-
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Όχι έχουμε σκεφτεί ότι τα ίδια έλεγαν πριν από κάθε τεχνολογική αλλαγή όσοι είτε δεν την καταλάβαιναν, είτε δεν τους συνέφερε για κάποιον λόγο, είτε έχουν αντιδραστικό χαρακτήρα λόγω ανατροφής.
https://www.ranker.com/list/historical-freak-outs-about-new-technology/taeyura
Εγώ άλλο είπα.
-
Οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες αναφέρουν 22% ποσοστό ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ.
Και ως αναθεωρημένο στόχο το 40% σε 10 χρονια.
Αλλά αυτο είναι "αφήγημα".Η αλήθεια είναι τα κατεβατά με ευκαιριακά νούμερα, και μη μας μαυρίζετε άλλο την ψυχή.
-
Όπως τα γράφω εδώ μέσα εδώ και χρόνια... όταν ονειρεύεστε Tesla και 500χιλιομετρα αυτονομίας, τον πραγματικό κόσμο τον βολεύουν τα μικρά μέσα.
https://www.newsauto.gr/electric/kinoume-ilektrika-2-protathlites-ta-ilektrika-podilata/
Το 72% του προγράμματος είναι ποδήλατα(37%)/scooter (31%, και όλα είναι μικρής κατηγορίας)/μικροαυτοκινητα (Ami και σια!).
Επίσης 85% των αιτήσεων έγιναν από εταιρείες, και για επαγγελματικά οχήματα όμως είναι μόνο 138 αιτήσεις!!
Τα "χαρίζουν" κυριολεκτικά και ΔΕΝ παίρνει ο κόσμος.. είναι απίστευτο, με τις τιμές των θερμικών στο Θεό και ακόμη δεν τους βολεύει τους ανθρώπους!
Τι να λέμε τώρα... όταν το θερμικό C3, περίπου το ίδιο αυτοκίνητο εδώ και 15 χρόνια, πουλάει περισσότερο από όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζί, μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα τους..
-
@dublin said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Όπως τα γράφω εδώ μέσα εδώ και χρόνια... όταν ονειρεύεστε Tesla και 500χιλιομετρα αυτονομίας, τον πραγματικό κόσμο τον βολεύουν τα μικρά μέσα.
https://www.newsauto.gr/electric/kinoume-ilektrika-2-protathlites-ta-ilektrika-podilata/
Το 72% του προγράμματος είναι ποδήλατα(37%)/scooter (31%, και όλα είναι μικρής κατηγορίας)/μικροαυτοκινητα (Ami και σια!).
Επίσης 85% των αιτήσεων έγιναν από εταιρείες, και για επαγγελματικά οχήματα όμως είναι μόνο 138 αιτήσεις!!
Τα "χαρίζουν" κυριολεκτικά και ΔΕΝ παίρνει ο κόσμος.. είναι απίστευτο, με τις τιμές των θερμικών στο Θεό και ακόμη δεν τους βολεύει τους ανθρώπους!
Τι να λέμε τώρα... όταν το θερμικό C3, περίπου το ίδιο αυτοκίνητο εδώ και 15 χρόνια, πουλάει περισσότερο από όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζί, μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα τους..
Κάθε μετάβαση θέλει τον χρόνο της, ο κόσμος ειναι δυσκολος γενικά σε αλλαγές. Η ιστορία όμως πάντα λέει οτι ο μεγάλος κερδισμένος ειναι ο early adopter σε κάθε αλλαγή, αυτός που διαβλέπει το όφελος σε κάθε μεγάλη αλλαγή πρώιμα.
Μπορεί να απαντήσει όμως κάποιος, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πχ vw που ρίχνουν τόσα χρήματα στην ηλεκτροκίνηση, το κάνουν μόνο για το Marketing και για επόμενα 5 χρόνια που θα πάρουν τα πλουσιόπαιδα ηλεκτρικό για να ρίξουν καμία γκόμενα?
Ωραίο και το υδγρογόνο, έχετε δει κόστος για τα αντίστοιχα βενζινάδικα? και για πότε μιλάμε, για το 2050? -
Δεν ξέρω για πότε μιλάμε και για οτιδήποτε, όταν είναι να μιλήσουμε για κάτι θα τα πούμε.
Τώρα, συγκεκριμένα η ηλεκτροκίνηση αφορά ένα μικρό μονοψήφιο νούμερο της αγοράς, και κυρίως κινείται από την μικροκινητικοτητα και τα δίτροχα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και την αποδεικνύουν και οι αριθμοί.
Επίσης οι επαγγελματίες οδηγοί σχεδόν δεν ασχολούνται με το θέμα. Μην πάμε σε φορτηγά και μεταφορές που είμαστε σε κάτι σαν 0,0001 αυτή τη στιγμή. Αφού ένα φορτηγό μπορεί να καίει και να μολύνει σαν 100 ιδιωτικά, εγώ εκεί βλέπω την μεγάλη άμεση επανάσταση.
Ας πούμε να "αναγκάσουν" τα ταξί να είναι ηλεκτρικά. Κατ' ευθείαν θα δούμε ασύγκριτες διαφορές σε μόλυνση. Αν δεν γίνει αυτό, σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει.
-
Δεν ξέρω για πότε μιλάμε και για οτιδήποτε, όταν είναι να μιλήσουμε για κάτι θα τα πούμε.
Τώρα, συγκεκριμένα η ηλεκτροκίνηση αφορά ένα μικρό μονοψήφιο νούμερο της αγοράς, και κυρίως κινείται από την μικροκινητικοτητα και τα δίτροχα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και την αποδεικνύουν και οι αριθμοί.
Μιλάς για την Ελλάδα ή για την παγκόσμια αγορα?
-
Η συνεισφορά της ηλεκτροκίνησης στο παγκόσμιο μεταφορικό έργο είναι ακόμη αστεία. Μη διαβάσω ότι π.χ. στην ψ χώρα το 40-50-70% των νέων ιχ είναι ηλεκτρικά. Ναι, είναι, αλλά συνήθως κινούνται για ελάχιστα χλμ. κάθε μέρα.
Μιλώντας συνολικά για το μεταφορικό έργο, όταν αυτή τη στιγμή το συντριπτικό ποσοστό των φορτηγών, των ταξί, των λεωφορείων, των μοτοσακό και των εν κυκλοφορία ιχ είναι θερμικά, και αυτά είναι που τραβάνε τα περισσότερα χλμ. και φορτία, τι συζητάμε?
Μην πιάσουμε και τους μεγάλους ρυπαντές, ήτοι πλοία, αεροπλάνα, και στρατιωτικά και αστυνομικά οχήματα, εκεί κλαίμε.
Μόνο στα τρένα η ηλεκτροκίνηση είναι ηγέτης εδώ και δεκαετίες. Οι άλλοι ακόμη έχουν πολλά καρβέλια 'να φάνε'. Βέβαια, νομοτελειακά θα τρώνε κάθε μέρα από το καρβέλι, αλλά αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί για χρόνια για να μιλήσουμε για κυριαρχία. -
@dstou said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Η συνεισφορά της ηλεκτροκίνησης στο παγκόσμιο μεταφορικό έργο είναι ακόμη αστεία. Μη διαβάσω ότι π.χ. στην ψ χώρα το 40-50-70% των νέων ιχ είναι ηλεκτρικά. Ναι, είναι, αλλά συνήθως κινούνται για ελάχιστα χλμ. κάθε μέρα.
Σωστά, γιατί ακόμα ειναι μια νέα τεχνολογία και αυτό αλλάζει σταδιακά, δεν καταλαβαίνω τι αποδεικνύει αυτο που λες, επειδή αυτή την στιγμή ειναι αστεία αρα θα ειανι για πάντα έτσι?
Στην Ευρωπαική αγορά οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο του 22, αφορουν το 11.9% των συνολικών πωλήσεων.
Επίσης οι πωλήσεις τους αυξάνονται συνέχεια
Τελος, οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης κατέγραψαν άνοδο στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Κύπρος (490%), η Λετονία (231,8%), η Ρουμανία (213,4%) και η Βουλγαρία (101,7%) κατέγραψαν τριψήφια ποσοστά, ενώ μόνο στις αγορές της Δανίας και της Ιταλίας τα ηλεκτρικά σημείωσαν μείωση. -
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Σωστά, γιατί ακόμα ειναι μια νέα τεχνολογία και αυτό αλλάζει σταδιακά, δεν καταλαβαίνω τι αποδεικνύει αυτο που λες, επειδή αυτή την στιγμή ειναι αστεία αρα θα ειανι για πάντα έτσι?
Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι πρόκειται για μια ανώριμη ακόμα πρόταση, που απευθύνεται στους αντίστοιχους αγοραστές.
Οταν ωριμάσει, θα απευθύνεται στους τότε αντίστοιχους αγοραστές.
Στη βιασύνη είναι νομίζω η διαφωνία. -
@manast said in [Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης](/post
Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι πρόκειται για μια ανώριμη ακόμα πρόταση, που απευθύνεται στους αντίστοιχους αγοραστές.
Οταν ωριμάσει, θα απευθύνεται στους τότε αντίστοιχους αγοραστές.
Στη βιασύνη είναι νομίζω η διαφωνία.Οκ επειδή όμως ακόμα η τεχνολογία δεν ειναι αρκετά ώριμη, πράγμα που εγώ δεν δέχομαι στο 100%, δεν αποκλειει να γίνει μια τεχνολογία που θα πάρε μεγάλα μερίδια αγορά στο μέλλον. Οπως έχω πει πάρα πολλές φορές, επειδή έχω χρόνια ηλεκτρικό και το τελευταίο τετράμηνο Kona Με 64 μπαταρία, διανύω μέσα στην πόλη 500 χιλιόμετρα χωρίς κανένα πρόβλημα (πήγα στην λίμνη της ευβοιας και επέστρεψα και είχα 140 χιλιόμετρα ακόμα στο κοντερ αυτονομία) και φορτίζω τζάμπα στα διάφορα σημεία οπως golden hall ή στους δημόσιους τζάμπα φορτιστές του Δήμου ΑΘηναίων. Πραγματικά ειναι σκέτη απόλαυση η ξένοιαστη οδήγηση χωρίς θορύβους χωρίς κόπο μέσα στην πόλη, και να μην πληρώνεις για να μετακινήσε και να παίρνει και 8 χιλιάρικα επιδότηση. Τα ηλεκτρικά ειναι ακριβά, όπως πλέον όλα τα αυτοκίνητα... η διαφορά δεν ειναι καθόλου μεγάλη οπως κάποιοι παρουσιάζεται (με την επιδότηση) και κάνεις απόσβεση μακροπρόθεσμα από την φθηνότερη μετακίνηση (αν και πλέον και το κόστος ρευματος έχει ανέβει και εδώ υπάρχει ένα θέμα). Τεχνολογια που μπορεί να εξαφανίσει τα ηλεκτρικά άμεσα δεν υπάρχει και τα υδρογόνα ειναι κάτι μακροπρόθεσμο με πολλά θα και αν, όταν πάνε σε μαζική παραγωγή τα λέμε καλύτερα (αν θα ζούμε).
-
Καλά εσύ είσαι και τζαμπατζης.
Όλα γενικά αν έχεις δικό σου πάρκινγκ. Τότε έστω και με leasing όπως λέει ο Φάνης είναι λάθος να μην πάρεις ηλεκτρικό για καθημερινό αυτοκίνητο.
Για τα ταξίδια οκ η τεχνολογία δεν είναι ακόμα ώριμη -
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Καλά εσύ είσαι και τζαμπατζης.
Όλα γενικά αν έχεις δικό σου πάρκινγκ. Τότε έστω και με leasing όπως λέει ο Φάνης είναι λάθος να μην πάρεις ηλεκτρικό για καθημερινό αυτοκίνητο.
Για τα ταξίδια οκ η τεχνολογία δεν είναι ακόμα ώριμηΙσχύει, είμαι και επειδή ειμαι και κάβουρας και τζαμπατζής, για αυτό πήρα ηλεκτρικό....πως κολλάει η ακριβή τεχνολογία με έναν τζαμπατζή βέβαια, μόνο εσεις μπορείτε να δώσετε αυτοί την απάντηση.
Εχω πάρκιγνκ και ο Φάνης με βρήσκει απόλυτα σύμφωνο, πολύ καλά τα λέει ο φίλος και τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια.
Ευχομαι καλή χρόνια σε όλους, και ελπίζω να μην πάρετε ηλεκτρικά γιατί θα κοπουν επιδωτήσεις, δαχτύλιοι, τζάμπα φορτίσεις κτλ...και ένας τζαμπατζής ξέρεις πως είναι να βάζει το χέρι στην τσέπη? Χρονια πολλά!!! -
Καλά κάνεις μη με παρεξηγείς. Και εγώ αν είχα κλειστό παρκινγκ δικο μου θα το σκεφτόμουν με leasing. Και είμαι από τους λίγους που βλέπω οικονομικό όφελος με την χρήση ηλεκτρικών στην πόλη.
-
Τελος, οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης κατέγραψαν άνοδο στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Κύπρος (490%), η Λετονία (231,8%), η Ρουμανία (213,4%) και η Βουλγαρία (101,7%) κατέγραψαν τριψήφια ποσοστά, ενώ μόνο στις αγορές της Δανίας και της Ιταλίας τα ηλεκτρικά σημείωσαν μείωση.
Για να καταλάβουμε ότι γενικά στα φορουμς γράφουμε απλά για δείξουμε ότι την έχουμε μεγαλύτερη (την γνώση) και ακόμα και εδώ λειτουργούμε με οπαδικά κριτήρια (εμείς με ηλεκτρικά, εσείς με τα άλλα), τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στις πωλήσεις Ιουλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2022 σε σχέση με τους ίδιους μήνες το 2021.
Λοιπόν,
Λετονία από 88 πέρσι, σε 292 φέτος (231,8%)
Κύπρος από 20 σε 118 (490%)
Βουλγαρία από 120 σε 242 (101,7%)
Ρουμανία από 1040 σε 3259 (213,4%)Στην Ελλάδα πουλήθηκαν περισσότερα ηλεκτρικά στο ίδιο διάστημα (707) σε σχέση με Λετονία+Κύπρο+Βουλγαρία (652).
Επειδή όμως το από 20 σε 120 δεν είναι κάτι σπουδαίο, οι «δημοσιογράφοι» που γράφουν τις ειδήσεις προφανώς θα πούνε 500 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ.
Εδώ να πούμε ένα άλλο ενδιαφέρον νούμερο, η Bentley στην Ελλάδα είχε το 2022, 300 % αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το 2021.
-
Στην Ευρωπαική αγορά οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο του 22, αφορουν το 11.9% των συνολικών πωλήσεων.
Επίσης οι πωλήσεις τους αυξάνονται συνέχεια
Τελος, οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης κατέγραψαν άνοδο στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Κύπρος (490%), η Λετονία (231,8%), η Ρουμανία (213,4%) και η Βουλγαρία (101,7%) κατέγραψαν τριψήφια ποσοστά, ενώ μόνο στις αγορές της Δανίας και της Ιταλίας τα ηλεκτρικά σημείωσαν μείωση.Κανείς δεν μίλησε για το μέλλον, άλλωστε δεν νομίζω ότι το γνωρίζει κανείς...μία συραξουλα συνέβη εκτός E.E και γυρίσαμε στο κάρβουνο και το πετρέλαιο!
Απλά εξετάζουμε τις τωρινές μας επιλογές.
Αν πριν 4 χρόνια ο αριθμός ήταν 0, και 1 όχημα να πάρει κάποιος είναι συναρπαστική/ασυναγώνιστη αύξηση!
Τώρα, όπως είπα και πριν, το ταπεινό C3 πουλάει περισσότερο από όλα τα ηλεκτροκίνητα μαζί!
Την θυμάμαι την περίπτωσή σου, και είμαι χαρούμενος που ανήκεις σε αυτό το ποσοστό που τους συμφέρει η ηλεκτροκίνηση. Τα point μου ήταν ότι τα χαρίζουν και δεν τα παίρνουν, και ότι η μικροκινητικοτητα και τα μικρά φθηνά οχήματα είναι πιθανότερο να μας βάλουν στο κόλπο, πάρα τα Tesla και οι Mustang.
-
Πέρα όμως από τα Τέσλα υπάρχουν δεκάδες άλλες επιλογές που εμφανίζονται σε όλο τον πλανήτη σε προσιτές τιμές.
Για παράδειγμα η Tata έβγαλε ηλεκτρικό με 12-15 Κ και 350 χλμ αυτονομίας στην πόλη.
Η dacia προσφέρει ήδη ένα ηλεκτρικό πόλης.
Δεν χρειάζεται να φτάνουμε σε ακραία παραδείγματα για να αντιληφθούμε που πάει το πραγμα.
Η Ευρώπη όσο μπροστά είναι σε θέματα οικολογίας τόσο πίσω είναι στην ηλεκτροκίνηση και στην ανάπτυξη τεχνολογιών για αυτήν. Προφανώς λόγω των βιομηχανιών της που έχουν πολλά να χασουν.
Αργά η γρήγορα αυτά τα φθηνα ηλεκτρικά θα έρθουν και στην Ευρώπη, και τότε θα μπει ένα ουσιαστικό δίλημμα για πολλους που πληρούν προϋποθέσεις όπως αυτήν του πάρκινγκ -
-
@vagnar said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Για να καταλάβουμε ότι γενικά στα φορουμς γράφουμε απλά για δείξουμε ότι την έχουμε μεγαλύτερη (την γνώση) και ακόμα και εδώ λειτουργούμε με οπαδικά κριτήρια (εμείς με ηλεκτρικά, εσείς με τα άλλα), τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στις πωλήσεις Ιουλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2022 σε σχέση με τους ίδιους μήνες το 2021.
- οπαδικά κριτήρια έχουν υιοθετήσει αυτοί που μάχονται με το έτσι γουστάρω οτι η ηλεκτροκίνηση δεν αξίζει και δεν ειναι το μέλλον και βλέπουν μόνο μειονεκτήματα. Ξαναρωτάω, εδώ μέσα πόσοι έχουν ηλεκτρικό και μπορούν να κρίνουν? πέρα από τις γενικότητες και τις αοριστολογίες? Μιλάω εκ του ασφαλούς, έχω και δεύτερο αυτοκινητο βενζίνης για τα ταξίδια, και δεν είπα ποτέ οτι η ηλεκτροκίνηση είναι μόνο πλεονεκτήματα, έχει και μειονεκτήματα και μάλιστα πάρα πολλά, απλά η καραμέλα οτι ειναι για τους πλούσιους για lifestyle έχει λιώσει προ πολλού, ή οτι ειναι απλά marketing ή τρόπος για να τσεπώσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτά δεν στέκουν πουθενά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να πουλάνε επενδύοντας ελάχιστα, αναγκάστηκαν να επενδύσουν στα ηλεκτρικά γιατί βλέπουν την στροφή της αυτοκίνησης και με τις αλλαγές στα περιβαλλοντολογικά.
- το φορουμ ίσως για κάποιους να ειναι επίδειξη γνώσης...όμως αυτό που αναφέρεις για τις πωλήσεις και πάλι δεν στέκει, όπως ανέφερα στο σύνολο των ευρωπαικών πωλήσεων τα ηλεκτρικά ειναι το 11.9%, αυτό δεν λέει τίποτα?
- τέλος, στην Νορβηγία, έχοντας 78% πωλήσεις σε ηλεκτρικά λόγω διάφορων κινήτρων που έδιναν για την αγορά τους, πλέον βάζει φόρους, φαντάζομαι επειδή πλέον έπιασαν τους στόχους που είχαν θέσει. Γενικά, στην Ελλάδα δεν έχουμε αρχικά την κουλτούρα (που έχουν άλλες χώρες οπως πχ η Νορβηγια) και μετά και τις υποδομές (που ειναι εφικτό να αποκτήσουμε μακροπρόθεσμα) για να έχουμε ηλεκτρικά, μας ενοχλεί οτι θα πάμε στο χωρίο με 90-100 χιλιόμετρα, αλλά δεν μας ενοχλεί οτι θα πληρώνουμε την βενζίνη πιο ακριβή από τους Γερμανούς με φόρους στο 1.10...οι Έλληνες είμαστε τραβάτε με και ας κλαίω, βλέπουμε το δένδρο και δεν βλέπουμε το δάσος, για αυτό χάνουμε και την ουσία.
Τα point μου ήταν ότι τα χαρίζουν και δεν τα παίρνουν, και ότι η μικροκινητικοτητα και τα μικρά φθηνά οχήματα είναι πιθανότερο να μας βάλουν στο κόλπο, πάρα τα Tesla και οι Mustang.
Σίγουρα τα μικρά θα κρίνουν την τάση, απλά πχ και το 500 το ηλεκτρικό σήμερα δεν το λες και φθηνό... από το 26 το συζητάμε. -
...
2. το φορουμ ίσως για κάποιους να ειναι επίδειξη γνώσης...όμως αυτό που αναφέρεις για τις πωλήσεις και πάλι δεν στέκει, όπως ανέφερα στο σύνολο των ευρωπαικών πωλήσεων τα ηλεκτρικά ειναι το 11.9%, αυτό δεν λέει τίποτα?
...Δεν μου λέει πολλά αυτό το 12 %, γιατί το 40 % αυτού έρχεται μόνο από την Γερμανία. (πωλήσεις 105 χιλιαδες BEV στην Γερμανιά σε σύνολο 260 χιλιαδες στην ΕΕ για αυτό το Q3)
-
Φίλε @bekiaris ακριβώς αυτό είναι το επιχείρημά μου, ότι από το 26-27 βλέπουμε! Μέχρι τότε είναι 4 γεμάτα χρόνια, και θα πρέπει να ζήσουμε με τις επιλογές μας!
Αυτή τη στιγμή δύσκολα θα δώσει κάποιος τα 25.000 που χρειάζονται για ένα 500αρακι σαν 2ο-3ο αυτοκίνητο.
Όταν θα έρθουν και οι υπόλοιπες επιλογές, αυξηθεί η τεχνολογία και πέσουν οι τιμές θα το δούμε φυσικά.
Προσωπικά δεν έχω κανένα κόλλημα και όταν θα μας συμφέρει για τις χρήσεις και το πορτοφόλι μας φυσικά και θα το κάνω. Απλά όχι ακόμη..
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης