-
bekiaris,εκεί που κάποια στιγμή μιλάς λογικά για τη χρήση και το μέλλον της ηλεκτροκίνησης εκέι σε πιάνει μερικές φορές ο φανατισμός κι οπαδισμός για την ηλεκτροκίνηση και λες υπερβολές. Δηλαδή όπως σου λέει κι harisma23 οι περισσότεροι κάνουν ένα ταξίδι στη Λάρισα,στη Θεσσαλονίκη,στα Ιωάννινα,στη Καλαμάτα κ.τ.λ. με ταχύτητες 120-130-140km/h.Δεν είναι το ίδιο με τα 200km/h που λες,ούτε και με έως 100 των ηλεκτρικών. Εσύ που έχεις ηλεκτρικό,έχεις δοκιμάσει να ταξιδέψεις με ανώτατο 100km/h σε κομμάτια της εθνικής μέχρι την Λάρισα π.χ.; Αντί να κάνεις 3 και κάτι ώρες, να κάνεις 5μησι (20-30λεπτά φόρτιση) δεν το λες και τόσο πρακτικό.
Τα ηλεκτρικά πιθανά (εφ'όσον πέσει λίγο και το κόστος) είναι το μέλλον σε 8-10 χρόνια και στην Ελλάδα,όπως και σε 25-30 χρόνια θα είναι κάτι άλλο το μέλλον της αυτοκίνησης.Αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε.
-
bekiaris,εκεί που κάποια στιγμή μιλάς λογικά για τη χρήση και το μέλλον της ηλεκτροκίνησης εκέι σε πιάνει μερικές φορές ο φανατισμός κι οπαδισμός για την ηλεκτροκίνηση και λες υπερβολές. ...
Είμαι άνθρωπος των άκρων. Με φανατίζει το forum κ οι ακραίοι του πυο λένε για οτι δνε μπορούν να τους περνάνε τα λεωφορεία κ όταν πάνε στο χωριό τους, πάνε σαν τις κότες για να μην τους κάψιε κανά λίτρο παραπάνω. Τα εχω δει πολλάκις... Ακουσαμε κ την άποψη οτι με το c3 πάμε σταθερά 150 χιλιόμετρα κ κάνει μονο 15 χιλιάρικα κ το συγκρίνουμε με vw golf... Πάντως σωστά τα λες, δεν διαφωνώ, δεν αγόρασα ηλεκτρικό για να πηγαίνω ταξίδια φίλε μου. Μέχρι την Κύμη πάντως πήγα μια χαρά, κ μολις φύγει ο κολω-ιός θα σου μεταφέρω κ τις εντυπώσεις για ορεινή ναυπακτία, εκεί θέλω να δω πόση αυτονομία θα κερδίσω από τα βουνά... αν μέχρι τότε βέβαια δνε έχω κάνει αλλαγή σε id.3 γιατί εν τέλει βλέπω οτι ειναι πολύ ανώτερο αυτοκίνητο, μεγαλύτερη αυτονομία, πίσω κινηση, θα γουστάρει κ η γυναίκα...
-
Oντως καλο ειναι το ID3 και τα υπολοιπα αμαξια στην ιδια πλατφορμα. Θα περιμενω να δουμε αξιοπιστιες και κατα ποσο θα περνει τσιπαρισμα. Βεβαια στα 35 χιλιαρικα δεν θα επερνα αλλα λογικα οι τιμες θα πεσουν. Δεν βιαζομαι. Πισωκινητο να ειναι και οτι ναναι.
-
Τι συνεχίζουμε να συζητάμε όταν υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν ακραίες θέσεις; Στην εθνική ή με 200 ή με 100. Υπάρχει επιχειρηματολογία έναντι αυτού;
Για σένα το λέω κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) bekiaris που είσαι διαβασμένος και με επιχειρήματα υπέρ της ηλεκτροκίνησης, αλλά αρκετές φορές ξεφεύγεις σε ανεδαφικά επιχειρήματα χωρίς λόγο. Αν μείνεις στα ισχυρά σημεία της ηλεκτροκίνησης, μια χαρά κουβέντα θα κάνεις.
-
Να παθιάζεται κάποιος που αγόρασε μετοχές, εντάξει το καταλαβαίνω. Να παθιάζεται κάποιος 'λάτρης της αυτοκίνησης' που σήμερα μπορεί να ξοδέψει 30-40 χιλιάρικα για να πηγαίνει 50 χιλιόμετρα γύρω γύρω στη πόλη που ζει, επειδή κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουν όλοι ηλεκτρικά, απλά δεν βγάζει νόημα για όλους τους υπόλοιπους
Πιο πολύ θα παθιαζόμουν με τις έρευνες στο χώρο της μπαταρίας και φορητής αποθήκευσης ενέργειας που είναι το ζητούμενο. Αλλιώς ας γίνουν όλοι οι δρόμοι δίκτυα 'τρόλεϊ' και θα αγοράσουμε όλοι ηλεκτρικά ΣΗΜΕΡΑ!
Αν ήταν στο χέρι μου, π.χ. ήμουν μοντ εδώ, θα διέγραφα πλέον όλες τις συνομιλίες που για εκατοστή τριακοστή τέταρτη φορά ανακυκλώνουν την ίδια κουβέντα, δηλαδή 15 άτομα να επαναλαμβάνουν τα σοβαρά τρέχοντα προβλήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, και δύο τρία άτομα να απαρνιούνται τη λογική για χάρη του νέου χόμπυ τους...
Ας γράψουμε ρε παιδιά εδώ τα ωραία που διαβάζουμε, έρευνες και τεχνικές λύσεις και τέτοια! Παράδειγμα, μια ιδέα που διάβασα για μπαταρίες με σχήμα και μέγεθος παρόμοιες με αυγό που διαφορετικά μέρη της επιφάνειάς τους ήταν οι δύο πόλοι, ώστε με ένα σωλήνα και πεπιεσμένο αέρα να μπορούν να μεταφέρονται και να γεμίζουν ένα 'ρεζερβουάρ' σε σταθμό ανεφοδιασμού, να παίρνει το αμάξι φορτισμένες και να αφήνει εκεί τις άδειες που μετά θα μπαίνουν σε άλλο... αν το ξαναβρώ θα το ανεβάσω... ή για τις μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες χιλιών χιλιομέτρων και άλλα τέτοια, να χει γούστο κι ενδιαφέρον.
γιατί σήμερα μπορεί να πάει κάποιος να δώσει 15-20 χιλιάρικα και να πάρει όχημα αυτόματο με 120-150 άλογα και 200-300Νμ ροπής και να σταματάει το ταξίδι μόνο για φαί, ξεκούραση και σέχ, μέχρι να του τελειώσουν τα λεφτά, και μάλλον να ρυπαίνει λιγότερο συνολικά από ότι κάποιος που θα δώσει τα διπλά για ένα Λήφ που κάνει κούτσα κούτσα 150χλμ το 24ώρο, με σκοπό την οικονομία...
-
Η Volvo θα πουλά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030. Αντίστοιχα άρθρα έχουν αναφέρει κ στο παρελθόν αρκετοί. Μετά από όλα αυτά, ακόμα συνεχίζεται να πιστευετε τις ιστορίες για τα υδρογόνα ή οτι η ηλεκτροκίνηση ειναι θέμα marketing? Καλά μην αναφερθώ στους γκαζοφωνιάδες του forum που κατεβαίνουν από θεσαλλονίκη με 200αρες κ δνε μπορούν να πάνε με 100 χιλιόμετρα, τους ενοχλεί η τελική στα ηλεκτρικά κ οχι η 15 λίτρα κ βάλε κατανάλωση στα θερμικά....
Κι αυτό θα το ανακυκλώσουμε;
Θα ξαναγράψουμε πως η Volvo είναι πλέον brand name Κινέζων που θα πουλάνε τα ηλεκτρικά στην Ευρώπη και τα θερμικά στον υπόλοιπο πλανήτη;
-
Να παθιάζεται κάποιος που αγόρασε μετοχές, εντάξει το καταλαβαίνω. Να παθιάζεται κάποιος 'λάτρης της αυτοκίνησης' που σήμερα μπορεί να ξοδέψει 30-40 χιλιάρικα για να πηγαίνει 50 χιλιόμετρα γύρω γύρω στη πόλη που ζει, επειδή κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουν όλοι ηλεκτρικά, απλά δεν βγάζει νόημα για όλους τους υπόλοιπους
Ελεγα κ εγώ, δεν θα εμφανιστεί? 15 άτομα που ναι ναι ξέρω, που αλλάζεται τακάκια μία φορά στα 10 χρόνια, που χαλάτε για service στην 5ετία 400 ευρώ κ πάτε στην εθνική με 150 μόνιμα με αυτοκίνητο πόλης...
σε πιάνει μερικές φορές ο φανατισμός κι οπαδισμός για την ηλεκτροκίνηση και λες υπερβολέ
μετά είμαι ακραίος!!! καταλαβαίνεις γιατί πολύ απλά δεν γίνεται κουβέντα με αυτά τα άτομα...
-
piliourits wrote:
Ελεγα κ εγώ, δεν θα εμφανιστεί? 15 άτομα που ναι ναι ξέρω, που αλλάζεται τακάκια μία φορά στα 10 χρόνια, που χαλάτε για service στην 5ετία 400 ευρώ κ πάτε στην εθνική με 150 μόνιμα με αυτοκίνητο πόλης...
panormus772 wrote:
σε πιάνει μερικές φορές ο φανατισμός κι οπαδισμός για την ηλεκτροκίνηση και λες υπερβολέ
μετά είμαι ακραίος!!! καταλαβαίνεις γιατί πολύ απλά δεν γίνεται κουβέντα με αυτά τα άτομα...
Αν οι εμπειρίες σου είναι διαφορετικές, δεν χρειάζεται να τις επιβάλεις ετσιθελικα στους άλλους και να κάνεις δικές σου προβολές πάνω μας.
Εγώ έχω το C3 και δεν είπα ότι πάω σταθερά 150 αλλά πάω συνήθως 130 στην Εθνική, και ναι, από το 2011 έχω αλλάξει 1 φορά τακάκια και 1 μπαταρία πέρυσι (και αυτό προληπτικά). Τι βρίσκεις παράξενο σε αυτό; Έπρεπε να μου είχε διαλυθεί επειδή είναι φθηνό Citroen; το Saxo ακόμη το έχουμε χωρίς καμία βλάβη.
Τώρα για τα service αναφέρεσαι σε άλλον γιατί εγώ δεν τα έχω μετρήσει, ούτε τσιγκουνευτει βέβαια. Πάντως χθες 135€ δώσαμε για το 2008.
Απορώ γιατί τόσο φανατισμός, πραγματικά, απόλαυσε αυτό που έχεις και αυτά που έχουμε εμείς να τα απολαύσουμε και αυτά που έχουν οι άλλοι επίσης, και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το πράγμα.
Προσωπικές και ομαδικές επιθέσεις δεν θα φέρουν την ηλεκτροκίνηση κοντύτερα. Οι υποδομές και η αύξηση μοντέλων και ανταγωνισμού, μπορεί.
-
Ναι, αλλά αυτό που ζητάτε από τον Μπεκιάρη, θα πρέπει να ισχύει για όλους, σωστά; Δεν μπορεί να γράφει ο Πηλιορείτης ό,τι ανακρίβεια φαντάζεται για ΠΟΛΛΟΣΤΗ φορά και να λέει ότι αν μπορούσε, θα έσβηνε τις υπόλοιπες δημοσιεύσεις για να μείνουν μόνο τα ψέματά του. Έτσι;
Όχι αγαπητέ, όποιος ξοδέψει σήμερα 30-40 χιλιάρικα, δε θα πάει 50 χιλιόμετρα στην πόλη του. Θα πάει 500! Μετά από τόσα βιντεάκια, δοκιμές κι άπειρη πληροφόρηση, απαιτούμε να σταματήσεις τα ψέματα.
Κι αν βγει στην εθνική, θα πάει 300+.
Κι όχι, το πετρέλαιο των 15-20 χιλιάδων δε ρυπαίνει λιγότερο από το Leaf, ο κόσμος με χαλάσει. Άλλο τι φαντάζεσαι ή επιθυμείς κι άλλο τι ισχύει.
Πήγαινε να οδηγήσεις το ID.3 για να διαπιστώσεις αν έχει οποιαδήποτε σχέση οδηγικά με τα πετρέλαια των 15-20 χιλιάδων.
Και μην ξαναπετάξεις την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας για τα ταξίδια και λοιπά χαρωπά. Αν πηγαίνεις ταξίδια κάθε βδομάδα, μην πάρεις ποτέ σου ηλεκτρικό. Εγώ πάω 3-4 το χρόνο, μια χαρά θα μπορούσα να χάσω μισή ώρα ανά κατεύθυνση αυτές τις φορές για να απολαμβάνω ένα ΤΟΣΟ ανώτερο αυτοκίνητο. Έχω και πυλωτή για να φορτίζω, τώρα μένει να βρω τα χρήματα.
Λοιπόν, τελευταία έκκληση για σοβαρότητα. Στο κάτω-κάτω, η συμμετοχή στα θέματα ΔΕΝ είναι υποχρεωτική.
-
bekiaris & dimsabas, αν και προφανώς (τουλάχιστον έτσι νομίζω) δεν υπάρχει κακή πρόθεση και δεν το συνειδητοποιείτε ούτε σεις οι ίδιοι, αυτό που κάνετε στη γλώσσα του ίντερνετ λέγεται TROLLING και κανονικά ως τέτοιο θα πρεπε να αντιμετωπίζεται σε ένα φόρουμ.
'troll is someone who purposely says something controversial in order to get a rise out of other users.'
μια όμορφη συζήτηση όπου υπήρχε κουβέντα για τεχνολογικές εξελίξεις, τα προτερήματα και τις εμφανείς ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ της ηλεκτροκίνησης, την έχετε μετατρέψει σε αέναη επανάληψη διαξιφισμών με βασικό επιχείρημα 'αφού εμένα με βολεύει, είναι καλό!' γιατί ποτέ δεν δώσατε ρεαλιστική απαντηση-λύση σε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα που αναφέρουν οι διάφοροι συνομιλητές, και ενώ όλοι έχουμε δηλώσει πως θα θέλαμε να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να έχουμε ηλεκτρικό αμάξι στο μέλλον.
έτσι τώρα και με τα 'ψέμματα' που καταγγέλει ο dim. δηλαδή υπάρχει ηλεκτρικό με 30 ή και 40 χιλιάρικα, που κάνει 500χλμ; απαντάς ο ίδιος, πως τα 500χλμ θα είναι γύρω γυρω στη πόλη του (ότι έλεγα κι εγώ με παράδειγμα τα 50 καθημερινά χλμ) και στην εθνική θα κάνει 300χλμ (με ταχύτητα 90-100χλμ θα συμπλήρωνε ο bekiaris, οπως έχει κάνει σε προηγούμενο ποστ). Κι άντε τα έκανε τα 300χλμ. πως θα γυρίσει πίσω; ΠΟΥ θα φορτίσει και ΠΟΣΟ θα κοστίζει και ΠΟΣΗ ώρα θα πάρει αν βρεθεί;
Μία και μόνη απάντηση: 'εμένα με βολεύει, έχω και πιλοτή και σύμβαση για οικονομικό ρεύμα και θα το αφήσω 30 ώρες να φορτίζει, αφού δεν πάω ταξίδια'...
υ.γ.
δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να απαντήσω στο ίδιο και το ίδιο (αθέλητο ίσως) τρολάρισμα γι ακόμη μια φορά, το έκανα μόνο επειδή άλλαξες λέβελ και γράφεις πλέον για 'ψέμματα'...
-
Α! Εγινε μαχη εδω μεσα και το εχασα!
Φτου!
Δεν πολυμπαινω εδω σε αυτο το θρεντ διοτι τα ηλεκτρικα δεν τρεχουν πολυ στις εθνικες οδους.
....... τώρα μένει να βρω τα χρήματα.
Αν τα βρεις δικα μου ειναι...μου πεσαν.
-
Και μια και υποτίθεται θα έπρεπε να συζητάμε για λύση των τωρινών προβλημάτων της ηλεκτροκίνησης, τουλάχιστον σε επίπεδο οχήματος θα αλλάξουν απ' ότι φαίνεται τα πάντα, για τα αυτοκίνητα που θα στηρίζονται σε πλατφόρμες σχεδιασμένες εξ' αρχής μόνο για ηλεκτροκίνηση...
-
«Κινούμαι Ηλεκτρικά» - οι τρεις πρώτοι μήνες
...η πλειοψηφία των αιτήσεων (6.640, 75,1%) ανήκει στα ηλεκτρικά ποδήλατα. Τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα καταλαμβάνουν το 17,8% του ενδιαφέροντος, με 1.575 αιτήσεις, ενώ για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων, ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και ταξί έχουν κατατεθεί 621 αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός, αν και μικρός, ξεπερνά κατά 100 μονάδες το σύνολο των ταξινομήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας την τελευταία τετραετία (522 μονάδες). Κατά κύριο λόγο, χάρις στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η «πίτα» των ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα μας έφτασε το 1,2% του συνολικού μεριδίου της ελληνικής αγοράς νέων αυτοκινήτων για το 2020.
Όσο για τις επιδοτήσεις των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι 200. Οι 97 από αυτές προέρχονται από την Αττική (48,7% επί των συνολικών αιτήσεων) και οι 40 από τη Θεσσαλονίκη (20,1% επί των συνολικών αιτήσεων). Ακόμη, οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν από την Αττική (3.244), τα νησιά (1.602) και τη Θεσσαλονίκη (1.200). Από τις 8.835 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα, έχουν εγκριθεί περίπου 4.500. Ο αριθμός αυτός σημαίνει απορρόφηση κονδυλίων ύψους 7,65 εκατομμυρίων ευρώ, από το σύνολο των 100 εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».
1,2% της ελληνικής αγοράς τα ηλεκτρικά για το 2020, 522 ταξινομήσεις την προηγούμενη 4ετία, και 621 νέες αιτήσεις (που μάλλον θα ταξινομηθούν στη νέα χρονια εφόσον εγκριθούν, όντας ήδη Δεκέμβριος με λοκ ντάουν). 200 αιτήσεις για φορτιστές.
Αυτή είναι η σημερινή ζήτηση για, επιδοτούμενα, ηλεκτρικά οχήματα...
-
Μέχρι το Μάρτιο του 2022 **ΘΑ καταρτίσουν σχέδια **οι δήμοι για σημεία φόρτισης, με προϋπολογισμό 5,42Μ € από το Πράσινο Ταμείο.
Για να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των δημόσιων θέσεων φόρτισης/στάθμευσης...
-
Εγώ έχω το C3 και δεν είπα ότι πάω σταθερά 150 αλλά πάω συνήθως 130 στην Εθνική, και ναι, από το 2011 έχω αλλάξει 1 φορά τακάκια και 1 μπαταρία πέρυσι (και αυτό προληπτικά).
Τώρα για τα service αναφέρεσαι σε άλλον γιατί εγώ δεν τα έχω μετρήσει, ούτε τσιγκουνευτει βέβαια. Πάντως χθες 135€ δώσαμε για το 2008.
Δεν επιβάλω σε κανένα τίποτα, εγώ απολαμβάνω κ πραγματικά η προσωπική σας άποψη την οποία θέλετε να επιβάλεται (για το ίδιο πράγμα που με κατηγορείτε δηλαδή) μου είναι παντελώς αδιάφορη για μία αγορά που αποδυκνείεται αρκετά καλή ακόμα κ για την τσέπη. Δεν κάνω καμία προσωπική επίθεση αλλά δεν μπορώ να δεχθώ οτι σε ενοχλεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που δεν πάει πχ με 150 σταθερά (ενώ έχει τελική πχ 160) αλλά έχεις ένα c3 το οποίο ειναι απλά ένα πολύ τίμιο αυτοκίνήτο πόλης, κ όχι αυτοκίνητο για ταξίδια, τόσο απλά, αυτή ειναι η προδιαγράφή του, από εκεί κ πέρα ο καθένας κάνει οτι θέλει. Αυτό δνε λέγεται επίθεση, λέγεται πολύ απλά ειλικρίνεια, κάθε πράγμα έχεις τις προδιαγραφές του κ εκεί ξεκινάει κ τελειώνει η κουβέντα, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει. Αναφορικά με τα τακάκια κτλ, κάθε αυτοκίνητο επίσης έχει ένα κόστος συντήρησης /βλάβες το οποίο λίγο η πολύ ισχύει για όλους, αν δεν βάζεις μέσα αυτό το κόστος το οποίο στο ηλεκτρικό ειναι πολυ μικρότερο ενώ μου συγκρίνεις αυτοκινητο διαφορετικής κατηγορίας πχ c3 με ένα vw golf πως θα βγει ένα λογικό συμπέρασμα. ΑΝτιλαβμάνομαι οτι θεωρείτε οτι η ηλεκτροκίνηση είναι αρκετά ακριβή, στην πράξη όμως δεν ειναι τόσο ακριβή όσο θέλετε να περιγράφεται με ασόβαρες συγκρίσεις, καθώς δνε προσμετράτε το κόστος συντήρησης κτλ που προκύπτουν στην διάρκει ατου χρόνου κ δεν φαίνονται επειδή φεύγουν λίγα λίγα.
-
Το αφήνω εδώ, και ελπίζω να δω περισσότερο πολιτισμένο διάλογο στη συνέχεια.
Παιδιά, δεν είμαστε 2 πλευρές, 1 είμαστε, οι 'ΠΕΛΑΤΕΣ', εμείς που σε λίγο καιρό θα έκανε 30αρες και παραπάνω για οικογενειακά ηλεκτρικά. Μην φανατιζεστε χωρίς λόγο!
Πάρα πολύ όμορφα, συμφωνούμε απόλυτα, κάθε άποψη ειναι αποδεκτή, κ μέσα από τον (ειλικρινή) διάλογο βγαίνει κέρδος για όλους. Να μιλάμε (δεν απευθύομαι σε σένα προσωπικά για να μην παρεξηγηθώ ακόμα μία φορά) όμως με γεγονότα οχι με εικασίες ή προσωπικές επιλογές του καθενός που άλλωτε δουλεύουν κ άλλωτε όχι. Τεσπα, είτε μας αρέσει είτε όχι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το παρόν κ το μέλλον (ακόμα κ για τους περιβαλλοντικούς λόγους που σωστά αναφέρονται) κ δεν είναι ούτε wanna be, ούτε Life style ούτε θέμα επίδειξης πλούτου. Ολοι μας πρέπει να σκεφτόμαστε με σεβασμό προς το περιβάλλον αρχικά γιατί αυριο αυτό τον τόπο θα τον παραδώσουμε στα παιδιά μας. Για το αν οι μπαταρίες ή η παραγωγή ρεύματος ρυπαίνουν εν τέλει περισσότερο το περιβάλλον, είναι ένα θέμα που είναι αδύνατο να μετρηθεί (κατά την προσωπική μου αποψη), οπότε επιτρέψτε μου να αμφιβάλω (κ όχι επειδή με συμφέρει την δεδομένη στιγμή). Πάντα θα υπάρχουν δύο απόψεις, σημασία έχει ποιος μπορεί να τεκμηριώσει την καθε μία
-
Dublin wrote:
Εγώ έχω το C3 και δεν είπα ότι πάω σταθερά 150 αλλά πάω συνήθως 130 στην Εθνική, και ναι, από το 2011 έχω αλλάξει 1 φορά τακάκια και 1 μπαταρία πέρυσι (και αυτό προληπτικά).
Δεν επιβάλω σε κανένα τίποτα, εγώ απολαμβάνω κ πραγματικά η προσωπική σας άποψη την οποία θέλετε να επιβάλεται (για το ίδιο πράγμα που με κατηγορείτε δηλαδή) μου είναι παντελώς αδιάφορη για μία αγορά που αποδυκνείεται αρκετά καλή ακόμα κ για την τσέπη. Δεν κάνω καμία προσωπική επίθεση αλλά δεν μπορώ να δεχθώ οτι σε ενοχλεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που δεν πάει πχ με 150 σταθερά (ενώ έχει τελική πχ 160) αλλά έχεις ένα c3 το οποίο ειναι απλά ένα πολύ τίμιο αυτοκίνήτο πόλης, κ όχι αυτοκίνητο για ταξίδια, τόσο απλά, αυτή ειναι η προδιαγράφή του, από εκεί κ πέρα ο καθένας κάνει οτι θέλει. Αυτό δνε λέγεται επίθεση, λέγεται πολύ απλά ειλικρίνεια, κάθε πράγμα έχεις τις προδιαγραφές του κ εκεί ξεκινάει κ τελειώνει η κουβέντα, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει. Αναφορικά με τα τακάκια κτλ, κάθε αυτοκίνητο επίσης έχει ένα κόστος συντήρησης /βλάβες το οποίο λίγο η πολύ ισχύει για όλους, αν δεν βάζεις μέσα αυτό το κόστος το οποίο στο ηλεκτρικό ειναι πολυ μικρότερο ενώ μου συγκρίνεις αυτοκινητο διαφορετικής κατηγορίας πχ c3 με ένα vw golf πως θα βγει ένα λογικό συμπέρασμα. ΑΝτιλαβμάνομαι οτι θεωρείτε οτι η ηλεκτροκίνηση είναι αρκετά ακριβή, στην πράξη όμως δεν ειναι τόσο ακριβή όσο θέλετε να περιγράφεται με ασόβαρες συγκρίσεις, καθώς δνε προσμετράτε το κόστος συντήρησης κτλ που προκύπτουν στην διάρκει ατου χρόνου κ δεν φαίνονται επειδή φεύγουν λίγα λίγα.
Δεν έχω κάνει ποτέ αναφορά σε αυτά τα θέματα. Μάλλον με έχεις μπερδέψει με άλλο σχολιαστή, απλά είχα αναφέρει ότι το ταπεινό Citroen-ακι δεν είχε βγάλει θέματα μόνο και μόνο επειδή είναι η αλήθεια.
Το αφήνω εδώ, και ελπίζω να δω περισσότερο πολιτισμένο διάλογο στη συνέχεια.
Παιδιά, δεν είμαστε 2 πλευρές, 1 είμαστε, οι 'ΠΕΛΑΤΕΣ', εμείς που σε λίγο καιρό θα σκαμε 30αρες και παραπάνω για οικογενειακά ηλεκτρικά. Μην φανατιζεστε χωρίς λόγο!
-
Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι το μέλλον , αλλά σίγουρα ΔΕΝ είναι το παρόν .
Αθήνα- Κύμη που είπε ο φίλος είναι 160 χλμ , που αν θες να πας γρήγορα επειδή ξέρεις τον δρόμο , έχει πολλά δύσκολα προσπεράσματα , αλλιώς θα πας πίσω από τις νταλίκες της Σκύρου . Πόσο εύκολα ένα ηλεκτρικό θα κάνει αυτό το ταξίδι με προσπεράσματα και δεν θα αγχωθείς για την μπαταρία .
Από την άλλη κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα πουλάνε το ρεύμα τα 'ηλεκτράδικα' στους δρόμους .
Είχα διαβάσει ένα γαλλικό σάιτ που δοκίμασε το ηλεκτρικό 2008 σε ένα ταξίδι και είδε ότι παίζουν διάφορα θέματα με το ρεύμα που στο ένα σκέλος το κόστος πήγε σαν να ήταν αμερικάνικο 12κύλινδρο του 90 .
Υπάρχουν συμβάσεις με ηλεκτράδικα που αν βάζεις στο ένα θα είναι φτηνό , στο άλλο που δεν θα έχεις σύμβαση , πανάκριβο . Και αν στο ταξίδι , αυτό που έχεις σύμβαση δεν είναι κοντά εκεί που τελειώνει η φόρτιση , θα μπεις σε ιστορίες κλπ .
Αυτή την στιγμή ηλεκτρικό μόνο άτομα που πάνε σπίτι-γραφείο μόνο , που έχουν πρόσβαση σε ρεύμα και στα δύο και δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά χλμ .
Αντε και Σ/Μ . Για αυτή την περίπτωση το σημερινό ηλεκτρικό είναι το ΑΜΙ και τα άλλα που θα ακολουθήσουν . 6000 για πέταμα , 40 χλμ αυτονομία και εύκολη φόρτιση .
Τα άλλα είναι πολύ μακριά ακόμα και βέβαια κανείς δεν σκέφτεται τι θα γίνει αν αλλάξει τόσο η τεχνολογία των ηλεκτρικών σε 5-6 χρόνια που θα γίνουν σαν τους υπολογιστές . Οι παλιοί για πέταμα .
Δηλαδή αν το 2026 υπάρχουν ηλεκτρικά που αντί για 35000 κάνουν 30000 και έχουν αυτονομία 600 χλμ και δυνατότητα φόρτισης σε 10 λεπτά με νέες μπαταρίες , πόσο εύκολο θα είναι αυτό να δουλέψει στα σημερινά ηλεκτρικά ?
Αν μπορεί κάτι γίνεται , Αν δεν μπορεί , ο άλλος θα παίρνει 10ετίας βενζίνης ή πετρελαίου , παρά 6ετίας ηλεκτρικό .
-
Οποιος γράφει για τις αδυναμίες των ηλεκτροκίνητων στην παρούσα φάση το κάνει ας πούμε από 'καημό' κι όχι γιατί δεν θέλει το ηλεκτρικό. Θα κάνω μια σύντομη αναφορά στη χρήση αυτοκινήτου σε 2 διαφορετικές χώρες που έχω την εμπειρία, για να δούμε τις τρέχουσες συνθήκες της ηλεκτροκίνησης. Καθώς η Ελλάδα είναι μια 'κουτσουλιά' στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων, γράφω παρακάτω ένα σεντονάκι με τις συνθήκες σε μια χώρα που υπάρχει ακόμη χρήμα και η ζωή εξαρτάται από το αυτοκίνητο όσο πουθενά αλλού. Κι εδώ πωλούνται πολλά, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αυτοκίνητα κάθε χρόνο!
Εγώ τα τελευταία χρόνια ζω σε δύο χώρες όπως πολλοί, τα 3/4 του χρόνου στην Αραβία όπου εργάζομαι και το 1/4 στην Ελλάδα για να επισκέπτομαι την οικογένεια και την παλιά ζωή.
Λοιπόν, στην Αραβία έχω ένα δίλιτρο (μικρό για εδώ) αυτόματο ατμοσφαιρικό βενζινοκίνητο Μάζντα 6 πέντε ετών και κάνω τουλάχιστον 40χλμ τη μέρα για τη δουλειά κι αν βγω ξανά απ' το σπίτι για άλλο λόγο, άλλα τόσα. Αν πάω κάπου αλλού, όπως για παράδειγμα Βόλος-Λάρισα ή Αθήνα-Χαλκίδα στην Ελλάδα, εδώ η ολιγόωρη βόλτα θα είναι καμιά 200αριά χιλόμετρα. Λόγω καμερών παντού και προσωπικών προτιμήσεων τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω στα όρια ταχύτητας, με 120 χαω. Ο υπολογιστής ταξιδίου δείχνει περίπου 7,5λτ στα 100, παλιά έδειχνε κι 8,5λτ. Όταν αγόρασα το αμάξι καινούριο, η τιμή της βενζίνης με την ισοτιμία του ευρώ ήταν περίπου 6-8€ το γέμισμα των περίπου 40-45 λίτρων. Τα τελευταία 2 χρόνια που έχει αρχίσει παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικά για τους πετρελαιοπαραγωγούς, πλάκωσαν κι εδώ φόροι και ΦΠΑ, **το γέμισμα 16-18€ **τριπλασιάστηκε περίπου . Το βενζινοκίνητο αμάξι μου σε μια βασική έκδοση δίλιτρου αυτόματου το είχα αγοράσει το 2015 τιμή ισοτιμίας ~14000€. Πλέον το τελευταίο μοντέλο, μόνο αυτόματο διατίθεται, με τον 2.4 ή 2.5λτ κοστίζει περίπου 18,000€ - 20Κ στις πολύ πλούσιες εκδόσεις, για να έχουμε μια αίσθηση του κόστους συμβατικών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων εκτός Ελλάδος. Οι ντόποιοι αγοράζουν τέτοια αυτοκίνητα όταν είναι πιτσιρικάδες που ξεκίνησαν τη δουλειά. Αν ο μπαμπάς έχει λεφτά, αγοράζουν κάτι σαν Mustang κ.α. Συνήθως ένας οικογεννειάρχης έχει τουλάχιστον κάτι σαν Prado ή τα GX Land Cruiser, Fortuner ή Toyota φορτηγάκι 2,7λτ αν είναι επαρχιώτης από 'αγροτική' οικογένεια. Οικογεννειακά αυτοκίνητα θεωρούνται τα παραπάνω, όπως και για παράδειγμα, Mazda CX9, Ford Expedition, Nissan Pathfinder ή Patrol, ή κάτι αμερικάνικα σαν τα Crown Victoria, από όλα αυτά είναι γεμάτος ο τόπος, ένα βράδυ στο πάρκινκ του εργοστασίου ανάμεσα από καμιά 30αρια αμάξια ήταν 17 Land Cruzer. Οι άνθρωποι περνάνε πολλές πολλές ώρες τη μέρα μέσα στο αυτοκίνητο, σύνηθες να κάνουν πάνω από 200χλμ ημερησίως πήγαινε έλα στη δουλειά οι περισσότεροι, στο ρεπό τα 500-800χλμ να πας κι άλλα τόσα να γυρίσεις, για 'αναψυχή' ή να δουν την οικογένεια τους στον τόπο καταγωγής τους, είναι το σύνηθες και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τις συνήθως πολυμελείς οικογένειες που δεν γίνεται να ταξιδέψουν με αεριπλάνο. Κλιματισμός 12 μήνες το χρόνο, ακόμη κι όταν το αμάξι είναι παρκαρισμένο πολλές φορές (παρκάρισμα σε θερμοκρασίες ακόμη και 47 βαθμών είναι σύνηθες). Καθώς ένας μικρομεσαίος μισθός είναι 2-3 χιλιάρικα €, πολλοί προσλαμβάνουν κανα φτωχαδάκι από Νεπάλ (κάθε εθνικότητα έχει το 'επάγγελμα' της, κάτι σαν τους Έλληνες εστιάτορες μετανάστες παλιά), Ινδία κλπ. με 150€ το μήνα που ζει εσώκλειστος και μεταφέρει όλο το 24ωρο τα μέλη της οικογένειας για ψώνια,σχολείο, επισκέψεις, γιατρό κλπ.
Θέσεις πάρκινκ υπάρχουν παντού, δωρεάν τις περισσότερες φορές στις οργανωμένες μεγάλες πόλεις, θεωρητικά θα μπορούσαν να βάλουν παντού φορτιστές και έχουν σοβαρά δίκτυα ηλεκτροδότησης και φθηνό σχετικά ρεύμα, ενώ κάνουν και τα πρώτα σοβαρά βήματα για ΑΠΕ. Αλλά πόσο συμβατά είναι τα σημερινά ηλεκτροκίνητα με τις παραπάνω συνθήκες; Εννοείται χρήμα υπάρχει και πωλούνται εκατομύρια κι εκατομύρια αυτοκίνητα, οι πόλεις σχεδιάζονται με βάση τη μετακίνηση με αμάξι, τελείως 'αμερικάνικα'. Θα μείνουν για πάντα εκτός ηλεκτροκίνησης τα ατέλειωτα εκατομύρια (ή και δισεκατομύρια) πληθυσμών εκτός Ευρώπης; Για να ξέρουμε αν η 'ηλεκτροκίνηση δεν είναι το μέλλον, αλλά το παρόν' και σε πολύ σύντομο ορίζοντα θα έχει αντικαταστήσει πλήρως τα θερμικά παντού, όπως θέλουμε να λέμε, ή απλά αφορά σε ένα ελάχιστο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, και πρόκειται για μια 'ιδιοτροπία' που θα επιβληθεί στην Ε.Ε. και κάποιες άλλες 'νησίδες' του ανεπτυγμένου κόσμου.
Πάμε τώρα στα της Ελλάδος. Όταν είμαι στην Ελλάδα, κατοικώ είτε σε διαμέρισμα 3ου ορόφου χωρίς πιλοτή και ιδιωτική θέση στάθμευσης, είτε σε ότι μας άφησαν οι παππούδες στα χωριά Πήλιο και Πίνδο (φτωχόσπιτα της ανάγκης που συμμαζέψαμε, καθώς μέχρι το '80κάτι δεν είχαν ούτε ρεύμα αυτά τα μέρη και πήγαινες χωματόδρομο. σε τέτοια μέρη φαίνονται τα βήματα που έγιναν για την 'πρόοδο' της Ελλάδας). Αποστάσεις, από 40 ως 250 χλμ από το Βόλο που έχουμε επίκεντρο. Στο Πήλιο είναι συνήθως περιπέτεια να φτάσει ένα αμάξι στην εξώπορτα, στα περισσότερα σπίτια. Για να κάνω τη δουλειά μου όπως τη θέλω, αγόρασα ένα ντήζελ αυτόματο μικρό σουβάκι με 21 χιλιάρικα. Για 15,000 χλμ το χρόνο θα θέλει περίπου 1000€ πετρέλαιο. Τις συνθήκες της Ελληνικής ζωής δεν τις γράφω, τις ξέρετε καλύτερα, εφόσον εγώ πλέον έρχομαι τουρίστας, κι ευελπιστώ σύντομα παλινοστούντας του ΟΑΕΔ... Πότε το βλέπετε πρακτικά δυνατόν και οικονομικά βιώσιμο να κάνω όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά μου με ηλεκτροκίνητο;
Ευχαριστώ για το χρόνο να κυλιστείτε στο σεντονάκι μου, ας αναλογιστεί ο καθένας όσα γράφω... αν υπήρχε βιώσιμος τρόπος για ηλεκτροκίνηση, έστω και με πολλές παραδοχές αλλά να μη καταλήγει σε αδιέξοδο, θα ήμουν ο πρώτος που θα πήγαινα σε ηλεκτροκίνητο, λάτρης της τεχνολογίας είμαι και σχετικός με το κομμάτι της που εφαρμόζεται στα ηλεκτρικά οχήματα.
-
Ευχαριστώ για το χρόνο να κυλιστείτε στο σεντονάκι μου, ας αναλογιστεί ο καθένας όσα γράφω... αν υπήρχε βιώσιμος τρόπος για ηλεκτροκίνηση, έστω και με πολλές παραδοχές αλλά να μη καταλήγει σε αδιέξοδο, θα ήμουν ο πρώτος που θα πήγαινα σε ηλεκτροκίνητο, λάτρης της τεχνολογίας είμαι και σχετικός με το κομμάτι της που εφαρμόζεται στα ηλεκτρικά οχήματα.
Ακόμα κ στην Αραβία με τις θερμορκαρίες που έχει εκεί, είμαι πολύ περπίεργος πως θα γίνοταν οι φορτήσεις κ σε τι συνθήκες. Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει για σένα ηλεκτρικό, εφόσον δεν έχεις άμεση πρόσβαση στο σπίτι σου κ έρχεσαι κ μία στο τόσο. Στο μέλλον βέβαια δεν ξέρουμε πως θα ειναι οι συνθήκες κ οι σταθμοί φόρτισης, εκεί ενδεχομένως (εφόσον είσαι μόνιμα στην Ελλάδα) να σε βολέψει.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης