-
Tkin73 wrote:
Φάνη μην επιμένεις.
Αν στην εγγύηση σου γράφει μόνο για εξουσιοδοτημένα δεν σε καλύπτει απλά
Επιμένω γιατι μάλλον ΔΕΝ διαβάζεις τι γράφω!! Σφακ (σουζι) που ειναι τοπική επέκταση ισχύει αυτο που λες και το έγραψα. Οταν η επέκταση ειναι εργοστασιακή τοτε ισχύουν οι εργοστασιακοί οροι οπως τους έγραψα. Στην φορντ δεν σε υποχρεώνει σε εξουσιοδοτημένο.
ΚΙ εγώ σου λέω ότι ισχύει ότι υπογράφεις. Αν υπογράφεις ότι καλύπτει εξουσιοδοτημένα ισχύει μόνο για αυτά.
Και οι εργοστασιακές εγγυήσεις δεν είναι όλες ξεκάθαρες. Όταν σου λένε 4 ή 5 χρόνια δεν σου λένε με το καλημέρα αν είναι 5 εργοστασιακά ή 3+2 ή 2+3...
-
Όταν μιλάμε για νομοθεσία δεν τίθεται θέμα άποψης για το αν 'ισχύει' ή όχι. Ισχύει ό,τι ορίζει ο νόμος. Οπότε κάνεις λάθος Tk. Καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με την νομοθεσία και να διαβάζουμε τα συμβόλαια. Της Ford πχ αυτό που έγραψα πριν το αναφέρει ξεκάθαρα. Δεν σε υποχρεώνουν να πας στην αντιπροσωπεία. Σε υποχρεώνουν όμως να αποδείξεις ότι χρησιμοποίησες αυθεντικά ανταλλακτικα ή αντίστοιχης ποιότητας!
Όπως είπε ο Φάνης, αυτό που λέω ισχύει για τις εργοστασιακές εγγυήσεις και όχι για τα συμφωνητικά μεταξύ αντιπροσωπείας και αγοραστή. Εκεί ο έμπορος μπορεί να βάλει ό,τι όρο θέλει.
Επομένως η διάρκεια της εργοστασιακής εγγύησης σε ένα αυτοκίνητο που αγοράζουμε εξ ολοκλήρου, και δεν το μισθώνουμε απλά για μερικά χρόνια, είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
-
Το ίδιο λέμε. Σε οσα ειναι εργοστασιακή η κάλυψη (οπως φορντ πχ που φαίνεται στην εφαρμογή η πανευρωπαϊκη κάλυψη) ισχυει οπως οι αρχικοί οροι, σερβις οπου θες. Οταν ειναι απο ιδιωτική εταιρεία (πχ marpfre) τοτε ειναι οτι θελει ο τοπικός εισαγωγέας ή εμπορος. Της σουζι ειναι τοποική του σφακ. Εδω μιλάμε για εργοστασιακή επέκταση.
-
Απορία:
Έχουμε κάποιο παράδειγμα ανθρώπου που πήγαινε στο 'μαστρομήτσο της γειτονιάς' (με τις αποδείξεις του και τα γνήσια ανταλλακτικά του και όλα τα προβλεπόμενα) και όταν χρειάστηκε, του κάλυψε την εγγύηση η αντιπροσωπεία; Γιατί εγώ προσωπικά δε θα το τολμούσα. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου στο 'επιχειρείν' αυτής της χώρας...
(Αν φυσικά χρειάζεται να βάλεις δικηγόρους, να φας λεφτά, να μείνεις χωρίς αμάξι δεν ξέρω και εγώ πόσο...τότε είναι ως μη γενόμενο, έτσι;)
-
Ισχύει Δημήτρη αυτό που λες σε εμένα στην επέκταση μου έγινε η μη κάλυψη χωρίς όμως να έχω τσεκαρει τι θα γίνοταν εντός εγγύησης εργοστασιακής.
Εντός μου είχαν γίνει αλλά ευτράπελα με την Σουζούκι αλλά δεν τα αναφέρω για να μην μιζεριαζουν τα γραφικά σοκάκια...
-
Ότι και να λέει ο νόμος όταν υπογράφεις ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που αποδέχεσαι συγκεκριμένους όρους , πχ ότι για να ισχύει η εγγύηση πρέπει να γίνεται σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία , δεν μπορείς μετά να επικαλεστείς τον νόμο όταν το συμφωνητικό που υπέγραψες λέει αλλά! Ας προσέχουμε τι υπογράφουμε.
Όχι βέβαια, ο Νόμος είναι πάνω από οποιοδήποτε ιδιωτικό συμφωνητικό. Αυτό που λέει ο Φάνης ισχύει, δηλαδή ότι οι εργοστασιακές εγγυήσεις ισχύουν αρκεί οι εργασίες να γίνονται σε αδειοδοτημένο συνεργείο και γνήσια ανταλλακτικά. Οι επεκτάσεις εγγυήσεων μέσω ασφαλιστικής διέπονται από άλλους κανόνες, αφού δεν υπάρχει η ίδια υποχρέωση βάσει νόμου.
-
Απορία:
Έχουμε κάποιο παράδειγμα ανθρώπου που πήγαινε στο 'μαστρομήτσο της γειτονιάς' (με τις αποδείξεις του και τα γνήσια ανταλλακτικά του και όλα τα προβλεπόμενα) και όταν χρειάστηκε, του κάλυψε την εγγύηση η αντιπροσωπεία; Γιατί εγώ προσωπικά δε θα το τολμούσα. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου στο 'επιχειρείν' αυτής της χώρας...
(Αν φυσικά χρειάζεται να βάλεις δικηγόρους, να φας λεφτά, να μείνεις χωρίς αμάξι δεν ξέρω και εγώ πόσο...τότε είναι ως μη γενόμενο, έτσι;)
εχουμε ομως παραδειγμα αρκετων που πηγανε εκτος σφακ στην επεκταση με την ασφαλιστικη, περι αυτου προκειται για συμβαση με ασφαλιστικη εταιρεια, και μετα ο σφακ, και με το δικιο του, δεν τους καλυψε. αντιθετα καλυψε ακομη και αναλωσιμα θεωρητικα σε οποιον πηγαινε στα δικτυο. γενικα τα συνεργεια εξω δεν αξιζουν το χαμηλοτερο 50αρι μια φορα το χρονο. επισης, κατι γνωστο στα ληζ, ΔΕΝ ισχυει η επεκταση εγγυησης για ΚΑΝΕΝΑ ληζ αυτοκινητο.
-
Εγώ δεν γνωρίζω κάποιον. Αλλα οπως ειπα, δεν εχει νοημα η συντήρηση εκτος επίσημου δικτύου, γιατί η διαφορά τιμής ειναι αμελητέα. Η μεγάλη δοαφορά προκύπτει απο την μη απόδειξη, κατι το οποίο το θες οσο εισαι σε εγγύηση. Αρα με απόδειξη η διαφορά τιμής ειναι τετοια που ΔΕΝ αξίζει με την καμία. Όταν πχ εχεις δώσει €20.000 για αυτοκίνητο τα €50 διαφορά τον χρόνο στο σέρβις δεν αξίζουν, τόσο απλά.
-
Βρε παιδιά ποιους δικηγόρους; Δε μιλάμε για το Κυπριακό.
Ένας απλός πολίτης που ξέρει γράμματα, αν τους πάει τον νόμο και τους τον κολλήσει στην μούρη, υπάρχει περίπτωση αυτοί να του πουν όχι εμείς δε το δεχόμαστε, ζούμε εκτός ΕΕ; Πρέπει να είναι εντελώς ανόητοι για να κάνουν κάτι τέτοιο. Γιατί τότε όντως πηγαίνεις με δικηγόρο, τους τραβάς και μια μήνυση και βγάζεις και χρήματα για την ταλαιπωρία σου.
Εγώ γνωρίζω άτομο που είναι μηχανολόγος ο ίδιος και κάνει τα σέρβις πάντα μόνος του, αλλά με αυθεντικά ανταλλακτικά. Σφραγγίζει μάλιστα και το βιβλίο ο ίδιος. Έχει κρατήσει όμως όλες τις αποδείξεις και τα χαρτιά που χρειάζονται για να αποδειχθούν τα απαραίτητα.
-
Ένας απλός πολίτης που ξέρει γράμματα, αν τους πάει τον νόμο και τους τον κολλήσει στην μούρη, υπάρχει περίπτωση αυτοί να του πουν όχι εμείς δε το δεχόμαστε, ζούμε εκτός ΕΕ; Πρέπει να είναι εντελώς ανόητοι για να κάνουν κάτι τέτοιο. Γιατί τότε όντως πηγαίνεις με δικηγόρο, τους τραβάς και μια μήνυση και βγάζεις και χρήματα για την ταλαιπωρία σου.
Καλά, σε ποια χώρα ζεις; Δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται;
Εδώ το ίδιο το κράτος (η κάθε κυβέρνηση) καταστρατηγεί νόμους και ψηφίσματα της ΕΕ, δε θα το κάνει το κάθε (λαμόγιο) επιχειρηματίας; Εγώ έχω δείξει νόμο σε τροχονόμο όπως το λες και παρόλα αυτά με έγραψε. Τι ψάχνεις τώρα;
Και όχι, οι δικηγόροι και τα δικαστήρια δεν είναι για τον καθένα μας. Ούτε χρόνο έχουμε ούτε διάθεση και λεφτά.
-
Όλα αυτά είναι πολύ ωραία και όμορφα και μαζί σου και εγώ.
Αλλά δυστυχώς δε γράφουμε έκθεση αλλά ζούμε στον πραγματικό κόσμο. Όπου πρέπει να παλεύεις ακόμη και για κατοχυρωμένα δικαιώματα σου. Ε, κάποιοι από εμάς (με δουλειές και οικογένειες) δεν έχουμε την πολυτέλεια να 'δίνουμε μάχη' για κάθε τι. Το αφήνουμε για τα σημαντικά. Οπότε εγώ το Honda μου το πάω στη Honda για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
-
https://en.wikipedia.org/wiki/Block_Exemption_Regulation
εδώ είναι ο νόμος της ΕΕ για τις εγγυήσεις.
Και εδώ το ρεζουμέ:
https://www.whocanfixmycar.com/blog/car-warranties-keep-valid/
Does my vehicle need to be serviced by the main dealer?
In short, the answer is no. Due to the Block Exemption Regulation any capable mechanic can do the work. The terms and conditions of what needs to take place within the service will be stipulated by the main dealer and as long as this is adhered to, it does not matter where the work is completed. OE quality parts will need to be used, these are parts with a quality equivalent to those used when your car was built and those that the main dealer use.
In theory many independent garages will be able to do the full service, however not all garages will have the software to update service records online if that’s something the vehicle requires.
It’s also important that if any repairs are needed during the service, OE quality parts are used.
Ζω στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ναι είμαι σίγουρος!
Ο τροχονόμος μπορεί να σε έγραψε αλλά κάποια στιγμή σου ζήτησε να υπογράψεις την κλήση.
Αφού ήσουν σίγουρος για τον νόμο, μπορούσες να ΜΗΝ υπογράψεις και θα είχες την ευκαιρία να δείξεις τον νόμο στο δικαστήριο και όχι στον οποιονδήποτε βλάχο αστυνομικό που δεν ξέρει την νομοθεσία. Τονίζω όμως πως πρέπει να είσαι σίγουρος για την εκάστοτε νομοθεσία...
Ξεφεύγει όμως η κουβέντα από την ουσία.
Να σημειώσω επίσης ότι και εγώ στην αντιπροσωπεία κάνω τα σέρβις του focus, λόγω ευκολίας όμως. Όχι από εξαναγκασμό! Μου αρέσει να ενημερώνεται το online ιστορικό του οχήματος ταυτόχρονα με το σέρβις. Το άλλο το πάω σε ανεξάρτητο συνεργείο.
-
Σύμφωνοι. Επιλογές υπάρχουν και ο καθένας ζυγίζει την κατάσταση και αποφασίζει. Εγώ δεν είπα παιδιά τρέξτε όλοι σε ανεξάρτητα.
Διόρθωσα όμως το λάθος που αναφέρθηκε. Δεν είσαι υποχρεωμένος να πάς στην αντιπροσωπεία για να ισχύει η εργοστασιακή σου εγγύηση.
Αν το διαλέξεις για τους δικούς σου λόγους, με γεια σου και χαρά σου.
-
Εγώ γνωρίζω άτομο που είναι μηχανολόγος ο ίδιος και κάνει τα σέρβις πάντα μόνος του, αλλά με αυθεντικά ανταλλακτικά. Σφραγγίζει μάλιστα και το βιβλίο ο ίδιος. Έχει κρατήσει όμως όλες τις αποδείξεις και τα χαρτιά που χρειάζονται για να αποδειχθούν τα απαραίτητα.
Δεν χρειαζεται να εισαι μηχανολογος για να κανεις σερβις σε ενα αμαξι και ουτε το σφραγγισμα θα σε καλυψει στην εγγυηση. Λογικα το σφραγγιζει για το ιστορικο του αμαξιου αλλα ποιος ομως θα τον πιστεψει; Μονο αποδειξεις αγορας των λαδιων εχουν καποια αξια.
Ο λογος που θα αρνηθουν εγγυηση σε αμαξι που δεν κανει σερβις στο δικτυο των εξιουσιοδοτημενων ειναι γιατι δεν μπορουν να ελενξουν την ποιοτητα της εργασιας, κατι που κανουν στα εξιουσοδοτημενα, Αν εχουν παραπονα για χαμηλη ποιοτητα εργασιας σε εξιουσιοδοτημενα συνηθως τους κοβουν. Υπαρχει ολοκληρο τμημα στα κεντρικα της εταιρειας που ασχολειται με αυτα και επισκεπτεται συχνα τα εξιουσιοδοτημενα για να δουν τις συνθηκες στο καθε συνεργειο. Επισης πολλα μαστορια πανε συνεχως σε τεχνικα σεμιναρια πως να δουλευουν στα αμαξια της εταιρειας.
Για μενα ειναι ασυλληπτο να κανει καποιος σερβις εκτος δικτυου και να περιμενει μετα να τον καλυψει η εγγυηση σε καποια μεγαλη ζημια. Δεν μιλαμε να αλλαξες μια φορα λαδια εξω απο το επισημο προγραμμα (ενδιαμεση αλλαγη) ή να αλλαξες τακακια. Αν δεν εχεις κανει προγραμματισμενα σερβις στο δικτυο δεν υπαρχει περιπτωση να σε καλυψουν.
Ουτε θα αφηνα μαστορι εκτος δικτυου να βαλει χερι στο αμαξι μου οσο ειναι μεσα στην εγγυηση. Καταρχας εγω θελω μαστορι που εχει δουλεψει πολλαπλες φορες σε καινουριο αμαξι σαν το δικο μου ωστε να εχει εμπηρεια τι πρεπει να κανει οχι καποιον που το βλεπει πρωτη φορα.
-
Σε όλη αυτή την κουβέντα (ίσως και σκυλοκαυγά) φαίνεται να έχει παραληφθεί κάτι βασικό: τα θέματα των εγγυήσεων δεν είναι άσπρα ή μαύρα μόνο.
Σαφώς και ο πανευρωπαϊκός νόμος λέει ότι αν κάνεις σέρβις με γνήσια ή ισοδύναμα ανταλλακτικά του εμπορίου, σε πιστοποιημένα συνεργεία και κρατώντας όλα τα σχετικά παραστατικά (με ακριβή περιγραφή των εργασιών που έγιναν) ως απόδειξη, τότε η εργοστασιακή εγγύηση ισχύει. Όταν λοιπόν τα ποιοτικά ΟΕ ανταλλακτικά και η εργασία του πιστοποιημένου συνεργείου είναι με απόδειξη, πόσα πιστεύετε ότι θα γλιτώσετε από το επίσημο δίκτυο; Λίγες φορές πολλά (σε premium κατασκευαστές κυρίως) και συνήθως (σε γενικούς κατασκευαστές) ελάχιστα.
Έλα όμως που πολλές φορές τα claims απαιτούν και μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της αντιπροσωπείας (π.χ. δίσκοι που στραβώσαν στα 3000 χιλιόμετρα ή δίσκος που πατινάρει στα 10.000 χιλιόμετρα). Εκεί πιστεύετε ότι θα έχετε την καλή θέληση της αντιπροσωπείας αν κάνετε σέρβις έξω;
Υ.Γ.: Κι εγώ τακάκια αλλάζω σε εξειδικευμένο συνεργείο για φρένα, εκτός δικτύου. Πολύ χαμηλότερη τιμή και πολύ καλύτερη ποιότητα εργασίας. Δεν ρισκάρω όμως και τίποτα από την εγγύηση μου, γιατί αφορά υλικά τριβής. Τα σέρβις όμως τα κάνω μόνο στο επίσημο δίκτυο, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η εγγύηση. Δεν αξίζει το ρίσκο για να γλιτώσω ένα πενηντάρικο (και αν) μια φορά το χρόνο.
-
Παιδιά εσύ έχεις ένα νόμο και οι άλλοι ένα μαγαζί που θέλουν να κρατάνε τον κόσμο στο μαγαζί τους και όχι να το στέλνουν άλλου και όταν γίνεται η στραβή να τραβούν αυτοί το κουπί και να βάζουν πλάτη.
Κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σε αποκλείσουν από την εγγύηση αν είσαι από άλλο μαγαζί. Μέχρι και μουτζουρωμενη σφραγίδα θα επικαλεστούν.
Όσο για το αν η διαφορά είναι 50 ευρώ εντός και εκτός ούτε αυτό ισχύει.
Γιατί κοιτάτε μόνο το κόστος του σέρβις.
Υπάρχουν και άλλες παραμετροι.
Πχ η αντιπροσωπεία να βάζει τα φθηνότερα λάδια που απλώς παίρνανε και να στα χρεώνει σε διπλή τιμή φουλ συνθετικού! Η τιμή δεν θα σου φανεί ακριβή πολυ αλλά είναι ακριβή για την ποιότητα που σου βάζουν.
Επίσης τακάκια και δισκόφρενα μπορούν να στα αλλάζουν πριν την ώρα τους στα μισά χλμ με τριπλή χρέωση από έξω (135 μου ζητούσε η Σουζούκι στα 40000 χλμ με 47 με απόδειξη τα άλλαξα στα 80000 χλμ και είχαν ακόμα). Αυτό το τριπλάσιο κόστος και η αλλαγή στα μισά χλμ υπολογίζεται κάπου;
Ή είστε τύποι που τσαμπουκαλευεστε και λέτε φέρτε τα τακάκια να δω ότι είναι λιωμένα;
Και αν είσαι τόσο μάγκας να είσαι σίγουρος ότι ο μηχανικός έχει μια κάβα με πραγματικά λιωμένα τακάκια που θα στα τρίψει στην μούρη και θα φύγεις με την ουρά στα σκέλια....
Και αυτό με τα τακάκια είναι ένα από τα αναλώσιμα που μπορούν να σε χρεώσουν όπως και όποτε θέλουν.
Τώρα με την λογική ότι έλα μωρέ χαρείτε το αμάξι και αφήστε τις μιζέριες ναι όλα καλά και ας αλλάζεις τακάκια και δισκόφρενα στην τριπλή τιμή και όταν γουστάρει ο μηχανικός.
Κλείνοντας καταλήγω ότι το καλύτερο είναι μιας μεσαίας διάρκειας εγγύηση 4ετιας που να συνοδεύεται με μια καλή έκπτωση στην τιμή παρά τεράστιες εγγυησεις σε μαγαζιά που γδερνουν και φόρτωμα της εγγύησης στην τιμή αγοράς.
-
Sargus, harisma, wantone τα εξηγούν ωραία για το τι ισχύει στη πράξη. Ο νόμος, ακόμη κι όταν είναι 200% με το μέρος σου, απλά σου δίνει τη δυνατότητα να πας κάααποια στιγμή μπροστά σε ένα δικαστή παρουσία δικηγόρου, να του εξηγήσεις πως έκανες τα σέρβις και γιατί κατά το σκεπτικό σου πρέπει να σε καλύψει η εγγύηση... κι όοοοταν βγει δικαστική απόφαση, να πας στο ίδιο συνεργείο να απαιτήσεις απ τους ίδιους ανθρώπους που δεν σε εξυπηρέτησαν πριν, να σε εξυπηρετήσουν τώρα υπό τον φόβο κυρώσεων... απέχει πολύ από το πιτ-στοπ που θεωρητικά ονειρευόμαστε... οπότε άλλο πράγμα να συμμετέχεις σε μια συμφωνία που συνεπάγεται την κατά το δυνατό άμεση εξυπηρέτηση σου, μέχρι και με αυτοκίνητο αντικατάστασης αν χρειαστεί, κι άλλο όταν είσαι με χαλασμένο αυτοκίνητο, να γίνεις ακτιβιστής στο γραφείο ενός δικηγόρου... στην ΠΡΑΞΗ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, είμαστε δέσμιοι των επίσημων δικτύων κάθε εταιρείας τεχνολογικού προϊόντος που αγοράζουμε.
-
Πήγαμε σήμερα και οδηγήσαμε td τον άσο σε αυτόματο. Εξαιρετική ποιότητα κύλισης το αυτοκίνητο. Μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.
Η απλή έκδοση 22Κ τελική τιμή ενώ το αυτόματο sport line , πάντα σε βενζίνη, κάπου στα 28,5.
Αυτο όμως που πραγματικά με ξενέρωσε ήταν η 2ετης εγγύηση. Κλιματιστικό να πάρεις μεγαλύτερη εγγύηση παίρνεις. Είναι δυνατόν?! -
@gianniss07 said in Νέα BMW 1 Series 2019:
Πήγαμε σήμερα και οδηγήσαμε td τον άσο σε αυτόματο.
Αυτο όμως που πραγματικά με ξενέρωσε ήταν η 2ετης εγγύηση. Κλιματιστικό να πάρεις μεγαλύτερη εγγύηση παίρνεις. Είναι δυνατόν?!Τόσα χρόνια δίνει η ΒΜW (και η ΜΒ και η Αουδι) εγγύηση παραδοσιακά (πάντα στην χώρα μας)...δεν είναι και για παραπάνω. Όμως υπάρχουν προγράμματα επέκτασης μέχρι και 5 χρόνια εαν θες. Εφόσον πουλάνε γιατί να δώσουν παραπάνω?
-
Οκ δεν το γνώριζα...
Πόσο στοιχίζει περίπου δηλαδή η 5ετης εγγύηση?
Νέα BMW 1 Series 2019