-
Καλά όλα αυτά για το ACC σε αυτόματο.
Αν όμως έχεις το manual,όταν κάποιος μπει απότομα στη λωρίδα ή κόψει απότομα ταχύτητα ο μπροστινός και μετά επιταχύνει επίσης γρήγορα,δεν θα πρέπει κι εσύ αν βρίσκεσαι με λάθος σχέση στο κιβώτιο εκτός από το τιμόνι να χρησιμοποιείς και το λεβιέ; Άρα θα μοιάζει πιο πολύ με απλό cc παρά με acc.
-
Όταν εισαι από 90 χλμ/ωρα και πάνω έχει μια χαρά ροπη και δυναμη να τραβήξει. Στην πράξη υπερβολικά σπάνια, σχεδόν ποτέ δεν κατεβάζεις. Και έχω ταξιδέψει σχεδόν όλη την Ελλάδα.
Πρέπει να πέσεις κατω από 90 χλμ/ωρα όπου και τότε δεν κάνεις πολλά, απλα πατάς συμπλεκτη κατεβάζεις 4η και χωρις καν να πατάς γκαζι για συμπλεξη σηκώνεις τον συμπλεκτη, το σύστημα κάνει ομαλά την συμπλςξη μόνο του. Αν θέλεις μπορείς να το κάνεις και εσύ την συμπλεξη αλλά όπως σου κατέβει.
Επισης, μπορείς να πατήσεις το πόδι στο γκάζι και τέρμα στο πατωμα να προσπεράσεις και μόλις προσπεράσεις μαζεύεις τα πόδια σου, και αυτό μόνο του σιγά σιγά ξανά πιάνει την ταχύτητα κρατώντας την απόσταση.
-
Αυτό είναι το θέμα Lap.
Στο manual θα χρησιμοποιήσεις και πόδι και χέρι, άρα περίπου δουλεύει σαν το απλό cc. Τη μόνη κίνηση που γλιτώνεις με το acc σε σύγκριση με το cc, είναι το φρενάρισμα.Αυτά στο manual,γιατί στο αυτόματο όντως κρατάς μόνο τιμόνι.
-
Σε ένα ταξίδι 500 χλμ στις εθνικές οδούς της χώρας μαςζήτημα αν πατήσεις 5 φορες τον συμπλεκτη.
Και αυτο σε κάτι σούπερ ανηφόρες. Πουθενά αλλού.
Όλη η ξεκούραση δεν εντοπίζεται στον συμπλεκτη, που σε εμενα είναι πούπουλο με μικρή διαδρομή και αλλάζεις με την σκέψη, αλλά στο ότι δεν κουράζει φαιά ουσία του εγκεφάλου κρατώντας σταθερή απόσταση. Χωρίς acc συνεχώς τα μάτια και τα πόδια είναι σε εγρήγορση και αυτό κουράζει πολύ τον εγκέφαλο. Αυτό είναι όλο το θέμα. Φτάνεις μετά 5 ώρες ταξίδι σαν να ειχες ταξιδέψει 1,5 με 2 ώρες. Χαλαρός και καθόλου ζαλισμένος. Άσε που το βράδυ είναι ακόμα καλύτερο
-
Με τόσα διόδια μόνο 5 φορές θα πατήσεις συμπλέκτη?
-
Καλησπέρα σε όλους!!
Καθότι και εγώ σε αναζήτηση για το St Line X, θα μπορούσε κάποιος που γνωρίζει να μου απαντήσει στις παρακάτω απορίες:- Πέρα από τα ταμπούρα, υπάρχουν κάποιες άλλες εξοπλιστικές διαφορές μεταξύ των εκδόσεων 125 και 155?
- Θεωρείτε ότι τα ταμπούρα είναι λόγος για να μην προχωρήσει κανείς σε αγορά της έκδοσης με τα 125 άλογα?
- Υπάρχει δυνατότητα να αλλάξεις μετέπειτα τα ταμπούρα με δίσκους ή όχι? Και αν ναι, υπάρχει ενδεχόμενο να χάσεις την εγγύηση? Η διαφορά μεταξύ 125 και 155, νομίζω είναι κοντά στα 2000 ευρώ και αναρωτιέμαι αν αξίζει η χρηματική διαφορά μόνο και μόνο για να έχεις δίσκους και συν 30 άλογα...
- Διάβασα ότι τα νέα μοντέλα δεν θα διαθέτουν την λειτουργία της απενεργοποίησης του ενός κυλίνδρου! Θεωρείτε πως θα επηρεάσει κατά πολύ την κατανάλωση καυσίμου και πιθανώς την διάρκεια ζωής του κινητήρα?
- Στον διαμορφωτή στο site μου εμφανίζει ότι αν στείλεις την διαμόρφωση στον έμπορο έχεις όφελος 300 ευρώ. Υπάρχει κάποια άλλη προωθητική ενέργεια-έκτπωση αυτή την περίοδο? Καθότι βρίσκομαι σε νομό που δεν έχει επίσημη ford, θα μπορούσατε να προτείνεται κάποιες από τις οποίες να μείνατε ευχαριστημένοι από την προσφορά? Βρίσκομαι Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο δεν έχω πρόβλημα να μεταβώ και σε άλλες περιοχές αν έχετε να προτείνεται κάποιον καλό έμπορο...
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις εκ των προτέρων!!
-
Με τόσα διόδια μόνο 5 φορές θα πατήσεις συμπλέκτη?
Δεν φρέναρω καθόλου και σπαω μπάρες..... Χαχα
Εκτός των διοδίων αναφέρω τα κατεβάσματα. Φυσικά όπου και εκεί όταν πλησιάζεις πατάς το cancel και ρολλαρει το αυτοκινητο κια λίγο πριν φτάσεις πατας φρενο. Φορτίζω και την μπαταρια με το ρολαρισμα.
-
Στα st line η έκπτωση είναι 300 ευρώ ενώ στα st line x είναι 868, αν πας σε αντιπροσωπεία. Αν σε αυτή προστίθεται και επιπλέον έκπτωση δεν το γνωρίζω.Προσωπικά τα ταμπούρα δεν θα με απασχολούσαν ιδιαίτερα εκτός και ανεβοκατέβαινα σε κορφοβούνια ολημερίς. Η απενεργοποίηση κυλίνδρου θεωρώ ότι προσέφερε ελάχιστη οικονομία, περισσότερο τρικ του μάρκετινγκ το βρίσκω. Για τα άλλα δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
-
Καθότι και εγώ σε αναζήτηση για το St Line X, θα μπορούσε κάποιος που γνωρίζει να μου απαντήσει στις παρακάτω απορίες:
- Πέρα από τα ταμπούρα, υπάρχουν κάποιες άλλες εξοπλιστικές διαφορές μεταξύ των εκδόσεων 125 και 155?
- Θεωρείτε ότι τα ταμπούρα είναι λόγος για να μην προχωρήσει κανείς σε αγορά της έκδοσης με τα 125 άλογα?
- Υπάρχει δυνατότητα να αλλάξεις μετέπειτα τα ταμπούρα με δίσκους ή όχι? Και αν ναι, υπάρχει ενδεχόμενο να χάσεις την εγγύηση? Η διαφορά μεταξύ 125 και 155, νομίζω είναι κοντά στα 2000 ευρώ και αναρωτιέμαι αν αξίζει η χρηματική διαφορά μόνο και μόνο για να έχεις δίσκους και συν 30 άλογα...
- Διάβασα ότι τα νέα μοντέλα δεν θα διαθέτουν την λειτουργία της απενεργοποίησης του ενός κυλίνδρου! Θεωρείτε πως θα επηρεάσει κατά πολύ την κατανάλωση καυσίμου και πιθανώς την διάρκεια ζωής του κινητήρα?
- Στον διαμορφωτή στο site μου εμφανίζει ότι αν στείλεις την διαμόρφωση στον έμπορο έχεις όφελος 300 ευρώ. Υπάρχει κάποια άλλη προωθητική ενέργεια-έκτπωση αυτή την περίοδο? Καθότι βρίσκομαι σε νομό που δεν έχει επίσημη ford, θα μπορούσατε να προτείνεται κάποιες από τις οποίες να μείνατε ευχαριστημένοι από την προσφορά? Βρίσκομαι Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο δεν έχω πρόβλημα να μεταβώ και σε άλλες περιοχές αν έχετε να προτείνεται κάποιον καλό έμπορο...
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις εκ των προτέρων!!
-
Οχι η διαφορά εξοπλισμού αφορά το επίπεδο εξοπλισμού. Μόνο τα ταμπούρα έχουν σχέση με την ιπποδύναμη. Όπως (εαν δεν κάνω λάθος - ισχύει στο Φιέστα) και εαν το πάρεις με αυτόματο κιβώτιο έχει δίσκους πίσω.
-
Όχι με την καμία. Είναι καθαρά ψυχολογικό, δεν έχει κάποια διαφορά και φυσικά δεν είναι λόγος απόρριψης του αυτοκινήτου.
-
Υπάρχει, αλλά είναι πανάκριβη αλλαγή, γιατί πρέπει να αλλάξεις όλο τον πίσω άξονα.
-
Την κατανάλωση θα την επηρεάσει σίγουρα, αλλά το πόσο κανείς δεν ξέρει. Προσωπικά πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι μικρή (έως και πολύ μικρή). Την διάρκεια ζωής του κινητήρα δεν έχει λόγο να την επηρεάσει.
-
Απλά τα ταμπουρά ενδέχεται να ζεσταθοθν σε κατάβαση και μόνο όταν θα έχεις φορτωμένο το αυτοκινητο ώστε ο κατανεμητης των φρένων τα υοερχρησιμοποιει.
Δεν νομιζω να φτάσεις σε τόσο ακραίες συνθήκες οδήγησης. Και αν τέλος πάντων ζεσταθουν απλά... Θα κρυώσουν. Δεν πιστεύω ότι θα κυνηγάς χρόνους και μετρα φρεναρισνατος σε κατάβαση.
-
Το αυτο, το ίδιο λέω και εγώ.
Τα ταξίδια είναι απόλαυση, άσε που κοιτας και πιο περιμετρικά και δεν έχεις άγχος. Όπως λέει ο φίλος πιο πάνω, τόσα χρόνια τα ταξίδια ήταν κουραστικά όχι πλέον. Δεν το κατάλαβενεις πάρα μόνο αν ο ταξιδέψεις με acc. Νιώθεις πολιτισμικό σοκ.
Πιάνεις κουβεντούλα, πίνεις την καφεδουμπα από την βαθιά ωραια ποτηροθηκη (κάποια γαλλικα δεν την έχουν, αχ τι κρίμα) και το σύστημα συνεχώς διατηρεί την απόσταση, αφήνει γκαζι και επιταχύνει συνεχώς όλη την ώρα. Εσύ απλά κρατάς τιμονι.
Και κάπως έτσι σκοτώνεσαι. Όταν οδηγείς πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος και σε εγρήγορση, σαν να είσαι σε πόλεμο!!! Εγώ προσωπικά δεν μιλάω καν αν έχω μέσα κόσμο.
Σχετικά με τα ταμπουρα, σε άλλο Ford (Focus), δεν δημιούργησαν πρόβλημα ούτε σε πίστα.
-
Αυτό που χωρίς να έχει δοκιμάσει κάποιος κάτι λέει απόψεις δε μπορώ να το καταλάβω. Ακριβώς επειδή έχεις acc δεν σκοτώνεσαι. Αφού κ να αποσπαστεις λίγο θα φρενάρει μόνο του. Είναι ο ορισμός της ασφάλειας. Σε κρατάει ξεκούραστο ενώ το αυτοκίνητο ταξιδεύει ήρεμα κ σταθερά. Εννοείται ότι δεν θα βάλεις στα 180 το acc. Το έχεις στα 130 κ απλά κρατάς το τιμόνι. Έπρεπε να είναι υποχρεωτικό σε όλα.
-
Αυτό που χωρίς να έχει δοκιμάσει κάποιος κάτι λέει απόψεις δε μπορώ να το καταλάβω. Ακριβώς επειδή έχεις acc δεν σκοτώνεσαι. Αφού κ να αποσπαστεις λίγο θα φρενάρει μόνο του. Είναι ο ορισμός της ασφάλειας. Σε κρατάει ξεκούραστο ενώ το αυτοκίνητο ταξιδεύει ήρεμα κ σταθερά. Εννοείται ότι δεν θα βάλεις στα 180 το acc. Το έχεις στα 130 κ απλά κρατάς το τιμόνι. Έπρεπε να είναι υποχρεωτικό σε όλα.
Συμφωνω μαζι σου. Εκανα το ΣΚ πρωτο ταξιδι με ACC και η διαφορα του απο το απλο CC ειναι πολυ μεγαλη, καθως πλεον δεν χρειαζετε να εισαι στην τσιτα ωστε να φρεναρεις οταν ο μπροστινος παει ακομα και με 2 χλμ πιο αργα. Γενικα σε ξεκουραζει, και ασχολησε μονο με το τιμονι και τις προσπερασεις.
-
Ομως δεν ειναι ακομη σε θεση να αντικαταστησουν τον πραγματικο οδηγο. Συνεπως δε πρεπει να φοριουνται και υποχρεωτικα. Πχ το acc που αναφερετε. Ελεγχει το πεδιο μπροστα απο το οχημα. Αν καποιος ερχεται απο πισω με μεγαλυτερη ταχυτητα δεν αντιλαμβανεται πως πρεπει να... κανει στην ακρη. Ουτε να αυξησει ταχυτητα ανω αυτης που ορισαμε για να κανει γρηγοροτερη και ασφαλεστερη την προσπεραση ενος αλλου οχηματος. Καλο το αυτοματο φρεναρισμα αλλα το οχημα δεν μπορει να προβλεψει τον πεζο που κοιταζει αφηρημενα και ειναι ετοιμος να περασει καθετα ενα δρομο. Αυτα τα βλεπει ο εμπειρος οδηγος και ειναι εκεινα τα χαρακτηριστικα που καθιστουν απαραιτητη την συμετοχη του στην οδηγηση.
-
Όταν κάποιος έρχεται πίσω με μεγαλύτερη ταχύτητα χωρίς να τον αντιληφθείς υπάρχει το BLIS που σε ειδοποιεί ηχητικά,οπτικά και εάν χρειαστεί σε φρενάρει και παρεμβαίνει στο τιμόνι. Όταν χρειαστείς μεγαλύτερη ταχύτητα από την οριζόμενη πατάς γκάζι και απενεργοποιείται το acc. Πλέον τα αυτοκίνητα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν διερχόμενους πεζούς,ποδηλάτες ή ζώα και να φρενάρουν μόνα τους. Επίσης η PSA στις ακριβές εκδόσεις έχει προαιρετικά το Night Vision που σου δείχνει στο καντράν ψηφιακή χρωματιστή απεικόνιση εάν εντοπίσει κάποιον να κινείται στην άκρη του δρόμου ή εάν υπάρχει κάποιο ζώο. Γενικά πλέον είναι τόσα πολλά τα συστήματα ασφαλείας που πρέπει να πάρεις φόρας και να πέσεις στη θάλασσα ή σε γκρεμό για να πάθεις σοβαρό ατυχήμα.
-
Όλα αυτά τα συστήματα είναι ευπρόσδεκτα και είναι απαραίτητα ανάλογα την χρήση που κάνει ο καθένας , εγώ πχ που κινούμαι σε ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο καθημερινά , με πέταλα και κλίσεις το acc θεωρώ ότι μου είναι περιττό , από την άλλη το σύστημα που ανέφερε ο φίλος από πάνω νυχτερινής όρασης το θεωρώ πολύ χρήσιμο καθώς πολλες φορές τον δρόμο που κινούμαι διασχίζουν αγριογούρουνα , αλεπούδες σκυλιά κλπ
-
[mod] **Παρακαλώ να επανέλθουμε εντός θέματος, το οποίο είναι το Ford Puma. **[mod]
-
Καλησπέρα σε όλους!!
Καθότι και εγώ σε αναζήτηση για το St Line X, θα μπορούσε κάποιος που γνωρίζει να μου απαντήσει στις παρακάτω απορίες:Θεωρείτε ότι τα ταμπούρα είναι λόγος για να μην προχωρήσει κανείς σε αγορά της έκδοσης με τα 125 άλογα?
Διάβασα ότι τα νέα μοντέλα δεν θα διαθέτουν την λειτουργία της απενεργοποίησης του ενός κυλίνδρου! Θεωρείτε πως θα επηρεάσει κατά πολύ την κατανάλωση καυσίμου και πιθανώς την διάρκεια ζωής του κινητήρα?
Tα ταμπούρα γενικά αποδίδουν τις όποιες λειτουργίες τους γρηγορότερα από τούς δίσκους διότι δεν χρειάζονται να ζεσταθούν στα πρώτα φρεναρίσματα. Αντίστοιχα βέβαια υπερθερμαίνονται δυνητικά ευκολότερα από τους δίσκους με πιθανές ανάλογες συνέπειες. Δεν είναι καλά ή κακά γενικά δηλαδή, έχουν άλλες παραμέτρους λειτουργίας.
Πιθανόν η έλλειψη απενεγοποίησης του κυλίνδρου να σου ανεβάσει ελαφρώς την κατανάλωση, αλλά μην στεναχωρηθείς για αυτό. Κάτι σαν το start stop. Μπορεί και ...2lt καυσίμου στον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου!!!
Υ.Γ. Ηθελα και εγώ να γράψω την ολόσωστη και άνευ αμφισβήτησης αποψή μου για το κοσμοσωτήριο ACC αλλά μου έκοψε το βήχα ο Fanis 75 νωρίτερα. Πάντως αν ποτέ διασχίσω τη Μοχάβε οδηγώντας να ξέρετε ότι το αμάξι μου θα έχει οπωσδήποτε τέτοιο!
-
Και σε πίστα αν δεν έχει βάρος φορτωμένο το αυτοκινητο ο κατανεμητής πέδησης δεν πολύ χρησιμοποιεί τα πίσω φρένα για αυτο και δεν ζεστάθηκαν. Όταν είναι φορτωμένο το αυτοκινητο τοτε υπερχρησιμοποιουνται τα πίσω φρένα διοτι το σύστημα προσπαθεί να μειώσει τον φόρτο εργασίας στα μπροστινά φρένα λόγω μεταφοράς της μάζας προς τα εμπρός κατά την πεδηση.
Οσο για το σύστημα μόνο και μόνο ότι δεν κουράζεται ο εγκέφαλος και ότι παράλληλα με τα μάτια σου έχεις και ένα σύστημα που διαβαζει πολλές φορες το δευτερόλεπτο την κίνηση μπροστά αποτελεί από μόνο του μια εξτρα ασφάλεια. Φυσικά πρέπει να προσέχεις κάνεις δεν λέει το αντίθετο.
Κυρ Σπύρο, τα νέα σύστηματα ακόμα και στο φθηνο δικό μου προειδοποιούν για τους πεζούς που ειναι στα πρόθυρα να διασχίσουν το δρομο. Μάλιστα είναι κάπως σπαστικό διοτι οι πεζοί εν τελη δεν περνουν αλλά σταματουν στην άκρη, παρόλα αυτά εσύ ακούς τα μπιπ μπιπ.
Οχι δεν ισχυει αυτο με τα τόσα λίγα λίτρα στο start stop. Στο δικό μου καταγραφεί πόσο χρόνο χρησιμοποιήθηκε το start stop και ποσα λιτρα εξοικονόμηση. Πότε δεν κατάλαβα γιατί ειναι χρήσιμη αυτή η ένδειξη αλλά να που βοηθά στο να ποσταρω τώρα, χαχα
Αν έχεις μποτιλιαρισμα είναι όντως λιτρα και μαλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και φυσικά όχι στον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου
-
Στην μερκ επειδη απο την πρωτη βολτα ολα αυτα αρχιζαν να ενοχλουν παρεμβαινωντας οχι μονο με μπιπ μπιπ, τα ρυθμισα αναλογα γιατι οχι μονο αισθημα ασφαλειας δε μου επεφεραν αλλα αρχιζα να απευθυνομαι στο αυτοκινητο και να ρωτω 'Τι ειναι παλι?'
Ο οδηγος παιζει ακομη πολυ μεγαλο ρολο στο τι πρεπει να γινει και ποτε. Ηδη μετραμε θυματα της αυτονομης οδηγησης. Καλοδεχουμενα ολα , ωστοσο στο βαθμο που πραγματικα μπορει να βοηθουν και οχι να μας κανουν νωθρους ως να βλεπαμε τηλεοραση. Αυτο λεω. Για το φιλο που ρωτησε. Αυτη η ανοησια της επιλεκτικης απενεργοποιησης του κυλινδρου μονο φθορα και αλλαγη της θεσης ισορροπιας επιφερει στον κινητηρα και οχι οικονομια. Θεωρω πως ισως αυτη ειναι και η μεγαλυτερη αιτια σε βλαβες των tsi στο γκρουπ παλαιοτερα.
Ford Puma 2019