-
'Εμμονή' λέγεται αυτό, αλλά σκέψου κάτι... χρόνια ολόκληρα σπαταλάμε σε αυτό το φόρουμ, ατέλειωτες ανθρωποώρες... οπότε μπορούμε να υπερασπιζόμαστε την ουσία έναντι σε σοφιστείες 'επ' άπειρον', μην νομίζεις πως απλά επαναλαμβάνοντας συνεχώς ένα 'μούφα' ορισμό θα κουραστούν οι άλλοι και θα τον αποδεχτούν ως ορθό.
Το mild hybrid που πωλείται στα Suzuki και τα περισσότερα άλλα αυτοκίνητα σήμερα, είναι ένα καλοδεχούμενο τέχνασμα για να μένουν κάτω απ' τα αυθαιρέτως ορισθέντα όρια γραμμαρίων εκπομπών του κινητήρα (σημαντικό καθώς αθροίζονται για τις αυτοκινητοβιομηχανίες τα λίγα γραμμάρια επί τον αριθμό των πωληθέντων αυτοκινήτων, έτσι κι αλλιώς το κόστος του το επιβαρυνόμαστε οι αγοραστές και είναι μικρότερο απ' τα πρόστιμα που θα πληρώναμε για λογιαριασμό του κατασκευαστή, βλέπε Ford...). Καθώς βελτιώνεται το M/H, βοηθάει λίγο και την άμβλυνση του τούρμπο λάγκ στους υποκυβισμένους βενζινοκινητήρες, ίσως αυτή να είναι η πιο ουσιαστική εφαρμογή του όσον αφορά εμάς του οδηγούς-καταναλωτές κι αυτό που πληρώνουμε. Στη σημερινή μορφή του, η συνολική οικονομία καυσίμου που προσφέρει σε βάθος χρόνου είναι σχεδόν αμελητέα, αλλά υπαρκτή, περίπου όση η διαφορά που κάνει ένας οδηγός με βαρύ ή ελαφρύ πόδι. Όσο το mild hybrid γίνεται λίγο πιο 'πικάντικο' και μεγαλώνουν οι μπαταρίες και τα βόλτ και η διαθέσιμη ροπή και η διάρκειά της, τόσο πλησιάζει τα κανονικά υβριδικά που βλέπουμε ήδη από ΤΟΥΟΤΑ και ΧΟΝΤΑ και άλλες εταιρείες σιγά σιγά. Όταν τα mild hybrid μεγαλώσουν θα γίνουν full hybrid, μπορεί και PHEV... καλοδεχούμενα όλα τα βοηθήματα, αλλά πρέπει να δίνουμε στο καθένα την πραγματική του αξία.
Το 'δίκιο' που έχει ο Λαπ στην επιμονή, είναι πως αν ΔΕΝ σε ενδιαφέρει το αυτόματο κιβώτιο (κακώς τον 21ο αιώνα) ίσως είναι 'καλύτερα' (για λόγους οικονομίας) σε κάποιες περιπτώσεις να έχεις ένα ελαφρύ ατμοσφαιρικό ψευτό-υβριδικό 'χιλιαράκι' όπως το Swift σε σύγκριση με ένα αρκετά ακριβότερο πλήρως υβριδικό όπως το Yaris (δηλαδή μικρά οχήματα), όπου θυσιάζεται η ευκολία του αυτόματου μέσα στην πόλη, αλλά κερδίζει αρκετά καλύτερες επιδόσεις και αίσθηση για τον οδηγό σε μικτές διαδρομές, όπου τα πλήρως υβριδικά παραμένουν μέχρι και σήμερα σχεδόν απογοητευτικά για πολλούς οδηγούς. Το σφάλμα που βρίσκω εγώ στον συλλογισμό του Λαπ, είναι πως συγκρίνει τα ψευτουβριδικά (ατμοσφαιρικά κιόλας) με τα τουρμποντήζελ, δύο τελείως διαφορετικά φρούτα... ενώ τα φουλ υβριδικά έχουν όντως όλα τα χαρακτηριστικά για να παραγκωνίσουν σιγά σιγά τους μικρούς ντηζελοκινητήρες, ειδικά στις αγορές που δεν είναι φθηνότερο το ντήζελ και για συνήθη επιβατικά Ι.Χ. (δύσκολο πολύ όμως σε εφαρμογές όπως τα pick-up και τα βαρύτερα ή πιο ογκώδη αυτοκίνητα όπως τα μεγάλα SUV).
-
-
Αφού είναι εμμονή η δική μου άποψη και σοφή σκέψη η δική σας.. Κάντε μήνυση να βγάλετε φράγκα. Αν όχι εσείς παρότρυνετε άλλον δικό σας φίλο. Αφού είστε σίγουροι κιόλας. Κάποιος θα κερδίσει δεν μπορεί. Αυτό που κρίνεται ψυχολογικά τους άλλους έχει πλάκα.
-
Ο κοινός παρανομαστης στην σύγκριση diesel και mild hybrids βενζίνης είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι μελετες ειδικών ινστιτουτων για το περιβάλλον, το φαινόμενο του θερμοκήπιου και την υγεια των πολιτών. Φυσικά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Φυσικά δεν εξεταζουμε την οδηγικη αισθηση,όπου ένα diesel έχει μεν ροπη χαμηλα, ψοφάει όμως ψηλά εν ολιγης και παλι όλη μέρα αλλάζει ταχύτητες όπως για παράδειγμα ένα ατμοσφαιρικό αυτοκινητο απλά από την ανάποδη.
Η συζήτηση δηλαδη δεν γυριζει γύρω από το πώς νιωθετε εσείς που οδηγείτε ένα αυτοκίνητο diesel. Η συζήτηση απασχολεί το μέλλον του πλανητη και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να ελαφρύνουμε τις συνεπείες της ρύπανσης.
Με την ιδια λογική του οτι ειναι ψευτο τεχνολογίες που μας ταλαιπωρούν εμάς τους οδηγούς να πουμε και κατι μηχανολογικο. Αν ψεκαζοταν αμμωνία μέσα στο θάλαμο καύσης του diesel επικουρικά του πετρελαίου, και όχι στην εξαγωγή των καυσαερίων, τότε θα είχε το diesel αυτοκινητο απίστευτη ροπη και δυναμη, καμια συγρκιση με τα σημερινα diesel, απο το ρελαντι δεν θα κρατιοταν. Γιατι δεν το πραττουν; Γιατι είναι τόσο χαζοί; Διοτι τα nox και οι υπόλοιποι ρύποι θα ήταν απίστευτα περισσότεροι. Αρα μπροστά σε ανώτερα οδηγικα χαρακτηριστικά προταξαν το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν και στα mild hybrids γιατί είναι χαζοί και μας τα προσφέρουν; Αφου υπάρχουν και άλλες πιο καλές λύσεις για να έχουμε γκάζια και ροπη.
Δηλαδη αν πάμε πιο κάτω τον ίδιο συλλογισμό θα δούμε ότι υπό το πρίσμα του περιβάλλοντος, τα diesel κάπου χωλαινουν. Μπορεί με νέα φιλτρα να μην υπάρξει θέμα αλλά εμείς γενικως αυτό συζητουμε.
Οσο για τα mild hybrid: Εάν στις πόλεις υπήρχαν μόνο αυτά και οχι τα diesel ιχ και εγω σας λεω όχι με 20% μειωση των co2 αλλά με 15% και με μηδενισμό των παραγομενων No2 τα οποία εκπεμπουν σημερα τα diesel euro 6,5,4 τοτε ισως είχαμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Δεν θα σταματούσαν φυσικα τα mild hybrod την μόλυνση, αλλά βήμα βήμα την φορα θα ειχε βελτιωθεί η κατάσταση. Πιθανολογώ πως αυτό βλέπουν και η κομισιον και τα εργοστασια και σταδιακά το γυριζουν προς τα εκεί μέχρι την έλευση νεω μπαταρίων για τα ηλεκτρικά.
Η φιλοσοφια τοθς είναι η καθολική υιοθέτηση και το μηδαμινό κόστος λόγω της οικονομίας κλίμακας. Για παραδειγμα υπάρχουν πλέον mild hybrid με έως 20% μείωση στα co2 σε κίνηση σε αστικο κύκλο με κοστος 13.000 ευρώ!!!! Αυτό είναι η ουσία τους. Ο λόγος δηαλδη κόστους όφελους να βοηθήσει το περιβάλλον της γης.
Και γενικως μονίμως όλοι σας ξεχνάτε το τομέα του βάρους. ο λογος που αναπτύσσονται mild hybrids είναι και για το μικρό βάρος. Για αυτο και αναπτύσσουν οι ιαπωνες 250 κιλα ελαφρύτερα αυτοκινητα στις κατηγορίες πόλης. Μην μένετε μόνο στα kw της μπαταρίας. Το δείτε το συνολικό τρόπο επίτευξης χαμηλής καταναλωσης και μειωμενων ρύπων. Όπως είπα είναι γενικότερη φιλοσοφία κατασκευής αυτοκινήτων.
-
-
Μια ιδέα η οποία βέβαια δεν είναι και το ευκολότερα να υλοποιηθεί, ωστόσο θα έδινε τρομερή ώθηση στην ηλεκτροκίνηση:
Η ιδέα είναι να γίνεται sharing χρέωσης σε ηλεκτρικό σταθμό φόρτισης που θα βάζει ιδιώτης σε συγκεκριμένα εγκεκριμένα σημεία του πεζοδρομίου. Π.χ. εγκαθιστώ σταθμό φόρτισης στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μου. Σε αυτόν τον σταθμό θα μπορώ να φορτίζω το αυτοκίνητό μου αλλά όταν δεν φορτίζω εγώ φορτίζει όποιος θέλει, πληρώνει με το κινητό του το ρεύμα και μια προμήθεια σε εμένα που του παρείχα την υπηρεσία. Άμα ο δικός μου σταθμός είναι απασχολημένος θα πάω να φορτίσω στον διπλανό και θα πληρώσω την προμήθεια εγώ.
Αυτό υπάρχει/παίζει να γίνει;
-
Όχι, το πεζοδρόμιο συνήθως ανήκει στον δήμο.Μπορεί και στην Περιφέρεια αν είναι επαρχιακή ή εθνική οδός. Το σίγουρο είναι ότι δεν ανήκει σε σένα. Το ρεύμα που έχεις εσύ στο σπίτι σου είναι υπολογισμένο και μελετημένο με τον κανονισμό εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Δεν μπορείς να το μεταπωλήσεις σε τρίτους, δεν μπορείς να κάνεις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις διανομής ρεύματος σε κοινόχρηστους χώρους έξω από την κατοικία σου. Δεν μπορείς να νοικιάσεις το πεζοδρόμιο σε τρίτους, δεν επιτρέπεται να πουλάς κάτι χωρίς απόδειξη, Φ.Π.Α. , έναρξη επιτηδεύματος και νόμιμο ΑΦΜ.
Κοινώς, πρέπει να αλλάξουν μερικές εκατοντάδες νόμοι και υπουργικές αποφάσεις για να μπορέσει κάποιος να κάνει πράξη αυτή τη σκέψη. Τώρα είναι φουλ παράνομος και επικίνδυνος.
-
Αυτό υπάρχει/παίζει να γίνει;
Δεν ξέρω το νομικό πλαίσιο (φαντάζομαι δεν θα υπάρχει άρα θα είναι εφικτό), αλλά τεχνικά γίνεται. Να μας πει και ο γάτος. Οι φορτιστές που έβαλε, εαν θέλει μπορεί να λειτουργήσουν και ειδκή κάρτα που θα την αγοράζει όποιος θέλει και θα χρεώνεται όσο θέλει ο γάτος. π.χ πάω εγώ στο γραφείο του επίχκεψη, αγοράζω μια κάρτα €5 και φορτίζω όση ωρα έχουμε συνάντηση. Στο εξωτερικό γίνεται ήδη. Μπορώ π.χ. να βάλω στο σπίτι του πατέρα μου και όποιος από την γειτονιά θέλει να φορτίζει με την χρέωση που θλέω εγώ.
-
Επίσημα το Βελγικό κράτος νομοθετεί για τα 'fake hybrids'=ψεύτικα υβριδικά, σε μετάφραση, και μάλιστα σε αναδρομική μορφή (Ιανουάριος 2018).
Also beginning 2020, there are specific rules regarding what some are referring to as “fake hybrids.” The percentage of deduction for expenses of plug-in hybrids must be determined taking into account the CO2 emission of a corresponding vehicle running exclusively on fossil fuel, if the energy capacity of the battery is less than 0.5 kWh per 100kg weight of the vehicle or the CO2 emission of the vehicle is greater than 50 g/km. If there is no corresponding fossil fuel vehicle, the CO2 emission amount is multiplied by a factor of 2.5. The regime for “fake hybrids” only applies for vehicles purchased, leased or rented as from 1 January 2018.
Επίσης γίνεται χαμός με τα PHEV
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-006457_EN.html
Κάπου διάβασα και αυτό:
There is more to go wrong in a PHEV, and the batteries face challenging high-voltage duty cycles. BMW again has a problem with the high-voltage batteries in plug-in hybrid vehicles. There is an increased risk of fire in several series. The total number of plug-in vehicles involved is 26,700 worldwide. Ford stopped sales of the Kuga PHEV in August, due to concerns about battery overheating and it is recalling 27,000 of them.
-
Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα....είμαστε στην αρχή. Το 'γέλιο' θα είναι σε 5-6 χρόνια που θα χαλάνε όλα αυτά τα ηλεκτρονικά και ηελκτρικά συστήματα και η bmw και κάθε κατασκευστής θα ζητάνε τρελά ποσά για επισκευή. Οπότε λήζινγκ και μια χαρά!
-
Απλά ζητά να γίνεται αναφορά της μπαταρίας, κατι που πλέον γίνεται ούτως ή άλλος. Δεν τους αφαιρεί τον όρο υβριδικο, δεν μπορεί άλλωστε να το κάνει ούτε νομικά ούτε πρακτικά, απλα ζητά επεξήγηση της χωρητικότητα της μπαταρίας για να τα φορολογησει διαφορετικά.
Τα αλλα ειναι δημόσιογραφικά τσιτάτα. Οι Δανοι δεν τα λένε fake αλλά false hybrids διοτι εταιριες εχουν αγοράσει στόλους από mild hybrids και δεν είχαν ως τώρα νομοθεσία καταγραφής της χωρητικότητα της μπαταρίας. Για αυτο και το αναδρομικο του νομου. Δεν αρνούνται τη φύση των οχημάτων ως mild hybrids και γενικως hybrids, απλά ζητούν να τα φορολογησουν σύμφωνα με τη μπαταρία τους. Τεραστια διαφορα από αυτα που λενε καποια ψηλό άσχετα sites
-
Φορολογία με βάση τη μπαταρία!!! Ένας ωραίος τρόπος για μελλοντική φορολογία της ηλεκτροκίνησης!!! Άντε ο τσαμπας πεθαίνει!
-
Δε φτιάχνετε ένα θέμα για τα υβριδικά, γιατί τώρα είστε εκτός θέματος;
-
Υπάρχει ήδη
-
Καθώς σε τακτικά διαστήματα ελέγχω τις τιμές των ηλεκτρικών στο Car.gr, κάτι σκίρτησε μέσα μου όταν το παραπάνω κουβαδάκι εμφανίστηκε σε λίαν ελκυστική τιμή. https://www.car.gr/classifieds/cars/view/35745148-peugeot-ion
Όπως γνωρίζουν όσοι έχουν το ίδιο χόμπι με μένα, τα απότοκα της τριπλέτας (Citroen-Mitsubishi-Peugeot) αρχίζουν από τα 8 χιλιάρικα και ξεπερνούν τα 10, όλα σε μάντρες κι όλα ερχόμενα απ' όξω. Όταν λοιπόν εμφανίζεται ένα πολύ φθηνότερο και μάλιστα από ιδιώτη, το σύστημα ενεργοποιείται. Βράδυ πήρα χαμπάρι την αγγελία, μετά τα μεσάνυχτα ολοκλήρωσα τη διαδικτυακή μου έρευνα, το πρωί πήρα κατευθείαν τηλέφωνο. Αυτά που άκουσα από την άλλη γραμμή τού τηλεφώνου ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Ένας καθώς πρέπει κύριος, με σωστό λόγο κι επιχειρήματα, μία όαση μέσα στη μούργα που μπορείς να βρεις στο Car.
Τέσσερις ώρες μετά, βρισκόμουν πίσω από το τιμόνι του. Το αμαξάκι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, με σωστή αυτονομία, με σωστή απόδοση του ηλεκτροκινητήρα και σωστή φόρτιση στην κατηφόρα. Ευκολοδήγητο κι ευκίνητο, είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο πόλης. Το κακό όμως είναι ότι πρόκειται για κουβαδάκι. Φαίνεται να είναι ακόμα μικρότερο κι από το Atos, με το οποίο έχω κάμποση εμπειρία. Και καθώς στο δεξί κάθισμα είχα την κυρά μου (για αυτήν προοριζόταν), το άκυρο ήταν πανηγυρικό. Αλλά κι εκείνη να μην ήταν, μου παραφάνηκε χάρτινο και τενεκεδάκι σε σχέση με την πρώτη οδηγική εμπειρία από εκείνο το C-Zero πριν κάνα τετράμηνο. Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα βάζω εκεί μέσα ό,τι πολυτιμότερο έχω.
Αν η χρήση μας ήταν πιο αστική κι όχι περιαστική όπως κάνουμε τώρα, αν δεν ήμαστε καλομαθημένοι από οχήματα με εκτόπιστα (Corolla Verso, Grand Vitara), θα το βλέπαμε αλλιώς. Αλλά από τη στιγμή που κινούμαστε στα προάστια, χωρίς πρόβλημα στο παρκάρισμα, συμφωνήσαμε κι οι δύο ότι είναι προτιμότερο να κινηθούμε προς κάτι μεγαλύτερο και πιο αυτοκίνητο. Ακόμα κι αν είναι ακριβότερο. Κάπου διάβασα ότι θα αρχίσει σύντομα η υποστήριξη της Renault Ζωής από την ελληνική αντιπροσωπεία. Αυτή μάλιστα, θα είναι πολύ πιο συμβατή με τις ανάγκες μας.
Παρ' όλα αυτά, αν κάποιος θέλει να μπει στον μαγικό κόσμο τής ηλεκτροκίνησης με αστεία χρήματα και ταυτόχρονα κινείται σε τέτοιες συνθήκες ώστε να είναι πλεονέκτημα οι μικρές εξωτερικές διαστάσεις, τότε το παραπάνω μινιατουράκι είναι μια πολύ καλή περίπτωση. Κι από σωστούς ανθρώπους, κατά πώς φαίνεται.
-
Η Ινδία κονταροχτυπιέται με την Κίνα για τα «μάτια» της Tesla Οι Ινδοί αν κ ακόμα δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, θέλουν την παραγωγή των tesla στην χώρα τους κ υπόσχονται μείωση κόστους παραγωγής σε σχέση με την Κίνα. Λέτα να δούμε 'ινδικά' Tesla στην Ελλάδα?
-
Το θέμα δεν είναι αν θα δούμε Ινδικά, Ευρωπαϊκά ή Κινέζικα Tesla. Το θέμα είναι να έχουμε τα φράγκα να κατέχουμε τέτοιο διαστημόπλοιο.
-
-
https://insideevs.com/news/492196/tesla-epa-wrong-range-ben-sullins/
https://insideevs.com/news/492387/hyundai-confirms-kona-electric-fires-cause/
Άρθρα όπως τα παραπάνω καταδεικνύουν τα άλυτα ακόμη προβλήματα της ηλεκτροκίνησης.
Πολύ καλό πορταλ για όσους ενδιαφέρονται.
-
-
Ωραίο βίντεο και με καλές πληροφορίες. Φυσικά η αυτονομία πέφτει για πλάκα στην Ε.Ο. Όσο για το ταξίδι, εντάξει δεν έχει σχέση με το ότι είναι ηλεκτρικό αλλά με τον εξοπλισμό (ΑCC κλπ.), και με ένα Golf βενζίνης το ίδιο εύκολο ταξιδι θα έκανε.
'Κοίτα ζαντάρες'....εντάξει κλαίω (από τα γέλια) με τις 19αρες και το σχόλιο....Golf MkII by bournazi edition.
-
Παραλαβή ID.3 με μεγάλη μπαταρία.
Τυχερός ο Γιώργος, εχει κ την εμπειρία από το vw e up κ θέλει να αποδεσμευτεί τελείως απο το αλλο βενζινοκίνητο που έχει. Οι εξελίξεις δείχνουν οτι κ εγώ θα προχωρήσω στο id.3 αρχές καλοκαιριού, μέσα στην εβδομάδα θα ξέρω σίγουρα.
-
Τι χασούρα θα έχεις που θα δώσεις νωρίτερα το Leaf; Θα πας για έκδοση με μεγάλη μπαταρία;
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης