-
@piliourits said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ωραία όλα αυτά, αλλά νομίζω πρέπει να είναι πολύ παλαιοτερο έδεσμα, αν δεν είναι αρχαίο και παγκόσμιο, το να μπαίνουν κομμάτια κρέας σε ένα ξυλάκι κάποιου είδους.
Όταν άκουσα πρώτη φορά με τα αυτιά μου τη μπροστινή στην Αθήνα να παραγγέλνει "ένα σουβλάκι με γύρο" δεν ήξερα αν ήταν αυτή προβληματική ή όλη η μεγαλούπολη...
Στο Βόλο πίτες ήρθαν γύρω στο 90 ή αργότερα. Έφτιαχναν μέχρι τότε πολλά μαγαζιά, νόστιμο σουβλάκι σε ψωμάκι "βαρκούλα", μισό καψαλισμένο στρόγγυλο ψωμάκι με λίγο ντομάτα κρεμμύδι αλατοπίπερο και πάπρικα, θέλαμε 3-4 να χορτασουμε, δεν θυμάμαι αν έβαζαν πατάτες.
Και σε όλη τη Θεσσαλία από πάντα έκαναν "σουΦλάκ'ι" χοιρινό σκέτο, με μια φέτα ψωμάκι, νομίζω το λέγανε τότε "Λιβαδιάς" κι είχε ξεκινήσει απ τους σταθμούς των ωτομοτρις...
Η μόδα του γύρου και τα μεγάλα πιτόγυρα, ήρθαν αργότερα εδώ, νομίζω απ τη Θεσσαλονίκη, μέσω Λάρισας, όπως οι περισσότερες μόδες φαγητού και καφέ (νες που χτυπουσε ο πελάτης με το κουταλάκι, φραπογαλα κλπ)Το να βάζεις ένα κομμάτι κρέας σε μια σούβλα είναι προϊστορική συνταγή. Στα σύγχρονα χρόνια, οι Άραβες το έχουν εδώ και εκατονταετηρίδες (τα διάφορα kebabs). Στην Ελλάδα διαδόθηκε από τους πρόσφυγες, το ΄22, αν και υπήρχε σαν σουβλάκι (το κανονικό σουβλάκι, αυτό που οι Νότιοι λένε καλαμάκι). Ο γύρος όμως ήρθε με τους πρόσφυγες. Τώρα πως προέκυψε η γλωσσική διαφοροποίηση δεν γνωρίζω, καθώς οι ίδιοι πρόσφυγες πήγαν και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη (ίσως στην Θεσσαλονίκη είχαμε περισσότερους Σμυρνιούς, από όπου έλκω κι εγώ την καταγωγή μου κατά τα 2/4, αντί για Πολίτες). Πάντως πάνω από την Λάρισα λέγεται σουβλάκι και από εκεί και κάτω καλαμάκι.
-
Το σουβλάκι στην Αρχαία Ελλάδα
Οι ρίζες του φθάνουν έως την αρχαιότητα. Οι πρώτες αναφορές στο σουβλάκι γίνονται στα βιβλία του Ομήρου και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα.Το σουβλάκι τότε ήταν γνωστό με την ονομασία «οβελίσκος» (σ.σ από τη λέξη οβελός = σούβλα).
-
-
@realzeus said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
@piliourits said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ωραία όλα αυτά, αλλά νομίζω πρέπει να είναι πολύ παλαιοτερο έδεσμα, αν δεν είναι αρχαίο και παγκόσμιο, το να μπαίνουν κομμάτια κρέας σε ένα ξυλάκι κάποιου είδους.
Όταν άκουσα πρώτη φορά με τα αυτιά μου τη μπροστινή στην Αθήνα να παραγγέλνει "ένα σουβλάκι με γύρο" δεν ήξερα αν ήταν αυτή προβληματική ή όλη η μεγαλούπολη...
Στο Βόλο πίτες ήρθαν γύρω στο 90 ή αργότερα. Έφτιαχναν μέχρι τότε πολλά μαγαζιά, νόστιμο σουβλάκι σε ψωμάκι "βαρκούλα", μισό καψαλισμένο στρόγγυλο ψωμάκι με λίγο ντομάτα κρεμμύδι αλατοπίπερο και πάπρικα, θέλαμε 3-4 να χορτασουμε, δεν θυμάμαι αν έβαζαν πατάτες.
Και σε όλη τη Θεσσαλία από πάντα έκαναν "σουΦλάκ'ι" χοιρινό σκέτο, με μια φέτα ψωμάκι, νομίζω το λέγανε τότε "Λιβαδιάς" κι είχε ξεκινήσει απ τους σταθμούς των ωτομοτρις...
Η μόδα του γύρου και τα μεγάλα πιτόγυρα, ήρθαν αργότερα εδώ, νομίζω απ τη Θεσσαλονίκη, μέσω Λάρισας, όπως οι περισσότερες μόδες φαγητού και καφέ (νες που χτυπουσε ο πελάτης με το κουταλάκι, φραπογαλα κλπ)Το να βάζεις ένα κομμάτι κρέας σε μια σούβλα είναι προϊστορική συνταγή. Στα σύγχρονα χρόνια, οι Άραβες το έχουν εδώ και εκατονταετηρίδες (τα διάφορα kebabs). Στην Ελλάδα διαδόθηκε από τους πρόσφυγες, το ΄22, αν και υπήρχε σαν σουβλάκι (το κανονικό σουβλάκι, αυτό που οι Νότιοι λένε καλαμάκι). Ο γύρος όμως ήρθε με τους πρόσφυγες. Τώρα πως προέκυψε η γλωσσική διαφοροποίηση δεν γνωρίζω, καθώς οι ίδιοι πρόσφυγες πήγαν και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη (ίσως στην Θεσσαλονίκη είχαμε περισσότερους Σμυρνιούς, από όπου έλκω κι εγώ την καταγωγή μου κατά τα 2/4, αντί για Πολίτες). Πάντως πάνω από την Λάρισα λέγεται σουβλάκι και από και και κάτω καλαμάκι.
Πελοπονησσο στα 80ς σουβλακι το ελεγαν. Και σουβλακι σε πιτα ή γυρο σε πιτα αν ηθελες τυλιχτο. Καλαμακι μονο στην Αθηνα. Γενικα ειναι ασημαντα πραγματα αυτα.
-
@wantone said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Γενικα ειναι ασημαντα πραγματα αυτα.
Ναι, προφανώς. Κουβέντα να γίνεται απλά.
-
Καλα δεν ειπαμε να πλακωθουμε για το πως το λενε σε καθε περιοχη.Απλα να γινει λιγο ωραιο τζερτζελο.
Πχ πριν χρονια αν ζητουσες κουτακι cola θα σε κοιτουσε περιεργα ο καταστηματαρχης,αν του λεγες βαζακι οκ -
@alex-mix said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Καλα δεν ειπαμε να πλακωθουμε για το πως το λενε σε καθε περιοχη.Απλα να γινει λιγο ωραιο τζερτζελο.
Πχ πριν χρονια αν ζητουσες κουτακι cola θα σε κοιτουσε περιεργα ο καταστηματαρχης,αν του λεγες βαζακι οκυπαρχουν πολυ σημαντικοτερα προβληματα πια απο να ασχολουμαστε με σουβλακια και καφεδες. βαζακι πρωτη φορα τα ακουω. αλλα ολα αυτα που εσυ τα λες τζετζερο τα εχουν βαλει στον κοσμο μεσω της τηλεορασης των περιοδικων τυπου ΚΛΙΚ για να ξεχνιετε ωστε η ψευτοελιτ να μπορει να παρει μιζες προμηθειες κλπ.
-
Πατάτες στα πιτόγυρα άρχισαν να βάζουν για πρώτη φορά τα σουβλατζίδικα στην Πάτρα στα έιτις, για να χορτάσουν οι φοιτηταί και σπουδασταί. Μετά άρχισαν να εφαρμόζονται παντού.
Το Αιγυπτιακόν Συστηματικόν Κεμπαμπτζίδικον στη Νίκαια ήταν ο ναός του διασημότερου Στριτ φουντ στα νάιντις και ήταν το εγγόνι του αρχικού Αιγυπτιακόν.
Τον κιμαδένιο μοσχαροαρνίσιο γύρο ντονέρ δεν τον κατήργησε η χούντα, αλλά η νδ του κώννου Καραμανλή του ορίτζιναλ γύρω στο '77. Ο λόγος; οι συνεχείς τροφικές δηλητηριάσεις. Ο γύρος τότενες έμενε στη σούβλα ακόμη και 3 μέρες μέχρι να φύγει, δεν πούλαγε όπως πουλάει τώρα. Η απαγόρευση ξεχάστηκε και έμεινε ενεργή μέχρι και πριν από καμιά 15αριά χρόνια, με αποτέλεζμα ο χοιρινός και ο κοτοπουλίσιος γύρος να κυριεύσουν την αγορά.
Το κεμπάπ μοιάζει με το γύρο ντονέρ, αλλά δεν είναι ισάξιο του.
Πάτε στο Σέρκο τον αρμένη στο νοσοκομείο της Νίκαιας απέναντι για μαθήματα σουβλακοιστορίας, γιατί σε λίγα χρόνια ο κοζμάκης θα πιστεύει ότι εν αρχή υπήρχε ο χοιρινός γύρος.
Τέλος, γιατί σπανίζουν τα μαγαζά με γύρο ντονέρ; Κάποια για λόγους χωροταξικούς, απλά δε χωράνε άλλη μία σούβλα. Ουσιαστικά όμως για λόγους οικονομικούς, ο γύρος ντονέρ έχει +50% τιμή χονδρικής σε σχέση με το χοιρινό και πρέπει να φεύγει γρήγορα γιατί αλλοιώνεται ευκολότερα. -
Δεν νοείται πιτόγυρο χωρίς πατάτα τουλάχιστον όσο το θυμάμαι εγώ, η πατάτα, το κρεμμύδι και η ντομάτα είναι τα βασικά πέρα από το κρέας.
-
Εγώ παραγγέλνω τυλιχτά ΧΩΡΙΣ πατάτες, για να ευχαριστηθώ καλύτερη γεύση.
-
@dstou said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
αν δεν μου βαλουν πατατες υπαρχει προβλημα ουσιαστικα ειναι shrinkflation
-
Πχ πριν χρονια αν ζητουσες κουτακι cola θα σε κοιτουσε περιεργα ο καταστηματαρχης,αν του λεγες βαζακι οκυπαρχουν πολυ σημαντικοτερα προβληματα πια απο να ασχολουμαστε με σουβλακια και καφεδες. βαζακι πρωτη φορα τα ακουω. αλλα ολα αυτα που εσυ τα λες τζετζερο τα εχουν βαλει στον κοσμο μεσω της τηλεορασης των περιοδικων τυπου ΚΛΙΚ για να ξεχνιετε ωστε η ψευτοελιτ να μπορει να παρει μιζες προμηθειες κλπ.
Αχ ρε φιλε οχι πολιτικη και σε αυτο.Ειπαμε να γελασουμε και να κοντραριστουμε λιγο σε βαθμο πειραγματος.Αν κατσω να σου γραψω εγω και ο καθενας τα προβληματα που μπορει να εχουμε σπιτι μας ο καθενας θα πρεπει να ανεβουμε σε ταρατσες ολοι.
Με ολο το σεβασμο στο προσωπο σου. -
Ω φιλε και γω πολλες φορες ετσι παραγγελνω
-
Αυτά τα προβλήματα δεν τα έχουμε εδώ πάνω. Εδώ παραγγέλνουμε την πίτα μας όπως θέλουμε. Με ή χωρίς πατάτες, κρεμμύδι, κλπ.
Συμφωνώ ότι το ντονέρ είναι ανώτερο πάντως!
-
Αυτά τα προβλήματα δεν τα έχουμε εδώ πάνω. Εδώ παραγγέλνουμε την πίτα μας όπως θέλουμε. Με ή χωρίς πατάτες, κρεμμύδι, κλπ.
Συμφωνώ ότι το ντονέρ είναι ανώτερο πάντως!
Ντονερ δεν φτιαχνουν εδω ,δεν εχω δοκιμασει θα θελα ομως,εδω πχ οταν λες απ ολα ειναι κρεας πατατα κρεμμυδι ντοματα τζατζικι,καποτε πηγα κρητη και μου λεει ο κολλητος που μενει εκει οταν πεις απ ολα θα ζητησεις και τζατζικι εμενα μου ηρθε περιεργο ,αλλα οκ οπως ειπαμε καθε περιοχη τα δικα της.
-
Πατάτες στα πιτόγυρα άρχισαν να βάζουν για πρώτη φορά τα σουβλατζίδικα στην Πάτρα στα έιτις, για να χορτάσουν οι φοιτηταί και σπουδασταί. Μετά άρχισαν να εφαρμόζονται παντού.
Το Αιγυπτιακόν Συστηματικόν Κεμπαμπτζίδικον στη Νίκαια ήταν ο ναός του διασημότερου Στριτ φουντ στα νάιντις και ήταν το εγγόνι του αρχικού Αιγυπτιακόν.
Τον κιμαδένιο μοσχαροαρνίσιο γύρο ντονέρ δεν τον κατήργησε η χούντα, αλλά η νδ του κώννου Καραμανλή του ορίτζιναλ γύρω στο '77. Ο λόγος; οι συνεχείς τροφικές δηλητηριάσεις. Ο γύρος τότενες έμενε στη σούβλα ακόμη και 3 μέρες μέχρι να φύγει, δεν πούλαγε όπως πουλάει τώρα. Η απαγόρευση ξεχάστηκε και έμεινε ενεργή μέχρι και πριν από καμιά 15αριά χρόνια, με αποτέλεζμα ο χοιρινός και ο κοτοπουλίσιος γύρος να κυριεύσουν την αγορά.
Το κεμπάπ μοιάζει με το γύρο ντονέρ, αλλά δεν είναι ισάξιο του.
Πάτε στο Σέρκο τον αρμένη στο νοσοκομείο της Νίκαιας απέναντι για μαθήματα σουβλακοιστορίας, γιατί σε λίγα χρόνια ο κοζμάκης θα πιστεύει ότι εν αρχή υπήρχε ο χοιρινός γύρος.
Τέλος, γιατί σπανίζουν τα μαγαζά με γύρο ντονέρ; Κάποια για λόγους χωροταξικούς, απλά δε χωράνε άλλη μία σούβλα. Ουσιαστικά όμως για λόγους οικονομικούς, ο γύρος ντονέρ έχει +50% τιμή χονδρικής σε σχέση με το χοιρινό και πρέπει να φεύγει γρήγορα γιατί αλλοιώνεται ευκολότερα.ολοσωστος
εδω https://www.gastronomos.gr/topikes-kouzines/ellada/to-proto-soyvlaki-tis-athinas-apo-ti-nikaia-toy-1924-sto-simera/154680/
ο μαλακας ο μπρεκουλακης ειναι και απ την περιοχη της λιβαδειας λεει βλακειες .
Στην Λιβαδεια σουβλακι το ελεγαν και το λενε , και στην Αθηνα και το 70 και το 80 και το 90 ΣΟΥΒΛΑΚΙ το ελεγαν
πχ https://souvlaki-leivadia.gr
Ολα τα φροντιστήρια στην ακαδημιας εκει ετρωγαν ειχε και να παιρνεις οσο ψωμι ηθελες και χόρταινες.
Ολοι σουβλακια ζηταγαμε . Επισης ντονερ η γυρο ζηταγαμε και μαλιστα με διπλη πιτα να χορτασουμε , τα φτωχαδακια στον Κωλονο παιρνανε και σκετη πιτα . Πατατες ειναι κολπο για να βαζουν λιγοτερο κρεας.
Το καλαμακι ενω δεν ειναι λαθος μιας και τα σουβλακια στη Λιβαδεια γινοντουσαν απο καλαμι δεν ξερω πως και αν εχει επικρατησει στην Αθηνα .
Α να συμπληρωσω σαυτο που λεει ο @dstou για το 77 με τις τροφικες δηλητηριασεις ιδιως στην στοα στην ομονοια ,διαδοθηκε αμεσως σαν αστραπη οτι βαζουν κιμα απο γατες και σκυλια απο αδεσποτα που σκοτωναν , Στα σουβλατζιδικα της ομονοιας απο τοτε εχω να φαω , αν υπαρχουν γιατι απο τοτε μειωθηκε τοσο η κινηση που αρχισαν να κλεινουν το ενα μετα το αλλο. -
Ντονερ δεν φτιαχνουν εδω
Σαλονίκη επίσης δύσκολα να βρεις. Αθήνα έχει νομίζω. Εγώ έτρωγα στην Αγγλία.
Α, στα Χανιά βάζουν γιαούρτι μέσα. Του πάει τρελά, ειδικά στις ζέστες που έχουν στην Κρήτη! -
Ντονερ δεν φτιαχνουν εδω
Σαλονίκη επίσης δύσκολα να βρεις. Αθήνα έχει νομίζω. Εγώ έτρωγα στην Αγγλία.
Α, στα Χανιά βάζουν γιαούρτι μέσα. Του πάει τρελά, ειδικά στις ζέστες που έχουν στην Κρήτη!Ειπαμε η Θεσσαλονικη ειχε κατι ακομα καλυτερο , πιτα με κοκορετσι η σπηναντερο , με κοκορετσι εχω φαει στη Κωνσταντινουπολη.
-
Μπάμπη σε περιμένω Σαλονίκη!!!
-
Αχ ρε φιλε οχι πολιτικη και σε αυτο.Ειπαμε να γελασουμε και να κοντραριστουμε λιγο σε βαθμο πειραγματος.Αν κατσω να σου γραψω εγω και ο καθενας τα προβληματα που μπορει να εχουμε σπιτι μας ο καθενας θα πρεπει να ανεβουμε σε ταρατσες ολοι.
Με ολο το σεβασμο στο προσωπο σου.δεν ειναι πολιτικη καθως ολες οι πλευρες το ιδιο πραγμα κανουν. αποπροσανατολισμο των πολιτων για να απομυζουν την εργασια τους. δεν ειναι προσωπικο μου προβλημα τι εγραφε το ΚΛΙΚ χαχα πως σου ηρθε αυτο; Εγω απλα εγραψα οτι να ασχολησαι περισσοτερο χρονο με ασημαντα πραγματα του τυπου αν ειναι σουβλακι ή καλαμακι (το οποιο επισης εγω θυμαμαι στα 80ς και 90ς κανενας δεν ασχολιονταν μεχρι που καποιοι "εξυπνοι" αποφασισαν να το κανουν μοδα οπως και τον Ολυμπιακο την εποχη του Σημιτη του χρηματιστηριου των μιζων για εξοπλιστικα συνναλαγων για να εκλεγουν βουλευτες θαλασσοδανειων κλπ για προφανεις λογους -μεγαλο φαγοποτι-) δεν βοηθαει το κοσμο με την ζωη του.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]