να εισάγουν από τη Δύση.
Οι περισσότερες μηχανές και εργαλειομηχανές ήταν δικής τους κατασκευής, ακόμα και στα πρώτα χρόνια και μετά το 1930 σχεδόν αποκλειστικά.
Η παραγωγικότητα στην μετέπειτα εποχή ήταν πολύ κακή διότι έλειπε το κίνητρο,
Το κίνητρο ήταν οι στόχοι και μάλιστα το κατέρριπταν συχνα. Υπόδειγμα ο Σταχάνοβ: https://el.wikipedia.org/wiki/Σταχανοβισμός
βασικό μισθό από το κράτος ως κατώτατο όριο επιβίωσης και το υπόλοιπα έσοδα από τα κέρδη του εργοστασίου.
Ο μισθός ενός μέσου Σοβιετικού εργάτη του εξασφάλιζε καλύτερη ζωή από ένα Δυτικό εργάτη εργοστασίου, Κρίμα που δεν γράφει πια ο iant, που μεγάλωσε στην ΕΣΣΔ, για να τα περιγράψει. Εγώ τα ξέρω και από την πρώην πεθερά μου (μάνα της τότε αρραβωνιαστικιάς μου), που εργάζονταν σε εργοστάσιο της Σοβιετικής Λιθουανίας. Δεν γούσταρε τους Μπολσεβίκους (είχαν εκτελέσει και τον παππού της), αλλά αναγνώριζε και τα καλά του συστήματος εκεί.
Η πραγματικότητα είναι ότι η τεράστια ανάπτυξη της ΕΣΣΔ έγινε υπό τον Κεντρικό Σχεδιασμό (με τα όσα προβλήματα του), όχι την Σοσιαλοδημοκρατία, ή τον Καπιταλισμό.
-
@yem said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Δέκα σελίδες σκουπα θέλει το τοπικό! Το γαμησατε και αυτό
Γιατί το λες αυτό; Η φράση <<Τις οίδεν>> σημαίνει <<ποίος γνωρίζει>>, Είναι πολύ γενικό το θέμα και μπορεί να σηκώσει και τέτοιες συζητήσεις, αν και υπάρχει και πιο σχετικό topic.
-
@realzeus said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
εν τέλη να αναγκάζονται να εισάγουν από τη Δύση.
Οι περισσότερες μηχανές και εργαλειομηχανές ήταν δικής τους κατασκευής, ακόμα και στα πρώτα χρόνια και μετά το 1930 σχεδόν αποκλειστικά.
Στις αρχές ήταν εισαγωγές και διατηρήθηκε και μετά το 1930. Τον βαθμό δεν τον θυμάμαι αλλά δεν ισχύει αυτό που λες. Υπάρχουν και ντοκουμέντα από τους εξαγωγείς των δυτικών εταιριών αλλά και τα δικά τους μετά την πτώση.
Μαλιστα κάπου είχε πάρει το μάτι μου σε κάποια ιστορικά συγγράματα, μια συζήτηση του Λένιν πως ήταν αναγκαίο να κατανοήσουν την ανωτερότητα των μηχανών του καπιταλισμού με σκοπό να συνεχίσουν το έργο τους@lap said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Η παραγωγικότητα στην μετέπειτα εποχή ήταν πολύ κακή διότι έλειπε το κίνητρο,
Το κίνητρο ήταν οι στόχοι και μάλιστα το κατέρριπταν συχνα. Υπόδειγμα ο Σταχάνοβ: https://el.wikipedia.org/wiki/Σταχανοβισμός
Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει στην πράξη. Τα περισσότερα ήταν πλασματικά νούμερα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω ανάλογα τους δείκτες που ηθελα να παρουσιάσουν. Άντε να μην είμαι απόλυτος. Πολλές φορές δεν ήταν στο επίπεδο που τα παρουσίαζαν. Είναι παντού γνωστά αυτά στην διεθνή βιβλιογραφία. Μαλιστα οι ίδιοι τα έβγαζαν στην δημοσιότητα κατά την προσπαθεια της οικονομικής τους μεταρρύθμισης. Ακόμα και στο Ίντερνετ έχει συγγράματα από σοβαρά πανεπιστήμια που αναλύουν εκείνες τις εποχές.
βασικό μισθό από το κράτος ως κατώτατο όριο επιβίωσης και το υπόλοιπα έσοδα από τα κέρδη του εργοστασίου.
Ο μισθός ενός μέσου Σοβιετικού εργάτη του εξασφάλιζε καλύτερη ζωή από ένα Δυτικό εργάτη εργοστασίου, Κρίμα που δεν γράφει πια ο iant, που μεγάλωσε στην ΕΣΣΔ, για να τα περιγράψει. Εγώ τα ξέρω και από την πρώην πεθερά μου (μάνα της τότε αρραβωνιαστικιάς μου), που εργάζονταν σε εργοστάσιο της Σοβιετικής Λιθουανίας. Δεν γούσταρε τους Μπολσεβίκους (είχαν εκτελέσει και τον παππού της), αλλά αναγνώριζε και τα καλά του συστήματος εκεί.
Η πραγματικότητα είναι ότι η τεράστια ανάπτυξη της ΕΣΣΔ έγινε υπό τον Κεντρικό Σχεδιασμό (με τα όσα προβλήματα του), όχι την Σοσιαλοδημοκρατία, ή τον Καπιταλισμό.
Τώρα το τι ζωή είχε η διπλανή Φινλανδία και Σουηδία με την τότε Λιθουανία δεν το γνωρίζω.
Η ανάπτυξη όμως μιας οικονομίας έχει διαφορα στάδια. Κάτι που οντως συμβάλει σε ένα στάδιο μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη σε άλλο. Ίσως στο πρώτο στάδιο μετά το χάος του εμφυλίου και με τις τόσες φυλές (με προαιώνιες έχθρες) να ζουν μέσα στην απείρως τεράστιων διαστάσεων έκταση να βοήθησε στην πρώτη φάση. Μετά όταν οργανώθηκε το κράτος έπρεπε να μεταβεί σε άλλες πολιτικές και μεταρυθμισεις που υποστήριζαν την φάση της οικονομίας ,αλλά εκεί συνάντησε την γραφειοκρατία και τον δογματισμό.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλές καπιταλιστικές χώρες
-
Μαλιστα καλού είχε πάρει το μάτι μου μια συζήτηση του Λένιν πως ήταν αναγκαίο να κατανοήσουν την ανωτερότητα των μηχανών του καπιταλισμού με σκοπό να συνεχίσουν το έργο τους
Έχω διαβάσει δύο βιογραφίες του Λένιν (και τώρα διαβάζω την ανάλυση του Γκιούρκο*), πουθενά δεν το είδα αυτό. Να πάρουν τα καλά στοιχεία έλεγε, να αντιγράψουν όχι, γιατί η αντιγραφή θα έφερνε τα ίδια κακά.
Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει στην πράξη. Τα περισσότερα ήταν πλασματικά νούμερα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω ανάλογα τους δείκτες που ηθελα να παρουσιάσουν. Είναι παντού γνωστά αυτά στην διεθνή βιβλιογραφία.
Διεθνής βιβλιογραφία, δηλαδή αυτήν που γράφουν οι Δυτικοί. Καλό κι αυτό το αστείο.
-
Μα δεν μιλώ για το σύστημα. Μιλώ για τα μηχανήματα. Τα ίδια τα μηχανήματα της παραγωγής. Ήταν ανώτερα αυτά της Δύσης όπως και να το κανουμε και το γνώριζαν. Για αυτό και έκαναν εισαγωγές. Το οξύμωρο είναι πως κολοσσοί της Δύσης μια χαρά έκανα μπίζνες με τους ιδεολογικούς εχθρούς του συστήματος που λειτουργούσαν. Το χρήμα κανεις δεν μίσησε
Της Δύσης πανεπιστήμια τα οποία μετά την πτώση έκαναν εκτενή αναφορά στα στοιχεία που σώθηκαν και μελετήθηκαν. Μαλιστα κάποιοι από τους καθηγητές τους δεν τους λες και δεξιούς το ανάποδο.
-
Τα μηχανήματα της Δύσης ήταν σίγουρα καλύτερα το 1920, γιατί οι Σοβιετικοί δεν είχαν καν μηχανήματα. Στην δική μου επιχείρηση όμως είχα Τσεχοσλοβάκικη μηχανή (μαχαίρι κοπής) του 1956, η οποία ήταν εξαιρετική και την δούλευα μέχρι και πρόσφατα. Το 1940 οι Σοβιετικοί είχαν όμως δικά τους μηχανήματα τα οποία ήταν αντίστοιχα ή και ανώτερα των Δυτικών. Αυτό το γεγονός δε, τους βοήθησε στην νίκη τους στον Β' ΠΠ. Όταν οι Γερμανοί κατάλαβαν την παραγωγική βάση της ΕΣΣΔ, συνειδοτοποίησαν την χαζομάρα τους να τα βάλουν με αυτήν την χώρα. Υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες Γερμανών Στρατηγών σχετικά.
-
Εμ αυτό σου λέω. Τα μόνα μηχανήματα που είχαν ήταν όσα είχαν επιτάξει, τα εργοστάσια δεν μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν γρήγορα ούτε να παράξουν νέα τεχνολογία όποτε για αρκετά έτη επέλεξαν τις εισαγωγές από τους κολοσσούς της Δύσης.
Με τον καιρό αυτοί έκαναν αντίστροφη μηχανική και παρήγαγαν μεταλλάξεις των αυθεντικών. Κάποια ήταν ποιοτικά διότι είχαν αφθονία σε κάποιες πρώτες ύλες κάποια ήταν ψεύτικα.
Και η Ελλάδα ως δημόσιο γνωρίζω πως έκανε εισαγωγές σε μηχανήματα από αυτούς εκείνη την εποχή καθώς και πολλά δικά μας εργοστάσια και αυτό διότι δεν συμμετείχε στην κοινη αγορα της Ευρώπη, και είχε μια ιδιάζουσα εξωτερική εμπορική πολιτική. Ακόμα και επι δικτατορίας είχαμε διμερές εμπόριο και αγοράζαμε πολύ φθηνά πάγια παραγωγής και μηχανήματα. Είπαμε άλλο η ιδεολογία και άλλο το χρήμα. Και γνωρίζω απο μαρτυρίες εργατών της εποχής πως κάποια από τα μηχανήματα τους οντως ήταν γερά, όχι όλα.Αλλά η υποστήριξη ήταν κάπως προβληματική.
Αυτά τα στρατιωτικά είναι δική σου γνώση. Δεν τα γνωρίζω, δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο παρα μονάχα έχω δει ντοκιμαντέρ.
Όποτε ότι και να μου πεις αντίλογο δεν έχω. Σε αυτά απαντά ο μονμαν
-
Μιας και είμαστε σε αυτοκινητιστικό forum,
In 1929, due to a rapidly growing demand for automobiles and in cooperation with its trade partner, the Ford Motor Company, the Supreme Soviet of the National Economy established GAZ.[8][9]
https://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry_in_the_Soviet_Union
-
-
@realzeus said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Τα μηχανήματα της Δύσης ήταν σίγουρα καλύτερα το 1920, γιατί οι Σοβιετικοί δεν είχαν καν μηχανήματα. Στην δική μου επιχείρηση όμως είχα Τσεχοσλοβάκικη μηχανή (μαχαίρι κοπής) του 1956, η οποία ήταν εξαιρετική και την δούλευα μέχρι και πρόσφατα. Το 1940 οι Σοβιετικοί είχαν όμως δικά τους μηχανήματα τα οποία ήταν αντίστοιχα ή και ανώτερα των Δυτικών. Αυτό το γεγονός δε, τους βοήθησε στην νίκη τους στον Β' ΠΠ. Όταν οι Γερμανοί κατάλαβαν την παραγωγική βάση της ΕΣΣΔ, συνειδοτοποίησαν την χαζομάρα τους να τα βάλουν με αυτήν την χώρα. Υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες Γερμανών Στρατηγών σχετικά.
Απο την αναλογική εποχή δεν έφυγαν ποτέ ,οι της κεντρικής επιτροπής αλληλο -συγχαιρόμενοι κοιτώντας ταυτόχρονα τα νώτα τους δεν είχαν χρόνο για απόφαση ώστε να φτιάξουν ελεγχόμενα απο υπολογιστή μηχανήματα για μαζική παραγωγή .
Γίνεται ακόμα χειρότερο αν αναλογιστούμε οτι μια μικρή χώρα - σε σύγκριση με ΕΣΣΔ- η Ιταλία είναι κορυφαία στα βιομηχανικό εξοπλισμό- μηχανήματα .
H tesla απο την idra παίρνει τις πρέσες για τα gigacasting.
https://idragroup.com/ -
Νέο οικολογικό σκάνδαλο στη Γερμανία: οι αυτοκινητιστές πληρώνουν φόρους για να χρηματοδοτήσουν ανύπαρκτα έργα για το κλίμα
Μόνο ένα παράδειγμα μεταξύ πολλών: Γερμανοί αυτοκινητιστές φέρεται να πλήρωσαν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο τους για το κλίμα για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα για ένα υποτιθέμενο έργο προστασίας του κλίματος σε μια κινεζική επαρχία Ουιγούρων, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα εγκαταλελειμμένο κοτέτσι κατά την «επιθεώρηση».
-
Kαι τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουμε εμείς στους Δήμους, δεν είναι σκάνδαλο;
Βλέπετε καμιά συντήρηση δρόμων;
Έχετε περάσει από Γριλήσσια;
Α επίσης, και τα πρόστιμα της τροχαίας, στου Δήμους πάνε.
Τι γίνονται όλα αυτά τα λεφτά;
Πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις για τους τζαπατζήδες συλλόγους, που εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις; -
@bassstarlet said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Kαι τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουμε εμείς στους Δήμους, δεν είναι σκάνδαλο;
Βλέπετε καμιά συντήρηση δρόμων;
Έχετε περάσει από Γριλήσσια;
Α επίσης, και τα πρόστιμα της τροχαίας, στου Δήμους πάνε.
Τι γίνονται όλα αυτά τα λεφτά;
Πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις για τους τζαπατζήδες συλλόγους, που εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις;Αλλά φέρνουν ψήφους...
-
Αντε ρε Τσιτσιπά, κι ας μη σε πάμε, κάνε κάτι ωραίο σήμερα!
-
Μπα... Ας μην κάνει.
Αχώνευτος ο Τσιτσιπας
Συμπαθέστατος ο Nole
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]