-
Ο ένας πήγαινε με 120 κι ο άλλος με 130. Ε, με πόσα περίμενες να ταξιδεύουν τα ηλεκτρικά στον αυτοκινητόδρομο; Δε μιλάμε για Αττική Οδό, εκεί μπορούν να πηγαίνουν και με 250, αλλά σε ταξίδι, μια χαρά ταχύτητες είναι αυτές. Όσο για τη βολτάρα σου, μια χαρά θα τα είχες κάνει όλα αυτά και με Tesla. Στην Αράχωβα, θα το είχες βάλει να φορτίζει στον δημόσιο φορτιστή που έχει στο κέντρο της πόλης.
Δε περιμένω πάντως να κάνουν μόνο κόντρες στα φαναρια σαν τους καγκουρες.Η ουσία της αυτοκίνησης για μένα βρισκεται στα ταξίδια και στην ελευθερία μετακίνησης.
Στην Αράχωβα εμεινα λιγότερο απο μια ωρα.Αν φορτιζαν άλλοι στο φορτιστή τι θα έκανα?Η Αταλάντη τι σχέση εχει?Εχεις ιδέα που είναι?
Τέλος πάντων στην Αρβανίτσα θα μπορούσα να πάω ,πάνω στο βουνό στον Ελικώνα ,αντί για Αραχωβα?Όχι με τη καμία.Θα έπρεπε να βρω φορτιστή και να είναι και ελεύθερος...
Σήμερα το απόγευμα θα πάω Ελικώνα ετσι για αλλαγη.Φορτιστη στα Κουκουρα δεν έχει μην ρωτήσεις.
-
Και εγω θα αγοραζα ηλεκτρικό μόνο ως εργαλείο. Ένα id3 που το έχω δει πλέον πολλές φορές μου ταιριάζει και μου είναι υπεραρκετό.
Αλλα ξαναλέω μόνο για εργαλείο. Οπου προϋποθέτει γκαράζ, φωτοβολταϊκό στην στέγη, έναν απλό ταχυφορτιστη. Θα πήγαινα στις δουλειές μου που τελευταία είναι πλέον πολλά έως πάρα πολλά χιλιόμετρα την ημέρα.
Θα γυρνούσα στο σπιτάκι μου θα το έβαζα να φορτίσει και θα πήγαινα να ξεκουραστω.
Ετσι, και αύριο αγοράζω ηλεκτρικό. Κάποια στιγμή θα το κάνω, ψάχνω να βρω τρόπο για φόρτιση σε κλειστό γκαράζ, εκεί πονάω εγώ, αλλά γενικώς όπως σας λέω είναι κυρίως αυτοκινητα για πολη και δουλειά. Όχι για εξορμήσεις και ταξίδια. Εκεί θα πάρω ένα βενζινης είτε diesel euro7 εφόσον υπάρχει.
Για όλα αυτά υπολογίζω 60.000 ευρώ!!!! (γκαράζ, φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικό, ταχυφορτιστη, ντίζελ).
-
Kostis20, με γύρισες 20 έτη πίσω! Έκανα αγροτικό Βοιωτία. Λειβαδιά 3μηνο νοσοκομείο και μετά ιατρεία Δομβραίνα,Θίσβη και ΚΥ Αλιάρτου.Βόλτες με συναδέλφους σε Αράχωβα,Αλυκή,Πρόδρομο,Αντίκυρα. Ωραία χρόνια!
Οι φορτιστές στη Βοιωτία,θα έχουν κι ένα επιπλέον πρόβλημα.Μια κοινωνική ομάδα με ιδιαίτερη ευαισθησία σε μέταλλα... (ειδικά κοντά σε Θήβα,Αλίαρτο)
-
dimsabas wrote:
Ο ένας πήγαινε με 120 κι ο άλλος με 130. Ε, με πόσα περίμενες να ταξιδεύουν τα ηλεκτρικά στον αυτοκινητόδρομο; Δε μιλάμε για Αττική Οδό, εκεί μπορούν να πηγαίνουν και με 250, αλλά σε ταξίδι, μια χαρά ταχύτητες είναι αυτές. Όσο για τη βολτάρα σου, μια χαρά θα τα είχες κάνει όλα αυτά και με Tesla. Στην Αράχωβα, θα το είχες βάλει να φορτίζει στον δημόσιο φορτιστή που έχει στο κέντρο της πόλης.
Δε περιμένω πάντως να κάνουν μόνο κόντρες στα φαναρια σαν τους καγκουρες.Η ουσία της αυτοκίνησης για μένα βρισκεται στα ταξίδια και στην ελευθερία μετακίνησης.
Στην Αράχωβα εμεινα λιγότερο απο μια ωρα.Αν φορτιζαν άλλοι στο φορτιστή τι θα έκανα?Η Αταλάντη τι σχέση εχει?Εχεις ιδέα που είναι?
Τέλος πάντων στην Αρβανίτσα θα μπορούσα να πάω ,πάνω στο βουνό στον Ελικώνα ,αντί για Αραχωβα?Όχι με τη καμία.Θα έπρεπε να βρω φορτιστή και να είναι και ελεύθερος...
Σήμερα το απόγευμα θα πάω Ελικώνα ετσι για αλλαγη.Φορτιστη στα Κουκουρα δεν έχει μην ρωτήσεις.
E εντάξει.. αν είσαι και ο Happy Traveller απο την ταξιδιωτική εκπομπή και πρέπει να μετακινείσαι συνέχεια προφανώς δεν κάνει, αλλά θεωρώ τα παραδείγματα σου λιγο εξεζητημένα. Εγώ μια χαρά πήγα στα Τρίκαλα τριημερο στο ξεκάρφωτο σε ξενοδοχείο με ενα Kona κατευθείαν απο Αθηνα με την μία, και να φορτίσω βρήκα εύκολα, και βολτες στην γύρω περιοχή έκανα και γύρισα και μια χαρά.
-
Kostis20, με γύρισες 20 έτη πίσω! Έκανα αγροτικό Βοιωτία. Λειβαδιά 3μηνο νοσοκομείο και μετά ιατρεία Δομβραίνα,Θίσβη και ΚΥ Αλιάρτου.Βόλτες με συναδέλφους σε Αράχωβα,Αλυκή,Πρόδρομο,Αντίκυρα. Ωραία χρόνια!
Οι φορτιστές στη Βοιωτία,θα έχουν κι ένα επιπλέον πρόβλημα.Μια κοινωνική ομάδα με ιδιαίτερη ευαισθησία σε μέταλλα... (ειδικά κοντά σε Θήβα,Αλίαρτο)
Σοβαρά?Τι ωραία !Εγώ έχω καταγωγή απο εκει ,εκτός απο Κω και κάνω και ιατρείο μια φορά τη βδομάδα εδώ και χρόνια.Τι ειδικότητα έχεις?
Έκτος από τους γύφτους που όντως δε θα αφήσουν τίποτα ,εγώ αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων σε συνδυασμό με το χρόνο που χρειάζονται για φόρτιση.Εχει γίνει άραγε κάποια μελέτη ?Γιατι ας πούμε αν οι θέσεις φόρτισης είναι 3 και περιμένουν και άλλοι 2 πριν από σένα μαζεύεται αρκετός χρόνος αναμονής.
-
kostis20 wrote:
dimsabas wrote:
E εντάξει.. αν είσαι και ο Happy Traveller απο την ταξιδιωτική εκπομπή και πρέπει να μετακινείσαι συνέχεια προφανώς δεν κάνει, αλλά θεωρώ τα παραδείγματα σου λιγο εξεζητημένα. Εγώ μια χαρά πήγα στα Τρίκαλα τριημερο στο ξεκάρφωτο σε ξενοδοχείο με ενα Kona κατευθείαν απο Αθηνα με την μία, και να φορτίσω βρήκα εύκολα, και βολτες στην γύρω περιοχή έκανα και γύρισα και μια χαρά.
Αν νομίζεις οτι 160 km από την Αθήνα ειναι κάτι εξεζητημένο οκ...τι να πω.
Επίσης πήγα για δουλεία και δεν ήμουν happy traveler αλλα και να την είχα δει Ευτύχης Μπλέτσας ακόμα χειρότερα.Προφανώς και δε μπορείς να κάνεις ευκολά εξερευνηση και αναψυχή με ηλεκρτικό σε αγνωστα ή ερημικά μέρη.
-
Με 400+ χιλιόμετρα αυτονομίας, μπορείς ΜΙΑ ΧΑΡΑ! Μιλάμε για Ελλάδα, όχι να χαθείς στον Αμαζόνιο. (Ήθελα να γράψω Αρκτικό Κύκλο) αλλά εκεί έχει πληθώρα ταχυφορτιστών).
Αναφορικά με τις υποδομές, μέχρις στιγμής υπάρχει πολύ περισσότερη προσφορά από ζήτηση. Στην Εθνική, για παράδειγμα, μέχρι πέρσι φόρτιζε ένα αυτοκίνητο την ΕΒΔΟΜΑΔΑ ανά σταθμό. Πλέον είμαστε στα δύο την ημέρα αλλά απέχουμε πολύ από το να κριθούν ανεπαρκείς.
-
για την γνωστη ευπαθη ομαδα, δεν φοβαμαι μην παρουν το καλωδιο φορτισης, φοβαμαι μην παρουν ολοκληρη την μπαταρια!
-
Ρε μην είστε υπερβολικοί με τις αυτονομιες και τους φορτιστές, έστω ότι βγήκες απ την εθνική να πας να πιεις ένα καφέ στην Αραχωβα γιατί είχες 1 ωρίτσα κενό, αν δεν βρεις φορτιστή ελεύθερο, ή περιμένεις κάνα δυό ωρίτσες να έρθει η σειρά σου να το κοτσάρεις 45 λεπτά να πάρει τα πάνω της η μπαταρία να χεις άλλα 200χλμ για να γυρίσεις, ή στη χειρότερη πετάγεσαι μέχρι Αταλάντη.
Εγώ πάλι με το ντίζελ είμαι να σκάσω, δεν είναι τα πράγματα όπως τα υπολόγιζα, που μου λέει η εφαρμογή 5 και 5.5λτ μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα. Πήγα φουλ φορτωμένο με 4 ενήλικες κι αποσκευές παντού, έσπρωξα πιο μπροστά τα καθίσματα μέχρι στα πόδια μας ότι χωρούσε βάλαμε, ανέβηκε στα βουνά 950μ υψόμετρο το χωριό, πηγα και κάτι βόλτες εκεί γύρω να πιω καφέ, να δω το Φράγμα και να πάρω πέστροφες, χθες γύρισα και στην επιστροφή βιαζόταν οι άλλοι, με ανάγκασαν να πληρώσω διόδια και να πατάω 140+ με κλιματισμό στο φουλ, κάνω σήμερα και δύο βόλτες μέσα στη πόλη, τί να δω!; κάτω απ τη μέση ο δείκτης, πάω γεμίζω πάλι απ το ακριβό ντίζελ που το χουν 2 σεντς προσφορά, 30 ολόκληρα λίτρα για 460 χλμ ρούφηξε, φτάσαμε στα 6.5λτ και 40€ κατανάλωση αυτό το ταξίδι... με βλέπω με ηλεκτρικό το συντομότερο. Τουλάχιστον να λειτουργήσει το Φράγμα να φορτίζω στην πηγή.
-
Ρε μην είστε υπερβολικοί με τις αυτονομιες και τους φορτιστές, έστω ότι βγήκες απ την εθνική να πας να πιεις ένα καφέ στην Αραχωβα γιατί είχες 1 ωρίτσα κενό, αν δεν βρεις φορτιστή ελεύθερο, ή περιμένεις κάνα δυό ωρίτσες να έρθει η σειρά σου να το κοτσάρεις 45 λεπτά να πάρει τα πάνω της η μπαταρία να χεις άλλα 200χλμ για να γυρίσεις, ή στη χειρότερη πετάγεσαι μέχρι Αταλάντη.
Εγώ πάλι με το ντίζελ είμαι να σκάσω, δεν είναι τα πράγματα όπως τα υπολόγιζα, που μου λέει η εφαρμογή 5 και 5.5λτ μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα. Πήγα φουλ φορτωμένο με 4 ενήλικες κι αποσκευές παντού, έσπρωξα πιο μπροστά τα καθίσματα μέχρι στα πόδια μας ότι χωρούσε βάλαμε, ανέβηκε στα βουνά 950μ υψόμετρο το χωριό, πηγα και κάτι βόλτες εκεί γύρω να πιω καφέ, να δω το Φράγμα και να πάρω πέστροφες, χθες γύρισα και στην επιστροφή βιαζόταν οι άλλοι, με ανάγκασαν να πληρώσω διόδια και να πατάω 140+ με κλιματισμό στο φουλ, κάνω σήμερα και δύο βόλτες μέσα στη πόλη, τί να δω!; κάτω απ τη μέση ο δείκτης, πάω γεμίζω πάλι απ το ακριβό ντίζελ που το χουν 2 σεντς προσφορά, 30 ολόκληρα λίτρα για 460 χλμ ρούφηξε, φτάσαμε στα 6.5λτ και 40€ κατανάλωση αυτό το ταξίδι... με βλέπω με ηλεκτρικό το συντομότερο. Τουλάχιστον να λειτουργήσει το Φράγμα να φορτίζω στην πηγή.
Δηλαδή το 6,5 λίτρα ντίζελ φούλ φορτωμένο με αποσκευές και με 4 ατομα σε ορεινες διαδρομές το θεωρείς κακό; Πες μου οτι κάνεις πλάκα. Δεν θέλεις να ξέρεις πόση βενζίνη έκαιγε το Tiguan μου σε παρόμοιες συνθήκες...
-
piliourits wrote:
Δηλαδή το 6,5 λίτρα ντίζελ φούλ φορτωμένο με αποσκευές και με 4 ατομα σε ορεινες διαδρομές το θεωρείς κακό; Πες μου οτι κάνεις πλάκα. Δεν θέλεις να ξέρεις πόση βενζίνη έκαιγε το Tiguan μου σε παρόμοιες συνθήκες...
Πλάκα κάνει..
-
Καλώς ήρθες στην ηλεκτροκίνηση,
Απο τα καλύτερα ηλεκτρικα.
Τωρα θα σταματήσεις να ακούς 'θεωρίες' και θα απολάυσεις την πράξη...
Καλοτάξιδο.
(Πρωην κάτοχος καταπληκτικού ΚΟΝΑ electric 64kWh)
kostis20 wrote:
dimsabas wrote:
-
panormus772 wrote:
Σοβαρά?Τι ωραία !Εγώ έχω καταγωγή απο εκει ,εκτός απο Κω και κάνω και ιατρείο μια φορά τη βδομάδα εδώ και χρόνια.Τι ειδικότητα έχεις?
Έκτος από τους γύφτους που όντως δε θα αφήσουν τίποτα ,εγώ αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων σε συνδυασμό με το χρόνο που χρειάζονται για φόρτιση.Εχει γίνει άραγε κάποια μελέτη ?Γιατι ας πούμε αν οι θέσεις φόρτισης είναι 3 και περιμένουν και άλλοι 2 πριν από σένα μαζεύεται αρκετός χρόνος αναμονής.
Αυτα που λες ονομάζονται στοχαστικά μοντέλα ουρών (και όχι ούρων, μιας και είσαι γιατρός ) Τα μοντέλα αυτά στηρίζονται σε κατάνομες poisson (πουασόν διαβάζονται) και σε εκθετικες κατανομές. Ένας it από τους τοσους εδώ μέσα με δύο lim τύπους και κάποιες διαφορικές εξισώσεις που θα έλυνε το πρόγραμμα του θα μας έκανε ένα μοντέλο με πολύ καλές προβλέψεις. Θα του έβαζε και ωραία γραφικά με πολλά ηλεκτρικά suzuki και tesla να έρχονται και να φευγουν και θα ταν μια χαρά. Στην Ελλάδα μάλλον στην τύχη γίνονται.
-
https://www.drive.gr/news/pote-ena-ilektriko-aytokinito-stamata-na-rypainei-periballon
Ο.κ., νορμάλ προς θετικό ακούγεται πως για την πλειοψηφία των οδηγών σε 1 με 2 έτη έχεις οικολογική απόσβεση.
-
Βραδινή αναφορά από το Krabo: τρία αυτοκίνητα πρώτη μούρη. Μια Ferrari California, μια EQC κι ένα Model 3. Δεν υπάρχει καινούριο όχημα των 40 χιλιάδων που να κάνει τόση εντύπωση.
-
Κ εγένετο ΔΕΗ blue. Δωρεάν μέχρι τέλος καλοκαιριού, φόρτιση με σκανάρισμα qr από την εφαρμογή του κινητού που ειναι διαθέσιμη ήδη, κ χρέωση απευθείας της κάρτας που περνάς στην εφαρμογή... δεν το λες κ άσχημα αν κ καθυστέρησε λίγο η ΔΕΗ. Η εφαρμογή έχει κ τα σημεία φόρτισης που τελικά ειναι περισσότερα από οσο φανταζόμουν αρχικά...
-
Πάντως και εγω πιστεύω οτι το μέλλον θα είναι ηλεκτρικό πλέον στην αυτοκίνηση .Και δεν έχω πρόβλημα με αυτό ,απλά πιστεύω οτι είναι πολύ νωρίς να έχεις για κύριο αυτοκίνητο σου ηλεκτρικό ειδικά στην Ελλάδα.
Αυτό ειναι δεδομένο, όλα τα υπόλοιπα ειναι με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.... οι επενδύσεις που γίνονται από τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δείχνουν την ξεκάθαρη τάση. Οποιος κατασκευαστής δεν θέλει να επενδύσει στην ηλεκτρικοκίνηση, με τα κακά της κ τα καλά της, θα πρέπει να παρουσιάσει μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση, είτε απλά να αποσυρθεί καθώς οι εξελίξεις, θα τον εξαφανίσουν αφού κανένας δεν μπορεί να ζει με χαμηλά ποσοστά αγοράς...
-
Πάντως και εγω πιστεύω οτι το μέλλον θα είναι ηλεκτρικό πλέον στην αυτοκίνηση .Και δεν έχω πρόβλημα με αυτό ,απλά πιστεύω οτι είναι πολύ νωρίς να έχεις για κύριο αυτοκίνητο σου ηλεκτρικό ειδικά στην Ελλάδα.
Αν τα επόμενα χρόνια αυξηθούν οι αυτονομίες και οι ταχύτητες φόρτισης πέσουν σε συνδυασμό με υποδομές τότε θα πάω με τα χίλια.Για παράδειγμα αν όλα τα βενζινάδικα βάλουν υποχρεωτικά και 2-3 σταθμούς φόρτισης τότε λύνεται το πρόβλημα πανελλαδικά ,ακόμα και στα απομακρυσμένα μέρη.Το αν θα βάλει η Tesla ταχυφορτιστες στη ΠΑΘΕ δε μου λεει και πολλά.
Νομίζω οτι το μπαμ πρέπει να γίνει με επιδότηση στα βενζινάδικα!
-
Επειδή βλέπω ότι αρκετούς σας απασχολεί ήδη το θέμα ενός πιθανού μελλοντικού πηξίματος στους φορτιστές, θα πω ότι αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα. Η Tesla π.χ. μόλις εγκαταστήσει τους ταχυφορτιστές της στην ΠΑΘΕ, θα σου δίνει τη δυνατότητα να κλείνεις θέση συγκεκριμένη ώρα. Θα ενημερώνεις την εφαρμογή ότι ξεκινάς από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και θα επιλέγεις σε ποιο ταχυφοριστή θα φορτίσεις. Θα επιλέξεις π.χ. Στυλίδα και η εφαρμογή θα υπολογίζει ότι θα είσαι σε 2 ώρες, οπότε θα δεσμεύει έναν ταχυφορτιστή για σένα, όπου δεν θα μπορεί να φορτίσει άλλος εκείνη την ώρα. Το ίδιο φαντάζομαι θα μπορούν να κάνουν όλοι οι κατασκευαστές και όλα τα δίκτυα φόρτισης.
Κατά τ' άλλα προφανώς τα ηλεκτρικά είναι ακόμη ένα παιχνίδι (ενίοτε μεγάλων) συμβιβασμών, αλλά ποιος τύπος αυτοκίνησης δεν είναι; Με το φυσικό αέριο δεν πρέπει να συμβιβαστείς με το πολύ περιορισμένο δίκτυο πρατηρίων και την πολύ μικρή ποικιλία διαθέσιμων μοντέλων; Με το diesel δεν πρέπει να συμβιβαστείς με το θόρυβο και την ποιότητα λειτουργίας; Με την βενζίνη δεν πρέπει να συμβιβαστείς με την μεγάλη κατανάλωση; Οπότε, απλώς διαλέξτε τους συμβιβασμούς με τους οποίους μπορείτε να ζήσετε.
-
Περιμένουμε τα πεπραγμένα, δε θα γλιτώσεις έτσι εύκολα!
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης