-
Υπάρχει ένα ελάχιστο τεχνολογικό επίπεδο που πρέπει να διατηρεί η Ελλάδα ώστε τυχόν επιθετική ενέργεια των Τούρκων να τους κοστίζει τόσο, όσο να μην τολμούν να την επιχειρήσουν.
Αυτό το ελάχιστο επίπεδο υποτίθεται το ορίζουν οι ειδικοί ανώτατοι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπάρχει όμως και μια άλλη αντίληψη, την οποία καλούνται να υιοθετήσουν άκριτα όσοι ας πούμε έχουν έστω και μια σταγόνα "πατριωτισμού" στο αίμα τους:
να μην ακολουθούμε, αλλά να παραμένουμε στο ίδιο επίπεδο εξοπλισμών, αν όχι κι ένα βήμα μπροστά, από την Τουρκία. Μια χώρα βιομηχανικά αναπτυσσόμενη, με 8-10 φορές τα μεγέθη της Ελλάδας και έναν δικτάτορα επί κεφαλής.Μαντέψτε ποια είναι η χώρα η χαμένη από χέρι σε βάθος χρόνου, πριν καν ξεκινήσει μια τέτοια κούρσα εξοπλισμών ανάμεσα στους δύο...
Στη συγκεκριμένη αγορά που έγινε, υποθέτω οι περισσότεροι συμφωνούν επειδή υπήρχε έλλειψη σε πλοία του Ναυτικού, για να είμαστε σε αυτό το ελάχιστο επίπεδο αποτροπής;
Λίγους μήνες πριν, παρακολουθούσα τις συζητήσεις εδώ για το ποια συστήματα θα ήταν καλό να αγοράσουμε. Εντάξει, εγώ μπορεί να απορούσα ΠΟΥ τα ξέρουν όλα αυτά τα στοιχεία οι συνομιλητές, δεν μιλάμε για τις στροφές κινητήρα ενός Ι.Χ. αλλά για την αποτελεσματικότητα θαλασσίων πυραυλικών συστημάτων κλπ. αλλά αφού κάθε Κυριακή σε κάθε γήπεδο υπάρχουν χιλιάδες προπονητές στις κερκίδες καλύτεροι απ' τους 2 στον πάγκο κοντά στον linesman, γιατί όχι και Ναύαρχοι...
Όμως είναι ηλίου φαεινότερο πως η συγκεκριμένη αγορά αποφασίστηκε και επιβλήθηκε από άλλους, μέρες μετά τις συμφωνίες AUKUS ως μέτρο εξευμενισμού του Μακρόν και της Γαλλίας που έχασε την παραγγελία μαμούθ.
Κόψε ένα ακόμη δάνειο δισεκατομμυρίων στους ήδη χρεωκοπημένους και βάλτους να αγοράσουν αυτά που "πρέπει" και βολεύουν όλους τους άλλους τη δεδομένη χρονική στιγμή... άραγε αυτή ήταν κι η βέλτιστη επιλογή και όροι που θα επέλεγε το Πολεμικό Ναυτικό και στους οποίους θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε οικονομικά χωρις ακόμη ένα βήμα προς την καταστροφή; γιατί όχι, θα μου πεις...Τους όρους με τους οποίους υπογράψαμε συνθήκη με τη Γαλλία τους ξέρετε, να κάνετε μια συνοπτική εκλαϊκευση και σε μας τους αδαείς; Δηλαδή τώρα αν μας κουνηθούν οι Τούρκοι, θα έχουμε σταντ μπάη Γαλλικές δυνάμεις, έστω πληρωτέες, να τους βάλουν στη θέση τους;
Αν αρχίσουν τις επιχειρήσεις ή δεχθούν πλήγμα οι Γάλλοι, θα κάνουμε εμείς το ίδιο με τα όπλα που τους πληρώνουμε; πως λειτουργεί το πράγμα; -
Να δώ τα γαλλικά μαχητικά να χτυπούν τα εργοστάσια της renault η οποία έχει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της στη Τουρκία και τι στο κόσμο....
Γιατί σε άλλα νέα ενώ εμείς εδώ ψηφίζαμε τη νέα υπερ συνθήκη , την ίδια στιγμή (μάλλον λίγες μέρες νωρίτερα) , την Τουρκία επισκεπτόταν ο Γάλλος υπουργός Διεθνούς Εμπορίου.
https://www.diplomatie.gouv.fr/en/country-files/turkey/news/article/turkey-visit-by-franck-riester-istanbul-sept-27-29
Τι δήλωσε; Τα αυτονόητα προφανώς, ότι οι δύο χώρες μόνο πέρυσι είχαν αμοιβαίο εμπόριο της τάξης των 14 δισ. και ότι φέτος ελπίζουν να κλείσουν στα 16 δισ.
Κοιτώντας αυτό : https://www.diplomatie.gouv.fr/en/country-files/turkey/france-and-turkey/ , η τουρκία είναι π.χ. η πέμπτη μεγαλύτερη προμηθευτική χώρα της Γαλλίας και ο τρίτος καλύτερος πελάτης της ( εδώ μπορεί να ανέβουμε και εμείς λίγο ως πελατάκια). Στο γενικότερο του θέματος η Γαλλία έχει επενδύσει στη Τουρκία στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα τραπεζικά, σε κατασκευαστικές ,σε εταιρίες τεχνολογίας και τώρα τελευταία ακόμα και στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό.
Αν ονειρευόμαστε πλατιά βοήθεια και άλλα ωραία , δεν έχει παρά να δούμε την Κύπρο και πως έφυγε το γαλλο-ιταλικό γεωτρύπανο για άλλες πολιτείες όταν πίεσαν οι Τούρκοι, αλήθεια εκεί δεν παραβιαζόταν η κυπριακή ΑΟΖ;.
Στο κάτω κάτω της γραφής σύμμαχοι δεν ήμαστε ήδη με τους Γάλλους στο νατο; Μέχρι στιγμής πάντως η Ελλάδα ως υπερδύναμη που είναι εμφανίζεται θετική να στείλει "ειρηνευτικές" δυνάμεις να βοηθήσει τη μικρή και αδύναμη Γαλλία , εδώ κοντά , στο Μάλι, μετά από αίτημα του Παρισίου. -
Νομίζω ότι το ευτελίζετε το θέμα , τόσο που φαίνεται σαν να κατάλαβε ο σύριζα την γκάφα του και βγάζει γραμμή διόρθωσης.
Αλλωστε το πρωί , άλλα έλεγε ένας συριζαίος στις 8 και άλλα άλλος στις 9,30 .Το ότι το ναυτικό δεν ήθελε τα αμερικάνικα που θα τα παίρναμε αναγκαστικά και για αυτό καθυστερούσαμε , ήταν πολλές φορές γραμμένο στα ειδικά σάιτ και ότι προτιμούσαν τις μπελάρες. Το ότι βρέθηκε παράθυρο ευκαιρίες λόγω της αυστραλίας επίσης είναι δεδομένο και μας βόλεψε.
Αυτά και μέχρι εκεί ξέρουμε.Το ότι η Γαλλία δεν θα έρθει ΑΜΕΣΩΣ επίσης το ξέρουμε. Αρα ο στόχος είναι εμείς να αντέχουμε και να έχουμε πλεονέκτημα στις πρώτες 48 ώρες που όλα παίζονται .
Εκεί λοιπόν έχουμε πλοία που ήταν καινούργια όταν πήγα εγώ ναύτης πριν 39 χρόνια. Σήμερα ψωνίζεις για τα επόμενα 50 χρόνια. Οπως και με τα γερμανικά υποβρύχια. Και αυτά ήταν νέος σχεδιασμός και είμαστε οι πρώτοι πελάτες. Το ίδιο και με τις μπελάρα.
Αρα αν με τις μπελάρα , τα ραφάλ και τα υποβρύχια έχεις ένα τείχος άμυνας για τα επόμενα 10 χρόνια , που οι απέναντι δεν θα τολμήσουν , έχεις αγοράσει 10 χρόνια ησυχίας , αλλά κυρίως να δεις τι θα γίνεται συνολικά στην περιοχή και στην Ευρώπη.
Τώρα για το Μάλι , αν οι Γάλλοι θα θέλουν 2-3 μέρες να το σκεφτούν για εδώ που είμαστε δίπλα , εμείς για το Μάλι θα θέλουμε 10-15 .
-
Αυτά δεν θεωρούνται γκάφες. Δεν είναι γκάφες.
-
οπως είπε ο Criu αγοράσαμε 10 χρόνια ηρεμίας. Συμφωνώ
Ηταν βαρύ το τίμημα μιας χρεωκοπημένης χώρας όπως λέει ο piliourits? Ηταν βαρύ συμφωνώ όπως και ότι στα εξοπλιστικά στα χρήματα που δαπανούνται ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσουμε να φτασουμε την Τουρκία που παράγει και η ιδια όπλα. Απλά χρειαζόμαστε τόσα όσα να μην σκεφτονται να κάνουν απόβαση
Ηταν καλή επιλογή τα rafale και οι βελγάρα. Δεν έχω ιδέα αλλά συχρονα όπλα ειναι οπότε δεν μου φαίνεται κακή επιλογή χωρις να είμαι ειδικός.
Η τιμη ήταν καλη? Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι ψωνίσαμε σε καλη τιμή λογω συγκυριών που αναφέρθηκαν ασχέτως που για την Ελλάδα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
Η συμφωνία με την Γαλλία που επιτέφχθηκε ήταν καλή με ρητρα βοήθειας? Ναι ήταν νομιζω. Οπως είπαν και αλλοι η Γαλλία έχει στενα συμφέροντα με την Τουρκία δεν θα πήγαινε σε πολεμο μαζί τους ποτε. Απλα σιγουρα εχει την σημασία του η ρήτρα που θα μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο. Δεν έχω διαβάσει τους όρους να ξέρω αναλυτικά αλλά σίγουρα μια τέτοια συμφωνία είναι ίσως και πιο σημαντική από τα ίδια τα όπλα.
Τωρα από εκεί και πέρα κάποιος μπορεί να πει ότι έπρεπε να σπαταλήσουμε λιγότερα χρήματα. Οτι και με λιγοτερο εξοπλισμό κάναμε την δουλειά μας κτλ. Εδω ο καθένας έχει διαφορετική γνώμη αλλά επειδή δεν είμαι ειδικός εγω τάσσομαι εδω με το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία που ειδικά στην περιπτωση του ναυτικού έκρινε ότι ήταν ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ανάγκη
-
Το θέμα δεν ευτελίζεται από το "όχι στις γραβάτες, όχι στις φρεγάτες;"
Όλα καλά, κούμπωσε η συγκυρία και αγοράστηκε το κατάλληλο όπλο, που δεν μπορούσε να αγοραστεί πιο πριν γιατί δεν άφηνε η κόρη του Πάστορος.
Τώρα που αυτοί έχουν μπλέξει τα μπουτακια τους και κοιτάνε τι χρώμα θα βάψουν το νέο παλούκι που θα μας μπηξουν από το '23 + το AUKUS έγινε η δουλειά.
Εδώ δεν είναι η φάση να ψάχνουμε ποιος είναι πιο γκαφατζής από τον άλλο.
** Ας μη χρεοκοπουσαμε* **, ώστε να μη φτάναμε στο σημείο να έχουμε 40χρονων φρεγάτες στη θάλασσα, σταγιερ και να κάνουμε αλλαξοκωλιες ανταλλακτικών στις διάφορες γενιές των F-16.
Σε αυτά τα 10 χρόνια που ειμαστε off οι άλλοι έκαναν άλματα. Μόνο μας όπλο πια η δημιουργία τέτοιας κατάστασης αμυντικά ώστε ναι μεν θα κερδίσουν μοιραία αλλά δε θα τους συμφέρει.*Ο εις εκ των υπευθύνων καταδικάστηκε (ΠΑΣΟΚ) και περιμενουμε τον δεύτερο (ΝΔ), μάταια λόγω των δισταγμων των ψηφοφόρων της να αποφασίσουν τι θέλουν: Λαϊκή ή φιλελεύθερη ή σκληρή δεξιά; Όλα μέσα στη ΝΔουλα και όλα καλά.
-
Η αριστερή άποψη του κ. Τσίπρα...
"Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα βάλετε φρένο" κύριε Μητσοτάκη;Οι Ελληνες στρατιώτες ιστορικά μάχονται και να υπερασπιστούν την πατρίδα. Στο Σαχέλ ποιον θα υπερασπιστούν;
https://www.protothema.gr/politics/article/1168802/deite-live-tsipras-apo-vouli-gia-amudiki-sumfonia-elladas-gallias/Πάνω πλατεία, κάτω πλατεία, πέρα πεζοδρόμιο, δώθε πεζοδρόμιο...
Ανω Παναγιά, Κάτω Παναγιά, Πέρα Παναγιά, Δώθε Παναγιά...Αριστερούς επιστήμουνας...
-
Το σημείο κλειδί της φράσης είναι "ανοίξαμε"
Άρα στο μυαλό του όταν λέει την φράση αυτή έχει σχηματίσει την εικόνα και την έννοια της πόρτας και της θύρας που έχουν όντως τα χερσαία σύνορα. Τουλάχιστον στους δρόμους.
Συνεπώς, η δευτερεύουσα πρόταση που παραλειπτεται πολύ συχνά όταν συζητούμε προφορικά διότι εξυπακούεται είναι η εξής: "Η θάλασσα δεν έχει τέτοιου είδους σύνορα με θύρες και δεν μπορείς να τις ανοίξεις διοτι πολύ απλά δεν υπάρχουν"Σαφέστατα και τυπικά και επίσημα υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα που πρέπει να φυλάσσονται, αν είναι δυνατόν να πει κανείς το αντίθετο, αλλά είναι θαλάσσια με όλα τα φυσικα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα θαλάσσιο σύνορο....δηλαδή χωρίς δρόμους με πόρτες και θύρες.
Αυτό το πηραν όλοι οι αντιπαλοι του και το έκαναν σημαία. Κάτ εμέ είτε δείχνει μη κριτική ικανότητα στο τι λέει κάποιος είτε φανατισμό αντιπάλων.
Δεν πιστεύω ένας πρωθυπουργός να μη ξέρει ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.
Δηλαδή το να ψάχνουμε αποστροφές του λόγου κάποιου που εκείνη την ώρα συζητά μοιάζει κάπως σκηνοθετημένο.Βέβαια μετά το "περνάνε άνθρωποι να πάνε αλλού" το μπερδεύει το θέμα αλλά τεσπά....
Πάμε στα ουσιώδη και όχι σε εντυπώσεις
Έχω την αίσθηση πως το κιναλ για άλλη μια φορά φάνηκε σοβαρό και ρεαλιστικό. Δεν με έπεισαν οι ζαιοι. Δεν τα ξέρω αυτά τα θέματα αλλά όσο είδα συζητήσεις στην τηλεόραση ....χμμμμ δεν.
Η χώρα μας είναι 2,5 φορές πιο αδύνατη και όχι δεκάδες. Σημερα μέτρα η οικονομική δύναμη και μετά από τα μνημόνια είμαστε 2,5 φορές πιο αδύναμοι.
Τα όπλα είναι πολλαπλασιαστές ισχύος οπότε δεν μετρά απαραίτητα το πόσα έχω εγώ και εσύ αλλά η ποιότητα. Εντάξει ως ένα όριο βέβαια.
Τα εργοστάσια πολύ εύκολα φεύγουν όταν μιλάνε οι πολιτικές αποφάσεις. Βλ. Μπρεξιτ.
Αυτά, δεν είμαι ειδικός αλλά μια κοινή λογική την έχω πιστεύω.
Συνεχίστε. Και εύχομαι ειρήνη και όχι πόλεμο -
Δεν σε έπεισε ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα γιατί;
Ο Τσίπρας πάντα είχε πρόβλημα με τους Γάλλους. Δεν του συμπαραστάθηκαν ποτέ, οπότε τι να την κάνει την ΕλληνοΓαλλική αμυντική συμφωνία;
-
Το σοκ ήταν ότι ζούσε ακόμη μάρτυρας... ας αναπαυθεί η ψυχή του, τώρα μόνο ο Θεός κι ένας Έλληνας εφοπλιστής γνωρίζει τι έγινε...
-
-
-
Περι εξοπλιστικών και συμφωνίας
Άμα ηταν οι Γάλλοι να μας συνδράμουν επειδή δώκαμε 10 ψωροδις, στους Αυστραλούς όσο είχαν συμβόλαιο για μια 30ριά δις θα έπρεπε να έχουν μόνιμα τον στόλο τους να φυλάει έξω από το Σύδνευ...
Και ο Αλιέξης άλλο ένα αυτογκόλ προχτες, δέσμιος του 3%...
Κατα τα άλλα πατροπαράδοτη αριστερή γκρίνια. Μην πήραμε τα ακριβότερα πλοία; Όχι, δεν πήραμε τα ακριβότερα, ήταν μια "διαμπραγκμάτεφση" επιτυχής που μας έδωσε το κάθε πλοίο με όπλα και support στο 1 δις, οι άλλοι ήταν ακριβότεροι, κάντε και μια αναδρομή σε τιμές γενικώς και θα δείτε.
Μην πήραμε "υπερβολικά" όπλα; Πήραμε 3 φρεγατούλες γενικής χρήσης προς γνώση σας, οι πλοιάρες που κυκλοφορούν είναι από 6000 τόνους και πάνω και κοστίζουν 1.5 δις μόνο αγορά. Και 3 κορβετούλες (μάλλον). Πάμε για οροφή πλοίων στα 7-8 από 14 που είχαμε κάποτε, δεν το λες και υπερβολή... Το ναυπηγικό πρόγραμμα των απέναντι είναι για καμιά 15ριά+ νέα πλοία ακόμη, ε, με τα μισά και βγάλε δεν το λές και κούρσα εξοπλισμών... Γνωρίζει κανείς ότι οι απέναντι έχουν πλέον μέχρι και αεροπλανοφόρο; (κάποια στιγμή θα βρουν και αφη να του βάλουν όταν λήξει το νταβαντούρι μες τους δυτικούς).
Μπορούμε βέβαια πάντα να "διακινδυνεύσουμε" και να "τα βρούμε" με τους απέναντι, δεν μας λένε όμως τι ακριβώς θα βρούμε με μια χώρα που κατέχει έδαφος σε τέσσερις γειτονικές και ανφισβητει το δικάιωμα ελλήνων θεσμικών προσώπων της πολιτείας ακόμη και να επισκέπτονται κάποια νησιά.
Μην δεν πήραμε τα καλύτερα; Νομίζω ότι το καλύτερο στα χαρτιά ήταν το Ολλανδικό (στα ίδια ή και παραπάνω χρήματα βέβαια), δεν μας κακοπέφτει όμως και το γαλλικό.
Μην και πάμε στο Σαχέλ; Το δουλειά έχουμε εκεί; Ενώ ας πούμε ένας Γάλλος έχει υποχρέωση να έρθει και να πεθάνει για ένα νησί στο Αιγαίο. Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας. Μπορούμε βέβαια αν μας πουν να πάμε στο σαχέλ να "πολεμήσουμε" (εμάς περίμεναν...) να καταργήσουμε την συμφωνία αφού είναι τόσο βλαπτική και επιζήμια.
Μετά θυμηθήκαμε και το πατροπαράδοτο ΝΑΤΟ (που έτσι κι αλλιώς είμαστε σύμμαχοι με τους Γάλλους) που είναι εμφανές ότι πνέει τα λοίσθια και μικρή πλέον βαρύτητα θα έχει σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση αφού η προσοχή των ΗΠΑ είναι στον Ειρηνικό... Και την ΕΕ και και... Το καλοκαίρι του 20 είδατε πολλά νατοϊκά πλοία ή "ΕΕ" πλοία εδώ γύρω; Μόνο αμερικάνικα και γαλλικά. Και ναι κι εγώ δεν περιμένω ότι θα έρθουν γάλλοι εδώ να πολεμήσουν. Αλλά αν την κρίσιμη ώρα έχεις όπλα, ανταλλακτικά, δορυφορικές φωτό στόχων κλπ δεν είναι και λίγο, ίσως με αυτό και μόνο αποτρέψεις μια κλιμάκωση της κρίσης. Βεβαίως οι Τούρκοι είναι εταίροι της Γαλλίας αλλά από την άλλη τους κοντράρουν σε όλη την Β. Αφρική. Και η Τουρκία μας έχει συνηθίσει πλέον να είναι ταυτόχρονα και μαζί και εναντίον του οποιουδήποτε. φτιάχνει αντιδραστήρα με τους Ρώσους και οι Ρώσοι βομβαρδίζουν Τούρκους στην Συρία. Σοβαρά τώρα, οι πρώτοι θα είναι οι Γάλλοι σε αυτό το θέατρο του παραλόγου; Σάμπως θα φτάσει να διώξει ποτέ τα γαλλικά εργοστάσια από το έδαφός της;
-
Τα γραφήματα στη μούρη όσων χρειάζεται για να καταλάβουν γιατί "τελειώσαμε" και να στείλουν στο διαολο και την άλλη πλευρά του λόφου._
Από εκεί και πέρα, στο στρατιωτικό κομμάτι αφού ρίχνουμε οροφές στα συστήματα μας και αφού δε θα έρθει κανένας Φρανσουά να μπζοφισει στο Αιγαίο, τι σκατα ιστορική συμφωνία υπογράψαμε την οποία "δεν καταλαβαίνουμε επειδής είμαστε κομμουνισταί;" Απλά κάνουμε το αυτονόητο, δλδ στα μέτρα των δυνατοτήτων μας κρατάμε τα μποσικα για να μη γίνουμε σαν όλους τους βόρειους γείτονες μας που στρατιωτικά είναι ανύπαρκτοι.
-
Ζητώ το Έθνος.
Ζήτω οι ένοπλαι δυνάμεις!
Τελικά από Γαλλία δεν ψωνίζει μόνο ο Criuser και γω σε τιμές ευκαιρίας, είναι vfm οι γάλλοι, πως να το κάνουμε... -
Ρε παιδιά το βλέπετε αλλιώς και μάλλον χωρίς να έχετε ειδικές γνώσεις διεθνών συνθηκών και διπλωματίας, αλλά είστε και σίγουροι κιολας. Γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός, αυτό συζητούσαν τις προάλλες επίσημα στην σύνοδο κορυφής, όπως έλεγαν στις ειδήσεις. Το να υπογράφονται τέτοιες συνθήκες μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών είναι τα πρώιμα στάδια ενός γενικότερου οράματος ενός ενιαίου στρατού. Γιατί προτρέχετε και συγκρίνετε περιπτώσεις με φανταστικά σενάρια που έχουν άλλες βάσεις, αλλα προαπαιτούμενα και κυρίως άλλες συνθήκες;
Απλά για τον αντίλογο;
Σε ποιες από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει σαφής υπρογραφή σε επίσημη διακρατική συνθήκη; Τι έλεγαν οι άλλες που έχουμε;Αφού κανείς από εμάς δεν τα γνωρίζει αυτά πως βγάζετε τόσο πεσιμιστικο συμπέρασμα;
Η ιστορία θα δείξει ή καλύτερα εύχομαι να μη δειξει ποτέΥ.γ όταν θες να κάνεις τζερτζελο με ειρωνία πρέπει να γράφεις πιο σωστά ...."Αι" ενοπλαι και όχι "οι"
-
ρε τι τραβαμε εμεις με τα φευ
#gomenos_gomena -
Γυρε μια χαρά έχει δικαίωμα ο καθένας να τοποθετείται επί του ζητήματος και είναι ευχής έργον αφού όλοι (θεωρητικά) έχουμε τον ίδιο στόχο: την προάσπιση της χώρας.
Το τι κάνει η ΕΕ στο πλαίσιο της άμυνας είναι δικαίωμα μας να το αμφισβητούμε αφού μας έσπρωξε στην καταστροφή (αυτοί έχουν ξεκινησει πια να το παραδεχονται και θα μάθουμε πολλά πικάντικα επ'αυτου σε καμία 20αρια χρόνια). Ο,τι και αν γίνει σε θέμα Ευρωστρατου θα είναι κατόπιν εορτής και θα είναι πολύ αργά για εμάς.
Σε ο,τι αφορά τις ειρωνείες, θα είχαμε φρεγάτες εδώ και αρκετά χρόνια αν δεν είχαμε χρεοκοπήσει παντα. Αυτοί που το έκαναν ας είναι πιο εγκρατεις και στους πανηγυρισμούς τους και στην κριτική τους για την άλλη πλευρά. Δεν είναι ιστορική συμφωνία το να φτάνουν δύο χώρες της ΕΕ να υπογράφουν σύμφωνο για την προστασία τους με αστερίσκους. Μα οι αστερίσκοι είναι που μας ενδιαφέρουν εμας. Αν φτάσουμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο είναι πολύ αργά...
Επίσης ας πουν την αλήθεια. Δεν κλειδώνουν το Αιγαίο 3 φρεγάτες και μια μοίρα αεροσκαφών όσο καλά και αν είναι. Όταν κατεβαίνεις σκαλιά και σε ποσότητες αλλά και σε μεγέθη (ενώ κατά τα άλλα πρέπει να βγούμε στα πιο ανοικτά νερά της Αν. Μεσογείου) "μικραίνεις".
-
Στο ότι έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα νομίζω πως συμφωνούν όλοι.
Φυσικά και εχουν ευθύνη οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πάντα κάποια κυβέρνηση ευθύνεται για κάθε περίπτωση.
Μη ξεχνάς όπως έχω γραψει οι ζαιοι ευθύνονται για το πρώτο εξάμηνο όπου εγώ έχασα την εργασία μου. Γιατί λέω αυτά που θα τα σβήσω σε λίγο λόγω προσωπικών δεδομένων....διότι ενώ ευθύνονται στα μάτια μου οι ζαιοι για αυτό που έπαθα, εγώ ούτε φανατιζομαι ούτε αρνουμαι να εντοπίσω τα θετικά των πολιτικών επιλογών που έκαναν σε αρκετά θέματα εκείνη την εποχή. Κυρίως στα οικονομικά και στην κοινωνική συνοχή της κοινωνίας.Έτσι λοπον και σήμερα πιστεύω πως δεν μπορούμε να αρνηθούμε το πασιφανές αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί ψηφοφόροι.
Γυρίζω στο θέμα μας
Εγώ Γιόχαν δεν τα ξέρω τα διεθνή σε τέτοιο επίπεδο. Δεν τα ψάχνω κιόλας. Αυτό που άκουσα είναι πως η Ελλάδα επί δεκαετίες προσπαθούσε να πάρει τέτοιες συμφωνίες με τα ευρωπαϊκά κράτη σε στρατιωτικό επίπεδο και δεν το μπορούσε.
Σήμερα οι συγκυρίες το πέτυχαν. Αυτό λένε οι ειδικοί διεθνολόγοι και διπλωμάτες. Ούτε ένας δεν βλέπει αρνητικα αυτήν την συνθήκη. -
Πάλι άστοχος Λαπ. Προφανώς δεν θα γράψω με "σωστή" ορθογραφία κάτι για να κάνω πλάκα, θα το γράψω επίτηδες όπως το γράψω. Άσε που μια μαλιαρή επινοημένη γλώσσα δεν δικαιούται "σωστή" ορθογραφία...
Εύχομαι κάθε επιτυχία, δεν αμφιβάλω πως έχεις ικανότητες, αλλά αν νομίζεις πως στο μεροκάματο θα αναγνωριστούν και θα ΑΝΤΑΜΟΙΦΘΟΥΝ οι θυσίες και ικανότητές σου και μόνον, μάλλον ζεις σε λάθος χώρα. Τα employee of the month/year/millenia κλπ. έχουν επινοηθεί γι αυτό ακριβώς το λόγο.
Και σε χώρα σαν την Ελλάδα σε μεγάλη εταιρεία, ούτε μια μικρή προαγωγή ή αύξηση δεν βλέπουν συνήθως οι καλοί, αν όλα κι όλα τα προσόντα τους είναι απλά πως είναι καλοί στη δουλειά.
Το πολύ πολύ να τους χτυπάνε στη πλάτη και να τους εκμεταλλεύονται οι από πάνω, και να τους αντιπαθούν οι από κάτω...Στο "εθνικόν" του θέματος τώρα, κατανοητά κι ευκόλως εννοούμενα μέχρι ένα βαθμό τα της αναγκαιότητας των εξοπλισμών.
Αλλά το έγραψε ο γιόχαν παραπάνω...
Όταν απλά εκτελούμε εντολές και τα ακουμπάμε καθ' υπόδειξη εκεί που πρέπει, όταν μας υποδειχθεί (και τα δανεικά ρέουν όταν είναι να τα ακουμπήσουμε), εγώ ούτε να πανηγυρίσω μπορώ ούτε να αισθανθώ εθνικά υπερήφανος.
Άλλωστε γι αυτό και τα εργαζόμενα κορίτσια τα ακουμπάνε στον αγαπητικό όσα και όποτε τους πει και δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, γιατί "όταν τον χρειαστούν, αυτός θα ναι κει" να τις προστατέψει...Να τα ακουμπάει κάποια και να το πανηγύριζει κιόλας, πως εξασφάλισε συμβόλαιο προστασίας, όσο να ναι, το λες και γελοίο.
Είτε για γυναίκες πρόκειται, είτε για χώρες...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2