-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Έχω την εντύπωση η όλη φάση για τα σπίτια( ηλεκτρ. Ταυτότητες κλπ) είναι για να δουλεύουν οι του ΤΕΕ.Είναι και αυτό , αλλά η μεγίστη ΜΑΛΑΚΙΑ μας είναι που τόσα χρόνια δεν είχαμε τόσα και άλλα τόσα στα σπίτια που είναι το αντικείμενο μας , ενώ αντίθετα κονόμαγαν με τον κόπο μας , άλλα παρασιτικά επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι . Και μάλιστα κονομάνε και σήμερα σε τιμές ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ απλά γιατί έχουν περάσει στον κόσμο την άποψη ότι κάνουν κάτι ιδιαίτερο .
Για παράδειγμα , για να σου δώσει ένας μηχανικός μία βεβαίωση μεταβίβασης ενός ακινήτου , θα πρέπει να ελέγξει την πραγματική κατάσταση , να την παραβάλλει με τα σχέδια της αδείας , αλλά και της σύστασης του ακινήτου και να βεβαιώσει την ταύτιση τους . Για αυτό θα σου πάρει γύρω στα 200-250 € .
Αντίστοιχα ο συμβολαιογράφος που θα του φέρουν στο γραφείο του , ακούνητος δηλαδή , τα παλιά συμβόλαια , τα πιστοποιητικά του κτηματολογίου , την βεβαίωση του μηχανικού και θα αντιγράψει την περιγραφή από τα παλαιότερα συμβόλαια , θα διαβάσει τις ταυτότητες των συμβαλλομένων και διάφορα άλλα απλά και κυρίως χωρίς ευθύνη πράγματα , θα πάρει από 600-700 μέχρι πολλές χιλιάδες ευρώ , συνήθως γύρω στα 1500-2000 , αφού παίρνει το 1-1,3 % της αξίας συμβολαίου του ακινήτου .
Ο δε δικηγόρος θα κάνει την παράσταση του . Πρόκειται κυριολεκτικώς περί παραστάσεως , αφού παρίσταται και δεν κάνει και κάτι ιδιαίτερο , αφού ο έλεγχος των τίτλων για τον αγοραστή είναι άλλη διαδικασία και άλλη πληρωμή .
Μάλιστα σε περιπτώσεις που εκπροσωπεί τον πωλητή που παίρνει τα λεφτά και φεύγει ο ρόλος του είναι διακοσμητικός .
Για να καταλάβετε την διαφορά νοοτροπίας των μηχανικών , αλλά και της αντιμετώπισης που επιτρέψαμε να έχουν οι πολίτες απέναντι μας , θα σας αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα .
Γνωστή μου πουλάει ένα οικόπεδο στου Παπάγου . Αυτή παίρνει τα λεφτά και φεύγει , δεν έχει δηλαδή κάποιο ρίσκο από νομικής απόψεως . Από πλευράς μηχανικού θα πρέπει να πάρει μία βεβαίωση ότι το οικόπεδο είναι αδόμητο , δηλαδή δεν έχει κάποιο κτίσμα πάνω του , που είναι αυθαίρετο κλπ . Το κόστος γύρω στα 200 € .
Με ρωτάει η ιδιοκτήτρια . Ξέρεις κανένα δικηγόρο , γιατί μου ζήτησαν πολλά λεφτά . Της λέω ξέρω , αλλά πόσα να δώσεις , αφού και εδώ το 1 % της αξίας και λιγότερο είναι . Μου λέει μου είπε μία 2500 . Ασε της λέω να ρωτήσω . Ρωτάω μία φίλη που δεν της τρέχουν οι δουλειές από τα μπατζάκια . Με ρωτάει , πόσα λεφτά θα πάρει ; Της λέω γύρω στα 300000 . Ε μου λέει , 300000 θα πάρει , να μην πάρω εγώ 2500 ?Ωραίοι και οι δύο λοιπόν . Δικηγόρος πωλητή για ξύσιμο , θα πάρει 2500 , συμβολαιογράφος για αντιγραφή , γύρω στα 3500 , δικηγόρος αγοραστή πέραν αυτών που θα πάρει για τον έλεγχο τίτλων , θα πάρει και αυτός άλλα 2000 για την παράσταση . Και ο μηχανικός που είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ , θα πάρει τα @@ των άλλων και δύο κατοστάρικα για την χώνεψη και θα μας την πουν κιόλας , ότι όλα αυτά είναι άχρηστα και γίνονται για να βγάζουν λεφτά οι μηχανικοί .
Εχετε δίκιο . Ετσι ακριβώς είναι . Αφού έχουμε πλέον και τους μεσίτες και τους συμβολαιογράφους να καθορίζουν τις τιμές μας , μια και πέσαμε στην κρίση που μας χτύπησε περισσότερο από όλα τα επαγγέλματα , είμαστε και κερατάδες και δαρμένοι .
Ευτυχώς που δεν ασχολήθηκα καθόλου με τέτοια θέματα , ενεργειακά πιστοποιητικά κλπ και οι βεβαιώσεις είναι μόνο για φίλους και πελάτες , γιατί αλλιώς θα τα είχα πάρει ακόμα περισσότερο , επειδή γνωρίζω την διαφορά των τεράστιων ευθυνών που αναλαμβάνουμε εμείς και την πλήρη ανευθυνότητα των άλλων .
Και τα μαϊμού που είπε παραπάνω ο συνάδελφος , είναι ακριβώς γιατί πολλά λαμόγια εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοι , βρέθηκαν στο ξαφνικά χωρίς δουλειά και με υποχρεώσεις και αναγκάστηκαν να φάνε την αξιοπρέπεια τους μπροστά σε κάποια λαμόγια .
-
Με μόνη διαφορά ότι οι συμβολαιογράφοι κι οι δικηγοροι ανέκαθεν ανακατεύονταν σε τέτοιες υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων. Ενώ τώρα τελευταία άνοιξε ακόμα περισσότερο η μπίζνα και για τους μηχανικούς όπως προείπα ( ενεργειακό, μητρώο ακινήτων).
Στάλθηκε από το Redmi Note 6 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
To ίδιο λέω και εγώ . Οι άλλοι εδώ και χρόνια τα αρπάζουν κανονικά από τα ακίνητα που όμως είναι ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ των Μηχανικών , αφού από το μυαλουδάκι τους γεννιούνται...
Δηλαδή πόσο λογικό το βλέπεις να με φωνάξει ένας πελάτης που έχει αγοράσει διαμέρισμα από μένα , πριν από 15 χρόνια , που το έχω ΓΕΝΝΗΣΕΙ εγώ αφού εγώ το φαντάστηκα , το μελέτησα , το δημιούργησα και το υλοποίησα και να θέλει να μου δώσει για την βεβαίωση 200 € και να του φανεί ακριβή , αλλά να θεωρεί λογικό να δώσει 2000 στον δικηγόρο για παράσταση , για να δει πως θα υπογράφει το συμβόλαιο και ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ?
Δεν λέω ότι φταίς εσύ που έχεις αυτή την αντίληψη . Λέω ότι φταίμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εμείς οι Μηχανικοί που σου επιτρέψαμε να την έχεις και να την εδραιώσεις , με τα δικά μας λάθη και παραλείψεις . Αλλά εμείς σε αντίθεση με δικηγόρους και συμβολαιογράφους , δεν είχαμε ποτέ σοβαρό συνδικαλισμό , για αυτό και συμβαίνουν αυτά .
Αυτά που λέω δεν σημαίνουν ότι θέλω να παίρνω 2000 για την βεβαίωση . Λέω ότι θα έπρεπε να παίρνω αντί για 200 , γύρω στα 400 , αλλά οι άλλοι δύο θα έπρεπε να παίρνουν λιγότερα από μένα .
Για να μην σου πω ότι αν έρθεις στο γραφείο ενός μηχανικού και του ζητήσεις ένα αντίγραφο από ένα παλιό σχέδιο , δεν θέλεις να πληρώσεις ούτε την φωτοτυπία , ενώ αντίθετα σε ένα συμβολαιογραφικό γραφείο θα πληρώσεις 15-20 € τουλάχιστον για κάθε σχέδιο και περισσότερα για συμβόλαιο . Το βίωσα πέρσι που πήγα να πάρω κάτι σχέδια από παλιό συμβόλαιο του πεθερού μου , που ήταν πελάτης του πατέρα του συμ/φου και που είχαν κάνει μλκιουλες σε κάποια πράγματα . Ο γιός του , αυτός πλέον είναι ο συμ/φος ούτε που ασχολήθηκε με τα προβληματάκια και έδωσα και 25 € για 2 σχέδια .
-
Ποιος σου ειπε οτι μας φαινεται λογικο;
Και οπως τα λες ειναι οι πρωτοι που πρεπει να πληρωσουν και την σφαιρα ειναι οι συμβολαιογραφοι , το ποιο κλειστο κληρονομικο επαγγελμα μετα οι δικηγοροι ο καρκινος της κοινωνιας και μετα οι μηχανικοι που ευθυνονται για την οψη των πολεων και αλλα που δεν ειναι της παρουσης. -
Δεν είπες τίποτα για τους δασκάλους.
-
Ουδείς μωρότερος των Ιατρών , αν δεν υπήρχον οι Διδάσκαλοι...
-
Το τι έχω δει από συμβόλαια, ειδικά συμβολαιογράφων που συνεργαζόταν με εργολάβους, δεν περιγράφεται... τι Η/Χ που προβλέπονται κανονικά κλειστοί στο συμβόλαιο, τι θέσεις στάθμευσης στη φύτευση, τι κοινόχρηστοι χώροι της άδειας που έγιναν... αποθήκες και μετά σπίτια.
Προσωπικά έχω καεί και από συμβολαιογράφο, και από μηχανικό και από δικηγόρο, με αποτέλεσμα να έχω τεράστια χασούρα σε κάθε επίπεδο. Ειδικά ο δικηγόρος, τα άρπαξε και δεν έκανε ΤΙΠΟΤΕ.
Για την κατάντια του επαγγέλματος των μηχανικών φταίνε οι ίδιοι, και μόνο, με τη συμπεριφορά τους ως κλάδος εδώ και δεκαετίες. Και οι λίγοι καλοί χάνονται... Αλλά θα διαφωνήσω ότι φταίνε ΜΟΝΟ οι μηχανικοί. Φταίνε και οι εργολάβοι/κατασκευαστές που έβγαζαν από τη μύγα ξίγκι, αλλά και οι άπληστοι ιδιοκτήτες. -
Από το 1977 έχουν αρχίσει οι συζητήσεις να μην μπορεί να γίνει κατασκευαστής ο καθένας . Μέχρι σήμερα 42 χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα .
Μέχρι το 1973 οι άδειες των οικοδομών υπόκεινταν σε μελλοντικό έλεγχο . Δηλαδή έβγαιναν όπως να είναι .
Μέχρι το 1993 τις οικοδομικές άδειες τις έλεγχαν μηχανικοί της πολεοδομίας που ήταν επιρρεπείς στο λαδάκι , ενώ οι φάκελοι είχαν την κακή συνήθεια να χάνονται μόνοι τους από το αρχείο...
Μετά το 1993 επειδή το κακό είχε παραγίνει , υποχρέωσαν τους επιβλέποντες μηχανικούς να δίνουν βεβαιώσεις ότι εφαρμόστηκε η μελέτη και έτσι μετά την δήλωση γινόταν πάρτι από αυθαιρεσίες , ενώ και ο τρόπος αυτός δεν ήταν σωστός αφού ο επιβλέπων έπρεπε να ελέγξει τον εαυτό του και να έλθει σε σύγκρουση με τον πελάτη του και τις απαιτήσεις του , οι οποίες συχνά ήταν απλά ανταγωνιστικές στο ποιος θα έκανε περισσότερες αυθαιρεσίες . Αυτός ή ο γείτονας του και την ίδια κόντρα είχαν και οι γυναίκες τους .Αυτά όλα διορθώνονται από το 2012 με τους ελεγκτές δόμησης , αλλά πλέον δεν έχουμε παρά ελάχιστες καινούργιες οικοδομές .
-
Σοβαρά μέχρι το 1993 το θέμα ήταν το λαδάκι ; όχι οι μύριες αυθαιρεσίες ; Ή οι Η/Χ άρχισαν να κλείνουν μετά ; Υποτίθεται ότι το σύστημα με τις υπ. δηλώσεις έγινε λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης των πολεοδομιών στις αυτοψίες, και για αποσυμφορηθεί η κατάσταση, για περιορισμένο χρόνο. Απλά, κατά κοινή πρακτική, εφαρμόστηκε στο διηνεκές παρ΄όλο που νομικά ΔΕΝ στέκει αφού πρόκειται για έγγραφο και όχι νόμο, εφαρμόστηκε στην συντριπτική πλειοψηφία των οικοδομών, και έγινε κυριολεκτικά πάρτυ, αφού οι υπ. δηλώσεις είχαν αξία χαρτιού υγείας και έκαναν ο,τι ήθελαν. Από την άλλη πλευρά, έχω δει οικοδομή με αυτοψία πολεοδομίας για ρευματοδότηση με αυθαίρετα που αποκλείεται να έγιναν μετά. Βέβαια, βλέπεις και ποιός έκανε την αυτοψία...
Για τους ελεγκτές, κρατώ μικρό καλάθι μέχρι να αρχίσουν οι δειγματοληπτικοί. Ψάχνωντας γραφείο έχω δει διάφορα...
Αλλά ξεφεύγουμε από το θέμα του νήματος. -
Ο χρήστης polo2002 έγραψε:
Σοβαρά μέχρι το 1993 το θέμα ήταν το λαδάκι ; όχι οι μύριες αυθαιρεσίες ; Ή οι Η/Χ άρχισαν να κλείνουν μετά ; Υποτίθεται ότι το σύστημα με τις υπ. δηλώσεις έγινε λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης των πολεοδομιών στις αυτοψίες, και για αποσυμφορηθεί η κατάσταση, για περιορισμένο χρόνο. Απλά, κατά κοινή πρακτική, εφαρμόστηκε στο διηνεκές παρ΄όλο που νομικά ΔΕΝ στέκει αφού πρόκειται για έγγραφο και όχι νόμο, εφαρμόστηκε στην συντριπτική πλειοψηφία των οικοδομών, και έγινε κυριολεκτικά πάρτυ, αφού οι υπ. δηλώσεις είχαν αξία χαρτιού υγείας και έκαναν ο,τι ήθελαν. Από την άλλη πλευρά, έχω δει οικοδομή με αυτοψία πολεοδομίας για ρευματοδότηση με αυθαίρετα που αποκλείεται να έγιναν μετά. Βέβαια, βλέπεις και ποιός έκανε την αυτοψία...
Για τους ελεγκτές, κρατώ μικρό καλάθι μέχρι να αρχίσουν οι δειγματοληπτικοί. Ψάχνωντας γραφείο έχω δει διάφορα...
Αλλά ξεφεύγουμε από το θέμα του νήματος.Οι Η/Χ άρχισαν να κλείνουν μετά το 88-90 αφού θεσμοθετήθηκαν το 86 και μέχρι να τελειώσουν τα κτίρια και να το τολμήσουν πέρασε κάποιος καιρός .
Οι δηλώσεις ήταν μεγάλο πρόβλημα γιατί έφερνε τον μηχανικό αντιμέτωπο με τον πελάτη του . Σαν να δίκαζε ο συνήγορος τον πελάτη του που τον πλήρωνε .
Οι ελεγκτές είναι πολλοί και διαφορετικοί και απ΄ότι ακούω το πρόβλημα είναι ότι είναι υπερβολικά φοβισμένοι και τυπολάτρες και καθόλου χαλαροί .
-
Καλησπέρα,
εχουμε καμία καλή πρόταση για εναλλακτικό πάροχο ενέργειας;
-
Πριν 1 μήνα πήγα από ΔΕΗ σε nrg και είμαι πολύ ευχαριστημένο μέχρι στιγμής. Υπάρχει σαφής διαφορά (προς τα κάτω) στον μηνιαίο λογαριασμό και επίσης η εξυπηρέτηση ήταν άψογη μέχρι στιγμής. Και οι άλλοι 3 ιδιοκτήτες στην πολυκατοικία που μένω (και το κοινόχρηστο ρεύμα) έχουν nrg από πέρσι και μου δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι. Ο πατέρας μου έχει εδώ και 1 χρόνο elpedison και επίσης είναι ευχαριστημένος, αλλά η χρέωσή του ανά Kw/h είναι λίγο μεγαλύτερη από την δικιά μου.
-
Πριν 1 μήνα πήγα από ΔΕΗ σε nrg και είμαι πολύ ευχαριστημένο μέχρι στιγμής. Υπάρχει σαφής διαφορά (προς τα κάτω) στον μηνιαίο λογαριασμό και επίσης η εξυπηρέτηση ήταν άψογη μέχρι στιγμής. Και οι άλλοι 3 ιδιοκτήτες στην πολυκατοικία που μένω (και το κοινόχρηστο ρεύμα) έχουν nrg από πέρσι και μου δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι. Ο πατέρας μου έχει εδώ και 1 χρόνο elpedison και επίσης είναι ευχαριστημένος, αλλά η χρέωσή του ανά Kw/h είναι λίγο μεγαλύτερη από την δικιά μου.
Ευχαριατω για την απάντηση Φάνη! Ποσο χρεώνει την κιλοβατώρα η nrg?
Ειδα ότι η vatt&volt δεν έχει δέσμευση με συμβόλαιο... -
Ευχαριατω για την απάντηση Φάνη! Ποσο χρεώνει την κιλοβατώρα η nrg?
Ειδα ότι η vatt&volt δεν έχει δέσμευση με συμβόλαιο...Τώρα την χρεώνει €0,0638 (και δώρο €50 δωροεπιταγή Shell για καύσιμα!), όταν το έκανα εγώ ήταν €0.0629. Η τιμή χρέωσης είναι σταθερή όλη την ημέρα, η οποία είναι χαμηλότερη και από το νυχτερινό.
-
Η τιμή είναι χαμηλότερη και από vatt&volt...
-
Τώρα την χρεώνει €0,0638 (και δώρο €50 δωροεπιταγή Shell για καύσιμα!), όταν το έκανα εγώ ήταν €0.0629. Η τιμή χρέωσης είναι σταθερή όλη την ημέρα, η οποία είναι χαμηλότερη και από το νυχτερινό.
Τσέκαρε στις χρεώσεις σου, θα δεις οτι πληρώνεις κ ΟΤΣ (οριακή τιμή συστήματος) οπότε η πραγματική τιμή που πληρώνεις ειναι παραπάνω. Η ΕΛΙΝ δεν έχει OΤΣ, νομίζω κ ακόμα μία εταιρία, οι περισσότερες έχουν οπότε δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς πόσο θα σου βγει η Kwh το μήνα...
-
Fanis75 wrote:
Τώρα την χρεώνει €0,0638 (και δώρο €50 δωροεπιταγή Shell για καύσιμα!), όταν το έκανα εγώ ήταν €0.0629. Η τιμή χρέωσης είναι σταθερή όλη την ημέρα, η οποία είναι χαμηλότερη και από το νυχτερινό.
Τσέκαρε στις χρεώσεις σου, θα δεις οτι πληρώνεις κ ΟΤΣ (οριακή τιμή συστήματος) οπότε η πραγματική τιμή που πληρώνεις ειναι παραπάνω. Η ΕΛΙΝ δεν έχει OΤΣ, νομίζω κ ακόμα μία εταιρία, οι περισσότερες έχουν οπότε δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς πόσο θα σου βγει η Kwh το μήνα...
Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πληροφορία!
ευχαριστούμε
-
Δεν έχει καμία τέτοια χρέωση ο λογαριασμός μου. Έχει €14.22 για ρεύμα (με €0.06265) και €4.18 το πάγιο, σύνολο €18.40.
Μετά έχεις τις κλασσικές Ρυθμιζόμενες χρεώσεις (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε, Εθνικό Δίκτυο Διανομής Η/Ε, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, Λοιπές Χρεώσεις) και τις λοιπές επιβαρύνσεις (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων και ΕΦΚ). Και τέλος έχει Δημοτικά Τέλη και ΕΡΤ.
-
Δεν έχει καμία τέτοια χρέωση ο λογαριασμός μου. Έχει €14.22 για ρεύμα (με €0.06265) και €4.18 το πάγιο, σύνολο €18.40.
Μάλλον έπεσες σε κάποιο λογαριασμό που δεν χρέωσαν ΟΤΣ ή όπως αλλιώς το λένε Νόμος κάτι, ή έχεις κάποιο πιο παλίο πρόγραμμα που δεν είχε μέσα το συγκεκριμένο πακέτο, αν κ ειναι μικρή η πιθανότητα για κάτι τέτοιο. ΟΙ πάροχοι πουλάνε μεταξύ τους το πλεονάζων ρεύμα βάσει της συγκεκριμένης τιμής κ μεταβιβάζουν αυτό το κόστος στον καταναλωτή, κοινώς, δεν ξέρεις ακριβώς τι θα χρεωθείς, αν κ ο νόμος του βάζει μία μέγιστη ελάχιστη τιμή. Η αγορά ρευματος γενικά ειναι λίγο περίπλοκη, ο κόσμος βλέπει μόνο την τιμή της KWh αλλά δεν ειναι τόσο απλό.. Αυτά που θα πρέπει να κοιτάξει κάποιος ειναι
-
Πάγιο
-
Τιμή KWh ημερήσιο/νυχτερινό
-
ΟΤΣ
Γενικά, χωρίς να ειμαι έξπερτ, βλέπω οτι οι εναλλατικοί δεν αξίζουν τόσο όσο διαφημίζουν κ για χαμηλές καταναλώσεις οι τιμές ειναι παραπλήσιες, κοινώς δεν αξίζει κάποιος να μπει στον κόπο να αλλάξει. Πχ έχω ακούσει κ περίπτωση protergia που έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά νομίζω στην αγορά πλέον, να βγαίνει κ πιο ακριβά από την ΔΕΗ, χωρίς όμως να μπορώ να το διασταυρώσω, στο σπίτι του αδερφού μου έχω βάλει ρεύμα απο το φυσικό αέριο με σταθερή τιμή 24ωρο , αλλά εχει υψηλό πάγιο κ ΟΤΣ. Πρακτικά αυτό που είδα οτι συμφέρει ειναι η επιστροφή της εγγύησης με πάγια εντολή (αποδευσμευσα 120 ευρώ) καθώς κ επειδή η συγκεκριμένη εταιρία συνεργάζεται με την alpha bank, μπορώ να κάνω εξαργύρωση πόντων , οπότε πρακτικά γλιτώνω κ ένα 50αρικο το χρόνο απο την εξαργύρωση.
-
-
Εγώ σκέφτομαι σοβαρά να πάω σε εναλλακτικό πάροχο γιατί ο τελευταίος εκκαθαριστικός λογαριασμός είχε κατανάλωση περίπου 2200 κιλοβατώρες και η διαφορά τιμής στη κατανάλωση είναι τεράστια..
Παροχος Ηλεκτρικης Ενεργειας